En tappad sug från totalt haveri

Helena Edlund

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll twittrade den 24 januari i år följande om svensk sjukvård: ”Ja, sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresisitens [sic!]. Eller alternative facts som en del säger.”

Inte ens fyra månader senare kan jag konstatera att faktaresistensen är total och att etablerade media kapitulerat inför alternativa fakta. Hur annars ska jag tolka det när nyhetsflödet levererar den ena larmrapporten efter den andra gällande svensk sjukvård?

I måndags skrev Expressen på ledarplats om hur en tredjedel av vårdplatserna på Nya Karolinskas barnavdelningar är stängda och hur var tionde planerad barnoperation ställts in under 2017.

Samma dag redovisade SVT att bristen på vårdplatser nu är så allvarlig att var tjugonde patient vårdas på ett sätt som innebär att sjukhusen bryter mot riktlinjerna för patientsäkerhet.

Under tisdagen skrev Sydsvenskan om att en veckogammal pojke avlidit på Skånes Universitetssjukhus i Malmö till följd av kikhosta. Mamman hade bett sjukhuset att ta prover eftersom hon misstänkte kikhosta, men sjukhuset vägrade. Man ansåg diagnosen ”osannolik”. Några dagar senare var pojken död.

I onsdags meddelade SVT att Ystads sjukhus under helgen tvingades stänga hjärtintensiven och akutvårdsavdelningen. Endast observationsplatser fanns, och då endast mellan klockan 08 och 21.

På torsdagen skrev Expressen om att kön till Barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg har tiodubblats sedan 2014. Det kan ta två år mellan första besök och diagnos och ytterligare nio månader innan behandlingen kommer igång, och nu talar vi om barn som mår psykiskt dåligt.

Under fredagen publicerade Facebook-gruppen ”Födelsevrålet” en bild av en post-it man fått från barnmorskor i Stockholm. Någon har listat alla tillgängliga förlossningskliniker: DS, KS, SÖS, HS, STS, Uppsala, Nyköping, Norrköping, BBS. Efter varje klinik återfinns samma notering:

Fullt. Det fanns inte en enda förlossningsplats att uppbringa i hela länet eller omkringliggande län – och då har sommaren inte ens börjat.

Så fortsätter det. Dag efter dag. Nya rapporter från olika områden av en sjukvård som är på väg åt ett och samma håll – rakt åt fanders, trots att det bara är maj och den årliga semesterkatastrofen väntar runt hörnet. De återkommande faktorerna är brist på personal, ökat patienttryck, orimliga arbetsförhållanden, desperata anhöriga och ständiga nödlösningar.

Allt kokar ner till en situation som är så allvarlig att patienter riskerar att dö i onödan, eftersom svensk sjukvård inte kan ge dem rätt vård på rätt plats i rätt tid. Trots att kunskapen, tekniken och medicinen finns.

Lika vanliga som krisrapporterna, är de återkommande löftena om satsningar. Men vad tjänar det till att politiker lovar miljarder, om inga vill arbeta under de förutsättningar som bjuds? Vad händer när ambulanspersonalen tröttnat på flygande tegelstenar? Vad händer när akutpersonalen inte längre finner sig i att behöva skyddas av säkerhetsvakter för att kunna göra sitt jobb, eller när barnmorskorna inte längre accepterar att springa mellan födande kvinnor med en from förhoppning om att allt ska gå bra?

Då går de antingen hem, eller in i väggen. Resultatet blir detsamma.

Sanningen är att svensk sjukvård bara är en tappad sug ifrån ett fullskaligt haveri. Sveriges befolkning riskerar inom kort att befinna sig i en sjukvårdsparadox där vi i teorin har den sjukvård i världsklass som ministern twittrade om, men i praktiken dör ändå – eftersom vi inte får tillgång till den.

Allt pekar nämligen på att det inte handlar om en tillfällig stresstest av systemen, utan om det nya normalläget. Sveriges befolkning har ökat snabbt under de senaste åren, och kommer att fortsätta öka. Men vår sjukvård är inte dimensionerad för att serva över tio miljoner individer, varav hundratusentals med mycket stora vårdbehov och trauman vi inte är vana att hantera. Vården är under extrem press, och det är så det kommer att vara tills personalen tröttnar och går hem – och sedan blir det ännu värre.

Att negligera det scenariot är inte bara faktaresistent, det är faktiskt en fråga om liv eller död.

37 reaktioner på ”En tappad sug från totalt haveri

 1. Bo Svensson skriver:

  Men det borde ju vara ännu värre. ”Alla människors lika värde” motiverar ju att skattemedlen till sjukvård skall finansiera läkare utan gränser -s verksamhet för att användas där flest blir hjälpta bäst.

  Gillad av 1 person

 2. thojak skriver:

  Mkt bra skriv !
  ”Tappa inte sugen, världen är full av tappade sugar”, sa någon för en herrans massa år sedan.
  Frågan uppkommer huruvida där öht finns någon sug kvar att tappa längre?
  Måhända ej att förvånas över, att svenska kyrkogårdar är (över-)fulla med (fd) överambitiösa, inkompetenta pratkvarnar från (forna) höga samhällspositioner, oder ?
  Arma Land !

  Gillad av 1 person

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Ungefär som när barn växer ur sina kläder…

  Växtvärk i hela samhällssystemet, en vårdinfarkt lurar om hörnet!

  Gilla

 4. Raster skriver:

  Ovanpå detta blir högsta ansvarig minister själv ett uttryck för den stress som kräver sina offer. Svaret från den overkligt rotade ledningen är att låta en annan minister sköta detta utöver siTT eget departement. Han orkade inte med ett men hon klarar båda. De gör inte särskilt mycket för att det ska lyckas.

  Det enda rimliga när resurserna är begränsade är att begränsa efterfrågan k stället för som regeringen gör allt för att öka den (göra den tillgänglig för fler) samt att påstå sig stimulera utbudet (vilket är orimligt eftersom det kräver år av individuella insatser och riskerar att stressa sönder (ministern är bara en) de som under tiden ska hålla hjulen igång).

  Begränsa vilka som har rätt att efterfråga vård och i vilken omfattning. I stället

  Här saknar man kraftfulla reaktioner från den vårdapparat som utför arbetet. Läkare och andra talar knappast klartext. Fler visselblåsare behöver vissla och peka på de verkliga problemen. Utan att någon tar sig rätten att svartmåla dem.

  Undrar om det var Linköping som ändå begränsade vården för s k EU-migranter. Initiativ i den riktningen lättar ju på bördan för en långsamtväxande verksamhet (det kräver år av studier för att öka utbudet av resurser och i första hand människor som kan lita på att politiker kan hålla sig till verkligheten).

  Gilla

 5. Marckus Eriksson skriver:

  Det märkliga är att det, enligt statistik från WHO, i praktiken är samma läkar- och sjukskötersketäthet (mätt per 1 000 innevånare) i Sverige som i Tyskland. I det grannlandet finns, inom sjukvården, inte den problematik som nu tycks galoppera i Sverige. Slutsatsen man sannolikt då kan dra är att det är primärt arbetssättet inom svensk sjukvård som är orsaken problemen. Ett exempel är, utan jämförelser några som helst jämförelser med Tyskland, slopandet av läkarsekreterare som lett till att läkarna själva knappar in sin journalanteckningar i systemen liksom att de, enligt egen uppgift, tvingas till ringa en stor del av sin tid till att ringa runt för att få tag i sängplatser på det egna eller på andra sjukhus. För dessa mindre kvalificerade uppgifter torde definitivt inte kräva ingående medicinska kunskaper som förvärvats under en lång utbildning. Så en enkel lösning att komma tillrätta är att anamma de tyska sättet att organisera arbetet på.

  Gillad av 3 personer

  • Göran skriver:

   Det går även att jämföra med att det som i Tyskland kräver ett läkarbesök kräver tre i Sverige. Det är ett debiteringssystem i Sverige som gör att läkarna bara vill behandla ett symtom och skjuta resten till andra läkare.

   Det är nog relativt enkelt att åtgärda svensk sjukvård. Ta bort alla politikern från vården. Den kommer att läka sig själv då. Om inte, lev med eländet, det kommer aldrig bli bra.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Tyvärr, ja. Det är helt säkert inte på detta plan skillnaderna ligger. Det är helt och hållet svensk oförmåga och dålig organisation som ligger bakom.

    Gilla

  • Anders skriver:

   Det är givetvis inte slopandet av läkarsekreterare som lett till att svenska läkare använder en stor del av sin tid till att ringa runt för att få tag i sängplatser.

   Det är BRISTEN på sängplatser. Sverige har minst (!) sängplatser per capita inom EU.

   Tyskland har tre gånger fler sängplatser per capita.

   https://data.oecd.org/healtheqt/hospital-beds.htm

   Statistiken ovan är från 2014. DN skrev 2013:

   ”I genomsnitt är antalet disponibla vårdplatser per 1.000 invånare 2,7 i Sverige, vilket är under EU-genomsnittet på 5,3, enligt en rapport från OECD.

   I topp ligger Tyskland med 8, 3 vårdplatser per 1.000 invånare.”

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/antal-vardplatser-lagst-i-europa/

   Gilla

 6. Agneta Berglöw skriver:

  Undertecknad har skrivit kritiska debattartiklar,insändare medverkat i radio o TV i hela mitt 40-åriga yrkesliv som sjuksköterska.Ibland känns det som jag bara behöver ändra datum.
  Sjukvård är ett ett 24 timmar/365 dagar om året verksamhet.Man måste anpassa vården till verkligheten-för verkligheten kan man aldrig göra om.Ingen, ingen vet vad som händer nästa sekund,nästa minut nästa timme.
  Sjukvårdspersonal får aldrig vara ifred.Ständiga omorganisationer.Försök med att införa allt från Toyota-modellen till nu utveckling av E-hälsa.
  E-hälsa dvs konsultation,”undersökning” o recept via internet.Här finns det snabba pengar att tjäna men stora risker.Utvecklingen får mkt kritik av läkare som träffar patienterna rent fysiskt på vårdcentraler o sjukhus.Läs gärna debattens vågor på http://www.dagensmedicin.se
  Den vansinniga organisation som Sverige fortfarande har med 21 landsting där okunniga kostsamma sjukvårdspolitiker styr o vanstyr är helt förlegat.Gör som i Norge-förstatliga svensk sjukvård.Sjukvården i Norge fungerar alldeles utmärkt.
  Löneutvecklingen för sjuksköterskor har varit obefintlig.Som gör oss till dagens fattigpensionärer.När kommer Sjuksköterskelyftet?Gäller även för annan blåljuspersonal.När kommer Polislyftet?När kommer Brandmanslyftet?

  Gillad av 9 personer

 7. MOAB skriver:

  Jag var mycket nära att dö förra året, efter att inte ha fått hjälp i över ett halvår. Det tog över 3 mån att få besöka en expert med remiss, hon tittade på mig en kvart och skickade hem mig, jag hostad blod, blev hemskickad, mina blodvärden föll så mycket att man trodde det var blödande magsår, man skickade hem mig. Jag felbehandlades med antiiinflammatoriska mediciner som gjorde tillståndet värre, efter 6 mån hade jag så ont i lederna att jag inte kom ur sängen och drog på mig en dödlig sjukdom, hade det inte varit för att en släkting är läkare så hade jag varit död, sjukdomsförsloppet tar någon dag och leder till döden.

  Mängder av operationer, blodtrandfusioner och behandlingar senare så vet jag mycket om det svenska sjukvårdsystemet. Sättet det ”fungerar” på är att hålla patienterna borta, någon sa att i Schweiz om någon kommer till läkaren så utgår de ifrån att personen är sjuk och undersöker tills de är säkra på vad som är fel, i Sverige blir man hemskickad. Vårdcentralssystemet är utformat för att hålla patienter borta från egentlig sjukvård och många dör säkert denna väg. Därför så är just problemet igen volymer, volymer av läkare men framförall, den ökande volymen av patienter, jag har suttit i många väntrum, ofta är hälften invandrare, det säger sig själv att precis som alla andra samhällssystem inte kunnat anpassa sig, så har inte sjukvården heller kunnat göra det, man har löst det genom att hålla folk hemma. Många många med allvarliga sjukdomar är invandrare, inte nog med det, de har också fört med sig oanade mängder resistenta bakterier till våra sjukhus.

  Ett gott råd, nästa gång du känner dig sjuk, ta någon aggressiv person med dig, gråt, skrik, gör vad du kan för att få komma till en riktig läkare, för de första lagret läkare du möter har som huvuduppgift att skicka hem dig igen. De agerar försvar för VIK.

  Gillad av 5 personer

 8. Jan Ahlström skriver:

  Mkt bra, tror jag vet varför det ser ut så här.
  Stefan Löfvens favorituttryck ”det ska vara ordning å reda” har jag inte hört när det gäller sjukvården.
  Så fort han får koll på läget i sjukvården och inser att det inte är ”ordning och reda” där så kan vi nog räkna med ett lyft för vården.

  Gilla

 9. Gunilla skriver:

  I demokrarurens Sverige kallas idag alla fakta som påvisar brister för ‘fake news’ eller ‘alternativa fakta’ och de som inte köper eller tror på propagandaministeriernas budskap kallas för faktaskeptiker och faktaresistenta. Man har snabbt snappat upp se nya moderna orden med använder dem som passar egna syften. Sedan ska man veta att med nya befolkningsgrupper som kommer från andra kontinenter och fortsätter att besöka dessa så förs nya sjukdomar in i Sverige. Sjukdomar som vi (1) inte vet hur de behandlas och (2) som medför allvarlig smittofara om de inte upptäcks o isoleras om så krävs. Jag vill också påminna om rubrikerna om den 90-årige man som tog livet av sig för att han nekats äldreboende. Ättestupan väntar bakom hörnet för de gamla som byggt upp landet. Man fortsätter ändå att deklarera att Sverige alltid ligger i topp ‘jämfört med andra länder’. Problemet är bara att jämförelseländerna tenderar att ändras. Man jämför inte längre med västländer eftersom vi ligger i botten där. Vi kan ju jämföra med Indien eller någon afrikanskt land. Är det dessa länder vi vill jämföra oss med?

  Gillad av 6 personer

 10. Linda Åberg Luthman skriver:

  Och glöm inte att hon har ansvaret för Försäkringskassan, en myndighet i totalt haveri OCKSÅ. Myndigheten har aldrig hämtat sig från Alliansens människofientliga införda regelverk, den som i praktiken är kvar.

  Och vad ska man göra då med denna myndighet skjuten i sank av klåfingriga politiker med sina ideologier som i propagandistiskt syfte.
  Tack vare dessa politiska regelverk förpassar myndigheten sjuka människor rakt ut på gatan då man även beskurit de sjuka/arbetslösa med ett mycket stramare regelverk hos kommunerna för att erhålla försörjningsstöd.
  Var ska dessa människor ta vägen när allt i deras liv upphör att gälla, att få en inkomst, lägenhetskontrakt, möjlighet att betala sina räkningar?
  deras liv slås i spillror och de kommer aldrig återhämta sig helt, flertalet av dem kommer aldrig igen få en möjlighet till att få ett eget boende.
  (Det är inte för inte som vi ser kåkstäder växa upp i Sverige också.)
  Och för varje dag kommer dessa, kroniskt sjuka framför allt, ännu längre bort från den vårdapparat som de skulle vara i behov av.
  Eftersom de inte har råd att gå till läkaren, än mindre betala biljett till allmänt färdmedel så de kan ta sig till läkaren.
  De hade varit i behov av åtminstone basalt försörjningsstöd, men får det inte.De får förlita sig på anhöriga, vänner. Men om de inte har det då? Och jag frågar mig, varför ska ex. kyrkan bli Sveriges nya socialbyrå?

  Gillad av 1 person

 11. Christer Carlstedt skriver:

  Antag att jag skulle ha en väldigt fin bil. Ja i själva verket är det en av världens allra finaste.
  Fast det förstås – jag har verken råd med att tanka eller betala försäkringen.
  Jag ser det som att jag nog gjort ett tämligen dåligt köp. Ungefär som Nya Karolinska.

  I en homogen befolkning finns en viss andel personer som tycker att det där med att bli läkare eller annan sjukvårdande personal skulle vara intressant att ägna sig åt.
  Faktum är att flera känner sig kallade än som blir utvalda eftersom vi som skall bli vårdade tycker att vi kan ställa krav på kunnande och alla som vill duger inte till jobbet.
  Man kan laborera litet med mängden sökande till läkarutbildning genom att förbättra anställningsvillkoren, men trots allt ganska marginellt.
  Däremot är det väldigt lätt att minska antalet sökande genom att försämra villkoren.

  Nu har Sverige under ett antal år ökat sin befolkning, det vill säga vårdbehövande, genom invandring med 15-20 %.
  Poolen med intressenter till läkarutbildningen har dock inte förändrats.
  Det blir då självklart 15-20 % mer jobb per befintlig sjukvårdspersonal. Det hade nog gått bra om det hade varit så att det tidigare fanns ett överskott på läkare som bara satt och drällde i cafeterian.
  Jag tror mig kunna lova att inte ens en politiskt tillsatt sjukvårdsdirektör skulle våga sig på att antyda något sådant.

  Skutan Sveriges kapten säger att det inte är något problem för bland de nyanlända finns massor med högutbildade läkare (för det trodde han sig ha hört).
  Antingen var det bara en dröm han hade, eller också har han så usla rådgivare att han borde göra sig av med dem omgående. Verkligheten fanns ju redan på migrationsverket som kunde ha upplyst honom om att läkartätheten bland de nyanlända var ungefär en tiondel av vad vi hade här i landet.
  Det var innan de som utgav sig för att vara läkare validerades. Efteråt var det bara var tionde av de som ansåg sig vara läkare som uppfyllde de svenska kraven.

  Vad var det nu Annika Strandhäll sade? Alternativa fakta?
  Det tycks mig att det är just det som socialförsäkringsministern försöker servera.
  Det borde vara mer än pinsamt för kocken av den soppan att konstatera att inte ens de trognaste supportrarna inom media vill ha det hon serverar.

  Gillad av 6 personer

  • Lars Åhlin skriver:

   Vad asylinvandringen betytt för svensk sjukvård borde inte vara så svårt att ta reda på. Dock kan man inte bara räkna individer – det är ju de allra äldsta som kräver vård, framför allt på sjukhus men också i primärvård. Min gissning är att sjukvården generellt inte berörts så mycket än, eftersom få asylinvandrare är gamla och/eller dödssjuka. Men just inom förlossningsvården har invandringen gissningsvis mycket stor effekt. Det vore naturligt om landstingen byggde ut förlossningsvården (och även neonatal och övrig barnsjukvård) i takt med inflödet. Men hur är det i verkligheten?

   Gillad av 1 person

   • Christer Carlstedt skriver:

    Jag tycker mig ha läst att de nykomna har mycket stora vårdbehov.
    För övrigt så undrar jag med vad som sjukvården skulle byggas ut?
    Det är inte en lokalfråga.
    Det är en fråga om kompetent personal. Det är där flaskhalsen finns (om man bortser från finansieringen, som givetvis inte bleve enklare med ytterligare vårdplatser).

    Gillad av 1 person

   • MOAB skriver:

    Det låg somaliska ynglingar i rum bredvid mig på intensiven, våldsamma skador får man anta.

    Gilla

  • E.A. skriver:

   ”Poolen med intressenter till läkarutbildningen har dock inte förändrats.

   Det är väl knappast något problem att få sökande till läkarutbildningen, det är snarare det att inte tillräckligt många studieplatser finns.

   Gilla

 12. Jonas Bohman skriver:

  Stort tack för klara besked och din klarsynthet. Ser redan fram emot din nästa analys. Må solen alltid skina på dig.

  Gilla

 13. Björn skriver:

  Ja, vad ska vi göra när allt större del av personalen själva blir vårdbehövande?! Lavinen är igång, och vad som utlöste den, visste 13% av oss!!!

  Gillad av 1 person

 14. uppstigersolen skriver:

  Mja, vad ministern menade var att regeringen har sjukvård i världsklass. De har ett eget avtal och behöver inte stå i kö. Att någon ur Sveriges befolkning riskerar att dö är smällar vi får ta.

  Gillad av 3 personer

 15. Lars skriver:

  Fintligt och slugt ompositionerar sig nu sedan en tid delar av den köpta korrupta propagandistkåren.Varför gör dom det?Sannolikt eftersom de desperat insett att nästan alla ömdömesgilla krafter helt förlorat sin tilltro till deras ihopsnickrade teaterkulisser och fantomprojektioner,Maten är också viktig.Oset från köttgrytorna är också mycket aptitretande.Våningarna på Söder-dom där köpelägenheterna som man kan använda nästan som sedelpressar-är också inte helt betydelselösa.Så vi försöker oss på ”en kul grej”.Nästan ”en stöt”.Vi stjäl helt enkelt den där narrativen som kallas ”Sanningen”.Sen är den exklusivt endast ”vår”.Ja.Vi kan till och med då ta betalt för den.Tänk så smarta ”vi” är.Hi!Hi!”Dom” fattar det aldrig.”Dom” är dumma och dåliga.Alltid.Men ”vi” är smarta och utbra.Alltid.Hi!Hi!Ja.Det är verkligen ”vi och dom”.Men inte ens det fattar ”dom”.Hi!Hi!

  Gillad av 3 personer

 16. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det är uppenbart att de som kontrollerar den offentliga debatten i Sverige ser till att det inte blir någon seriös debatt om sjukvårdens problem. Anledningen är naturligtvis att problemen har ett samband med den okontrollerade invandringen, något man till varje pris vill dölja. Liknande problem finns som bekant även inom kommunerna och finansministerns uttalande om detta är ganska typiskt, det handlar bara om det bli flera barn och äldre, inte ett ord om invandringen.

  Att media överhuvudtaget förmedlar information om sjukvårdens problem kan tyckas förvånande men man kan samtidigt konstatera att det som egentligen är larmrapporter tigs ihjäl i media. Jämför hur en larmrapport om ett isberg som går sönder i Arktis behandlas.

  Inte heller utanför media finns någon kvalificerad debatt om sjukvårdens problem. Alla politiska partier är alltför insyltade i problemen, t ex som moderaterna i Nya Karolinska.

  Inte heller i den professionella världen, inom det vårdindustriella komplexet, finns någon seriös diskussion, där är man fullt upptagen med vinstfrågan.

  Återstår då att vanligt folk får gasta av sig i någon TV-studio vilket inte verkar leda till något vettigt.

  Gillad av 3 personer

 17. Olof B skriver:

  Alla som lekt hela havet stormar borde förstå orsaken. Så länge det är lika många stolar som deltagare så är blir det en väldigt lugn och odramatisk tillställning. För att få dramatik så räcker det dock att plocka bort en stol. Tänk er sedan vad som händer i ett land när man tillför 20% nya medborgare (och därmed vårdtagare) men bara tillför kanske 5% mer vårdkapacitet (eftersom få av de nya medborgarna har relevant vårdutbildning, erfarenhet och språkkunskap). Visst, vården har aldrig fungerat perfekt men det som orsakar krisen är ökad belastning utan möjlighet till ökad kapacitet (mer pengar kan inte köpa mer resurser eftersom dessa inte finns).

  Gillad av 2 personer

 18. Buster Myth skriver:

  Vi pratar om sjukhusens behov, men de är mer eller mindre konstanta – det är de lokala vårdbehoven ute i kommunerna som är ”boven” i dramat. På grund av ålderboomen som kräver ökat antal hemtjänstpersonal. På grund av ökningen av antalet boenden av alla möjliga slag (korttids-, äldre-, ungdoms-, flykting-, younameit).

  För 3-4 år sedan låg lönerna för en sjuksköterska i kommun och en på det lokala sjukhuset där jag bor ungefär likvärdigt. Förra året fick man ungefär 3000 mer genom att gå till kommun. Nu ökar skillnaden varje kvartal. Förra veckan sade en akutsköterska jag känner upp sig eftersom hon blivit erbjuden 6000 mer i månaden (och bättre arbetstider).

  Gilla

 19. bjornwiklund skriver:

  Finne en myt från vårt PK etablissemang:
  ”Det föds för få barn i Sverige”
  Trots detta så är BB/förlossningsavdelningar över eller start belastade?
  Hur kan man strunta i att bygga ut dessa avdelningar? Trots allt föds det inte mer än 100 000 barn i landet årligen . . . en förlossning kostar kanske 10 000 kr/barn…. dvs total kostnad av en miljard årligen… eller 100 000 kr/barn blir
  10 miljarder/år…
  Jmf. Ensamkommande 2015 30 miljarder årligen N.B. 30 000, s.k. ensamkommande barn dock faktiskt ungdomar….

  MV budget 75 miljarder/år (just nu)

  Dessutom till myten:
  Andelen inrikes födda barn med inrikes födda föräldrar är dubbelt så stor som andelen utrikesfödda barn, S.I.C., och det hemska är att detta varit persistent i decennier….. (senaste decenniet 2005–2015 nästan 600 000 invandrare)

  Siffror från SCB

  The myth revealed:

  https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/03/14/demography-i-eng

  Gilla

 20. Lars skriver:

  Ett problem med den offentliga debatten i Sverige är det mycket koncentrerade ägandet av massmediakanaler.En familj äger i princip alla nyhetskanaler i Sverige och sätter också gränserna för det som kan sägas och skrivas i det som bedrägligt kallas för ”Public Service” som ju är s a s ”publikt” endast för ägarfamiljen och dess betrodda tjänare.Det finns alltså redan här en sk ”marriage-point” mellan den svenska statsmakten och denna ägarfamilj.Staten och ägarfamilen tycker i det mesta samma sak.”Gate-keepers” sållar vant,rutinmässigt och nästan zombielikt agnarna från vetet.Rötan däruppe sprider sig på så sätt ner till varje golv i ”the prisoncamp Sweden”.Det alltmer mögelluktande.Vilka prioriteringar har ”dom däruppe” i Bilderberg-centralen då det gäller den ”nationella folkliga” sjukvården i ”the work- and prisoncamp Sweden”?Vilka ”häftlinge” skall prioriteras och hur?Alla ”häftlinge” har ju samma ranson ”Lagergeld” och drabbas nästan till leda av samma sjukdomar.Eller hur?Trevligt?The Paradise Camp-almost Theresienstadt.Tim Pool protesterar högljutt och påtagligt skakad efter sitt möte med det mardrömslikt ”svenska”.Och säger:”Sverige är ett mycket obehagligt land med en repressiv regim”.Men har han haft tillfälle att möta den mardröm som kallas ”svensk sjukvård”.Den bästa i hela vida världen där allt är världsbäst.Hela tiden.För alla.

  Gilla

 21. Margareta Torssell skriver:

  Jag har precis denna vecka skrivit ett öppet brev till sjukvårdsdirektören Melvin Samson på KS om den situation som min svårt sjuka dotter hamnat i. Fast där handlar det i första hand forskning istället för vård. Om någon är intresserad, går det bra att gå in på http://www.ischa.se Utskicket har gått brevledes till drygt hundra personer, tidningar, myndigheter etc. Det cirkulerar också på FB.

  Gilla

 22. EliniHagen skriver:

  Varför tar ingen reda på varför så många utbildade lämnar sjukvården, på djupet.
  Är man rädd för svaren?
  Strandhälls kunskap om sitt ministerområde verkar ytterst begränsat. Hur kan man låta henne vara ens praktikant? Har hon satt sin fot oanmäld på ett akutsjukhus?
  ”Om du visste min son med hur liten vishet ett land styres” lär Oxenstierna ha sagt till sin son. Nu vet vi det styrs trots okunskap, lathet och girighet hos de styrande. Och de flesta har ingen aning , vill inte veta i sin kunskapsresistens.
  Själv har jag mitt på det torra. Hann köpa boken ”Suicide mode demploi ” innan den förbjöds där sort, mängd och verkan beskrivs. En trygghet på ålderns höst att ta till om det skulle bli outhärdligt.

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Bättre då att s a s överleva på rent jävulskap.Det där med ”suicide” tycker jag att man skall överlåta till dem däruppe som faktiskt i större utsträckning an man kanske tror ofta lider av psykologisk insufficiens ,mano-depressivitet,schizofreni,psykos,läkemedelsmissbruk,alkoholism,narkomani och ett konstigt tillstånd som man förr beskrev som ”demon-besättelse”.

  Gilla

 24. Lisa skriver:

  Fascinerande att läsa om detta samtidigt som t.ex. vårdförbundet och andra hetsar mot barnmorskor som vill jobba med just förlossningsarbete men inte delta i den del av verksamheten som rör abort. Med lite mer tolerans och mindre fyrkantighet från vårdföreträdare kunde uppenbarligen fler barnmorskor finnas på plats när vi behöver dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.