Stök på bibliotek

Patrik Engellau

Det slog mig att jag inte sett så mycket om stök på bibliotek på senare tid. För två år sedan uppmärksammade Paulina Neuding företeelsen genom artiklar i Svenska Dagbladet, men sedan har det liksom blivit tyst. Antagligen har väl någon löst problemet, tänkte jag.

För säkerhets skull frågade jag herr Google om hans uppfattning.

Låt mig här passa på att kommentera herr Googles existens. Jag kan knappt komma på någon som gjort mer för friheten och demokratin än herr Google. Det skulle i så fall vara herr Gutenberg, han med boktryckerikonsten. Herr Gutenberg gjorde det möjligt för vanliga människor, såframt de var läskunniga och hade en liten peng, att själva utan mellanhand, exempelvis i form av en präst med egna avsikter, ta del av andras tankar och då inte bara författarnas av evangelierna och Pauli brev, utan även sekulära och rentav revolutionära skrifter. Man kan inte nog lovprisa herr Gutenberg för de mänskliga framsteg hans konstruktion möjliggjorde.

Jag vågar påstå att herr Googles vidareutveckling av herr Gutenbergs demokratiska genombrott är minst lika lovvärd. Utan att för en sekund ringakta herr Gutenbergs succé var det i allmänhet komplicerat att komma åt den kunskap som fanns lagrad i hans alster. Om jag exempelvis, innan herr Google kom till jorden, skulle undersöka vad som hänt med biblioteksstöken under de senaste två åren – om de skickligt hanterats av olika kommunala myndigheter och blivit en icke-fråga eller om de tvärtom av onda krafter vidareutvecklats och tagit sig ytterligare proportioner – så hade jag antagligen tvingats till månaders arbete med att på ett statistiskt godtagbart sätt forska i gamla tidningslägg på olika platser i landet. Projektet hade varit så arbetskrävande att det varit oöverstigligt, i varje fall för mig.

Men herr Google har gjort sitt inträde i det mänskliga samhället och löser mitt problem på några sekunder. Jag slänger åt honom sökfrasen ”stök på bibliotek”, fast utan citattecken, och får 38 500 träffar. Men det är antalet träffar sedan tidernas begynnelse, och det säger inget om utvecklingen. Så jag frågar herr Google om antalet träffar dels det senaste året, dels den senaste månaden (vilket kanske betyder trettiodagarsperioden, det vet jag inte). Och se! Det visar sig att jag haft helt fel i mina förmodanden om en allmän avklingning av biblioteksstöken, ty ”det senaste året” ger 2 010 träffar, vilket motsvarar ungefär 170 träffar i månaden, medan min sökning på ”den senaste månaden” ger 322 träffar, således 90 procent mer än förväntat.

Efter en stunds rotande och trevande bland den senaste månadens 322 träffar tycker jag mig få anledning att fördjupa mina fördomar mot vårt lands politiska ledning, ty även denna månad verkar de ha ägnat sig åt sin paradgren, nämligen att under pladder genomföra politiskt korrekta skenmanövrar medan problemen växer dem över huvudet.

Först är det en kulturchef i Jönköping som analyserar. Det har uppstått så många restauranger och kaféer där folk som ”avviker” inte är välkomna utan avvisas varför biblioteken blivit deras ”sista utpost” och att allt ”bottnar i fattigdom, segregation, sociala problem och usla framtidsutsikter”.

I Stockholm har flera bibliotek fått stänga, ”det visar nu kulturnämndens tertialrapport”. ”Detta bekräftar och förstärker vårt argument för att vi behöver kunna använda ett tillträdesförbud”, menar kulturnämndens vice ordförande.

I Solna har unga män börjat använda biblioteken som ”ett andra vardagsrum”. ”Det har varit chipspåsar och glasskladd i böckerna på barnavdelningen när biblioteket öppnat. Inget direkt brottsligt men vi vill göra något innan det blir värre”, förklarar ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden. Biblioteken kommer därför att stängas klockan 19 i stället för klockan 22.

I Ängelholm har stöket lett till att kommunens säkerhetsenhet beslutat att genomföra trygghetsvandringar i gula skyddsvästar med anledning av stöket på bibliotek. En ensam förtroendevald deltog i den första trygghetsvandringen.

Dagens Nyheters kulturredaktion tycker att ”langare, missbrukare och stökiga ungdomsgäng som till och med har försökt begå rån” bör välkomnas till biblioteken i stället för att motas bort.

36 reaktioner på ”Stök på bibliotek

 1. Katrin skriver:

  I Halmstad fick vi ett nytt fint stadsbibliotek att glädja oss åt. Men sedan 2015 har det gått snabbt utför. Från att ha varit en avkopplande oas, drar jag mig numera för att besöka biblioteket. Först välkomnade jag de två vakterna som patrullerade enligt ett noggrant uppgjort schema, för det gjorde att jag kände mig trygg. Men nu ser det ut som att de uttökat till fyra vakter som patrullerar. Det känns mycket obehagligt. Jag känner mig varken hemma eller trygg längre, och jag gör bara korta besök och lånar så få böcker som möjligt så att jag ska slippa göra besök för att lämna tillbaka dem. Jag undrar vilka som till slut kommer att använda vårt bibliotek? Om halmstadborna inte längre kan åka till badhuset, inte njuta av Aleskogen, och inte besöka biblioteket, vad blir kvar för oss då.

  Gillad av 6 personer

 2. Agneta Berglöw skriver:

  En farlig utveckling när bibliotek blir ”värmestuga” för allsköns besökare som inte har för avsikt att låna böcker,läsa dagstidningar,fördjupning av studier.
  Bibliotek är personalens arbetsplats o ingen Centralstation där man bara kan ”hänga” utan att ha någon form av ärende.
  Har under hela mitt liv gått till ”biblan” för att låna en trave böcker.Böcker är en en oerhörd aldrig sinande rikedom som inte får förstöras av besökare som stör,stökar runt o inte har för avsikt att använda denna institution vad den är ämnat till

  Gillad av 5 personer

 3. Christer Carlstedt skriver:

  I beskrivningen av bibliotekssituationen kommer jag ganska osökt att tänka på ämnen som diskuterats tidigare på denna sida, nämligen rättigheter och vidhängande skyldigheter.

  Vi kan väl konstatera att i princip alla har rätt att vistas på biblioteken och även låna vad som finns för utlåning och läsning på plats. Stället är ju offentligt finansierat för just det ändamålet. Det är till och med så att just jag har betalat för att det skall finnas.

  Nu är det så att biblioteken finns för att man skall kunna ta till sig kunskap eller få en litterär upplevelse och då finns ett grundkrav för att detta skall fungera.
  Tystnad.
  Givetvis inte så att ingen får röra sig eller kommunicera med andra personer. Vanligt folkvett säger dock att man inte har rätt att onödigtvis störa dem som är där i det legitima syftet att läsa.
  Problemet syns vara att för vissa individer är just folkvett en bristvara.
  Man är för korkad att begripa att mina göranden och låtanden inte alls får gå ut över andras rätt till den enskildhet som de faktiskt via skattsedeln har betalat för att få tillgång till.
  Kort sagt – man är helt enkelt för dum för att begripa skillnaden mellan en lekplats och ett bibliotek.

  Din rättighet att vistas på en plats är direkt relaterad till din skyldighet att uppträda respektfullt mot andra som också har rätt att frekventera platsen.

  Kan du inte klara av din skyldighet så har du heller ingen rättighet.
  Då skall du avvisas från platsen.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Gula o röda kort kanske behövs?

   Ett gult, nästa gång blir Du avstängd.

   Ett rött tidsbegränsad avstängning.

   Två röda, Du saknar respekt o folkvett!
   Permanent avstängning, eller långvarig…

   Vi måste statuera exempel,
   sätta gränser sätta oss i respekt!

   Det är det enda sättet att lära dessa respektera oss!

   Gilla

 4. Moab skriver:

  Man undrar om DNs kulturredaktion någonsin är på bibliotek. Det är väl som alltid, de har de goda intentionerna, andra får ha den goda praktiken (som att torka bort glass). DN är lika bra som ALLA andra på att torka bort glass.

  Gilla

 5. larslindblog skriver:

  Och i lilla Bromölla har biblioteket fått skära ned öppettiderna efter att personalen får stryk , böcker används som projektiler , inredning vandaliseras ….
  Men ..det finns ju glädjeämnen ; förra året fick biblioteket i Bromölla RFSL; s HBTQ certifiering till det facila priset av 50 000.- . HURRA !! Vad kan då gå fel??

  Gillad av 5 personer

 6. Johan Löfgren skriver:

  ”Stök på bibliotek” är en bra bild på hela Sverige. Så här ser det ut i hela samhället och politikerna försöker hitta ursäkter. Sverige blöder och behöver första hjälpen. Senast 2018 har vi möjlighet att rösta för landets väl (och bibliotek). Förresten, vem vill bli bibliotekarie nuförtiden?

  Gillad av 2 personer

 7. Gunilla skriver:

  Ja, jag har nog givit upp. Jag undrar om biblioteken egentligen har en framtid. Folk läser inte böcker i framtiden. Allt finns i våra mobiler. Så stäng biblioteken. I likhet med teatrarna (som det skrevs om nyligen). Politisk propaganda behöver vi inte betala teaterbiljett för att överfallas med. Kultirskribenter i media är enbart agenda-politiska megafoner idag. Och någon egen svensk kultur existerar ju inte. Alla svenska inslag avskaffas ju nu formellt i ett kulturdokument som man tar fram. Någon framtida generation kanske ‘återupptäcker’ vad kultur, och svensk, egentligen är. Men idag är den avskaffad.

  Gillad av 2 personer

 8. Tomas Lenke skriver:

  Har varit läxhjälpare (i Röda Korsets regi) först på biblioteket i Bredäng, där vi volontärer snabbt gav upp eftersom ett gäng smågrabbar i ca 12-års åldern bedrev skräckregemente till personalens förtvivlan. Gissar om grabbarnas föräldrar sett vad de gjorde skulle det vankas ”rammelbuljong”, eftersom de kommer från länder där dylikt beteende inte tolereras. Vi flyttade sedan till Hornstull där det var lugnt och tryggt men med resultatet att en del ev de som fick läxhjälp kom just från Bredäng.

  Gillad av 2 personer

 9. Thomas Ek skriver:

  Ja, vad ska man säga om detta inlägg? Intressant var det ju förstås.
  Men det är dags att Patrik själv bidrar med något konstruktivt som kan rädda vår väg rakt in i helvetet.

  Gilla

  • p2185 skriver:

   Kan det vara något att observera kanske? Att förmedla? Kan det vara det konstruktiva bidraget? Visst är det väl bra att någon startar där? Vad kan/tänker du göra? Mitt problem är också att hitta konstruktiva och bäriga vägar att rädda oss ur det helvete jag uppfattar att vi redan är i.

   Gillad av 1 person

 10. Anna skriver:

  Sancta Simplicitas! Nog för att alkisar använt bibliotek som värmestugor redan på åttiotalet (då jag som student extraknäckte på vårt stadsbibliotek) men då fanns det rejäl personal i garderoben som kunde hysta ut dem. Nu är dessa bortrationaliserade sedan länge….. och den kulturrelativistiska ängsligheten sitter o piper i ett hörn….

  Gillad av 2 personer

 11. Jan Ahlström skriver:

  Läste DN-artikeln.
  Varför ska vi göra om biblioteken till fritidsgårdar bara för att ungdomar från MENA inte vill acceptera vårt sätt att leva?
  Varför ska problemen som asylinvandringen fört med sig bagatelliseras och fås till att det är samhället som bör förändras

  Gillad av 3 personer

 12. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  – I Lennart Bengtssons artikel idag inhämtar jag att hans hustru skälldes för ”rasist” när hon inte höll med om att Sverige borde ta emot tiotals MILJONER invandrare — alltså flera gånger fler än det totala antalet invånare i landet idag.

  – Och här ovan inhämtar jag att DN:s kultursida anser att även ”langare, missbrukare och stökiga ungdomsgäng som till och med har försökt begå rån” borde välkomnas till biblioteken.

  Sverige tycks vara ett land på självmordskurs, vars mål är att avskaffa sig självt.

  Gillad av 6 personer

 13. uppstigersolen skriver:

  Tänk om pladdrarna på egen hand skulle göra som du och börja undersöka hur det står till i valda delar av Sverige. Då skulle de finna, liksom du gjort, att det förekommer inte bara stök på bibliotek utan även betydligt värre saker. Kanske vet de vad som pågår men hoppas att allt bara är en ond dröm som kommer att gå över av sig själv. Gårdagens artiklar på DGS ledde till att antalet kommentarer blev många. Några föreslog olika lösningar, en del radikala, andra mer av typen blomsterhav och kärlek. De flesta svenskar vill nog leva i lugn och ro utan stök av något slag. Om bara rättssystemet fungerar så att buset hamnar där bus hör hemma så vore det bra. Som det är nu är vi på ett sluttande plan mot anarki.

  Gillad av 3 personer

 14. rudmark skriver:

  Som vanligt en beskrivning av vad som händer, inte vilka som gör det.
  Och för att undvika den frågan så dyker naturligtvis flosklerna om segregation, utanförskap osv upp. Lösningen blir som vanligt att öka bidragen/resurstillskjutningen till områden där segregation och utanförskap osv kan tänkas existera.
  Men är det viktigt att veta vilka som är utförarna då? På en störande aktivitet som inte var tänkbar ens för tio år sedan? Huserade missbrukarna på bibliotek kom polisen direkt.
  Nu? ………. Utbildning för de biblioteksanställda……..

  Gillad av 5 personer

 15. Stig Fölhammar skriver:

  Dagens Nyheters kulturredaktion kan man alltid lita på då man önskar finna det udda, det tokiga och, ja till och med det vansinniga!

  Gilla

 16. Anna Lindén skriver:

  Ja, internet kan mycket väl jämföras med boktryckarkonsten, om än naturligtvis i mycket större skala. När vanligt folk får tillgång till information som tidigare varit förbehållen en liten grupp experter och själva får möjlighet att sprida sina åsikter händer det saker. Just nu befinner vi oss mitt inne i ett skeende som kan ses som en storskalig politisk motsvarighet till reformationen. Inte konstigt att msm-journalisterna, ”den moderna tidens prästerskap”, är upprörda och skriar om ”populism” och ”fake news”. Mycket av det som sprids över internet är naturligtvis av lika låg kvalitet som reformationens otaliga masstryck med groteska påvefiskar, men det är något som hör till. Ingen reformation kan reduceras till sina sämsta avarter.

  Gillad av 2 personer

 17. Evo skriver:

  Kloka Harriet spinner vidare…
  Tabu att samköra register

  De olika socialkontoren kan idag inte samköra sina register, så därför kan någon person kan åka land och rike runt och plocka ut socialbidrag i flera kommuner genom att uppge SAMMA IDENTITET. Polisen har idag inte rätt att kontrollera misstänkta mot olika register om det inte finns grava misstankar om grövre brott. Att misstänka just gruppen nyanlända/asylsökare kan bli mycket kostsamt, med DO:s vaksamhet så fort det gäller identitet och ”utsatta grupper.”

  Samma gäller de flesta länders lagar runt de olika registren. Men verkligheten har sprungit ifrån alla lagar och restriktioner då det gäller registreringar och dess användande, precis det som hänt med internationella konventioner.

  Gemensamma register borde ha varit obligat efter EU:s öppna gränser

  Redan FÖRSTA DAGEN då EUROPA öppnade sina inbördes gränser BORDE de samtidigt gett varandra tillgång till både folkbokföringsregistret och polisregistret och gett polisen tillstånd att kontrollera personers identitet digitalt mot dessa register. Så att samtliga länder lätt skulle/ska kunna upptäcka om någon som vistas i landet har rätt att göra det.

  http://word.harrietsblogg.se/

  Gillad av 1 person

  • Bengt skriver:

   Tack för tipset om bloggen, EVO! Rekommenderas för alla, som liksom jag, i alternativa media finner tröst i bedrövelsen över förfallet i Public Service!

   Förhoppningsvis börjar ledningen för exempelvis SVT bli varse sitt eget ansvar för allmänhetens minskande förtroende. Inslaget i måndagens aktuellt med debatt mellan Jan Helin och Alice Teodorescu kan tyda på det. Så länge Helin är kvar torde inte ökat förtroende vara välförtjänt.

   Gilla

 18. Chili skriver:

  Nu har det högsta hönset inom kulturen sagt att biblioteken ska vara öppna för alla. Bah Kunkhe är en synnerligen osmaklig multikultimänniska. Hon vill hålla fast vid bilden av att Sverige är ett rasistiskt land och hon har en anledning till det. Hennes mångfaldsideologi stämmer väl med hennes ständigt provocerande uttalanden som kulturminister. Hon idealiserar invandrarna, det är en exotisk grupp, som naturligtvis ska ha allt utan motprestation. I den farliga ideologin ligger också klart och tydligt det som Orwell uttryckte: Det är chict att dissa den egna kulturen.

  Gillad av 3 personer

  • Gilgamesh skriver:

   Med exotisering kommer makten långt men som Orwell sa ”don’t touch them”, för då spricker bubblan. Vi borde dela ut fler nålar till de som är beredda att sticka hål på multikultiballongerna.

   Gillad av 1 person

 19. Anders F skriver:

  Man känner en viss uppgivenhet när en chefsbibliotekarie i Stockholm med anledning av ”stöket” på våra bibliotek uttalade att vi kanske måste lära oss att acceptera en ”ny tystnadsnorm”. Hennes uttalande kan knappast betraktas som annat än ynkligt. Det är självklart att Du blir utslängd från ett bibliotek i t.ex. Kairo om Du bär Dig illa åt. Problemet är att många av våra myndighetspersoner i sin rädsla och osäkerhet inte kan hantera vissa problem utan vill förtiga eller bagatellisera dem in i det längsta.

  Gilla

  • Chili skriver:

   Ja, det är skrämmande att vuxna människor är så rädda för att ryta till, vilket är absolut nödvändigt när samhället ser ut som det gör idag. Biblioteken är inga värmestugor för afghaner, marockaner, romer och andra som inte ens kan läsa.

   Gilla

 20. Rune skriver:

  Skall det vara så svårt att kasta ut buset numera? Detta hade man ju inga problem med för fyrtio år sedan, på bibliotek, restauranger, folkparker, järnvägsstationer mm mm.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.