Nixon hade inget Twitterkonto

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Richard Nixon vann presidentvalet 1972 i en av de största jordskredssegrar som någonsin noterats i USA. Två år senare tvingades han lämna Vita huset i vanära. Vad hände? Watergate hände.

Under återvalskampanjen greps fem inbrottstjuvar i det demokratiska partiets högkvarter i Watergate. Det blev början på en serie skandaler med kopplingar till Vita huset.

I boken The Ends of Power (1978) ger Nixons stabschef Haldeman sin version av händelserna. Han menar att Nixon inte varit den första att göra de saker han fördömdes för. Lyndon Johnson lät FBI sätta avlyssningsapparater i både Nixons hotellrum och i flygplanet han använde under presidentvalskampanjen. Avlyssning hade också bedrivits av Kennedy. Roosevelt var den förste som installerat avlyssningsapparatur i Vita huset.

Samma försvar använder också Nixon själv i TV-intervjuerna med David Frost 1977 och i sina memoarer. Han hade bara gjort vad andra presidenter gjort före honom för att skydda nationens säkerhet.

Argumentet drivs också av den konservative journalisten Victor Lasky i boken It Didn’t Start With Watergate (1977). Lasky menar att det framför allt var medias fel att Nixon fick gå. I sin bedömning av presidentens handlande var media betydligt tuffare än mot tidigare presidenter. Roosevelt använde till exempel FBI för att komma åt personer som motsatte sig USA:s inträde i andra världskriget och under Kennedy var CIA inblandat i planer på att röja Castro ur vägen.

Nixon hade som ingen tidigare president media emot sig, en media som nöjde sig med Ted Kennedys otillfredsställande version av omständigheterna kring älskarinnans Mary Jo Kopechnes drunkningsdöd i Chappaquiddick, samtidigt som man tolkade allt Nixon gjorde på värsta tänkbara sätt.

Känns det igen? Obama hade media på sin sida och allt han gjorde tolkades välvilligt. Den nye presidenten Donald Trump har media emot sig och allt han gör tolkas illvilligt. Det maktblock som Haldeman och Nixon betraktade som aktivast i att störta Nixon, var media. Men inte ens då var dess makt total. Nixon vann valet 1972, liksom Trump 2016, trots massivt motstånd från media.

Under sin tid i Vita huset befann sig Nixon i ett pressande underläge genom motståndarnas dominans inom etablissemangsmedia. Han och hans medarbetare kände sig utsatta för en ständig belägring. Såväl i sina memoarer som i Frost-intervjuerna diskuterar Nixon medias roll. I en av Frost-intervjuerna konstaterar han:

Den största maktkoncentrationen i Förenta staterna i dag finns inte i Vita huset, inte i kongressen, inte i högsta domstolen. Det är i massmedia… Detta är ett förhållande som i högsta grad skulle ha oroat grundlagsfäderna… De sökte åstadkomma maktbalans: presidentmakten balanserade kongressen, som balanserade högsta domstolen. Men det finns ingen kontroll eller balans ifråga om TV-bolagen och tidningarna. Mot dem är man hjälplös. Deras lögner och förvanskningar är man maktlös emot.

Frågan är om fientlig media idag kan lyckas bygga upp ett tryck som kan störta Trump. Det är svårt att säga i detta skede, men vi vet att det finns en avgörande skillnad mellan 1970-talet och 2010-talet: internet.

Trump har något som Nixon inte hade: Facebook och Twitter. Det gör att han kan tala direkt det amerikanska folket utan något filter som förvränger eller klipper bort stycken. Vita husets presschef Sean Spicer har kallat presidentens Twitterkonto med dess 24 miljoner följare för en ”direktlina till det amerikanska folket”.

Medias makt tycks alltså ha minskat. Den får numera stå ut med att själv bli granskad och felaktigheter eller ”fake news” sprids med vindens hastighet över hela nätet. I en intervju med CBS-programmet 60 Minutes sade Trump att sociala medier hjälpte honom att vinna valet. Det återstår att se om de kan hjälpa honom att sitta kvar i den allt intensivare kraftmätningen med gammelmedia.

29 reaktioner på ”Nixon hade inget Twitterkonto

 1. Hortensia skriver:

  Tänk, Mohamed, om Nixon hade vetat, att en liten fågel skulle kunna viska budskap från hans nutida, lika klappjagade efterträdare, den rödhövdade presidentörnen, rakt i örat på vem som helst – mitt framför ögonen på alla politiska duvor och hökar, aktivistiska höns och svarta svanar…

  Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Där kunde public service radio-TV få en central roll: De folkvalda får köpa sändningtid i förhållande till röststyrka och sprida vad de tycker vi bör veta utan att allt de säger först skall silas och sorteras. – En regel som skulle platsa i en konstitution.

  Liked by 1 person

 3. Bo Divander skriver:

  Jag brukar ofta instämma i Omars åsikter, men i det här fallet blir det svårt. Är det inte så att Trump till stor del har sig själv att skylla i grälet med ”gammelmedierna”? På ett sätt som aldrig hänt i tidigare presidenters fall. Inklusive Richard Nixon. Redan under primärvalskampanjen uttalade han sig arrogant mot flera journalister. Det här förhållandet har närmast utvecklats till ett ställningskrig mellan Trump och flera medier. Nu har han en presstalesman som går i sin chefs fotspår och uppför sig på ett ohövligt sätt. Det här är pinsamt för USA som nation. Förvånar mig något att en bra karl som Mohamad Omar, vill påskina att Trump bara gör det som tidigare presidenter gjort. Barack Obama brukade väl knappast förolämpa olika yrkesgrupper på det sätt som Trump gör. Nu senast representanter för domarkåren. Där han opreciserat ifrågasätter deras kompetens, p g a att några domare tagit beslut som går emot ett presidentdekret. Donald Trump har hamnat i en uppförsbacke och det till stor på egen förskyllan, enligt min mening.

  Gilla

  • Svarta Slasken skriver:

   Jag tror personligen att du har fel, läs exempelvis Peter Hjörnes ledare i GP idag. Han försöker svara på varför han ogillar Trump men när han tar upp Trumps installationstal så behandlar han inte vad Trump faktiskt sade, utan något som hans rådgivare sagt i ett tidigare sammanhang. Jag tror att du Bo fullständigt underskattar vilka krafter som Trump är upp emot, hade han spelat 100% efter den regelbok etablissemanget satt upp så hade han varit borta för länge sedan.

   Trump har lyckats så långt på samma sätt som Zlatan lyckats, en armbåge när domaren inte ser.., men honom älskar alla..

   Ser du inte att en massiv övervikt av medier i väst bedriver en kampanj mot Trump? Fråga dig själv detta: får du någon information överhuvud taget från medier som stödjer Trump? svaret är nej gissar jag, dvs att du grundar alla dina åsikter på vad folk som hatar Trump djupt tycker.
   Det är inget ”gräl” med media, Trump går emot en utveckling som hela västvärldens etablissemang i det fördolda skapat, med media som villiga förtrupper. Han ifrågasätter en ny världsordning som håller på att införas utan att tillfråga väljarna som dessutom förts bakom ljuset av en enad journalistkår.

   Liked by 7 people

  • gmiksche skriver:

   Jag kan rekommendera Bo Divander att dagligen läsa en amerikansk dagstidning. Där vrids allting som Trump och hans team gör eller säger mot honom. Där förtigs allt som talar till hans fördel (och tidigare eventuellt mot Obama och Hillary Clinton). Där produceras marknadsförs påståenden som exempelvis att Trump vid ett besök i Moskva som privatman roat sig med prostituerade i en säng på ett hotell där en tidigare amerikansk president sovit samt kissat i sängen. Bara denna drive har pågått i flera veckor. NY Times har låtit påskina att det var Trumps sak att röja misstankarna ur världen genom att komma med motbevis (där inte minsta bevis för deras sanningshalt fanns). Det som förvånar mig efter många års lektyr är hur primitivt dessa påståenden och rena lögner framförs, som dock riktar sig till en för amerikanska förhållanden högutbildad läsarkrets.

   Då ställer sig kanske frågan, varför följer man dagligen det som skrivs i en tidning var hållning man ogillar. Svaret är att det är det bästa sättet att komma sanningen närmare. Genom att över tiden följa om olika påståenden så småningom besannats och förutsägelser bekräftats. Eller om de ersatts av nya påståenden och förutsägelser.

   Goda manér har inte hindrat Clinton´och Obama från att överfalla Libyen med känt resultat. Med mera med mera.Och tidigare amerikanska president som Mohamed Omar hänvisar till.

   Liked by 4 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Barack var ingen söndagsskolegosse. Han var skolad gatuagitatör hos Saul Alinsky. Vill man ha en väluppfostrad överklasspresident får man gå tillbaka till George Bush d.ä. Innan honom var det kanske Eisenhower och före honom… Vem vet. Inga demokrater så långt ögat kan nå. Och det är ingen slump.

    Gilla

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Vi kan väl konstatera att media inte tycker det är lika roligt att bli granskade själva!

  Alternativa media avslöjar många ”Fake News” e medvetna grova vinklingar!

  Från att journalister en gång var ett verktyg i folkets tjänst,
  är man nu närmast ett Agendadrivande verktyg i maktens tjänst!

  Mediakoncentration liksom all annan oligopolstruktur är skadlig!
  Ett fåtal tunga ägare dominerar, såväl nationellt som internationellt.

  I Sverige kan det bero på presstödet,
  man biter ej den hand som föder en!

  Många synnerligen välbetalda jobb för journalister har skapats i statsförvaltningen,
  på regerings- myndighets- landstings- o kommunal nivå,
  som informations- o pressekreterare!

  Agendadrivande!

  Man vill SKAPA SIN BILD av verkligheten,
  inte med nödvändighet den korrekta…

  Vi har fått ett ”Stjärneögt” Publish Service,
  fullständigt förödande för landet!

  Liked by 5 people

  • cmmk10 skriver:

   OT

   Cecilia Udén rapporterade om vedervärdiga övergrepp i ett Assadfängelse. Mängder av människor hade hängts, tror siffran 12 000 nämndes.

   Därefter … tystnad!

   Ingen annan tidning eller nyhetskanal verkar ha gottat sig i detta. Min slutsats blir att detta måste ha varit hittepå, ungefär som hennes övriga reportage där ”skräddaren” i Kairo … etc.

   Liked by 2 people

 5. Jasa skriver:

  Apropå om media, igår kväll råkade jag slå på TV4 och lyssna till en kurdisk/muslimsk så kallad ”stå upp komiker” Özz Nujen driva med Sverige och framförall med kungen på det mest osmakliga sätt jag hört tidigare. Jag försvarar yttrandefrihet, men att en muslim som kom hit med hela sin familj som flyktingar för att få skydd från förföljerser i ME har moralisk rätt att bespotta våra instituitioner på detta verdervärdiga sätt tycker jag har gått över all anständighet. Att TV4 sänder denna dravel och att det sitter en alltigenom svensk publik och skrattar och applåderar finner jag bedrövligt och fegt. Özz Nujen har rätt att tycka vad han vill, och att förolämpa Sverige bäst han vill, men inte på bästa sändningstid. För då måste finnas nån annan som kan balansera det. Typ Omar?

  Liked by 5 people

  • Svarta Slasken skriver:

   Endast i Sverige kan en som Özz lyckas, varför åker han inte på turne i valfritt arabland och driver med deras ledare? Eller kanske kurdiska ledare i Kurdistan? Turnen hade blivit kort, det är säkert. Kan man känna något annat än förakt för denne hycklande välfärdsturist, och de som skrattar åt honom.

   Men, kanske vi ändå skall uppmuntra honom, för nog skapar han nya väljare för SD? Varifrån kommer då Özz illa dolda hat mor svenskheten? Det kommer sig naturligtvis av det enorma mindervärdeskomplex alla från den arabiska, och kurdiska för de som ser någon skillnad, sfären känner gentemot väst, de är helt enkelt odugliga med västlig måttstock och profiterar nu på ett exotiskt självhat som vänsterliberaler odlat, men när folk som Özz blir tillräckligt vanliga så att man inte bara kan köpa sig en kväll med en exotisk arg kurd utan de är överallt, då kommer också dessa hycklande vänsterliberaler att vända sig emot alla från denna kultursfär. Han känner säkert instinktivt att han skojar som han gör på lånad tid.

   Liked by 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Får dessutom snuskigt bra betalt för det!

   Sverige måste vara ett världens mest masochistiska länder.
   Vi tigger o ber om stryk o förödmjukelse!

   Risken är uppenbar att vi blir BÖNhörda…

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Gjorde han sitt ”klassiska” blow-jobb på HM Konungen?

   I Thailand hade han fått livstids fängelse!

   Skulle aldrig utsätta mig för att titta eller lyssna på ÖN; en kurdisk nationalist som anser att kurderna har rätt till en egen stat, men att svensk nationalism är av ondo – Sverige tillhör alla som vill bo här.

   Gilla

 6. Anna Lindén skriver:

  Dessutom, Watergate skedde i svallvågorna efter 1968, idag ser det politiska landskapet helt annorlunda ut (även om stora delar av media lever kvar i det förgångna).

  Gilla

 7. Fredrik Alexandersson skriver:

  En kommentar till Jan Bengtsson mfl, jag har något års tid hävdat att alla ska lösa George Orwell 1984 – vibbarna av en olligarkis diktatur slår mot mig många gånger i dagens samhälle.

  Liked by 1 person

 8. SD skriver:

  Tryckfrihetsmålet Jim Olsson mot Expressen är avgjort. Kvällstidningen vann genom en politisk jury med hemligt domskäl. Detta trots att det slogs fast att tidningen tillskrivit pensionären Jim Olsson osanna kommentarer, där han framställdes som våldsbejakande rasist. Expressen skryter över sin seger, och missar inte tillfället att återigen hänga ut Olsson med bild på sin förstasida på pappersupplagan, där de kallar honom “näthataren” samt att de vann med “60-0”.

  Fallet har engagerat många människor, inte minst för att man lyckades samla in en stor summa pengar via Fria Tider till Jim Olssons försvar. Ur kommentarsfält angående domen:

  ”Jag minns att Expressens policy en gång i tiden gick ut på att tidningen ska försvara den lilla människan mot myndigheter och makthavare. Vet inte om denna föresats fortfarande framhävs i högtidstalen. Men den dubbla processen mot Jim (i tidning och domstol) är i alla fall ett hån mot tidningens tidigare så stolta ambitioner.” och ”Allt är upp och ner och bakvänt dagens Sverige. Den tredje statsmakten kontrollerar folket och skyddar makthavarna.”

  Frågan är hur detta påverkar det redan skamfilade förtroendet för kvällstidningen.

  http://samtiden.nu/2017/02/media-mot-folket-60-0/

  Liked by 3 people

 9. NETTANN skriver:

  Det är lätt att bli en gnutta illa berörd varje gång någon i villaområdet hämtar en papperstidning i postlådan. Innehållet är selekterat, filtrerat och anpassat till det övergripande syftet, d.v.s. att fostra läsaren. Varför fortlöpande läsa förvanskad information och dessutom betala en bra slant för eländet?

  Fast det verkar som en och annan börjar inse att de uppmärksammas.

  SR (P1) bedriver intensiv hetspropaganda mot Trump och det är uppenbart att de inte för en sekund reflekterar över om det är hållbart i längden. De betraktar lyssnaren som varande helt befriad från kritiskt tänkande och att alla till slut skall vara övertygade om Trumps ondska, ointelligens, muslimhat och inkompetens samt att han därutöver är äcklig.

  I veckan öste programmet Spanarna sin galla över Trump. En deltagare ägnade hela sin spanartid åt att beskriva hur besatt han var över Trump, från det han steg upp på morgonen till dess han släckte kvällslampan. Det fanns inte ett nyanserat inslag i svaveloset utan stormaktens president var bara genuint fel, på alla tänkbara och otänkbara sätt. De övriga deltagarna och programledaren fnittrade lyckligt med då nedsablingen nådde episka höjder. Spanarna är det SR-program som skall komma med nya tankar och idéer om samtiden och spå om framtiden. Inte ens där kan man befria sig från den mysiga gemenskapen i att alla tänker lika.

  Liked by 1 person

 10. Hans Backteman skriver:

  Hans i Cannes

  I stort håller jag med dig @Svarta Slasken. Men det finns en klart lysande stjärna i debatten nämligen Sakine Madon på WLT som är Kurd. Begåvad, vederhäftig och välskrivande.

  Gilla

 11. Sixten Johansson skriver:

  De flesta av oss har upptäckt att medierna förmedlar och övervakar PK, men det är värre än så: Nästan hela samhällsorganismen Media ÄR nu den politiska korrektheten själv. (PK = i etablissemangets intresse framtvingat ”rätt” tänkande, yttrande och handlande). Media förkroppsligar den internaliserade flumvänsterliberalism som efter millennieskiftet har mognat till en nyspråklig, dubbeltänkande, totalitär, likriktande, utopisk materialism, som i Sverige nu behärskar nästan hela det politiska och kulturella fältet, samhällsmaskineriet och kristenheten. Den erkänner ingen vägande kritik och kan inte reformeras, eftersom inga invändningar ryms i själva tänkandet och därför automatiskt är omoraliska, reaktionära, onda, återuppståndna zombiers idéer.

  Jag rekommenderar varmt Karl-Olov Arnstbergs bloggpost ”Media” från 12 nov och den bok han inspirerades av: Bruce Charltons ”Addicted to Distraction”, som finns att läsa och kan kopieras från nätet. BC beskriver chockartat tydligt mediernas schizofrena, totalt ansvarslösa, slumpartade, förljugna och destruktiva natur, som är så invand att varken vi i publiken eller journalisterna själva reagerar på det sjuka. Vi är drogade och därför blinda för det uppenbara vansinne som vi utsätter oss och våra barn för. BC rekommenderar total avhållsamhet från massmedia och maximal vistelse i naturen och tillsammans med verkliga vänner för att försöka bryta beroendet. Socialt sett har vi också fortfarande möjlighet att knyta kontakter och förmedla information via nätet, så vi kan hjälpa varandra att få upp ögonen och klara tankarna.

  Liked by 4 people

 12. En fri press skriver:

  I Tyskland under 30-talet kunde propagandan förvrida folksjälen i önskvärd riktning. Samma sak gällde för gamla DDR och Sovjetunionen. Och i Nordkorea fortgår det än.

  En väl utvecklad demokrati försöker alltid vaccinerar sig mot missriktad maktutövning. Oftast genom en balans i maktdelning. Man försöker bygga in ett krokben för mer bombastiska maktambitioner.

  Grundlagar och juridik utgör då ett slags första försvar, ett samhällets juridiska skelett. Där ingår en oberoende verkställande och dömande makt. Så lever där också partiväsendet och kommunalt självstyre. Olika intressen balanseras. Liksom övriga fri- och rättigheter.

  Yttrandefrihet och tryckfrihet garanterar den enskilde en röst.
  Fri åsiktsbildning utgör en av demokratins hörnpelare.
  En fri press skall hjälpa till att granska, förklara, informera och synliggöra samhällets olika skeenden och processer. Den har därför givits en viktig bevakande och informerande roll.

  Pressen får då inte liera sig med makten själv. Speciellt gäller detta för SVT och SR. De har därför getts ett ekonomiskt oberoende, för att stå helt fria från kommersiella särintressen. Deras bevakningsuppgift skall ytterst verka stärkande för demokratin själv.

  Men numera anställs och tillsätts människor och chefer efter mer ideologiska utgångspunkter. Man tar det multikulturella samhället på allvar. Identitetspolitik letar sig in i olika policydokument. Sexull läggning, hudfärg, feminism och etnicitet vägs in som viktiga kriterier. Och tvingar ren kompetens att ta flera steg tillbaka.

  Genom att identitetspolitiken tar mer plats urholkas den oberoende granskningen. För olika gruppers intressen vilar ytterst på olika värderingar och särintressen. Allt fler kilar slås in i en tidigare upplevd samhällsgemenskap. Bevakningen av samhället blir även mer agendastyrd – journalistiken ändrar karaktär.

  Vi har nu länge sett att makten och pressen går i ideologisk takt med varandra. Demokratin börjar halta. Det öppnar även upp för politiker att recensera och kritisera enskilda medborgares yttranden. Vår egen statsminister gav nyligen Katerina Janouch kritik när hon begagnade sig av sin lagstadgade yttrandefrihet i tjeckisk television.

  Den fria pressen tycks nu gräva sin egen grav. När ideologi styr även nyhetsutvalet eroderar tilliten. Och det i sig öppnar upp för alternativa röster. Människors vill inte snärjas i ideologiska garn eller i politiskt färgade agendor.

  Samtidigt höjer de alternativa medierna sin kvalitet. Tar delvis över de nischer den vanliga pressen överger i ideologisk renlärighet. Vi ser hur mediesajter som ledarsidorna.se kliver fram och ockuperar övergivet utrymme. Och hur DGS-TV intervjuar människor som MSM valt att runda.

  Allt fler människor upptäcker också hur demokratin själv börjar ta stryk. Det sker till del när den lilla människan synsätt, perspektiv och behov arrogant överges och nedsättande kallas för populism. Rena fakta får aldrig deformeras genom olika ideologiskt filter. Det skadar förtroendet.

  De många söker sig nu till alternativmedia. För i längden går det aldrig att stänga in människor i redan färdiggjorda boxar, och där kontrollera dem. Människor vill bli respekterade, inte manipulerade – som i gamla DDR och 30-talets Tyskland.
  På längre sikt hotar rentav politiken och pressen att undergräva demokratin själv. Utan en fri och oberoende åsiktsbildning – ingen egentlig demokrati.

  Liked by 2 people

 13. Sixten Johansson skriver:

  Intressanta länkar och uppgifter om situationen både i USA och i Sverige kan ni också hitta på den frikyrkliga, system- och mediekritiska bloggen och tankesmedjan aletheia.se (som dessutom brukar gå hårt åt såväl Svenska kyrkan som de frikyrkliga PK-pastorerna); se t ex en artikel från 3 feb: ”Lågintensivt krig mellan MSM och alternativmedia på väg att eskalera?”

  Gilla

 14. Staffan Persson skriver:

  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/Er-Donald-Trump-en-fascist–Bernt-Hagtvet-614837b.html

  Eftersom det uppstått en sådan diskussion kring den nye presidenten där jag tycker mig se en stor aningslöshet bifogar jag ovanstående norska artikel för den som är intresserad. Den bör inte vara svår att läsa
  Den tar upp det nya med fenomenet Trumpism och varnar för förenklande historiska paralleller. För den som redan nu känner raggen resas kan jag lugna slutsatsen är inte att han skulle vara fascist.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.