En bekännelse

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Ett medfött drag hos mig som jag har haft mycket användning av är att jag är skeptisk, sjukligt skeptisk, skulle några säga. Jag tror knappt på någonting förrän det är fullständigt bevisat och inte ens då är min tilltro mer än provisorisk.

Till exempel trodde jag aldrig på det där med ryska miniubåtar, inte ens under de mest dramatiska åren på 1980-talet, då hela Sverige, i varje fall det officiella Sverige, stod skälvande av ilska och blodtörstigt önskade att vårt försvar skulle lyckas spränga upp någon smygande sovjetisk inkräktare från Östersjöns botten medan TV var där och filmade.

Som du kanske förstår blir man inte alltid populär när man inte riktigt ser precis det som alla andra ser. Att på 80-talet ifrågasätta de sovjetiska gränskränkningarna var då ungefär lika uppskattat som att idag säga att den där Trump kanske inte är så genomrutten i alla fall.

Det som räddat mig från att drivas bort som biltog (slå upp detta användbara ord) från den sociala gemenskapen är att jag är lika – eller kanske ännu mer – skeptisk mot mina egna föreställningar som mot andras. Jag är plågsamt medveten om att jag kan ha fel och att även när jag får rätt så kan det bli på fel sätt. (I historieboken På spaning efter Moder Sveas själ från 1987 förutsåg jag den totala omdaning som nu tycks vara på väg i världen men att den skulle se ut så här med folkvandringar och allt hade jag ingen aning om.) Dessutom kan jag ta emot och låta mig påverkas av argument (observera att detta är något helt annat än att mobbas till instämmande genom påstridigt socialt tryck vilket verkar vara den vanligaste formen av ”debatt” i vårt land).

Efter detta självförhärligande ska jag bekänna att jag inte är övertygad om att president Trump av Amerika är fullt så usel och tarvlig som alla väluppfostrade människor i Sverige och en stor del av motsvarande grupper i USA tycks anse. Visst, Trump kanske blir ställd inför riksrätt och avsatt eller till och med mördad när som helst och, visst, han har en i många avseenden stötande personlighet, visst, han är stöddig och skrytig, slarvar ibland med fakta och uttalar sig olämpligt om kvinnor, visst, allt det där, men han är också skarpögd, begåvad, självironisk och uppriktig.

Hur kan jag tycka något positivt om mannen? Intuition och magkänsla, såklart, hur bedömer vi annars människor – eller eventuellt falska nyheter om sovjetiska miniubåtar, för den delen?

Vad, om något, talar då för Trump? Tja, dels, förstås, smaklösheten i hans motståndares förtalskampanjer. Ta till exempel den här med Whoopi Goldberg ur högen. Fem kvinnor hatkacklar mot presidenten.

Sedan tror jag mig ha kommit på en annan sak. När presidenten förekommer i korta videoklipp gör han ofta ett osympatiskt intryck (vilket troligen är avsikten hos dem som gjort och publicerat klippen). Men när han får tillfälle att breda ut sig över tiden och själv styra skeendet förefaller han åtminstone för mig mer vederhäftig. Visserligen inte som en normal, slipad politiker – om det är det vi vill ha – utan mer som en adrenalinstinn, målmedveten, självupptagen medborgare som uppriktigt vill göra sitt land stort igen. Om du har en timme och 18 minuter eller del därav så ta en titt på den här presskonferensen från häromdagen.

Till exempel har jag svårt att fatta att det inte skulle vara bra, som Trump själv säger, om han kunde komma överens med Putin. Jaha, du tror att han i så fall skulle sälja ut Baltikum till ryssarna? Kan någon föreställa sig, som han säger med början ungefär 53 minuter in i programmet, att Trump skulle vara mera eftergiven mot Putin än Hillary Clinton?

PS Det länder Jonas Thente på Dagens Nyheters kulturredaktion till heder att han uppmärksammar hur media ibland djävlas med fiender som Trump (http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jonas-thente-trollen-tranar-efter-fake-news-fran-oppositionen/) och visar hur svårt det är att veta vad som är sant i medierna.

45 reaktioner på ”En bekännelse

 1. Werner von Winkelbaum skriver:

  Patrick,

  Under det road 60-talet hade jag en kamrat som ofta jobbade nattshift pa ett kontor som tog emot och efter urval vidarebefirdrade text och bildet till landsortstidningar. Var det en student I Berkeley som slog en polis akte bilden I papperskorgen, var det en polis som slog en student sande vi ut Bilden. Samma sak sker hela tiden pa tidningsredaktioner och I TV studios. Information silas efter redaktionens politiska varderingar, och alltmer med svenska medias agenda journalism, med system att paverka lasare, vad som I Sovjetunionen kallades indoktrinering.

  Svenska media har bestamt att Trump ar helt galen. Allt negativt om Trump trycks. Foreslar Trump nagot som utifran forharskande svenska varderingar abuses vettigt, fortigs det. Ar det fel att fa stop pa den okontrollerade invandringen? Ar det fel att utvisa ”illegals”? Ar det inte rimligt att Europa betalar for stt egret forsvar?. Varfor ska jag som amerikansk medborgare betala for Tysklands eller Italiens forsvar?

  Vad man glommer ar att 60 millioner anerikanare rostade pa trump, i stort sett lika manga som rostade pa Clinton (60.3). Ar dessa 60 millioner fascistiska idioter?

  Liked by 3 people

 2. Bo Divander skriver:

  Det finns en poäng i att inte utmana Ryssland per reflex, sant.

  Det finns också en poäng i att Europa behöver ta ett större ansvar för sitt eget försvar.

  Förövrigt har Trumps första veckor inte lovat gott för framtiden. ”Överkörd” av en federal domare i inresefrågan till USA, som sedan enhälligt bekräftades av en apellationsdomstol. En avgången säkerhetsrådgivare. Debaclet med Mexicos president och Australiens premiärminister.
  Sena ministergodkännanden…

  Man får onekligen en känsla av att Trump, som det påpekades i presidentvalskampanjen, är politiskt oerfaren. Det uppfattades då av flera amerikaner som positivt. Han tillhörde inte etablissemanget . Nu visar sig baksidan av det förhållandet. Med en skakig första tid som president.

  Liked by 2 people

 3. Elisabeth skriver:

  Jag tycker också att han verkar sympatisk, med varma humoristiska ögon. Det är svårt att få ihop bilden av honom på presskonferensen med den bild som hans motståndare levererar.

  Liked by 1 person

 4. Svarta mastiffen skriver:

  Jag håller med, och för att inte detta inlägg skall drunkna i kommentarer från kvinnor som har svårt att acceptera kritik mot denna grupp utan att säga att det har en 2000-årig historia så bifogar jag två kvinnliga Trump-supportrar nedan som gör mer än kacklar, först Ann Coulter

  sedan Michelle Malkin

  Yin och Yang, vi kan vara olika utan att det måste vara dåligt.

  Min sons kompis sade här om dagen ”jag hatar Trump”, när jag frågade varför så var det ehhh det vet jag inte, så visst lyckas taktiken såtillvida att en ny generation indoktrinerade svenskar växer fram, på min tid var det alltid, ja det finns lite problem med Sovjet och kommunismen men se bara på allt dåligt som kommer från USA då! Religioner samma sak, de avhandlades som olika delar på kostcirkeln, inte som att vissa religioner förtrycker människor på värsta vis, allt var redan då multikulturellt. Värst var att inte få se ScoobyDoo eller Kalle på TV, det var strikt ransonerat, istället vankades polsk och ungersk tecknad film (det är väl slut med det nu). Gissa vilka man kommer ihåg?

  Vad gäller ubåtar så kan jag bara säga att en föreläsare jag hade då i fysik var på plats och mätte strålningsnivåerna och nog fanns det kärnvapen ombord på U137 alltid. Det verkar troligt att de navigerade fel men otroligt att de gjorde det hela vägen in. Så nog finns det ryska ubåtar där de inte borde finnas, det är väl snarare så att rävspelet består i att förmå ryssarna att sluta utan att spränga en ubåt med minor och sjunkbomber. Jag har varit på skarpt ubåtslarm inne i Stockholms stad (vi låg vid Skeppsholmen), alla var fulla utom jag som hade vakten, inklusive befälen, men det beslutades att vi ändå skulle gå ut. Jag har även spanat efter ubåtar i timtal på natten och efter nån timme så ser varenda våg ut som en ubåt så nog fanns det falsklarm också.

  Liked by 2 people

 5. Anna-Kristina skriver:

  Tvivlet är det egna sökandets bränsle. Och leder i bästa fall till egna resor ut i en osäker värld. Människor som redan vet allt, är de farligaste som finns.

  Rent spontant dyker två helt motsatta sätt att försöka påverka människor upp i mitt sinne.

  Det ena är de vackra talen. De som säger alla de rätta sakerna. Som väcker publikens bifall, och applåder. Rentav entusiasm.
  I dem känner jag själv av manipulatörens skicklighet, och det väcker omedelbart starkt skepticism och oppositionslusta inom mig. Och jag frågar mig – hur och på vad sätt vill de manipulera mig? Vilket är deras syften och målsättning?

  Det andra metoden att försöka påverka är genom att reducera och förenkla, rentav förlöjliga, oftast människor. Att medvetet få dem att krympa. Att själv resa sig över andra genom att förminska dem. Och göra dem till allmänt åtlöje.

  Den senare metoden göder nog bäst pressens upplagor. Medan den första metoden mer har med långsiktig strategi att göra.

  Men metoderna går även att kombinera. Det försåtligt komplicerade och seriösa kan gå i förbund med det enkla och manipulativa. Vi ser det varje dag i teve. I hur man väljer vad som skall finnas med. Lättast upptäcker vi det i tevenyheterna.
  Hur ofta det direkt oviktiga får tränga undan det viktiga. Som när gökungen knuffar ut de andra ungarna ur boet. För nyhetsutrymmet är ju också det begränsat.

  Manipulationens ansikte är mångtydigt och ofta förföriskt.
  Och när man blir medveten om dess olika varianter, så skärper det ens kritiska sinnelag. Och det är positivt. Man rentav spolar eller vänder blad. Förvandlar sig till en åskådare av spektaklet, eller går ut i köket och kokar kaffe. Eller väljer att vilar ut i hammocken, blunda, och lyssna till fågelsången.

  Liked by 4 people

  • ceciliawetzel skriver:

   Jag fick i jullklapp bl a Peter Lindforss ”Mannen som förstörde mitt liv”.
   Favvocitat:
   Jag kände till Irving genom Leonard, bl a berättade han förtjust för mig vad hans mentor alltid brukade säga till honom när han hade en ny ide:
   ”Are you sure you are doing the wrong thing?”

   Liked by 1 person

 6. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, men din förment sjukliga skepsis förefaller snarare oerhört sund, enär du alldeles visst är en ovanligt klok, bildad, rättrådig och världsvan person.

  Om dina goda egenskaper hade varit vanligt förekommande hos våra ”folkvalda”, hade Sverige aldrig någonsin kunnat hamna i dagens extremt olyckliga situation.

  ”Att den svenska, första feministiska regeringen har gjort bort sig med sin ‘feministiska utrikespolitik’ genom att bära slöja i Iran är inte det värsta. Att det måste kännas som svek för alla de utsatta kvinnor som kämpar för lika rättigheter och mot slöjtvång är inte heller det värsta. Det värsta är att handelsminister Ann Linde (S) försöker tysta kritiken genom att kalla den för ‘främlingsfientlig’. Hennes agerande illustrerar varför populismen kunde växa sig stark i Sverige.”

  http://www.gp.se/ledare/von-bayern-trump-%C3%A4r-v%C3%A5r-egen-skapelse-1.4162691

  Liked by 1 person

 7. Kuckeliku skriver:

  Trump har många brister, vilket också hans ”liberala” motståndare har. Snart sagt alla är knasiga och rör sig med kraftigt förenklade och föråldrade världsbilder. Trumps främsta problem är kanske att han inte är uppdaterad på den tekniska utvecklingen. Att satsa på kol är inte bara ekologiskt vansinne utan också ekonomiskt vansinne. Kolet bör förpassas till historien för gott, utom i stålproduktion. Ny energiteknik och transportteknik tar över.

  Därtill är utsikterna att skapa jobb åt alla extremt negativa. Automatiseringen tar över snart sagt överallt. Nu senaste har det börjat skrivas om (tele)närvarorobotar. Singulariteten förefaller snuddande nära när robotarna spöar människor i alla kunskapslekar och spel, som Jeopardy, Go och Poker och snabbt tankar ner varandras färdigheter. Elon Musk upprepar sina ord om att medborgarinkomst/basinkomst kommer bli nödvändiga och Bill Gates talar om att vi måste placera skatt på robotar. Lyckligtvis har Trump utsett Elon Musk som en av sina rådgivare, vilket ger vissa utsikter att han inte stannar kvar i artonhundratalet.

  Liked by 1 person

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag tror att de flesta tänkande och reflekterande människor i grunden är kritiska och skeptiska och blir inte övertygade innan empiriska belägg föreligger. Detta går dock på tvärs mot den sociala synen där det anses viktigast att tycka som sin omgivning för att undgå spänningar och motsättningar. Kanske det senare synsättet är mer utpräglat bland kvinnor än bland män? Själv har jag ständigt blivit påmind och uppmanad av kvinnor i min omgivning, hustru, mamma, mostrar, fastrar och dotter mm mm att uttrycka mig mer diplomatiskt och undvika känsliga ämnen. Det viktigaste är att göra allt för att undvika onödiga spänningar. Att diskutera migration , klimatfrågor eller att i dag ha en annan syn på Trump och Putin än den medialt etablerade skall helst undvikas. Sverige är i detta sammanhang ganska exceptionellt för ett västerländskt samhälle och även i svenska vetenskapliga fora råder stor ängslighet att kritiskt ifrågasätta etablerade uppfattningar även om dessa strider mot naturlagarna. Vid mina besök i Kina och Japan har jag upplevt en mycket liknande syn och detta är kanske en följd av långa traditioner av stark självdisciplin och eftergivenhet mot auktoriteter.
  I en sådan värld håller människor inne med sina kritiska tankar och väntar kanske på ett framtida tillfälle när de förbjudna tankarna kan släppas ut i det fria. Detta är knappast bra för såväl individen som samhället då individen med tiden blir alltmer frustrerad och olycklig och får kanske hälsoproblem. Samhället får inte heller nytta att en sund kritisk syn som skulle kunna förhindra felaktiga beslut vilka med tiden blir att kostsammare att återställa. Ett samhälle med högt i tak är inte minst i en föränderlig värld klart att föredra. Det är detta som är styrkan inte minst i ett land som USA som alltid har haft kraft att finna nya vägar och som helt har dominerat den vetenskapliga och tekniska utvecklingen de senaste 75 åren. En orsak är att det finns människor som vågar gå mot strömmen även om de har etablissemanget emot sig. Gör tankeexperimentet och tänk bort USA! Det blir inte särskilt mycket kvar.

  Liked by 4 people

 9. gmiksche skriver:

  Bäste Patrik, skeptisk är fel ord. Du är i allra högsta grad analytisk. Sjuklig skeptisk blir man först när man lägger av att analysera på grund att ens farhågor åter och åter besannats. Det är förståeligt att många hamnar i den generellt skeptiska fällan. Rättare sagt i en av fler generellt skeptiska fällor, oftast i en där PK-media och politiker vill ha oss. Exempelvis den med ryska ubåtar. Som ju alla vet att de observerats lite varstans i Stockholms skärgård över åren, så att deras existens blivit till mantra.

  Liked by 2 people

 10. Lasse W skriver:

  Ja det finns många klipp om Trump som ska få honom att framstå som tokig. SVD hade ett sånt efterredigerat klipp från hans senaste presskonferens där han – helt otroligt – står själv och slänger käft med journalisterna. Modigt. Det inger faktiskt respekt. Faktum är ju att Trump är den han är och att han aldrig varit USA:s president tidigare. Han försöker hitta sin stil och den är – som det ser ut – öppen. Klarar vi inte öppenhet? Är det farligt? Och han går till motangrepp om han själv blir angripen. Också det mänskligt. Hatet från mediaetablissemanget har varit monumentalt mot Trump. Och den internationella pressen går i varandras ledband. När Washington Post eller NY Times säger något negativt om Trump är europapressen med på tåget efter bara någon timme…

  Vi får se var det slutar. Kanske skulle Trump legat lite lågt när det gäller inresevisa från vissa ambassader som utfärdats under Obamaadministrationen. I stället ändrar han i inresebestämmelserna. Allt för att få signalverkan gentemot Obama. Bättre att själv utfärda nya visabestämmelser som gäller för hans egen administration. Kanske har jag inte full koll här.

  Liked by 1 person

 11. Yvonne Rosenthal skriver:

  Gillade dokusåpan The Apprentice . Absolut bättre än Handels vad gäller att väcka intresse för företagande och entreprenörskap. Och ge lektioner i företagande. Trump är bra för kvinnor till skillnad från Hillary Clinton som är en av svenska feministers stora förebild . Melania och övriga kvinnor i familjen Trump är snyggga- bra för amerikanska skönhetsindustrin. De klär sig snyggt, elegant med twist- kanonbra för amerikanska modeindustrin . Snygga figurer-. bra för hälsan , no need for Obamacare. Hillary – svenska feminister har enorma breda bakdelar . Ohälsosamt? Fult och utrymmeskrävande. Är humorbefriade . Illa för allas psykiska välmående. Klär sig byxdress – fult. Med långkavaj ( hemska ord) fult . Och långsjal för att dölja ovårdat hår . Långsjalar ska man ha i plånboken . Detta vet Trump vilket inte svenska feminister gillar.

  Liked by 2 people

  • lensof skriver:

   Ja vad är det om inte avundsjukt hat när man vill framhålla att Trump vackra dotter tvingas sitta ensam utan sällskap på modevisning. En ”nyhet” man gör stor trots att den är baserad på andrahandsinformation i icke bekräftad kortform.
   Dessutom, har något som helst nyhetsvärde? Är detta verkligen något för en nyhetstidning? För mig är det under lågvattemärket sånt som man förväntades kunna finna i blaskor man helst undvikit för att behålla sin värdighet.
   När man hellre angriper barnen och kvinnorna runt Trump än förmedlar vad han vill politiskt då har inte svensk media något existensberättigande längre.

   Liked by 3 people

 12. Björn skriver:

  Det jag gillar mest med Trump är att han sätter MSM på plats! De har under alldeles för lång tid fått dominera och styra vad folk ska få veta och tycka! I stället för att utföra sin huvuduppgift, att sakligt rapportera om händelser, har de själva ”skapat” nyheter, förvrängt och förtigit vad ”obekväma” politiker egentligen sagt! De har heller inte dragit sig för att presentera rena nidbilder av politiska motståndare! Allt för att det ska passa in i deras egen vänsteragenda! Men numera TWITTRAR ju Trump i stället! Direkt till allmänheten, utan att media har möjlighet att censurera, och det retar och stör förstås, och gör dem helt förvirrade! Och jag bara njuter!

  Liked by 5 people

 13. Jaxel skriver:

  Patrik! Du kanske har rätt om Trump. Vad vet jag – fast jag är skeptisk. Hans ”slarvighet” med fakta är i mina ögon inte så lite illavarslande.

  Hur som helst är han nu vald och vi får bedöma honom efter vad han uträttar, det är ändå det som i slutändan räknas. Från svenskt perspektiv handlar det förstås mest om huruvida hans handlingar bidrar till en tryggare och fredligare värld.

  Liked by 2 people

 14. alexwestin skriver:

  Uppskattar verkligen att du lyfter fram de positiva sidorna hos Trump (utan att förneka alla negativa). Media i allmänhet och svenska i synnerhet ger en löjligt förenklad och negativ bild. Trump stöds fortfarande av majoriteten i USA.
  Bland s.k. alternativa media i USA kan man hitta sådana som tycker han gjorde bra ifrån sig på presskonferensen, t.ex ”The Duran”
  http://theduran.com/these-are-the-top-8-moments-from-yesterdays-kick-ass-trump-press-conference/
  Citat: ”It was real, it was human, it was non-scripted. It was a refreshing break from Obama’s ass kissing, teleprompter discussions with the media. – It was honest, real, and completely engaging.

  Liked by 3 people

 15. Sture skriver:

  Patrik,
  Donald Trump kommer att vinna praktiskt taget varje kamp som han har med MSM och deras herrar under de kommande åren. Så befriande med en person som inte lägger sig platt på marken och skriker ”jag ger mig”, ”jag ger mig”, så fort media kör med sina säkra kort ”sexual harassment (som ingen kan försvara sig emot) och rasistkortet. Det är klart att MSM blir förvånade och arga Va ! Han accepterar inte att det är vi som bestämmer och att vi har rätt att kasta smuts på vem vi vill och hur mycket vi vill. Trump mot ALLA, så att säga. Men han kommer att vinna.

  Liked by 2 people

 16. lensof skriver:

  Trump stör och utmanar den svenska offentligheten (och värdgrundstänkandet) på ett sätt man inte vill erkänna. Fast inte hans politik eller det han kanske kan genomföra. Utan det är den svenska konflikträdslan, fegheten och vreden mot dem som avviker till och med vågar sticka ut som nu har blivit så uppenbart synlig med en person som Trump även om han är i annat land.
  Han är ju inte konflikträdd, verkar snarare tycka att det är roligt med motstånd. Får kraft och lust av det på ett sätt som vi här i landet inte kan föreställa oss. Han är stridbar, något vi här knappt vet vad det är. En egenskap som många uppfattar som attraktiv vilket bara gör det än mer utmanande. Så söker man göra honom till monster, galen, inkompetent osv, man förvränger och gör falskt. Allt för att vi inte ska höra eller kunna läsa vad han säger och gör. Den egna litenheten söker hindra, förvanska och begränsa.
  Kan därför inte annat än tycka att Trump är det roligaste (och mest avslöjande) som hänt inom politiken på mycket länge.

  Gilla

  • Maria skriver:

   Absolut är det så att han inte är konflikträdd och att han är stridbar. Detta är inget nytt, det är en metod som han lärde sig som ung företagare. Det är kanske också ett karaktärsdrag. Detta framkom i en dokumentär om Trump som jag såg för ett tag sedan (inte i svensk tv förstås).

   Gilla

 17. uppstigersolen skriver:

  Jag är lika imponerad som vanligt av vad Patrik presterar. En genomtänkt artikel varje dag. Högt och medelhögt. Ibland kliar det i fingrarna att kommentera och ibland kommenterar jag de som kommenterat. Men alltid, läsvärt.

  Gilla

 18. Hortensia skriver:

  Trump förefaller vara en frisk fläkt i USA, men missa inte vår egen virvelvind, Ann Heberlein, som magiskt modig är infernalist icke-PK i sin senaste krönika på Ledarsidorna.se:

  ”I torsdags diskuterades Malmö och stadens problem i SVT:s opinion Live – och lyckades, helt ofrivilligt, blixtbelysa problemets kärna, nämligen en totalt havererad integration. Trots att jag själv är född och uppvuxen i Malmö var det med nöd och näppe jag förstod vad Malmöborna Showan Shattak (med titeln ”politisk aktivist”) och Bahareh Andersson (”människorättsaktivist”) i studion sade.

  Det språk som de sjuttonåriga gymnasisterna på länk från Möllan Basement talade var nästintill obegripligt – uttalet var ytterst tveksamt och deras förmåga att sätta samman begripliga satser mycket klen. Ändå är de här unga männen, precis som jag, födda och uppvuxna i Malmö. ”Jag har bott här hela mitt liv”, sade Edriss på bruten skånska. Hur är det möjligt att en sjuttonåring som gått på svensk förskola, tagit sig igenom svensk grundskola och gått vidare till gymnasieutbildning inte har fått lära sig tala språket i det land han är född i, medborgare i, lever i och snart förväntas bidra till?”

  https://ledarsidorna.se/2017/02/ann-heberlein-integrationspolitik-fran-omhandertagande-till-att-stalla-krav/

  Gilla

 19. Sixten Johansson skriver:

  Vid en bloggenkät inför presidentvalet hörde jag till dem som både gissade och önskade att Trump skulle vinna. Brexit och Trump har ju nu månad efter månad provocerat media i både Sverige och USA att blotta sin makt och enögdhet, sin korruption och sin inkompetens. Allt det där har ju funnits hela tiden – vi har bara inte upptäckt det! Nu får vi inte låta någon glömma bort det. Vi behöver sticka hål på varje bubbla som de blåser upp och får hoppas att Trump kan hålla dessa demokratiförstörande media stången så länge som möjligt, så att ruttenheten avslöjas för allt fler.

  En som har gjort sansade och kunniga analyser av situationen i USA är Dick Erixon. I flera månader har han hela tiden prickat rätt och lyft fram aspekter som inte kommit fram i svenska media, se t ex ”The Donald Trump show” i hans blogg 17 februari. Jag hinner själv inte titta och lyssna på det enorma USA-utbudet, men har försökt hitta vettiga skribenter inom alt right-rörelsen, både för att förstå läget i USA och kunna betrakta Sverige med mer distans. På sajten amerika.org gillar jag speciellt Brett Stevens intelligenta analyser.

  Både samhällsutvecklingen i USA och idéströmningarna där skulle kunna inspirera till bättre alternativ även i Sverige. Dagens svenska partier har inget att ge, eftersom de sitter ohjälpligt klistrade i det flumvänsterliberala, totalitära PK-tänkandet. Den svenska liberalkonservatismen är sedan länge död och mumifierad, det framgår inte minst av den färska intervjun med moderaternas gamle chefsideolog Olof Ehrenkrona i Expressen: ”Sveriges mest framgångsrika parti riskerar falla isär av framtiden”. En beläst man, som uppenbarligen inte alls förstår sin samtid och inte har en gnutta inspiration att erbjuda, lika lite som partiledaren.

  Liked by 3 people

 20. Visionären skriver:

  Hej Patrik.

  Patrik,

  Jättebra skrivet. Jag känner så väl igen mig själv. I att vara skeptisk och inte falla för grupptrycket. Men personligen sätter jag en ära i detta. Jag tycker inte att det finns ngt negativt alls i att vara skeptisk. Världen behöver skeptiska människor. Som ifrågasätter och inte tar saker och ting för givet på det självklara sätt som de förväntas av andra att göra.

  Vidare gillar jag människor som är uppriktiga och ärliga med sina åsikter och sina känslor. Som inte skäms för att vara sig själva. Jag hade en gång en kompis vars åsikter ofta gick tvärs emot mina egna. Men jag gillade honom ändå, eftersom han var så öppen och ärlig med vad han tyckte och stod för. Man behövde aldrig tveka och om man gjorde det var det bara att fråga. Alltid ett ärligt svar, som man kunde lita till.

  Trump gör lite av samma intryck på mig. Raka svar, inget skitsnack. Han uttrycker sig i.o.f.s. inte som den bäste av retoriker, men det han säger går fram och känns uppriktigt menat. Ngt att förhålla sig till.

  Världen behöver mer av detta också.

  V

  Liked by 2 people

 21. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Apropå inslaget i DGS TV om Hultsfred

  Här har vi en utmärkt illustration till dagens frågeställning:

  Vilken bild ska man tro på:

  Albäcksskolan (högstadieskola): ”På vår skola ryms hela världen under samma tak. Vi har ett stort antal nyanlända elever och vi ser mångkulturen på skolan och i samhället som en stor tillgång för alla elevers lärande”

  Vimmerby Tidning idag: ”Allt färre elever på Albäckskolan klarar nå målen i alla ämnen. Måluppfyllelsen har sjunkit jämfört med tidigare år (43,5 procent av eleverna når målen i alla ämnen i årskurs 7).
  – Vi ser en tydlig trend, säger barn- och utbildningschefen Per Theorin, som ser en stor utmaning i att bryta den här trenden.”

  Det är väl rätt uppenbart att dessa båda beskrivningar av verkligheten inte är förenliga och man behöver inte vara i nivå med Einstein för att klura ut vilken bild som stämmer.

  Det man frågar sig är:

  • Hur känner sig de som friserar verkligheten så oerhört?
  • Är det av egen vilja och övertygelse eller är man utsatt för yttre tryck?
  • Hur känner sig de ansvariga som offentligt medger att det finns ”utmaningar” men som samtidigt är ansvariga för en helt verklighetsfrämmande beskrivning av en skolverksamhet?

  Gilla

 22. Vimsan skriver:

  Enligt mig säger många ofta saker de hört andra säga, utan att reflektera över vad de själva tycker. Samma personer vill ofta försöka övertyga andra om det rätta i saken för att känna att de valt rätt spår för att passa in.

  Idag kan ju vem som helst med bredband, lätt få mer kött på benen i nästan vilken fråga som helst, för att sedan bilda sig en personlig uppfattning.
  När man hämtar sin nyhetsinformation från oberoende nyhets-media även privatpersoners material, slås man snabbt av hur vinklad den ”vanliga” median är. Där är ju rapporteringen av Trump och SD/Åkesson ett tydligt exempel.

  När man vet att man tagit reda på¨saker själv och har en egen uppfattning, tycker jag det ofta leder till att man blir mindre benägen att ”prångla” på andra vad man anser…
  Något enormt positivt för ett starkt gott samhälle, där folk kan respektera varandra!

  Vem bryr sig om de styrandes personliga egenskaper ( så länge det inte är Hillary, hon jagar mig om nätterna i sin byxdress…:)) så länge de gör ett bra jobb.
  Det är ju så att alla döljer saker. Sen är det ju relativt om det kommer fram bevis på brott o.s.v.
  Men att följa vad man ”ska” tycka bara för att passa in i något…
  Då passar jag hellre inte in!

  Gilla

 23. Lennart Bengtsson skriver:

  Att USA har fått Trump som president visar bara på den oerhörda vitaliteten i USA. Huruvida han kommer att lyckas eller inte är för tidigt att säga -kanske han manövreras bort på något sätt- vad vet jag- men just nu tror jag han behövs. En demokrati kan inte fungera i längden om inte det utvalda ledarskapet representerar landets medborgare.
  I dag är det inte USA som har problem utan snarare Sverige där det politiska ledarskapet inte prioriterar sina egna medborgare. Svenska politiker lever inte upp till sina förpliktelser- de har misslyckats med skolan, de har försummat det nationella försvaret och de försummar att skydda medborgarna från den växande kriminaliteten.De är bara att jämföra dagens Sverige med det land som fanns för 50 år sedan så inser alla vidden av problemet.

  Alla som kan har faktiskt en plikt att ställa till rätta allt som gått galet.

  Gilla

 24. bomarkusson skriver:

  Man ska alltid vara skeptisk. Själv är jag mycket skeptisk till klimathotet. Jag är vidare mycket skeptisk till att Sverige kommer att klara av alla ”utmaningar” och särskilt är jag skeptisk till att varken statsministern, utrikesministern m. fl. ministrar har den kognitiva förmågan att föra landet genom alla ”utmaningar”. Till detta krävs mer än en humoristisk stormakt.
  Beträffande ubåtsincidenterna i slutet av 80-talet har jag information från en mycket närstående person. Hen tjänstgjorde på ett av marinens fartyg och deltog i ett skarpt fullskaligt sjunkbombsanfall mot ett misstänkt objekt. Hens uppgift var sedan att med hjälp av högupplöst ekolod analysera verkan av insatsen. Hen sa att man tydligt kunde se spåren efter en farkost, som rört sig på bottnen liksom avtrycken av sjunkbombskrevaderna. Hen påstod att en eller flera sjunkbomber kreverat mycket(!!) nära detta objekt. Mer vägrade hen att säga.

  Gilla

 25. Staffan Persson skriver:

  Jag skulle nog vilja lansera hypotesen att PE är för lite skeptisk trots allt.Jag skulle rekommendera läsning av denna långa men välskrivna artikel ur The Atlantic,den är mycket tänkvärd.Det handlar om långsam ”backsliding of Democracy”.Det går naturligtvis att vifta bort den som MSM.Jag avstår från ytterligare personliga kommentarer eftersom det hela knappt kan sägas bättre.Dessutom får jag ofta höra att min språkbehandling är svår att förstå
  https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/03/how-to-build-an-autocracy/513872/

  Gilla

 26. Per Eriksson skriver:

  Jag tittade på presskonferensen som fördömdes av en enad presskår – för säkerhetsskull så tittade jag på den två gånger eftersom mitt intryck av den var diametralt motsatt i jämförelse med medias uppfattning.

  Trump var magnifik och i högform, rolig och självironisk – kanske som roligast när han sade ”I can’t believe that I’m a politician”

  Han läste lusen av den arroganta journalistkåren och den giriga och opålitliga kongressen så det här bådar gott inför framtiden.

  Trumphatet är dock inte unikt – under 80-talet gick det inte att säga att Reagan var bra, man blev fördömd och utkastad från bourgeoisins middagar på direkten .

  Gilla

 27. Fredrik Östman skriver:

  Habemus Nostradamus.

  ”1987 förutsåg jag den totala omdaning som nu tycks vara på väg i världen men att den skulle se ut så här med folkvandringar och allt hade jag ingen aning om.” — Vad sade du att du förutsade?

  Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Är man tillräckligt flummig i sina orakelutsagor kan man alltid tolka om dem i enlighet med det som sedan faktiskt hände. Vår hjärna hjälper gärna till med confirmation bias och andra för oss svårbemästerliga mekanismer. På det sociala planet har vi ännu fler mekanismer där vi gärna ger varandra understöd och komplimanger. Härligt, härligt, härligt, men farligt, farligt, så tag det varligt!

    Du har inte förutsett ett endaste smack.

    Om du nu inte kan redovisa din modell av den mänskliga samhället — den behöver inte vara komplett — och hur denna modell passar dels på det redan upplevda, dels på det efterkommande. Och då menar jag inte prat av typen ”vågor som är hundratjugotre år och fem månader långa”, där den skenbara precisionen i tidsangivelsen syftar till att flytta uppmärksamheten från den uppenbara svagheten, nämligen den icke redovisade faktiska och detaljerade innebörden i ett fullkomligt betydelselöst ord som ”vågor” eller för den delen ”sökperiod”.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Fredrik, under de två senaste åren har jag själv utifrån en massa kommunikativa fragment, enkel logik och intuition nu i tankarna konstruerat en komplett förklaringsmodell för det paradigmskifte som förestår och som nog många politiskt intresserade och intuitivt lagda av Patriks typ har kunnat ana. (Tack för att du ledde mig in på det ärkekonservativa spåret!). Jag ska framöver presentera det väsentligaste, kanske i ett par artiklar på DGS. Men jag har hela tiden sett att tidsskalan förblir oförutsägbar, därför att man inte kan veta hur djupa, utbredda och motiverande stämningarna är i en befolkning. Det är ett immateriellt stoff som inte kan mätas och därför vet man inte när tankar och känslor kan börja ”materialiseras”. En logisk ”metapolitisk” samhällsmodell kan alltså bara strukturera bilden så att helheten framstår som begriplig och ge en karta och kompass för det politiska arbetet eller annan opinionsbildning, om man vill försöka påverka utvecklingen.

    Liked by 1 person

   • Staffan Persson skriver:

    Det är intressant, då får man räkna med många återvändsgränder och blindgångar. Man får också försöka ha en hög tolerans för människor som sticker av, men också en stark skepsis mot dem som påstår sig ha funnit receptet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.