Gästskribent Paulina Neuding – Visselblåsaren tystas om förortsvåldet

Jag vet att det är känsligt och lite kontroversiellt, men för oss är det egentligen verkligen no go, för vi har ju direktivet att vi ska inte, egentligen, gå in i farliga situationer.

Så sade Gordon Grattidge, ordförande för fackförbundet Alarm Ambu-lansförbundet, när jag intervjuade honom på DGS-TV i februari om våld och hot mot ambulanspersonal särskilt i utanförskapsområden. Det är tredje gången jag intervjuar en ordförande för Alarm Ambulansförbundet på samma tema – två gånger tidigare har jag skrivit om företrädaren Henrik Johansson.

Trots det stora allmänintresset, och trots de senaste årens medierappor-tering om villkoren för visselblåsare, har det varit så gott som tyst från andra journalister och redaktioner om larmen från Johansson och Grattidge. Intervjun där Grattidge djupgående förklarar hur, var och på vilket sätt hans medlemmar utsätts för våld och hot har setts över 70 000 gånger på Youtube, men har mig veterligen inte nämnts i svenska medier (däremot har den uppmärksammats i USA).

I april anordnas mässan ”Ambulans 2017” av Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor, enligt arrangören Nordens största ambulanskongress. Mässan kommer att invigas med tal av inrikesminister Anders Ygeman. Andra dragplåster är hälsominister Gabriel Wikström (S) och Cecilia Widegren (M).

Gordon Grattidge var inbjuden att delta i ett panelsamtal om ambulanspersonals säkerhet, men har i ett mejl fått veta att inbjudan dras tillbaka – på grund av hans vittnesmål i vår intervju.

I ett mejl till Henrik Johansson och Gordon Grattidge skriver Janne Kautto, ordföranden för Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor:

Den 27 februari 2017 publicerade Avpixlat en video där Alarmsförbundets [sic] Ordförande Gordon Grattidge uttalar sig om ambulanspersonalens risker i förorterna, med rasistiska undertoner.

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor är en sektion under Svensk sjuksköterskeförening och har tillsammans en tydlig linje gällande människors lika värde och att alla har rätt till samma vård på lika villkor. Det blir tydligt att Alarmförbundet inte delar vår uppfattning i denna viktiga etiska fråga genom att medverka i Avpixlat och i korrespondens med Henrik Johansson verkar Alarm stå för sitt deltagande.

Således kommer jag i egenskap av ordförande i RAS tacka för att ni valt att delta i programmet dag 2 på Ambulans2017, men vi tar nu tillbaka vår inbjudan om ert deltagande i programmet. Med hänvisning till följande in-slag: http://avpixlat.info/2017/02/27/no-go-zoner-verklighet-for-svensk-ambulanspersonal/

Utöver detta väljer jag att hänvisa till våra etiska principer och följande värdegrunder: https://www.swenurse.se/Sa-tycker-vi/Publikationer/Etik/ICNs-Etiska-kod-for-sjukskoterskor/ https://www.swenurse.se/Sa-tycker-vi/Publikationer/Etik/Vardegrund-for-omvardnad/

Sjuksköterskeförbundets hänvisning till Avpixlat är antingen illvillig eller djupt okunnig. Intervjun har gjorts av mig för Det Goda Samhället och sedan länkats vidare på mängder av sidor på Internet. Dessutom påstår Sjuksköterskeförbundet alltså att Grattidges uttalanden i intervjun skulle ha haft ”rasistiska undertoner”.

Innan intervjun med Gordon Grattidge publicerades mejlade jag honom för att varna för att han riskerar att utsättas för osakliga påhopp när han ger en fullständig bild av det våld och de hot som drabbar ambulanspersonal:

Är du beredd på det, så att jag inte genom intervjun försätter dig i en situation som du inte räknat med?

Grattidge svarade:

Som person är jag ärlig och tydlig, jag säger som det är, jag tycker inte om att linda in saker och ting eller att anpassa min åsikt efter hur vin-darna blåser eller att uttrycka mig med dolda agendor. Detta avspeglar sig även i mitt fackliga arbete eller när det kommer till branschfrågor. Kvällen före intervjun tänkte jag igenom hur långt jag skulle gå. Vad ska jag säga? Vad ska jag inte säga? Gjorde stödanteckningar m.m. Det slu-tade med det enda raka för mig och det var att tala om hur det verkligen ser ut! Det måste bli ett slut nu och kan jag bidra till det så måste allt fram i ljuset.

Gordon Grattidge har visat sig beredd att som visselblåsare vittna om våldet och hoten mot ambulanspersonal. När man nu försöker tysta honom med anklagelser om ”rasistiska undertoner” och fel värdegrund, måste ministrarna Anders Ygeman och Gabriel Wikström visa sitt stöd för Grattidge.

Paulina Neuding är journalist och kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida

61 reaktioner på ”Gästskribent Paulina Neuding – Visselblåsaren tystas om förortsvåldet

 1. Kim skriver:

  Om Janne Kautto verkligen är mån om att alla ska få vård på lika villkor så borde det vara en prioriterad fråga för honom att ambulanspersonalen kan ta sig in i alla bostadsområden. Att akutvårdsinsatser fördröjs av attacker mot räddningspersonal är ett allvarligt problem som gör att människors liv sätts på spel. Men i Janne Kauttos tolkning av ”alla människors lika värde” är det viktigare att inte minsta tillstymmelse till skugga faller över utsatta förorter.

  Problem kan inte lösas om man inte erkänner deras existens och för upp dem på agendan. Det är minst sagt otäckt att sådan problemlösning förhindras av långsökta rasismanklagelser. De som drabbas värst är givetvis inte Gordon Grattidge och Henrik Johansson, utan de människor som bor i områden där ambulansen får allt svårare att komma fram i tid.

  Gillad av 3 personer

 2. Strix skriver:

  ”När man nu försöker tysta honom med anklagelser om ”rasistiska undertoner” och fel värdegrund, måste ministrarna Anders Ygeman och Gabriel Wikström visa sitt stöd för Grattidge”.
  En duktig och rak person som Paula har förmodligen misslyckats med att publicera artikeln i SVENSKA DAGBLADET. Det säger allt om tillståndet i Sverige. Tro inte att Ygeman eller Wikström kommer att röra ett finger för upprättelse.
  Lägg ner SVENSKA DAGBLADET så kan skattebetalarna spara 50.000.000:Kr!
  Socialistpropagandan sköter ju de andra alstrarna.

  Gillad av 6 personer

 3. Mickan skriver:

  Jag har alltid undrat hur journalister jobbar? Pratar ni med varandra? Svenska dagbladet som Neuding skriver för är möjligen den tidning med störst ansvar i detta, liksom M bär det största ansvaret i politiken eftersom de var strecket i sanden mot vansinnet. När man anslöt sig till den vänsterliberala pk-linjen och slutade undersöka och ifrågasätta så var fältet fritt för det rena vansinne vi nu ser, med IS-apologeter första ledet.

  Man kan förstå att värdegrunden bjuder att man inte skall prata om att man blir attackerad som amblulansförare. Det är så sjukt. Men var är de andra journalisterna, var är kollegorna på SvD, var är ursinnet? Man kan inte annat än önska att alla ansvariga, från journalister till politiker till ansvariga för riskföreningar själva får uppleva hur det känns att någon kastar sten. Kommer ni ihåg hur det känns från när ni var små? Inte? Snöboll? Kotte?

  Gillad av 3 personer

  • ladulaas skriver:

   Om man vill härska i världen, är det två saker som är absolut viktigast:
   1. Du måste skaffa dig pengar, mer än någon annan, som du kan muta folk med.
   2. Du måste kontrollera media, antingen (helst) själv äga dem eller placera dina köpta fnask på centrala positioner.

   Där har du den fullständiga förklaringen, till varför ‘journalisterna’ inte öppnar truten. Mycket få ‘journalister’ har fast anställning, så om de skriver eller säger sanningen – och den inte faller ledningen/ägarna i smaken – så är de omedelbart utan jobb.

   Konstigare än så är det inte.

   Gillad av 1 person

 4. gmiksche skriver:

  Intressant att läsa att RAS håller sig både med etiska principer och värdegrunder. Inte enbart med en värdegrund utan med flera. ´Att ha tillgång till olika värdgrunderna vid olika behov.är säkert en tillgång. För RAS snarare än för patienterna.

  Gillad av 2 personer

 5. Tomas B skriver:

  Detta är djupt upprörande! Janne Kautto, ordföranden för Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor, straffar en kollega för att ha har använt sig av sin lagstadgade yttrandefrihet och berättat om erfarenheter från sitt yrkesliv. Ingen ska heller försöka inbilla mig att Janne Kautto tagit detta drastiska steg utan att stämma av det med makthavare högre upp i hierarkin. Detta är korruption!

  Gillad av 6 personer

 6. Jan Ivarson skriver:

  Ett samhällsproblem som har koppling till invandring blir det rasistiskt om det beskrivs i klartext. Ingen skugga tillåsts falla över regeringens migrationspolitik. Den måste alla goda svenskar gilla.
  Invandrarrelaterade problem måste beskrivas som brist på resurser på olika områden.
  I dessa dagar har Sahlgrenska sjukhustet i Göteborg ställt in operationer av brist på personal men nyligen skrev GöteborgsPosten att en ny klinik för TBC öppnats i invandrartäta Angered.

  Gillad av 2 personer

 7. Vimsan skriver:

  Jag skrev just en kommentar om kulturminister Alice Bah Kuhnke i en annan text.
  Den hade lika mycket ”rasistiska undertoner” som Gordon Grattidge´s vittnesmål…

  Gilla

 8. Jaxel skriver:

  Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor skriver: ”Den 27 februari 2017 publicerade Avpixlat en video där Alarmsförbundets [sic] Ordförande Gordon Grattidge uttalar sig…. ” och ”inte delar vår uppfattning i denna viktiga etiska fråga genom att medverka i Avpixlat”

  Läser man artikeln de hänvisar till (med länk) framgår ju klart och tydligt att Gottridge inte på något sätt medverkat i en video som Avpixlat publicerat. Avpixlat har bara länkat till intervjun på DGS. Detta är direkt lögn.

  Sedan detta med ”rasistiska undertoner” i mejlet. I Sverige idag räcker det uppenbarligen att komma med ett sådant påstående utan att på något sätt motivera det. Det följer ert bekant mönster där man på samma sätt kan påstå att någon inte delar värdegrunden. Det räcker för att på så sätt stigmatisera vederbörande utan att ens tala om vad vederbörande sagt eller gjort som skulle vara fel.

  Däremot kan man som rektorn i skolan i Lund hänvisa till sitt värdegrundsarbete och samtidigt låta ett par pojkar (icke-svenskar) som begått våldtäkt gå kvar på skolan samtidigt som offret tas ur skolan (1).

  De etiska principer man i Rilsförbumdets mejl talar om, se länk i krönikan, innefattar: ”Sjuksköterskan medverkar till en etisk organisationskultur och tar ställning mot oetiska metoder och förhållanden” samt att hen ”verkar för gott samarbete och respekterar kollegor och medarbetare. ”

  Man kan undra hur direkt lögnaktighet och omotiverade kränkande tillmälen överensstämmer med dessa etiska principer.

  Jag blir direkt bedrövad när jag om detta. Something is rotten in the state of Sweden.

  1. http://www.sydsvenskan.se/2017-03-06/pojkar-som-valdtog-flicka-gar-kvar-pa-skolan

  Gillad av 5 personer

  • Gert B. skriver:

   Almost everything is rotten in the state of Sweden.
   Det är rentav tungt att andas emellanåt. Stanken är bedövande.

   Gilla

  • ladulaas skriver:

   Du skriver: ”Something is rotten in the state of Sweden.” Det hade varit ett korrekt påstående för femtio år sedan. Idag är det en närmast löjeväckande underskattning.

   Sverige av idag är genomruttet.

   Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Vilka är skyldiga?
    Jo…alla som fortsätter att skänka sina dyrbara demokratiröster till det gamla partipolitiska systemet. Partibeteckning har ingen som helst betydelse.
    Välj därför att hjälpa till att bygga ett nytt SYSTEM där medborgarna får större inflytande över sina liv. Direktdemokraterna har påbörjat arbetet. Tänk på det 2018.

    Gilla

 9. Anders F1 skriver:

  Vetskapen är utbredd. Vid ett fikabordssamtal kom våldet mot blåljus på tal. Min kollega, f ö med grekiskt ursprung, sa bistert ”Ja, vi vet vilka som gör detta”. En stillsam kommentar som sa allt, på en arbetsplats där allt annat alltid är pk så det stör.

  Gillad av 2 personer

 10. oppti skriver:

  Ett bra exempel på det åsiktsförtryck som råder i Sverige.
  SVT rapport visade igår hur kvinnor försökte ta plats i utanförskapsområdena.
  De fick dock rådet att inte beblanda sig med männen eftersom det ansågs olämpligt.
  I Sverige har vi dessa områden tydligen!

  Gillad av 1 person

 11. BjörnS skriver:

  Intervjun med Grattidge var bra och han gav nyanserade svar. Det är ett par år sedan hans företrädare begärde att ambulanspersonal ska få samma skyddsutrustning som militärer i krigszoner (minus vapen).
  Det är för mig helt obegripligt hur Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor kan skriva som de gör. Anklagar man någon för att vara rasistisk bör man också vara beredd på att substansiera anklagelse, men det sker sällan och inte heller i det här fallet. Hur kan skulden läggas på Grattidge för att Avpixlat länkat till ett Youtube-klipp? Och, framförallt, hur kan föreningen svika sina egna medlemmar genom att sopa ett allvarligt problem under mattan? Är det en del av deras etiska riktlinjer?

  Gillad av 3 personer

  • ladulaas skriver:

   Grattidge gav ‘nyanserade’ svar, skriver du. Det anser jag vara en felaktig beskrivning.

   Jag anser att han lindade in en uppenbar sanning i ytterst underdåniga vändningar. Den osminkade sanningen är, att det i invandrargettona nu bildas samhällen styrda av invandrade kriminella gangsters, som med alla medel söker hålla det – i deras ögon – perversa och dekadenta svenska samhället ute.

   Det intressanta här är hur maktelitens egen lilla slav, Janne Kauto, slår till med storsläggan – TROTS att Grattidge står med hatten i hand, skrapar nervöst med foten och försiktigt mumlar fram att det inte är bra, att ambulanspersonal får gatstenar i huvudet, när de vill hjälpa sjuka människor i invandrarområden.

   Sverige är redan ett land, där Bankmaffians multikulturella diktatur är införd. Det vi ser här är vad som väntar resten av världen, om inget görs för att sätta stopp för utvecklingen.

   Gilla

 12. Göran skriver:

  Det är m.a.o. som vanligt i det s.k. offentliga rummet. I vanlig ordning är budskapets innehåll ointressant utan det handlar om var budskapets framförts (t.o.m om det gjorts någonstans utan budbärarens vetskap). Kanske vill man skapa ett offentligt ”tryggt rum” för Ygeman m.fl?
  Förstår kanske inte heller varför de skulle anses vara dragplåster, de här tre politikerna. Vi vet tyvärr ungefär vad de kommer att säga och vi vet också hur impotenta de är när det gäller att lösa problemen, sorry ”möta utmaningarna”, menar jag. Föga intressant att höra dem, egentligen. Det borde vara tvärtom.

  Gillad av 6 personer

 13. Hans Wachtmeister skriver:

  Det är tydligt att skyddet för visselblåsare bara gäller om man blåser vissa av det kulturella och politiska etablissemanget, godkända toner.

  Gillad av 2 personer

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Dag för dag blir den svenska verkligheten mer och mer absurd. I det politiskt korrekta rättssystemet som gradvis ersätter svensk lag räcker det att blir strafförklarad om någon råkat kopiert ett yttrande på en förbjuden blogg. Om man t ex skulle skriva att kubikroten av 27 är 3 och sedan detta kopierades på Avpixlat så skulle man som lärare och författare av en lärobok i matematik både bli av med jobbet och få läroboken indragen. Alla skolbarn skulle därefter få lära sig att kubikroten inte finns längre utan är en symbol för matematisk rasism.

  Gillad av 10 personer

 15. Fredrik Dhejne skriver:

  Varför skriver du inte denna artikel i Svenska Dagbladet, eller får du inte det?
  Det goda Samhället är en utmärkt ditt, men genomslaget inte minst mot journalistkolleltivet skulle nog bli bättre vid en publicering i SvD.
  Mvh
  Fredrik Dhejne

  Gillad av 2 personer

 16. Barbarossan skriver:

  At this point in time, Ambulansförbundet has not yet learned how to be multi-cultural. And I think we’re gonna be part of the throes of that transformation, which must take place. Ambulansförbundet is not going to be the monolithic union that they once were in the last century. Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor are going to be at the centre of that, it’s a huge transformation for Ambulansförbundet to make, they are now going into multi-cultural mode, and RAS will be resented because of our leading role. But without that leading role, and without that transformation, Ambulansförbundet will not survive.

  Gillad av 1 person

 17. oppti skriver:

  SR -ekot visade med BRÅ statistik att de kommuner som tog emot flest nyanlända inte har ökat antalet brottsanmälningar.
  Antalet brott i områden i utanförskapsområden, där mer eller mindre etablerade invandrare bor, är emellertid högre än annorstädes.
  Något går snett under tiden i Sverige!

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Dagens brottsstatistik är värdelös. Polisen avskriver anmälningar om brott i rasande fart för att man inte hinner med. För något år sedan råkade jag höra ett program i P1 om brottsituationen i Hallunda (del av Norsborg, förort till Sthm). En kvinna skötte intervjun av olika personer därifrån, alla med MENA bakgrund. Samt en polis som kände området. Polisen kände síg maktlös för att ingen ville ställa upp som vittne. Övriga intervjuade framförde uppfattningen att man skötte det som borde vara polisens sak bäst inom gruppen. Intervjuarens enda anpassning till PK var att påstå att svenskarna uppenbarligen inte är beredda att samarbeta med polisen. Ridå.

   Gilla

 18. Mats Dagerlind skriver:

  Det är viktiga frågor som Neuding tar upp men varför ge sig in i denna polemik där olika medier ska graderas? Skulle Det goda samhället vara en finare sajt än Avpixlat att publicera sig på? Har Neuding, om hon förfäktar den uppfattningen, i så fall läst vad skribenter som Engellau, Omar m.fl här skriver i t ex invandringsfrågan och om islam? Det skiljer sig inte det minsta i hållning från vad Avpixlat skriver i dessa ämnen. Varför skriver Neuding att inga medier har tagit upp frågan och hennes intervju när hon själv senare i texten vidgår genom citat och länkar att Avpixlat faktiskt tagit upp den? Denna lite trista attityd förtar en del av artikelns värde – är syftet med texten att kritisera de medier som tigit ihjäl hennes intervju om ambulanspersonals arbetssituation i no go-zonerna eller är det att tvätta sig ren från att associeras med Avpixlat?

  Gillad av 4 personer

  • Mickan skriver:

   Så är det, bloggar som uppstått senare döms efter en annan måttstock än de som insåg problemet tidigt, det är finare att ha gått i sömnen tills helt nyligen. Skapas en ny nyhetssida med en Dagerlind under ny identitet så hade man kanske kommit in i finrummen?

   Gillad av 1 person

  • Jaxel skriver:

   @ Mats Dagerlind

   Om man skall gå polemik mot RAS på grund av deras agerande i detta fall finns ett mycket gott skäl att inte beröra synen på Avpixlat. Om du inte fattar själv tror jag det kan vara lika bra om du får förbli okunnig.

   Gilla

  • gmiksche skriver:

   Du har helt rätt. Det finns ingen anledning att skämmas för att visas på Avpixlat. Den sajten fungerar som den stora väckarklockan framför alla andra.

   Gilla

  • ladulaas skriver:

   Objektivt har du förstås rätt. Men Neuding har, genom skicklig balansgång på slak lina, lyckats klamra sig fast vid sitt arbete på Bankelitens Svenska Dagbladet. (Det är faktiskt så att den internationella Bankeliten, med Goldman-Sachs i spetsen, äger SvD, genom sin bulvan Schibstedt.)

   Att över huvud taget nämna alternativa medier – alltså de som står utom Bankelitens kontroll – i annat än nedsättande ordalag, är för Neuding förbjudet, om hon vill ha jobbet kvar. Neuding gör därför det hon måste, om hon inte vill stämma in i den övriga köpta ‘journalist’-mobben: Hon tiger.

   Detta är realiteter, så här fungerar Bankelitens kontroll i Sverige och i nästan hela världen. Yttrandefrihet existerar inte för den, som arbetar inom Main Stream Media (eller inom vilken verksamhet som helst, som är under Bankelitens kontroll). Den som tar bladet från munnen, som den nyligen bortgångne (mördade?) journalisten Udo Ulfkotte i Tyskland slutligen gjorde, är omedelbart ute i kylan.

   Gillad av 1 person

 19. Lennart skriver:

  Bedrövlig journalistik! Gordon har inget som helst fakta bakom sina ”tyckanden”, det är inte sant att vi inom ambulanssjukvården dagligen råkar ut för no go områden eller att vi evigt skulle vara utsatta för våld. För mig är det ingen skillnad att gå in i en villa i Täby med misstänkt misshandel eller gå in i en lägenhet i Rinkeby. Vi utför dagligen många uppdrag i våra miljonprogramområden och villaområden utan några som helst problem, problemen kan räknas på en hands fingrar under mina 34 år och det är verkligen inte bara i vissa områden. Oavsett vad någon tycker om saker skall det baseras på fakta annars finns alltid en misstanke om andra avsikter. Fakta finns att hitta i landstingens och ambulansföretagens avvikelsesystem, brottsförebyggande rådet m.m. Snack om militär utrustning, hjälmar och annan typ av fordon är pinsamt….

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Då är väl allt fel som stått i dagstidningar upprepade gånger om att ambulanspersonal fått tillkalla polis som stöd för att ta sig dit de inte vågade.

   Jag minns särskilt att det stod om ett dödsfall som orsakats av att ambulansen inte nådde fram i tid på grund av säkerhetsläget. Förneka detta gärna, så ska jag ta fram dokumentationen. Eller ligger din tonvikt på ”dagligen”? Det påstår varken Neuding eller Grattidge. Det är illa nog att det händer. Och det är pinsamt att du försöker sopa det under mattan.

   Gillad av 5 personer

  • Elöd Szanto skriver:

   @ Lennart.
   I andra sammanhang skulle ditt inlägg klassas som ett nättroll. Anonymt och avvikande från allt som verkligheten bjuder på. Problemen med stenkastning mot ambulanser, räddningstjänst och poliser är så välkänt att till och med statsministern har offentligt reagerat på. Det gör ditt inlägg bara pinsamt om inte det var en så väl dold ironi i det att jag har missuppfattat det helt.
   Vårt största problem är att ingen vågar ta tag i just ”@Lennart” typer som agerar som ”självgoda opinionsbildare” på organisationer som finansieras med mina skattepengar.
   Långsamt har alla dessa ”goda människor” kapat allt vad normsättning innebär.
   Tänk – här sitter ”goda troll” som på skattepengar (direkt eller indirekt) granskar vad jag eller andra tycker. Inte nog med det – de har mage att tycka till om jag har rätt eller fel värdegrund.
   Som om de vore smågudar vid sidan av den allsmäktige som ser alla som lika mycket värda förutom mig och mina gelikar.

   Gillad av 3 personer

  • ladulaas skriver:

   Och alla rapporter om bilbränder, gruppvåldtäkter av svenska flickor begångna av utlänningar, skjutningar, IS-resor osv. osv. är naturligtvis också lögner. Mord och annan våldsbrottslighet i Sverige har aldrig varit lägre än nu och Sverige är säkrare än någonsin, för det har Sarnecki på BrÅ (Brottsbefrämjande Rådet) sagt.

   Håhå, jaja. ‘Lennart’ är uppenbarligen polis – det hör knappast till vanligheterna att ambulanspersonal går in i lägenheter där misshandel skett, annat än i undantagsfall och då säkert tillsammans med polis – i lite högre befattning. På den nivån kryllar det av politiskt korrekta karriärister.

   Gilla

 20. Jan Ahlström skriver:

  Kan det inte bli slut på detta tjafs om människors lika värde!?

  De idioter som kastar sten mot blåljuspersonal och fördröjer deras räddningsinsatser, ofta med allvarliga konsekvenser, är i min värld långt ifrån lika mycket värda som dem de kastar sten på. Kanske inte värda ett dugg.

  Mina barnbarn är för mig lika mkt värda och de är mer värda än nångra andra barn på jorden, men när det kommer till människor vi inte har ngt personligt förhållande till vad gäller då?

  Vad exakt betyder floskeln ”alla människors lika värde”?
  Är två människor någonsin inte lika mkt värda?
  Vad ska en människa begått för brott för att hans/hennes värde ska devalveras?
  Hur felaktigt ska en människa leva sitt liv för att minska i värde?
  Är en pedofil och våldtäktsmän lika mkt värd som sina offer?
  Räcker det att som pedofil och våldtäktsmän avtjänat sitt straff för vara lika mkt värd som sina offer?
  Osv…………….

  Man blir så trött på detta ”slaskuttryck” som används kors å tvärs och bl.a. av Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor för att därigenom förhindra en sund debatt.
  Bedrövligt, vad är man rädda för?
  Borde man inte välkomna den som vågar stå upp och berätta hur han anser att det förrhåller sig?
  Tycker man sedan annorlunda så ok, ta debatten då.

  Kom inte och snacka om ”människors lika värde”, det finns inte.

  Gillad av 3 personer

  • Black Op Operator skriver:

   ”Allas lika värde” är en försvenskning av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Det ska naturligtvis vara ”Allas lika VÄRDIGHET”, vilket blir mer förståligt då Hitler och Moder Theresa inte är lika mycket värda men båda ska behandlas med värdighet, tex vid jordfästning.

   Gillad av 1 person

 21. Alla människors lika värde betyder allt och ingenting skriver:

  ” Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor är en sektion under Svensk sjuksköterskeförening och har tillsammans en tydlig linje gällande människors lika värde och att alla har rätt till samma vård på lika villkor. ”

  De som kastar sten har inte rätt till någon vård överhuvudtaget. Janne Kautto däremot borde få lite sten kastad mot sig så att värdegrundsfanatikern förstår vad det handlar om.

  Gilla

 22. camiry skriver:

  Detta är rent vansinne, det Gordon nu drabbats av. Hur i hela friden kan man på allvar mena att det finns rasistiska undertoner när man påtalar att folk i vissa förorter inte får den vård de har behov och rätt till? Det är snarare de som ser problemet, som vet att det drabbar såväl personal som sjuka ”civila”, men som gör allt för att mörka verkligheten, som är rasister. Janne Kautto, som så många, skrev om allas lika värde. Då förtjänar de väl att vården kommer fram.

  Han refererar till deras värdegrund, nedan är några stycken tagna ur den. Om man (kanske felaktigt) läser den med våldet i bakhuvudet tycks det som att det mesta går ut på att få personalen att gå in i dessa zoner. Ex har stycket om mod tydligen lagts till nyligen. De tycks även uppmana anställda att agera snarare efter värdegrunden än lagarna. Mycket dravel. Men det vet de nog själva, varför annars lägga referenserna i onumrerad lista på slutet, utan hänvisning i text.

  Nedan ur deras värdegrund.
  ”Profferssionsetik Den etik som formuleras av lagstiftare i offentliga dokument och riktlinjer har en juridisk innebörd och är en del av professionsetiken. Då verksamheten i hälso- och sjukvården är komplex och värdeladdad kan en gemensam värdegrund bidra till att skydda enskilda personers värdighet, rätt till självbestämmande och partnerskap.

  MOD Mod har beskrivits som en dygd, det vill säga som en önskvärd karaktärsegenskap som en person tillägnar sig genom erfarenhet och reflektion och som när den uttrycks i handling leder till någonting gott både för den handlande personen men också för dennes omgivning. Av särskild betydelse är det moraliska modet där erfarandet av andras lidande frammanar en känsla av att vara förpliktigad att handla.
  Motsatsen till att visa moraliskt mod är att vara feg. Det kan inom omvårdnad innebära att nonchalera patienters behov, behandla patienten på ett förminskande sätt eller att inte agera när en kollega agerar oetiskt. (…) Vad som är modigt att göra i en hotfull akutsituation kan vara något annat än det som är modigt i en vardaglig situation när en vårdare till exempel bevittnar hur en kollegas agerande påverkar en patient negativt.

  LIDANDET För omvårdnaden är det väsentligt att lindra det lidande som är möjligt att lindra och att inte orsaka en person med ohälsa/sjukdom ytterligare lidande. (….) Lidande kan också härröra från en persons totala livssituation eller orsakas av vården, till exempel genom ett kränkande bemötande, en fysisk vårdskada eller utebliven vård.
  För att lidandet ska kunna lindras måste patientens lidande bekräftas. Om vårdaren bekräftar patientens lidande och är tillgänglig och närvarande underlättas patientens möjlighet att försonas med lidandet och förstå sin situation på ett nytt sätt.

  RESPEKT FÖR DET SÅRBARA. Sårbarhet utmärks av att människan är känslig, mottaglig och därför skör, ömtålig och utsatt för lidande…..den sociala sårbarheten som omfattar människors utsikter och handlingsmöjligheter samt den kulturella sårbarheten som handlar om traditioner och värdeuppfattningar.”

  Intressant att man kan anses ha en sårbarhet genom annan värdeuppfattning… Lite som Gordon då?

  Gilla

  • Bosse skriver:

   Tänk om Einstein hade levt idag och fått höra från svenskt håll att en skitunge i Rosengård som skjuter ihjäl folk är lika mycket värd som han. Vad inspirerande jobbet hade blivit för honom.Det är nog många idag som får vara glada att dom är döda när man hör vanvettet som pågår i Sverige. Värdegrunden tror dessa stollar är en större sak än relativitetsteorin.

   Gilla

   • camiry skriver:

    Definieras människans värde av egenskaper eller handlingar? I lönesammanhang främst vad man gör, men som del av samhället?

    Vem är mest värd: en tyrannisk mördare som samtidigt är ett geni vars briljans främjar samhällets utveckling, eller en enkel okunnig person med varm generös personlighet som skänker många glädje och stöd? Den förra bidrar positivt på den stora skalan, men förödande för den lilla individen som drabbas, medan den senare inte nödvändigtvis märks i det utzoomade perspektivet, men likväl kan vara oerhört betydelsefull för några få. Samhället karakteriseras väl ändå av de individer som bygger upp det, där alla bidrar positivt eller negativt till slutprodukten.

    Ponera att Einstein var ett kriminellt geni medan ynglingen i Rosengård ett geni med framtida stordåd…Vem är mer värd?

    Gilla

 23. K Ritiker skriver:

  Kautto är väl bara ännu en facksosse som ser det som sin plikt att hålla ordning och följa Ledningens direktiv. Inte vill en besvära den store Ygeman med en sån ickemänniska på mässan!

  Gilla

 24. Gunnar Edlund skriver:

  Ygeman och Wikström förekommer också i klipp som finns på Avpixlat. Då skall väl också de i rimlighetens namn portas från konferensen?

  Gilla

 25. ladulaas skriver:

  Alla sektorer, av det som en gång var vårt land, är infekterade av den internationella Bankelitens konstfärdigt framställda hopkok av marxism-liberalism-feminism, vars uppgift är att baka ihop alla folk, raser, kulturer och länder i en enda multikulturell smet, som sedan skall inlemmas i den globalistiska Nya Världsordning, för att bli slavar under en elit med absolut makt.

  Sverige har använts som som en försöksanläggning, där det kommande ‘lyckoriket’s statsskick har utprövats. Man har haft andra försöksanläggningar: I kommunismens slakthus – Sovjet, Kina, Kambodja – har man prövat olika idéer och tvångsmetoder, men inget har fungerat riktigt tillfredsställande. Det grymma våld, med vilket man har förtryckt folken, fick länderna att kollapsa till slut.

  Som en liknelse kan vi använda Aisopos fabel: Nordanvinden och Sunnanvinden slog vad med varandra, vem som kunde blåsa av en man hans ytterrock. Nordanvinden fick börja och blåste kall mot mannen, men ju hårdare den blåste, desto mera drog mannen rocken omkring sig. Så kom Sunnanvinden och blåste en varm bris runt mannen och, vips, så tog han av sig rocken.

  Där har vi Sverige. Makteliten har i vårt land under 1900-talet skapat ett varmt och vänligt klimat, så alla tankar på skydd mot yttre och inre fiender har blåst bort. All gammal levnadsvisdom om etik och moral har flugit all världens väg samtidigt. Detta kulminerade för ett par decennier sedan, då svenskarna ‘tog av sig rocken’: Man lade ned det militära försvaret och öppnade landets gränser.

  Det är därför som makteliten nu, när deras planer på landets upplösning är på väg att förverkligas och dess illavarslande planer blir alltmer uppenbara, med alla medel söker att hindra kritiker från att hälla grus i maskineriet. Det är därför som Bankelitens egen lilla springschas, Janne Kauto, i sann förtryckaranda, tar till storsläggan mot Gordon Grattidge’s, i hovsamma ordalag framförda, uppenbara sanning.

  Det vi idag ser förverkligas i vårt land och i vår världsdel, är hur Bankelitens satanistiska rike kommer att te sig. Vi slavar kommer att bli dockor, för ‘de utvalda’ att förlusta sig på, när deras perversa drifter gör sig påminda. Minsta motstånd kommer att resultera i social isolering, bestraffning och i slutänden avlivning. Som Aldous Huxley skrev i ”Brave New World”.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.