Att kvala in i Schlaraffenland

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Få sanningar har under de senaste decennierna trumfats in med större emfas och med mindre verkan är denna: det går inte att samtidigt ha fri invandring och en välfärdsstat av svensk modell. Sedan något år tillbaka är denna sanning dock uppenbar för alla. Ändå sker ingenting i politiken för att hantera dilemmat.

(När jag säger ”ingenting” menar jag i stort sett ”ingenting”. Jo, politikerna pratar på ett nytt sätt. De säger till exempel att det skett åtstramningar vid gränserna. Det har det inte. Visserligen sjunker antalet ankommande migranter, men det beror på annat än åtgärder genomförda av svenska makthavare, till exempel mutor till Turkiet för att turkarna ska förhindra migranter att resa till Grekland. ”Mutor” är möjligen fel ord. En sorts tjänsteexport, kanske?)

Det som visat sig inte fungera är att tillåta utlänningar att kliva rakt in i det svenska välfärdssystemet och dra nytta av dess förmåner. Vad gör man då (”man” betyder i det här fallet de politiker som är vårt lands härskare och förväntas utarbeta fungerande lösningar till situationer som denna)? Vi börjar först nu inse vad det betyder att denna ordning inte fungerar. Tydligast blir det när kommunerna inte har råd och slutar följa lagen. Hultsfreds kommun har öppet deklarerat sin avsikt att bryta mot lag och det är rimligt att tro att andra kommuner kommer att följa detta initiativ.

Vi kan alltså inte ha det som vi har det. En radikal lösning, åtminstone i teorin, vore att helt enkelt eliminera delar av välfärdssystemet lika för alla, härfödda som därfödda. Till exempel kan riksdagen besluta att upphäva den fria tandvården och all utbildning över grundskolan och låta folk betala för sådant själva ur egen ficka, samma sak för gammalsvenskar som för nyanlända. Jag säger inte att detta är en bra lösning, men det är en typ av lösning som administrativt kan fungera bra eftersom myndigheterna inte hamnar i svåra bedömningar om vem som ska ha och vem som inte ska ha. Samma regler för alla.

Däremot tror jag tills vidare att det vore självmord för ett politiskt parti att gå till val på något sådant. Det kommer därför inte att hända.

Då återstår två andra slags ”lösning” som kan tillämpas var och en för sig eller i kombination. Den första är att införa tvärstopp för all invandring. Inga anhöriga, inga kvotflyktingar, inga asylsökande, ingenting. Den andra sortens ”lösning” är att välfärdssystemet under viss tid ransoneras för nyanlända, till exempel att en nyanländ som fått uppehållstillstånd får sjukvård och skola för barnen, men ingenting annat förrän de blivit medborgare och därmed kvalat in i välfärdsstaten. (Naturligtvis måste regelverket för beviljande av medborgarskap noga eftertänkas, men det borde ske i vilket fall som helst.) Till exempel kunde man tänka sig att regelverket för ”papperslösa” tillämpades för alla som fått uppehållstillstånd men ännu inte beviljats medborgarvärdighet.

Denna senare ”lösning”, eller kombination av ”lösningar”, är, tror jag, den enda modellen som är både politiskt och administrativt genomförbar. Visst skulle det heta, och med viss rätta, att detta betydde att Sverige införde en sorts apartheidsystem med olika regelverk för olika befolkningsgrupper.

OK, ingen av dessa lösningar är bra, i varje fall inte om man jämför med det idylliska svenska välfärdssystem som vi för några årtionden sedan trodde var för evigt inskrivet i Sveriges DNA men vars skörhet numera blivit så sorgligt uppenbarad för oss. Det är plågsamt när alla tänkbara handlingsalternativ representerar försämringar jämfört med det idealsystem vi vant oss vid, men vad ska man göra? Det är bara att bita ihop och försöka göra det bästa av situationen.

Inte ens det gör emellertid våra härskare. De väljer i stället att blunda.

63 reaktioner på ”Att kvala in i Schlaraffenland

 1. Fredrik Östman skriver:

  Det bästa med denna tämligen innehållslösa artikel är titeln. Att kvala in i Schlaraffenland. Perfekt övertygande. Den belyser samtidigt att det är fråga om aktiv konkurrens om att få komma i åtnjutande av Sveriges vansinniga gråt- och givmildhet och att inga som helst förväntningar ställs på dem som vinner denna tävlan. Att kvala in i Schlaraffenland.

  Gilla

  • Janne skriver:

   Patrik påstår att ”Visserligen sjunker antalet ankommande migranter”. Är det riktigt?
   Nja, antalet asylsökande under 2017 kommer att vara högre än under 2016, antalet familjeåterfreningar tillkommer.
   Sverige har inte migrationen på EUs mininivå som det ofta påståtts

   Gilla

 2. Svarta klanen skriver:

  Nja, blundar gör de väl inte, de är bara upptagna med att föra en miljövänlig och feministisk politik:

  ”I onsdags kväll blev en 40-årig kvinna våldtagen på en parkeringsplats i Malmö. Hon hade kört in på den väl upplysta parkeringsplatsen utanför Mobilia för att fylla på spolarvätska. När hon letade efter dunken i bakluckan blev hon överfallen. En man, som talade på ett främmande språk, hotade henne med en trettio centimeter lång kniv, knäppte upp hennes byxor, våldtog henne, misshandlade henne och rånade henne. Klockan var halvåtta på kvällen mitt i centrala Malmö.

  Vad säger vår feministiska regering om det? Att en mamma på väg hem till sina barn blir våldtagen när hon stiger ur bilen några minuter för att fylla på spolarvätskan?

  I veckan meddelades också domslut i fallet med artonåringen alternativt nittonåringen (åldern är, föga förvånande, oklar) som våldtagit en trettonårig flicka analt och vaginalt på en skoltoalett. Han har också utnyttjat en fjortonårig flicka sexuellt. Straffet? Två månaders fängelse och skyddstillsyn. Det är priset på en flicka i Sverige 2017. Är vår feministiska regering nöjda med det domslutet – med de signaler ett sådant straff sänder? Jag vill att vår feministiska regering agerar nu. Ska inte skolan vara en trygg plats också för flickor?”

  Citat från dagens ledarsidorna av Ann Heberlein.

  Liked by 4 people

 3. Bamse skriver:

  Våra politiska företrädare, ”våra förtroendevalda”, har lagt sig till med ett nytt uttryck. De tar människors oro på allvar. Ja, så till den grad att statsministern, likt Gråkappan på sin tid, reser ut i landet för att lägga örat mot marken. Om folkets befogade oro kommer att resultera i mer än dimridåer av floskler och utspel är inte så troligt.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det uttrycket är inte nytt. Det har sosseriet använt förut. Det är en klassiker i stil med ”samhället måste gripa in och ta sitt ansvar”, som var så vanligt i riksdagen att stenograferna hade ett eget tecken för det. ”Vi måste ta människors oro på allvar” betyder översatt till ren svenska ”vi måste de bortskämda jävlarna ett litet köttben så att de slutar upp med att klaga”. När de sedan har slutat upp med att klaga kan tumskruvarna dras åt igen. Skatten kan höjas och gränserna öppnas.

   Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det märkliga med dagens svenska system är att det numera är fullständigt inkonsistent där man upphävt såväl logikens som naturens lagar. Sannolikt inser det flesta med fungerande tankeförmåga detta men är alltför fega att säga ifrån eller är mentalt förlamade av godhet och empati. Det är givetvis självklart att det svenska välfärdssystemet kommer att kollapsa, frågan är bara hur snart. Det är precis som ett naturens lämmeltåg på väg mot fjällstupet.

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Jesus lät de demoner som besatt en man övergå i en grupp grisar, som prompt kastade sig över en klippa ner i havet. Egentligen var det väl en gammal grekisk myt. Sverige är som dessa grisar. Inget kan längre hejda dess fall.

   Frågan är vem mannen är som blir kvar fri från sina demoner och någon annans grisar. Cui bono?

   Gilla

 5. Bo Svensson skriver:

  Regeländringar att välja bland:

  Söka asyl gör man hos UNHCR som vi förser med de resurser vi är beredda att ägna ändamålet hjälp åt flyktingar. – De resande som påträffas här som menar sig ha asylskäl, hänvisas till enklav intill flygplats varifrån de är fria att ta sig till något UNHCR-administrerat läger.

  Främlingar utan giltiga resehandlingar som saknar ekonomisk garant, hänvisas till enklav intill flygplats varifrån de är fria att ta sig vidare.

  Globalt visum behöver ju bara bestå av bevis att man skaffat en sådan ekonomisk garant, – t ex försäkringsbolag, – som täcker kostnader den resande kan förorsaka genom brottslighet, dumhet, genom att sakna medel för sitt uppehälle eller sin sjukvård.

  Lösa den svåra bostadsbristen i attraktiva regioner och samtidigt en del andra problem gör man genom att allt stöd till väldigt lågproduktiva villkoras med att de accepterar flytt till barackläger i glesbygd och därmed ger plats till köpstarka och verksamma. – Destruktiva och våldsbrottsbenägna kan få egna bevakade enklaver.

  Barn kostar runt en miljon av skattemedel under sin uppväxt och förslagsvis skall merparten av dessa pengar utbetalas till vårdnadshavaren etappvis när barnet kan dokumentera inhämtat kunnande och när sista etappen är avklarad, är man därmed myndig och röstberättigad. – En reform som medger att all undervisning släpps ut i den normala marknadsekonomin.

  Gilla

 6. Walfrid skriver:

  Det dröjer nog innan någon riktig omsvängning i politiken sker. Så här säger en hög EU-figur:
  ”Aging and graying Europe won’t close its doors to asylum seekers, as it needs immigration, the EU’s foreign policy chief, Federica Mogherini, said, adding that Europeans had been migrants themselves up to few years ago. I believe Europeans should understand that we need migration for our economies and for our welfare systems, with the current demographic trend we have to be sustainable.” (från RT) Hon borde läsa Tino: s bok.
  I ställlet för att låta bl.a. den svenska kustbevakningen köra gummibåtspassagerarna till Italien, kunde man köra tillbaka dem till Libyen eller varifrån de nu kan tänkas komma. Om man gjorde det upphörde snart trafiken.
  Men det kanske inte är ”sustainable”… Tråkigt när högt uppsatta människor inte förstår vad orden betyder.

  Liked by 4 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Ja detta är den fjärde lösningen, som Patrik inte tar upp. Att alltså EU skapar fungerande yttre gränser (vilket ju egentligen är en självklarhet). Men med all sannolikhet så är ej heller denna lösning, en lösning som ”man” vågar/vill/kan/orkar genomföra. Återstår då att vi själva återupprättar landets gränser. Om detta leder till att våra flyktingar finner sig behöva betala för en returbiljett till Sverige så minskar antalet snabbt. Jämför de Australienska erfarenheterna!! Man gick där från många till inga på bara några månader. Men den restriktiva politiken måste drivas systematiskt och utan undantag. Orkar vi det?

   Gilla

 7. gmiksche skriver:

  Seriösa förslag. Emellertid skyddar inget av förslagen Sverige från att fortsätta på den inslagna vägen. Enda skillnaden är att accelerationen bromsas upp. Utanförskapsområdena har stadigt ökat både i antal och omfång redan före de senaste två årens migrationsvåg. Även om alla som kom med den vågen skulle tvingas återvånda tillbaka räddar inte det Sverige från en framtida kollaps. Det räcker med att extrapolera utvecklingen fram till 2014 ett par tre årtionden. Jag och många av de som skriver och kommenterar på bloggen kommer inte att uppleva den slutgiltiga upplösningen av samhället vi känner. Men de som är barn idag kommer att göra det. Var så säker.

  Liked by 5 people

   • MartinA skriver:

    Minusränta, högkonjunktur, budgetunderskott, bostadsbubbla, utlandslån mot bankernas bostadslån. Politisk manipulation har skjutitet upp lågkonjunkturen flera gånger. Jag tror att riksbankirer och politiker nu har fått slut på illusionstrix. Den politiska sfären har ju tappat väldigt mycket förtroende och det är just det förtroendete de använder som bränsle för att illusionsnummren skall fungera.
    En lågkonjunktur beror ju inte på någon enstaka händelse eller på att folk känner sig molokna. Den beror på de felinvesteringar som gjorts innnan lågkonjunkturen. Så ju mer den skjuts upp, desto djupare och längre blir den.

    Gilla

 8. Valdemar skriver:

  Under en stor del av 1900-hundratalet har svensk politik inneburit en utvidgning och utbyggnad av våra välfärdssystem. Många har fått mer. Sociala skyddsnät har förstärkts. Politiker har verkat på en utbudets marknad, och agerat där efter.

  I utbudspolitiken har politiker och partier vant sig vid möjligheten att kunna köpa röster – att agera jultomte. Man har lovat med hjälp av skattemedel. Politiken har egentligen uppträtt på en marknad, vilken som helst, och kundtrogenhet har då en pris. Partitrogenhet hos väljarna har måst underhållas. Kundlojalitet, utgör en långsiktig investering, som måste bevakas.

  Detta jultomtens perspektiv på politik har även lett till att den goda moralen fått näring. I Sverige har svenska politiker kunnat verka för uppbyggnaden av en slags moralens högre ordning.
  Även den politiken har varit framgångsrik, och torgförts på godhetens marknad. Vi ser det i hur inflatoriskt begreppet värdegrund blivit. Hur begreppet lyckats ta sig in på de mest oväntade ställen. Den moraliska marineringen av ett helt samhälle utgör en formidabel succé. Och med den har en åsiktskorridor följt med. Nyanser försvunnit och ersatts med ont och gott, rätt och fel. Och ”hög moral” har även gått på export. Politiker har utropat Sverige som varande en humanistisk stormakt. Man har velat utvidga moralens marknad och göra den global. Om några har just svenska politiker och partier verkat på en populismens fria marknad.

  Men nu har verkligheten själv hunnit ifatt oss. Utbudspolitiken och moralens marknader har punkterats. Den politik som hittills fungerat har kommit till vägs ände. Globalistiska ambitioner, moraliskt korståg och utbudspolitik har fångat politikerna i en återvändsgränd. Politiskt armbågsutrymme går inte längre att finna med hjälp av tidigare köp- och säljmetoder. Och bestigningen av moralens allra högsta toppar är redan gjord.

  Det här har försatt politiker i ett förlamningstillstånd. De vet inte längre hur politik skall föras – skolade som de är i en annorlunda tid. Hur marknadsför man en väg tillbaka? Hur tar man sig ned från moralens höga höjder, utan att förlora i anseende? Hur vinner man politisk handlingsfrihet genom att begränsa?

  Politiken själv står nu inför ett paradigmskifte. De traditionellt populistiska partierna möter nu en ny typ av populism. Den där människor mer söker trygghet och värnandet om egen kulturell identitet, den som lagligen alla minoritetskulturer redan fått. Människor har nu sett Globalismens och mångkulturens destruktiva avarter och flämtande hybris, och vill nu fjärma sig ifrån den. Gammal och ny populism krockar, och ett nytt politiskt landskap tar form i kölvattnet efter en äldre och förlegad utbuds- och moralpolitik.

  Liked by 3 people

 9. Anders F skriver:

  Patriks förslag är utmärkt, förståndigt och begripligt. Som när det i UK cirkulerade krav på att en invandrare skulle sköta sig och betala skatt i landet under fyra år för att alls komma i fråga för transferreringar.Inte kvantfysik direkt.

  Liked by 2 people

 10. Jasa skriver:

  Det skulle vara intressant att ha veta hur många som fått tillstånd att stanna i Sverige av politiska skäl som har återvänt till sina hemländer ”på semester”. Inte minst för att migrationsverket ska förstå hur ofta de luras. En annan sak är detta med dubbla medborgarskap. Verkar som begreppet medborgare har helt förlorat sitt betydelse. Man blir inte sig svensk medborgare, utan man skaffar sig ett svenskt pass. Kriteria för att skaffa sig svenskt pass är bara hur länge man har vistats i Sverige. Om man är gift med en svensk går det fort (2 år), annars dröjer det lite längre (6 år). Krav på språkförståelse, kulturförståelse, geografiförståelse, kännedom av våra grundlagar, kärlek och omsorg av Sverige, beredskap att försvara landet, inget av detta finns! Man kan i princip hata Sverige och svennar och bli medborgare. Och det skulle inte förvåna mig att många gör det. Jag anser att bara i undantagsfall bör staten tillåta 2x medborgarskap, dvs när man inte kan avsäga sig det andra. Man först måste man uppfylla alla andra ovannämnda kriteria..

  Liked by 3 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Du skriver: ”Inte minst för att migrationsverket ska förstå hur ofta de luras.” Om man följer Merit Wagers blogg så ser man att det finns många (en majoritet?) av handläggarna som fullt ut ”förstår”. Min reflektion är att det på verket måste finnas en oändlighet av synism när man inte får/kan kalla en spade för en spade.

   Liked by 1 person

 11. Anders F skriver:

  Utom ämnet: Vi har en ”dålig nyhet” idag, nämligen att de kickade ledarna för f d SDU Hahne och Kasselstrand bildar ett nytt parti. Här börjar splittringen som många befarat. Sverige är möjligen dödsdömt. Ett annat tecken är Burgsvik på Gotland. Där rustar folk för att föda och utbilda s k asylsökande när ett boende stänger. Ön där fem berikare våldtog en rullstolsburen kvinnna nyligen. Alltså, kvinnor sköter om ”pojkar” från helt främmande kulturer. Frivilligt och med glädje. Vad ska man säga om denna mentalitet?

  Gilla

   • MartinA skriver:

    @Fredrik Östman
    Kasselstrands tal till SDU efter att han besegrat ett av partiledningens kuppförsök. Bland det bättre tal jag hört från en svensk politiker:

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vad är så konservativt med att vilja erkänna hittepålandet för araber i Israel? Finns det kanske redan? Måste inte varje konservativ person helhjärtat stödja den existerande staten Israel nu när vi alla på samma sätt som Israel är fysiskt utsatta för jihad?

    Varför understödja och vara en nyttig idiot för fienden?

    Gilla

 12. Svenne Dufva skriver:

  Det vore mycket enklare att inte bevilja asyl (skydd) för människor som reser från Danmark och Tyskland till Sverige, oavsett deras etniska ursprung. Danmark och Tyskland är demokratiska länder som inte befinner sig i krig.

  Liked by 4 people

 13. oppti skriver:

  Det värst är att om vi behandlar dem som kommer med respekt så blir de fler-se på ensamkommande-explosionen.
  Eller om vi inte ställer upp med lägenheter så de tvingas leva i små trånga lokaler, då sprids missnöjet och endast de som kan stå ut med detta blir kvar. Missnöjda med samhället och villiga till att bestraffa det.
  Aktuellt är de Afghanska barnens hotande med självmord för att slippa problemen.

  Gilla

 14. Stig Palm skriver:

  Rösta på SD och gör Partiet STORT och inflytelserikt att STOPPA invandringen. Sedan ta hand på ett pragmatiskt sätt det som redan tagits in.
  De som inte gillar SD kan se till att något annat ‘godkänt’ parti gör som SD om det känns bättre i ‘samvetet’?

  Liked by 3 people

  • MartinA skriver:

   SD har redan en plan för det. Vi svenskar skall slutgiltigt assimileras bort med hjälp av de enorma mängder som redan kommit hit. Vi skall alla leva lyckliga tillsammans med deras nativitet som är mer än dubbelt så hög som vår.

   Liked by 1 person

 15. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo det är relevanta frågeställningar som ingen vill ta i. Sverige har åtskilliga tusen offentligt betalda nationalekonomer men ingen av dem vill ta eller får ta i dessa frågor annat än på privat initiativ såsom Tino S.
  Det verkar som att Sverige styrs av självutnämnda krafter som anser sig ha något slags mandat från världssamfundet. Det ser ut att handla om rätt välorganiserade krafter som inte kan bemötas på annat sätt än genom att vara välorganiserad, någon sådan kraft finns inte.
  En bra illustration av läget är moderaternas piruetter som bemötts och sablats ner på ett sätt som förefaller samordnat, några exempel:
  • Två regeringstrogna opinionsundersökningsinstitut går ut samtidigt med samma budskap att här är straffet för frispråkigheten
  • Man går ut och frågar de som inte sympatiserar med de borgerliga för att kunna ge dåliga siffror om förtroende för AKB. Sossar tycker att Lööf är bättre men det framställs som att AKB tappar bland egna
  • Aftonbladet samlar ihop marginaliserade moderater som nu blivit tunga moderater och som kritiserar AKB:s tilltag, ingen av dessa har egentligen någon alternativ lösning att komma med, deras intresse är att bibehålla status quo. En del av dessa som Odenberg verkar helt plötsligt tycka att (s) är bättre än nuvarande (m)

  Liked by 2 people

 16. Christer Carlstedt skriver:

  Jag tror vi skall komma ihåg våra politikers förutsättningar.
  Aldrig under hela sitt liv har de varit utsatta för en situation där stat eller kommun ägnat sig åt att dra in på förmåner. Bara utökade förmåner. Prioriteringar javisst – alla kan ju inte få allt på en gång, men dock utökade förmåner.

  Politikernas kompletta oförmåga till enkla överslagsberäkningar har gjort att de alldeles på egen hand har försatt sig i en situation som de inte har den blekaste aning om hur de skall reda ut.

  I ett normalt samhälle har man en organisk tillväxt av olika yrkeskategorier. En viss andel av de som föds tycker att det här med att vara t.ex. läkare verkar vara något att satsa på.
  Från födsel till färdig läkare tar det så där 25-26 år.

  Sveriges organiska tillväxt har under lång tid legat på någon promille.
  Under 2015 blev det helt plötsligt 3% inkluderat förväntad anhöriginvandring, som visserligen kommer senare, men som ändå drivs av migrantströmmen 2015.

  Media har förkunnat att de nykomna har betydligt större behov av läkare och tandläkare än medelsvensson, så låt oss då anta att den plötsliga ”kundtillströmningen” i olika delar av vårdapparaten motsvarar en 5%-ig befolkningsökning.

  Eftersom vi vet att på sin höjd 50% av de nykomna kommer att ha sysselsättning och någon åtminstone delförsörjning om så där nio år, så är det inte alldeles svårt att räkna ut hur detta kommer att påverka kommunernas socialkontor.

  Med tanke på Fridolins hälsa är det kanske inte så snällt att nämna skolan?
  De nykomna har inte för vana att producera i genomsnitt 2,1 barn per gift eller sammanboende par. Fem-sex stycken är mera vanligt.

  Jo, Fridolin – från skolstart till färdig lärare tar det så där 17-18 år, om Du nu inte kände till det.

  Och Du, Fridolin – ungarna står vid skolgrinden nu!
  Var har Du lärarna?

  Sammantaget, om man vill vara snäll ett ögonblick och bortse från de direkta kostnaderna för uppehället av migranterna, som man så glatt har släppt in, så kräver de en minst 5%-ig kapacitetsökning av mera generella samhällstjänster.
  Den resursen finns inte! Är Potatisen slut så är den, även om Löfven plockar fram 1.000:-.

  Oj! Jag glömde visst bostadsproduktionen till en kostnad som man klarar att betala hyran i på försörjningsstöd!
  Var är stadsplanerarna, arkitekterna, byggjobbarna och inte minst finansiärerna?

  Jo, jag sade allt att dessa siffror bygger på ett års invandring.
  Så det blir just inte bättre om man ser det i ett litet längre perspektiv även om det är en liten minskning per år.

  Nu är kanske inte Göran Persson är min husgud direkt, men när det diskuterades EU-medlemskap så varnade han faktiskt för vad som kallades social turism. Han menade att det fanns en risk att människor från sämre bemedlade länder kunde få för sig att ta sig hit för att snylta på våra välfärdssystem.
  Nej då. Så kan dom väl ändå inte göra, var uppenbarligen den allmänna meningen.
  Resultatet ser vi numera utanför Konsum och Systembolaget.
  Sedan jag slutade skolan har jag aldrig klarat av ett tandläkarbesök för 50:-. Ingen annan som jag känner heller.

  I stället för att ta Göran Perssons farhågor på allvar och redan då anpassa lagstiftningen till ett möjligt scenario, som sannolikt även kunnat hantera dagens immigrationsproblematik, åtminstone till viss del, valde man mangrant att stoppa huvudet i sanden.
  Där har man nogsamt behållit det.

  Nu vaknar man på politikerhåll med ögonen så fulla med sand att men inte ser vartåt man skall gå.
  För hur de än vänder sig, så är det deras egen oförmåga att se konsekvenserna av sina beslut, eller beslut som inte tagits, som är orsaken till dagens problem.

  Det undandrar sig mitt förstånd hur man bara kan stoppa undan all skit på vinden. En vacker dag rasar taket in och då blir det synnerligen otrevligt.
  Såvida man inte tar sitt förnuft till fånga förstås och börjar rensa ut i bråten, vilket innebär att svälja förtreten, bita i det sura äpplet och anpassa lagstiftningen i landet till den verklighet man har skapat.
  Det duger inte längre med lagar anpassade till det Sverige som fanns på 1950-talet för att hantera 2010-talet.

  Liked by 7 people

 17. Mikael Steinwall skriver:

  Tino Sanandajis statistik visar att i takt med ökad utomvästlig invandring, tilltar också problemen i form av brottslighet och arbetslöshet. Slutsatsen kan inte bli något annat än ”tvärstopp” för all invandring.

  Liked by 4 people

 18. Thomas Strandberg skriver:

  ”Det är aldrig försent att ge upp” som Ronny Eriksson en gång sa.
  Efter att i åratal haft samma uppfattning som Patrik Engellau förmedlar
  i denna krönika och ingenting händer är frågan om man orkar engagera
  sig mera och det är dags att ge upp…?

  Liked by 1 person

 19. Hovs-svarta-hallar skriver:

  Exakt — makthavarna väljer att blunda. Läser just i Tinos bok ”Massutmaning”, där presenteras hårda siffror som visar att ödesåret för den svenska modellen inträffade ungefär 1975.

  Detta år ändrades grundlagen; makthavarna beslöt att Sverige hädanefter skulle vara ”Mångkulturellt”.
  Ingen verkade ha insett att det beslutet var ett rent självmordsbeslut.

  Den obetydliga invandring vi tidigare hade haft till det etniskt homogena Sverige hade ju gått bra. Människor från i synnerhet Finland hade kommit hit på 1950-talet för att arbeta i industrin; så var det ex-vis i det västmanländska brukssamhälle där jag växte upp.

  Vi hade ingen erfarenhet av att folk skulle kunna komma hit i hundratusental för att utnyttja våra välfärdssystem utan att ge något tillbaka.

  Och de som insåg faran ansågs ”främlingsfientliga” och tystades ner.

  Trots tydliga varningstecken redan på 1980-talet, så fortsatte makthavarna att tjurskalligt driva sitt ”mångkulturella” projekt vidare. Den ideologiskt drivande kraften var och är 68-vänstern och dess post-marxistiska arvtagare.

  Nu har förfallet gått så långt att det hotar själva grunden för vårt samhälles existens i dess nuvarande form.

  Oavsett hur man tänker hantera de asylinvandrare som redan hunnit få medborgarskap, så är det fullständigt uppenbart att fortsatt asylinvandring MÅSTE stoppas — NU!

  Det måste äntligen bli ett slut på vanvettet, så vi åtminstone kan börja reparera skadorna.

  Liked by 7 people

 20. Erik skriver:

  Stäng gränsen. Nu.

  Och stäng bidragssystemen för de ‘nyanlända svenskarna’ till de delar det inte handlar om ren överlevnad.

  Sverige har redan åsamkats skador i en omfattning som vi bara så sakteliga har börjat inse. Och med ”vi” menas väl de flesta förutom politiker- och mediaklass.

  Och inga j-a undantag!

  Så fort det finns undantag så stärks förväntningarna hos den person som ämnar företa resan till Sverige och den hoppas naturligtvis att just den skall bli föremål för detta undantag. Undantag är ett gift. Släck alla förhoppningar.

  Märker att min frustration bara tilltar över tid och att det börjar bli svårt att uttrycka sig ‘vänligt’. Politikerklassen verkar ju helt perplex.

  Liked by 5 people

 21. Jaxel skriver:

  Hörde SRs lördagsintervju med Lars Danielsson.

  Det var intressant att höra hans funderingar kring Brexit-förhandlingar. Frågan är om dock om inte den längsta tiden gick åt till att ställa honom till svars för EU:s ”omänskliga flykting-/invandringspolitik” (ej direkt citat utan min tolkning av hela tonen i det avsnittet). Detta har vi hört hur många gånger som helst.

  Varför inte (istället) försöka prata med Danielsson om något han är bekant med på ett helt annat sätt än allmänheten eller journalisterna.

  Tänk istället tanken att ett liknande inslag i SR skulle ens ställa frågan om vad dagens asylinvandring får för långsiktiga konsekvenser för Sverige. Eller fullständigt otänkbart ställa någon politiker till svars för vad samma politik fått och får för konsekvenser för välfärden och tryggheten i det svenska samhället. Nej, redan det första vore fullständigt otänkbart ens en endaste gång som motvikt mot den ständigt intrummade kritiken mot att Sveriges och EUs flyktingpolitik skulle vara omänskligt restriktiv.

  Så ser våra härskares härskarteknik ut.

  Liked by 4 people

 22. Kenneth Lundgren skriver:

  Det finns bara ett sätt att kvalificera sig till välfärdsstaten och det är genom arbetet. Dina föräldrar eller dina barn eller du själv måst bidra annars fungerar det inte, svårare än så är det inte.

  Liked by 1 person

 23. Magnus skriver:

  Följande måste göras:

  – Stopp för all asylinvandring från fjärran länder. Hjälp på plats.
  – Minimal välfärd till icke-svenska medborgare.
  – Återkalla medborgarskap/uppehållstillstånd som getts på falska grunder.
  – Utvisning av illegala invandrare.
  – Krav på egenförsörjning och assimilering för att erhålla medborgarskap.
  – Massåtervandring, medelst utvisningar och höjda återvändarbidrag.

  Detta program måste bli verklighet de kommande åren. Alternativet är ett raserat samhälle, en grasserande anarki och något som kommer likna ett inbördeskrig.

  Liked by 11 people

  • Fredrik Östman skriver:

   – Förbud för alla anti-frihetliga inslag i islam (scharia)
   – Förbud för alla anti-frihetliga sedvänjor från underutvecklade länder (burka)
   – Förbud för finansiering av religiös verksamhet från utlandet
   – Förbud för predikan på arabiska
   – Förbud för utländska religiösa ledare
   – Utvisning och förlust av ev. medborgarskap för alla som uppgivit sig vara flyktingar och sedan en enda gång besöker de förment förtryckande länderna, t.ex. vid hajj
   – Förbud för hets mot folkgrupp också när hetsen avser vita, heterosexuella eller män eller allmänt medlemmar i ”den nordiska folkgruppen” och även när den sker i ett tempel (försvårande omständighet)
   – Hets mot folkgrupp skall vara just hets mot folkgrupp och inte t.ex. hakkors och ”heil Hitler” och liknande eventuella meningsyttringar som kräver omfattande akademisk tolkning för att kunna uttydas som akademisk ”hets” mot akademiska ”folkgrupper”
   – Avskaffande av vithetsstudier, slagruta, genderstudier, astrologi och liknande trams på alla skolor
   – Bygge av moskéer endast i samma mån som bygge av kyrkor sker i muslimska länder; anpassning av moskétätheten till motsvarande kyrkotäthet i muslimska länder
   – Stängning/rivning av alla moskéer där organiserad hets mot folkgrupp praktiserats (salafism)
   – Vedergällningsangrepp på muslimska helgedomar i muslimska länder för varje muslimskt terrordåd i Väst
   – Avskaffande av alla bidrag till föreningar som hetsar mot Sverige och svensk livsstil
   – Enhetskultur i stället för mångkultur i konstitutionen

   Och detta är bara början. Sedan måste vi ta itu med våra politiker och deras partier och deras press och massmedia…

   Liked by 1 person

   • Hortensia skriver:

    Utmärkta förslag, Fredrik, men ”– Vedergällningsangrepp på muslimska helgedomar i muslimska länder för varje muslimskt terrordåd i Väst” framstår som förfärligt resursslöseri.

    Räcker det inte att portförbjuda uppviglande imamer och deras blodtörstiga anhang? Då kunde de påkostade lokalerna användas som lättillgängliga flickskolor istället, tänker jag.

    Gilla

 24. MartinA skriver:

  Hehe, ok, jag överlåter åt PE att berätta för hundratusentals unga män från kraftfullare kulturer än vår som redan är här att sorry, no money for you 🙂 Vore det inte en god ide att ha litet framförhållning här?

  Jag kommer att tänka på ett citat från Niccollo Machiavellis Fursten:
  ”Män bör antingen bli behandlade väl eller krossade, därför att de kan hämnas mindre förseelser, men för tillräckligt hård behandling kan de det inte; därför måste den skada man gör en man vara av sådan art att man ej behöver frukta hämnd från honom.”

  Hela kapitel tre är för övrigt värt att läsa för oss idag. Machiavelli går igenom fördelarna med att sända kolonister för att behärska ett område.

  Liked by 1 person

 25. MartinA skriver:

  Min personliga övertygelse är att det politikerna gör nu är det bästa vi kan förvänta oss från det politiska systemet i sverige. Vi har redan testat det där med välfärdsstat, nu är det dags för någonting nytt. Den miserabla ”hantera eländet men det går åt skogen till sist ändå” strategi som PE förespråkar tycker jag mycket illa om. Särskilt som diverse dummerjönsar skulle anse att de hade ännu mer rätt att böka i oss svenskar och vår kultur och identitet och självbild. Vansinnet som vi pådyvlats nu är lätt att tvätta av. Men den lömska giftbrygd som till exempel SD bjuder på kommer sprida förstörelsen ända ner till de djupaste rötterna. De som låtsas stå på din sida men inte gör det gör långt mycket mer skada än den värsta fiendearme.
  Vi bör lära från att jämföra kommunismen och västvärlden. Järnnäven i silkesvante gör mer skada än den utan. Släpp dårskapen loss, det är vår!

  Gilla

 26. Magnus skriver:

  Det finns bara ett svar och det är att sätta stopp för invandringen till Sverige. Det är inte längre fråga om kontrollerad invandring vi har kommit till ett läge sär ert total stopp bör gälla!

  Gilla

 27. MCSM skriver:

  Det finns bara ett svar och det är att sätta stopp för invandringen till Sverige. Det är inte längre fråga om kontrollerad invandring vi har kommit till ett läge sär ert total stopp bör gälla!

  Gilla

 28. MCSM skriver:

  Det finns bara ett svar och det är att sätta stopp för invandringen till Sverige. Det är inte längre fråga om att ha en kontrollerad invandring, vi har kommit till ett läge där ett total stopp bör gälla!

  Gilla

 29. Werner von Winkelbaum skriver:

  Om beslutet att gora Sverige till ett ”multikulturellt samhalle” och dess praktiska genomforande:
  Var finns den kinesiska kulturen i Sverige? Den hinduiska kulturen? Filippinerna? Ryssland? Frankrike? Den judiska kulturen? Enbart som sma oar I en stormig ocean.

  Vad politikerna gett oss svenskar ar ett bi-kulturellt — ett sekulariserat svensk, och ett djupt religiost, Islamiskt samhalle (berikat i dessa yttersta dagar med kraftig invandring fran Afrika som bevis for att vi inte ar ”rasister”). Detta medan mediafolk och politiker forskansar sig I garanterat ”vita” omraden.

  LAT FOLK KOMMA TILL SVERIGE, OAVSETT HUDFARG OCH RELIGION, MEN I DEN TAKT ARBETSMARKNADEN KAN ABSORBERA. BRYT MOT DENNA REGEL OCH SVERIGE GAR MOT ARMAGEDDON

  Gilla

 30. Gösta Oscarsson skriver:

  Patrik!

  Du skriver om ”lösningar” av olika radikalitet. Du förtvivlar om att vår ”beslutsapparat” klarar av någon av dessa lösningar.. Problemen skulle alltså kvarstå och förvärras.

  Vad händer då?

  Om ett civiliserat system inte klarar av att lösa allvarliga problem så återstår ociviliserade. I Filippinerna skjuter president Duterte brottslingar. Mexico måste troligen med motsvarande medel bekämpa de kriminella som övertagit hela landsdelar. Trumps maktövertagande är naturligtvis i en annan kategori men även här öppnar sig möjligheter att slå till hårt mot de som hotar samhället. En le Pen seger i Frankrike skulle kunna starta religionskrig (jo hon kan vinna med hjälp av några ordentliga terrordåd av IS).

  För Sverige gäller att vi glider in i ett läge som få önskar. Frågan är om det även hos oss finns en ”tipping-point” då det otänkbara av nödtvång måste bli tänkbart. När man läser Sanandaji så ser man hur extremt snällt Sverige är. Vårt system klarar detta till nöds. Men det måste finnas en gräns. Blir vi då tvungna att går från civiliserat beteende till motsatsen Och orsaken är de nuvarande beslutsparalysin, som grundar sig i ytterst goda/snälla ambitioner. Medvetenheten om denna typ av hard nosed analysis är totalt borta i vårt politiska system

  Liked by 2 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Läste efter det att jag skrev ovanstående på Carl-Olof Arnstbergs blogg något som ligger väl i linje med vad jag försökte säga.

   ”De som kontrollerar The Moral High Ground förlorar den inte i konkurrensen med en överlägsen moral utan på så sätt att deras utfästelser och dogmer allt sämre tål att konfronteras med verkligheten. Filippinernas president Rodrigo Duterte är ett extremt exempel. Med sitt språk, sin moral och sina handlingar skulle han förmodligen sitta fängelse i Sverige. Han jämför sig själv med Hitler och säger att han gärna dödar tre miljoner missbrukare och langare. Alla goda människor, här som i Filippinerna, vänder sig mot hans moral.

   Vad är det då som gör att folket har valt denne moraliskt defekte praktbuse till president? Svaret är: Verkligheten. Väljarna känner igen det havererade samhälle Duterte beskriver och hoppas på att han har de hårda nypor som behövs för att göra Filippinerna till ett bättre land att leva i. Det betyder inte att han har moralen på sin sida utan endast att han med avseende på trovärdighet vinner över The Moral High Grounds företrädare. Med sina inte längre övertygande dogmer har de bundit ris åt egen rygg. Utan jämförelser i övrigt, så gäller detta generellt för hur de som befinner sig i moraliskt överläge mister makten. De kan inte besegras med andra och bättre ”dogmer”, därför att några sådana finns inte. De förlorar sin trovärdighet när deras verklighetsbeskrivningar inte längre är trovärdiga. I ett samhälle med någorlunda hederligt genomförda allmänna val blir de bortröstade. Frågan är bara hur mycket skada de hinner göra, innan det sker.”

   Liked by 1 person

 31. phnordin skriver:

  Återigen en utomordentlig analys av Patrik Engellau. Nog finns det något fel i den svenska statens maktutövning. Den förblindning/ovilja att se situationen som den är bland politikerna kombinerad med rädsla för den egna möjligheten till omval leder oss ingen vart.

  Liked by 1 person

 32. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik. Svenska folket får genomgå alla helvetets kval, för att tillgodose politikernas verklighetsfrånvända utfästelser om ”gratis” allt till alla, som tar sig hit…

  Liked by 1 person

 33. Walter skriver:

  Mitt enda barn, fött och uppvuxet i Sverige, flyttade gudskelov till Canada som 18-åring. Där bor nu hon och mina tre barnbarn i ett välfärdsland som utklassar det som sossarna kallar folkhems-Sverige.
  Trist med barnbarnen på så långt håll, men tack och lov att de inte ska växa upp i Sverige.
  I välfärdslandet Canada finns totalt fri sjukvård liksom skolor med fokus på lärande och en utvärdering av prestationer. Tidiga betyg, krav på ordning och uppförande. När jag frågar om mobilförbud på lektioner förstår mitt äldsta barnbarn (17) inte om vilket problem jag pratar om.
  Det är Sverige som har ballat ur. Vad i H-vete har hänt??

  Liked by 3 people

 34. Nils Dacke skriver:

  Tja, personligen vacklar jag mellan nattsvart pessimism och en pragmatisk optimism om vart vi är på väg. Jag är idag dock relativt övertygad om att vid nästa lågkonjuktur eller finanskris så kommer verkligheten att krypa på även för PK-sekten. Det finns då i realiteten bara en väg att gå och det blir ett totalstopp för all invandring under minst fem år samt en årervändande process värt namnet. Allt till alla maffian kommer naturligtvis att protestera men de kommer att förlora den striden.

  Gilla

 35. Mellan nu och minneslunden skriver:

  Jag är måhända trångsynt, och förstår lite av världen, efter att ha levt enbart 80 år på denna planet, men i min begränsade värld finns det inga egentliga hinder för de alltigenom renhjärtade och goda människorna att resa ut i världen och odla sin egen godhet på ett mer konkret och praktiskt sätt, via egen förmåga, egna ihopsamlade resurser, och eget engagemang. Varför skall alltid de goda själarnas törst efter egen bekräftelse betalas av offentliga medel? Innebär inte öppna gränser för dem att de ges ökade möjligheter att lämna startblocken och ta en rejäl avstamp ut i stora vida världen och på helt egen hand förverkliga inneboende sprängande godhetssökande och mer övergripande humanistiska ideal – undrar en multisjuk fattigpensionär.

  Liked by 6 people

 36. Werner von Winkelbaum skriver:

  Till Herr Gosta Oscarssons kommentar.

  Jag tillbringade 4 veckor i Philippinerna under December 2016. Under denna tid motte jag sakert over tre hundra personer — fran overklass och ”rikingar” till mindre bemedlade manniskor fran Luzon i norr till Mindanao i soder. Jag kan inte erinra mig att jag motte en enda person som var kritisk till Duerte’s metoder. Det ar en sak att leva I en skyddad miljo, langt fran droger och kriminalitet och fran ett elfenbenstorn kritisera beslutsfattare som konfronteras med ett eskalerande drogtrask pga hansynslosa banditer. ERU med?

  Gilla

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Jag måste skriva luddigt. Det du skriver stämmer helt med min uppfattning. Sedan ett råd. Lägg kommentaren i anslutning till det du opponerar mot. Det var en ren slump att jag så det du skrev.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.