En framgångssaga

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Eftersom jag numera är rätt hemtam med analysmodellen ”det välfärdsindustriella komplexet” blev jag upplivad av att läsa författaren Lars Åbergs bok Framtidsstaden – Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Skriften framstår som en dokumentärroman om det välfärdsindustriella komplexet. Man får träffa både administratörerna och klienterna. De har namn, de fäller sina repliker och de beter sig precis som de ska enligt teorin.

Administratörerna – såväl kommunpolitiker som kommunens tjänstemän – gör som de alltid gjort. De pladdrar om hur bra de sköter sig och gnäller om att de behöver mer pengar. Så här säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh:

Malmö är en spännande stad för att den hela tiden är i rörelse. Med 40 procent av stadens invånare under 29 år har vi också som mål att vara en ung, global, öppen stad.

Sverige behöver en ny kraftsamling kring storstäderna för att säkerställa att de förblir tillväxtmotorer snarare än arenor där sociala spänningar manifesteras.

Klienterna låter sig inte påverkas av administratörernas insatser annat än att insatserna då och då kan förvandlas till fringe benefits:

[I] ett i den långa raden av projekt för att integrera romer… uppstod problem när telefonräkningen avslöjade att de projektanställda ur den aktuella gruppen ringde långa utlandssamtal från det kommunala projektkontoret. Telefonen spärrade utrikes samtal. Räkningarna fortsatte emellertid till allas förvåning att vara höga. Förklaringen visade sig vara att de uppringda i utlandet nu i stället ringde collect call till förvaltningen, där de projektanställda accepterade att mottagaren betalade.

Administratörerna låter sig inte påverkas. Det gör väl inget om det inte blir några resultat? Det kan till och med vara en fördel, påpekar Åberg:

Skulle problemen till och med förvärras, insatserna till trots, stärks argumenten för ännu fler projekt. Det är en omhändertagandeindustri som ser om sitt eget hus.

[Det handlar om] att permanenta en organisation som gjort sig till en självklarhet, men som inte åstadkommit särskilt mycket förändring och just därför kräver ständig förstärkning.

Nu undrar du förstås hur Dagens Nyheter ska recensera en sådan här bok som tidningens kulturredaktion självklart inte gillar. Jag kan tänka mig två alternativa huvudspår. Det ena vore att avskriva författaren som fascist och brunråtta. Det andra vore att förneka att författaren talar sanning. (Läs recensionen här.)

Recensenten väljer den andra lösningen. Jodå, visst kan det i Malmö förekomma enskilda händelser av den typ Åberg beskriver, men författaren ger ingen riktig bild av Malmö. Det inser recensenten av att Åberg är ”mer pessimistisk än de experter han intervjuar”. ”Experterna” är alltså det välfärdsindustriella komplexets administratörer, systemets överklass och vinnare, stadsdelsdirektörerna, socialcheferna och kulturföreningsordförandena.

I själva verket, förklarar recensenten, är Malmö inte alls något misslyckande:

Skruvar man lite på optiken kan ju svensk integration i en europeisk jämförelse tvärtom se ut som en framgångssaga.

Skruvar man lite på optiken kan saker och ting framstå som helt förvrängda.

47 reaktioner på ”En framgångssaga

 1. Lars skriver:

  Det som Patrik verkar ha upptäckt har massor av svenskar redan upptäckt.DN:s upplaga sjunker stadigt.Allt fler -ja nästan de flesta-har för länge sedan med hjälp av sitt enkla bondförstånd förstått att Wolodarskys DN numera skulle kunna kallas ”The Latest Chutzpah News”.Men med den nya presstödet i ryggen behöver väl egentligen inte DN längre överhuvudtaget sälja några tidningar.Det går väl runt i alla fall s a s.De tribalt handplockade propagandisterna kan i bästa Sovjetstil väl åka statsfinansierad tjänstelimousin till sina nonsensjobb och skriva sina förutsägbara snuttar.Who cares?Skattebetalarna betalar notan och propagandistklicken kan fortsätta att betala amorteringarna på våningarna på Södermalm.Våningarna som ständigt ökar i värde.Nåde Er om ni bjäbbar emot!Då!

  Liked by 2 people

  • gmiksche skriver:

   Skruva på optiken… Det hela fungerar snarare som en gravitationslins med PK som gravitationskälla. Fler och fler rör sig förbi gravitationskällan och ser den oförvrängda bilden.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, ni missförstår mig. Jag menade att Dagens nyspråkligheter använder skruvad optik för att se verkligheten som den vill se verkligheten. Något i stil med Fake news eller Alternativa sanningar. Som de ju också använder.

   För att förstå den andra sidan, den faktaresistenta, måste vi som är naturvetenskapligt skolade tänka som de tänker, inte som vi är vana att tänka. Inte sofistikerat som ovan, utan sofistikerat i en helt annan riktning.

   Dagens nyspråkare hotar den som kommer med sanning med konsekvens. Det är precis samma mekanism som låg bakom nationalsocialisternas angrepp på judarna. De var för rationella. De utnyttjade frihets-, äganderätts- och avtalslagar på ett sätt som gjorde dem framgångsrika — enligt socialistisk logik på de faktaresistentas bekostnad. Shakespeare har ju också beskrivit samma sak. Vi som är hederliga och håller oss till lag och sanning är Shylock. I de faktaresistentas, i de politiskt aktivistiskas, i Dagens nyspråkligheters, skruvade optik ser det ut som om vi skär fem hekto levande kött ur deras lår.

   Gilla

 2. Kim skriver:

  Citat ur recensionen: ”Över hela västvärlden finns också mängder av utkantsområden med liknande massiva problem, allt är inte naiva svenska politikers fel. Snarare är det en sorts förfall som är typiskt för globaliseringens tid och som uppstår fläckvis, i syrefria fickor av fattigdom och utanförskap i ett hav av medelklassurbanitet och materiellt välstånd. ”

  Fläckvis i syrefria fickor? Vi talar om Sveriges tredje största stad. Är det inte en väldigt stor fläck på den svenska demografiska kartan? Och bokens huvudfråga är just vad som händer om denna syrefria ficka tillåts fortsätta breda ut sig, vilken den nu gör.

  Åberg undviker att röra vid kärnfrågan i den bok han recenserar och orsaken är uppenbar: Det finns inget logiskt svar som samtidigt uppfyller etablerad medias krav på politisk korrekthet.

  Liked by 1 person

 3. Svarta natten skriver:

  Det hade varit intressant att få veta om befolkningarna i exempelvis Sydamerika går runt med så helt skilda verklighetsbilder som man verkar göra i Sverige? Visst förekommer lögner, jag tror på Åberg, och jag tror att vissa på den vänsterliberala sidan till viss del tvivlar på sina egna utsagor och ljuger, men endast till dels. Det verkar verkligen som vänsterliberaler tror på vad de säger, vi lever inte i samma verklighet.

  Jag känner en del överklass från Mexico och det är ju inte så att de tror att brottsligheten är låg i Mexico och att det är ”spännande”. De vet att hela familjen blir mördad om de kör med sin Porsche Cayenne på fel ställe, och de bor självklart i bevakade gated communities. Jag tror heller inte att medelklassen i Mexico låter skägget växa och besöker Mexico citys hipsterkvarter för att känna sig inne med droghandlare med latten i högsta hugg. Alla vet vilken verklighet de lever i, den är farlig för alla.

  Jag vet heller inte hur det var och är i allmänhet i kommunistiska system, men nog vet man i Nordkorea att inte alla i världen räknar sina revben? Eller på Cuba att inte hela världen kör bilar från 50-talet?

  Är det så att det är ett nytt tillstånd att det trygga liv som byggts upp i väst gett möjlighet för dessa helt skilda verklighetsbilder som folk lever med? Jag tror det och jag tror att detta kan inte vara för evigt, man inser det när alla man känner räknar revben, eller i vårt fall råkat ut för invandrarbrottslighet eller ens gamla mamma får bo i container, när migranter får en bostadsrätt, eller ens dotter blir tafsad på, att vi lever i samma verklighet. Denna enorma skillnad i verklighetsuppfattning kommer inte att vara, vi är snart som Mexico, det är redan så att man inte parkerar en Porsche Cayenne i hälften av Malmö eller mer, och jag skulle aldrig släppa min dotter på konsert ensam i Sverige.

  Etablissemanget och vänsterliberalerna försöker göra gällande att det är populisterna, från Trumps till SDs anhängare, som lever i en filterbubbla, Peter Springare som är en budbärare från verkligheten bevisar att motsatsen är sann.

  Liked by 12 people

  • Klas skriver:

   Det här är intressant. Jag har bott i hela världen, i diktaturer och bananrepubliker, och jag har aldrig varit med om att vanligt folk i andra länder trott på det som regimmedia säger. De vet att de är utsatta för propaganda, och garvar åt det. Men i Sverige tror många verkligen på SVT/DN/AFTONBLADET. Det är som en sekt. Det börjar förvisso luckras upp en aning, muren spricker allt mer, kanske rämnar den helt så småningom – men det är fortfarande en stor del av medelklassen som är hopplöst indoktrinerad, i synnerhet kvinnorna i storstäderna, samt alla gamla trötta, korkade vänstergubbar. (Är man vänster efter trettio är man per definition en idiot.)

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men har du levt i en européisk fascistisk militärdiktatur under mellankrigstiden? Innan order fascism förlorade sin ursprungliga betydelse? Vi måste jämföra Sverige med Italien eller Tyskland. Eftersom Sverige inte upplevde Andra världskriget är vi kvar i Weimarrepubliken och dess direkta efterföljare. Den sociologin måste vi studera: Hitlers hjälpare, mördarna i Wehrmacht, folkets kollektiva medlöperi och aningslösa mobb-bildning.

    Gilla

 4. Erik skriver:

  Men hur kommer vi ur denna mardröm?

  Sverige är ju fullständigt marinerat i det som benämns värdegrund och ingen som låter värdegrundskrämen välla ur övre stolgången låter sig någonsin involveras i en seriös diskussion. Aldrig.

  Att säga värdegrund i Sverige är lika slagkraftigt som att säga ‘stjärnstopp’.

  I och med ‘stjärnstopp’ så har meddelande utgått från de moraliska kommandohöjderna och all vidare ordväxling i saken är helt onödig, för att inte säga närmast oförskämd. Saken är ju avgjord.

  Sverige är i full fart på väg in i väggen. Med huvudet före.

  Liked by 3 people

 5. Christer Carlstedt skriver:

  Jag är helt fascinerad av citatet från Jammeh.

  Det är så att jag inte har några större problem med läsförståelse. Inte ens på utrikiska om så skulle vara.
  Men uppriktigt sagt – här begrep jag inte ett skit!

  Jo, en sak. Sverige behöver kraftsamla på storstäderna, vilket betyder mera statliga bidrag, eftersom det är just miljardbidragen som är förutsättningen för Malmös existens.
  På något sätt begriper jag inte heller uttrycket ”förblir tillväxtmotorer”. Det är väl precis det Malmö inte är? Då hade rimligen inte bidragen behövts.

  Vari ligger det positiva i att 40% av befolkningen är 29 år eller yngre, när en oproportionerligt stor andel lever på försörjningsstöd? Det är ju därför Malmös ekonomi är under isen.

  Bokens titel är ju en fråga.
  Den är ganska enkelt besvarad. Hela Sverige kan inte bli som Malmö!

  Om hela Sverige behöver extra miljarder från någon annan och det inte finns någon annan eftersom alla går minus, så blir resultatet fasiken så mycket värre än i Malmö.

  Den migrantvåg vi just har sett och där vi nu väntar på den kommande anhöriginvandringen, kommer att resultera i ett antal orter av Malmös kaliber, det vill säga orter som måste bidragsförsörjas från andra delar av landet.
  Men när nu nästan alla helt plötsligt sitter med en kommunalskatt på 37% eftersom alla fått sig ”tilldelat” ett stort antal så kallade flyktingar? Vem är det då som skall släppa till de där bidragen?

  Jag kommer osökt att tänka på Månssons och Dalles sketch från Lorry: ”Tänkte inte på det”

  Liked by 6 people

  • PerH skriver:

   Jo…hela Sverige kan bli som Malmö.
   ”förblir tillväxtmotorer” en omskrivning för universums svarta hål, det närmaste perpetuum mobile man kan komma, svart hål kan väl kallas ”tillväxtmotor” växa genom att sluka omgivningens materia/resurser.
   Vill minnas att Tino Sanandaij gjorde jämförelsen med ett svart hål vad gäller Malmö.

   Liked by 1 person

   • Hedvig skriver:

    @ PerH 9 februari, 2017 kl 08:29

    Jag vet inte hur många som lyssnade på SR P1 Studio Ett:s intervju med Tino Sanandaji om hans nyutkomna bok ”Massutmaning” i går och samtidigt gick in på sr.se och läste påannonseringen.

    I går var rubriken ”Tino Sanandajis nya bok väcker kritik” plus det inledande citatet ”Det beror helt och hållet på hur man vinklar siffrorna.”
    Public Service markerar läsarnas/lyssnarnas läsart!

    Idag är rubriken ändrad till ”Tino Sanandajis nya bok väcker debatt” men det kritiska citatet kvarstår.
    Citatet fälldes av en av de två vänsterdebattörerna som fick recensera boken, dvs den postmarxistiske litteraturvetaren Stefan Jonsson. Vad vet han om statistik?
    Och nästa vecka får kriminologen Jerzy Sarnecki recensera Sanandajis bok. Hans färdiga uppfattningar är redan väl kända.

    Public Service gör allt för att mörklägga migrationens samhällseffekter.

    Liked by 1 person

   • PerH skriver:

    Hedvig 12:33
    Sista stycket, jag vet, koncernen är mitt fadershus så att säga, dock ej som journalist, utan i produktionsprocessen av program och nyheter.
    Som jag ser det…..
    Medvetet skapade motsättningar i samhället genererar också kraftigare tillrättalägganden till att trycka ned dem som gläntat på locket.
    Gunnar Sandelin och Marika Formgren har erfarit detta, exempelvis.

    Gilla

 6. gbolcsfoldi skriver:

  Lars Linder (DN) förnekar inte den verklighetsbeskrivning som Åberg återger men försöker prata bort det genom att skylla på globalisering och att liknande klyftor ses mellan landsbygd och städer. Åbergs bok borde tillsammans med Sanandajis Massutmaningen vara obligatorisk läsning för alla kommunpolitiker.

  Liked by 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Åbergs bok borde tillsammans med Sanandajis Massutmaningen vara obligatorisk läsning för alla kommunpolitiker.”

   -Ja, även för alla svenska röstberättigade.

   Gilla

  • Avon Barksdale skriver:

   ”Redan den molande, lite uppgivna undertonen i boken får mig att undra en smula över färgskalan.”

   ”han stirrar förhäxat in mot sitt svarta hål som om det vore Saurons öga; ”

   ”han försöker blicka ner i avgrunden utan att blinka, alltför få gör det, men det tycks samtidigt ha gjort honom fatalt närsynt, i brist på sammanhang återstår bara det han har framför näsan.”

   ”Och nej, det är nog inte hela sanningen. Inte ens om Malmö.”

   … Alltså vad är det här för gibberish? Jo, Lars Linder är en typ av recensent som skriver sina recensioner i form av någon sorts estetisk prosa. Han är upptagen av sådant som färgskalor, optik, berättelser, stämningar. Han bemödar sig inte ens att göra en ansats till att bemöta sakligt de förhållanden som författaren beskriver. Bara kommer med svävande antydningar. Han försöker med flagrant förakt för fakta inplantera en ”annan bild” en ”annan berättelse” i läsaren.
   Åter igen, varför sätter MSM litteraturvetare att recensera samhällsreportage, båda Lars Åbergs bok och tydligen Tino Sanandajis (recenserad av Stefan Johansson i P1, är det sant @HEDVIG!?). Är det ett medvetet drag för att omintetgöra en saklig debatt? Ett par debattörer påtalar ett problem och argumenterar med så stringenta, sakliga och välunderbyggda resonemang de kan. DN och SR skickar ut en task force av postmodernistiska kulturrecensenter för att bemöta deras ”berättelse” med stilistiska övningar. Man kräks. Skärpning DN och P1.

   Liked by 1 person

 7. Hortensia skriver:

  Skruvar man lite på optiken och granskar abnormiteter under lupp, kan man upptäcka att saker och ting är värre än man kunnat föreställa sig. Skakar man om ett multikulört kalejdoskop får man se nya, komplicerade mönster…

  … men i Malmös, Göteborgs och Stockholms fall torde mönstret vara horribelt tydligt – det framträder bokstavligen i eldskrift.

  http://www.gp.se/ledare/p%C3%A5-tr%C3%B6skeln-till-ett-liv-i-kriminalitet-1.4149777

  https://ledarsidorna.se/2017/02/en-lang-het-sommar-for-stockholmarna/

  Dags att erkänna att mångkultur och massinvandring av kulturellt dysfunktionella, moraliskt inkompatibla och rent barbariska individer inte fungerar i civiliserade samhällen – och påbörja repatriering av alla dessa konserverat hypermaskulina ”män” och deras supportande anhöriga.

  Liked by 1 person

 8. oppti skriver:

  ”I en Europeisk jämförelse lyckas Malmö väl.”
  Det är väl så att Sverige stöttar Malmö mer än vad som är normalt i Europa, så de som inte jobbar kan leva på en högre standard.
  Välfärdslandet Sverige kan inte leva på samhällen som Malmö, men tvärt om går bra!

  Liked by 1 person

 9. Jaxel skriver:

  Vad gäller recensionen i DN kan man notera att invändningarna mot verklighetsbeskrivningen är påtagligt matta. Ingenstans sägs något konkret om Malmö som skulle utgöra någon sorts invändning mot bokens bild av Malmö. Invändningarna är mycket svepande formulerade utan egentlig konkretion. Analyserar man dem bara något lite så tycks det som att invändningen mot bokens bild av Malmö går ut på att så här är det nog mest överallt. Det är nog oundvikligt att det blir så här så det är inget att bekymra sig om. Ungefär. Alternativt är det globaliseringen oh kapitalismens fel att det ser ut så här i Malmö liksom på så många andra ställen. Därmed borde vi inte bekymra oss så mycket!? Eller?

  Intressant också är att recensenten tycks sakna bakgrund i Malmö och i grunden är teaterrecensent. Varför skulle DN bry sig om att engagera någon med lite relevant erfarenhet och kompetens i bagaget. Apropå varsamhet med fakta o s v.

  Till recensionens försvar får väl ändå sägas att den inte direkt avstår från att repetera/sammanfatta de svarta sidorna så som de målas upp i boken. (Tycks det undertecknad som inte läst boken.)

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lars_Linder

  Liked by 1 person

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Mycket har redan sagts i andra kommentarer, några kompletterande funderingar:

  Jag tittade runt bland några andra recensioner och jag kan inte hitta någon recensent som seriöst tar sig an den problematik boken tar upp.
  Istället finns en ganska stor uppfinningsrikedom när det gäller att avfärda eller förminska boken och dess författare.

  I Aftonbladet framställs författaren som den bittre, självömkande äldre mannen, underförstått det vet man ju hur gamla gubbar är. Det är samma tidning som idag i andra sammanhang hävdar att ”De svenska medieföretagen hotas av globala onlinejättar och statligt finansierad public service”. Jag skulle hävda att mycket av hoten kommer inifrån Aftonbladet.

  Sydsvenskan är intressant. Recensenten där beter sig ungefär som en barnunge som tigger godis, lovar allt möjligt bara man får godis. ”Segregation, arbetslöshet, kriminalitet och svaga skolresultat behöver inte alls vara ”Sverige imorgon” – tvärtom ska det här bort också från Malmö. Staden tar ett stort ansvar för invandringen och nya idéer behövs: lägre trösklar, lägre löner, enklare jobb. Fler skolalternativ, inte färre. Fler företag. Mer kultur, inte mindre.”
  I det här sammanhanget och i syfte att avfärda boken så är det tydligen OK att säga att det finns kriminalitet och underförstått antyds t o m ett samband med invandringen. Men försök ta upp samma frågor i ett annat sammanhang, då är det stopp. Titta t ex på innehåll i kvällens Opinion Live, där är det största hotet ”nazistisk terror”.

  Liked by 2 people

  • Svarta nattanten skriver:

   Jag gillar inte heller nazistisk terror där den nu finns men jag är en enkel människa och tänker först, drabbar det mig? Nej, jag kan inte se det, och inte heller att nazister tafsar på min dotter på konsert eller hoppar på henne på badlandet. Så allt är relativt.

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   SvD:s chefredaktör för ledarredaktionen, Tove Lifvendahl hade den 21 januari 2017 en TV-intervju ”Elvakaffet” (18 minuter)med Lars Åberg angående hans Malmöbok.

   ”Journalisten och författaren Lars Åberg försökte utan framgång att få ansvariga politiker i Malmö att svara på frågor om utvecklingen. I Elvakaffet samtalar han med Tove Lifvendahl om sin bok om spänningen mellan optimistiska högtidstal och pessimistisk svartmålning, strukturell välvilja och samhällelig magknip.”

   ”Om gästen: Lars Åberg är journalist och författare till ett drygt tjugotal böcker. Nu är han aktuell med en bok om staden där han bodde i nästan 60 år, Malmö, “Framtidsstaden: Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?” (Karneval förlag).” Länk nedan.

   Tyvärr måste man ha nätprenumeration eller ha tillgång till papperstidningen.

   https://www.svd.se/politikerna-vagar-inte-tala-om-malmos-verklighet/om/elvakaffet

   Gilla

 11. JL skriver:

  Haha, helt underbart DN ju!
  Kim Jong Un och Bagdad Bob skulle båda kunna lära av DN. Trots fritt internet, och all möjlig writing on the wall etc lyckas DN fortfarande dupera en stor del av befolkningen.

  Malmö, en framgångssaga!
  Jag känner några Malmöiter….

  Ingen av dem ville bo kvar i Malmö när de fick möjligheten att dra, och flytta tillbaka kommer de aldrig göra enligt egen utsago.

  Den ena killen sa något träffande för ett år sen när jag kommenterade utvecklingen i Sverige.

  ”Ja, nu ser även många av er i övriga landet vad som pågår. Vi i Malmö såg det för 8-10 år sedan och det var därför jag flyttade från Sverige”

  Gilla

 12. Bo Svensson skriver:

  Rättsordning värd att respektera är en som gynnar det rätta på det felaktigas bekostnad och globalt bör det rimligen vara de avancerade som vinner terräng på de mindre lyckades bekostnad, – om det alls skall tillåtas folkvandring. – Märker man att det blir tvärtom, måste reglerna ses över och det man skall börja med, är en omtolkning av flyktingkonventionen: UNHCR skall ges ansvaret för flyktingarna och förses med de resurser vi är beredda att ägna ändamålet flyktinghjälp. – Och beträffande de mänskliga rättigheter man skall känna sig förpliktigad att förse folk med, måste man begränsa sig till vad som känns rätt och rimligt.

  Gilla

 13. Lasse Forss skriver:

  Enligt bifogade länk så har födda med båda föräldrarna utlandsfödda ökat drygt 100 000 mellan 2000 och 2015. Barn med svenska föräldrar har minskat. Härtill kommer asylinvandringen de senaste åren. Det kanske inte är så konstigt att det inte fungerar. Men borde man inte satt sig in i problemet innan det är för sent? https://morklaggning.wordpress.com/2017/02/07/sveriges-demografi-fortsatter-att-forandras-med-full-fart/#more-16023

  Gilla

 14. MartinA skriver:

  Hur skulle Malmö vara om det ej tillfördes resurser från resten av sverige? För om hela sverige blev som Malmö så skulle Malmö vara en helt annan verklighet än det är idag. Liksom övriga sverige. Utjämningsbidragen döljer vad Malmö egentligen är.

  Liked by 1 person

 15. Gert B. skriver:

  Flera kommentatorer har pekat på bristerna i Malmö kommuns ekonomi. Det måste understrykas vilken ekonomisk härdsmälta Kommunens ekonomi är.
  År 2015 levde ca 9 % av Malmöborna på socialbidrag och landets övriga kommuner pytsade in ca. 4,4 miljarder kr i Malmös ekonomi (källa: Skattebetalarna). Jag vägrar skriva att övriga kommuner pytsade in pengar i Malmös budget, för om det förekommer någon planering överhuvudtaget, kan man fråga sig.
  Kommunstyrelsens ordförande i Malmö säger : ”Sverige behöver en ny kraftsamling kring storstäderna för att säkerställa att de förblir tillväxtmotorer… ”

  Gilla

 16. Hanna skriver:

  Håller med dig, innehållet som borde vara intressant här kommenteras inte. Samma sak med polisen Peter Springare. Expressen kommenterar inte den uppseendeväckande brottsligheten i sak utan mer Springare som fenomen, att han fått många följare i en stödgrupp på facebook och att ”även högerextrema ” uttryckt stöd – det var rubriken och innehållet i artikeln.

  Gilla

 17. BjörnS skriver:

  Jag fastnade på den här formuleringen av kommunalstyrelsens ordförande: ”Sverige behöver en ny kraftsamling kring storstäderna för att säkerställa att de förblir tillväxtmotorer snarare än arenor där sociala spänningar manifesteras.”

  Jag undrar om Malmö verkligen är en tillväxtmotor idag. Någon som vet? Det känns ju lite si så där att en tillväxtmotor behöver kommunalt utjämningsbidrag på ca SEK 5 mdr…

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Jo men hon är ju socialdemokrat. I deras värld är all tillväxt bra. Och i Malmö ökar antalet mord, rån och annat otyg hela tiden, så tillväxt är det.

   Gilla

 18. Göran skriver:

  Den bistra sanningen lär komma den dagen alla Sveriges kommuner har en budget som går med förlust år efter år. Modellen är att de kommuner som går med förlust kan stjäla pengar från andra kommuner. Men när alla går med förlust, vem ska man då stjäla av? Naturligtvis blir det invånarna i kommunen som får betala, vilket innebär att det privata näringslivet ska försörja resten av kommunen. Men när inte det går längre? Vi ska ha i minnet att de flesta av de s.k. experterna inte vill ha privata företag.

  Gilla

 19. BjörnS skriver:

  Jag googlade Lars Linder för att se vad han möjligtvis kan veta något om Malmö, tänkte att han kanske bott där. Jag hittade inte mycket men av hans anställningar inom media (Expressen, Folket i Bild/Kulturfront, Ord&Bild och sedan 1983 DN) misstänker jag att han inte har någon omfattande erfarenhet av Malmö, speciellt inte färska erfarenheter. Att då underkänna vad en livslång Malmöbo upplever och belägger är i så fall mycket magstarkt gjort. Det skulle ta ignoransen och arrogansen till en helt ny och oanad nivå.

  Gilla

 20. Camilla Grepe skriver:

  Böckerna Framtidsstaden och Massutmaningen bör läsas tillsammans den norska bästsäljaren Landsplågan islam av Hege Storhaug, för att bilden ska bli komplett. I den boken har Malmö fått ett eget kapitel. Om vi inte tar med klan- och hederskulturernas uttalade ovilja att överhuvudtaget integreras i majoritetssamhället så kommer vi aldrig att förstå vidden av problemet – eller hur vi ska komma tillrätta med det.

  Gilla

 21. Vx skriver:

  O.T.
  Avståndet mellan Stockholm och Sälen är 40 mil och tar något mindre än 5 timmar med bil, med tåg till Mora och bil till Sälen tar det även då något mindre än 5 timmar.

  Om ”landsfadern” skall ta sig till regeringsplanet, kliva ombord och lyfta så tar detta säkerligen ca 1,5 timma och flygtid med landning och byte till bil för vidare färd till Sälen ca 1 timma…därefter ca 1 timma och 20 minuter till Sälen.
  Tiden för resan med flyg skulle bli ca 3 timmar och 50 min, att jämföra med 5 timmar med bil eller tåg och bil.
  Kostnaden för regeringsplanets färd mellan Stockholm och Mora och tillbaka är säkerligen ca 200 000 kr.

  När övriga gäster och regeringsledamöter inte hade något annat val än det chartrade SAS-flygplanet till Mora eller busstransporter, bokade landsfadernregeringsflygplanet inför Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Det är varken billigt eller miljövänligt, när Löfvén väljer att ta regeringsflyget ensam!

  Är Löfvéns tid verkligen så dyrbar, att vi skall ta en rejäl merkostnad för regeringsplanet och smutsa ner vår miljö för att Löfvén inte orkar gå ur sängen en timma tidigare?
  Om det sen är så att Frigolit skall med på resan så ingår det förmodligen en mellanlandning i Stockholm för att spara ca 2 mils taxiresa…tidsbesparingen skulle då vara nära noll.

  Regeringsförklaringen den 13 september 2016

  Statsminister Stefan Löfven, riksdagen, den 13 september 2016.

  Det riksdagsår vi har framför oss kommer att präglas av regeringens prioriteringar: jobb, skola och klimat. Det är en politik för ansvarstagande – för framtiden, för Sverige och för vår omvärld.
  Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

  Omställningen till en grön ekonomi stärker svensk konkurrenskraft. Vår position som ledande i det internationella klimatarbetet befästs.

  Fagra ord – men hur är verkligheten som inte tycks existera för denna person. Det är mest ”snack” utan minsta substans i innehållet.
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gilla

 22. Sixten Johansson skriver:

  Ifall någon här inte känner till Lars Åberg, så kan jag berätta att han är en av Sveriges absolut bästa journalister och författare och en av dem som i decennier har försökt skildra verkligheten, särskilt i Malmö. Hans lågmälda ton och utsökta språk har gjort att han har fått många av sina artiklar publicerade i MSM-pressen. Gå till hans hemsida larsaberg.se och klicka på ”Tidningar”, så kan ni läsa hans fina artiklar genom åren! (Jag beundrar även hans tålamod och jämnmod, för trots sin klarsynthet och sorg lyckas han i sina texter avhålla sig från att svära ve och förbannelse över alla dessa -&!Q! #-!!-¤”/!).

  Liked by 1 person

 23. Jennifer skriver:

  Malmö är en uppsamlingsplats för socialfall, folk utan vettig sysselsättning, kriminella samt vänster och miljömuppar.
  Resten av Sverige är på väg åt samma håll – situationen i Malmö håller på att spridas till många städer och även mindre orter i Sverige. I framtiden kommer Malmö att framstå i mindre dålig dager relativt sett. Trenden är densamma i hela Europa. Frågan är vart man ska fly för att undkomma kaoset.

  Gilla

 24. Arthur skriver:

  > Skruvar man lite på optiken kan saker och ting framstå som helt förvrängda.

  Jag undrar om den obefintliga brandmannen Tomas också kan ses om man skruvar tillräckligt på optiken? DN har skrivit många besynnerliga saker de senaste åren. Är de kanske alla ett resultat av skruvad optik? Eller är det kanske alternativa fakta?

  Jag undrar hur länge ägarna ser det som lönsamt att behålla allas vår lille Peter som chefredaktör. Går verkligen tidningen ekonomiskt bra trots en sådan rik flora av egendomligheter under så många år?

  Gilla

 25. Gösta Johnsson skriver:

  Hur länge skall vanstyret av Malmö och även stora delar av Sverige få fortgå? Det är som om man lever i en ond dröm. Ingen som styr upp och ställer in kompassen så att rätt åtgärder vidtas. Hur har detta fått fortgå så här länge…och det värsta är att de styrande på såväl kommunnivå som region och riksdagsnivå tycks fatta att något drastiskt måste göras. Tala om att inte se ”elefanten” i rummet utan bara blunda och låtsas som ingenting.
  Tänk om alla 100-tals större och medelstora städer skulle sitta i denna situation. Ingen bank i världen eller inga internationella låneinstitut skulle komma till undsättning. Bankrutt för staten…skulle då inträffa omgående.

  Gilla

 26. Magnus skriver:

  Jag förstår inte varför ni envisas med att läsa tidningar som AB, Expressen eller DN.

  Det är ju deras propaganda som skapat denna pk-ism sekt!

  Läs bloggar och deras kommentarsfält så hittar man nya givande bloggar och umgås med folk som ger kunskap, tyvärr har givit upp att få kunskapen via MSM.

  Skriv under kravet på att BRÅ ska ta fram en ny rapport vad gäller brott och ursprung så våra beslut tas på fakta och inte hokus pokus antaganden:

  https://www.skrivunder.com/stod_peter_springare-vi_kraver_en_ny_bra-utredning

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.