Ramadan ska hållas utanför den svenska skolan

Mohamed Omar

Ramadan är ingen svensk tradition. Det är bara troende muslimer som fastar denna månad. Ingen annan. Har du hört talas om svenskar, alltså icke-muslimer, som fastar i ramadan? Det kan finnas en och annan masochist någonstans. Men svaret är nej, ramadan är inte en svensk tradition. Och varför skulle en masochist som inte tror på Muhammed välja att plåga sig under just denna månad?

Om en tradition ska kallas svensk bör den ju dels vara gammal, ha funnits här länge, och dels vara något som en majoritet av svenskarna håller på med.

Ramadan är dessutom svårt att sälja in. Halloween är kul och party. Därför har den vunnit insteg bland de unga i Sverige. Men det är inte kul att avstå från mat och dryck och att be böner på arabiska, ett språk man inte begriper, i en moské. På Hallowwenpartyt dansar tjejer och killar. I moskén är det bara män, män och män och ingen dans.

Fastan i ramadan är därtill skadlig. Särskilt som i år då den infaller på sommaren, den 27 maj. Man får ju varken äta eller dricka före solnedgången. I Norden under sommaren blir det många timmar! Fastar man cirka tjugo timmar per dygn kan man inte sköta jobb och studier som man ska.

Muslimer som fastar i Sverige på sommaren fastar faktiskt fler timmar än profeten Muhammed själv någonsin gjorde. När Muhammed instiftade sin fasta och dess regler visste han inte om att vårt land fanns och att det någon gång i framtiden skulle bo muslimer här. Hm… om han nu var en riktig profet, borde han inte ha kunnat förutse detta?

Vissa muslimer påstår att man fastar för att tänka på de fattiga. Men så sa inte Muhammed. Och varför ska man tänka på de fattiga just i ramadan? Det kan man väl göra vilken dag som helst. Den riktiga anledningen till att man fastar är för att det är religiöst påbud. När man gör det gör man en god gärning och belönas av Gud. När man inte gör det begår man en synd.

I ett brev har grundskolerektorer i Ronneby skrivit att fastande elever måste hämtas på skolan. De blir hemskickade och frånvaron registrerad som skolk, rapporterar SVT Blekinge. Det är bra att skolan tar tag i detta. Elever ska inte fasta på skoltid.

Tyvärr är det så att troende muslimer uppmanar sina barn att fasta i ramadan. När barnen fastar från tidig ålder får föräldrarna bättre anseende bland andra troende muslimer. Man ses som goda uppfostrare. Det finns ett grupptryck från både familjen och troende muslimer i omgivningen för att barn och ungdomar ska fasta. Men också för att sitta uppe på kvällarna och delta med de andra i de extra goda nattmåltiderna. Och att gå till moskén på sena bönemöten.

Vi ser på skolan barn som kommer för sent för att de är trötta för att de inte äter som vanligt. Vi ser också att barnen har svårt med koncentrationen, är bleka och har svårt att orka med en hel skoldag. Som rektor och skolsköterska vill vi att barnen ska må bra och orka med sin skoldag och kunna delta på de aktiviteter som man har nu i slutet av terminen. Barnen ska äta på skoldagarna och om de måste fasta får de göra det på helger och lov”, skrev Ronnebyrektorerna i brevet.

Ramadan är inte en svensk tradition, konstaterade vi. Och den svenska skolan är svensk. Det innebär att skolan stänger under svenska högtider, inte på ramadan. I islamiska länder går allt på halvfart under ramadan. Skolor och arbetsplatser anpassar sig efter att folk orkar mindre. Det gör det inte här, vi kör på som vanligt. Ingen svensk, förutom de troende muslimerna, håller reda på när ramadan börjar och slutar.

SVT Nyheter Blekinge har pratat med en elev på en skola i Ronneby om fastan. ”Jag mår inte dåligt av det, jag mår bättre”, säger Saly som går i nionde klass. Det är klart han säger så! En troende muslim skulle aldrig erkänna att han eller hon mår dåligt av ramadan. Det vore inte bara hädelse utan också en skam inför andra muslimer. En god muslim måste låtsas vara glad när ramadan kommer och dölja sina verkliga tankar och känslor.

Föräldrarna uppvisar ett bristande omdöme när de sätter religiösa dogmer och sitt sociala anseende i den muslimska gruppen högre än barnens hälsa och utbildning. För tydlighetens skull: sådana föräldrar vanvårdar sina barn.

Ramadan har inget i en svensk skola att göra. Alla skolor bör göra som rektorsgruppen i Ronneby kommun. Det bör klargöras att i svenska skolor tar vi bara hänsyn till svenska högtider enligt den traditionella almanackan. Något annat är inte praktiskt möjligt och inte heller önskvärt. I Sverige bor nu folk från hundratals olika kulturer och vi kan omöjligt anpassa oss till alla dessa. Det mest rimliga är att de som kommer hit anpassar sig till den svenska kulturen.

Parallellt med kravet på anpassning bör vi göra det lättare för dem som inte trivs i den svenska kulturen att återvandra till sina hemländer.

51 reaktioner på ”Ramadan ska hållas utanför den svenska skolan

 1. Agneta Berglöw skriver:

  Utmärkt debattartikel.Fullständigt vansinnigt.Fastan i Ramadan är synnerligen farlig ur ett hälsoperspektiv o är synnerligen samhällsfarligt.
  Vem vill åka buss på krokiga Norrlandsvägar med en chaufför som har ett dinglande radband hängandes i backspegeln??
  Vem vill åka taxi i Stockholm i rusningstrafik med en muslim vid ratten som inte har fått i sig näring på många timmar??
  Vem vill bli sjukhusvårdad,genomgå operation av muslimsk personal som inte får i sig mat??
  Skolbarn skall absolut vara exkluderade från dessa vansinniga s.k religiösa riter i ett kristet land.
  Hur var det nu? Skeden,ursäkta seden dit man kommer!

  Liked by 8 people

  • husein skriver:

   Hej Agneta!
   Alltså jag förstår dig att du förstår inte islam i grunden.
   Detta är mitt uppgift att informera dig egentligen för att du ska förstå mig fastande under ramadan månad när jag kör bussen, taxi, jobbar på sjukvården eller barnen går i skolan.
   Som det första nu är kl. 04.53 innan en timme jag börjat med min fasta och är vaken så länge du sover. Min mage har tillräckligt mat för hela dagen och är redo att hålla min energi tills kl. 21.40 på eftermiddag. min koncentration samt energi ska inte förminska under hela dagen i stället förbättras. detta praktiserar jag under 50 år och därför övertygar jag dig om detta att det är bättre min dag som fastande än din utan fast
   , tack!

   Gilla

   • frihetligvanster skriver:

    Hej Husein, som jag förstår det så är detta väldigt individuellt vissa klarar av det andra inte. Att alla skulle fasta då och då vore säkert bra även jag har provat på men inte i 40 dagar. Men för barn och sjuka och även äldre så kan det ställa till med problem och då främst på sommaren då dagarna är längre. När ramadan infördes på 600 talet i mellan östern så var det inte så stora skillnader mellan natt och dag och då fungerade det bättre. Nu diskuterar många inom islam att mjuka upp reglerna för ramadan. sen beror det även på vilken typ av arbete man har, i ett mycket energikrävande arbete kan det bli problem med allt för långa uppehåll mellan måltiderna.

    Gilla

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Heder åt denne Rektor,
  vars jobb nog är i stor fara?

  Ännu en gång, ord o inga visor från MO!

  Vår ”Statssvetsare” inser inte detta, eller har ‘usla’ rådgivare?
  Hen vågar väl ej skrämma bort ”röstboskapen”.

  För då blir S raskt ett parti UNDER TJUGO PROCENT…

  Tro & Solidaritet har ju skrivit kontrakt med ”Muslimska Civilsamhället”),
  för att dessa skall ställa upp på röstleverans till SAP.

  Det innefattar (S)annolikt att VI fullt respekterar Islams högtider…

  I Sverige tar vi Allah i hand,
  sa han åtminstone en gång till Allahs häpnad…

  Borde ha sagt att Ramadan firar vi ej i skolan, det är en arbetsplats!
  Liksom att sådant firande får ske på helger…

  ÄNNU är vi väl inget Islamistiskt land?

  Även om vi med fog befarar att det kommer att hända,
  inom en överskådlig framtid?

  Nästa vuxengeneration lär få uppleva det under sin levnad?

  Dags att sätta ner foten, och helst bakom…

  Som sagts många gånger, det finns andra länder,
  vi sponsrar gärna med hemresan för att slippa företeelsen här…

  Liked by 2 people

  • husein skriver:

   Hej Jan!

   För att du ska ha rätt bör hela system ändras från grundlagen tills folket med EU politikerna i fronten.

   Om jag som muslim och du som icke muslim kommer att debattera hur många år som möjligt vi når ingenstans för att redan finns de som bestämmer med vår liv avsätt om vår tro eller icke tro

   Gilla

 3. MOAB skriver:

  Ja för att ta till ett religiöst uttryck, va fan, mina barn får inte ens ha avslutning i kyrkan! Det som skrämmer mig är hur svenskarnas varande och tyckande och tänkande kan styras nästan utan våldsamma maktmedel, i andra länder kastas dissidenter i fängelse och torteras.
  Ah, det är kanske det som är den nya totalitarismens genialitet, att just inte tortera folk, att monopolisera det uppfattade goda? Andra totalitära regimer, för Sverige är totalitärt, avslöjar sig som onda och misstrr sympati genom våld, fängslanden och bortföranden. Istället så har vi en marionettteater som spelar demokrati och dissidenterna är utpekade som onda, men utan att de blir fängslade, (undantag Dan Park). Vi lever i ett totlalitärt samhälle med en skendemokrati och skenmedia, då behövs inga läger. Men vänsterliberalerna är inte nöjda, de spänner bågen ytterligare, vänsterns kärna är förstörelse, så de kommer inte att sluta, de vill ha anledning att internera mig och andra. Detta är en kamp på liv död.

  Ramadan, ja, vad gör de här? Muslimerna är vänsterns tillhygge.

  Liked by 9 people

  • Göran skriver:

   När jag gick i skolan hade jag aldrig någon skolavslutning i kyrkan. När jag blev vuxen och läste i tidningarna att andra hade avslutning i kyrkan tyckte jag att det var konstigt. Så olika det kan bli.

   Liked by 1 person

   • Ulrika skriver:

    Samma här. Den ägde rum i skolans aula. Men på den tiden var det morgonbön och kristendomskunskap, vilket har avskaffats. Så varför insisterar man numera med avslutning i en kyrka? Varför inte välja en neutral plats där alla känner sig bekväma?

    Gilla

   • MOAB skriver:

    Vad är din poäng? Min poäng är att det som är vårt kulturarv aktivt motarbetas till för ån för vad? Att man uppmuntrar till massmord på skolflickor?

    Liked by 1 person

   • Ulrika skriver:

    Moab, varför skulle någon behöva känna sig ”obekväm”? Har inte kyrkan separerat från staten i Sverige? Står inte många kyrkor tyvärr så gott som tomma numera, inte bara i Sverige? I framtiden med en majoritet av muslimer, gissa var skolavslutningar kommer att hållas!

    Gilla

 4. Gunilla skriver:

  Nu vet vi ju att för många handlar det inte om huruvida man trivs i vår kultur eller inte; utan om egen kultur-imperalism. Redan för ett antal år sedan hade skolan uppe att man skulle ‘anpassa’ lovdagarna till ‘nya’ ‘svenska’ helgdagar. Det rann som tur var ut i sanden. Ingen lärare eller skola skulle ju klara om alla elever skulle kräva ledigt på ‘sina’ specifika helgdagar. Men kampen är nog inte över. På ‘demokratidagar’ i Järva försvarar man segregations-skolor för ‘rasifierade’ eftersom man anser sig inte vilja ha sina barn i svenska skolor med ‘vita rasistiska lärare’. I sammanhanget kan det vara intressant för skolmyndigheten att kolla upp hur just religiösa friskolor hanterar elevernas skolgång under ramadan. Lite UG eller Kalla fakta ‘dolda kameran’ kanske vore. upplysande.

  Gilla

 5. Hortensia skriver:

  ”Det mest rimliga är att de som kommer hit anpassar sig till den svenska kulturen.

  Parallellt med kravet på anpassning bör vi göra det lättare för dem som inte trivs i den svenska kulturen att återvandra till sina hemländer.”

  Bra rutet, Mohammed!

  Nima Derwish skrev underhållande om Ramadan i gårdagens Dagens samhälle:

  ”Jag såg en bild delas på Facebook: På en roll-up, bakom några hijabklädda kvinnor i Malmö, stod det ‘Ramadan, en ny svensk tradition’.”

  ”Ordvalet är inte självklart. Är ramadan även en samisk högtid om många muslimer firar den i norra Skandinavien? Eller: om tusentals svenskar flyttar till Somalia, blir midsommar en somalisk och afrikansk tradition då? Nja. Ramadan är inte direkt det första man kläcker ur sig om någon säger ‘Nämn en svensk tradition!’. Inte heller nattvarden lär ligga ytterst på tungan, om man säger så. ”

  https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ramadan-ar-en-smal-och-exklusiv-tradition-17263

  Liked by 4 people

 6. Eva Danielsson skriver:

  Heja Mohamed, jag blir alltid så glad för dina krönikor, som klarlägger vad som gäller!
  Att det är anpassning/assimilering som gäller för alla som flyttar till ett nytt land.

  Att Sverige är sekulärt där samhällsliv och religion är åtskilt. Att även barn har religionsfrihet och själva har rätt att välja livsåskådning. Att lärare bestämmer i skolan och föräldrar bestämmer hemma men att barn ändå alltid har rätt att tänka och tycka fritt, precis som alla får i ett fritt land. Fast man inte får bete sig hur som helst. Att svenska lagar gäller, vilket betyder att skolplikt gäller även under ”ramadan”. Att föräldrar ansvarar för att barns behov tillgodoses, där mat och sömn är primärt. Att föräldrar ansvarar för vad deras omyndiga barn gör, där att de sköter skolarbetet och följer svenska lagar är grundläggande.

  Att islam är oförenligt med det mesta som vi tycker är självklart i svensk kultur, inte minst kvinnors och mäns jämbördighet och allas rätt att tänka och tycka fritt oavsett kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet, religionstillhörighet osv. Att alla har rätt att leva sitt liv precis som man vill, förutsatt man försörjer sig, är laglydig och inte kränker eller skadar någon annan. Det är det viktigaste.
  Förutom alltså att praktiserande av islam är svårt att få ihop med ett modernt liv med skolgång och arbetstider och andra plikter.

  Liked by 2 people

  • husein skriver:

   det är din åsikt och accepterar jag dig som sånt. Väntar jag att du ska acceptera mig som muslim för att detta är min åsikt. Allt annat ingående svenska lagar kan vi anpassa med tiden men inte bara för majoriteten som består av svenskar annars det demokratiska system kommer att kollapsa

   Gilla

 7. KristinaF. skriver:

  Tack Omar! Men i mina mörka stunder, som numera är ganska många, tror jag att det är för sent för oss i Sverige. De som inte trivs kommer inte att åka hem, de är hemma. Och de kommer att göra om Sverige så det passar dem. Eftersom vi dessutom är så undfallande så har nog tåget gått för integration eller assimilation. Muslimerna har redan tagit över och tagit sina krig, konflikter och seder med sig hit. Ett skrämmande exempel är Manchester.
  Vi har ju dessutom välkomnat dem med ”Refugees welcome”!
  Så vad har vi att säga.

  Liked by 3 people

  • Varva skriver:

   Upp med hakan KRISTINAF. Nej VI har inte välkomnat med ”Refugees welcome”. De som gjort det SKA betala notan. VI ska föra propaganda mot avarterna i vårt land. T.ex. ska vi kräva att de som vill ha ”öppna gjänser” får betala för det via SIN skattsedel, VI andra ska slippa – det är demokrati. Alltså en ruta på vår deklaration som är ikryssad om jag vill betala för ”välfärdsmigranter” från dysfunktionella klankulturer. Den rutan ska Annie Lööv med flera tvingas att kryssa i. Om människor vill komma till Sverige för att utbilda sig så ska det landets regering stå för kostnaden – rimligt. I övrigt behöver vi arbetskraftsinvandring; personer med spetskompetens till de företag som behöver. Det är dessa personer som är bra för vårt land som ska ha ”gräddfilen”. Inte kreti och pleti som ljuger och betalar människosmugglare för att ta sig hit.

   Liked by 5 people

   • frihetligvanster skriver:

    Vore skönt om vi alla kunde skicka våra skettepengar till våra personliga hjärtefrgor och tvärtom. Jag vill slippa betala till kungahuset. Rotavdrag. Rutavdrag räntebidrag tror att samhället skulle falla som ett korthus om det infördes olika skatter

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Mmmm… herr vänsterpartistiske Lennart Rendik, var och en blir ju salig på sin tro, men är du inte ute och cyklar lite väl långt nu? Slippa betala till det svenska kungahuset kan du och övriga republikvurmande 7-partikamrater naturligtvis försöka få politiskt gehör för i Sveriges riksdag, men vem tror att det blir billigare att hålla ständiga val och en presidentstab…

    … och vem vid sina sinnens fulla bruk vill inte mycket hellre betala ett förhållandevis modest underhåll för en fullt användbar, välskött och pålitlig Monark av noga utvald, inomeuropeisk kvalitet, än ohemula summor för en utomeuropeiskt masstillverkad, förväntat oduglig – ja, rent livsfarlig – obegripligt resursslukande och hotande allsmäktig Crescent i Sverige?

    Islamiseringen av Sverige sker förfärande snabbt på (pseudo)demokratisk väg, men majoriteten av den röstberättigade befolkningen inser förhoppningsvis senast nästa år, att ett kulturellt kristet, sekulärt, jämställt och hyperciviliserat fredligt land, som Sverige, absolut inte kan representeras av någon muslimskt kvinnoförtryckande statschef – någonsin.

    Liked by 1 person

 8. frihetligvanster skriver:

  jag håller med om att ramadan inte hör hemma i våra skolor, jag är emot att religiösa högtider hålls i skolor för huvudtaget. Jag inser dock att det blir lite kulturkrockar mellan troende och icketroende grupper med min inställning. Mina barn var med på olika religiösa högtider i skolan men jag var tydlig med att om de inte ville gå så skulle de säga att de inte vill vara med i kyrkan och lyssna på prästen. För mig ska skolan vara sekulär och inte peka ut en religion eller ideologi som bättre eller sämre. Skolan ska hålla sig till sitt uppdrag och det är att förmedla kunskap och dit hör bland annat religionsundervisning likväl som samhällskunskap med olika ideologier. Vi ska skilja på religiösa traditioner och folkliga traditioner. För mig handlar julen om midvinterblot den mörkaste dagen på året och på sommaren midsommar den ljusaste dagen. Här har den kristna religionen lagt beslag på en urgammal tradition som fanns flera tusen år före kristendomen. skulle gärna se mer av att dessa gamla traditioner fördes fram i skolan. Många av de gamla religionerna hyllade naturen och dess gång kanske dags för en återgång till religioner som vördade naturen med tanke på miljöförstöringarna. jag slår ett slag för Shamanismen som har funnits i många tusen år

  Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   frihetligvanster 23 maj, 2017 at 11:53
   Oavsett vad du tror eller inte tror så borde du ändå med elementära kunskaper om vår historia inse värdet av de kristna värderingar som satt sin prägel på västvärlden, inklusive Sverige. Miljöförstöringen är ju våld på Guds skapelse och inget som kan skyllas på kristendomen.

   Vill du kanske återinföra midvinterblotet med människooffer – med Carl Larssons målning som förebild!

   Gilla

   • frihetligvanster skriver:

    för oss som inte är troende borde det finnas traditioner som är fria från kristna och andra religiösa värderingar. Läser jag gamla testamentet så blir jag rädd om det ska var de värderingarna vi ska följa. Delar av koranen har tagits från gamla testamentet. Miljöförstöringen står vi människor för. Shamanismen hyllade naturen och många av de gamla naturreligioner värnade om naturen.

    Liked by 1 person

   • AMIRA skriver:

    Racismen, fascismen, nazismen, kolonismen herrstammar från dessa munnar som skriver dessa kommentarer, ingenting att vara stolt över dessa åsikter som skrivs om den här artikeln. Vi är muslimer och kommer alltid att vara muslimer och lära er mer om världen och respektera människor oavsett religion.

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Amira glömde dhimmi-smen och den vet vi varifrån den ”herr” stammar.
    ”…respektera människor oavsett religion”?

    Gilla

  • frihetligvanster skriver:

   Amira, du hävdar att alla vi som har kommenterat på artikeln härstammar från rasismen och kolonialismen. I en punkt har du delvis rätt och det är att kolonialismen de senaste 500 åren har till stora delar västvärlden stått för men även så har delar av arabvärlden stått för kolonialism. Det ottomanska riket stod för en mycket stor del av kolonialism ända fram till första världskriget. Turkiet är fortfarande en kolonialmakt om vi ser på Kurdernas liv. Att kolonialmakterna Frankrike och Englands uppdelning av mellanöstern från 18-hundra talet fram till mitten på 19- hundra talet är en av orsakerna till problematiken i mellan östern borde vara känt. De drog upp onaturliga gränser som inte tog hänsyn till folken och de flertusenåriga klantraditionerna som fanns innan islam. När du anklagar mig för att vara rasist tror jag att du inte riktigt är insatt i hur rasismen fungerar. Om jag vore en lättkränkt person skulle jag bli arg men det blir jag inte då du inte vet vem jag är och vad jag står för. Du som muslim kan lära mig om den muslimska världen men inte om den sekulära världen. Att lära av varandra är det som får världen att gå framåt men att påstå att endast min inriktning av religion eller ideologi är det enda rätta skapar en inskränkt och intolerant värld.

   Gilla

 9. Buster Myth skriver:

  Barnmisshandel är alltid barnmisshandel, även om den sker via förnekat matintag och med religion som något slags ursäkt.

  Det räcker egentligen inte med skolans åtgärder här – de sociala myndigheterna i alla kommuner bör snabbt ingripa och tillfälligt omhändertaga alla barn som tvångssvältes av sina föräldrar.

  Gilla

 10. rudmark skriver:

  Längre tids fasta/undernäring är belönande i sig. Jfr ätstörning som ger en kick i sig och upplevd energi. (därav fortsätter man med samma beteende)

  Gilla

 11. JASA skriver:

  Jag förstår inte. Varför ska man inte kunna ha religiösa seder för sig själva? Vad är problemet? Skolan sparar säkert en massa prngar. Så länge de inte stör andra. Vilken intolerans! Våra ungar kan supa, vråla och bete sig hur som haver på midsommar och vid skolavslutning, vad är för fel med att fasta? Nu verkar man släppa alla hämningar och demonisera allt som luktar oslam.

  Gilla

   • AMIRA skriver:

    Håller med dig och det är hemskt, men vem bombar muslimska länder och pumpar ut olja gratis och stödja diktaturer och sprider hat och ilska bland ungdomar. HEMSKT

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    ”pumpar ut olja gratis”??
    Antingen ljuger du eller spelar dum. Jag antar det förra kulturella karaktärsdraget.

    Gilla

   • frihetligvanster skriver:

    det är inte toleranta muslimer som spränger småtjejer i luften det är vilseledda personer som är muslimer och de flesta terrorister är födda i Västeuropa. Tycker att debatten helt har hamnat fel. Mycket av problemen är sociala, människor hamnar utanför samhället och många blir kriminella främst när de är yngre sen utnyttjar äldre dessa till att begå brott. allt ifrån kriminella ledare till religiösa fanantiker men även så finns det ideologiska fanatiker som begår brott just nu ligger tyngdpunkten på extrema nationalister på 70-80 talet var det extrema vänsterkrafter. Felet är att politiken inte alltid hinner parera de upplevda orättvisorna och varit handfallna och låtit de extrema sätta dagordningen.

    Gilla

  • Hortensia skriver:

   Öhhh… du tror inte det skulle bli ett veritabelt ramaskri – och svindyrt socialtjänstmerarbete – om ”våra ungar” i mellan- och högstadieåldern generellt kunde förväntas svimma/störa ordningen/underprestera av trötthet och baksmälla p g a att ”vi föräldrar” uppmuntrade dem att festa in på småtimmarna tillsammans med Gud och alla människor – en hel månad varje år?

   Barn ska naturligtvis varken supa eller fasta, men ”våra ungar” förväntas inte kunna hantera alkohol förrän de är vuxna nog att köra bil och rösta, medan minderåriga muslimer – även i Sverige! – tydligen kan både svältas och sexualiseras redan i grundskolan, allt efter föräldrarnas tokreligiösa godtycke. Här ligger det en hund begraven – och den luktar, banne mig, inte gott!

   Liked by 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Resultatet av att vi slutar tvinga dem att anpassa sig till våra seder är att de börjar tvinga oss att anpassa oss till deras seder.

   Den fisliberalism som du uppenbarligen låter sig inspireras till existerar knappast i sinnevärlden. Den finner ingen återklang i den mänskliga organismen. Den har inte och har aldrig haft någon politisk betydelse.

   Vi är i krig mot islam, mot pressen och mot våra egna politiker. Det är vi mot dem. Den ena sidan kommer att vinna, den andra förlora. Hittills har vår sida tigit och lidit och inte kommit in i matchen. Kanske fortsätter det så. Vae victis.

   Liked by 1 person

  • Katrin skriver:

   Jasa: För att i Sverige är det vanvård av barn. Nekar du dina minderåriga barn näring under 20 timmar flera dygn i sträck så är det vanvård. Paragraf 50 socialtjänstlagen, då ska en utredning öppnas. Barn ska inte fasta, de ska ha näring för att kunna växa och kunna delta i skolarbetet. Vi kan ju inte ha ett antal muslimska elever som varje år missar skolan för att de är för hungriga för att orka vara på skolan. Det här landet heter Sverige, här är det svenska lagar och regler som gäller för barn.

   Liked by 1 person

 12. B skriver:

  Men varför i hela världen skulle svenska muslimer flytta till ett annat land? Sverige är ju deras hemland, de är kanske till och med medborgare. Och deras barn som är födda här kommer definitivt inte att ha någon anledning att flytta till ett annat land. Det skulle man kanske tänkt på innan man öppnade gränserna, men men…

  Gilla

 13. Patrick skriver:

  Som lärare som länge jobbat med grundskoleelever med inlärningsproblem kan jag vittna om att majoriteten uppger att de inte äter frukost och att de lägger sig mycket sent. Givetvis förvärras deras svårigheter avsevärt av detta. Ändå gör svenska skolan inget, det anses vara en familjeangelägenhet. Miljarder i extra resurser går varje år till att kompensera för föräldrar som inte ser till barns behov av mat och sömn.
  Jag inser behovet av att behöva markera att det inte är acceptabelt att skicka barn till skolan utan att deras grundläggande behov tillgodosetts av föräldrar. Men jag undrar ändå om hur det kommer sig att man först uppmärksammar det när det orsakas av religiösa seder hos en minoritet?
  Skribentens huvudargument är bara absurd. Skulle det vara OK för grundskoleelever att fasta om det var en svensk tradition?

  Gilla

 14. PJ Larsson skriver:

  Jag håller med om att ramadan som infördes på profeten Muhammeds tid inte är samma som den som firas i Kiruna i juni samt att barnen ska vara skonade från det som är farligt för dem. Samtidigt vet jag att både det första och det andra är uppfattningar som delas av många i det muslimska samhället både i Sverige och i världen i stort. Så att fasta 23 timmar per dag och inte låta barnen äta eller sova för att familjen ska framstå som goda muslimer är ingen norm för muslimer, det följs inte av alla och det diskuteras redan en hel del i muslimska kretsar.
  Det som du berör men inte utvecklat och som jag anser saknas i ditt inlägg är skiljedragingen mellan religion och (grupp)kultur med dess traditioner. Att angripa en religiös grupp, muslimer, i en fråga som rör kulturellt grupputövande anser jag vara onyanserat och förenklat.
  I mina studier av islamisk teologi har jag uppmärksammat att i Islam framträder två viktiga teologiska punkter: den ena handlar om intellektets roll vid ens religionsutövning (I Islam framhävs behovet av att granska och inte blint följa som mycket tydligt. Detta skiljer religionen en hel del från Kristendom och kopplar mer till grunderna som finns i bl.a. Judendom och de stora diskussionerna i Antiken.) Den andra principen är att påbuden skall utövas av dem som kan och att bara Gud får döma. (Något som tydligt tar avstånd från gruppmentaliteten.)
  I din text pratar du om religionens roll i svensk skola och svensk tradition fast det du egentligen säger (eller det jag förstår) är hur vi ska förhålla oss till någon annans tradition inom ramen för vår egen. Och här har du flera poäng. Två traditioner brukar inte klara av att leva på samma villkor bredvid varandra och det logiska är att den svenska traditionen kommer först i Sverige. Samtidigt förenklar du genom att bemöta frågan som en religiös angelägenhet snarare än fråga om utbildning, integration och kulturella olikheter.
  Jag är med på att skolan, iaf tom årskurs 6, ska vara helt konfessionsfri (jag anser att frågor om religion och religiös utövning kräver minst pubertal mognad). Jag anser även att barn i samma åldersgrupp som ovan, som blir vanvårdade i religiöst eller kulturellt syfte (oavsett religion och kultur) skall övervakas/hjälpas/omhändertas av socialen (och här kan skolan med rektorn i spetsen vara ett bra stöd). Samtidigt tycker jag att diskussionen om t.ex. ramadanutformning rör väldigt ofta ihop helt olika frågor, som den om tradition och teologi. Muslimer har rätt att finnas, vara och tro också i vårt land. Traditionella utövningar behöver däremot diskuteras. Och det mycket för helhetens bästa.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.