Gästskribent Per Holmlöv: Gäst hos verkligheten

logo­DGSI Åre har vi hyfsat framgångsrikt tagit hand om våra asylsökande. Migrationsverket placerade 2015 runt 1 000 asyler i vår kommun. Vi var 10 500 innevånare och jämfört med Danderyd och Täby så är det många flyktingar, men vi hade ju fler tomma hotell och vi välkomnade med gott värdskap och hoppades att våra gäster skulle trivas i vår bygd.

Migrationsverket betalade hotell och mat. Kommunen ordnade i enlighet med sina skyldigheter skolgång för barn yngre än 18 år. Civilsamhället samlade genom Välkomstgruppen in vinterkläder och ordnat fritidsaktiviteter. Vi var några eldsjälar som startade projekt SPRINT, språk och integration. Vi har med volontärer och tränare producerat 35 000 elevtimmar i basal svenska. Nu har Åre 50 asylsökare i praktik eller anställning i turist och servicenäringen.

Vi har med hjälp av kommunen och biblioteket adresserat kulturfrågorna med föreläsningar, filmer och lättlästa tidningar och böcker. Vi har läst både ”En man som heter Ove” och ”Hundraåringen”. Vi har sjungit och lekt såväl ”Björnen sover” som Jämtlandssången.

Men vi har inte gett oss på de djupa kulturella skillnaderna mellan islam och vår sekulära övertygelse. Inte heller har vi adresserat skillnaderna mellan de patriarkala värderingarna och vår feministiska världsbild. World Value Survey  gör studier där ländernas grundläggande värderingar jämförs och presenteras i ett koordinatsystem. (World Values Survey Ronald Inglehart ”Cultural evolution”.)

Den protestantiska nordeuropeiska sfären ligger uppe i högra hörnet med Sverige som allra mest extrem. Den islamska/afrikanska kulturen, varifrån våra asylsökare kommer, ligger längst ner till vänster. Avståndet mellan våra kulturer kunde inte vara större.

Vi har här inte haft någon brottslighet eller vandalism, polisen har förklarat att hustrumisshandel och barnaga är lagbrott i Sverige. Vi har främst uppmärksammat skillnader i kvinnornas klädsel och uppträdande, de har ytterkläder inomhus med slöja och handhälsar inte. Vi har anpassat oss och i SPRINT haft kompetenta kvinnliga volontärer och asylkvinnor som tränare. (Flickskolan avskaffades i Sverige 1974). Men asylboendet är likafullt ett kulturellt och språkligt isolat som inte förbereder de asylsökande för den svenska kulturen eller arbetslivet.

Ministrarna Ylva Johansson och Magdalena Andersson har meddelat att alla som kan skall arbeta. Budskapet riktade sig till den kvinnliga invandrarpopulationen som har ännu högre arbetslöshet än den manliga populationen. Vi har som duktiga tränare haft kvinnliga asylsökare, färdigheterna finns men begränsas av kulturen.

Migrationsverket beslöt i oktober 2016 att avveckla asylboendena i Jämtland och familjer och barn rycktes upp ur skola och tillfällig trygghet. Migrationsverket beslutade i februari 2017 att åter öppna boendet i Åre. De hundratal sökande som ännu inte skickats iväg får nu stanna och i mars kommer nya asylsökare, 100 syrier och afghaner i första svängen.

Vi vet hur vi skall göra SPRINT mer effektivt och lära dem som vill basal svenska. Nu får vi chansen till förbättring. Jag vill nu fråga DGS duktiga läsekrets:

Hur transfererar vi svensk kultur till våra asylsökare?

Och nästa fråga är inte lättare:

Vilka element ingår i den svenska kultur som vi vill överföra? ”Komma i tid” eller ”Hel och ren och med nödiga läroböcker försedd”, vad är västerländsk, skandinavisk och svensk kultur?

Vad bör ingå i ”Introduktion till svensk kultur”.

Det är äkta, inte retoriska, frågor! Vi är i skarpt läge nu och det finns ingen myndighet som ger några svar.

Per Holmlöv är management konsult emeritus som flyttat till foten av fjället med hustru Lisa och hundarna Jaque och Siri. Han är en av initiativtagarna till och projektledare för SPRINT.