Att gulla med isbjörnar

Patrik Engellau

Jag heter Elin och jag är 14 år. Jag tycker om djur för dom är så söta. Om man bara är snäll mot dom så kryper dom ihop och slickar mina händer. Min tjejkompis Linda hade en hundvalp som gjorde så på mig. Sedan kom Lindas lillebror och slog hundvalpen och då blev den ledsen och bet hennes lillebrorsa. Så jag vet att djur är snälla bara man är snäll mot dom.

Vi är inte snälla mot isbjörnar för vi kör bil och av värmen från bilmotorn så smälter isen på Nordpolen och då drunknar isbjörnarna för att isflaken blir för tunna. Därför har jag gått med i Grön Ungdom för att vi tillsammans ska stoppa bilarna och rädda isbjörnarna. Jag har sagt till Mamma och Pappa att jag hellre vill åka på Nordpolssafari än till Thailand i år för jag vill så gärna komma nära isbjörnarna och visa dem att alla människor inte är onda. Dom kommer att slicka mina händer precis som Lindas hundvalp, det vet jag bara.

Innerst inne är alla djur snälla. Om man visar att man tycker om dom så blir dom glada. Människor är också som djur. Man måste älska människor för att det ska bli fred. Att det inte är fred och lugn överallt beror på att människor har blivit illa behandlade.

När jag blir stor ska jag bli socialsekreterare och hjälpa människor och sedan ska jag bli riksdagsledamot för Miljöpartiet och bestämma så att det äntligen blir slut på allt våld. Jag har gjort ett arbete i skolan om romer. Dom tigger för att ingen är snäll mot dom utan alla bara förstör för dom. Jag tycker att vi måste ta hand om dom bättre. Det är väl inte deras fel att dom måste bo på gatorna? Jag har sagt till Mamma och Pappa att vi kunde adoptera en romsk tiggare och att han kunde följa med oss till Thailand om det nu blir dit vi åker på vår nästa resa. Mamma och Pappa säger att jag lät likadant förra sommaren när jag ville ha en sommarkatt men det här är helt annorlunda för jag ska vara snäll mot romen så att han förstår att alla människor har lika värde och då kan han säga det till sina släktingar och då kommer allt att bli bättre för att dom förstår att det finns människor som jag som tycker om dom.

I skolan pratar vi mycket om krig och Islamiska staten och sådant där. Islamiska staten är precis som isbjörnarna för dom tror att ingen älskar dom och därför dödar dom människor. Men i verkligheten är det samma sak med Islamiska staten som med Lindas hundvalp. Man måste visa att man tycker om dom så blir dom lika snälla. Jag har förklarat det flera gånger för mina tjejkompisar och jag tror att dom har förstått hur jag menar. Det finns ju egentligen inga elaka människor, jag menar innerst inne elaka, eller hur?

På min skola finns en kille som heter Abdul som har tafsat på mig. Jag sprang bort från honom för jag förstod att han egentligen ville slicka min hand som Lindas hundvalp men bara inte visste hur man gör för att ingen varit snäll mot honom. Jag tror att man skulle ge Abdul och alla andra flyktingbarn en hundvalp för att de ska lära sig av djuren.

Jag fattar inte varför folk inte förstår sådana här självklara grejor. Se bara på alla krigen som vi har läst om i skolan, till exempel kriget mot dom svarta eller kolonikriget eller vad det hette och stora världskriget som var mellan Ryssland och Frankrike. Det kan väl vem som helst fatta att dom människorna som krigade mot varandra inte tyckte om varandra och att dom inte hade krigat om dom hade tyckt om varandra.

I Grön Ungdom tycker många som jag. Det lovar gott för framtiden för vi i Grön Ungdom kommer att sitta i Riksdagen om några år. Det är redan många som tycker att mina idéer både skulle hjälpa isbjörnarna och partiet.