En nation på driv II

Patrik Engellau

I juli för två år sedan skrev jag en betraktelse över Sverige som jag erbjöd utländska ambassader att använda i sin rapportering till hemmamyndigheterna. Det var innan jag visste att man, som Katerina Janouch, kan bli tagen i örat av statsministern om man säger något ofördelaktigt om Sverige. Så här avslutade jag texten: 

Många svenska bedömare menar att det under det senaste året inträffat en stämningsförändring hos svenskarna. Detta är ett folk som aldrig upplevt något annat än lugn och ordning och gradvisa förbättringar i levnadsstandard och livskvalitet. Svenskarna har på något vis inte kunnat föreställa sig att obehagliga saker skulle kunna hända dem. Men denna trygga och säkra inställning är nu på väg att rubbas. När svenska folket iakttar den förvirring, oförmåga att lyssna samt brist på ledarskap som numera tycks karaktärisera de politiska beslutsfattarna börjar en ny sorts oro att slå rot i deras sinnen. En svensk iakttagare sa: ”Vi inser plötsligt är vi befinner oss i ett skepp som verkar sakna roder och befälhavare. Just nu ligger havet lugnt, men om det blir oväder kan det gå riktigt illa.”

Det ligger mycket i det. Det finns inget ledarskap i Sverige. Politikerna är förvirrade och svaga och i många fall alltför unga för att ha den nödvändiga erfarenheten och mognaden. Det finns inga tecken på att de politiska ledarna ens anar hur de kan ta sig an de växande problem som nu tycks skocka sig över nationen: skolan, invandringen, universiteten, de romska tiggarna, infrastrukturen, arbetslösheten och så vidare.

Sverige är en nation på driv.

För två år sedan gjorde det inte så mycket att skutan drev roder- och ledarlös ty havet låg rätt lugnt. Så känns det inte längre. Vindilar krusar havsytan och barometern faller. En fantasifull och orolig själ som jag kan numera lätt måla upp otäcka scenarier. Jag hoppas jag ängslas i onödan, men på senare tid har jag kommit på mig själv med att vara rädd. Stora, starka karln, ska han jaga upp sig så? Ja, det händer.

Det är inte terrordåd som skrämmer mig, utan den alltmer uppenbara oförmågan hos landets politiska ledning att hantera situationen. Jag undrar hur exempelvis statsministern känner sig. Tror han att han har läget under kontroll? Hoppsan, några lastbilsmord på Drottninggatan, det hade jag inte blivit informerad om i förväg. Jag tror vi behöver ytterligare tiotusen poliser. Va, går inte det? Är det inte tillräckligt med folk som söker sig ens till dagens polisutbildning? Jaså, det var ett streck i

räkningen. Men huvudsaken är att folk inte oroar sig, för om de oroar sig och blir rädda så blir de fascister eller, ännu värre, sverigedemokrater. Nu gäller det att samla alla krafter mot sverigedemokraterna! Det är sådant ledarskap Sverige behöver!

Nu ska jag inte måla fan på väggen, men jag var i Chile i september 1973 strax före kuppen när president Salvador Allende dödades och general Augusto Pinochet tog över genom en militärkupp. (Jag träffade faktiskt Allende, men det har inte med saken att göra.) Landet hade stannat. Ekonomin hade upphört. Det gick inte att få taxi till flygplatsen, för den rutten var prisreglerad så att det inte ens räckte till bensinen för taxiägaren. Däremot gick det att åka till en punkt en halv kilometer från flygplatsen, för den sträckan var inte prisreglerad. Sista biten fick man gå.

Nu säger jag inte att Sverige är jämförbart. Men jag har sett ett land, där vanliga, hyggliga medelklassare blivit så förtvivlade att de välkomnade mördaren Pinochet.

PK-ismen gör ont när den skäller folk för rasister och brunråttor. Den skräms. Men om folk, liksom jag vissa stunder, är rädda, vad hjälper skällsorden då? Man kan inte skrämma folk att inte vara rädda.

51 reaktioner på ”En nation på driv II

 1. Ina Höst skriver:

  Statsministern hade ingen rätt att ta Katarina Janouch eller någon annan ”i örat”! Staten garanterar medborgarnas yttrandefrihet gentemot staten enligt grundlagen såtillvida man inte bryter mot de begränsningar som finns enligt lagen. Statsministern begick således ett grundlagsbrott, viktig att veta. Vad man kan göra åt det, vet jag inte!

  Gillad av 7 personer

  • fabricerad skriver:

   Ingenting är min gissning. Vänsterdoktrinen har infiltrerat alla samhällsbärande institutioner inklusive rättsväsendet. Således finns det i fallet med Janouch ingen politisk vilja eller motivation att ställa Löven inför en domare. Diktatur? I teorin nej men i praktiken ja. Nästa år kommer socialisternas vilja till demokrati troligen att prövas. Blir SD största parti kommer Sverige nog att få se inskränkningar i demokratin. Den räddhågade medelklassen kommer inte att reagera förrän räntorna stiger och bolånemakrnaden kraschar. Så själviska är de där duktiga och goda löneslavarna…..

   Gilla

 2. larslindblog skriver:

  Generalen Pinochet gjorde väl var som var absolut nödvändigt ? När militär tvingas ingripa mot vettlösa politiker och rädda nationen tyckte jag omdömet ”mördare” var lite hårt.
  Tyvärr har ingen hög militär i Venezuela störtat Madoros vänsterregering , det skulle gjorts för länge sedan..

  Gillad av 2 personer

 3. Kuckeliku skriver:

  Sverige är en ekosocialliberaldemokrati, om vi bara får bort pk-extremismen som synnerligen allvarligt hotar vår framtid. Var en stolt svensk ekosocialliberaldemokrat och medborgardemokrat!

  Gilla

 4. gmiksche skriver:

  ”Det är inte terrordåd som skrämmer mig, utan den alltmer uppenbara oförmågan hos landets politiska ledning att hantera situationen.” Centralt. För att folk inte ska börja tänka i den riktningen satsar regeringen och PK-media allt på att försöka övertyga folk om att, bara man klarar av att hantera terrorproblematiken, så kan vi känna oss trygga.

  Gilla

 5. En mormor och farmor skriver:

  Otaliga är de klyftor och mänsklig misär man lappat och lagat det senaste seklet. Länge gick det riktigt bra för Sverige.

  Numera, när jag ser på TV-nyheterna, väller ständigt nya problem fram. Och de stavas nästan alla, migrationen, i första, andra och tredje led. Och ändå tycks vi enbart ha sett början.

  Vem har initierat och skapat alla dessa nya problem?

  Jag kan enbart se en förklaring.

  Det är de genuint naiva, men som ser sig själva som godhjärtade, som gett oss ett nytt och farligare Sverige.

  Det är de som kastar ut Sverige i ett växande elände. Och de har även mage att kalla mig, och alla övriga oroliga och ängsliga, för rasister, fascister, nazister och brunråttor.

  Sverige bryts långsamt ned i ett begynnande kaos.

  Det är de, som själva anser sig tillhöra de godhjärtade, som får mig att ligga klarvaken, svettig och ängslig om nätterna. Och ändå anses jag tillhöra bland de snällaste på jorden, enligt vänner och barnbarn.

  Hur kan det ha blivit så här?
  Varför har ingen satt ned foten?
  Vad har egentligen hänt med Sverige?

  Och varför anses just jag stå i vägen, frågar jag statsminister Löfven och alla andra ansvariga?

  Gillad av 5 personer

 6. Bo Svensson skriver:

  Det är väl inte mera makt och beslutsamhet åt obotligt inkompetenta folkvalda som behövs. – Ett stort steg mot att få ordning i röran är att vi tar individuellt ansvar för våra skattemedels fördelning på angelägna ändamål.

  Den maktutövning och beslutsamhet som krävs av centralmakten, är ett återställande av rättsordning och marknadsekonomi vilket innebär en minimering av utrymmet för central myndig maktutövning.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Ett exempel: Arbetsgivaravgifterna, – som finns för att finansiera arbetskraftens försörjning när den inte är på jobbet utan sjuk, ledig, föräldraledig eller pensionerad. – Man avtvingas 25% av sin bruttolön och för att få del av pengarna, måste det till en väldigt kostsam och ändå kroniskt otillräcklig kontroll av att man har rätt att ta ledigt.

   Vad mycket enklare och redigare om pengarna bara istället sattes in på individuella trygghetskonton med samma uttagsbegänsningar som gäller nu. – Då skulle fuskarna bara lura sig själva genom att det blev mindre över till pensionen och ingen skulle ha anledning att vilja veta varför man är hemma från jobbet.

   Gillad av 2 personer

   • Bengt skriver:

    Jag har aldrig hört någon löntagare räkna in arbetsgivaravgiften i sin bruttolön. För en anställd med 25 000 kronor i månadslön betalar arbetsgivaren 7 855 kr i avgift, alltså summa 32 855 kr i lönekostnad. Om du Bo Svensson har en avtalad lön om 25 000 kr säger du alltså att du har närmare 33 000 kr i månaden, eller hur?
    (Egenföretagares motsvarande avgift på egen lön benämns egenavgift).

    I övrigt verkar ditt resonemang om individuellt ansvar högst tänkvärt!

    Gillad av 1 person

   • Maria skriver:

    Bo Svensson, ”Vad mycket enklare och redigare om pengarna bara istället sattes in på individuella trygghetskonton med samma uttagsbegänsningar som gäller nu. – Då skulle fuskarna bara lura sig själva genom att det blev mindre över till pensionen och ingen skulle ha anledning att vilja veta varför man är hemma från jobbet”.

    Smart tänkt;
    Då skulle de som fuskat sig till, och genomgått kostsamma cancerbehandlingar och höftledsoperation, och efteråt saknar pengar på kontot…., inte få ut någon pension. Ett riktigt kanonsamhälle…! Inte ens någon ättestupa behövs…., bara att som färdigbehandlad gå rakt ut i skogen…, lägga sig ner och dö….! Tack för det.

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Bengt: Visst ingår arbetsgivar- och egen-avgifter i bruttoinkomsten = lönekostnaden.

    Maria: Arbetsgivaravgiften bekostar löntagarnas försörjning vid sjukledighet men inte deras sjukvårdskostnader.

    Gilla

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Svärmorsdrömmen Åkesson, (gäller väl ej alla svärmödrar),
  är väl inte ens i närheten av att kunna jämföras med Pinochet?
  Eller…
  Guilty by association?

  Gilla

 8. Gunilla skriver:

  Jag vill gärna göra koppling till din 2a krönika idag om Frankrike. Jag envisas med att upprepa att Sverige traditionellt o historiskt är myclet dåligt på omvärldskoll; utrikes såväl som inrikes. Inrikespolitiken präglas av vänsterpolitisk aktivism där fakta o verklighet väger lätt mot ideologin. Allt går ut på att demonisera o förtala motståndaren (som ser o påtalar felen o bristerna). Tyvärr funkar denna politik ännu hos många. Jag tror många svenskar VILL bli lurade o bedragna. Priset kommer att bli högt o uppvaknandet hårt.

  Gilla

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Ibland kommer jag på mig själv med att undra hur det är ställt med våra styrande, utan att egentligen komma till något klart ställningstagande.

  Det kan knappast vara någon hemlighet ens högt uppe bland maktens tinnar och torn att folk i landet i stor utsträckning är missbelåtna med sakernas tillstånd vad gäller t.ex. kriminalitet och polisens oförmåga att hålla dessa element stången.
  Även om det kanske inte är rent kriminellt så är etablerandet av parallellsamhällen ett högst oönskat inslag i Sverigebilden.

  Min fundering handlar om huruvida det är oförmåga att göra något åt saken eller om det bara är ovilja att ta itu med problemen?

  I vissa fall är det säkert bådadera. Låter man barn rösta så väljer de givetvis barn som sina representanter och det är inte så märkligt. De känner självklart större gemenskap med någorlunda jämnåriga än med farmor och farfar (utom när det kommer till utdelning av julklappar).
  Det är därför vi fått sådana pellejönsar som Fridolin och Lööf i riksdagshuset. Folk som gått direkt från mammas omvårdnad med nystrukna skjortor och kjolar utan att en enda gång ha haft bekymmer om hur man skall fixa månadens räkningar och vad som måste prutas bort.
  Här talar vi nog om klar oförmåga. Tyvärr kombineras denna oförmåga även med en skriande brist på insikt om just denna oförmåga.

  När det kommer till de litet äldre och mognare styrande så får jag understundom känslan av ovilja att ta itu med problemen. Det är obekvämt. Förutom att det skulle innebära ett erkännande att man inte haft vett att inse att tidigare brist på åtgärder skulle leda till just de uppkomna problemen så kommer det säkert att bli rätt så mycket stök i press och media och det är ju inte roligt. För att inte tala om alla intresseorganisationer som skulle växa upp som svampar ur jorden. Hujeda mig! ”Gånge denna kalk ifrån mig!”

  Tyvärr så har de här figurerna, ingen nämnd och ingen glömd, en katastrofal brist i historiekunskap.

  Hitler var inget olycksfall i arbetet.
  Pinochet var inget olycksfall i arbetet.

  De här två är ingalunda ensamma i historien men kan få tjäna som avskräckande exempel.

  De kom till enbart på grund av tidigare regeringars kompletta oförmåga och ovilja att ta itu med de problem som respektive länder hade.
  De var alltså oengagerade och odugliga politikers barn.

  Våra politiker kanske skulle fara väl av en stunds kontemplation och fundera på om det är den sortens arv de vill lämna efter sig?

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför nämner du Hitler och Pinochet i samma andetag? Pinochet skall ju snarare jämföras med Erwin von Witzleben eller vem som nu hade gripit makten om attentatet mot Hitler 1944 hade lyckats. Eller general Al-Sisi i Egypten.

   Pinochet räddade och återinförde demokratien i Chile.

   Gillad av 2 personer

   • Christer Carlstedt skriver:

    Se det inte som en jämförelse. Hitler kom till makten enligt demokratiska spelregler. Det gjorde knappast Pinochet. Båda hade litet ”svårt” för meningsmotståndare.
    Huruvida Pinochet räddade och återinförde demokratin i Chile lämnar jag gärna därhän, eftersom jag trots mina år ännu inte sett en enda god förklaring till vad demokrati är.
    Alla pratar om det. Alla är för det. Ingen kan tala om vad det är förutom brottstycken.

    Om nu demokrati är så förtvivlat bra – hur kan det då komma sig att en tillfällig, i högst demokratisk ordning, vald röstövervikt, i en eventuell ohelig allians, kan avskaffa den?
    Varenda nervikning för islam är ett steg på avskaffande av demokratin som den i dag uppfattas.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Hitler kom inte till makten enligt demokratiska spelregler utan genom en nödförordning utfärdad av president Hindenburg. Det val som hölls i nära anslutning gav Hitler inte önskad majoritet i riksdagen Men han säkrade snabbt sin makt genom att förbjuda socialdemokraterna och kommunisterna.

    Gillad av 2 personer

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Risken är väl att de som fortfarande har övertaget ännu har förmågan att skjuta alla yttringar av det här slaget i sank. Antingen är man inte tillräknelig eller är man ond.

  Samtidigt som man möter allt flera människor som är oroliga så finns det fortfarande ett oändligt tålamod i befolkningen alternativt rädsla för att ställa till något eller vara avvikande.

  Ta t ex dagens GP där man intervjuar medborgare i det 7:e och av polisen nyligen utnämnda utanförskapsområdet Tynnered, några citat:

  • Det har lite skjutningar här senaste året, kanske bra om de får ordning på det
  • Det är mycket mopedåkning
  • Det är ett underbart område med underbara människor
  • Man ser helikoptrar då vet man att något hänt

  Dvs attityden är i allt väsentligt överslätande. Detta tålamod kombinerat med den förhärskande mentaliteten i politiken är ingen bra kombination. Ta t ex det mans-fientliga partiet FI. Där har man nyligen bytt partiledare och det har blivit bingo genom att man kunnat korsa mångkultur och invandring och partiledaren bärs nu fram av bl a statstelevisionen. Att partiledaren har en mindre snygg baksida har ingen betydelse. Partiledaren har nämligen bl a ägnat sig åt:

  • Plagierat doktorsavhandling
  • Lurat sin polska städare på pengar
  • Har omfattande skulder hos kronofogden

  Allt detta är säkert bara bevis på hur illa det är ställt med det utanförskap som vi vita svenska män skapat.

  Gilla

 11. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för dessa kloka ord.

  Jag skulle nästa önska, att den intellektuelle lilleputten Löfven, eller någon annan våldsamt självöverskattande politruk ur hans S-märkta anhang, dristade sig till att kritisera dig offentligt.

  Det skulle roa mig ofantligt, att få beskåda hur du elegant parerar ett storhetsvansinnigt angrepp från åsiktskorridorens väktare med några utsökt välformulerade, men förintande meningar!

  Moderskeppet Svea kommer inte att landa mjukt, men regeringen och resten ur Sjuklövern, som varken framstår som allians eller opposition längre, måste snarast möjligt tas ner på jorden.

  ”Och frågan svenskar bör ställa sig är varför svenska UD:s politiska ledning valt att stödja parter som PBA, som gömmer sig bakom fagert tal om mänskliga rättigheter, som inte kommer att tillåta en enda jude mellan Medelhavet och Jordanfloden. UD, och Sida, bör avkrävas ett tydligt svar varför ett sådant stöd skall leda fram till en hållbar tvåstatslösning.”

  https://ledarsidorna.se/2017/04/potifars-hustru-langs-antisemitismens-stigar/

  Jag både skräms och skäms över etablissemangets vanvett. ”Sveriges” utrikespolitik är uppenbarligen precis lika ogenomtänkt godtycklig och hycklande som inrikespolitiken.

  Gillad av 4 personer

 12. moab skriver:

  När folk säger att de inte är rädda och att vi inte skall vara rädda så är det uppenbart ett mantra, man avslöjar att man är rädd, man har gått om hörnet. Det har kanske inte nått ens fulla medvetande men man är rädd. Det är också uppenbart vilken fruktansvärd maktkoncentration vi har i Sverige till Stockholms innerstad, jag gissar att det är ett av de sista ställen där ens barn kan tillbringa hela dagen utan att tvingas umgås med muslimska migranter. Min moderat-ledda kommun som höll ut länge följer nu i Reinfeldts spår och M kommer att bli skoningslöst straffade i nästa val. Fler och fler migranter i mina barns skola, jag bara väntar på halal och de första övergreppen (om de inte reda skett), de enda barnen i militära kläder är, gissa vem, muslimerna.

  Några få döda tror jag möjligen räckte för att göra Stockholmarna rädda, allt handlar om dem. Alla våldtäkter och enskilt våld ute i landet döljs och endast de som läser avpixlat och liknande har någon ide om omfattningen. Media använder samma desinformation som man gjorde under Stalin, man borrar ett hål i folks huvuden som det står i Gulag-arkipelagon med att par händelser, exempelvis nu Arboga-morden så att folk inte skall märka de många tusentals övergrepp och allvarliga brott som invandrare står för. Det finns bara plats för ett mord, Arboga, eller en våldtäktsman, oftast svensk. Detta gör media men ute i landet så kommer migranterna nu så nära, kanske satte de sig på var sida om din dotter i skolmatsalen idag, så man kan inte undvika det, folk blir mer och mer rädda. Stockholm är pk-isternas Alamo, de håller ut men de räckte med några få döda media inte kunde dölja för att barrikadera skulle börja rämna. Det verkar nu uppenbart att vi endast är ett dåd av London, Bataclan, eller Nices storlek från att få ett systemskifte i Sverige, i Stockholm så klart.

  En annan sak som verkar uppenbar det är att den kraft och den planering man borde lagt på att förhindra terrordåd, den kraft har man istället lagt på att försöka dämpa folks rädsla efteråt, strunt i de döda, bara inte fler röstar SD. De stora välorganiserade manifestationerna verkar planerade sen länge, gick mer pengar till blommor än till terrorbekämpning?

  Alla mina hjältar inom sport, från Patrick Vallencant till Wolfgang Gullich och Laird Hamilton är, eller var, rädda, de erkände rädslan så att de kunde hantera den. Att inte vara rädd är att vara i förnekelse. Det var stort när Patrick susade förbi mig på Grand Montets i sina rosa overall och flög över ett stup:

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   MOAB skrev: ”När folk säger att de inte är rädda och att vi inte skall vara rädda så är det uppenbart ett mantra, man avslöjar att man är rädd”
   -Ja det är paradoxalt och kontraproduktivt när myndigheter går ut med slika proklamationer. Ungefär som om kaptenen eller flygvärdinnan på ens flyg i högtalarna med tillkämpat lugn säger: ”Det finns ingen anledning till panik!”

   Gillad av 2 personer

 13. Jan Ahlström skriver:

  Statsministern och ansvariga ministrar tillsätter utredning på utredning om allt som inte funkar och dessa utredningar tar månader och kanske år på sig att färdigställas och sedan tar det ytterligare månader och kanske år innan utredningsförslaget sjösätts och då har skutan MS (moder svea) Sverige sprungit läck någon annanstans och en ny utredning tillsätts som…………!

  Det går för långsamt, inget händer på skutan MS Sverige och det förstår man när man ser och hör besättningsmännen och charmtrollen Anders Ygeman och Morgan Johansson, är de på väg att somna om eller är de inte riktigt vakna?
  Var finns glöden, entusiasmen, utstrålningen, det förtroendeskapande uttrycket och åtgärderna som sätter vind i seglen?
  De verkar ha gett upp!
  Sedan har vi kaptenen och resten av besättningen……Hej å hå!

  Gillad av 1 person

  • BjörnS skriver:

   Det är väl uppenbart att utredningarna inte ska vara färdiga förrän efter valet (då spelar det mindre roll vad de kommit fram till) men fram till valet användas för att låta regeringen simulera handlingskraft.

   Gillad av 1 person

 14. oppti skriver:

  Prisreglerade taxirutter som kan kringgås genom andra vägval-vilket vansinne!
  Begränsad vinst i välfärdstjänster som kan kringgås genom dyra val av leverantörer-snart i en kommun nära dig!

  Gilla

 15. uppstigersolen skriver:

  Ja idag läste jag ännu en artikel om att man vill förbjuda vinst inom välfärden. Offentligt slöseri går alldeles utmärkt men privata vinster, huvaligen. Så blir landet gradvis sämre medan politikerna i sjuklövern diskuterar ickeproblem.

  Gilla

  • educaremm skriver:

   Tyvärr är det ju just – offentliga medel – , dvs., skattemedel, som – slösas – , när det är skattemedel som betalar skolor, vård och omsorg inom s.k. privata företag…

   Skattemedlen går till de vinstuttag som görs i s.k. privat organiserad verksamhet som går under beteckningen välfärdssektor, dvs., de områden som handlar om vård, skola och omsorg….

   När dessa verksamheter, som alltså betalas med skattemedel, ändå är organiserade av s.k. privata aktörer samt som just s.k. privata företag tar ut ganska så stora s.k. vinster ur sina verksamheter, så är dessa s.k. vinster fortfarande skattepengar, eftersom verksamheterna är subventionerade av skattemedel…

   Skattemedlen är till för att gå till elevernas utbildning, till fler personal, till bättre skolor, till bättre vård och till bättre omsorger, men stora vinster plockas ur dessa s.k. privata företag, delvis kanske då på bekostnad av elevers och äldres välfärd….

   Det som skulle kunna uppmuntras, det skulle vara att verkligen bedriva verkligt privata inrättningar, både inom skola, vård och omsorg…

   Men de borde då vara verkligen helt privata företag och inrättningar som betalades av föräldrarna, eller de äldre, själva….

   Ungefär på samma sätt som en hårfrisering, ett skomakeri, en cykelaffär eller en bilverkstad, eller kanske ett bageri, kanske mattaffärer, möbelaffärer, eller en restaurang osv. et cetera, där alla konsumenter helt själva betalar…

   Sådana verksamheter kan då verkligen beskrivas vara privata, och dessa privata företag har därför all rätt i världen att ta ut all vinst som de kan skapa till dem som verkligen själva betalar för brödet, cykelreparationen, maten osv. …

   Dvs., det är då inte skatter som betalar de vinster som de privata företagen kan skapa varför sådana genererade vinster verkligen helt rätteligen tillhör de privata företagarna själva….

   Om staten skulle skattesubventionera hårfrisörer, bagare, skomakare, cykelreparatörer och bilmekaniker osv., vilka sedan skulle ta ut stora vinster ur sina s.k. privata företag så vore det ungefär vad som sker inom de s.k. privata vård- och skol-företagen…

   Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Min som jag menar oöverträffat perfekta lösning för skattefinansierad utbildning består i att pengarna betalas ut till barnens vårdnadshavare eller till de äldre studerande i takt med att de kan dokumentera inhämtat kunnande och att de köper sin utbildning på en fri marknad där aktörerna så klart har samma rätt att bedriva vinstgenererande verksamhet som i resten av näringslivet.

    Gilla

 16. Janne skriver:

  Ja,man oroas över vart Sverige är på väg.

  Och barnen och barnbarnen.

  Hur ska det gå för dem?

  Löfvén är ingen ledare,utan en obildad marionett som springer andras ärenden.

  Han verkar sakna en egen inre logik och kunskap om vad som krävs för att lösa svåra samhällsproblem.

  Man tycker att sosseriet skulle vakna upp och lägga om politiken helt.

  Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk.

  Katastrof!

  Gillad av 2 personer

 17. Erik skriver:

  Ceaușescu belönades med en hastig och kanske inte enligt protokollet i alla delar helt korrekt avgång för sitt vanstyre.

  Men det fick effekt.

  Gilla

 18. Realism skriver:

  Tack Patrik, mycket bra beskrivet!!! Det är precis det här som skrämmer mig mest också. Man känner sig utlämnad åt all världens ondska, som mer eller mindre medvetet har importerats rakt in i landet av dessa kriminellt inkompetenta politiker, med Löfvén i spetsen som det yttersta dumskallen, som nu har tappat kontrollen över situationen, och saknar allt vett och förstånd att lösa problemen som de själva har skapat.

  Gillad av 2 personer

 19. Bengt skriver:

  Förvärva – ärva -fördärva! Finns många exempel på relevansen i talesättet som beskriver utveckling under generationsväxlingar från entusiastisk uppbyggnad av företag till totalt förfall. Det kan även appliceras på Sverige som nation.
  Dagens dominerande svenska politiker, tredje generationen räknat från den som byggde upp, är duktiga på att fördärva. Detta gäller ju inte bara politikerna utan även i stor utsträckning folket som valt dem. Det är dock politikerna som har det största ansvaret. När de inte tar det ansvaret gör det ont i oss som varit med och byggt upp och nu ”checkat” ut.

  Jag instämmer helt i Patriks beskrivning: ”Det är inte terrordåd som skrämmer mig, utan den alltmer uppenbara oförmågan hos landets politiska ledning att hantera situationen”.
  Att de även har skapat situationen är inte mindre komprometterande.

  Vi kan ju ta de politiska reaktionerna efter det senaste terrordådet i Stockholm som exempel på omognad och inkompetens. Plötsligt försöker både regerings- och och allianspartierna att överträffa varandra när det gäller att spåra upp dem som olagligt vistas i landet. Och till och med Socialistiska Socionomer, som tidigare satt käppar i hjulet, verkar tiga och samtycka. Det som ansågs ”brunt” förut är plötsligt ansvarsfullt.

  Gillad av 2 personer

 20. tobbewallin skriver:

  Vad är Patrik rädd för?

  För några år sedan, så sent som under Göran Persson, var den svenska statsledningens egentliga enda uppgift att tillse att sjukpenningnivåerna sattes så högt som möjligt för att på så sätt tillse att lönebildningen gav så höga utfall som möjligt. Lönebildningen var den enda fråga som engagerade svenskar. Politikerna brukade påstå att arbetslösheten var den viktigaste frågan men arbetslösheten fick ändå underordnas frågan om lönehöjningar till folk som redan arbetar. Allt annat och alla andra politikområden fick stå tillbaka om Arbetsmarknadsdepartementet satte sig på tvären och meddelade att eventuella politiska förslag inte var förenliga med arbetsmarknadspolitiken.

  Så är det inte längre.

  SD har definitivt kommit för att stanna i Riksdagen, och de utgör ett lok som drar de andra partierna efter sig. Häromdagen skrev Ivar Arpi en ledare i Svd där han avslutade med att konstatera att regeringen följde folkopinionen i fråga om att stänga dörren framför den ohållbara flyktingströmmen 2015. Och så länge regeringen följer folkopinionen i fråga om skolan, invandringen, universiteten, de romska tiggarna, infrastrukturen och så vidare fungerar ju folkförankringen inom det demokratiska systemet.

  Senast under nästa mandatperiod kommer politikerna att behöva hantera sysselsättningsfrågan för invandrare, alltså utsatta grupper och allt vad de brukar kallas. Med den hanteringen följer en risk, eftersom hanteringen av frågan får effekter för andra grupper också. Det finns säkert individer som låter sig radikaliseras, som lämnar det demokratiska systemet och tar till utomparlamentariska metoder för att stoppa utvecklingen om utvecklingen verkar påverka individen själv. Men vad som framför allt kommer att hända är att SD växer ännu mer än de redan gör.

  Och det är väl ingen katastrof? Det är bara det gamla socialdemokratiska systemet som avvecklas.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   I sverifge finns nu en betydande andel av befolkningen som överhuvudtaget inte känner vi med svenskarna. Och som är mycket fattiga. Många av dessa har betydligt högre födelsetal än svenskarna och kommer bli helt dominanta i sverige inom kort. Det kommer alltså genomföras en enorm förmögenhetsöverföring från de svaga och rika till de fattiga och starka. Med röstsedeln eller med våld.

   Gillad av 3 personer

 21. Carl G. skriver:

  Tobbe Wallin:

  Nej, MP/S-regeringen följde inte alls opinionen. Utan den lydde slaviskt den mediekampanj som mainstream media med Bonniers i täten drev hösten 2015 för att hålla landets gränser öppna så länge som möjligt. Att gå emot Bonnier-styrd mainstream media hade varit att begå politiskt självmord. Det vet alla.

  Målet för de som styr Sverige är att göra unga svenskar till en minoritet bland alla andra minoriteter i landet. Då kan eliten som kontrollerar media och bankerna spela ut alla minoriteter mot varandra. Ingen minoritetsgrupp, förutom en väldigt liten minoritetsgrupp, kommer ha kraft att opponera sig mot de som på odemokratiska sätt styr landet Sverige, nämligen globalisterna.

  Utifrån detta perspektiv om det långsiktiga målet med att ständigt fylla på befolkningen i Sverige med nya minoritetsgrupper så är det högst relevant att ta diskussionen om individer i en minoritetsgrupp verkligen ska ha monopol på media och finans. För det är uteslutande Bonnier-ägd media som driver hetskampanjer mot alla som högt vågar kritisera invandringspolitiken. Från Bonniers perspektiv handlar det om att konsolidera makten tills den dag som unga svenskar hamnar i en situation där de är en minoritetsgrupp bland alla andra. Då har Bonniers monopol på åsiktsbildningen i landet.

  För att ha en fruktbar diskussion är det viktigt att beskriva Sverige om 30-40 år. För de som har makten agerar utifrån det tidsperspektivet. När unga svenskar blir minoritet i sitt eget land så kommer samhällsapparaten inte fungera längre. För den är designad utifrån genomsnittssvensken och hur denne förväntas prestera genom livet. I ett land där alla tillhör någon minoritet – men där den samhällsbevarande minoriteten, unga svenskar, är allt för få i antal för att kompensera underprestationen från de övriga minoritetsgrupperna, ja då kraschar Sverige. Och när allt kraschar så konsolideras makten ännu mera till de som redan har makten idag. Alltså de familjer som till stor del kontrollerar media (åsiktsbildningen) och bankerna (skuldsättningen).

  Är det inte på tiden att alla blickar framåt i en diskussion och tar utgångspunkt från hur Sverige kommer att bli när unga svenskar blir en minoritet bland alla andra i sitt eget land?

  Den diskussionen ska tas nu – inte när faktum är fullbordat.

  En annan sak, låt oss sätta punkt för mytbildningen att det är Stefan Löfvén som styr Sverige. Det gör Marcus Wallenberg. Det är därför som regeringen reser till Saudi-Arabien och Iran och låter sig förnedras inför hela världen.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Tobbe Wallin har givetvis helt rätt. Stefan Löfven är inte framför allt statsminister i Sverige. Han och hans anhang är lovade en plats vid de allra rikaste och mäktigastes bord om han leverar Sverige till det globalistiska systemet. Olof Palme ville behålla en viss självständighet. Det kostade honom livet. Ingvar Carlsson som var en hederlig person, avgick när hans potentiella mördare gick på Rosenbads tak. Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har väl tydligt visat var de hör hemma.

   Gilla

 22. olle reimers skriver:

  Det allvarligaste är att det har skapats ett maffialiknande maktsystem i Sverige. Partierna är som familjer som visserlige konkurrerar inbördes men som samtidigt är medvetna om att de sitter på samma gren. Grenen är i det här fallet nyckeln till skattkistan. Nu när de inte längre behöver fråga väljarna om lov kan de hantera denna skattkista efter eget skön. Det viktigaste blir då att se till att fortsätta att bygga på systemet så att det konsoliderar just denna makt. Makten att strö ut skattepengarna på ett sådant sätt att det gynnar dem själva. Ingen!; säger ingen, bryr sig om medborgarnas bästa. De är bara till för att se till att leverera pengar till maffian!

  Gilla

 23. Per skriver:

  Det är trist att läsa om Sverige här.
  Det krossar hjärtat varje gång man är på återbesök till fosterlandet.
  Efter ett tag upptäcker man att man mår bättre ju mindre man hälsar på.
  Den absoluta majoriteten av det svenska folket är totalt ointresserat av större händelseförlopp. För denna gruppen är alla former av realism eller analys eller argumentation en form av självlurendrejeri av den som levererar budskapet.

  Det är först när individ efter individ drabbas som någon form av självrannsakan uppstår. Processen är väldigt långsam bland svenskar. Tyvärr.

  Inget är olösligt. Tvärtom är det svenska systemet ypperligt på att ta oss in i skiten också ypperligt på att ta oss ut ur skiten. Men det krävs först att svensken börjar lukta och inse att de sitter i sin egen avföring.

  Sedan behövs politiker som förstår hur man navigerar de begränsningar som finns i vårt demokratiska system och använder det på rätt sätt för att lösa upp de problem den nuvarande politiska adeln skapat.

  Vi har klarat av det förut, 1866 och vi kan göra det igen. Men då krävs DITT engagemang och vi har inte kommit dit ännu.

  Svensken gillar lukta men om man inte gör något kanske grannen inte märker något.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.