George Bush och kriget mot terrorismen

Mohamed Omar

Jag minns vänsterns hat mot George Bush den yngre. Jag var muslim under den perioden och utan att kunna så mycket om amerikansk politik så var det en självklarhet för mig att USA var imperialistisk och hade dåliga motiv. Kriget i Irak handlade om olja. Guantánamobasen var ett koncentrationsläger. Bush krig mot terrorismen var minst lika illa som Al-Qaidas krig.

Det var många som tänkte så. Jag minns boken Fundamentalisternas kamp från 2003 av den vänsterradikale författaren Tariq Ali. Omslaget pryds av en bild av Bush i turban och skägg. Budskapet: han är en ”vit taliban”, en kristen version av Usama bin Ladin.

Det här var tankar som delades av stora delar av vänstern efter 11 september-attackerna år 2011, och till och med idag. Att det inte är så stor skillnad mellan USA och jihadistiska terrorgrupper. Terroristerna är kanske till och med bättre, de försvarar sig ju och de har dödat färre. Man glömmer ideologin, man glömmer att de står för helt olika samhällsvisioner.

Bush kan likställas med talibanerna och att detta ens ska behöva sägas är på flera sätt bisarrt. För det första är ju kristendom och islam helt olika religioner. Det finns inget stöd i evangelierna för en talibanrörelse, för heligt krig och för att upprätta en brutal teokrati. För det andra var Bush ledare för en demokrati, inte en terrorgrupp.

När Bush, som första sittande amerikanske president någonsin, besökte Sverige i juni 2001 så fick han inget folkligt välkomnande. Han möttes av en stor skara demonstranter som hade samlats inför EU-toppmötet i Göteborg under parollen: ”Bush not Welcome”.

Men Tariq Ali och andra vänsterintellektuella var inte hederliga. De översåg med massor av saker. Som att Bush aldrig någonsin förde ett krig mot muslimer, han förde ett krig mot terrorister. I ett försök att räcka ut en hand till de goda krafterna inom islam talade han till och med om islam som ”fredens religion”, vilket i och för sig är vilseledande. Om man med islam menar en religion som bygger på Koranen och texterna om Muhammeds liv och lära så är det inte en fredlig religion. Koranen är inte en fredlig bok och Muhammed var inte en fredlig man.

Bush gjorde inte tillräckligt, terrorn fortsätter. Det beror till stor del beror det på motståndet från vänstern som försökte svartmåla alla ansatser att skydda USA från terrorism som ”islamofobi”. Vi har haft samma situation i Sverige, och värre, där vänstern gjort allt för att sabotera terrorbekämpningen. Nu är det år 2017 och världen plågas fortfarande av hotet från jihadismen, en ideologi och en rörelse som förstört hela länder.

Redan 2001 förstod Bush vad det handlade om och uttryckte sig så här i ett tal inför kongressen en månad efter 11 septemberattacken:

On September the 11th, enemies of freedom committed an act of war against our country. …

The terrorists’ directive commands them to kill Christians and Jews, to kill all Americans, and make no distinction among military and civilians, including women and children.

This group and its leader — a person named Osama bin Laden — are linked to many other organizations in different countries, including the Egyptian Islamic Jihad and the Islamic Movement of Uzbekistan. …

They are recruited from their own nations and neighborhoods and brought to camps in places like Afghanistan, where they are trained in the tactics of terror. They are sent back to their homes or sent to hide in countries around the world to plot evil and destruction.…

We will take defensive measures against terrorism to protect Americans. …

This is not, however, just America’s fight. And what is at stake is not just America’s freedom. This is the world’s fight. This is civilization’s fight. This is the fight of all who believe in progress and pluralism, tolerance and freedom.

We ask every nation to join us. … The civilized world is rallying to America’s side. They understand that if this terror goes unpunished, their own cities, their own citizens may be next.

Redan var Bush på det klara att detta var en kamp som hela den civiliserade världen måste föra tillsammans. Det var inte bara USA som hade attackerats, utan hela västvärlden. Alla som inte delar de islamiska fundamentalisternas ideal är måltavlor. Vi svenskar har sedan dess drabbats av två jihadattacker, Taimour Abdulwahab 11 december 2010 och Rahmat Akilov den 7 april 2017. Båda var invandrare.

De som genomförde 11 septemberattackerna var muslimska invandrare. USA införde därför en striktare invandringspolitik. Men USA beslutade också att föra kriget på fiendens hemmaplan där terrorbaserna fanns. ”Our immediate strategy is to eliminate terrorist threats abroad so we do not have to face them here at home,” förklarade Bush år 2005.

Massinvandringen från muslimska länder till Sverige har gjort att vi inte längre kan skydda oss från jihadistisk terror genom en striktare invandringspolitik. Hotet finns här, mitt ibland oss. Men det finns ett större hot än väpnad jihad, och det är det islamistiska missionsarbetet. Hur man arbetar för att bygga upp ett parallellsamhälle, ett samhälle som finns på det svenska territoriet men som inte är en del av Sverige. Denna splittring kan så småningom leda till väpnade konflikter, alltså att kriget mot terrorismen får föras här i stället för i Irak, Syrien och Afghanistan.

Vi har hjälpt flyktingar genom att ta in dem i vårt land, men på bekostnad av vår egen säkerhet. Det hade varit mycket bättre att hjälpa flyktingarna i närområdet. Då hade man kunnat hjälpa fler för mindre pengar och sluppit problemet med att islamisk fundamentalism sprids i Sverige.

USA-kännaren Ronie Berggren har nyligen gett ut en bok George Bush och hans tid. Det är den mest omfattande skildringen som finns på svenska och den första i en serie planerade böcker. Den första delen som finns ute nu handlar om presidentvalet år 2000, en kommande bok kommer att handla om kriget mot terrorismen. Det finns nog ingen svensk som är lika lämpad att skriva en sådan här bok. Berggren har följt Bushs presidentskap från början, lyssnat till alla hans tal och läst all relevant litteratur samtidigt som han drivit sin blogg och podcast Amerikanska nyhetsanalyser.

Själv har jag utvecklats och förändrat många av mina åsikter. Jag är inte längre muslim då jag inte kunde försona Koranens budskap med mitt samvete. Det gick inte att gå runt de hemska partierna eller låtsas som om de inte existerade. Under åren som gått har jag kommit att bättre uppskatta Bush. I flera av sina tal visar han på insikter om en grundläggande konflikt mellan västvärlden och islamisk fundamentalism. I moskéerna i Sverige var Bush hatad. Det fanns ett fåtal som var glada över 11 september, men många fler som kunde förstå varför jihadisterna gjorde som de gjorde, USA var ju islams fiende. USA är hatat för sina värderingar som man menar sprids över världen och undergräver moralen och livsstilen i islamiska samhällen.

Men Bush var inte perfekt. Hans tal om ”fredens religion” har fördröjt en nödvändig kritisk debatt om islam. Irakkriget gick inget vidare. Det blev en halvmesyr där USA störtade Saddam bara för att ge bort landet till Iran. Kriget kostade enorma summor. En riktig kolonisation hade förmodligen varit bättre. Framför allt för irakierna som visat att de inte är mogna för demokrati.

Saudiarabien är ett mycket större problem än Irak någonsin varit. Den saudiska världsmissionen, med sin finansiering av moskéer, koranskolor och imamer, lägger grunden för jihadismen. Att invadera och kolonisera Saudiarabien hade dock varit för riskfyllt och förmodligen lett till en blodig terrorvåg i hela västvärlden. Massiva protester i islamiska länder hade kunnat övergå till uppror, ungefär som under arabiska våren, och fört brutala, antivästliga islamistiska rörelser till makten.

21 reaktioner på ”George Bush och kriget mot terrorismen

 1. Thomas Ek skriver:

  Bra och mycket viktig artikel av Mohamed Omar. Några klargörande tillägg är dock på sin plats.

  George W. Bushs Irak krig blev en framgång.
  https://detgodasamhallet.com/2015/12/17/gastskribent-thomas-ek-is-ar-obamas-fel/
  Det hade varit fred i Irak i 3 år (tre år) innan Obama kom in och klantade till alltihopa. Det var nobels fredspristagare tillika Public Service gullepojk Barack Obama som trots tydliga varningar från sina närmsta medarbetare gick emot dem och därmed skapade IS.

  Det är Barack Obama som med märkvärdig precision har tänt eld på hela Mellanöstern. Dessa kunskaper är skrivna i sten och det här har vårt Public Service inte bara medvetet undanhållit medborgarna. Public Service har därtill medvetet lämnat den felaktiga bilden av att det var George W. Bushs Irak invasion i mars 2003 som orsakat problemet IS, samt dagens flyktingkris.

  Liked by 4 people

 2. Manen skriver:

  Wow!

  Helt jävla sanslöst hur herr Omar lyckas uttrycka i skrift, vad även jag tänker.

  Var också vänster när Elfte September hände och misstänkte också USA för att inte säga sanningen om varför de ville invadera Irak(fortfarande ett misstag att invadera Irak enligt mig); dock var det aldrig oljan, utan snarare att man ville städa undan gamla misstag(Saddam).

  Idag är det den 11 Maj, år 2017; jag är inte längre vänster om Socialdemokratin(personligen är jag snarare röd libertarian); och Bush hade fanimig rätt om kriget mot terrorismen(bortsett från Patriot act och dylikt).

  Tack, Mohammed Omar för att du finns och att du fortsätter skriva.

  Liked by 1 person

 3. MOAB skriver:

  Denna artikel leder helt fel som så ofta när man kommer till konkreta åtgärder eftersom de flesta innerst inne är förgiftade av vänstertankar som lyder så här: bara för att jag inte ser en absolut lösning i en riktning så väljer jag en annan önskedröm, att islam skall ”reformeras”.

  Att tro på islams reformation är som när nazister vill reformera kommunister eller omvänt, det finns ingen fredlig väg utan totalitarism detta kan uppnås. De som inte vill då? Skall de skickas till omskolningsläger? Nej detta leder fel, det gäller att fokusera på de man bryr sig om mest, sitt närområde. Omars närområde är möjligen alla muslimers väl och ve, det är inte mitt. Mitt närområde är min familj och andra runt mig, Sverige och den västliga civilisationen.
  Det är detta muslimerna hotar, så även om det inte blir lätt att helt stoppa massinvadringen och börja återvandringen av muslimerna till länder där deras världsåskådning är dominerande så är det den enda möjligheten, om det så skall ta 50år. Mycket hade kunnat uppnås ekonomiskt och kommer antagligen att gradvis ske ändå, antingen skär vi massivt i bidragen idag så att det huvudsakliga incitamentet att vara här och komma hit försvinner, eller så kommer detta att ske ändå senare eftersom svensk ekonomi kommer att krokna under muslimernas ekonomiska underkapacitet. Sen så måste man inse att islam utgör samma hot som väst som nazism och kommunism, därför måste man tulla på sina höga principer, demokrati fungerar endast om de odemokratiska krafterna är små, det är de inte så,därför bör man snarast förbjuda moskeer, slöja och andra uttryck för denna politiska kraft. Vad hade reaktionen på att hundratusentals nazister byggde monument runt om i Sverige där man hyllade Hitler och förespråkade folkmord på judar varit? Etablissemanget är i detta på en självmordskurs, ta Ivars Arpis totalt vilseledande ledare idag:

  https://www.svd.se/salafisterna-i-karlstad-ar-knappast-fina-demokrater/om/ledare

  Arpis slutkläm är att naturligtvis så har salafisterna rätt att bygga moskeer (läs nazister bygga omskolningsläger) men våra politiker måste vara medvetna om att de inte är goda demokrater…. och sen då? Det är våra politiker som har tagit hit salafisterna, låt de vara medvetna, och sen? Skall de omskola salafisterna ala Omar ovan? Detta är en subversiv väg som kommer att leda till högerextremism som det enda kravvarande svaret på islamiseringen, Arpi verkar vilja skapa civilisationernas krig, i Sverige. Det kommer med nuvarande takt att ske i vår livstid. Nej, det enda som hjälper är att få ner antalet muslimer i Sverige med alla till buds stående medel, och hjälper inte dessa så får man uppfinna nya. Höga principer är för fredstid. Att förbjuda moskeer hade varit ett bra första steg, det hade avslöjat islam som den politiska kraft det är för jag gissar att extremisterna hade kommit fram ur dunklet och bildat ett islamskt parti direkt och fått ALLA muslimska röster av rätt trosgren, ALLA, 100%.

  Liked by 8 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Bilda ett parti TILL behövs väl ändå inte…

   Det finns redan!

   Till Hizb-ut-tahrir, dit lär de gå,
   när MAN nått en kritisk massa på 5-10+ %…
   Kanske MAN har större tålamod än så?

   Vi vet hur effektiv ”Shariapolisen” är i våra utanförskapsområden,
   personkryssen överträffar Allah andra valdistrikt!

   Öppna förespråkare av Sharialag, mao i princip odemokratiska,
   aktivt motverkande kvinnans jämlika ställning o öppet homofobiska!

   Den dagen lär nog många naiva ångra sig…
   Feminister o HBTQ aktiva främst!
   Solen lär lysa varmt!

   Majoriteten tillhör Sunni-Islam…

   Gilla

  • Miss Tro skriver:

   MOAB, delar din uppfattning om det idiotiska i att tillåta, ja rentav uppmuntra, muslimsk kolonisering av vårt kristna land. Att blanda muslimer med kristna/ sekulariserade är som att blanda olja med vatten. Det går inte, helt enkelt.
   På sikt kommer (arab)oljan att lägga sig överst som en religiös monokultur. Och vad blir det då av oss svenskar som inte vill vända oss mot Mecka fem gånger om dagen?
   Politikernas godhetstyranni har redan bivit en välfärdens strypsnara och kommer att leda till vår egen kulturs undergång. Den är redan fastställd i grundlagen.

   Liked by 2 people

 4. Staffan Wennberg skriver:

  Det står en helt nybyggd moské i ett nytt, fint bostadsomrråde i Märsta. Moskén på plats med guldkupol redan innan torget det ligger vi är färdigt – fortfarande grusplan. Inte en kyrka så långt ögat kan se. Hur har denna planerats in och vem har betalat? Planerade man en islamisk, modern förorts stad från början? Hur har stadsplanerarna tänkt?

  Liked by 4 people

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Att vi importerat mängder av konflikter av religiös och etnisk art och dessutom på en våldsnivå som vi inte är vana vid är uppenbart. Det är häpnadsväckande att inte detta uppmärksammas mera. Fortfarande driver PK-maffian sin mångkulturidé och ljugandet sitter i ryggmärgen, några aktuella exempel:

  • Finansministern kommenterar SKLs utredning om ekonomiska problem i kommunerna med att ”det föds ju flera och folk blir äldre”, dvs inte ett ord om elefanten i rummet. SKL är då hederligare och pekar försiktigt på elefanten.
  • En ny stormoské invigdes i Malmö, har någon sett något om detta i MSM?

  Så till Bush och USA: Min bild är att även om Bush hade rätt i sin analys av hoten så har tyvärr USAs agerande drivit på utvecklingen i fel riktning. Detta beror till stor del på bristande insikter och förståelse för de förhållanden som rådde i Irak, Libyen, Egypten osv.

  Man ville göra om dessa enligt västerländskt mönster och det gick som bekant inte. Samma misstag upprepas ju i Sverige när vi tror att vi kan göra om invandrarna till medelsvensson.

  Liked by 7 people

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Den svenska vänsterns inställning till USA och numera hela det svenska etablissemanget är fullständigt endimensionell. Det skulle inte förvåna att man också inom denna beklagar USAs inträde i andra världskriget eller till Marshallhjälpen efter kriget. Men sin romantiska inställning till dagens totalitära ideologier kanske man innerst inte hade föredragit att stanna som en del av det tredje riket eller som extra fint litet DDR i en global Sovjetstat. Om det fortsätter på detta sätt så blir det till slut bara en Döbelns medicin som kommer att bota patienten.

  Liked by 5 people

  • Ulrika skriver:

   Klankandet på USA i samband med andra världskriget har vi redan sett flera gånger nyligen. Inget namn, hon vet vem hon är.

   Gilla

 7. Göran skriver:

  Kriget mot terrorism. När invasionen av Afghanistan och senare Irak genomfördes fanns det inte mycket till terrorism i jämförelse med idag. Efter dessa två krig ökade terrorism med 6 800 %.

  En annan bok att läsa om Bush av Roger Stone: ”Jeb and the Bush Crime Family”

  Gilla

 8. Petrus skriver:

  Lågvattenmärke av Mohamed Omar.

  Bush hittade på att Saddam hade något med Al-Qaida att göra. Sedan invaderar man och låter amerikanska soldater filma homosexuella övergrepp i Abu Graib-fängelset. Idag erkännar man f ö även i mainstreammedia att Bushs påståenden om ”weapons of mass destruction” var påhitt (precis som Bay of Tonkin-incidenten som legitimerade USA:s inträde i Vietnamn-kriget på allvar).

  Sedan är det dags för de lobbyister (Neocons) som fick Bush att invadera Irak att angripa Libyen. Man lurar Ryssland och Kina i FN:s säkerhetsråd att det bara handlar om flygförbud och inte direkt flygunderstöd till Al-Qaida och liknande rebeller.

  Nästan land där det blev dags för regimförändring var Syrien. USA gav vapen till påstådda moderata rebeller som direkt gav sina vapen till Al-Qaida (Nusra-fronten) och ISIS. NATO-landet Turkiet tillät tankbilskaravaner med olja från ISIS erövrade oljekällor sälja sin last i Turkiet utan att vare sig Turkiet eller USA ingrep. I stället låtsas-bombade USA mitt i öknen. Sedan kom ryssarna och då blev det efter ett tag stopp på tankbils-trafiken. Assad fick dock lov att lämna ifrån sig sina kemvapen innan ryssarna fick lov att börja hjälpa Assad på allvar. Obama säger plötsligt att en ”red line” är att Assad börjar använda kemvapen mot sina motståndare. Sedan går det ett litet tag innan något händer. Någon timme innan FN-inspektörer skulle landa i Damaskus smäller en kembomb i Damaskus. En tillfällighet? Ryssland lyckas förhandla fram en lösning där Syrien får avhända sig sina kemvapen mot att USA avstår från att angripa Assad-regeringen.

  Sedan går några år till och en ny kembomb smäller när Assad håller på att vinna. USA påstår att Assad gömt litet kemvapen. Republikanen och f d representanthus-medlemmen som också varit presidentkandidat Ron Paul tror inte på detta. Inte heller den sittande representanthus-medlemmen Tulsi Gabbard (demokrat) från Hawaii, som f ö tjänstgjort som soldat i Irak.

  På Youtube finns en video där USA-generalen Wesley Clark redogör för hur USA tidigare planerade för regimförändring i alla dessa länder.

  Noterar f ö de problem som västs ingripanden i Irak och Syrien inneburit för dessa länders kristna.

  Jag noterar också att Storbritanniens utrikesminister Robin Cook avgick i protest mot Tony Blairs beslut att delta i Irak-kriget. Vissa ha rest frågetecken kring sättet Cook dog på inte långt därefter.

  Liked by 2 people

 9. Anders F1 skriver:

  Vänstern är genetiskt emot USA. Jag var nästan där själv en gång. Jag känner mina pappenheimare. Det är ett djupt rotat, äkta hat mot den som man alltid kommer att tycka är i överläge – Den Vite Mannen (hu!). Nu är jag vuxen och av en helt annan inställning. Ibland tröstar jag vänstervänner med att ”du ska vara glad ändå med att den som är starkast är någorlunda hygglig. Det kunde vara ävsevärt värre. Du fruktar Bush eller så, men tänk Kadafi, Hitler, Hussein, Stalin, Mao…” Vanligen köper de mitt resonemang. Men Förenta staterna får alltid en känga. Genetik som sagt (fast inte på riktigt).

  Gilla

 10. Anonym skriver:

  Melanie Phillips skriver i boken ”Londonistan” (från 2006) om den förbluffande kopplingen mellan vänstern och islamister. Hon menar att kopplingen är underlig med tanke på å ena sidan ”the causes that progressive opinion holds so dear, such as sexual freedom or equal rights for women and homosexuals” och å andra sidan ”radical Islam, which denies female equality and preaches death to gays.”

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   För den som genomskådar socialismens lögner är kopplingen inte alls underlig utan ganska självklar. Intuitivt förstår varje socialist den, vilket vi ser exempel på dagligen i de attityder de uppvisar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.