Att gulla med isbjörnar

Patrik Engellau

Jag heter Elin och jag är 14 år. Jag tycker om djur för dom är så söta. Om man bara är snäll mot dom så kryper dom ihop och slickar mina händer. Min tjejkompis Linda hade en hundvalp som gjorde så på mig. Sedan kom Lindas lillebror och slog hundvalpen och då blev den ledsen och bet hennes lillebrorsa. Så jag vet att djur är snälla bara man är snäll mot dom.

Vi är inte snälla mot isbjörnar för vi kör bil och av värmen från bilmotorn så smälter isen på Nordpolen och då drunknar isbjörnarna för att isflaken blir för tunna. Därför har jag gått med i Grön Ungdom för att vi tillsammans ska stoppa bilarna och rädda isbjörnarna. Jag har sagt till Mamma och Pappa att jag hellre vill åka på Nordpolssafari än till Thailand i år för jag vill så gärna komma nära isbjörnarna och visa dem att alla människor inte är onda. Dom kommer att slicka mina händer precis som Lindas hundvalp, det vet jag bara.

Innerst inne är alla djur snälla. Om man visar att man tycker om dom så blir dom glada. Människor är också som djur. Man måste älska människor för att det ska bli fred. Att det inte är fred och lugn överallt beror på att människor har blivit illa behandlade.

När jag blir stor ska jag bli socialsekreterare och hjälpa människor och sedan ska jag bli riksdagsledamot för Miljöpartiet och bestämma så att det äntligen blir slut på allt våld. Jag har gjort ett arbete i skolan om romer. Dom tigger för att ingen är snäll mot dom utan alla bara förstör för dom. Jag tycker att vi måste ta hand om dom bättre. Det är väl inte deras fel att dom måste bo på gatorna? Jag har sagt till Mamma och Pappa att vi kunde adoptera en romsk tiggare och att han kunde följa med oss till Thailand om det nu blir dit vi åker på vår nästa resa. Mamma och Pappa säger att jag lät likadant förra sommaren när jag ville ha en sommarkatt men det här är helt annorlunda för jag ska vara snäll mot romen så att han förstår att alla människor har lika värde och då kan han säga det till sina släktingar och då kommer allt att bli bättre för att dom förstår att det finns människor som jag som tycker om dom.

I skolan pratar vi mycket om krig och Islamiska staten och sådant där. Islamiska staten är precis som isbjörnarna för dom tror att ingen älskar dom och därför dödar dom människor. Men i verkligheten är det samma sak med Islamiska staten som med Lindas hundvalp. Man måste visa att man tycker om dom så blir dom lika snälla. Jag har förklarat det flera gånger för mina tjejkompisar och jag tror att dom har förstått hur jag menar. Det finns ju egentligen inga elaka människor, jag menar innerst inne elaka, eller hur?

På min skola finns en kille som heter Abdul som har tafsat på mig. Jag sprang bort från honom för jag förstod att han egentligen ville slicka min hand som Lindas hundvalp men bara inte visste hur man gör för att ingen varit snäll mot honom. Jag tror att man skulle ge Abdul och alla andra flyktingbarn en hundvalp för att de ska lära sig av djuren.

Jag fattar inte varför folk inte förstår sådana här självklara grejor. Se bara på alla krigen som vi har läst om i skolan, till exempel kriget mot dom svarta eller kolonikriget eller vad det hette och stora världskriget som var mellan Ryssland och Frankrike. Det kan väl vem som helst fatta att dom människorna som krigade mot varandra inte tyckte om varandra och att dom inte hade krigat om dom hade tyckt om varandra.

I Grön Ungdom tycker många som jag. Det lovar gott för framtiden för vi i Grön Ungdom kommer att sitta i Riksdagen om några år. Det är redan många som tycker att mina idéer både skulle hjälpa isbjörnarna och partiet.

62 reaktioner på ”Att gulla med isbjörnar

 1. Anders skriver:

  Bra text. Så upplever jag svenskens inre väsen är nu för tiden. NAIVT så det bara smäller om det. De unga är ”infjollade” i en drömvärld som bara målas upp i Sverige och av tunnelseende svenska politiker som har haft tyckande om saker och ting som ett arbete. Ett vanligt jobb hade säkert varit alldeles för arbetsamt för dem och givetvis sämre betalt.

  Liked by 3 people

 2. Christer Carlstedt skriver:

  För länge sedan vägrade min dotter att äta kyckling för hon hade sett på bild hur söta de var.
  Hur gammal hon var?
  Sex år kanske.
  Jo då – det gick över!
  Hon kom nog till och med underfund med att kycklingarna inte var särdeles snälla mot maskarna som aldrig hann med att gömma sig.

  Med tanke på min dotters förmåga att ta in att hela världen inte är som Sörgården, så kan jag misstänka att 14-åriga Elin på något sätt fått ”grus i maskineriet”.
  Jag kan tycka att det är litet efterblivet att inte se på världen som den uppenbarar sig.
  Jag tycker rent av att det är korkat att om jag har en kniv som är vass nog att tälja pinnar med att då testa om den även kan skära hål i handleden.

  Någon av Elins föräldrar borde kanske upplysa unga damen om att isbjörnar har för vana att äta upp söta sälar eftersom de inte begriper bättre och inte har fattat att man kan handla bröd på ICA.
  De borde kanske förklara att isbjörnar i själva verket är korkade och anser att allt som rör sig och är mindre än dom själva är mat som man bara behöver bita ihjäl först.
  Det är inte alldeles nödvändigt att själv bli av med en arm för att förstå hur det hänger ihop.
  Det kunde vara nyttig kunskap att ta med sig in i Grön Ungdom.

  Liked by 1 person

 3. MOAB skriver:

  I SVD idag står att läsa att betygen inte blir sämre av fler invandrare. Jag läste som vanligt bara rubriken, det behövs aldrig mer nu för tiden.

  Liked by 7 people

  • Johan skriver:

   Igår…Erika Bjerström, inslag i Aktuellt: Scen 1: Närbilder på gulvitt skum som flyter på den starkt förorenade Delawarefloden. Erika: ”I Donald Trumps USA så är sådana här utsläpp lagliga…” Här stänger jag av TV:n. Jag vill inte bli förbannad innan jag går till sängs. Svårt att somna. Trump har inget med denna flods förorening att göra. Möjligtvis Obama som i 8 år lät detta ske…Public service svärtar ner mer konservativa politiska ledare . Detta har pågått i 4 decennier. När jag var liten trodde jag Yngve Holmberg var en genuint ond människa. Varför Thatcher och Reagan blev omvalda framstod som ett mysterium för dåtidens svenskar…Båda är djupt respekterade i sina hemländer…
   Att redaktörerna släpper igenom eller rentav uppmuntrar snedvridningar som Erika Bjerström gjorde sig skyldig till igår kväll visar att Public service är genomruttet. Total korruption. Alla på redaktionen vet att Trump är helt oskyldig till denna flods nedsmutsning. Ändå höjer ingen rösten. Lögnen passerar än en gång.
   Jag är ingen Trumpanhängare. Men jag måste ändå ge honom chansen. Public Service kommer inte göra det…
   Tankelek: Obamas vs Trumps behandling i svenska medier…Fick Obama ens någon kritik i Sverige under 8 år. Om Trump sitter lika länge…Ja, lek med tanken.
   Jag har övergett svenska medier för länge sedan. Fantastisk podcast-radio står att finna i USA. Pröva en intervju med Jordan Peterson. Imponerande intellekt. http://www.youtube.com/watch?v=USg3NR76XpQ
   Joe Rogan podcast har en del smarta gäster. Han är stor. Långa intervjuer. Många är bara smarta och djävligt roliga.
   Sam Harris är seriös och otroligt intelligent. Pröva: http://www.samharris.org/podcast/item/islamism-vs-secularism
   Gad Saad och Jordan Petersen är andra smarta män. Christina Hoff Sommers är en intelligent kvinna. Glöm ej Camille Paglia.
   Det finns en helt ny värld där ute. Som vanligt startar den i USA. Den intellektuella nivån är ljusår före Sveriges…Vill du somna oförbannad så finns det kanaler på nätet.
   Sverige är en intellektuell öken. Lämna den och bli glad.
   Lycka till.

   Liked by 6 people

   • John skriver:

    Håller med! Men jag vill rätta till en sak: både Jordan Petersen och Gad Saad är kanadensare.

    Gilla

 4. Marckus skriver:

  Har Patrik drabbats av galopperande regression och dessutom – hemska tanke – också blivit en tonårsflicka? Nåväl, det kunde kanske vara värre, men vad är det som denna text egentligen vill säga?

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Dette var en svak tekst. Trodde egentlig at Patrik diskuterte på et høyere nivå. (Mitt inntrykk hittil!). Greit å være skeptisk til en del påstander innen klimaforskningen, men da får man diskutere skikkelig og ikke hengi seg til latterliggjøring.

   Gilla

 5. MOAB skriver:

  Igår på radio så kunde man höra att resistenta bakterier nu ökar på bred front i Sverige, detta har förstås heller inget med fler invadrandrare att göra.

  Liked by 4 people

  • Gert B. skriver:

   Jaa, det är ju faktiskt lite kul det där, men amerikanska gökar finns inte ens och de svenska bygger inga bon. Som en lite lustig parentes.

   Gilla

 6. MOAB skriver:

  Igår på radio kunde man höra att muslimska kvinnor går på självförsvr för de känner sig hotade efter terrodådet. Kvinnan som lät svensk för övrigt uttalade sig om terrordådet, hennes första tanke var att hon inte hoppades att det var en muslim för då skulle folk,tycka illa om muslimer (offrer nämnde hon inte). Jag hörde detta i bilen samtidigt som jag passerade gränsen vid Öresundsbron med en skåpbil i andra filen, ingen polis eller gränskontroll så långt ögat nådde. Är Akilov en slags isbjörn?

  Liked by 1 person

  • Gert B. skriver:

   ”Av värmen från bilmotorn så smälter isen på Nordpolen” — Absolut månadens skratt! Bockar och bugar.

   Gilla

 7. PerH skriver:

  1925 (?) utgav visdiktaren Felix Körling ”Om ja fick fem öre” Visa om en flickas generösa tankar, i dag även omfattande svenska politiker och dess media.

  Text och melodi: Felix Körling

  Om pappa ville ge ja en femöring vet mamma,
  då skulle ja bli så glad så glad så glad,
  då skulle ja köpa så mycke med detsamma,
  och ja skulle köpa allt vad ja vill ha.

  En docka, en stor, som kan blunda och kan titta,
  med kläder så fina skulle köpa ja,
  och gräddkarameller jag skulle ge åt Britta,
  men hon skulle bjuda ja, när ja vill ha.

  Och mamma skulle få en ny hatt och en ny kappa,
  och ja skulle ha en muff som Stina har,
  och sen skulle jag visa alltihop för pappa
  och ge pappa pengarna som sen va´ kvar.

  Liked by 2 people

 8. Anders skriver:

  Helt osannolik text! Saknar helt trovärdighet. Det finns ingen 14-åring i svensk skola som skriver svenska med korrekt meningsbyggnad och utan stavfel. Gör om, gör rätt!

  Liked by 9 people

 9. Jan Ahlström skriver:

  Forts. ”Att gulla med isbjörnar”

  Lindas hundvalp blev påkörd av Lindas pappas cykel men eftersom cykeln är så lätt å inte går så fort så gick det jättebra för valpen, det var tur att inte Lindas pappa körde på valpen med sin bil för då hade han dött, valpen alltså, sa Lindas pappa. Jag har tänkt mycket på det där å nu har jag å mina kompisar i Grön Ungdom pratat jätte mycket om att tänk om alla cyklade å inga bilar fanns, vad glada alla hundar å katter å andra djur skulle vara då.
  Vi har åxå pratat jättemycket om det här med flygplan, tänk om ett flygplan störtar på ett ställe där det finns jättemånga isbjörnar då dör jättemånga isbjörnar, därför vill vi i Grön Ungdom att alla slutar flyga å åker tåg istället för då blir inga isbjörnar påkörda och dödade.
  Vi har jättemånga bra idéer som vi pratar jättemycket om i Grön Ungdom men nu har jag inte tid att skriva mer för jag ska få följa med Abdul på fest tillsammans med hans fem kompisar.

  Liked by 1 person

 10. LL skriver:

  Vi smygs in i vården, säger Amelia Adamo. När äldre ska bo hemma allt längre tvingas anhöriga ta större ansvar. Men ingen politiker vågar säga som det är. Nu kämpar hon för en ärligare debatt. – Om det inte samhället ska hand om sina äldre längre, då får politikerna säga det rakt ut så att vi anhöriga vet att vi förväntas göra jobbet.

  Nej, problemet är politikernas, säger Adamo. Det hon vänder sig starkt mot är att omsorgen till den äldre ligger på en lägstanivå. Detta går tvärs emot vad många av oss förväntar oss av välfärden, menar hon. Vi tror att staten tar hand om de svaga, men vi är lurade, anser Adamo.

  – Så som det ser ut i dag, med att de äldre ska bo hemma väldigt länge, det fungerar bara om anhöriga går in och gör mer omvårdnad. Om det inte ska vara så att samhället tar hand om sina äldre längre, då får politikerna säga det rakt ut så att vi anhöriga vet att vi förväntas göra jobbet. Och inte stå i valtider och prata om hur underbart det ska bli för de äldre.

  – Ansvariga politiker förstår nog inte att vilken ångest det finns i att bli ensam och dement. Att inte veta om det är morgon eller är det kväll. Politikerna har tappat blicken för lidandet och har bara ett ekonomiskt fokus.

  Läs mer: http://www.bakom-kulisserna.biz/news/amelia-adamo-vi-ar-lurade/
  Nej vi vet vad som prioriteras, skäggiga män från Afghanistan med en nalle under armen.

  Liked by 2 people

 11. Hovs-svartare-hallar skriver:

  Ja — och det värsta är att vuxna människor i Sverige, som sitter på ansvarsfulla maktpositioner i samhället, befinner sig på samma mentala nivå som denna fjortonåring.

  Inga namn nämnda men ”Miljöpartiet” ger ledtrådar… Förresten finns de nästan överallt numera. Inte bara inom politiken utan även inom rättsväsendet — inklusive dess högsta nivåer.

  Liked by 6 people

 12. Kurtan skriver:

  Jag hoppas verkligen att detta endast är satir… för är det en verklig individ som har skrivit detta ser framtiden mycket mörk ut om många ligger på denna ”nivå” på alla tänkbara områden…
  Mvh

  Gilla

  • Hovs-svartare-hallar skriver:

   Detta är nog satir — men hela Sverige är numera smockfyllt av VUXNA människor som i allt väsentligt tänker ungefär såhär!
   Du behöver bara slå upp en tidning, eller Stasi-TV:n, för att få det bekräftat.

   Exempel: Rikspolischefen Eliasson med sina ”Tafsa inte”-armband (Magiskt tänkande på fjortisnivå) — samt hans kommentar när en anställd på ett asylboende blev knivmördad av en asylsökande; en kommentar som enbart uttryckte MEDKÄNSLA MED MÖRDAREN!!

   Gilla

 13. Anders F1 skriver:

  Vidhåller: Detta är Elin, 7 år eller så. Patrik underskattar ganska grovt tankeförmågan hos ungdomarna. Men underhållande favorit i repris var det.

  Liked by 1 person

 14. KristinaF. skriver:

  Hörde en intervju med en Grön Ungdom med anledning av MP:s minskande väljarstöd. Hon var något äldre än 14 år men hade ungefär samma åsikter som Elin. Och tyvärr har jag i min närhet en kvinna, drygt 40 år, som har exakt samma åsikter som Elin 14 år.

  Liked by 2 people

 15. GM skriver:

  Europas viktigaste ledare är samtliga barnlösa: Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, den holländska premiärministern Mark Rutte och den nyvalda franska presidenten Emmanuel Macron. Listan fortsätter med den svenska statsministern Stefan Löfven, Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel och den skotska försteministern Nicola Sturgeon.
  Eftersom Europas ledare inte har några barn verkar de inte ha någon anledning att oroa sig för sin kontinents framtid. Den tyska filosofen Rüdiger Safranski skrev:

  ”Att tänka på de kommande generationerna förlorar för de barnlösa relevans. Därför uppför de sig mer och mer som om de är sista i länken.”

  ”Europa begår självmord. Eller dess ledare har i alla fall bestämt sig för att begå självmord”, skrev Douglas Murray i The Times. ”Europa har idag inte någon direkt önskan om att föröka sig, stå upp för sig själv eller ens ta sitt eget parti i en diskussion.” Murray kallade det i sin nya bok med titeln The Strange Death of Europé för ”en existentiell civilisationströtthet”.

  Enligt en ny studie som publicerats av Institut national d’études démographiques kan en fjärdedel av Europas kvinnor födda på 1970-talet förbli barnlösa. Europas ledare är inget undantag.

  Det är därför den turkiska ledaren Erdogan uppmanade muslimer till att skaffa ”fem barn” och islamiska imamer uppmanar troende till att ”avla barn”: för att övervinna Europa. Islamistiska suprematister är upptagna med att bygga upp en krock mellan civilisationer mitt i Europa, och de beskriver sina västerländska värdländers kollaps utan befolkning, utan värderingar och med en egen kultur som överges.

  Liked by 6 people

  • Anders skriver:

   En mycket viktig aspekt! Men tyvärr tycks många inte förstå att också politiker är starkt påverkade av sina egna personliga förhållanden. Man ska akta sig för att ha barnlösa i ledande ställning, liksom man ska akta sig för att välja människor med komplex. Reinfeldt är ju ett typexempel på den senare kategorin.

   Liked by 3 people

  • Walfrid skriver:

   Intressant iakttagelse. De flesta som blivit föräldrar kan vittna om den mentala omställning från att själv vara ett barn till att, från en dag till en annan, bli en vuxen med stor ansvarskänsla.
   Alla ens gamla intressen blir plötsligt mer eller mindre oväsentliga och familjen och avkomman hamnar högst upp i hierarkin. Man börjar tänka långsiktigt och mer osjälviskt.
   Barnlösa härskare lär med andra ord vara intellektuella barn i det avseendet.
   De är därmed inte kvalificerade för jobbet, helt enkelt.

   Liked by 3 people

  • Bo Svensson skriver:

   En av poängerna med nationalism eller motsvarande är att man även som barnlös har motivation att agera med tanke på deras väl som man känner för. – Den där föreslagna globala solidariteten med allt och alla är inte till någon hjälp.

   Liked by 2 people

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Trodde först att jag läste ‘Flamman’ eller ‘Proletären’, då de brukar hålla den nivån på analys och resonemang, men insåg snabbt att eftersom det finns ett öppet kommentarsfält kan det inte vara varken statliga eller socialistiska media jag läser.

  En bra text. Kan man få en uppföljare om sköldpaddor och skorpioner måhända? Eller kanske lejon och lamm.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Liked by 3 people

 17. Anne-Hedvig skriver:

  Er dette et påhitt, eller er det en ekte tekst? I siste tilfelle: legg gjerne ved kilde!

  (PS: jeg stemmer ikke på det norske motstykket til MDG).

  Gilla

 18. Rolf Ahlzén skriver:

  All god satir skruvar upp verkligheten i en skrattspegel. ”Vägen till helvetet är stensatt med goda avsikter” skrev den kloke och allt annat än infantiliserade Milan Kundera. Kunde vi få se denna lilla text som en inledning till en serie försök att förstå varför Sverige är ett land så fixerat vid barn och unga? Varför skolan upptar 50-100 gånger mer utrymme i media än äldres villkor? Varför vi har ett av världens yngsta parlament?

  Liked by 1 person

  • Tor Arne skriver:

   Äldre och historie är tråkiga showstoppare för grandiosa framtidsvisioner;-)

   Håp, utopier och drömmer är det viktigsta i et progressivt samhälle!

   I det progressiva samhället skall vi vara ”neofila”:

   Neofili betyder kärlek till det nya. För att livet ska vara värt att leva måste det ständigt förnyas. Eftersom inget har något beständigt värde, så skapar upprepningen leda. Moderniteten måste bryta gränser, överskrida det gamla, alltid söka det nya för att vi ska känna att livet är meningsfullt. Det går därför inte att vila i det gamla. Den politiskt korrekte sliter inte ut utan tröttnar på sina gamla kläder, sin gamla bil och sin gamla partner. Det behövs ständig förnyelse för att han eller hon ska klara att upprätthålla sin livslust.
   https://morklaggning.wordpress.com/2016/11/26/en-teori-om-politisk-korrekthet/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.