Varning för lurendrejare

Patrik Engellau

Den svenska välfärdsstatens misslyckanden har uppenbarats genom migrantkrisen, som inte är dess orsak, men väl det symtom som tydligast av alla pekar mot sjukan.

Det har nu gått så långt att till och med representanter för det som system, alltså politikerväldet, som så flagrant misslyckas, börjar ge uttryck för missnöje. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan skriver i Aftonbladet under rubriken ”Vi gjorde fel – därför ökar segregationen”:

Klyftorna växer. Fastän vi i Sverige har försökt bryta utvecklingen har vi misslyckats…Som samordningsminister har jag försökt gå till botten med varför insatser misslyckats med att bryta segregationen. Både genom att gå igenom utvärderingar av statens insatser de senaste 20 åren och genom att möta forskare och människor från olika discipliner som jobbar med dessa frågor för att lära av tidigare erfarenheter och evidens.

Vilket fel är det då man gjort? Jo, det är:

Kortsiktighet. Huvuddelen av insatserna har skett i projektform och under en begränsad tid. Projekt kan vara bra när nya metoder ska testas eller utvecklas men helt uppenbart en misslyckad form för att ta sig an strukturella problem.

Sena insatser. Många av samhällets insatser sätts in när det redan gått snett, ofta blir det dyrt och svårt att förändra en utveckling som fått pågå under lång tid.

Bristande samverkan. Staten, kommunerna, det civila samhället gör av och till insatser för att bryta segregationen. Tyvärr sker det sällan tillräckligt koordinerat och kraftfullt. Alltför ofta är det var och en för sig själv.

Baylan menar att ”Sverige behöver en total omläggning av hur vi bekämpar segregationen”. Gissa vilka lösningarna är. Jo, ”långsiktighet” i stället för kortsiktighet; ”tidiga insatser” i stället för sena insatser; ”ökad samverkan” i stället för bristande samverkan. Smart, va?

Ibrahim Baylan och jag har fundamentalt motsatta uppfattningar om vad som felas Sverige. Samordning- och energiministern anser att problemet är att politikerna inte tillräckligt visat framfötterna. ”Forskares budskap till mig är tydligt”, skriver han bland annat, ”ska vi motverka negativa beteenden som kan komma utav av att växa upp i ett socialt utsatt område behöver vi tidigare insatser. I stället tenderar vi från samhället och politiken att komma in för sent. Vi behöver mer av förebyggande insatser så tidigt som möjligt, i vissa fall familjestöd från BVC, men även i förskolan och framåt. Samhället behöver stärka det brottsförebyggande arbetet.”

I mina ögon ser det ut som mer av samma. ”Vi från samhället och politiken” måste, enligt Baylans uppfattning, bli fler och starkare.

I mina ögon har ”vi från samhället och politiken” blivit fler och starkare på det civila samhällets och det sunda förnuftets bekostnad under årtionden. I mina ögon är det just detta som är Sveriges problem. Svenska folket har låtit politikerna ta sig maktpositioner och egennyttiga tänkesätt som sänker Sverige. Hur fördubblar man behovet av skolpersonal? Jo, man uppmanar lärare att inte vara auktoriteter så att eleverna blir stökiga och det behövs hjälppersonal för att hålla ordningen.

Baylan är naturligtvis en svindlare. Men jag har inte mycket hopp om att någon av de andra ledande politikerna ska förklara att det handlar just om bondfångeri.

43 reaktioner på ”Varning för lurendrejare

 1. Fredde skriver:

  En annan variant är: Hur många gånger kan man sälja samma fritidsgård till skattebetalarna?

  Det är akut, i det lokala facebookflödet här i den lilla kommunen utan problem, Låt oss kalla kommunen Bankeryd, så kan man läsa kvinna kom hem till den mörka villan och fann två invandrare smyga runt, när hon konfronterade dem så blev hon rånad. Det blir allt mera klarspråk i kommentarerna också, det är lätt att vara storsint på avstånd.

  Det är bråttom med fritidsgårdarna.

  Gillad av 2 personer

 2. Alexander Zetterberg skriver:

  Instämmer, Sverige behöver mindre välfärdsstat, inte mer. Återupprätta Leviathan och låt civilsamhället ta hand om resten!

  För övrigt anser jag att välfärdsstaten är antikrist!

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Patrik har redan svarat på den frågan genom att avstå från att bli politiker, trots många kungörelser i motsatt riktning.

   Var och en som kallar sig politiker i Sverige betraktas omedelbart som lurendrejare. Detta är Olof Palmes arv.

   Gillad av 2 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Mer av samma politik?

  Ingen ny diagnos behövs?

  Är det inte Multikulturen som nått vägs ände?

  Dags att vi ställer krav på anpassning!
  Sluta med hemspråk, slopa stödet till Identitetspolitiska kulturföreningar!

  Satsa istället på våra befintliga föreningar,
  som kulturella mötesplatser!

  Gillad av 3 personer

 4. Nyktergalen skriver:

  ” det är varken enskilda personer eller en enskild regerings fel, ” säger Baylan.
  Så vems är felet då ??
  Vem har inte lyssnat o provat ??
  Vem rabblar epitet istället för att förstå ??
  Släng dig i väggen säger jag
  Försök inte komma med någon form av avlatsbrev Baylan !!
  Ta ansvar o försvinn ur politiken – ni är odugliga
  Om kranen läcker – STÄNG AV FLÖDET – byt packning eller sätt dit en helt ny kran

  Gillad av 4 personer

 5. MartinA skriver:

  Politiker som pratar om att minska segregationen oroar sig för att det trots deras sadistiska ansträngningar kanske kommer finnas svenskar för. De ser att det finns svenskar som faktiskt någorlunda lyckas hålla sig undan politikernas förstörelse. Och lovar att utrota svenskarnas sista fristäder. Till exempel har de ju redan påtvingat varje liten stad och till och med byar massor med utomeuropeer. Jag tror att Baylan nu kommer realisera sådant som SD Stockholm tidigare föreslagit, som att bussa svenska skolbarn till skolor i invandrarförorter.

  Gilla

  • Ove Rytter skriver:

   Har SD Stockholm föreslagit detta? Gärna referens, jag behöver läsa på. Fan att man skall behöva välja mellan ett parti som intuitivt har rätt om invandringen men rymmer massa dummerjönsar, och andra partier som är ens direkta fiender.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Gör internetsökning på
    Buss Mia SD Stockholm

    Men tänk, vad tror du SD menar med assimilation i dagens läge?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Nu ska i sanningens namn sägas att Buss Mia har lämnat SD. Men även efter att hon lagt detta förslag stödde partiledningen henne mot William Hahne. Och som sagt, vad betyder assimilation om inte en version av detta?

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Om SD Stockholm föreslagit bussning till förorterna,
   har det nog varit en aning provokativt…

   Att innerstadens ivrare ej skulle sitta i fredadat själva pga lägenhetspriserna!
   Så att även deras barn skulle få en chans att bli berikade)

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Det var exakt så det var menat. Lite ironi får man väl tolerera, även om den kommer från SD.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jo, så kan möjligen vara. Men SD behöver svara på vad ”assimilation” betyder med den demokrafi sverige har idag.

    Gilla

 6. Johan skriver:

  Vi, samhället gjorde fel igen!!!
  Aldrig är det den invandrade individens fel. I grunden är detta inget annat än rasism. En stor del av invandrarna anses inkapabla. Det är de etniskt svenska skattebetalarna som hålls ansvariga. Underförstått, svenskar är kapabla, därför ansvariga. Invandrare blir oskyldiga. Svenskarna blir skyldiga. Ren och skär rasism.
  Denna skeva människosyn leder åt helvete…
  Tänker ofta på Karl-Oskar och Kristina. Två kapabla invandrare.

  Gillad av 6 personer

 7. oppti skriver:

  Segregation är inte bra men till stor del är den självvald.
  Kanske bör vi sträva efter större segregation i stället för att misslyckas med integrationen.
  Skapa samhällen där majoriteten får stå ut med de brister som de boende utsätter sin omgivning med. Ge dem makt att åtgärda sin omgivning och minska den omhändertagande attityd som samhället skapar.

  Gilla

 8. annagustin2@gmail.com skriver:

  Kan inte låt abli att småle…..Din krönika idag fick mig att tänka på en film jag såg med dottern igårkväll som handlade om 1600-talet i Frankrike. Kungen blev uppmanad till sunt förnuft….han svarade: ”Common sense is for the common people not for royals.”

  Vi behöver göra som italienarna har gjort och ta tillbaka kontrollen över våra skattepengar och därmed våra liv. På bara 4 år lyckades direktdemokratirörelsen samla lika många människor som vi har i Sverige kring att öppna dörren för medborgerlig delaktighet i sina samhällen. Vårt gamla partipolitiska system har tjänat ut – vi behöver också släppa in medborgarnas delaktighet och den klokskap som finns ute bland vanliga människor. Man skäms ju dagligen över vilken låg nivå det är på våra så kallade ”folkvalda”. LÄS gärna denna superviktiga artikel (snabböversatte med hjälp av google):

  Gillad av 4 personer

 9. Heraldikern skriver:

  Analysen berör inte med ett enda ord det huvudlösa i att bara vräka in folk från dysfuktionella delar av världen som motiveras av att de kallas flyktingar. (eftersom det rasar ett fruktansvärt krig i Danmark) Dessa människor packas i getton där de utgör majoritet och bara har sig själva att umgås med och således inrättar de sig rent socialt och kulturellt efter de lagar, seder och bruk som gällde ”hemma”! Helt klart som kotrvspad! Det är främst det som Sveriges politiker inte förstår. När man sedan lider av sysslolöshet och fattigdom, relativt den levnadsstandard man ser att Svensson har, så skaffar man sig samma genom brottslighet! Förståss! Svårare än så behöver inte analysen vara inledningsvis. Om man åtgärdar dessa fakta så blir det genast bättre! Men när Sverige dessutom uppträder och behandlar dessa ”flyktingar” med silkesvantar vilka brott dom än begår så är det klart att det framstår som ”fritt fram” att löpa hela linan ut! Då kräver man lagändringar och religiösa påbud som dessutom hela Sverige ska rätta sig efter! Snacka om segreation!

  Gillad av 1 person

 10. Anna Kristina skriver:

  Ofta talar vi om samhällskroppen. Vi tänker oss då samhället som en organism. Den liknelsen kan faktiskt ge mer än man i förstone anar. När vi går till läkaren förväntar sig många att komma hem med ett botande magiskt piller. Då har läkarbesöket varit meningsfullt. Ett smärre pedagogiskt dilemma för en läkare

  Samma primitiva inställning till pillrets förmåga tycks de flesta politiker ha inför olika samhällsproblem. De liknar patienten som enbart tror på vita piller. Att sväljer man dem bara regelbundet blir allt bra igen. En slags politikens placebo.

  Men läkaren och den mer medvetne patienten vet att bot är bra mycket mer än små enkla vita piller. I en människas kropp pågår ett helt hav av olika biokemiska processer fördelade i olika celler och organ, och som vi endast vet en bråkdel av.

  Så finns där nervsystemet och dess signalering och styrning. Dessutom utsätts denna kropp ständigt för olika yttre påverkan på en mängd olika nivåer. Skillnaden mellan bot och förebyggande är inte heller alltid så lätt att dra.

  Det som egentligen präglar läkarvetenskapen är nog inte den kunskap vi trots allt besitter, utan det extremt stora bråddjup av okunskap vi trots allt tvingas leva med.

  Hur kan då politiker tro att samhällsproblem som uppstår i semikulturella trassliga konfliktytor, med tusentals enskilda individer inblandade, skall kunna ”botas” med olika typer av ”politiska åtgärdspiller”? Skulle samhällskroppen plötsligt bli bra mycket simplare än den människa som sitter framför läkaren med sina problem?

  Den läkare som hade samma grundinställning till sina patienter som politiker har till olika samhällsproblem, hade omedelbart åkt ut med huvudet före genom fönstret. Men politiker får fortsätta med sina magiska regndanser och samtidigt framhärda i eget självbedrägeri.

  Det är faktiskt politiker som skadat samhällskroppen. Och som inte klarat av att tänka och arbeta förebyggande. Nu skall de plötsligt även börja bota – med egenuppfunna magiska åtgärdspiller. Man tar sig nervöst och svettig för pannan och slår ned blicken i golvet. Tänk om politikerna åtminstone lärt sig lyssna och förmåtts att tillämpa försiktighetsprincipen – istället för egen ideologiska renlärighet, rentav kvacksalveri.

  Gillad av 3 personer

 11. JL skriver:

  Jag reagerade ungefär som du igår när jag läste den där dyngan……

  Mer intetsägande text får man leta efter.

  Läste den 3 gånger föratt se om det fanns någonting konkret, vettigt eller i alla fall kontroversiellt.

  Nej, det fanns det inte.

  ”Nu ska vi jobba långsiktigt istället för kortsiktigt”

  Krävs en minister på högsta nivå för att komma med något så nydanande och revolutionerande.

  Inte heller en enda antydan till att multikultur ens skulle vara en primär ”utmaning”.

  Undrar hur illa det ska tillåtas bli innan vi har en regeringsrepresentant som förstår, och vågar säga, att homogena samhällen funkar avsevärt bättre än multikulturella?

  All forskning stödjer detta men det räcker visst inte.
  1975:26 blir vi av med när?

  Gilla

 12. Christina Gustafsson skriver:

  Till Patrik och alla som läser här: Kan någon förklara för mig hur det kan komma runt 500 nya asylsökande varav ca 30 ensamkommande barn till Sverige fortfarande för att söka asyl VARJE VECKA. Har vi inte tillräckligt med åldersljugande ensamkommande pojkar som det är?Det är bara att följa migrationsverkets redovisade statistik på deras hemsida. Ingen, vare sig politiker eller journalister pratar om detta faktum. När vi har de gigantiska problem som vi har i landet med ALLT (behöver knappast upprepa) ska vi ta emot 500 nya varje vecka med alla de kostnader det innebär av ALLT: boende utredningar, tolkar, mat, pengar då, kanske livslång försörjning, påfyllnad av ungdomsgäng/pojkar som blir småkriminella på gator och torg för att senare bli tungt kriminella med narkotika och skjutvapen. En ständig påfyllnad till våra utanförsområden och no-go zoner. Hur tänker man? Hur ska vi någonsin kunna komma till rätta med situationen. Tänk er en överfull båt på havet som där hela tiden ny människor kravlar sig upp – vad händer till slut med båten? Vet medborgarna i vårt kära Sverige att vi fyller på med 500 nya varje vecka, till de redan 163000 som anlände 2015. Det är vad som sker i Sverige varje vecka i verkligheten. EUs lägsta mottagning, jo,jo. Inte ens Sveriges gränskontroller fungerar optimalt visades på Nyhetsmorgon idag. Såg Dokumentären i söndags ”Cries from Syria” och visst det är ett mänskligt elände det som sker där. MEN, ska vi i vår humanistiska godhet behöva vara världens mest generösa land och lösa alla problem. Alla kommer, som ni vet, inte från krigsområden. Utan många kommer för att få ett bättre liv. Men de kommer aldrig att bli lyckliga här med de gigantiska skillnader i kultur, religion, värdegrund och traditioner som föreligger. Vi har inga fåraherdar eller kamelskötare i vår kultur. De svenska traditionerna skiljer sig väsensfullt från dessa människors. De allra flesta vill heller inte assimileras utan fortsätter leva som de brukade därifrån de kommer. Nej, det borde räcka att ta hand om alla de som redan kommit även om det innebär enorma utgifter och enorma påverkan på vårt samhälle. Att tvingas fortsätta ta emot 500 varje vecka i alla år framöver. EN siffra som dessutom lätt kan skjuta i höjden med nya migrationsströmmar från krigshärjade områden. Allt medan vårt land håller på att rasa sönder. Ingen talar om detta. Svenska medborgare lever i tron att våra politiker fått kontroll på tillströmmningen. Eller vad tror ni som läser det här?.

  Gillad av 3 personer

  • Anders F1 skriver:

   Nej, ingen här kan förklara detta. Ingen här vill ha det så. Gäller bara att det sprids tillräckligt fort. Många tror att Sverige redan är fölorat, lite som Libanon. Sverige som islamskt land med måne istf kors på flaggan. Ett skitland som de flesta andra arabländer med kvinnoförtryck och anti-intellektualism.

   Gillad av 2 personer

  • csaba43 skriver:

   Håller med dig allt utom det vedervärdiga nonsens ordet ”värdegrund” ändå är jag bara en stolt assimilerad medborgare.

   Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Tänk om Sossarna under 1930-talet använt ordet Värdegrund? Då när de höll på med Rasbiologiska Institutet.

    Gilla

 13. Christer Carlstedt skriver:

  Samma jädrans litania!
  Det blev fel fast vi ville så väl!
  Vi har gjort för litet och för sent och med bristande uthållighet.

  Den enda tanke som inte tycks slå det politiska skiktet är att de kanske tänkte fel.
  För om man tänker fel så blir ju problemlösningen med nödvändighet just fel.

  Baylan kommer nu med mera av samma som blev fel. Fast mera av det. Och så skall vi börja tidigare och hålla på längre.
  Förlåt, men det låter inte precis som något framgångsrecept.

  Tänk om det kan vara så genomjävligt att de som kommit och kommer hit inte alls VILL bli någon jädrans Medelsvensson!
  De kanske är otroligt nöjda med att bo i sin enklav med likasinnade, men förstås gärna med bättre ersättningar och flera butiker med pryttlar och varor från landet i fjärran.

  Fast det förstås, då rasar ju politikernas världsbild om landets och därmed deras egen förträfflighet samman som vilket sandslott som helst.

  Jag förstår att det svider att peta hål på en varböld. Lukta illa kan det också göra. Det brukar dock vara den gängse metoden för att bli av med den.

  Tänk för ett ögonblick tanken att integration och assimilation inte är ett dugg intressant för de nyanlända när de nu än var det.
  Då är ju segregationen deras önskemål.

  Då blir ju Baylans och det övriga politikerfrälsets tänkta åtgärder ännu ett misslyckade.
  Det gamla talesättet att man kan leda hästen till vatten men inte tvinga den att dricka har sin bäring även i detta fall.

  Varje ”åtgärd” för att bryta segregationen utan att ärligt undersöka den bakomliggande mekanismen är dömd till misslyckande.

  Man tycker tydligen att man gått till grunden när man skyller på socioekonomiska faktorer som orsaken till segregationen.
  Snälle Baylan et consortes – havet är faktiskt betydligt djupare än vad man kommit till med u-båtar ännu så länge.

  Länge trodde man att atomen var universums minsta beståndsdel på samma sätt som man nu hävdar socioekonomiska faktorer som orsaken till segregationen.

  Nu vet vi att atomen är uppbyggd av en massa småpryttlar som i sin tur består av ännu mindre byggbitar som snurrar litet hit och dit.

  Med kunskapen om att man inte vet allt, så finns det troligen orsaker till segregationen som man hitintills har vägrat att ens tänka på av rädsla för att den omhuldade bilden av den egna förträffligheten då skulle kunna raseras inför ens egna ögon.

  Tänk om det skulle visa sig att vi gjort precis allt galet efter det att vallonerna och annan arbetskraftsinvandring kom.
  Tänk om vår ”godhet” och tycka-synd-om-mentalitet i själva verket är orsaken till det problem man nu säger sig vilja lösa.

  Gillad av 1 person

 14. Fredrik Östman skriver:

  Det är ju onekligen en utsökt karamell — ett implicit erkännande av komplett misslyckande i och övergivande av sinnevärlden — när ”tidigare åtgärder” betyder barnavårdscentralen i stället för dagis.

  Tendensen i socialismen, och alla andra kätterier, till upplösning av familjen, till eugenetik och massmord av missanpassade är ohejdbar. Efter BVC kommer så fosterdiagnostik, preventivmedel, steriliseringar och när detta inte räcker som vanligt socialistiska klassmord.

  Tidigare åtgärder! Preventiva åtgärder! Die Endlösung! Ring in den tusenåra fredens rike! (Exmera den fina ironin i att just Ernmanskan läser just denna strof!)

  Gilla

 15. Hans Kindstrand skriver:

  Om man inte skapar problem har man ju inga problem att lösa – och då behövs man ju inte. Jag anar en räv bakom Baylans vänstra öra.

  Gillad av 1 person

 16. gmiksche skriver:

  Baylan blev faktiskt nedtagen från sina moln i en intervju i P1. Jag råkade lyssna på det när jag satt i bilen igår kl 23.30 på ett ungefär. Baylan blev avklädd totalt. Det jag förvånades mest över var hur ihärdiga och väl pålästa journalisterna var. Det hade jag inte förväntat mig på en P1 som annars mest sänder snyftprogram. Tyvärr sändes intervjun alldeles för sent för att nå många lyssnare.

  Gilla

 17. Janeric L skriver:

  Det finns tyvärr inget som de nuvarande politikerna kommer att göra som vänder skutan. De saknar insikt i varför Sverige hamnat i dagens läge. När man 1975 inledde omläggningen saknade man vision och plan hur ett multikulturellt samhälle utan stora ekonomiska, kulturella och religiösa skillnader skulle kunna skapas. I själva tanken ligger det en inbyggd motsättning och bristen på insikt om detta har lett till rader av projekt och insatser för att genomföra något som sannolikt är omöjligt i ett demokratiskt och jämlikt samhälle. Jag har tidigare försökt att i olika sammanhang få redan på om det finns något exempel på land där man lyckats förena fri mångkultur med övriga värden som ofta förknippas med ”ett bra liv för alla” (demokrati, jämlikhet, hög levnadsstandard, segreationsfritt etc. ) Ingen har ännu gett nått exempel.

  Gillad av 1 person

 18. Jan Ahlström skriver:

  Stefan Löfvens favorituttryck är att ”det ska vara ordning å reda”, och det kör han med varhelst det är problem i samhället.
  Vore ju strålande om människan kunde sluta svamla om detta och istället ta tag i problemen/utmaningarna, för målsättningen med statsministerjobbet borde väl bl.a. vara att visa positiva resultat för svenska folket.

  Gillad av 1 person

 19. bjornwiklund skriver:

  Så mitt i prick….

  Grupp 3, dvs den del av gruppen som ser vartåt det barkar då katastrog´fen redan är ett faktum, har getts alldeles för stor makt…

  OCH nu då denna grupp äntligen vaknar (2 decennier för sent) startar ett arbete med två decennier gamla lösningar…..

  Vad kan gå fel?
  eller
  kan något ÖHT bli rätt?

  Gillad av 3 personer

 20. Willy Lindqvist skriver:

  Den som vill åstadkomma integration bör avhålla sig från att locka hit folk vars religion och ideologi förbjuder dem att integreras med Sverige och svenskt samhälle. Nu har regering och andra politiker gett sig själva en utmaning de inte klarar av.

  Gilla

 21. Tage Sundin skriver:

  Segregationen är värre i dag än för 20 år sedan, men mindre allvarlig än den kommer att vara 2037…

  Orsaken är given: Det är knepigt att lära fiskar cykla, och antalet fiskar växer stadigt!

  Gilla

 22. Richard skriver:

  Som en vän sa för över 30 år sen. Om elementen är kalla, så är det inte fel på elementen. Utan det är skit i ledningen!
  Hehe kom att tänka på en sak. Han sa det efter att blivit relegerad ifrån folkhögskolan vi gick på. Den drevs av IOGT. Han hade kommit hem sent till internatet en natt lite rund under fötterna. Och hade oturen att möta skolans självutnämnda moralpolis, som naturligtvis skvallrade för rektorn dagen efter. Han fick sluta samma dag.Till saken hör att han var adopterad ifrån Korea. Så nu funderar jag på hur det skulle ha hanterats idag? .

  Gilla

 23. Janne skriver:

  Baylan har misslyckat med sitt uppdrag,men försöker klamra sig fast vid köttgrytan några år till.

  Ta ditt ansvar Baylan och avgå.

  Det finns andra som har alternativa lösningar än de, som du Baylan har misslyckats med.

  Gilla

 24. Janeric L skriver:

  I Sverige har vi nu uppnått så stor kritisk massa av olika klanstrukturer att det i princip är omöjligt att återgå till ett samhälle utan dessa klanstrukturer och dess negativa effekter på det samhälle som vi känner sen lång tid tillbaka. Politikerna saknar verktyg för hur fortsatt omvandlingen i oönskad riktning skall hindras. Den som tror nåt annat får gärna förklara hur ett nedbrytande av de klanstrukturer som dagligen förstärks skall kunna genomföras. Observera att med hjälp av sociala medier behöver inte alla i klanen vara fysiskt närvarande i Sverige.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.