Ronie Berggren uttryckte sig kritiskt om islam – nekades jobb

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Ronie Berggren är USA-kännare och har i flera år drivit podden Amerikanska nyhetsanalyser. Han har även skrivit här på Det Goda Samhället.

Förutom att podda och blogga har Berggren jobbat som personlig assistent, anställd av Örnsköldsviks kommun. När hans brukare gick bort strax före jul erbjöds han ett nytt jobb på ett HVB-hem. Där bor ett antal ”ensamkommande flyktingbarn”, framför allt afghaner.

Berggren skickade in sitt CV. Första mötet med chefen gick utmärkt och ett datum spikades för inskolning på hemmet.

Det blev dock inte som Berggren tänkt. Innan han kommit iväg till inskolningen fick han ett sms på sin mobiltelefon. Det var chefen. Hon förklarade att det inte skulle bli någon inskolning och inget jobb heller.

Varför? Därför att hon hade fått reda på att Berggren uttryckt sig ”opassande” kritiskt om islam på nätet. Det får man alltså inte göra. När Berggren begärde exempel på ”opassande” kritik kunde hon inte ge honom något.

Det som gör den här affären extra intressant är att Berggren inte gav upp. Han ville ha ett möte med chefen och en förklaring. Det blev av. Och poddaren Berggren bandade in alltihop! Samtalet finns att lyssna på här.

Ett viktigt ljudklipp som visar på hur det kan gå till i Sverige. I vårt sekulära land finns det en religion som fortfarande är helig: islam. Och det märkliga är att det är en religion som bara funnits här i tjugo-trettio år och som väldigt få svenskar tror på.

Man kan tycka att om någon tro skulle hållas för helig i Sverige så vore det kristendomen. Den har ju betytt så mycket för vår kultur. Vi har varit kristna i tusen år. Trots det är det helt okej att trampa på kristendomen, men ”opassande” att sakligt kritisera islam. Så det har blivit!

Den mest kände kristendomskritikern i vårt land är väl Christer Sturmark, ledare för den ateistiska organisationen Humanisterna. Kan du föreställa dig att han skulle nekas jobb för att kristna i omgivningen skulle kunna känna obehag? Självklart inte.

Mitt intryck av Berggren är av en klok och vänlig man. Han skulle inte sitta och diskutera islam med de unga männen på HVB-hemmet. Han skulle göra sitt jobb. Men chefen var orolig. Islam tenderar att göra folk oroliga. Även när det saknas riktiga skäl till oro.

Kristna är de som förföljs mest i världen. De plågas, fördrivs och slaktas. Men ändå är det islam som ska skyddas, eller snarare överbeskyddas. Muslimska tänkare som förstår att deras religion behöver förändras, och att förändring kommer genom kritik, känner sig svikna. De undrar varför det sekulära Sverige, som så misshandlar sin egen religiösa tradition, är så fullt av vördnad när det kommer till islam.

34 reaktioner på ”Ronie Berggren uttryckte sig kritiskt om islam – nekades jobb

 1. Stig Palm skriver:

  Det blir värre och värre?
  Läs länken här och inse att det är försent.
  Sverige är sedan länge i stort sett avkristnat. Några frikyrkor fortfarande kämpar på.
  Den f d Statskyrkan som nu heter Svenska Kyrkan och är frivillig minskar hela tiden sina medlemmar. Kyrkans funktion är i stort sett endast ceremoniell, bröllop, barndop samt begravningar.

  Islam tar av med hög hastighet.
  http://avpixlat.info/2017/02/12/andelen-muslimer-i-sverige-125-procent-2017-kan-bli-70-procent-2050/

  Liked by 3 people

  • BjörnS skriver:

   Ja, och varför vill kyrkan bidra till en islamisering av Sverige (se t.ex. det senaste uppropet). Att mängden muslimer ökar måste ju rimligen bero på asyl- och anhöriginvandringen liksom hög nativitet.

   Gilla

 2. Thomas Ek skriver:

  Damen säger att kommunen tappat förtroendet för Ronie och det på grundval av Ronies politiska tankar och iakttagelser på regeringens implementerade politik. Förfarandet är därmed rättsstridigt. På det personliga planet ger Ronie som är troende, tvärtom ett mycket medmänskligt, ödmjukt och kompetent intryck, vilket också bekräftas av kommunens intryck före det att Ronies personliga intresse och engagemang uppenbarades. Det står följaktligen klart att kommunen agerat lagstridigt.

  Liked by 6 people

  • Johan Löfgren skriver:

   Arbetsgivaren får väl ta med att den som söker jobbet måste gilla islam och i framtiden sharia. Sveriges regering visar vägen i Iran.

   Gilla

 3. Anders skriver:

  Du är bra på att lyfta sådana här saker Omar. Samt att jag tror innerligt att du talar för en väldigt stor befolkning som känner att sin röst inte får höras och ännu mindre tolkas för var den är.
  Däremot går det bra för en SVTjournalist att begå människosmuggling med bibehållen lön och advokathjälp från statliga Sveriges Television. Man bara undrar hur saker har blivit som de blivit.
  Jag tror att makteliten har trykt ner chefer på alla nivåer så mycket att de har blivit både rädda och fega. Det som är svenskt skall tonas ner och det som är utländskt lyftas upp, allt för en mångfaldighetens harmageddon.
  Det är väldigt få personer i yppersta maktpositionerna som uppträder riktigt rakryggade och vågar stå för just sin åsikt var den än må vara
  Bättring, bättring, bättring Sverige
  Snaaaaabt!

  Liked by 8 people

 4. Bo Divander skriver:

  Ja det är ett märkligt förhållande, som inte bara hat påverkat olika myndigheter utan även Svenska kyrkan och i någon mån en del av frikyrkorna. Jesus från Nasaret, världens mest kända religiösa personlighet, är det däremot helt ok att förlöjliga på olika sätt. Profeten Muhammed, som inte kan mäta sig med Jesus i etisk bemärkelse, får däremot inte kritiseras. Och absolut inte förlöjligas (de som ändå gjort det löper stor risk att mördas). Hur tänker myndighetspersoner och kyrkliga företrädare i Sverige när de mäter med så olika måttstockar??

  Liked by 5 people

 5. Svarta fanan skriver:

  Dubbeltänket är uppenbart. Ministrar i slöja I Iran. Vi lever i En dystopi där vi bugar för den mest ondskefulla idelologin som finns på denna jord just nu. Hur kan det förlåtas?

  Måtte Trumpismen lyckas!

  Liked by 6 people

 6. Luttrad skriver:

  Det finns två sidor på detta problem.
  Den ena är förstås om en persons politiska åsikter skall påverka vilket jobb han får.
  Det andra är en arbetsgivares rätt att välja en person som arbetsgivaren bedömer ha bäst förutsättningar för arbetet.

  Trots att jag är mycket kritisk till migrationspolitiken har jag i detta fall förståelse för kommunens handlande. Jag utgår från att man där kunde tänka sig andra uppdrag för den sökande om det fanns sådana, men inte för att arbeta med invandrare. Det kan jämföras med en bilverkstad som tvekar att anställa en person som skrivit kritiskt om det bilmärke de främst arbetar med. Däremot kan andra verkstäder vara intresserade.

  Själv skulle jag inte söka ett sådant jobb.
  Med tanke på Berggrens kvalifikationer som framkommer i hans USA-krönikor. tror jag han skulle klara av att skilja på åsikt och arbete, med det är nog ovanligt att man uteslöt det hos kommunen.

  Liked by 1 person

  • Jasa skriver:

   Jag har uppdrag som godman för 3 äldre personer. För det får jag under 15 tusen per år för att täcka en del av mina omkostnader. Jag har fått frågan om jag vill bli godman för ensamkommande och få 2 tusen i månad per ”ungdom”. Men det lockar mig inte ett dugg. Ingen kollaboratör här inte! Jag tycker att mina äldre ger mig mkt mera och behöver mig mera med.

   Liked by 1 person

 7. Kristina skriver:

  Ronie säger i det FB-exempel som tas upp av HVB-chefen: ”Det mest rättvisa hade varit att hänga honom i ett träd”. Och sedan tar Ronie tillbaka det i sitt genom att säga att han inte förespråkar lynchmobbning. Men det gör han, oavsett hur och vad han sedan säger. För det mest rättvisa i ett civiliserat samhälle är att följa vårt samhälles lagar, som visserligen behöver bli mycket strängare med den nya grövre kriminalitet vi nu har långt ner i åldrarna. Men grundtanken i ett civiliserat samhälle är inte dödsstraff för det första och heller inte gatans parlament där känslourladdningar ska styra, utan att straff ska utfärdas i enlighet med gällande lagar och förskrifter.
  Jag kan absolut förstå att man får en reaktion på detta. Sen hade Ronie nog fått det i vilket fall som helst, men det är klart att det sättet att uttrycka sig sticker i ögonen.

  Gilla

 8. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed, för att du lyfter en så oerhört viktig fråga. Jag vill uttrycka mitt fulla stöd för Ronie. Hur kan någon anses ”opassande” kritisk till den våldsbejakande medeltidsreligionen islam i ett civiliserat, kulturellt kristet land och modernt land, som Sverige?

  Men snälla Mohamed, vad menar du med ”muslimska tänkare”? Tänkande, bildade och kloka människor kan naturligtvis inte vara troende muslimer och förhärliga pedofilprofeten Muhammeds vämjeliga och otidsenliga lära. Man är således antingen ”muslim” eller ”tänkare”.

  Gilla

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Attityden till Islam har likheter med den officiella svenska attityden till Nazityskland som bäst kan sammanfattas i uttrycket ”Skräck och Beundran”. Liksom hos nazismen har jag personligen svårt att finna något i Islam som jag kan beundra men kanske finns det de som beundrar den revolutionära kraften och den fanatiska tron?

  Gilla

 10. Hans Nilsson skriver:

  Det gäller att vakta sin tunga och hålla fingrarna i styr om man fortfarande har några år till pensionering. Samhällsklimatet är kärvt i vårt sk öppna och yttringsfria land.

  Liked by 3 people

 11. Hansson skriver:

  Då får vi förutsätta att kommunen kontrollerat ock kontrollerar alla anställda på sina flyktingboende och kan gå i god för att de samtliga är islamvänliga och att ingen ”Ronie” slunkigt igenom luppen. På så sätt skapar man en segregerad mångfald (visste inte ens att det fanns ett sådant begrepp). Visste inte heller att kristna gör klokast i att stödja islam.

  Gilla

 12. Bengt Svensson skriver:

  Tänk vad en sådan chef kan ställa till med om bara några år, när ny mjukvara kan göra värdegrundsprofileringar med hjälp av användardata från Google och Facebook. Ännu en anledning att inte göra inlägg på sociala forum, prenumerera på tidningar, låna böcker på bibliotek, söka på Google eller använda sig av sitt riktiga namn på nätet. Internet finns överallt och kommer ihåg allt för alltid.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Så undrar vissa varför man fegt använder alias på nätet…
   Av ren självbevarelsedrift, är nog det raka svaret!

   Dvs om man har något att förlora, främst ekonomiskt!

   Som fattigpensionär har jag råd att stå för min åsikt, med namn)
   Mina åsikter står jag därför för, i Allah sammanhang)

   Gilla

 13. Anders skriver:

  Om man lyssnar på inspelningen hör man hur illa Ronnie B bemöts. Damen från Örnsköldsviks kommunledning skriker och kvinnans röst går upp i falsett när hon försvarar Islamism och invandrares brottslighet. Vidrigt! Hoppas detta fall tas upp av JO så att det klarläggs om denna diskriminering är OK. Hoppas även att Ö-viks medborgare kan göra sig hörda i fallet.

  Gilla

 14. Per skriver:

  Kommunchefen bröt mot grundlagen och lagar som förhindrar diskriminering vid offentlig anställning.

  Så vitt jag vet finns det ingen lag som hindrar KKK eller NSDAP aktivister från söka kommunjobb.

  Om han tar det till förvaltningsdomstol så donerar jag till advokatkostnaderna.

  Gilla

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Luttrade sympatier till hr Berggren, men vad hade han väntat sig?

  Den som arbetar inom skola och barnomsorg, eller överhuvudtaget åt kommunal och statlig arbetsgivare är enligt praxis (och för skolans del i praktiken enligt lag/styrdokument) skyldig att ha åsikter enligt värdegrunden.

  Åter, mina sympatier, av egen och kollegors erfarenhet – dock utan bandspelare, tyvärr.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 16. greatattractorulf skriver:

  Islam är en fascistisk parafili som dessvärre anammats som den nya frälsaren, särskilt av vänstern. Varför kan diskuteras tills solen slocknar, men faktum kvarstår: religiös fascism har blivit en maktfaktor i Sverige igen. Och det är INTE bokstavstroende kristendom vi talar om..

  Gilla

 17. camiry skriver:

  Kanske ligger ännu värre skäl bakom kommunens agerande; ren och skär rädsla. Även om jag inte är övertygad i detta fall, har nyvunna erfarenheter av att ha bestridit politiker och tjänstemän på kommunal nivå visat att det kan handla om rädsla.

  En politiker som tack och lov inte längre har några uppdrag tilläts att under nästan två år föra en politik i eget syfte där han agerade utifrån hur hans landsmän ville att han skulle agera. Nu är vederbörande tack och lov bortkopplad, men, kvar är alla som lät detta pågå och som valde att se bort.

  I början retade detta mig enormt, det var riktigt provocerande hur stadsdelen under hans styre blev en bananrepublik, men nyligen, efter att ha talat med annan politiker, har jag förstått att man varit rädd att säga stopp. Politikern uttryckte det som att man inte vågade gå emot den ”kraften”, vilket tydligen var förståeligt. Jag kan förstå detta. Den ”kraften” är den mest brutala i vårt samhälle just nu. Den grupp som begår ohyggligt brutala brott som till och med fått andra kriminella att gå åt sidan. Så visst, en med den kraften i ryggen vill man väl inte gärna kasta ut ur fullmäktige. Så, pga rädsla lät man istället demokratin förfalla fullständigt.

  Under kampen jag deltagit i är vi många som skrivit otaliga brev till stort antal politiker.
  Standardsvaret var antingen brist på svar, eller något intetsägande som inte ens adresserade frågan. Men, när en bekant skrev till denne politiker, med samma typ av frågor som till alla andra, blev hen uppringd av politikerns lakejer. Inget hotfullt, inget budskap alls direkt, utan innebörden var mer, hej vi vet att du skrivit till NN. Rena maffiametoder och väldigt obehagligt.
  Att detta existerar i vårt samhälle, att politiker med rätt fanclub tillåts göra vad de vill, att andra ser bort är fruktansvärt skrämmande. Detta borde inte ligga på politikernivå, det borde hanteras på nationell säkerhetsnivå!

  Så, ibland kanske det som på ytan framstår som rädsla att bli uthängd av PK-maffian egentligen bottnar i reell rädsla att bli upphängd av riktig maffia.

  Liked by 1 person

 18. Vimsan skriver:

  När jag lyssnade på klippet slog det mig flera gånger att kvinnan som pratar är en STOR del av problemet. Likt henne sitter det massor av personal på liknande positioner runt om på kommuner i Sverige. Jag tror inte ens de förstår vad debatten handlar om.
  Hennes kommentar om varför han inte kritiserar någon svensk brottsling på sin sida, är ju helt sanslös…
  Hoppas hon lyssnar på klippet och inser hur korkad hon låter…

  Liked by 1 person

 19. Ulla L skriver:

  Jag är pensionär så jag vågar skriva vad jag tycker. För mig är det uppenbart att islam inte passar i ett sekulärt, jämställt och tolerant samhälle och som bygger på en tusenårig kristen grund. Politikernas mångkulturprojekt, som pågått utan styrning och kontroll sedan 1975, kan bara sluta illa. För vad händer när orubbliga muslimer, som är uppväxta med olika tolkningar av intoleranta och krigiska texter, flyttar till ett sådant land?

  Liked by 2 people

 20. Gurkburken skriver:

  Det lustigaste är när kommuntanten tar upp det som en säkerhetsfråga också. Hon har således den rasistiska åsikten att om muslimer av någon anledning får reda på att någon i ett annat sammanhang har uttryckt kritik mot islam, så kommer de att utöva våld mot denna person.

  Gilla

 21. Hexe skriver:

  Att mörka, är det inte också en form av rädsla?

  I veckan reste representanter för den svenska feministiska regeringen till Iran för att göra affärer med landets förtryckande regim. I den svenska regeringens delegation ingick flera kvinnor. Samtliga bar hijab, muslimsk slöja, trots att de inte befann sig i ett religiöst sammanhang.

  Hur reagerar då svensk media på hijabtäckta svenska kvinnor med makt? Jo de censurerar bort dem och allt som kan skada bilden av den svenska feministiska regeringen. I iransk media finns bilder på både den täckta svenska kvinnliga handelsministern och Löfven när de sitter i möte med Irans president Hassan Rouhani. SVT har publicerat bilder från samma möte men har dock valt att censurera bort Linde. Över hennes hijabtäckta ansikte och dräkt har SVT satt en bild av sina reportrar istället.

  I mötet med den islamiska republikens andlige ledare Ali Khamenei sitter de svenska kvinnliga UD-tjänstepersonerna allra längst bort från Khamenei som har ryggen vänd mot dem. Så här stark och tydlig är alltså den svenska regeringen med sin feministiska utrikespolitik. Den svenska feministiska utrikespolitiken är obefintlig i det iranska rummet.

  Medan svensk media undvikit bilderna på svenska delegater som följer islamistisk klädkod så har iransk media varit desto frikostigare med bildbevis på denna svenska underkastelse för antidemokratiska republiken Iran.Den svenska regeringen har visat prov på sin feministiska utrikespolitiks svaghet. Samtidigt har den iranska regimen stärkts genom det svenska statsbesöket under högtidlighållandet av revolutionen och genom att regeringen har ställt upp på regimens förtryckande klädkod.

  https://tobiastankar.wordpress.com/2017/02/12/svensk-media-valjer-bort-bilder-av-regeringens-hijabkladda-delegation-vid-iranbesok/

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Saknade också bilderna med de kvinnliga ministrarna i SvD m fl idag. Tänker som du. Jag har förlängt SvD bara för att Per Gudmundsson, Arpi och några andra läsvärda ska kunna fortsätta skriva i MSM. I helgen skrev tidningens chefredaktör något om hur många fler som prenumererar och att de ska fortsätta bevaka sanningen och ta avstånd från populismen mm mm. En kompis från en klassträff prenumererar av precis samma skäl som jag, så där tolkar ledningen helt fel kan jag säga!

   Gilla

 22. Kim skriver:

  Det händer att jag anklagas för islamofobi. Jag brukar då svara att det inte handlar specifikt om islam, utan att jag är kritisk mot alla läror som förespråkar barnäktenskap, polygami, stening, stympning och kvinnomisshandel.

  Liked by 1 person

 23. Göran skriver:

  Sverige är marinerat i vänster. Vänstern kontrollerar press, public service, tankarna hos våra politiker, även borgerliga. De finns i chefsskiktet i många myndigheter. Enspårstänket och likriktningen i samhället i stort är skrämmande. Vänstern är kraftigt pro islam och man har utsett muslimer, folk tillhöriga en världsreligion, till ”utsatt grupp”. I vänsterns ögon existerar, numera, blasfemi i praktiken som ett brott – när det gäller islam. De som kritiserar bemöts därför inte bara med argument utan också med mobbing och besök hos arbetsgivare i syfte att kritikerna ska förlora eller inte få ett jobb. Ibland behövs inte ens besök utan aktuella personer vet ändå vilka tankar som ska förbjudas och vad som förväntas. Egentligen är det ett hemskt samhälle vänstern skapat åt oss. Men med deras föredömen, Sovjet och DDR eller Cuba, kunde vi väl knappast hoppats på annat…

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.