Gästskribent Anne-Marie Pålsson: Media i maktelitens tjänst

Trump fortsätter att uppröra. Särskilt upprörd är den massmediala eliten – den som länge kunnat styra den politiska agendan med sin självpåtagna roll som överdomare.  Den som tagit på sig uppgiften att avgöra om ett utspel varit bra eller dåligt, om en enskild politiker ska risas eller rosas och var gränserna för det politiska korrekta ska gå. Den som haft svaret på alla frågor trots att den ofta saknat de kunskaper som krävs för att kunna bedöma frågan korrekt. 

Hur stor medias makt är över den politiska agendan svårt att förstå med mindre än att man fått uppleva dess framfart på nära håll. En erfarenhet jag har. Från mina åtta år i riksdagen minns jag tydligt hur kommunikationskonsulterna, mediafolket, spinndoktorerna spred skräck bland oss knapptryckare med sina framställningar. Av dem fick vi höra hur vi skulle bete oss, vad som fick sägas och hur felsteg och missgrepp skulle hanteras i det fall man haft olyckan att orsaka ett sådant.

Av dessa dragningar lärde jag mig att det var säkrast att stanna i den snäva korridor som media linjerat upp och som brukar gå under benämningen åsiktskorridor.

Jag noterade att det var främst till media de politiska utspelen riktade sig och fokus för partiernas ansträngningar var att paketera utspelen så att de föll media i smaken. Vad väljarna tyckte verkade vara av underordnat intresse. Förvånades ofta över hur media så utan motstånd kunna erövra rollen som politisk idéutvecklare – låt vara indirekt.

Så kom Trump. Politiskt oerfaren. Onyanserad, okunnig, vårdslös och respektlös i sina uttalanden och snabb med att sprida grova och nedsättande omdömen. Han gjorde allt jag fått lära mig att man absolut inte skulle göra om man ville överleva som politiker.

Men mot alla odds vann han folkets stöd. Media rasade kanske inte så mycket över att Trump valts utan för att han valts mot deras vilja. Som om det inte vore nog hade Trump fräckheten att gå förbi media i sin dialog med väljarna. Twitter istället för TV-intervjuer på bästa sändningstid. Medias makt över politiken var därmed bruten.

Själv är jag rätt nöjd med att media fått sin tuppkam stukad av Trump. Tycker faktiskt till och med att det är bra att senaste decenniers utveckling där väljarna reducerats till passiva konsumenter av budskap formade av den politiska och massmediala eliten i skön gemenskap utmanats. Demokrati som enbart tillåter val mellan alternativ som formulerats utan respekt för väljarnas uppfattning är inte gångbar på sikt. Därför imponeras jag föga av den nedsättande attityden eliten klär sig i när den talar om populism så fort väljarna tycker annat än vad den anbefallt. Ståndpunkter måste mötas med sakargument och inte med tystnad, hån eller förlöjligande.

En av demokratins grundstenar är den fria åsiktsbildningen: individens rätt att uttrycka sin uppfattning utan bestraffning även om den inte går i takt med elitens uppfattning. Men den komponenten har media inte tagit på tillräckligt allvar. För istället för att erbjuda en arena för debatt har media allt för ofta ägnat sig åt åsiktsförtryck. Det är väl det väljarna upptäckt och det är väl därför de handlar som de gör. Hur media tänker besvara denna attack från väljarna ska bli intressant att se.

Anne-Marie Pålsson är docent i nationalekonomi, före detta riksdagsledamot och författare till boken Knapptryckarkompaniet m.m.

55 reaktioner på ”Gästskribent Anne-Marie Pålsson: Media i maktelitens tjänst

 1. Bo Svensson skriver:

  Problemets lösning för de folkvalda, är att licensmedlen till public service -media fördelas på partierna efter röststyrka för att användas till att köpa sändningstid. – Då skulle tittare och lyssnare fått höra olika versioner av hur allt egentligen förhåller sig och av vad som bör göras utan att allt först måste silas genom journalisters filter.

  Det får de ju nu ändå om de letar på nätet men de som yttrar sig där blir överröstade av massmediamegafonerna.

  Gilla

  • Anders skriver:

   SVT införde ju en mångfaldspolicy när Hanna Stjärne tillträdde. Borde inte den mångfaldspolicyn få genomslag på fler aspekter än kön och etnicitet? Ålder har det ju talats om på senaste tiden, men vad sägs om politisk hemvist? Det stora flertalet journalister tillhör mp eller vp enligt tidigare undersökningar.

   Gillad av 4 personer

   • Avon Barksdale skriver:

    Jag är inte längre någon P1-lyssnare (slutade efter Charlie Hebdo då det bärande temat i P1 var att problematisera kring ‘islamofobi’). Men imorse tog jag bilen för ovanlighets skull och då gick radion på. Det rapporterades om en undersökning av s.k. papperslösa flyktingar i Sverige och hur de _mår_. P1 har intervjuat ett 50-tal ‘papperslösa’ och kommit fram till att de är höggradigt drabbade av psykisk ohälsa. De mår generellt inte speciellt bra.
    Varför är detta en angelägenhet för Svenska radiolyssnare och medborgare? Det rör sig om personer som vistas illegalt i vårt land. Vilket annat land i världen skulle ha en regimtrogen journalistkader som anser att detta är viktig information till medborgarna? Jag kan se en aspekt som skulle kunna vara intressant här. Eftersom våra folkvalda bestämt att vi skall betala för sjukvård till dessa individer så kunde det vara intressant folkupplysning att få denna kostnadsbild. Liksom riskerna att de begår brott, speciellt våldsbrott. Men intenting om det förstås. Rapporteringen uttalade inget tydligt syfte men det kändes som andemeningen var att vi lyssnare skulle bli bekymrade och känna sympati för de här personerna. Jag blev väldigt provocerad av det faktiskt. Sveriges public service är ganska extremt. Mer och mer framstår det så när man vänjer sig vid andra länders nyhesmedia.

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    @Avon B
    Denna rapportering kunde vara acceptabel om SR balanserade genom belysning av andra sidor av saken, vad invandringen kostar i form av brottslighet, rent ekonomiskt med mera.

    Idag publicerades i Norge en rapport som visar på stora problem med integreringen, speciellt bland de grupper som utgör en stor del av dagens flyktinginvandring. Jag har haft P1 på en betydande del av dagen, men inte hört något om detta. Vem vet det kanske kommer?

    https://poseidon01.ssrn.com/delivery.php?ID=005106086102119078026115066092065007051038081078058007068125047110081065024097071008012069121022093049006098000000021066083093120085011067102003107086083103093126124003031000093003&EXT=pdf

    Gilla

 2. Thomas Ek skriver:

  Bra och viktigt inlägg av gästskribent Anne-Marie Pålsson, Anne-Marie är på rätt väg. I USA finns det två kombattanter – Mainstream media och Fox News. Här i Sverige finns ingen motsvarighet till Fox News alls, de har låsts ute här. Så här i Sverige gör vår media elit precis som de vill. Och det är livsfarligt, bokstavligen.

  Nyhetsrapporteringen från USA som framförs genom vårt Public Service sker genom politiska aktivister men som ger sken av att vara journalist reportrar. Tillsammans med våra oavbrutet hånflinande Public Service ankare tävlar våra USA korrespondenter och kommentatorer med att mobba och göra narr av president Trump. Rapporteringen är inte bara ofattbart undermålig och partisk. Den är så fördomsfull, så ur töntig och så oförskämd den kan bli. Självkritik finns icke på kartan här. De gör ju precis som de vill. Häxjakt är vad det är.

  För mig som under de sista 10 åren noggrant följt med nyhetsrapporteringen i och från USA är detta uppenbart. Den som till äventyrs fortfarande inte begriper yxskaft om vad jag pratar om föreslår jag att ni tar del av Mohamed Omars utmärkta DGS inlägg (2017-05-11) om ”George Bush och kriget mot terrorismen”
  George Bush och kriget mot terrorismen

  Jag är icke rasist, men om vi ska kunna ta oss ur den här dödsspiralen som Sverige och Europa hamnat i då måste vår ohederliga media elit [vårt Public Service] bytas ut mot något som levererar en i vart fall rimligt saklig och objektiv nyhetsrapportering. Annars kommer vi aldrig, aldrig någonsin mer få ordning på den invandringsproblematik som oåterkalleligen förstör våra samhällen. Det här håller icke! Jag föreslår att Sverige blir det första landet i Europa som lägger ner sitt Public Service och ersätter det med ett nytt som uppfyller sitt syfte.

  PS: Det finns en uppsjö av intervjuer med president Trump med de visas av förklarliga skäl aldrig i Sverige. Här är en ny bra intervju med president Trump:

  http://video.foxnews.com/v/5433303150001/?playlist_id=937116552001#sp=show-clips

  Gillad av 8 personer

  • rudmark skriver:

   Nu är du orättvis. Vi lyssnare av SR/P1 har äntligen fått en efterlängtad agendaserie om muren som ska byggas mot Mexico. Redan sänt två ggr idag fm. Massor av tillfällen att intervjua dystra migranter från t.ex. Guatemala, som Mexico i sin tur vill bygga en mur emot. (Nämns dock inte)
   Ge mig ett FoxNews i Sverige nu! Annars får det bli alternativsajter, allt från DGS, Ledarsidorna till Avpixlat tills vidare.

   Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Fox News är under kraftig attack av Sorosgänget!
   Man är medveten om att de i hög grad bidrog att få Trump vald!

   Men talk show är under attack, via påverkan hos annonsörerna!

   Massor av Fake News protester skickas till reklambyråerna,
   som ger dessa o annonsörerna kalla fötter…

   Nästa generation Murdochs är ”liberaler”, till vänster,
   en svärdotter i synnerhet!

   Nog en tidsfråga innan kanalen politiskt bytt sida?

   Äldre vita män ger inga reklamintäkter,
   oavsett hur många de är till antalet!!!

   Men nya konservativa mediaröster verkar vara på gång?

   Gilla

  • Amie skriver:

   ”Jag är icke rasist, men om vi ska kunna ta oss ur den här dödsspiralen som Sverige och Europa hamnat i då måste vår ohederliga media elit [vårt Public Service] bytas ut mot något som levererar en i vart fall rimligt saklig och objektiv nyhetsrapportering.”

   Det är väl exakt det som Polen och Ungern försökt göra, trots ett enhälligt motstånd lett av EU-politrukerna. Märk väl att journalisterna sällan beskriver exakt vad som har skett i dessa länder utan man lindar in det med vaga formuleringar som att demokratin och yttrandefriheten är hotad och annat trams. Om man bara sade rakt ut att någon minister nu getts makten att tillsätta chefen för statsradio låter det ju inte lika dramatiskt, särskilt som även chefen för svt:s styrelseråd tillsätts av den svenska regeringen, om jag minns rätt.

   Polen har Ungern och övriga v4-länder som skyddar dem vilket gör att sanktioner och hot om indragen rösträtt i EU-rådet inte verkar vara på kartan, oavsett hur mycket folket på p1 gnäller och dreglar över möjligheten. Men vem kommer skydda Sverige om vi skulle försöka oss på samma sak, speciellt med tanke på hur våra politiker och mediaetablissemang ibland uppträtt mot andra EU-länder?

   Vad spelar det för övrigt för roll om du är rasist eller inte, Thomas Ek?
   Begreppet har dessutom blivit så pass urvattnat att du kommer bli anklagad för det oavsett om det finns några belägg eller ej.

   Gilla

  • Johan skriver:

   Publicerad sanning stämplas som ”högerextrem”…
   Varför stämplas ingen publicering ”vänsterextrem”?
   Jag är trött. Enormt trött…Undviker MSM så gott det går. Amerikanska podcastar har blivit min räddning.

   Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Det finns väl inga ”vänsterextrema” åsikter i Sverige…

    Om man får tro vår Publish Service media?

    Gilla

 3. Tomas B skriver:

  Väl talat! Att se den mediala översteprästen Peter Wolodarski (DN) spy illa dold galla över Donald Trump kan bara beskrivas som katharsis. Mediaetablissemanget står avslöjat i sitt nakna maktanspråk som går ut på att utestänga alla med fel ”värdegrund” från politiskt och medialt inflytande.

  För oss andra är det bara positivt att politiker, eller för den delen tidningsägare som Mats Qviberg eller publicister som Chang Frick, breddar basen för vilka som får komma till tals. Sedan ska naturligtvis Donald Trump utvärderas utifrån sina politiska resultat precis som alla andra politiker. Men medias aggressioner handlar inte om det utan om att upprätthålla åsiktskorridoren och värdegrunden med alla till buds stående medel.

  Gillad av 3 personer

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Trump är det bästa som hänt oss väljare i Sverige!

  Våra sagoberättare får ett bryskt uppvaknande?

  Patetiskt att höra lilla Rödluvan tro på ”Sagan om Alliansmajoriteten”…
  Får hen politiker ens lov att vara så verklighetsfrånvänd?

  Fast hennes favoritlektyr är ju Rödluvan o stora stygga Vargen/Vargarna…
  En dag kanske hon slutar läsa/berätta sagor?

  Gillad av 2 personer

 5. Jan ivarson skriver:

  Så träffande. Varje stycke var spännande att läsa.

  Vi behöva politiker som lyssnar till sina väljare, inte som talar om vad de skall tycka.
  Vi behöver media som rapporterar nyheter utan politisk vinkling eller döljer i politiskt syfte.
  Media får bedriva politik under rubriker som Ledare och Debatt, men inte med manipulerad nyhetsförmedling.
  Vi måste få statsmedia (public service) och andra media som inte har Expo som rättesnöre och kallar allt till höger om (S) för högerextremt. Hoppas ny ägare till Metro kan skapa en sådan tidning men då får nog större delen av personalen bytas ut.

  Varför kan politiker ändra i lagar om flyktingar på några månader men inte kunnat fixa problemen med bilmålvakter på tiotals år?

  Gillad av 7 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Bilmålvakterna hade enkelt kunnat åtgärdats, om man velat!
   Vår fd Justitieminister bara velade under ÅTTA ÅR…
   Bara att neka ägarregistrering vid obetalda böter/skatter/försäkring!

   Fast det hade väl varit rasistiskt, kan man tänka…
   De som sysslar med detta är knappast svenskfödda?

   Gillad av 3 personer

   • rudmark skriver:

    Tidigare var det svenska sk utslagna och narkotikabrukare. Men det har ändrats nu. Billigare i drift eller åtalsimmuna på ett annat sätt?

    Gilla

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Just rapporteringen av Trump har lite löjets skimmer över sig, inte minst i statstelevisionen. Inslagen där följer ständigt samma mönster: Först ett negativt inslag av någon som ser ut att vara utsänd av någon lokalblaska i Västergötland och sedan intervju med USA-experten och reportern Erika Bjerström som livligt beskriver hur Trump orsakar, världskrig, miljökatastrofer osv. Allt givetvis på största allvar.

  Gillad av 4 personer

 7. Axel Sjöstedt skriver:

  Håller med, men beklagar samtidigt att det just är ”mr Trump” som blivit härförare mot allt politiskt korrekt i medierna. Hade hellre sett att det varit en president – President of the United States.

  Gilla

 8. Bo Jönsson skriver:

  Noterade idag att Sveriges Radio (Nyheterna 9.00) använder uttrycket ”… Trump och hans anhängare…” om den amerikanska statsledningen. Nu väntar jag bara på att t ex få höra från SR/SVT att ”Magdalena Andersson och hennes anhängare lägger fram höstbudgeten” eller något liknande. Misstänker dock att jag får vänta förgäves.

  Gillad av 11 personer

 9. Lars S. skriver:

  Intressant läsning,så intressant att jag t.o.m. Kollade upp att det var för Moderaterna hon satt i Riksdagen under 8 år plus att hon är född 1951 .

  Vad har nu detta för betydelse undrar säkert en del av er.

  Tja,varför offentliggörs inte dylik kritik medans man är riksdagsledamot,medans man är aktiv på högsta nivå inom politiken? Varför offentliggörs inte kritiken innan man suttit sina två omgångar,8 år, och därmed har livstidspensionen ordnad? Varför offentliggörs inte kritiken förrän man nått upp långt i åldern och klarar sig ekonomiskt utan politikerarvoden?

  Observera att detta är egentligen ingen kritik riktad direkt mot henne utan mer att betrakta som allmänna funderingar över detta.

  Varför är det först vid en ålder där man pensionerat sig eller i alla fall inte är så beroende av karriären eller företagets vinst eller ersättningarna från idrottsprestationer-kulturaktiviteter som folk vågar protestera mot vad som sker i Sverige och har skett under flera år ? Det är tyvärr väldigt ofta som det är lite äldre ( eller yngre i tjugoårsåldern) som vågar gå ut med sin kritik,inte lika ofta medelålders.

  Förstår självklart varje enskild människas bedömning och rädsla för förföljelse och mobbning från media,organisationer,fackföreningar,arbetsgivare,andra privatpersoner,

  Men hur har vi kunnat tillåta ett sådant samhälle där en mycket liten grupp satt demokratin ur spel genom deras åsiktsförtryck och diverse hot om repressalier för den som vågar uttrycka en avvikande åsikt. Senaste exemplet är när Mats Qviberg köpt Metro och låtit sig intervjuas av en del av media som inte anses vara politiskt korrekt. Närmast lynchstämning i PK-media och redan har kravet kommit att Qviberg ska bestraffas genom attMetro inte längre ska få delas ut i tunnelbanan i Sthlm.

  Och detta för att han lät intervjuas i en sajt som anses stå nära SD,det parti som ca 20-25% av svenska folket säger sig vilja rösta på i nästa riksdagsval !

  För övrigt tror jag stödet för SD är betydligt högre i verkligheten eftersom jag har fått höra att flera invandrare utan rösträtt till riksdagsvalet lär delta i opinionsmätningarna och där närmast samfällt uttrycker sitt stöd för andra partier än SD. I riksdagsvalet har bara svenska medborgare rösträtt och därmed lär SD få betydligt fler röster än i opinionsmätningarna, kanske uppåt 30% .

  Gillad av 7 personer

 10. Gunnel Henriksson skriver:

  Wow, att få läsa en text i media (sk alternativ ännu så länge…) som sprider livskänsla, syresätter ens kropp och tar bort tryck över bröstet! TACK 👏🏻

  Följt Trump sedan juli 2015 då jag upptäckte han ingav en föraning av just det Anne-Marie Pålsson beskriver.
  Idag visar Trump en insikt, kommunikativ kompetens och beslutskraft att besegra/omintetgöra just det sätt och maktposition som media tillskansat sig.
  Av traditionella mediakanaler stöds denna utveckling av Fox (News, Business…).
  Där reportage och intervjuer sker utifrån samma agenda; att bryta ”mainstreammedias”
  maktmonopol.

  Vilka möjligheter det ger, att få en politik som ger incitamentan till alla skaparkrafter hos folket som ger en blomstrande ekonomi och välstånd.

  Jfr Sveriges storhetstid som entreprenörsland utan alla vuvarande hämmande regleringar. Som lade grunden för vårt välstånd som våra politiker (media!) numer ser till blir allt sämre. (Se tidigare program i DGS-tv)

  Måtte Trump lyckas!
  Visar USA vägen här kan det medföra att vi i Sverige, liksom övriga västvärlden, slipper sjunka alltför djupt i typ ”ofrihet, fattigdom och kriminalitet” innan folket förstår (trots fortsatt hjärntvätt ) , och vågar/tillåts bli maktfaktorn igen.
  Och återta verklig demokrati där ”all makt utgår från folket”!

  Gillad av 6 personer

 11. uppstigersolen skriver:

  Ja när man såg den beklämmande teaterföreställningen igår kväll så känner man att här står de som har gjutit in sina åsikter i betong. Allt är de andras fel. Och när man hör Annie Lööf förklara vad hon vill göra och Jimmie Åkesson håller med men sen frågar: Jag vill ju samma sak som du, låt oss samarbeta! Då säger Annie, aldrig i livet, hellre låter jag bli än samarbetar med dig. Hon vill alltså inte genomföra den politik hon förespråkar. Att någon vid sina sinnens fulla bruk kan rösta på denna till sinnet fortfarande tonåring är för mig obegripligt.

  Gillad av 10 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   När skall lilla Annie bli vuxen, det undrar vi nog Allah?

   CUF kallades en gång för Åsa-Nisse Marxister,
   närmast en skymf mot Nisse!

   Han hade det bondförnuft som Centern förlorat!

   Gillad av 4 personer

  • Björn skriver:

   Jag känner mej kränkt, förnedrad, förtvivlad, ledsen och förbannad över att tvingas vara i beroendeställning till detta enfaldiga och totalt inkompetenta gäng som kallas 7-klövern! De kan ju inte ens enas om VILKA problem Sverige har!!!

   Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vem styr Agendan bakom Marionetterna?

   De som inte kan få nog?!
   Oavsett etnisk/religiös hemvist…
   vad de dyrkar är Mammon!

   Gilla

   • Tor Arne skriver:

    Carroll Quigley, Bill Clintons mentor och insider i Council on Foreign Relations, skrev i boken Tragedy and Hope:

    ”The powers of financial capitalism had another far-reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private hands able to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole. This system was to be controlled in a feudalist fashion by the central banks of the world acting in concert, by secret agreements arrived at in frequent private meetings and conferences. The apex of the system was to be the Bank for International Settlements in Basel, Switzerland, a private bank owned and controlled by the world’s central banks which were themselves private corporations. Each central bank … sought to dominate its government by its ability to control Treasury loans, to manipulate foreign exchanges, to influence the level of economic activity in the country, and to influence cooperative politicians by subsequent economic rewards in the business world.”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Carroll_Quigley

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Bankernas makt består i att bestämma vilka värden och löften som är kreditvärdiga och denna makt kan med en relativt enkel uppstramning av regelverket överlåtas till spararna: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=17341

    Då behövs inget Basel3, inget miljardbygge för en europeisk bankinspektionsbyråkrati och inga statliga garantier för sparandet.

    Gilla

 12. Roland Forsgren skriver:

  ”Medias makt över politiken var därmed bruten.”
  Bra analys och en viktig utgångspunkt för att stoppa den destruktiva utveckling vi är inne i. Bryt medias makt och ambitioner att försöka uppfostra oss, tala om vad vi ska tycka. Vi kan börja med att strypa anslagen till SVT.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Varför finns det inte Mångfald i våra media,
   Publish Service i synnerhet,
   som numera är Maktens Megafon, DDR 2.0?

   Då avses ej etnisk tillhörighet,
   utan en mångfald i åsikter!

   Gilla

   • Börjesson skriver:

    Kanske finns det ett visst litet hopp till och med om SVT!
    http://www.expressen.se/noje/pascalidous-kritik-svt-brister-stort-i-mangfald/

    Anne Lagercrantz är divisionschef på SVT. Hon kallar de nya programledarna för ”Morgonstudion” för ett ”dreamteam”.

    – Mångfald för mig är mycket mer än invandrarbakgrund. Vi brukar prata i termer av perspektiv, språk och nätverk. Och här tycker jag att vi inte nått ända fram, säger Anne Lagercrantz, och fortsätter:

    – Men jag tycker inte heller att man kan begränsa mångfald till utländsk bakgrund eller vad som syns på ytan.

    Gilla

 13. Jan Norberg skriver:

  AMP for President, eller hur nu hyllningar till en fd riksdagskvinna skall formuleras.

  AMP sätter ord på detta fenomen som ALLA borde ta till sig, PK-media och den politiska elitens symbiotiska åsiktsförtryck borde bekymra vem som helst med sina förståndsgåvor i någorlunda behåll.

  Söndagskvällens Partiledardebatt i arrangemang av SVT är ju ett paradexempel på när media och politiker med självpåtaget tolkningsföreträde analyserar och tillrättalägger så att medborgarna inte skall dra egna slutsatser av vad den politiska eliten egentligen säger.

  Varför tror media att väljarna själva inte kan dra egna slutsatser och därigenom komma till ställningstaganden grundade på vad man själva ser och hör dessa politiker faktiskt säger??

  Ann-Marie Pålsson framstår alltmer som den politiker som betytt mest i Sverige EFTER sina 8 år som riksdagskvinna, hennes reflektioner är guld värda.

  Trump kan ha sina förtjänster och brister men det han gjort för att bryta PK-medias dominans som åsiktsförtryckare känns som en stor strimma ljus i en alltmer mörk samhällsutveckling.

  De svenska politiker som på allvar utmanar PK-medias villkor kommer likt Trump att nå stora framgångar i nästa val, frågan är om SD vågar utmana den mediala eliten och ”göra en Trump”??

  Att något av de 7 andra partierna skulle våga sätta sig upp mot den etablerade ordningen är nog inte särskilt troligt, alla minst skulle jag tro att AMP:s tidigare parti (M) med Anna Kinberg Batra i spetsen vågar utmana tingens ordning.

  AKB var ju då AMP satt i Riksdagen M:s gruppledare och AKB var ju därmed M:s veritabla ”gatekeeper” med oinskränkt mandat från Fredrik Reinfeldt att förtrycka sina partikollegors egna åsikter till förmån vad ”diktaktorn Reinfeldt” ansett vara partiets uppfattning i olika frågor.

  Gilla

 14. Leo Kramár skriver:

  Det finns en annan aspekt på pressens misslyckande. USA-valet bekräftar vad redan vårt riksdagsval 2014 visade: påståendet att pressen är ”den fjärde statsmakten” är en myt. Trots alla våra massmediers hätska kampanj blev Sverigedemokraterna valets vinnare. Samma sak har uppenbarligen hänt i USA. Det visar sig att mediernas makt att påverka är begränsad, populus vulgus är inte så lätt att leda som många tycks tro.

  Den revolution inom nyhetsförmedling och opinionsbildning som Facebook och andra sociala medier innebär kan jämställas med Gutenbergs förbättring av boktryckskonsten, folkspråkens ersättning av latinet eller den ökning av läskunnighet som följde efter folkskolans införande i början av 1800-talet. Det som händer är att ett litet privilegierat skikt tappar sitt monopol på kunskapsspridning och opinionsbildning. Det måste vara ett hårt slag mot det massmediala etablissemanget. Inte konstigt att journalistfrälset, den lilla självutnämnda och självtillräckliga grupp som uppfattat sina prerogativ som gudagivna, blir skakad och oroad när dess ställning hotas av det simpla folket som plötsligt inte längre vill veta sin plats som lydiga nyhetskonsumenter och formbara objekt för påverkan.

  Gillad av 3 personer

 15. malmobon skriver:

  Äntligen någon med erfarenhet som erkänner att det är media som styr politiken.
  Ett sådant gjordes då Billström (M) uttalat sig klumpigt, så Reinfeld ändrade totalt invandringspolitiken för att tysta massmedia. Även Northland har det varit tyst om när det gäller Billström. Är en superskandal. Hur mycket insider och hur mycket tjänade Billström på detta?

  Polisutredningen med horan i Halmstad som hade Reinfeldts namn i sin tel.bok. Denna utredning lades ner och tidningar slutade forska i detta.

  Vi får väl se vad som händer med Borg och mutor?

  Gilla

 16. Gunilla skriver:

  Svensk MSM har nu precis lyckats knäcka Qviberg och Metro. Man får absolut inte säga vad som helst om man vill ha chans att vara kvar. Vi har inte demokrati i Sverige; vi har ‘åsikts/’liberal’/värde-demokrati’. Alltså bara demokrati för ‘rätt’ åsikter’. Och det är media i symbios med maktetablissemanget som bestämmer vilka åsikter som är rätt och det är media som agerar domare om någon med fel åsikter råkat öppna munnen. I sitt makt-vansinne tror sig dessutom media stå över lagen och hävdar olika mediala ‘skydd’ som ger dem rättigheter utöver andras. (känns Sovjet igen?). Dessa ‘rättigheter’ används sedan till att förfölja, trakassera, utsätta för repressalier och fascist/rasist/nazist-stämpla olik/fel-tänkande, som fortfarande levde i tron att vi har åsikts/tryckfrihets-demokrati att uttrycka våra åsikter och tankar i tal och skrift. Skulle de däremot själva få smaka egen medicin så är det krokodiltårar och stora rubriker om ‘näthat’ och ‘troll’. Och man diskuterar nya ‘nödvändiga’ regler för att förhindra människor att säga sin mening. Desperationen visar sig i panikartade (över)reaktioner över att hålla på att förlora makt-monopolet över information när läsarna vånder sig i sitt sökande efter ‘opixlad’ information till alternativmedia. Dessa kallas, inte förvånande, då för ‘hatmedia’. Mediabranchen har nu själva tillsatt en utredning och ska bestämma vilka media som ska få ‘mediastöd’ och inte. En lågoddsare är förstås att de med rätt åsikter får och de med fel åsikter inte får. Man delar allt så ut skattefinansierat stöd till sig själva och sina egna. Jag förstår nu hur människor i länder med totalitära maktsystem känner och ‘anpassar’ sig för att på något sätt ändå försöka få sina liv och vardag att fungera. 2018 års riksdagsval kan mycket väl bli Sveriges sista demokratiska val i nutid. Oavsett hur stor andel SD får (annat än mer än 50%), även om de blir största parti, så kommer alla de andra att slå sig ihop till ett block mot SD. Nästa steg, om SD forfarande har stort väljarstöd kommer att bli att förbjuda partiet. Vi förstår nu varför det inte är en tillfällighet att de flesta diktaturer kallar sig ‘the demokratic republic of (+namnet)’. Sverige är långt inne på inslagen mycket farlig väg.

  Gillad av 3 personer

 17. P I Persson skriver:

  När det gäller Trump så hör vi precis vad han säger och vi läser vad han twittrar. Helt oredigerat. Och därav drar vi slutsatser. Det är verkligen inte nödvändigt att ”MSM” talar om vad vi ska tycka.

  Hans senaste bravad, att sparka FBI-chefen när han i sina undersökningar kom för nära Trumps administration, bara den är ju tillräcklig för att ta avstånd från honom. Därför är det skrämmande att se kolumnister och kommentatorer som jublar över honom.

  Angående ”populism” : Jag håller med om kritiken så till vida att uttrycket används för slarvigt. Ett led i populismen, att lyssna till folket, är ju helt riktigt och nödvändigt. Men det som gör populismen i sig så farlig är att den ger förenklade och oftast ogenomförbara svar på komplexa frågor.

  Gilla

 18. Strix skriver:

  Anne-Marie Pålsson är alla tiders duktig och är inte rädd för att avslöja socialisternas lurendrejerier. All heder åt henne.
  Det vore ännu mer upplyftande om hon ville försvara individen, den svenske medborgaren från övergreppen och kränkningarna från korrupta politiker, Löfven/BATRA.
  Man får uppfattningen att när vi lyssnar och läser talar hon hellre för allehanda organisationer som förkommer i Riket.

  Gilla

 19. Hortensia skriver:

  Tack, Anne-Marie Pålsson.

  Trumps twittrande är ju välkänt, men vad kommer månne att skrivas i MSM om: ”Sveriges officiella Twitterkonto @sweden [som] har blockerat 12 000 personer som påstås vara ‘näthatare’. Blockeringen har skett utifrån en lista framtagen av ‘experter på näthat’, skriver myndigheten Svenska institutet (SI), som har kontrollen över Sveriges konto på Twitter. Nu ställs frågan om myndigheten sysslar med åsiktsregistrering.”…?!

  http://www.friatider.se/myndighet-anklagas-f-r-siktsregistrering-twitter-blockerat-12000-olikt-nkande

  Gilla

 20. VILLVARAANONYM skriver:

  Medierna ägnar sig alltför ofta åt åsiktsförtryck, skriver Anne-Marie Pålsson.

  Kan det betraktas som åsiktsförtryck när det gäller kampen mot rasism — ett av mänsklighetens mest fruktansvärda brott?

  Någon skrev i media att framtidens dom kommer att bli hård (då rasistbekämpningsmetoderna, det ev. åsiktsförtrycket, inte har fått önskat resultat: minskade SD-sympatier). Frågan är hur den domen kommer att lyda:
  1) ”till slut lyckades vi krossa rasisterna”;
  2) ”rasistanklagelserna hade inte verklighetsgrund”.

  Är det någon som vill slå vad?

  För att kvalificera sig till vadslagningen krävs korrekt angiven definition av rasism (eftersom Sverige är en demokrati är det folket som är juryn – INTE politiska makthavare).

  Gilla

 21. Staffan Persson skriver:

  Det är ändå för magstarkt naivt att tro att Trump är någon antietablissemang-politiker.
  Att allt negativt som skrivs om honom bara är uttryck för vänsterliberal besvikelse över valresultatet.Tror man detta, kommer man att få försöka hantera sin egen besvikelse i framtiden.Utvecklingen hittills har väl inte varit positiv ,eller? På område efter område antingen sviker han sina vallöften eller bromsas av konstitutionen.Nu skymtar allvarligare utvecklingar i kulisserna.Om ni ska vinna trovärdighet kring behovet av alternativ till pk-etablissemanget,vilket är i högsta grad önskvärt,måste ni sluta sätta dåraktiga förhoppningar till denne man och hans avhängare.

  Gilla

 22. Staffan Persson skriver:

  Det är för övrigt en allmänhetens tragedi att utmaningen mot etablissemanget i väst har kommit att bero på så defekta politiska figurer.Nu kommer Europa att ledas av sådana personer som Merkel och Macron, som inte ser några hinder alls framför sitt projekt, medan de som skulle önskat ett alternativ bara haft en ekonomisk idiot som LePen och ett evigt internkäbblande AfD-ell vänsterpopulister som Schulz och Melenchon- att välja på,bland annat.
  Om vi ska få någon balans mellan globalisering och återuppträdande av nationalstatens kompetenser krävs en helt annan generation politiker.En som inte förkastar kunskap och tror på ”alternativa fakta”, till exempel. Jag föreslår en lång sök-och studieperiod efter att den första vågens utmaning tycks bli ett fiasko.

  Gilla

 23. Per skriver:

  Avståndet mellan politiker och väljare i Sverige är storr pga valsystemet som gör representationen anonym och avskiljd från folket.

  Så var det inte under den tidigare konstitutionen i Sverige.

  Jag bor i Storbritannien där man har samma system som Sverige tidigare hade med enmanskretsar. Jag har träffat talat och utbytt idéer med min valkrets parlamentsledamot flera gånger. Det är oss han representerar. Han vet vad vi tycker och han vet att han får skit för allt som regeringen hittar på som vi inte gillar. Minst 4 förslag i den senaste budgeten åkte ut när de fick höra hur illa vi tyckte om dessa.

  Att han dessutom är en minister gör att jag känner att jag har oändligt mer inflytande än den så kallade demokratin i Sverige.

  Socialsiterna i Sverige ändrade allt som stod I vägen för en långsam förändring av Sverige.

  Nu ser vi hur snabbt det går utförs när det inte finns någonting som bromsar idiotin i en mediainfluerad pseudodemokrati.

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   ”Demokrati” i Sverige: Ett 13%-parti saknar nästan helt inflytande, medan ett annat med 6-7% sitter i regeringen och innehar flera viktiga ministerposter!

   Gilla

 24. Nils Dacke skriver:

  Ann-Marie frågar vad medias svar på attacken från väljarna blir, svaret blir det vi nu hända att agendamedia/journalister kommer att liera sig med politiker och statliga myndigheter mer och mer i takt med att motståndet ökar bland svenska folket. Landet går nu i en riktning som pekar på en kommande demokratur/diktatur som mer och med kommer att påminna om stasi och DDR. Vi ser redan idag tecken på krav om yrkesförbud och social stigmatisering för de medborgare som vågar kräva en förändring och denna utveckling kommer bara att accelerera.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.