Värdegrunden

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Eftersom min själ törstar efter en mer komplett förståelse av vad som menas med Värdegrunden så gick jag på ett seminarium där kloka och bemärkta personer skulle diskutera saken. Men vi kom liksom inte ur startgroparna. Det kändes som ett möte i en arbetarkommun år 1900 där ingen pratade om kapitalismen. Elefanten i rummet som ingen låtsas om, ifall du förstår vad jag menar.

Man kan inte tala om sociala fenomen, typ Värdegrunden, utan att tala om makt och klasser och sådant där som makten inte vill prata om. Att tala om Värdegrunden utan att nämna vår tids makthavare – Politikerväldet med vidhängande välfärdsindustriellt komplex – skapar bara förvirring.

Jag gjorde ett försök att ringa in Värdegrundens karaktär i en text för några månader sedan. Jag försökte visa att Värdegrunden egentligen bara är en varmluftsballong som pumpas upp av Skolverket (och, underförstått, av andra ideologiproducerande intressenter inom Politikerväldet). Låt mig utveckla tanken.

På seminariet som jag så djärvt och förhoppningsfullt besökte försökte man koppla Värdegrunden till ”svenska värderingar” vilket naturligtvis inte gick. Dessa är nämligen, enligt min tolkning, helt olika djur.

Svenska värderingar utgör en brokig samling beteenderegler som svenskar har, alltifrån jämställdhet till att man ska komma i tid, anstränga sig på jobbet, inte tränga sig före i kön, aldrig debattera så vildsint att någon känner sig föranledd att höja rösten (kanske en knäpp värdering, men den ingår) samt att egentligen bara umgås med släktingar och ungdomsvänner (alltså inga invandrare). Svenska värderingar gror i det civila samhället. Jag säger inte att alla är bra, vad bra nu betyder, jag säger att de är svenska.

Till skillnad från de svenska värderingarna är Värdegrunden inget som växer ur folkdjupet utan något som Politikerväldet har hittat på och odlat och som uttrycker dess föreställningar om hur befolkningen bör tänka. Kolla ovanstående länk. Där beskriver jag hur Värdegrunden är nästintill motsatsen till svenska värderingar. Om jag får vara så plump att du säkert förstår vad jag menar så vill jag hävda att Värdegrunden är ett centralt koncept i den hjärntvätt Politikerväldet och det välfärdsindustriella komplexet utsätter svenska folket för.

Men man fattar ju inte vad Värdegrunden står för? säger du uppgivet, hur kan det vara hjärntvätt om man inte vet hur de vill att man ska tänka? Kanske är det just detta som är poängen. Man fattar inte. Man vet inte. Man har ingen tillförlitlig karta och ingen kompass. Man kan inte orientera sig i tillvaron. Man är helt enkelt tillräckligt förvirrad för att sakna självtillit. Varför kan jag inte se kejsarens överdådiga kläder? Vi blir osäkra, lättskrämda och lättstyrda, precis som de vill ha oss. O ja, kläderna är ju så vackra!

49 reaktioner på ”Värdegrunden

 1. Werner von Winkelbaum skriver:

  Patrick,

  Jag haller belt med dig nar du anvander uttrycket ”hjarntvatt”. Forvanar mig att termen anvands sa sallan. Det ar précis vad som pagar I Sverige just nu. Kan du, eller nagon annan med kunskap om Sovjetunionen, eller DDR utveckla? Detta att man hamrar in vad som far, resp. inte far sagas, konsekvenser far dem som bryter (nekad anstallning, utfrysning, etc.), radslan att tala on tabubelagda amnen.

  Werner

  Liked by 5 people

 2. Ina Höst skriver:

  Värdegrund är ett tomt begrepp som kan fyllas med vad som helst. Vad är din värdegrund, kanske man frågar. Allas lika värde blir kanske svaret. Vad betyder nu det då? Värde handlar om pengar. Alla är lika mycket värda. Hur mycket? Fem kronor?

  Liked by 6 people

 3. Tidens tand skriver:

  Värdegrundsbegreppet har evolverat från skolans värld. Och därifrån spridit sig ut i samhället – likt en präriebrand i snustorrt gräs. Ett segertåg av mer sällan skådat slag. Men med populäritet följer även nivellering och utnötning. Luften går långsamt ur. Begreppet tappar kraft. Ungefär som ordet utmaningar redan gjort. Även moderniteten blir gammal och förvandlas till proveniens. Och ger då enbart värde åt det förlegade. Ett begrepp kan till och med utvecklas till sin raka motsats. De som idag använder ordet utmaning med gravallvar i ansiktet, visar uteslutande att de blivit omsprungna. De stå kvar ensamma, medan resten av världen försvunnit bortom horisonten. De förvandlas då lätt till ett skämt. Ordet värdegrund har för länge sedan punkterats, av de mer framsynta, likt ordet utmaningar redan gjort. Inflatorisk användning av begrepp förvandlar dem enbart till ytliga floskler. Orden förbrukas och går då inte längre att använda. Ett begrepp som säger allt – säger till slut ingenting. Då hamnar det på historiens skräphög. Den som fortfarande betraktar ordet värdegrund som modernt och brukbart, står snart ensam – som en historiens övergivna relikt.

  Liked by 8 people

 4. Kim skriver:

  Denna diffusa värdegrund är inte bara en del av hjärntvätten politikerväldet utsätter oss för, den är dessutom ett effektivt verktyg i deras händer. Den kan användas till att avfärda personer som vill diskutera problem utifrån fakta och den kan ligga till grund för att skära av dissidenter från deras försörjning. Rädslan för att begå brott mot värdegrunden hänger som ett svart moln över de mer klarsynta delarna av befolkningen och skrämmer människor till tystnad.

  Liked by 5 people

 5. Bo Svensson skriver:

  Det måste röjas i floskelmoraset. – Rediga begrepp är som ett vägnät man har för att orientera sig i tillvaron och flosklerna är som snåriga moras där tanken kör fast.

  ”Allas lika värde och rättigheter”
  ”Människovärdet”
  ”Likhet inför lagen”
  ”Tolerans”
  ”Solidaritet”
  ”Rasism”

  Liked by 2 people

 6. Christer Carlstedt skriver:

  Värdegrund hade, när begreppet lanserades, jag tror av Kd-ledaren Hägglund, en något mindre diffus tolkning. Han talade nämligen om kristen värdegrund. Det kunde nästan förstås.
  Sedan har uttrycket kapas av intellektuellt svaga personer och organisationer.
  Inga företag eller organisationer med ”självaktning” avstod från dravlet om att de hade en värdegrund eller hade ett pågående värdegrundsarbete.

  Det är ju så att värdegrund är som en klump modellera. Den blir vad man knådar den till.

  Ur ett företags eller organisations synvinkel är det rätt så bra. Man kan nämligen dänga till någon misshaglig individ genom att påstå att vederbörande inte arbetar eller uppför sig enligt företagets värdegrund. Rättar personen då inte in sig i ledet så är det läge att se sig om efter nytt jobb.

  Jag skulle nästan våga tro att Sveriges vapenexportbestämmelser har något med värdegrund att göra.
  Vi skall ju inte exportera till någon som är i konflikt eller där risken att det skall uppstå en sådan verkar uppenbar.

  Vi förnekar således någon rätten att med vapen kunna skydda civilpersoner i en krigssituation.

  När vi vill hitta på något som vi tycker är riktigt hemskt så hugger vi till med exempelvis en flickskola, där några blir skjutna och resten våldtagna.

  Hur var det nu med den där värdegrunden?

  Värdegrundsresonemanget är, enligt mitt sätt att se det i vart fall, bara ett försök att slippa ta obehagliga beslut varefter behoven uppstår.

  Stollebegreppet ”Allas lika värde” brukar ingå som en komponent i värdegrund. Ingen vet vad det betyder, men det låter flott. Det är också det enda det gör.

  Liked by 3 people

 7. Dag för Dag skriver:

  Jag tycker det blir farligt när en arbetsplats börjar prata om att personalen ska följa den svenska värdegrunden. Har skett på min arbetsplats. För mig finns det bara en egentlig SVENSK värdegrund och det är svensk lag. Att följa den är det enda krav en arbetsgivare kan ställa. Allt annat är min privatsak. Såvida jag inte jobbar på en arbetsplats som driver vissa politiska eller etiska frågor. Då ska jag ju förstås dela dessa. Men det menar jag är åsikter, inte värdegrunder .

  Liked by 8 people

 8. Svarta synen skriver:

  Det är ett religiöst begrepp. Jag tror Patrik har helt rätt, det är en del av idén med värdegrunden att den inte skall definieras närmare, istället är den ett diffust ideal, likt allas lika värde som våra ledare och journalister i sin överlägsna klokskap tolkar åt oss vanliga.

  Det är en beundransvärt intelligent konstruktion för indoktrinering, som det säkert finns böcker skrivna om, man skapar ett tillstånd där medborgarna alltid skall känna sig otillräckligt goda och därför måste ha hjälp styras mot ljuset av våra ledare. Det är nästan ännu bättre än klassisk religion eller exempelvis kommunism, där finns teserna nedskrivna och kan dissikeras, inte så med värdegrunden och alls lika värde, det är så flyktigt och esoteriskt att det krävs mångårig inskolning i de rätta grupperna för att få lov att bli uttolkare. Vi andra skall buga.

  Anti-etablissemanget ifrågasätter denna dogm, tydligast kanske Trump, när han möts av någon floskel så säger han bara, nej så är det inte, det är dumheter, han avfärdar 30 års indoktrinering i en mening och allt fler vet att han har rätt. I Europa LePen, Wilders eller Farage, de vet att det finns ont och gott och att etablissemanget inte navigerar efter dessa begrepp mer. Självförtroendet håller på att växa men i Sverige så är det nere i skorna, 90% av det som avhandlas här är försvar mot rena vansinnigheter så långt bak mot eget mål att man nästan ramlar in i nätet, ta Ilan Sades inlägg idag, det är ju rent vansinne han skriver om. Punkt.

  Det Trump istället gör det är att han lobbar över motståndarna och säger, nix du har fel, och springer sen mot öppet mål eftersom han har rätt.

  Liked by 6 people

 9. oppti skriver:

  Värdegrunden påverkar oss mer än vi tror. Utrikes födda har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Nu vill LO hjälpa dem genom att bromsa införseln av arbetskraft och ge dem förtur till enkla jobb. Ekonomerna som studerat deltagande på arbetsmarknaden blev förfärade när de såg de verkliga siffrorna. De kanske vi också skulle bli? Vem vet?

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Skandal, Tomas, men superpolis Peter Springare är uppenbarligen ingen dununge och jag skulle tro, att floden av uppriktigt stöd från svenska folket har impregnerat honom så väl, att ”etablissemangets” smutsbruna tjära, likt vatten på en gås, inte fäster alls – utan istället riskerar att förvandla alla som försöker sig på någon tjära-och-fjäder-rullning till fullfjädrade driftkuckuar…

   http://www.ohrlund.se/blogg/?p=3571

   http://www.ohrlund.se/blogg/?p=3586

   Kuckelikuuuu, dags att vakna nu!

   Liked by 2 people

 10. Hwessinx skriver:

  Är inte Värdegrundresonemang ett sätt att finurligt smita utanför det lagsystem som vi under hundratals år skapat i Sverige, och som BORDE vara den svenska ryggraden. Duger inte lagen skall vi ändra den, inte snacka Värdegrund.

  Liked by 2 people

 11. ramonafransson skriver:

  För mig är ordet ”värdegrund” nonsens! Det handlar om värderingar och de kan se olika ut även om det är etniskt svenska familjer. Jag är vad man kallar förintelsens barn, alltså barn till en eller två föräldrar som överlevt förintelsen, och har inte vuxit upp som många svenska barn. Jag har också retat mig på den svenska felöversättningen ” Alla människors lika värde” där ordet ”värde” ska vara värdighet! Men som med mycket i Sverige finns det goda och tokiga och rent galna beslut som fattas av i mina ögon alltför många inkompetenta politiker. Allvarligt talat, man behöver inte ha arbetat en dag i sitt liv för att sitta i riksdagen och besluta om arbetsregleringar. Direkt från ungdomspartiet och in! Galet! Om det skall finnas krav någonstans för att utföra ett ämbete borde det vara i riksdagen.

  Liked by 4 people

 12. Johan 1 skriver:

  Värdegrunden är det ultimata manipulationsredskapet. Den är tillräckligt flexibel för att kunna anpassas för sina syften från gång till annan och det låter tjusigt.
  Men den bygger på att folk inte börjar ifrågasätta dess betydelse och sätta den under luppen.
  MSM kommer aldrig att göra det och därför är det viktigt att andra krafter i samhället tvingar upp värdegrunden på bordet för analys så att det kommer till allmän kännedom vad den står för, eller rättare sagt, hur innehållslös och motsägelsefull den i själva verket är.

  Liked by 3 people

 13. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, men jag undrar om inte ”elefanten i rummet” oundvikligen är på väg in i ”must”?

  En omhuldat välgödd, brådmogen, exotisk elefanttjur, som likt de hypermaskulina den representerar, testosteronstint löper amok och fnysande åt våra svenska värderingar varken vill, kan – eller behöver – bete(!) sig som folk i det sparsamt möblerade svenska folkhemsrummet, torde kunna krossa ”vääärdegrundsivrarnas” patetiska floskler till multikulört stoft.

  http://www.smp.se/ledare/overvakning-en-latt-vag-ut/

  http://www.gp.se/ledare/hj%C3%A4lp-p%C3%A5-plats-1.4156995

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article24405650.ab

  Gilla

 14. Sixten Johansson skriver:

  Jag måste absolut uppmana alla att gå till Marika Formgrens blogg (marikaformgren.se) och läsa hennes lysande analyser av värdegrundsdemokrati. Ingen torde ha förklarat det här tydligare än hon. I högerspalten hittar ni inlägget ”Värdegrundsdemokratin igen” och i texten finns länkarna till hennes artikel i Dagens Samhälle (”Värdegrunden riskerar att flumma till demokratin”, 8 maj 2015) och hennes essä i Magasinet Neo 4/2014 (”Demokrater för åsiktsfrihet, och demokrater emot”).

  Läs vad Marika skriver om ”militant demokrati”, om ”statlig fostran” som genomsyrar allt, om ”social och karriärmässig utfrysning av dissidenter” inte bara inom politiken, utan i hela samhällsapparaten. I Sverige har ju detta sedan länge haft en mjuktotalitär, massivt vänsterliberal inriktning, men som Marika Formgren förklarar kan en sådan ”militant demokrati” betjäna vilken regim som helst och i sin förlängning förintar den just de värden man sa sig vilja försvara.

  ”Värdegrunden” sammanfaller alltså ofta med min egen definition av PK: Politiskt = i maktelitens intresse framtvingat. Korrekt = ”rätt” tänkande, yttrande och handlande.
  Kärnan i värdegrunden och dagens västerländska PK är ordet ”egalitär”, alltså ”jämlik”, ”lika värd”. Det representerar ett månghundraårigt, gradvis allt mer utvidgat ”socialistiskt” uppror mot naturens ordning (och eventuellt Guds, men till en början maktelitens). Eftersom ett utopiskt tänkande i längden inte kan övertrumfa naturen leder totalitarismen alltid också till ett destruktivt förnekande av verkligheten.

  Liked by 1 person

  • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Det diskuteras en hel del emellanåt om vad ”politiskt korrekt” är. En marginellt känd författare myntade under slutet av 1900-talets första halva i en liten obskyr och alltför ouppmärksammad bok det mycket träffande ”godtänk” (och komperativet ”plusgodtänk” och superlivet ”dubbelplusgodtänk”)

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   I dessa tider försöker diverse ”komiker” och krönikörer inbilla folk att åsiktskorridoren nu har bytt plats och att de själva har hamnat utanför värmen, men ändå tappert fortsätter att försvara det goda PK. Det är förstås bara trams och PK handlar inte om enstaka åsikter, utan om hela det obegränsade tanke- och värderingsspektrum som luddigt kallas värdegrunden och som a) tjänar maktelitens intressen, b) genomdrivs i form av en diffus, allomfattande indoktrinering och c) är orwellskt totalitär – inte bara handlingar och yttranden ska självcensureras, utan även tänkandet. Marika Formgren ställer denna ”värdegrundsdemokrati” mot ”åsiktsfrihetsdemokrati” och beskriver allt detta i sin briljanta analys i Magasinet Neo hösten 2014.

   Gilla

 15. Lasse Forss skriver:

  Värdegrundsdelegationen har en egen hemsida. Där kan man läsa följande tänkvärda ord:
  En gemensam statlig värdegrund
  Värdegrundsdelegationen skapar förtroende för staten.
  Är det bara jag som kommer att tänka på ”Grisfarmen”?

  Liked by 1 person

 16. Björn skriver:

  Att ha ”rätt värdegrund” är bara en smart omskrivning av att ha politisk hemvist till vänster! ”Allas lika värde” gäller bara de med ”Rätt värdegrund”! Enkelt!

  Liked by 2 people

 17. inger1947 skriver:

  Håll ut go’ vänner! Snart slår frihetens timma, då när du blir pensionär. Håll dig frisk, fysiskt och mentalt, så att du då kan njuta av friheten att tänka fritt och stort – så som du var ämnad att göra sedan den dag du föddes. Med vänlig, fri, radikal och kreativ pensionärshälsning, Inger.

  Gilla

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Du skall följa värdegrunden.

  Jag, som i kraft av ut-talare av de rätta orden, avgör om du följer värdegrunden, avgör om du följer värdegrunden.

  Du skall ingen annan värdegrund hava än värdegrunden.

  Du skall inte pröva värdegrunden mot falska beläten, såsom demonerna Förnuft, Empiri och Logik; denna oheliga mörka triad vars initialer bildar ordet ”FEL” och på vilket sätt vi veta de är just detta som de heta.

  Du skall tänka på St. Arnstad, St, Gardell och Sankta Ernman på det att du helgar värdegrundens apostlar och befriar dig från de Mörka Krafternas apostater.

  Tolerans, solidaritet, mångfald, allas lika värde och mångkulturell kosmopolitisk integration.
  Dynamisk blandkultur och spännande gränsöverskridande möten.
  Normkritiska konstellationer och nedmontering av strukturellt förtryck.

  Ja, allt detta och mer därtill må du omfamna och omfatta när du lever i värdegrunden, och då skall det gå dig väl.

  Men den som ej lever värdegrunden skall ni taga till straffdomens plats och där skall menligheten lägga sin hand på hens huvud rasism-stena hen; så talar värdegrunden eljest dess vrede skall utgår över hela folket.

  Dogmatisk abrahamitisk religion, totalitär socialism, eller postmodern fascism: var är skillnaden egentligen?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Liked by 5 people

 19. Fredrik Östman skriver:

  Värdegrunden kommer från skolans värld? Då är du själv personligen skuld, Patrik. Allt det där tjafset om att skolan skall indoktrinera barnen i en viss politisk uppfattning var inte nedskrivet och liturgiserat innan du kom dragande med dina friskolor.

  Friskolorna ledde till att läroplanen utvecklades och skärptes från att ha varit ett ganska löst dokument av hur undervisningen brukade gå till i skolorna till att bli ett detaljerat styrdokument med Värdegrund och regler för hur stora suddigummin man skall kasta i majjens nacke.

  I ett fungerande samhälle hade systemet med friskolor haft stora möjligheter att leda till ökad lycka och frihet. Men i Sossesverige perverteras allting gott till sin egen motsats och allting ont förstärks och växer till.

  Det är dags för den riktiga högern i Sverige att utbrista: ”Vi har varit naiva”.

  Failed state.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Jag har absolut mycket på mitt samvete. Det är inte bara den svenska skolan jag förstört, utan också ett helt land. Se här min bekännelse: https://detgodasamhallet.com/2015/12/27/jag-har-forstort-ett-helt-land/.

   Men jag fattar inte varför inrättandet av friskolor skulle öka toppstyrningen. Regelproduktionen från centrala myndigheter går av egen kraft oberoende av vem som driver skolorna. Du kan lika gärna skylla det där på kommunaliseringen av skolan.

   Patrik

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Men jag fattar inte varför inrättandet av friskolor skulle öka toppstyrningen.”

    Nä, just det. För en riktig sosse är det emellertid uppenbart. Funktionssocialism. Visserligen fria skolor, men hårt hållna tyglar. Ju friare verksamhet, desto hårdare styrning.

    Det funktionssocialistiska och rättspositivistiska samhället är antifragilt för välmenande angrepp som friskolereformen. Det kan inte enkelt reformeras, eftersom det anpassar sig till reformerna snabbare än reformerna i praktiken kan genomföras. Borgerligheten har varit, och är, naiv.

    Liked by 1 person

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Vad sägs om att friskolereformen, kommunaliseringen och i synnerhet vulgariseringen av läraryrket, från högt utbildad akademiker med universitetsexamina i relevanta ämnen till lallande lekledare via lärarhögskolornas kärringvälde?

    Med friskolor blir en allmän och vag värdegrund nödvändig som instrument för myndighet såväl som parti eftersom man annars inte kan se till friskolan håller sig inom skranket för just värdegrunden.

    Med ett meritokratiskt och centralt system med universella kunskapskrav för avancemang inom utbildningssystemet (både för elever och undervisare) där endast de bästa kan gå vidare till de högsta nivåerna behövs ingen värdegrunden. I ett sådant system faller av evolutionen religiösa friskolor med hällörade elever och personal bort om de inte klarar att kombinera vidskepelsen med vetenskapen; detsamma gäller både kommunala skolor såväl som friskolor med ideologisk inriktning (Waldorf, Montessori m fl).

    När jag utbildade mig läste man tillsammans med övriga studenter i respektive ämne (detta vid ett universitet) och med samma krav som blivande lagvrängare, ekonomer och liknande. Först efter avslutade ämnesstudier var det dags för lärarhögskolans indoktrinering i flum; allt från transcendental meditation till homeopati och shiatsu såväl som trams som Vygotsky, Piaget, Derrida, Chomsky, Dyste, Foucault, Laclau, Mouffe, Baumann m fl samt allt med en marxistisk ontologisk åskådning.

    Jag tror Sverige, för att styra upp skolan, faktiskt måste lägga ned lärarutbildningen och ge rektorerna rätt och möjlighet att anställa på redovisade akademiska och faktiska meriter oavsett om personen har rätt pedagogisk-didaktisk värdegrund – jag själv kan med lätthet svara på frågor enligt värdegrunden, men inte f*en kan jag lära ut derivering eller organisk kemi för det. Däremot kan den som behärskar sådana ämnen snabbt skapa en fungerande empiri för vad som fungerar.

    Med ursäkt för OT, men både initial-inlägget och parad-ripost mellan hrr Engellau och Östman bjöd in till det.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Liked by 3 people

 20. Bosse skriver:

  Härom veckan tittade jag på SVT Forum där fyra personer vred och vände på värdegrundsbegreppet. Titeln på samtalet var ”Värdegrund – vad f-n är det?”
  Bland deltagarna märktes Ann Heberlein och Eli Göndör. Faktum är att det nog var det bästa samtal jag hittills har sett som diskuterat detta begrepp, som ju i prinicip är omöjligt att definiera.
  Jag vet inte om det är tillåtet att lägga ut länkar här, men jag gör det i alla fall. Annars kan man googla på programrubriken ovan. Samtalet varade i 1,5 timme. Väl använd tid.
  http://www.svt.se/nyheter/svtforum/vardegrund-vad-f-n-ar-det

  Gilla

 21. Magnus skriver:

  Värdegrundsdelegationen som står bakom värdegrunden kan ni läsa mer om här:

  http://www.vardegrundsdelegationen.se/om-delegationen/

  Nedan kan ni läsa vilka värden som värdegrunden ska byggas på:

  – Demokrati – all offentlig makt utgår från folket.

  – Legalitet – den offentliga makten utövas under lagarna.

  – Objektivitet – allas likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet ska iakttas.

  – Fri åsiktsbildning – den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning.

  – Respekt för lika värde, frihet och värdighet – den offentliga makten ska utövas med respekt för allas lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

  – Effektivitet och service – effektivitet och resurshushållning ska förenas med service och tillgänglighet.

  Medlemmarna i delagationen ser ni här och två av dessa har gått utanför denna värdegrund ett antal tillfällen. Både i media, socialamedier och i sin yrkesutövning:

  ledamöter:
  Professor Lena Marcusson
  Professor Erik Amnå
  Professor Tomas Brytting
  Landshövding Lars Bäckström
  Generaldirektör Anders Danielsson
  Förbundsordförande Mats Ericson
  Rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg
  Biskop Lennart Koskinen
  Förbundsordförande Britta Lejon
  Generalsekreterare Anne Ramberg

  Liked by 1 person

 22. Hovs-svarta-hallar skriver:

  För min del anser jag att kärnan i den såkallade ”värdegrund” som myndigheterna försöker tvinga på oss är följande
  – Alla människor i hela världen har samma värde — detta innebär att vem som helst i hela världen har samma rätt till våra skattefinansierade välfärdssystem som vi själva, så snart de sätter foten på svensk mark!

  Detta kan tyckas absurt, men åtskilliga på vänsterkanten TYCKER faktiskt så. Eller håller i huvudsak med åtminstone. Och den som INTE håller med är ”rasist”.

  Gilla

 23. Kristina skriver:

  Jag fascineras ofta av hur talet och definitionen av en gemensam värdegrund går direkt emot människan själv som den kulturvarelse hon är. Det har säkert funnits miljontals olika värdegrunder sedan människan kunde betecknas som varande en kulturskapande varelse, med förmåga att leva i en kulturell kontext.

  Alla dessa kulturer har bejakat sig själva, något annan princip är inte möjlig. Det unika för människan utgörs just av denna mångformighet. En enda gemensam värdegrund för hela mänskligheten går helt emot henne själv.

  Men på ett personligt plan ser det helt annorlunda ut. Man kan bara leva i en enda kulturell matris, även om vissa försöker kalla denna matis för mångkulturell. Att man hämtar upp delar från en mängd olika håll ändar inte på detta faktum. Ett livs levs alltid inifrån ett enskilt subjekt. Och detta har alltid gällt. Och kommer alltid att gälla.

  En betraktare från rymden, från en främmande livsform, skulle snabbt upptäcka att mångformigheten utgör det mänskligt mest utmärkande särmärket. Det är i den förmågan hennes stora, mer generella anpassningsförmåga ligger.

  Men detta gällde med ytterst liten spännvidd på individnivå.
  Som födda varelser får vi egentligen endast en enda chans. Vi formas visserligen under hela livet, men blir en kulturvarelse. Vi lever inte schizofrent hoppande mellan ett otal olika jag. Parallelliteten uppträder egentligen enbart mellan olika samhällsgemenskaper. På individnivå utgör vi själva en begränsning.

  Om vi tänker oss att någon delegation kommer fram till en enda riktig värdegrund, har de då samtidigt skapat det mest intoleranta man kan tänka sig. De har satt sig själva över miljontals nuvarande och tidigare kulturer.

  Att då ens försöka hitta en korrekt värdegrund utgör då en förödelsens väg mot intolerans. Tolerans föds ytterst av att jag tillåts bejaka min egen kultur, men samtidigt är medveten om att där finns massor av andra kulturmatriser att leva efter och inom.

  I kulturbegreppet kommer det alltid att finna ett janusansikte. En kluvenhet, en dubbelhet, mellan mitt eget liv och andras. Ingen enighet i världen kan ändra på dessa förhållanden. Det vore att förneka människan som dynamiskt och föränderlig varelse. Just det som utmärker henne.

  Som den subjektiva varelse vi ytterst är, är det tillåtet att både gasa och bromsa, att tillåta sig ha värdemässigt grundade åsikter om andra kulturer. Men på axeln bör man ha en liten besserwisser som försynt, då och då påminner en om kulturers relativitet, och att alla, inklusive du själv, vare sig du vill det eller inte, gjort dina värderingsmässiga val.

  Liked by 1 person

 24. Jonas Nilsson skriver:

  SKOLFS 2011:144
  Värdegrundens (för gymnasieskolan) definition är sedan 1994 i princip densamma som första stycket ”grundläggande värden” i första kapitlet ”Skolans värdegrund och uppgifter” i Förordningen för läroplanen för gymnasieskolan 2011 undertecknad av Björklund.

  1 Skolans värdegrund och uppgifter

  Grundläggande värden
  Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
  Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som utbildningen ska gestalta och förmedla. I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen ska vara icke-konfessionell.
  Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.

  Men eftersom demokratins grund i vår nuv regeringsform definieras som den innevarande riksdagens majoritet blir den grunden flytande, många frågar sig om den inte i princip blir värdelös. Det kan förklara en hel del av problemet med att förklara vad den skulle vara.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.