När sanningen åter blev på modet

portrattbild-ilan

Ilan Sadé

Engagemanget för fakta och vederhäftiga nyheter tycks numera gå som en väckelse genom etablerade media. Det är nästan rörande att se hur alla sjunger sanningens lov. När bilden av Sverige som ett lyckat välfärdspolitiskt experiment utmanas, tycks gränsen definitivt vara nådd; det fosterländska blodet svallar i DN-skrapan.

Men låt er inte narras. Det är fel att måla upp detta som en kamp mellan sanningsälskare och sagoberättare. Om det bara vore så väl vore saken enkel. Båda sidorna är nämligen i mångt och mycket avspeglingar av varandra. Vad stora delar av de alternativa medierna och den nya amerikanska presidentadministrationen gör är att helt enkelt slå mot de etablerade medierna med samma metoder som dessa själva använder titt som tätt. Detta driver de sistnämnda till vanvett.

För låt oss stanna upp och rota lite bland minnen från en inte alltför avlägsen dåtid, när stridsropet inte var fakta och ”fake news” gick under den smågulliga benämningen ”tidningsanka”. Objektivitet var, som bekant, ett begrepp som misstroddes djupt bland journalister. ”Våga välja vinkel” var i stället mottot för dagen. Man talade om olika perspektiv och om påstått svaga gruppers ”rätt till sin egen sanning”. Man var helt enkelt en smula ärligare med att fakta och sanning i dessa kretsar anses som töjbara storheter.

I samhällsdebatten om mäns våld mot kvinnor förekom uppgifter om att nästan hälften av alla kvinnor har utsatts för våld, men det visade ju sig att definitionen av ”våld” var uttöjd bortom igenkänning. Det antogs – och antas alltjämt – att Sverige är präglat av en ”strukturell rasism” som blir svaret på nästan alla frågor om varför utfallen blir så olika mellan olika grupper. Miljoner och åter miljoner skattekronor har pumpats och pumpas in i organisationer som slår mynt av att bekämpa detta spöke. Vi hade historien med de apatiska flyktingbarnen, som under en tid hade en framskjuten plats i nyhetsrapporteringen och blev föremål för kampanjjournalistik från SVT:s sida, varvid viktiga omständigheter förtegs. Eller, för den delen, rapporterna om ensamkommande asylsökande som hävdar att de är minderåriga. För att inte tala om utrikesnyheterna, där vinklingen och spridandet av ”fake news” frodas när det gäller två länder: USA och Israel.

Alarmism och spridning av en negativ bild av Sverige går alltså för sig, så länge det är ”rätt” budskap som förmedlas. Nu har samma journalister, efter årtionden av postmodernt vinklade berättelser och amsagor, mage att föreläsa om vådan med vinklade, oprecisa nyheter. Trovärdigheten i det nymornade engagemanget för sanning och objektiva fakta är, milt uttryckt, frånvarande.

Nej, vad det handlar om är givetvis att fakta och sanning åter används som slagträn i debatten mellan olika sidor vilka har vinkling och förvrängning som gemensam hobby. Med andra ord inget nytt under solen. Agendajournalister inom nya media och president Trump pucklar på motståndarlägret genom att anamma vinklingen och förvrängningen som metod – om än på ett mer oförblommerat sätt.

Är detta bra? Nej, det är det inte. Givetvis är objektiv nyhetsförmedling och strävan efter att få en så heltäckande världsbild som möjligt någonting som vi måste slå vakt om och främja. Ur den synvinkeln är det förstås trevligt att begrepp som fakta, lögn och sanning har fått en renässans. Att gammelmedia sätter sig på höga hästar och utnämner sig till sanningens bästa vän är dock en aning magstarkt.

37 reaktioner på ”När sanningen åter blev på modet

 1. seniorciticen skriver:

  MSM är som de alltid varit
  -för fram det som ger stöd åt din agenda
  – förneka eller vinkla det som inte stöder
  -blåljug
  -stigmatisera meningsmotståndare

  Gillad av 3 personer

 2. Jonas Nilsson skriver:

  Uppmärksamt! Dubbelt. Kan alla till slut samsas om att allt har sin vinkel?!
  Men vem som vågar hävda att också bilden av fakta inte skulle vara rekonstruerad OCH representerad?!
  Betydelsen av den moraliska, traderade kompassen måste också verbaliseras, dvs troheten mot respektive projekt som lärts ut och drivits i världens olika universum, inte sällan knutna till de lokala språken.
  Grundfrågan tränger allt mer hänsynslöst på: finns det en grundsanning att söka?!

  Gilla

 3. t skriver:

  Som gammal journalishögskolestudent från en annan tidsålder slås man av den enkla metodik de etablerade skattefinansierade medierna använder då de nu för sitt låtsaskrig för de bankanställdas sk Sanning.Den första – helt avgörande-operation man gör är att det när de gäller strategiska fakta gör en sk kabalistisk ”upsidedown”-operation:Svart blir vitt,upp blir ner etc.Den andra helt avgörande operationen i denna stora desinformationskampanj som ju verkligen är av fundamental betydelse för det parasitära etablissemanget och dess belysningsmästare är projektionen.Sanningssägare förvandlas till samvetslösa lögnare och korrupta avlönade yrkesmässiga lögnare förvandlas till helgon klädda i vitt.Operationen uttryckt moment för moment:1.Inversion.2.Projektion.Ev med passande tillsats av fördunkling,skuggning.Men är de verkligen tal om lögnmästare,eftersom ju de flesta snabbt ser vad dessa sjaskiga klåpare sysslar med?

  Gillad av 2 personer

 4. Lasse W skriver:

  Ja det är ju lögnerna från det politiska och mediala etablissemanget som har retat upp folk. Folk är inte dumma. Lögnerna ska väl gjuta olja på vågorna och bereda marken för stora samhällsförändringar som ingen egentligen önskat. Så är det tänkt, hel- eller halvmedvetet. Vi får höra att vi lever i den bästa av världar, vi ska se positivt på tillvaron och våra medmänniskor, vi ska vara solidariska och inkluderande, vi ska vara förändringsbenägna, vi har alltid varit mångkulturella, invandringen är lönsam, vi har råd, vi behöver fler som arbetar nu när 40-talisterna går i pension, landsbygden lever upp nu när flyktingarna kommit. Och så vidare.

  Intuitivt anar folk att de blir manipulerade och lurade. Det är något som inte stämmer. En kognitiv dissonans uppstår. Ett parti som SD blir svaret på lögnerna och manipulationerna. Till slut går det inte längre att ljuga kring de negativa konsekvenserna av den stora och vårdslösa flyktinginvandringen och de galopperande kostnaderna och kriminaliteten. Där befinner vi oss nu.

  Hade politikerna – som japanska politiker gjort ett par gånger – framträtt på presskonferens med sänkt huvud och bett om ursäkt för gjorda felbeslut hade situationen kanske gått att rädda. Sverige hade kunnat få markkontakt. Men nu går man på i ullstrumporna och gisslar de som påtalar problemen. Vi har inte gjort några fel säger man samtidigt som man börjar strama åt flyktinginvandringen och vill öka antalet poliser. Man är underförstått medveten om sitt svek. Men man får inte säga det. Skenet ska hållas uppe. Den kognitiva dissonansen höjer ångestnivån i landet. Framtidstron och tilliten sviktar. Sveket är monumentalt.

  Gillad av 4 personer

 5. Hortensia skriver:

  Ja, Ilan Sadé, ur led är tiden och jag börjar bli utled på att mödosamt tvingas söka efter sanningen i dagens oändliga medieflöde, men jag är redan ursinnig över att irreversibelt negativa konsekvenser av ”etablissemangets” lögnaktiga utsagor, påfallande oförmåga till logiskt tänkande och hårdnackade ovilja att hålla räfst och rättarting kunde drabba Sverige så ofattbart hårt.

  http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/aktivisterna-tar-over–i-regeringskansliet-och-pa-redaktionerna/

  https://varjager.wordpress.com/2015/09/18/ensamkommande-barn-vill-fa-hit-fru-och-barn/

  http://www.friatider.se/riksdagen-ska-utreda-flyktingbarn-som-vill-ta-hit-fru-och-barn

  Gillad av 1 person

 6. Björn skriver:

  Eftersom det inte finns några absoluta ”sanningar”; som ALLA kan vara överens om, borde SVT före sina nyhets- och s.k. granskande program, lägga ut texten; ”Vi vill varna för vinklat innehåll i det här programmet”! På tal om ”sanningar”, så undrar jag hur vissa ”kändisar”, som tidigare ansett sig blivit kränkta av ”Fake News” från skvallerpressen, numera sväljer och hyllar all skit som hopdiktas om Trump!

  Gilla

 7. Hexe skriver:

  På inslaget nedan, som sprids av Carl Bildt på twitter kan man lyssna på USA fd fd ambassadör i Sverige. I början är det riktigt intressant om hur information om allvarliga händelser skall förmedlas till presidenten (ej via TV utan via underrättelsekanalerna). Sen påtalar han hur viktigt det är med fakta innan man börjar dra slutsatser och uttala sig. Ett par minuter in efter att han deklarerat att vi i Sverige tagit emot hundratusentals migranter (observera att de talar om migrants ej refugees, dvs inkl anknytningsinvandring som legat på stadiga 35-40k de senaste åren) så säger han att allt är toppen i Sverige. Ekonomin blomstrar, vi har producerat Minecraft, Spotify och skype. Om han menar att detta skett pga migrationen eller trots den låter jag vara osagt.

  Den blomstrande ekonomin kan man ju fundera kring. Visst påverkas ekonomin om det offentliga plötsligt lånar hundratals miljarder och plöjer ner i migrationsrelaterade kostnader, men jag ställer mig tveksam om det är en lönsam investering (milt sagt). Vi skapade helt enkelt vår egen lilla lånebubbla och brände pengarna vilket gett ett kortsiktigt uppsving (tror jag). Att koppla Minecraft etc till migrationsvågen är mkt märkligt då jag inte kan se ngt samband överhuvud taget. Jo Notch kunde nog sitta i sin lgh i Fruängen och köra indieutveckling av Minecraft även om vi tagit emot noll migranter, eller dubbelt så många.

  http://www.msnbc.com/morning-joe/watch/how-immigrants-have-helped-benefit-sweden-880930883539

  När debatten efter Trumps uttalande plötsligt vreds till migrationsfrågan känns det som att det offentliga Sverige blev samfällt kränkta och eftersom Trump sa det så går alla man ur huse för att säga hur fel han har och att det är tvärtom. Mkt av rapporteringen från utlandet är också fel. Kravallerna i Rinkeby ex har mkt lite med Reinfeldtpuckeln att göra, av den enkla anledningen att dessa inte bor där. Kravallerna där beror istället på tidigare års totala misslyckande att integrera personer boende i dessa områden.

  Det man gör från båda sidor är alltså att ta två olika fakta och koppla ihop dessa, trots att samband saknas. Reinfeldtpucken inte lika med kravaller i Rinkeby. Reinfeldtpuckeln inte lika med minecraft.

  Det lustiga är dock att man här hemma numera kan läsa i tidningarna om de svårigheter Reinfeldtpuckeln innebär för kommunerna, för många kommuner är det rent av en katastrof under uppsegling. Men detta glöms snabbt när man ska försvara Sverigebilden utomlands, lite märkligt.
  http://mensanen.blogspot.se/

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Varje tänkande människa tolkar rapporterna från Rinkeby och kopplingen till Reinfeldspuckel som att dagens upplopp bara är en mild bris i jämförelse med det som kommer att orsakas av Reinfeldspuckeln. På vilka grunder gör du en avvikande tolkning, och varför är du i samband med detta så aggressiv mot dem som gör den uppenbara tolkningen? Skulle det inte räcka att påvisa varför du har rätt och vi har fel?

   Gillad av 1 person

 8. Stig Melin skriver:

  Det som är sanning och det som är lögn är väl definierat i bibeln. Han som är vägen, sanningen och livet är satt på undantag och få känner honom därför. Jag tror det också är anledningen till förvillelsen om sanningen. Resultatet blir kaos i frågan.
  Stigmelin.com

  Gilla

 9. Kalle skriver:

  ”det fosterländska blodet svallar i DN-skrapan.”

  Jag vill påstå att i det huset svallar bara ormens blod. Det huset är så kontaminerat med lögn av ormens och Satans företrädare på jorden att själva platsen där huset står har så höga koncentrationer av ondska, lögn, smärta och vanmakt att det inte hjälper att riva det och bulldozra bort resterna eller ens om alla medarbetare inklusive chefslögnaren och hans chefer familjen storljugarbonnier skulle brännas till aska. Det är en ohelig plats vars negativa energier bara finner sin motsvarighet i de ryska massgravar vars 10-tals miljoner offer slaktades av de ”sovjetiska” bödlarna.

  Gilla

 10. Thomas Ek skriver:

  Trumps definition på ”Fake news” är påhittade nyheter, alltså inte vinklade nyheter. Att blanda ihop dessa begrepp så som vårt Public Service gör är ohederligt. Trump administrationen har med tydligt redogjorda exempel visat att journalisterna på t.ex. New York Times och CNN rakt av hittar på nyheter och att de mot den bakgrunden är bland de mest vidriga och oärliga varelser som finns på vår planet. Trump har sagt detta rakt ut, och det är närmast sagolikt underbart att USA fått en president som fräser ifrån mot vår ohederliga presskår. Ca 80-90% av ”main stream media” i USA är ovanpå detta så hårt vinklade i sin nyhetsrapportering att de fungerar som det Demokratiska partiets högra hand., dessa journalister agerar som rena politiska aktivister. Från sin skyddade högborg och utan nämnvärt motstånd driver vårt eget Public Service som vanligt på med sin djupt brottsliga vinkling, för att inte nämna all information de dolt under Obama administrationens styre. Det är Obama som ensamt bär skuld till att världen nu står i brand och denna kunskap har vårt Public Service undanhållit medborgarna. Vårt Public Service som till och med skyddas av vår egen Granskningsnämnd måste läggas ner och ersättas med något som fungerar.

  Gillad av 7 personer

 11. Jaxel skriver:

  Nu möts den postmodernistiska vänstern med samma tvivelaktiga förhållningssätt till verkligheten som de själva tillämpat under längre tid. Inte så kul tydligen.

  Dessutom tillämpar ju Trump också metoden att angripa meningsmotståndaren personligen på samma sätt som vänstern gjort under längre tid. Istället för att argumentera i sak har man kallar meningsmotståndare rasist, fascist, brun råtta med mera. Nu slår även det tillbaka.

  Det är bara att konstatera att många av dem som nu klagar har bäddat för detta.

  Gillad av 4 personer

 12. cmmk10 skriver:

  Det intressanta är att i o m den här ”debatten” kommer det kanske att gå upp för de flesta att media, om så inte direkt ljuger, alltid har valt ut vilka nyheter som vi skall få ta del av. De har dessutom vinklat dem och kletat på känslosås för att styra hur vi skall tänka.

  Effekten kommer nog att bli att ingen tror på någonting – vi kommer att sakna en fast punkt i tillvaron! Jag förbannar det skrået för vad de har gjort mot sanningen – de är informatörer och inte journalister.

  Gillad av 3 personer

 13. Ulf45 skriver:

  Tack för detta klarläggande!

  Det har under 2016 utkristalliserats en syn på ”sanningen” i MSM, som endast gäller det egna fögderiet. När nu Trump och hans efterföljare tar upp stafettpinnen och följer trupp på upploppet, så skriker målkommittén diskvalifikation för full hals.

  Då undrar den rättrogne; vad var det för fel och varför diskvalificeras Trumpsvansen, nu när man äntligen lärt sig spelreglerna? Är det så att reglerna gäller bara för ”medlöpare” och inte för nykomlingar?

  Den här mediautvecklingen är en tråkig utveckling och den är direkt farlig för demokratin och bidrar inte med något annat än till kaos och anarki.

  Till Trumpsvansens försvar kan läggas att valet av alternativ är mycket begränsat och att MSM i sin hegemoni över det numera svårt vinklade gammelmedia vägrar att ta dialog. Resultatet kommer säkert att bli att de stora mediehusen i USA, och för den del också i Sverige, inte bara mister sina läsare/tittare, de mister också sin mediala makt att ohejdat manipulera allmänheten

  Gillad av 2 personer

 14. Kuckeliku skriver:

  Peter Wolodarski och hans kompisar lever i en filterbubbla som gör att de inte kan föreställa sig annat än att de har den hela och fulla sanningen, även om verkligheten vrålar dem i ansiktet. Alla socialliberala dogmer är sakrosankta och behöver inte underbyggas och bör inte ifrågasättas. Likadant med SVT-Helin som vill bannlysa alla som inte böjer sig för vissa pseudoreligiösa dogmer.

  Gillad av 1 person

 15. MartinA skriver:

  Gammelmedia har otroliga förmögenheter bakom sig, får mijarder från staten och har tillgång till enorma flöden av reklampengar. Alternativmedia har … privata donationer. Ville bara påpeka det.

  För övrigt så kommer all media alltid vara vinklad. Attityden i artikeln verkar vara att det skall gå att få all sin information från en källa eller en media. Men så kan det omöjligt fungera. Kampen om makt är alltid hård. Och media är central för kampen om makt. Den kommer alltid förvridas av politik.

  Gillad av 4 personer

  • En annan skriver:

   Just därför borde presstödet ses över, inga mer pengar till dom stora drakarna, driver man en egen agenda ska man också stå för den, utan skattebetalarnas allmosor. Stödet borde riktas mot mindre lokaltidningar som tar upp och belyser problem i närområdet.
   Dom stora tidningarna är skiträdda för att servera sanningen, både i stort och smått, dels är dom köpta, sålda, rökta och betalade av globalisterna, dels tror dom att minsta lilla hint skulle peka mot invandringsrelaterad brottslighet skulle starta upplopp och hatbrott. Jag skulle nog vilja tro tvärtom, om befolkningen mer och mer ser sig grundlurad av etablissemanget, om ingen, som nu, har varken vilja eller lust att ta ta i problemet. Om någon skulle, vilket gud förbjude, kunna tänkas göra detta, som nu senast en polis och en ekonom, skjuter man hellre budbäraren istället för att väga in vad dom säger.
   Om man surfar runt lite kan man hitta dom mest dåraktiga tölparna som sticker upp sina fula trynen, ex.vis en professor i ngt. som startar upp en ren jävla hatfacebooksida emot Tino S
   Efter ett tag ansluter sig naturligtvis ett gäng som jag personligen kallar fittmössor, ojoj här hatas det på in masse…
   Till slut trötnar tino, påpekar det absurda i det hela, varvid professorn ber om ursäkt, vilket Tino ödmjukt accepterar.
   Men jag tycker inte det är ok. att dom ska komma undan med det, jag kunde förstå det då, annars hade hans budskap eroderat och istället landat i pajaserier.
   Peter Springare, blev också föremål för ett drev, för att han sa sanningen, den fulingen.
   Så j-a bra att han blev inbjuden till Veckans brott, där han fick lufta sina åsikter, med bifall av rikskrimmonologen GWP. Man kan ju bara tänka va han jedezki(felstavat, säkert, dock oväsentligt) skulle ha sagt; VI HAR INGA PROBLEM MED INVANDRARE…
   Just nu för pressen ett tvåfrontskrig, jo, dels mot Putin, han är skitfarlig, dels mot USA, dom har valt fel president, vojne vojne. Att det tydligen pågår ett krig iförorterna om vem som egentligen bestämmer, det skiter väl dom som ska bestämma högaktningsfullt i
   Bara en sak till; Birgitta ohlson, har skrivit en bok, nåt om duktig flicka hörde jag idag, nä för ett tag sedan, men birgitta ,kvinnans frigörelse är redan genomförd i sverige, vi har för fan flest ensamhushåll i världen, vi är tillokmed så attans frigjord att vi kan utmana mullorna i Iran med våra kläder, för att citera en bloggare, ha gått bananas på myrorna,det ni…
   Som tur är, är det mesta av det här storstadsrelaterat, här ute på landet finns inte så mycket trams och flärd, men det spiller över ibland, speciellt när vi ska betala för dessa snackepellars idioti, å här kommer vi plötsligt in på rikspuckot Lövin, men det får anså
   Tack för ordet

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Presstödet kommer alltid användas för att skydda det sittande etablissemanget. Det ligger i statens natur. Det enda meningsfulla motståndet kommer i ett annat led i processen, nämligen insamlandet av skatt från oss alla. Det är där vi kan göra motstånd.

    Gillad av 1 person

 16. Gösta Johnsson skriver:

  Nu pudlas det hejvilt bland gammelmedias journalistkår….var fortsatt vaksam med nyhetsrapporteringen..den fortsätter om än med lite mindre bokstäver att vara vinklad och agendasatt och mörkas fortfarande om inte verkligheten tål sanningens dagsljus..

  Den vanlige läsaren och medborgaren har avslöjat missförhållanden med en icke objektiv nyhetsrapportering och söker sanningar i alternativa mediekanaler….och tur att sådana finns..

  Gilla

 17. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag tror det är viktigt att bedöma sanning/information på ett mer differentierat sätt

  1. Det finns faktisk information som är högst tillförlitlig och som lätt kan verifieras. Dit hör aktuella händelser som ett vulkanutbrott, Sveriges el-användning under det senaste året etc etc. Toni Sanandajis Massutmaningen är inget annat än en sammanställning av tillgänglig statistik som knappast någon förnuftig person kan motsätta sig då detta lätt kan verifieras. Trots detta finns det uppenbarligen individer som försökt att förhindra läsning av boken som bibliotekarien på Ekerö. Detta och liknande borde inte vara svårt att få stopp på.

  2. Mer problematiskt är utelämnandet av information som strider mot en rådande uppfattning hos en journalist eller skribent. Vill man förstärka uppfattningen av en snabbt hotande global uppvärmning så nämner man allt som man tror hör dit som smältande is i Arktis eller en kraftig cyklon i Västindien och liknande men inte att Grönland drabbas av jättelika snöfall eller översvämningar i Kalifornien då skribenten har fått för sig att detta inte faller in i mönstret av en hotfull klimatändring. Samma sak gäller nedtonandet av allt som strider mot att den svenska migrationen inte fungerar alldeles utmärkt eller att kriminaliteten i Sverige enligt vissa beräkningar ständigt minskar.
  De som däremot anser att en global uppvärmning är harmlös gör precis tvärtom liksom de som ser massmigrationen som ett allvarligt socialt och ekonomiskt problem.

  Det är precis av denna anledning som det är viktigt att ge röst åt olika uppfattningar och det är precis detta som är det svenska problemet. Svenska etablerade media har en alldeles för stark position och den svenska överheten är alldeles för likformig och homogen men samtidigt allt för mäktig. Den skiljer sig faktiskt inte strukturellt från dagens Kina eller gårdagens DDR.

  Det som förhindrar att situationen är alldeles outhärdlig är den förhållandevis lätta tillgången till utländsk information via Internet och att många är kapabla att förstå främmande språk. Visserligen är även information på Internet otillförlitlig och biased men ofta inte på samma sätt som de nationella informationsmedierna. Det verkligt förfärande vore om alla skulle hantera ”sanningen” på samma sätt.

  Gillad av 5 personer

 18. phnordin skriver:

  Tack för detta vederhäftiga inlägg i debatten. På lång sikt borde traditionella media vara medvetna om att deras överlevnad är helt beroende av journalisternas oberoende, kompetens och saklighet. De problem som pressen står inför borde mana den till att besinna sig, söka sig mot kvalitet i sin utövning, återskapa förtroendet och verkligen göra skäl för att vara en statsmakt.

  Gilla

 19. Hedvig skriver:

  Ivar Arpis ledare ”Faktaresistenta är vi allihopa” i dagens SvD är passande läsning i det här sammanhanget.

  https://www.svd.se/faktaresistenta-ar-vi-allihopa/om/ledare

  Ett bra tips kan vara att hjälpa det nya liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samlings (MED) att registrera sitt nya partinamn. Kostar bara ett frimärke. Inga obligationer om medlemsskap el dyl.

  http://www.medborgerligsamling.se/

  Min förhoppning är att MED som är öppen för samarbete med SD får stöd av många, som inte kan tänka sig att rösta på SD.

  Gilla

  • Flodvågen skriver:

   Se för guds skull till att inte rösta MED om de riskerar att inte komma över 4%, det har vi helt enkelt inte råd med, det krävs mandat. Över 4% låt gå, men riskera inget 2018, det är skarpt läge.

   Gilla

 20. BCCDR skriver:

  Författaren säger att i utrikesnyheterna frodas ”fake news” när det gäller två länder: USA och Israel. Är Ryssland här borglömt eller bortvalt? Och det hade väl under alla omständigheter varit på sin plats att återge ett eller ett par framträdande exempel.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag tror att det handlar om två saker. Dels vilka länder man personligen känner till, dels allvaret i ljugandet.

   Jag ser ju själv ur mitt perspektiv att utrikesrapporterinen om Österrike i Sverige och om Sverige i Österrike är rena rama Grönköpings Söndagsbilaga. Bara påhitt, trams, överdrifter och clickbait. Billig journalism. Vilket borde säga oss någon om trövärdigheten i det européiska projektet. Så är det med alla länder som räknas som utlandet, vilket gör att vi ser mindre trams om Norge och Finland i Sverige. Men när det gäller USA och Israel är det mycket tydligare att pressen har en ensidig politisk agenda och befordrar denna med samma metoder som används inom den övriga utrikesrapporteringen: Fake news.

   Gilla

   • BCCDR skriver:

    Menar du att den svenska utrikesrapporteringen om Ryssland skulle vara okänd för författaren och eller att den svenska utrikesrapporteringen om Ryssland är av grönköpingskaraktär? Och kan inte du, som har en tydlig uppfattning om pressens ensidiga agenda när det gäller USA och Israel, ge ett par viktiga exempel?

    Gilla

 21. Lennart Bengtsson skriver:

  Här är ett exempel på hur miljörörelsen har drivit en ”sanning” som inte längre visar sig vara en ”sanning”. Se följande inslag om de ”klimathotade” isbjörnarna. Jag är inte säker på att detta kommer att rapporteras i MSM då det inte är förenbart med den rådande mediala ”sanningsuppfattningen”.

  Gilla

 22. Sidonie Jansson skriver:

  Både här hemma och i USA och egentligen i alla länder, är etablerade mediakällor i händerna på de som ser sig som liberaler, ofta med orientering mot vänster. De anser sig bära på Sanningen, godheten och självbilden måste skyddas till varje pris , annars rasar hela tillvaron. I kändis och Hollywood världen är det ungefär samma sak. Där får inte självbilden skadas av vanliga människor eller någon som säger sig stå på folkets sida. Kändisar och Hollywoodkändisar ser sig själva som uppbärande av världens bästa kultur, och det kan man också säga om en stor andel av musikvärlden idag, pop, hip pop , rapmusiken.
  Sanningar? Om man utgår från att .!-Trump är en diktator, han är Hitler, där rättfärdigar man att det ska bevisas genom att skriva, uttala eller protestera allt det han säger och gör eller har sagt eller gjort på det mest vinklade sättet, så att han framstår precis så. Och då lär man små barn och ungdomar att betrakta honom så. Samtidigt har man räddat sin egen självbild.
  Man blundar också för allt våld som kommer att frigöras ifrån den vinklade sanningen. Att många unga personer tar efter kändisar som säger sig vilja eliminera Trump är inte lika problematiskt. Att hans familj förnedras och hotas inte heller signifikant. Han står för allt det onda: Byggandet av en vägg. Han är ju rasist. Så skrivs det om att han är emot all invandring. Kriminella har rätt till skydd. När han träffar svarta politiker och lyssnar på vad de har att säga och vill samarbeta, när han kramar Martin Luther Kings brorsdotter, står det inte i etablerad media.
  Obama däremot har varit felfri från början och fått Fredspriset innan han ens började jobba för freden. Om han nu gjorde det efteråt har försökts vinklas så gott media har kunnat, så att originalbilden av sanningen inte förstördes. Lika så med hans immigrationsprogram.
  Sverige har länge varit en samhällsmodell för resten av Europa och andra västländer. I den vackra självbilden får inte nationalism förekomma. Rädslan är större för nazismen och etniska svenskars strukturella rasism än för extremism åt andra hållet, kommunismens makabra illdåd och folkutrotning, och inte heller är fruktan mot islamism och dess extrema former lika stor. Då har locket satts på det som under lång tid skett i förorterna, och hur det har daltats med på vilket sätt återvändande IS ”krigare” ska tas.
  Och när det gäller våra ”kändisar” är det likadant där: För en Jonas Gardell har alla lika värde, men inte Jimmie Åkesson som ju är rasist enligt Gardells sanning. Men alla islamister har åt andra sidan lika värde. (även dessa som kan tänka sig döda homosexuella?)
  Meryl Streep är också ett briljant exempel på hur man vill vinkla sin egen självbild som alltså är lika med sanning. Hon anklagade Trump för hans invandrings politik, de flesta fina skådespelare enligt henne kom i landet som invandrare, men hon hyllade gärna några år tidigare Polanski som dömdes för att ha våldtagit en minderårig flicka, men återvände aldrig till Usa för att ta sitt straff.
  Märkligt!

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”För en Jonas Gardell har alla lika värde, men inte Jimmie Åkesson som ju är rasist enligt Gardells sanning.”

   Just Jonas G. borde fundera på om det finns någon särskild grupp som kanske inte känner samma beträffande ”allas lika värde” och då kanske särskilt hans eget värde?

   Det är inte otänkbart, att just Jimmie Å. är det enda som står i vägen för en ofrivillig flygtur från ett hustak i Jonas fall.

   Gillad av 1 person

 23. Göran Fredriksson skriver:

  Är det någon som har uppfattat att Svenska Kyrkans biskopar och präster reagerar när SVT, SR och massmedia dagligen bryter mot kristendomens 8:e bud?

  ”Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa”. Eller med SvK:s anpassning till modernt språk att du skall ”Visa dig pålitlig i tanke, ord och handling”. Det är detta som bygger tillit i kristna samhällen.

  Det borde vara uppror i Svenska Kyrkans ledning, bland dess personal och även från Ebba Busch och kristdemokraterna och liberalernas frireligösa om det finns några sådana kvar. Men från SvK och övriga här nämnda är det tyst som i graven.

  Gillad av 1 person

 24. Ina Höst skriver:

  Om du menar att gammelmedia och alternativmedia är lika goda kålsupare och att det bara är fråga om olika vinklingar håller jag inte riktigt med dig.

  Om vi tänker oss verkligheten som en tredimensionell figur (kropp) och människor står runt omkring och ska försöka beskriva vad de ser och hör så noggrant som möjligt så kommer vi att få olika bilder beroende på perspektiv, men alla bidrar de till helheten och motsäger inte varandra. Men om de som ska beskriva vad de ser lägger till och drar ifrån eller lämnar stora luckor efter eget bevåg eller t.o.m. en agenda, kommer bilderna att krocka och motsäga varandra och vi får ingen helhetsbild.

  Det senare är vad gammelmedia gör i syfte att styra hur folk tänker. Men den parlamentariska demokratin vilar på att folket är upplyst och har alla fakta så att de kan göra riktiga val.

  Alternativmedia försöker bättra på detta, men har olika teman – de bevakar inte allt. Avpixlat försöker fylla i sådant som gammelmedia utelämnar i sin rapportering angående invandringen som ju är så stor nu att den påverkar alla delar av samhället. Anthropocene har lagt vikten vid globaliseringen, klimatet och kosten, Det goda samhället är mer filosofiskt och har underrubriken Här skapas samtidens självförståelse. Alla väldigt viktiga!

  Gillad av 2 personer

 25. Ett litet land skriver:

  I vissa avseenden är Sverige ett mycket litet land. Ledande kultur- och skådespelareliter är lätta att ringa in. Mer aktiva rikspolitiker likaså. De är inte fler än på en större släktträff. Och tongivande debattörer och journalister kan alla samlas runt ett större bord.

  Dessa gruppers numerära litenhet parad med tillgång till media, har gett dem ett oproportionerligt stort utrymme. Deras stämmor har då blivit starka och tongivande. Och i ett land märkt av polarisering, har rösterna sjungit i kanon, som i en väl övad kör. Man har vetat vad som bör sjungas och sägas och hur. Man har även, sekundärt, riktat sig inåt mot den egna gruppen, för att bekräfta sig själv och sin givna plats.

  Man har vant sig vid att ha kontroll över vad som sägs och på vad sätt. Egenkontrollen har varit naturlig och given. Och det har fungerat relativt bra under mycket lång tid. Ända tills nu. Nu har arenan plötsligt vidgats, blivit stor, nästan global. Att styra information och urval har då gått ur händerna. Utländsk media har ju sin egen frihet och låter sig inte styras och tuktas av en liten nordlig minoritet.

  När nu svenska politiker och media går ut i ett globalt informationskrig, ett korståg på främmande mark, som exempelvis i USA, blir det lätt patetiskt. Man tycks inte förstå att informationens ande nu släppts ur flaskan. Att dammar har brustit. Att informationsfloden nu forsar fritt ut i världen. Och påvisar hur fel det kan bli. Och hur vi då förvandlas till dåliga exempel, använda för inrikespolitiska syften. Ungefär som Malmö för Sverige.

  Plötsligt förvandlas eliter i Sverige till dvärgar. Deras röster blir svaga. Och krystade bortförklaringar smått löjeväckande. Och även snabbt omvandlade till skämt. Kejsaren står nu naken.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.