En nation på driv

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Ambassadörer skriver ibland rapporter om läget i sitt stationeringsland till sin hemmamyndighet. Här erbjuder jag samtliga utländska stockholmsbaserade ambassadörer en färdig rapport att skicka hem.

Sverige har i många avseenden länge varit ett föregångsland med sina framgångsrika företag, sin väl fungerande välfärdsstat, sitt lugn och sina ordnade förhållanden. Emellertid tyder allt fler tecken nu på att landet befinner sig i någon sorts förfall.

En intressant teori som presenterats av ett antal svenska samhällsvetare är att problemens grund är att det välfärdssystem som en gång var nationens stolthet nu fått så mycket makt att det kontrollerar staten och, genom den och genom media, inte minst den statskontrollerade televisionen, tänkandet i Sverige. Någon har använt uttrycket det välfärdsindustriella komplexet, vilket kan vara en lyckad anspelning på det mäktiga, men ändå proportionellt mindre betydande, militärindustriella komplexet i USA.

Det må vara hur det vill med den saken, men för en utomstående betraktare är det ändå slående hur den svenska politiken fjärmar sig från den eftertänksamhet och behärskning som tidigare var dess kännemärke. Sveriges politiska ledare bryr sig inte längre om folkviljan utan styrs av en egen agenda, som mycket väl kan vara det välfärdsindustriella komplexets. Det tydligaste, men långt ifrån enda, exemplet är invandringspolitiken. En växande andel av befolkningen, när detta skrivs 58 procent, tycker att invandringen är för stor, men trots det visar politikerna inte minsta tecken på att lyssna till signalerna från folket. I stället gör de allt för att bygga ut mottagningsapparaten med nya boenden och åtaganden för kommunerna, alltså för svenska folket.

Många svenska bedömare menar att det under det senaste året inträffat en stämningsförändring hos svenskarna. Detta är ett folk som aldrig upplevt något annat än lugn och ordning och gradvisa förbättringar i levnadsstandard och livskvalitet. Svenskarna har på något vis inte kunnat föreställa sig att obehagliga saker skulle kunna hända dem. Men denna trygga och säkra inställning är nu på väg att rubbas. När svenska folket iakttar den förvirring, oförmåga att lyssna samt brist på ledarskap som numera tycks karaktärisera de politiska beslutsfattarna börjar en ny sorts oro att slå rot i deras sinnen. En svensk iakttagare sa: ”Vi inser plötsligt är vi befinner oss i ett skepp som verkar sakna roder och befälhavare. Just nu ligger havet lugnt, men om det blir oväder kan det gå riktigt illa.”

Det ligger mycket i det. Det finns inget ledarskap i Sverige. Politikerna är förvirrade och svaga och i många fall alltför unga för att ha den nödvändiga erfarenheten och mognaden. Det finns inga tecken på att de politiska ledarna ens anar hur de kan ta sig an de växande problem som nu tycks skocka sig över nationen: skolan, invandringen, universiteten, de romska tiggarna, infrastrukturen, arbetslösheten och så vidare.

Sverige är en nation på driv.

11 reaktioner på ”En nation på driv

 1. Per Eriksson skriver:

  Hela det vuxna Sverige verkar ha abdikerat och lämnat makten till ungdomsförbunden & vulgärjournalistiken vilket har lett till att ämbetsutövning & ansvarstagande har kollapsat.

  DÖ är symbolen för den politiska förruttnelsen & parlamentarismens fall.

  Det är parodiskt att se hur oentusiastiskt socialisterna accepterade regeringsansvaret & hur lättade alliansen blev när de slapp ta fortsatt ansvar över en blödande ekonomi, bostadsbrist, nermonterat försvar & sociala problem som växt det politiska – och byråkratiska komplexet över huvudet.

  Gillad av 1 person

  • Yvonne Wild skriver:

   Det känns bra, att det finns fler som protesterar mot den politiska ordning vi för närvarande har i Sverige. Jag är också orolig över vad som kan hända framöver. Jag tycker också att nyval omgående vore det bästa.

   Gillad av 1 person

 2. Tritonen skriver:

  Som demokratiskt sinnad blir man förbluffad över DÖ. Ett antal partiledare utan mandat från sina medlemmar, riksdagen eller väljarna, träffas och ”nattmanglar” hemma hos ”fackbossen”. Denne hotar att utlösa strejkvapnet, d.v.s. extravalet, om de inte antar hans bud. Rädda och förvirrade rundar de den i andra sammanhang så prisade demokratiska praxisen. De kastar in handduken och mumlar pliktskyldigast om vikten av att ta ansvar för Sverige. Bedrövligt att beskåda! Jag hoppas på ett extraval så snart som möjligt.

  Gillad av 3 personer

 3. Hans O skriver:

  Om nu en front mot SD är anledningen till DÖs uppkomst, så måste samtidigt frågan ställas:
  ”Vad är orsaken till det ständigt ökande stödet för SD?”
  Att inte reflektera över detta, är inte det att abdikera från ansvar?

  Gillad av 3 personer

 4. Bo skriver:

  Men hallååå! partierna har ju verkligen kunnat enas: rakryggat inget samarbete med SD – så där har ni fel- -pilutta!

  Gilla

 5. Ådärkomdenja skriver:

  Det blev som psykopaten Reinfeldt önskade, först uttryckt redan 1993, via pamfletten ”Det sovande folket”. Svenskarna är mentalt handikappade och litar på politikerna, detta måste förändras, sa han. Och fick sedan chansen att demontera den ‘svenska modellen’. Vilken process numera axlas av samtliga riksdagpartier, utom ett, som etablissemanget inte vill lyssna till, eller ens ”ta i med tång” som nämnde despot uttalade offentligt, i rollen som landets statsminister. En bannbulla riktad mot idag ca 1.5 miljoner väljare, som har fräckheten att ”tycka fel”. Påhittefrasen ”icke-demokratier” kom nyligen från sossarna. Utan att de själva inser – i en vacklande och beslutsoförmögen regering – att de själva omfattas av detta begrepp.

  Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Tyvärr är denna bild korrekt. Sverige har förlorat styrriktningen och bristen på ledning och kraft förvärrar situationen. SD är ingen lösning utan mer ett symtom där den politiska ledningen har glömt bort och försummat sitt eget folk i sin ambition att bli en slags humanitär? stormakt. Detta kan man inte leva upp till eftersom man tagit sig vatten över huvudet. Den bästa lösningen hade varit om M och S kunde ta gemensamt ansvar för landet och sätta sig över alla stupida vänster-höger positioner vilka inte längre har någon relevans i dagens värld. Det andra som är nödvändigt är att få fram politiker med nödvändig intellektuell kapacitet av samma kaliber som man nu har i Tyskland. Det är detta som det politiska samhället borde koncentrera sig på. Dagens figurer är i många fall generande obetydliga och måste vara en belastning för alla de många kunniga tjänstepersoner som ändå fortfarande finns i den svenska förvaltningen.

  Gilla

 7. Jan Bengtssson (@jhcbe_jan) skriver:

  Sveriges problem kan lätt på ett sätt sammanfattas i följande:
  Det saknas en KRITISKT GRANSKANDE PRESS/MEDIA,
  därför att denna har en egen vänstervriden godhetsagenda.
  Journalister med vänstersympatier styr media med JÄRNHAND.
  Åsiktskorridoren är smal, med lågt i tak!
  PISKORNA VINNER på dem som vågar antyda att KEJSAREN ÄR JU NAKEN!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.