Gästskribent Zulmay Afzali: Min vän dog i IS-attack mot ett sjukhus i Kabul. Hans mördare kommer kanske att integreras i Sverige.

Jag kom hem från jobbet den åttonde mars och knäppte på datorn för att se vad som hänt under dagen i Sverige och världen. Det första som fångade min uppmärksamhet var nyheten om att IS-anhängare hade attackerat militärsjukhuset i Kabul. Bland dem som dog i attacken fanns min ovärderlige vän, doktor Behroz Haidari, en enastående människa med ett stort hjärta.

Några dagar senare hörde jag kulturminister Alice Bah Kuhnke på TV säga att Sverige måste ta emot och integrera de IS-terrorister som kommer hit. Jag trodde inte mina öron, jag trodde att det var ett skämt. Men den svenska ministern var allvarlig och menade vad hon sa. Jag blev chockad och tänkte: Kan det vara möjligt att Sverige faktiskt har en så aningslös minister i sin regering?

Jag undrar om kulturministern vet vad IS är. Vet hon att det är en terrororganisation av den värsta sorten? Att de som anslutit sig till den brutalt mördar och våldtar kvinnor och barn och bränner människor levande? Vet hon att IS utför etnisk och religiös rensning, begår brott mot mänskligheten? Det verkar inte så.

När Alice Bah Kuhnke säger att IS-återvändare ska integreras i samhället visar hon att vi inte bryr oss om att de skurit huvudena av människor, skjutit ihjäl män inför sina hustrur, långsamt sänkt burar med oskyldiga män i vattentankar för att dö en plågsam död, sålt kvinnor på sexslavmarknader och våldtagit barn. Här i Sverige tar vi emot dem nästan som om allt detta inte hade hänt. Vi vårdar dem, ger dem bostäder och socialbidrag och försöker ordna jobb åt dem. Inte ett ord om att de skulle ställas inför rätta för sina ohyggliga brott.

Jag skulle vilja veta vad ministern har att säga till offren för dessa bestialiska IS-terrorister? Vad vill hon säga till änkan efter den jordanske piloten som brändes levande? Till barnen som bevittnat hur deras mödrar blev våldtagna och deras fäder dödade? Till alla offer för IS illgärningar i Syrien, Irak, Afghanistan? De efterlevande. Vill hon berätta för dem att ”i Sverige tar vi emot era torterare och mördare, dem som har våldtagit er och skjutit era fäder”? Vad hon och den svenska regeringen tydligt visar, är att i Sverige finns medkänsla för förövarna, inte för offren. Här används skattebetalarnas pengar till att ge IS-terrorister en fristad. Och när de har vilat upp sig kan de som så önskar återvända till dödandet.

Det är ytterst olyckligt att en minister yttrar sig som kulturministern gör. Det visar hur orealistiskt och skruvat det svenska integrationstänkandet är. Den naiva, aningslösa regeringen åsamkar sitt land irreparabel skada. Inte enbart vad gäller tilliten hos det egna folket utan också respekten för Sverige i världen.

Att den nonchalanta ministern nu, efter förhör i KU, blir av med dessa viktiga frågor är givetvis det enda rätta. Förhoppningsvis tas de över av någon med kunskap och förmåga att hantera dem på ett ansvarsfullt sätt.

Vi är hundratusentals som är personligt berörda av IS härjningar. Många av oss bor i Sverige och tvingas maktlösa se på när de som mördat våra nära och kära tas emot här utan minsta straff, utan att man ens låtsas om deras brott. Det är inte rätt.

Doktor Beroz Haidari dog i IS attack mot sjukhuset i Kabul där han arbetade. Han var min vän. En energisk, kunnig, varmhjärtad läkare som räddade mig till livet efter att jag blivit förgiftad. Hans fru blev änka, hans tre barn faderlösa. Hans mördare kommer kanske att integreras i Sverige.

Zulmay Afzali var anställd i Afghanistans regeringskansli och fick en unik inblick i landets toppolitik. När han blev tvungen att fly kom han till Sverige och beviljades flyktingstatus år 2011. Han är idag lärare, bland annat åt ensamkommande minderåriga asylsökande. Han har också startat företag och genom det föreläst i olika sammanhang, bland annat två år i rad på Svenskt Näringslivs säkerhetsseminarium. Han har skrivit debattexter i Göteborgs-Posten, Folkbladet, Dagens Samhälle, Det Goda Samhället, OP ED-artiklar på Svenska Dagbladets ledarsida och medverkat i Sveriges Radio Studio Ett. Han har skrivit två böcker: En flykting korsar ditt spår och Hederlighetens pris.