Den civiliserade tysken. Del 1, där frågan inledningsvis berörs.

Patrik Engellau

Hela mitt liv har jag hört tyskar förtalas och avhånas. Tyska språket är fult och äckligt feta tyskar fyller upp de spanska badstränderna.

Men varenda gång jag träffar tyskar i verkligheten – senast häromdagen när jag reste till Hamburg för att begrava en kusin – finner jag dem vänliga, lågmält ordentliga och hjälpsamma. Till tyskens återupprättelse skriver jag därför två texter, idag och i morgon.

I Peter Luthersons bok Erfarenhetsunderskott citeras upptäcktsresanden Charles John Anderssons bok Sjön Ngami. Forskningar och upptäckter under fyra års vandringar i sydvestra Afrika. Andersson har studerat ”mark- och egendomsjuridik” hos folkgruppen Damaras:

Damaras äro i alla hänseenden ett herdefolk och hafva icket något begrepp om fasta boningsplatser. Hela landet anses som gemensam egendom. Så snart gräset är afbetadt eller vattnet slut på ett ställe, flytta de till ett annat. Oaktadt detta och deras obestämda begrepp om mitt och ditt, är det dock regel, att den, som först anländer till ett ställe, anses som dess egare, så länge han behagar stadna qvar der, och ingen gör der något intrång på honom, utan att först hafva begärt och erhållit hans tillåtelse.

Det där känner jag precis igen. I min ungdom seglade jag mycket, till exempel i Stockholms skärgård. Till kvällningen sökte man en lugn naturvik till natthamn. Om det då redan låg en annan segelbåt i viken så var viken ”tagen” och man fick söka sig annan parkeringsplats. Det var allmänt accepterat och behövde inte diskuteras.

En gång kom en båt och lade sig i samma vik som jag och mina besättningsmedlemmar ockuperat får våra ankringsbehov. Vi blev mycket upprörda över intrånget. Vi ställde oss på relingen, drog ned byxorna, vände överkroppen framåt och rumpan mot inkräktarna för att skicka en signal. Det kallades att ”göra måne”. Det blev för mycket för grannbåten, som strax lomade iväg.

Vi betedde oss kort sagt enligt regelverket för herdefolk i sydvestra Afrika. Nu kommer en svår fråga om samhällenas anpassning efter förändrade förhållanden. Vad händer den dag herdefolken förökar sig och det inte finns mark nog åt alla betande och drickande djur? Vad händer när det båtburna friluftslivet expanderar och det inte längre finns tillräckligt med skyddade natthamnar för att var och en ska kunna reservera en hel vik?

Det finns inget självklart svar, åtminstone inte när det gäller de båtsemestrande sommarsvenskarna. En marknadsliberal skulle kunna

föreslå att ankringsvikarna avgiftsbeläggs. Med en app i sin mobil kan man identifiera varje vik och starta ett auktionsförfarande om nattplatsen. Eller så kanske ett kommunalt förbeställningssystem där man kan tinga natthamnar för hela semestern vore att föredra.

I morgon ska jag avslöja tyskens lösning.

39 reaktioner på ”Den civiliserade tysken. Del 1, där frågan inledningsvis berörs.

 1. Bamse skriver:

  Tyska badgäster på den jyllädska västkusten lär (enligt skrönan?) sätta upp skyltar med ”Besetzt” på attraktiva platser, men det kan väl inte vara detta som Patrik ska avslöja i morgon?

  Liked by 1 person

  • rksmrgs skriver:

   Som barn tillbringade jag många sommarmånader hos släktingar i Dybbøl strax utanför Sønderborg i Sønderjylland. Den lokala badstranden var ofta välbesökt, särskilt av tyskar, gränsen är mycket närbelägen.
   En eftermiddag tog sig några av dessa före att bygga ett ståtligt sandslott, med vallgrav och tinnar och torn och borggård, som dekorerades med stenar vilka bildade orden ”Ockupiertes Gebiet”. Morgonen efter var varje spår av slottet utplånat.

   Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Var vel ikke særlig lurt i akkurat Dybøl?! Et sårt punkt for mange dansker i og med at de tapte mot preusserne der og måtte avgi Slesvig og Holstein. Tror det var rundt midten av 1860-tallet, og vakte stor oppsikt i Norge i all fall. Ibsen skrev et forarget dikt om vårt svik mot danskene ved Dybbøl. Nordmenn burde stilt opp på kampplassen i en helt annen grad enn de gjorde, mente han og mange andre. Skjønt jeg tror at en del nordmenn faktisk deltok i kampene.
    Preusserne ble derimot ble etter Dybøl enda mindre populære enn de var før – både i Danmark og Norge.

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Enligt en danska på jobbet förekommer det regelrätta staket och avspärrningar av olika slag.

   Kan f ö bara instämma i PEs observation; även Västkusten är numera omöjlig att båtsemestra i numera. Förstår inte att folk gör sig besväret att lämna hemmahamnen, varenda naturhamn är numera fullproppad med grillare och småungar som kör (obs inte ror/paddlar) runt i dinge och gummibåt.

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Problemet är redan djupt begrundat: För att hitta en liberal lösning, tänker man sig en massa liberalt sinnade människor som anlände i båtar till en jungfrurlig söderhavsö för att bosätta sig på. – Vilka regler leder till konflikt och förödelse och vad krävs för att allt skall gå väl.

  Den lösning jag fann, var att man betalar resursavgift för begränsade och eftertraktade naturresurser ägnade att anpassa efterfrågan till tillgången och delar intäkterna mellan sig.

  För att göra omotiverad förökning mindre lönsam, bör man ha uppnått en viss ålder för att få vara med och dela på pengarna.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Principen tillämpad för Europas fiskevatten skulle innebära att man betalade resursavgift för fisken man drog upp och att priserna för de olika arterna avstämdes så att de faktiska fångsterna höll sig inom de av forskarna rekommenderade ramarna.

   Gilla

   • Nils Nilsson skriver:

    Det är i princip så det fungerar idag. Du betalar ett engångspris för den fiskekvot som finns tillgänglig, men idag finns inga fler tillgängliga och det fiskas inte mer inom EU eller USA/Canada än vad forskarna/politikerna fastlägger.

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Den ordning som råder, är helt pervers. EU är en lobbykrati där de med resurser trumfar genom sina intressen vilket för ålfisket resulterat i att de som haft störst skuld till överbeskattning av bestånden, fått ensamrätt till fisket medan de som fiskat med måtta förlorat rätten att fortsätta. – Och resten av EUs fiskepolitik går i samma stil.

    Gilla

   • Efter terror kommer tomt prat skriver:

    Så är det precis, var precis i Spanien, fantastiskt utbud av fisk, även torsk, alltmedan spanska kollegor på jobbet här hemma i Danmark klagar vilt över den dåliga tillgången på fisk i Köpenhamn.

    Gilla

 3. vad heter den 11-åriga flickan? skriver:

  Jag håller inte alls med, jag finner tyskar buffliga och dominerande och ser ofta tecken på drag som förklarar nazityskland, senast nu på semester i Spanien. Återigen intar Patrik ett överklassperspektiv som missar tyskens själ, den själ som Hitler fann. Bara på en vecka hann jag samla upp ett antal exempel.

  Dessutom så är det återigen Tyskland som förstör Europa nu, och återigen lierar de sig med judehatande krafter i muslimerna. Alltid dessa judar. Nej, jag föraktar tyskarna, den skada de nu orsakar på Europa är oförlåtlig. Det ENDA goda skälet för EU är att hålla tysken på mattan. När vinden vänder i tyskland mot invandring och muslimer, när anti-Merkel kommer, då blir det åka av!

  Dessutom så saknar de helt humor, jag jobbade, lite som Bellman, med en tysk, en fransman och en britt. Vi fick alltid förklara skämten för tysken, sen gick det en stund, så kom det ..ha-ha-ha. Men visst ge tysken ett jobb, så skall han nog utföra det på bästa vis, om det så är att reda ut kategoriska imperativ eller skicka folk på läger.

  Liked by 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Under krigen omdømt til ‘Ein Volk der Richter und Henker’.

    Men husk at det fantes skikkelige, humane tyskere også, flere av dem havnet i konsentrasjonsleirene.

    Og tyskernes innsats innen musikk/komponister er bare helt strålende! Hvilket annet land har noe lignende?

    Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ vad heter den 11-åriga flickan? 15 april, 2017 kl 07:27

   Du generaliserar så till den milda grad, att dina slutsatser blir direkt osanna! Det bor drygt 80 miljoner tyska medborgare i Tyskland och det går inte att dra alla över en kam. Glöm inte att nästan alla tyskar idag tillhör efterkrigsgenerationer och självfallet inte kan skuldbeläggas för förfädernas grova brott. En del är fyrkantiga, buffliga och dominanta – andra inte! Precis som vad gäller t ex engelsmän, fransmän, spanjorer och svenskar … Dessutom kännetecknas Tyskland av avsevärt större mångfald än det inkrökta Sverige, där bara en åsikt får plats åt gången.

   Att svenskar generellt skulle vara så speciellt humoristiska är en ren fördom. Vi svenskar är ju faktiskt betydligt mer grundade i tysk/germansk kultur än i anglosaxisk. Det är ju först efter WWII, som Sverige tog avstånd från Tyskland och tysk kultur och öppnade sig fullt ut för brittisk-amerikansk kultur.

   Liked by 2 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Tyskland lär väl inte länge till vara något som skrämmer övriga EUropa…
    Åtminstone inte med referens till Nazismens irrläror!

    Däremot kan Tyskland mycket väl bli först i EUropa,
    det en gång mest protestantiska landet,
    hastigt o lustigt med en Muslimsk majoritet(,
    ja såvida inte Sverige hinner före…

    Med ett ”Kalifat” söder om gränsen,
    då lär det bli slut på spritresorna)

    Tyska öltraditioner ett minne blott?

    Kan det leda till ett sent uppvaknande?

    Liked by 1 person

   • Efter terror kommer tomt prat skriver:

    Det krävs ett djupt spadtag här, vi känner ju inte varandra så du vet inte var jag står. Jag generaliserar men låt oss sluta med den gamla dra alla över en kam. Många tyskar, inte alla, är extremt buffliga, liksom holländare, men tyskarna är mera skrämmande pga deras auktoritetstro, de bugar djupt djupt för sin ledare, Helmut Kohl inspirerade vad som liknade vördnad. Japanerna är skrämmande på samma vis. Britterna är simpla och ofta fulla och fula men de är inte lika benägna att marschera i takt, därför lämnade de EU, osv

    Jag kallar inte dagens tyskar nazister men ser vad Hitler kunde exploatera, han hade aldrig kunnat få engelsmännen till samma sak. Jag ser i svenskarna mycket av auktoritetstron men utan kraften hos tysken, tro inte att jag håller upp svenskarna som ett ideal, men med en 10 gånger större befolkning (jag räknar inte de nyanlända till Sverige) så vore det väl märkligt om de inte kunde frambringa en mångfald större än Sverige, och det är främst tyskarnas fel med massinvandringen eftersom de är relevanta, Sverige hade aldrig hamnat i denna soppan utan draghjälp från Tyskland.

    Att inte dra alla över en kam är fel startpunkt för att bilda teori, det är just det man börjar med. Res till Spanien så får du se.

    Jag håller med om svensk humor, solsidan är bra men annars.. Shyffert och Uzz och andra är rent patologiska, men tysken kom igen…, försvarar du tysk humor?

    Gilla

   • Efter terror kommer tomt prat skriver:

    Sen kommer jag från Skåne, vi är lite roligare är Stockholmare och andra upplänningar.

    Gilla

   • Efter terror kommer tomt prat skriver:

    En enda gång har jag fått en batong mellan benen, vågar jag säga vilket som var gränsvaktens nationalitet….?

    Gilla

 4. 5ven55on skriver:

  ”Hela mitt liv har jag hört tyskar förtalas och avhånas. Tyska språket är fult och äckligt feta tyskar fyller upp de spanska badstränderna.”

  Ja, det är enormt stötande. Vad bra att du åtagit dig att bidra till att återupprätta tyskarna! Benton Bradberry har skrivit en bok med samma syfte. Här är en väldigt bra artikel om den:

  http://friasidor.is/myten-om-tyskland-den-onda-nationen/

  Det finns fler artiklar att läsa om detta på samma sajt.

  Liked by 2 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jeg gikk inn på denne siden. Oppdaget flere artikler som skriver ‘den såkalte ”förintelsen” ‘ (förintelsen mellom hermetegn).
   Hva er dette for slags side?!! Mildt sagt antisemittisk. Har ikke Sverige en lov om ‘hets mot folkgrupp’? Uansett bør denne siden (eller i det minste deler av den) fjernes fra nettet.

   Gilla

   • 5ven55on skriver:

    Faktum är att jag älskar det fria ordet så pass mycket att jag inte ens skulle vilja ha censur av er som hetsar mot åsiktsfrihet och ivrar för censur. Däremot vill jag gärna argumenterar sakligt för er ståndpunkt. Ingen smutskastning, personangrepp eller lösryckta värdeladdade gummi-ord som ”antsisemitism”, ”värdegrund” och liknande.

    Gilla

 5. MartinA skriver:

  Jag tror Andersson hade fel. Människors populationer expanderar raskt till svältgränsen. Och använder sedan gruppbaserat våld för att avgöra vem som har rätt till vad. Detta våld uppnår sedan en jämvikt så att det inte behöver utövas lika ofta. Denna jämvikt lär ha varit det som Andersson såg och fick en felaktig förklaring av. När det gäller livet, såsom tillgång till betesmarker, har jag mycket svårt att tro att ”rättvisa” snarare än styrka skulle fälla avgörandet.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Är det inte krig om födan/vattnet vi ser i Afrika o Mellersta Östern,
   pga en religiöst inspirerad/befallen överbefolkning?

   Gör Allah Er plikt, och uppfyll jorden, P-medel bannlysta,
   med ännu fler goda Muslimer…

   En lämplig tänkvärd sentens…
   ”När krubban är tom, så bits hästarna!”

   En högst bidragande orsak till krig o stamfejder!
   Kampen om andra råvaror en annan!

   Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    ”överbefolkning” existerar inte. Vi liksom alla andra levande organismer är gjorda för att expandera till svältgränsen. Samhällen som till exempel det antika Rom som begränsar sin population (I roms fall med massiva mängder av dödade spädbarn) är på väg mot kollaps.

    Liked by 1 person

 6. Bo Divander skriver:

  Jag vet inte vad Patrik Engellau kommer att skriva om ”tyskens lösning” imorgon, men kan bara kort konstatera att Tyskland idag spelar en viktig roll i Europa. Ödets ironi att England och Tyskland bytt plats, enligt min mening. Under kriget gjorde Storbritannien en hjälteinsats mot nazisterna och räddade Europa från diktatur under Adolf Hitlers ledning. Idag räddar Tyskland förhoppningsvis Europa från en återgång till snål nationalegoism. England har valt sin väg och var väl aldrig riktigt entusiastisk över Europatanken, om vi ska vara ärliga. Skottland kan komma att välja en väg ut ur, inte EU, utan Storbritannien. Kartan ritas om.
  Sverige vill ersätta samarbetet med England, med samarbete med Tyskland. En konstruktiv viljeinriktning! Jag gillar Tyskland och tyskarna, fördomarna känns gamla och unkna idag.

  Liked by 2 people

  • Efter terror kommer tomt prat skriver:

   Tänk, jag tror att både Bo och jag vill gott, att man ändå kan landa i så skilda ståndpunkter. Jag var och åt på en lokal restaurang idag, med det lokala öl-laget på plats. I Sverige är det endast fyllon som talar med varandra, vi andra sitter på våra kammare med näven knuten.

   Gilla

 7. Staffan Persson skriver:

  Tyskarnas trevlighet är kanske Europas bäst bevarade hemlighet. Men man upptäcker det lättast om man åker dit.
  De vill inte höra talas om detta heller, utan föredrar självironi.
  Jämfört med ex Sverige nuförtiden är det som att möta vuxna människor när man kommer till Tyskland.
  Det är kanske också en generationsfråga. På flygplatsen i Frankfurt 1975 i samband med förseningar var det mycket ”schnell, schnell!” och ”los, los!!”.Det hör man aldrig numera.
  Det finns en politisk korrekthet :ord som kan associera till Holocaust är tabu, t ex ”Selektion”, till och med Rampe.
  När jag råkade använda ordet ” Riksdag ” blev det omedelbart reaktion (”Riksdag var det som Hitler hade, vi har Förbundsdag”).
  Historiskt beskrivs tyskarnas ”Proteus -karaktär”. Den ena generationen liknar inte den andra.

  Liked by 1 person

 8. Jacob skriver:

  Skall bli spännande att läsa fortsättningen…

  När man lagar mat behövs råvaror och ingredienser som sätts samman. Patriks råvaror och ingredienser består idag av;

  1) Allmänt förtal av tyskar som folkslag.

  2) Träff av enskilda tyskar och omdömet att dessa uppträder vänligt, lågmält, ordentligt och hjälpsamt.

  3) En beskrivning av revirhävdande nomader i sydvästra Afrika, i mitten av 1800-talet.

  4) Aktivt revirhävdande via ett antal skrämmande bakdelar i Stockholms skärgård i ett förmodat tidigt 60-tal.

  5) Ett nomadfolks aktiva revirhävdande i 1850-talets sydvästra Afrika kopplas samman med revirmarkerande bakdelar i Stockholms skärgård 160 år senare.

  6) Vid befolkningsökning kan relativt glest befolkade revir utsättas för extremt hård konkurrens.

  7) Hur skall samhällsmedlemmar svara på den ökade konkurrensen som då uppstår?

  8) Styra utrymmesrättigheter efter plånbokens tjocklek – om nu alla äger en plånbok? Fördela utrymmet efter nya fastlagda överordnade principer, bestämda från högre ort? Eller…!

  9) I morgon avslöjas tyskens lösning.

  Patriks cliffhanger tarvar en fortsatt läsning, på Påskdagen – då middagen serveras.

  Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tja man kan ju aldrig dra alla över en kam. Visst var tyskarna inblandade i de senaste krigen och gjorde vidriga saker, men ryssarna eller japanerna var inte mycket bättre om man tänker på hur civilbefolkningen behandlades under WW2. Egentligen är det väl enbart den anglosaxiska världen som i modern tid uppvisat någon form av etiska hänsyn i krigstid.

  Det var inte heller enbart den tyska allmänhetens fel att Hitler kom till makten. Ett medansvar fanns givetvis, men som alltid kan inte verkligheten beskrivas med enbart svart eller vitt.

  Det finns inslag i tysk mentalitet som i viss mån kan uppfattas som tysk. Vi har ju t ex den gamla historien om vilket språk som har det vackraste namnet på ”fjäril” och där tysken säger ”wat is rong with Schmetterling?” Dvs tyskar är hårda, metalliska etc, men kanske är det mera korrekt att säga ingenjörsmässiga, tekniskt intresserade?

  Min personliga erfarenhet av tyskar: Står för traditionella värden som ordning och reda, flit, ärlighet, familj, hierarki. Just det hierarkiska kan upplevas som negativt, den hierarkiska strukturen är inte lätt att åsidosätta i en tysk organisation. Man kan fundera över vad som gjort att tyskarna är som de är, om nu min beskrivning skulle vara korrekt. Jag tror det handlar mera om att man sedan länge varit ett tättbefolkat land, och därmed beroende av regler, mera än att det handlar om gener. Sverige är också ett väldigt hierarkiskt land men på ett annat sätt. Strukturen inom en svensk organisation är ganska mjuk på mellan-nivåerna. Däremot är de flesta organisationer och myndigheter hårt centralstyrda, det gäller partier, storföretag, polisen, SVT, etc.

  Gilla

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Allt är relativt givetvis och naturligtvis inget som man önskar ska hända, men läs t ex Antony Beevor om WW2. Japanerna vägrade kapitulera, man hade planer på storskalig biologisk krigföring, mm. En reguljär invasion av Japan hade inneburit ännu värre konsekvenser. Det jag skrev avseende WW2 var att engelsmän och amerikaner i alla fall i Europa var mindre bestialiska än t ex tyskar och ryssar.

    Gilla

  • Anna Kristina skriver:

   Att mänsklig normalitet överhuvudtaget förmådde resa sig ur krigets spillror är i sig värt att begrunda. När man läser Gitta Serenys borrande i efterkrigstidens olika omständigheter i boken ”Tyskt trauma” blir man lätt ödmjuk till sinnet.

   Det generationsskifte Tyskland genomgick, i både öst och väst, kan ju knappast betecknas som enkelt. Vi själva behövde inte uppleva samma omvälvande trauman som tyskarna under efterkrigstid.

   När det gäller DNA visar det sig att svenskar och nordtyskar genetiskt ligger mycket nära varandra. Men samtidigt finns det många intressanta DNA-skillnader inom Sverige. Kan vara bra att ha dessa skillnader i åtanken när man funderar kring gener, traditioner och historia.

   Länk Forskning och Framsteg:
   http://fof.se/tidning/2009/1/genernas-geografi

   Gilla

 10. Björn skriver:

  Jag gillar generaliseringar om hur folk och folkslag är och beter sig! Dessa stämmer förvånansvärt ofta med verkligheten, och är ju inte ”tagna ur luften” på nåt sätt, utan samlade erfarenheter som många fått under lång tid! De enstaka undantag som ev kan finnas, och som bara bekräftar regeln, kan man oftast bortse från!

  Gilla

 11. Trodé skriver:

  Jag har seglat på Västkusten hela mitt liv och aldrig varit besvärad av tyskar. De har uppträtt ansvarsfullt och varit hjälpsamma.
  Tyvärr är det näst intill omöjligt att anlägga fler bryggor, än mindre nya småbåtshamnar. Allt är strandskyddat utom i kring storstäderna. I Tyskland får man EU-bidrag för att bygga småbåtshamnar, här är det omöjligt.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Tyske turister på Vestlandet står mest på svabergene og fisker. Eller så leier de en småbåt for å dra ut og fiske. Dette særlig på Sørvestlandet.
   Forbausende ofte må de hentes inn av redningstjensten fordi de ikke har lyttet til værvarslingen i forkant eller er uten sjømannskap. Hvert år omkommer det tyske turister i småbåt i Norge.

   Gilla

 12. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Vadfalls och anamma?! Hafver den till parnassen upphöjde prestaven för oförvitlighetens och respektabilitetens stolta härskaror ett förflutet som provokatör och exhibitionist? Man tager sig åt hjärttrakten och söker å det lifligaste efter de av kardiologen förskrifvna preparaten. Detta, mina herrar, månde vara påskens mest sensationella afslöjande och att den djärfve skribenten på förekommen anledning nu riskerar att gå förlustig om ett antal adoratörer, torde vara ställt utom allt tvifvel.
  O, ve! O, trefalt ve! Den romantiska middagen i kandelabrars trolska sken får härmed betraktas såsom inhiberad.
  (Fan tag den nya fracken och lackskorna!)
  Andreas – svårligen desillusionerad, andtruten samt förbannande det bittra faktum man ej själv varit närvarande vid detta högst spektakulära tillfälle 🙂

  Gilla

 13. Ulf Claësson skriver:

  Det är värst vad folk vet mycket om tyskar och Tyskland!
  Jag bor här nu sedan sexton år, men av vänner och bekanta från Sverige som kommer på enstaka besök hos mig får jag prompt reda på hur tyskar och Tyskland fungerar.
  Intressant!
  Så där lagom och snäll tror jag inte den där svensken är…

  Liked by 1 person

 14. Lennart Göranson skriver:

  Ett exempel på konfliktlösning från Frankrike: En granne (holländare) föreslog en dag att vi skulle komma överens om att fördela de tillgängliga platserna för att parkera bilen så att vi alla kunde stå i närheten av våra respektive hus. Det föreföll mycket rimligt; finns risk för konflikt så löser man saken i samförstånd.

  Jag talade med den franske granne som ofta hade bilen parkerad framför den andre grannens hus. Han var fullkomligt oförstående: Gatan är allmän mark, alla har samma rätt att parkera där, först till kvarn gäller och han har själv ingen rätt att opponera sig om någon parkerar framför hans egen bostad.

  Konflikten var ett skolexempel på en av de djupaste skillnaderna mellan svensk och fransk kultur. I Sverige gäller konsensus, samförstånd, förhandling, horisontella relationer. Det är så fundamentalt att vi normalt inte ens reflekterar över det förrän principen kolliderar med en annan tradition. Men i Frankrike finns inte samma horisontella grundstruktur i samhället. Före franska revolutionen var det makten som gällde, folket var rättslöst. I och med revolutionen blev lagen den vanliga medborgarens starkaste och kanske enda skydd. Därför sätter fransmän än i dag, på ett helt annat sätt än svenskar, sin tillit till lagen och allt som följer med den i form av handskrivna dokument och formella procedurer.

  Det ska bli mycket spännande att i morgon få läsa hur tyskarna gör – som svenskar, fransmän eller något tredje alternativ. Och varför.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.