Att lära sig svenska språket som nyanländ migrant

8-26-13_11971

Patrik Engellau

En välmenande och väluppfostrad etnisk svensk (VES) råkade en dag träffa Djävulens advokat (DA) varvid följande samtal utspann sig.

VES: Vi måste börja ställa krav på migranterna. Det är ju inte klokt att många inte ens försöker lära sig svenska. Hur ska de kunna få ens några enkla jobb om de inte kan svenska?

DA: Det är väl sant och det fattar nog migranterna också. Om de inte lär sig svenska måste det bero på att de inte bryr sig om ens de enkla jobben.

VES (lite harmset): Det är klart att de vill jobba. Det vill alla. Ingen vill vara beroende av det allmänna. Nej, det där har du fått om bakfoten. I själva verket blir de förhindrade att lära sig svenska när de kommer till asylanläggningarna. Staten nekar dem SFI-kurser, antagligen för att man inte vill lägga ned pengar på att utbilda någon som ändå kanske inte får stanna i Sverige.

DA (eftertänksamt): Jaha, du menar att om migranterna inte får SFI så kan de inte lära sig svenska? Förhindrade att lära sig? Finns inte hur mycket gratis svenska att lära sig över allt?

VES: Ja, är det inte sjukt? Här sparar svenska staten pengar på SFI när den kunnat ge migranterna en flygande start in i det svenska samhället. Det är ju helt fel tänkt. Jag träffade en migrant som kände sig förtryckt av svenska staten för att han inte fick SFI. Jag kan förstå honom.

DA: Men du började ju med att säga att svenska staten behöver tvinga många migranter att gå språkutbildningen. Menar du att staten måste ha utbildningsmöjligheterna klara så att det finns något att tvinga migranterna till?

VES (misslynt): Nu hårdrar du väl i alla fall? Hur ska folk kunna utbilda sig utan utbildare? Och hur ska man få folk att göra saker de inte vill göra annat än med tvång?

DA: Själv tror jag på naturmetoden.

VES (misstroget): Vad är det?

DA: Att den som vill lära sig svenska gör det. De andra slipper.

VES (hånfullt): Och hur ska de då få jobb?

DA: Kanske får de inga jobb utan språkkunskaper och då kanske de äntligen fattar språkstudiernas betydelse.

VES: Hur ska de försörja sig om de inte kan få enkla jobb?

DA: Ingen aning. Det är inte mitt problem. Med dagens upplägg och med folk som resonerar som du blir migranternas försörjning mitt problem. Det är inte bra. Sverige kommer aldrig att kunna hantera situationen om svenska staten inte först lägger problemet där det hör hemma, nämligen i migrantens eget knä.

VES (triumferande): Så mycket viktigare att staten bygger ut SFI-systemet! Det har jag sagt hela tiden.

DA: Sakta i backarna. Om man resonerar som du så har man redan halvt erkänt att språkkunskaperna är svenska statens ansvar, inte migrantens. Själv skulle jag lägga ned SFI om jag var migrationsminister. I årtusenden har folk flyttat över gränser och lärt sig varandras språk utan vare sig statliga språkkurser eller statligt subventionerade tolkar.

VES (förundrad): Va! Tror du det går nu för tiden?

DA: Jag har gjort det själv. Jag flyttade till Brasilien och ägnade de första månaderna åt att ligga på sängen och läsa grammatik. Sedan började det rulla på av sig själv.

VES: Lätt för dig att säja! Du kunde ju grammatik!

DA: Ja, och jag kunde läsa. Visst blir det jobbigare om migranterna saknar sådana förutsättningar. Men vad hjälper det då med SFI?

VES (klenmodigt): Det kanske inte går.

DA: I varje fall går det inte om vi inte flyttar problemet från ett ställe där det inte hör hemma, nämligen hos svenska staten, till ett ställe där det faktiskt hör hemma, nämligen hos migranten själv.

61 thoughts on “Att lära sig svenska språket som nyanländ migrant

 1. Anna skriver:

  Ha! Jag gillar Djävulens advokater-jag brukar var en själv i alltför städat pk-sammanhang.Alltid lika roligt att se hur harmen tilltar hos de rättroende!
  Men jag håller helt med om att SFI förefaller helt korkat! Eller att det säkert fungerar för de som är motiverade o inte lär där för att bara lyfta bidrag år efter år. Känner till en slovak som efter fyra månaders hårdplugg i SFI och intensiva självstudier(gick ut och pratade med svenskar) kumde tala nästan föytande. Och har av SFI lärare hört om MENA-kvinnor som går år efter år utan mer än ”Hejhej jahk komer fahn Somahlia”, de vill inte komma ut ur SFI för då kommer kravet att söka jobb om de ska få några bidrag. Ja, att få bidrag förresten-samma SFI-lärare berättade hur ofta hon erbjudits mutor för att skriva på falska intyg att eleven varit på SFIkursen. Intygen behövdes för att få ut socialbidrag och andra bidrag. Jag gick in i förvaltningen som en god liberal vän av flyktingmottagning och invandring-vad jag fick höra pch läsa där omvände mig totalt! Så nu är jag helt och fullt en djävulens advokat så fort jag stöter på frälsta pk-iter!

  Liked by 7 people

  • akesundstrom skriver:

   När det gäller bidragen behöver man i ta till storsläggan som du gör, det skulle det räcka med att stipulera en bortre gräns för bidrag, t ex två eller tre år. När smugglarna får klart för sig att dagens kravlöshet inte längre gäller, kommer strömmen av så kallade flyktingar att sina i en takt som lär förvåna alla naiva godhetspredikanter. Men mig veterligt har inte ens SD haft kurage att ställa ett sådant högst rimligt krav, som dessutom skulle innebära att man avlägsnar några av de mest flagranta avstegen från av principen om att alla skall behandlas lika (det välkända temat i Per Albins välkända tal om det goda folkhemmet).

   Och varför tiger alla statsvetare och jurister om en politik som strider både mot det annars så omhuldade folkhemmets idé och mot det bärande temat i kommunallagen?

   Gilla

 2. Göran Fredriksson skriver:

  Att inte ta över ansvaret för migranteras problem gäller inte bara språket. Det gäller även bostäder, försörjning i stort och sjukvård.

  Migranten bör i första hand själv berätta hur denne har tänkt sig att hantera situationen, och vad den kan erbjuda det svenska samhället i motprestation i form av t.ex. eget arbete och egen förkovran för att få en viss hjälp till självhjälp under en begränsad tid.

  Liked by 3 people

 3. Camilla Rydström skriver:

  Så sant, så självklart men så svårt.

  Förslag: se till att det på alla asylboenden finns digitala språkkurser, ordböcker, grammatikböcker mm där de på egen hand, under den kritiserat utdragna asylprocessen, ges möjlighet att förkovra sig i sitt blivande arbetsspråk.

  Därefter, när beslut ska fattas, vägs deras engagemang (inte förmåga) in i bedömningen. De genuint oroliga flyktingarna, med juridiskt hållbara asylskäl, har då rimligen ägnat så mycket tid de bara kan åt att visa att de både har behov av Sveriges hjälp, samt en vilja att göra vad de själva kan.

  De omotiverade med asylskäl saknar nog asylskäl.

  Liked by 3 people

 4. Peter skriver:

  Jag förstår inte varför de ska lära sig svenska alls? Utgångspunkten för alla dessa asylmigranter som ”flyr krig och förföljelse” måste väl ändå vara att de återvända till sina hemländer så snabbt situationen tillåter? Ty tanken med asylrätten (eller vad man nu lutar sig mot) var väl ändå att ge krigsdrabbade människor en säker hamn tills stormen blåst över, inte att de skulle bosätta sig där permanent för all framtid?

  Balkankriget exempelvis tog väl slut för 20 år sedan eller något i den stilen? Vad gör alla jugoslaver fortfarande här? Varför återvände de aldrig till sina hemländer, vilket lovades den svenska befolkningen när vi tog emot dem? (”Oroa dig inte, de ska bara vara här en kort stund tills det är säkert för dem att åka hem igen.”)

  Liked by 4 people

  • cmmk10 skriver:

   Jag tror att det beror på att baaarnen har fått svenska lekkamrater? De blir antagligen traumatiserade för livet av att flytta. Jag hade en klasskamrat, vars föräldrar flyttade från Norrland för att få arbete och han drack sig berusad på mellanöl vid en skoldans på högstadiet, så barnens bästa måste komma först!

   Gilla

  • JL skriver:

   Vill du skicka hem Jugoslaver?

   Varför i hela världen skulle vi vilja att de lämnar Sverige när majoriteten är assimilerad och deras barn pratar bättre svenska än bosniska?

   Googla och läs på jugoslavernas integration och bli positivt överraskad. Antar det är snack om juggemaffia och liknande som triggar inlägget? Den lilla klick som håller på organiserad brottslighet lär inte vara större än motsvarande andel etniska svenskar.

   En av få flyktinggrupper som har assimilerats väl in i svenska samhället trots Sveriges katastrofala politik. Både arbetskraftinvandrarna och krigsflyktingarna. Utbildningsnivåer, skolresultat, arbetslöshet, skattekraft etc etc ungefär i nivå med infödda svenskar.

   Jo, en del muslimer, men muslimska juggar är i genomsnitt ungefär lika troende och extrema som kristna Svenssons: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/22/muslims-and-islam-key-findings-in-the-u-s-and-around-the-world/

   Och de som flydde under kriget är dessutom ett skevt urval, högre utbildningsnivåer än genomsnittet i balkanstaterna

   Sen får vi inte glömma att Sveriges mest kontroversiella icke-PK journalist är född bosnier 🙂
   https://www.facebook.com/EnArgBlatteTalar/

   Gilla

   • Peter skriver:

    Hej, JL!

    Ja, jag anser att den som fått skydd i annat land eller territorium på grund av (!) krig i hemlandet också ska återvända till sitt hemland när den omedelbara faran är över. Detta gäller alla nationaliteter och alla mottagarländer inklusive de jugoslaver som kom till Sverige i samband med Balkankriget, som alltså borde ha återvänt hem som senast kring millennieskiftet (men förmodligen ännu tidigare).

    I övrigt:

    • Ankarbarn ingen ursäkt.

    • Ditt påstående om ”juggarnas” brottsbenägenhet ger jag inte mycket för, inte heller det om utbildningsnivåer et cetera eftersom de bygger på antaganden tagna ur luften.

    • Religion har i det här fallet inget med saken att göra.

    • Jag känner inte till ”EnArgBlatteTalar”, men att ”Sveriges mest kontroversiella icke-PK journalist är född bosnier” är ju knappast ett argument i sakfrågan.

    Gilla

   • FDL skriver:

    Nu hittar jag på siffror här för exemplets skull, men antalet är inte det viktiga.

    Om 300000 jugoslaver flyttar till sverige och 2% är kriminella, hur många fler brottslingar blir det i Sverige då?

    Svenska kriminella + utländska kriminella = fler kriminella

    De svenska brottslingarna blev väl inte laglydiga bara för att de fick professionell konkurrens från utlandet?

    Gilla

  • JL skriver:

   Hej Peter, jag påstår inte saker som är tagna ur luften.

   Kom med något sakligt själv.

   Kolla SCBs statistik.

   Eller lär känna lite 1a eller 2a generationens balkanflyktingar om du föredrar att utgå från subjektiva erfarenheter. Inga mängder analfabeter, stenkastare, bidragstagare eller religösa fanatiska kvinnoförtryckande islamister.

   Majoriteten är välassimilerade skattebetalande Svenssons som pratar flytande svenska.

   Läs denna:
   http://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/44-5-je.pdf

   ..eller denna läsvänligare artikel med citat från Hammarstedt om ovanstående blir för tungt:
   https://www.svd.se/sa-integrerades-balkanflyktingarna

   ”– Vi kan se att flyktingarna från Balkan har lyckats bättre än andra grupper, säger Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi med inriktning på arbetsmarknad, vid Linnéuniversitetet. Särskilt bra har det gått för de Balkanflyktingar som kom till Sverige som barn eller ungdomar. De har idag högre utbildning än inrikes födda och en sysselsättningsgrad på 80 procent.”

   Varken Jan Ekberg eller Hammarstedt (Linneuniversitetet) om citeras ovan har inte direkt gjort sig kända som någon PK-godhetsivrare, tvätt om:
   http://www.smp.se/ledare/tveksamma-argument-om-flyktingar/

   Skicka ”hem” välanpassade medborgare?
   Verkar smart

   Gilla

   • Peter skriver:

    Kära JL, mitt argument är mycket sakligt: Den utlänning som erbjudits eller tagit sig skydd i Sverige p.g.a. krig eller likande bör återbördas till sitt hemland så snart den omedelbara faran är över – punkt slut.

    I fallet Jugoslavien ger detta att de jugoslaver som kom hit p.g.a. de jugoslaviska krigen 1991-2001 borde ha återvänt som allra senast år 2001, men förmodligen ännu tidigare.

    Gilla

 5. Svart akademiskt vatten skriver:

  Det är fyndigt, satir biter bättre än bitterhet men.. den andra sidan av myntet där migranter och andra invandrade av valfri generation uppvisar stor entusiasm, nämligen brottslighet rapporterade idag Nerikes allehanda om. En polis tar bladet från munnen och listar vad han jobbar med under en vecka, våldtäkt, rån, rån, utrpressning osv, sen listan han namnen, i stort sett alla arabiska, ett svenskt (skrivs om på avpixlat också). Som alla vet, eller borde veta: med god approximation begås alla våldsbrott av de med invandrarbakgrund.

  http://www.na.se/orebro-lan/kanda-polisprofilen-fran-orebro-anmals-efter-hatskt-inlagg-pa-facebook

  För de som inte tänkt igenom detta så förhåller det sig så här med exempelvis mord och andra våldsbrott, detta har för svenskar varit kraftigt fallande och utan invandrade namn så hade detta varit ytterligt sällsynt idag. Istället för fallande kurvor så har invandrarna fyllt på och fyllt på. Min personliga teori om varför BRÅ rapporterar exempelvis runt hundra mord om året är att detta är en KPI för dem, att frisera rådata så att man kan säga att brottsligheten inte ökat, så har man hamnat på hundra mord. Jag gissar att man retar sig på att man inte tidigare hittade på olika kategorier av våldtäkt, då hade detta tal också kunnat hållas konstant, de senaste åren har vi landat på runt 6000 så man kanske nu har hittar lösningen så att Sverige i all evighet nu kommer att ligga på denna nivå?

  Är det inte märkligt så mycket handlingskraft det uppvisas utanför skola och hederligt arbete i den muslimska gruppen? Religion och brott, där utmärker de sig. Jag återkommer till att den första uppgiften när vinden vänder blir att återvinna våldsmonopolet, med utländsk militär expertis som hjälp. För det blir ju värre detta, för er som har den minsta kontakt med exempelvis ensamkommande så uppmuntrar jag er att konfrontera dem på minsta vis, detta har jag nu prövat vid ett antal tillfällen och de uppvisar ett hat i blicken jag aldrig sett förr. En total brist på respekt som jag tror kommer sig av en totalt förvriden, men tyvärr inte ovanlig, bild av Sverige som de får när de möter alla de som ingår i VIK. Jag tror vi ser något enastående här, en slags svensk version av Belgian Blue, asocialitet och kriminalitet på steroider. Det svenska samhällets eftergivna behandling av de ensamkommande är som en stor spruta anabola steroider i rumpan på en tjur.

  Liked by 5 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   En venninne av meg arbeidet på norske NAV (der innvandrere og norske går for å ordne sosiale saker, søke om utbetalte penger m.m.). Hun ble ganske forbauset da det dukket opp en mann fra Somalia som visste nesten mer enn henne (3 års utdannelse som sosionom) om hvilke økonomiske krav han hadde rett på. Så somaliere og andre MENA-innvandrere kan tydeligvis orientere seg og følge med når de vil!

   Hun sa for øvrig: ”Hva de får seg til å si!!” . Mye nedlatende og uforskammet tiltale. Nordmenn kunne også bli sinte hvis de fikk avslag på utbetalninger, men ikke på like truende måte som innvandrerne. En klar forskjell, ifølge B.
   (En kollega av henne ble for øvrig myrdet – av en iraker – og kontoret stukket i brann).

   Hun var lettet da hun kunne pensjonere seg.

   Liked by 1 person

 6. Anna-Kristina skriver:

  Många tekniskt och fotografiskt intresserade köper små drönare och filmar omgivningen från hög höjd. Plötsligt kan även väl känd terräng betraktas ur ett fågelperspektiv. Det mer vardagliga grodperspektivet kan kompletteras.

  Kultur, språk och SFI kan även det betraktas ur ett drönarperspektiv. Och då utgör SFI enbart en liten detalj i en vidare terräng.

  Riksdagen beslutade 1976 att Sverige skulle vara ett multikulturellt land. Varje enskild folkgrupp skulle, från och med nu, få odla och underhålla sin egen kulturella särart.

  Minoriteter skulle inte längre behöva riskera att kvävas av en dominerande majoritetskultur – så var tanken från politiskt håll. Sveriges multikulturella projekt var fött, och politisk enigheten om det rådde.

  I den andan blev hemspråksundervisning något viktigt. Barn från minoriteter, födda i Sverige, skulle få speciellt stöd från samhällets sida, för att kunna upprätthålla sin egen särart.

  SFI å andra sidan är tänkt som en hjälp att lättare komma in i majoritetssamhället, genom att tillägna sig dess språk. Denna syn uppbärs egentligen av en tanke om assimilation – en väg att smälta in i svenskheten.

  Men något krav på assimilering finns inte i någon lagstiftning. Däremot finns det en juridik som aktivt stödjer ett multikulturellt samhälle.

  Om man betraktar behärskandet av svenska språket som en högoddsare för att ta sig in på arbetsmarknaden, blir svenska språket naturligtvis viktigt.

  Och vad kan då arbetsmarknaden erbjuda en som lever i ett kulturellt segregerat område?

  Försörjning säger någon! Knappast! För den finns ju redan via olika bidragssystem.

  En gemenskap med människor? Knappast! Man får ju gemenskap 24 timmar om dygnet – omgiven av sin egen kultur, som man är.

  Vad kan då SFI tillföra?

  Ja, man kan titta på svenskt teve och läsa svenska tidningar – men varför skulle det vara så eftersträvansvärt? Kulturella entiteter omges ju redan av det egna språket, och parabolen på balkongen och internet i mobilen utgör länkar till hemländerna. Och så finns ju även Skype.

  Och var det Inte så att Sveriges riksdag hade bestämt att kulturell särart skulle vidmakthållas?

  Och hur är det då med försörjning? Utgör inte just enkla lågbetalda jobb en bra väg in på arbetsmarknaden för en boende i en kulturellt enhetlig enklav? Och i förlängningen då en väg in i det svenska samhället?

  Jo, det är möjligt, men varför dagligen resa bort från sin egen kulturs trygga omgivning och ut i ett relativt främmande majoritetssamhälle? Och där stå ensam hela dagen, arbetande i något monotont ensidigt jobb?

  Varför inte bli kvar i en redan trygg hemmamiljö? Och hur hjälper ett lågbetalt jobb till med försörjningen – när den redan är tryggad via ett svenskt bidragssystem?

  Är det då inte mycket smartare att kunna sova ut på morgonen, och senare under dagen umgås med likasinnade, på ett socialt berikande sätt?

  Utgör inte då egentligen ett arbete, långt från egen trygghet, ett direkt hot mot ett sätt att leva inom en egen kulturkrets och upprätthålla ens egna kulturella särart?

  Och lite tillspetsat, riskerar inte goda språkkunskaper, i svenska språket, att leda till högre anställningsbarhet? Och utgör inte just det ett direkt hot om att tvingas lämna en kulturell trygghetszon? Och att de mer fria dagarna att leva, likt en pensionär, hotar att helt försvinna?

  Dessutom finns ju en svart ekonomi under myndigheternas radar.

  Varför skulle försörjning via ett ensamt utanförskap i majoritetssamhället, till svältlön, då vara bättre än den försörjning svenska staten redan bistår med?

  Förstår inte svenskarna att egen frihet som levs i gemenskap, inom en egen kulturkrets, med råge, övertrumfar ett utanförskap hos en främmande svensk kultur?

  Kan inte då SFI rentav upplevas som ett hot – ett hot mot fortsatt kulturell gemenskap och samhörighet?

  Och var det inte just det riksdagsbeslutet från 1976 handlade om? Att identitetspolitiken skulle underlätta och stödja ett eget sätt att leva på!

  Tänk vad en flygande drönares perspektiv kan ge för utblickar.

  Liked by 2 people

  • Björn skriver:

   Så sanslöst bra beskrivet A-K! Med de förutsättningar(läs bidrag utan motprestation) som råder för invandrare i Sverige idag, är det bara rena idioter som satsar på att assimileras för att bli ”Svenskar”!

   Gilla

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Lär man sig svenska,
  då kan man ju riskera att få ett lågbetalt skitjobb)

  Lika bra att få gå på bidrag istället?
  Så man sen kan BE OM, att få mer av naiva svenskar…

  Alla är väl inte dumma,
  kan vi yrvaket konstatera…

  Liked by 1 person

 8. Hovs-hallar skriver:

  Exakt så är det förstås. Hela detta vanvettiga pjoller började redan för ett antal decennier sedan med ”hemspråksundervisning”!

  Vi ska alltså betala med skattemedel för att invandrares barn ska lära sig sitt såkallade ”hemspråk”! Detta såkallade ”hemspråk” får de väl för farao lära sig HEMMA — det hörs ju!

  Här i Sverige har vi ännu sålänge svenska som officiellt språk.

  Samma gäller dessa såkallade ”nya svenskar” som den Orwellska nyspråkstermen lyder. Att lära sig svenska är deras eget ansvar, och staten ska inte satsa en massa skattemedel på detta.

  Men idag behöver de inte kunna svenska, socialbidragen flyter in ändå. Och ju fler barn de skaffar, desto större bidrag. Så varför ska man kunna svenska?

  Liked by 3 people

  • Britt skriver:

   Bra, jag har länge varit förbannad på hemspråksundervisning. Det är föräldrarnas ansvar, inte svenska skattebetalares.

   Gilla

 9. kim skriver:

  SFI innebär en möjlighet att traggla sitt uttal tillsammans med en svensk lärare. Det innebär också en chans att ställa de frågor som dyker upp när man kämpar med att behärska det nya språket. Undervisningen kan dessutom samtidigt förmedla baskunskaper om det svenska samhället. För den som är ambitiös är det ett utmärkt tillfälle att få hjälp till snabba framsteg. Grundtanken med SFI är således god. Problemen uppstår när de tilltänkta studenterna inte har något egentligt intresse av att ta vara på statens erbjudande om hjälp till ett delaktigt liv i Sverige.

  Undersökningar visar att de som fullföljer sin SFI-utbildning klarar sig bäst på arbetsmarknaden. Trots det väljer de flesta invandrare att inte läsa klart SFI, vilket alltså inte beror på att de hittar andra vägar till arbete och integration. För kvinnornas del (och nu talar jag utifrån mina erfarenheter som f.d. bosatt i en mångkulturell förort) handlar det ofta om att deras män inte vill att de ska lära sig svenska. Varför männen själva behandlar sitt nya hemlands språk med sådan nedlåtenhet är svårare att begripa. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det i grund och botten är alldeles för enkelt och attraktivt att välja ett liv i utanförskap.

  Liked by 5 people

 10. BjörnS skriver:

  På Studio Ett i veckan var det ett längre reportage från småländska landsbygden, centern, SD osv. En invandrad man blir intervjuad i en kiosk, på engelska. Han är orolig över son fru. Hon är bara hemma, sover och dricker kaffe. Hon blir isolerad. Han försöker regelbundet bjuda med sig svenska kvinnor till lägenheten för att träffa hans fru. Där skulle de kunna få lära sig om underbara arabiska bakverk osv. Hittills hade han inte lyckats få med sig någon. Tanken att hans fru kanske skulle kunna följa med till kiosken eller försöka träffa människor ute i samhället tycktes inte ha föresvävat någon av dem.

  Liked by 2 people

 11. Jaxel skriver:

  Har vid tillfällen sett uppgifter om hur stor andel av dem som erbjuds SFI som också avslutar denna utbildning. Nån som har koll? Nån som har koll på siffror över detta.

  Gilla

 12. Egon skriver:

  Tack Herr Engellau!
  För att du orkar.
  Annie Lööv har just lovat 60 000 nya ”enkla”jobb……
  Öronmärkta för ”nytillkomna”…..
  Låter det bekant?
  Hela kalaset är givetvis skattefinansierat.
  Redovisa notan för mångkulturdebaclet!!
  Miljarder har försvunnit ner i ett ”svart” hål……..
  Hälsningar från en No-Go zon i norra Sthlm!

  Liked by 1 person

 13. Christer Carlstedt skriver:

  En kommunplacerad immigrant har en grundtrygghet först genom Migrationsverket och därefter via kommunens försörjningsstöd.

  Tanken bakom SFI tror jag var god, nämligen att en immigrant på så kort tid som möjligt skall lära sig svenska för att kunna vara tillgänglig för arbetsmarknaden och därigenom kunna försörja sig själv.
  Så långt gott och väl.

  Om det nu visar sig att ett antal nykomna inte är särdeles intresserade av att ta emot erbjudandet om fri språkundervisning, så kan jag inte se annat än att vederbörande är helt nöjd med sakernas tillstånd och att den ersättning för uppehälle och bostad som han/hon får upplevs som helt tillfredsställande. (Med tanke på att vissa uppenbarligen har råd att resa till sitt gamla hemland på semester så är det väl snarast så att bidragen är på tok för generösa.)
  Det där pratet om att bli självförsörjande av eget arbete upplevs tydligen inte som överdrivet inspirerande.

  Nu måste vi kunna vara ärliga nog att kunna konstatera att vi har fått en intressekonflikt.

  Jag som skattebetalare är egentligen inte ett dugg intresserad av att försörja den nykomne.

  Den nykomne tycker det är ett alldeles förträffligt arrangemang, eftersom han aldrig förr haft det så bra att pengar bara trillar in utan motprestation.
  Samtidigt noterar jag givetvis att allt fler kommer för att få utdelning ur detta ymnighetshorn.
  Några knäppgökar har i sin godhet till och med beslutat att gamla pappa och mamma skall få ta del av hovorna, utan att den som bedömdes ha skyddsbehov på tämligen oklara grunder behöver betala för dessas uppehälle.

  Nu får faktiskt immigrationsliberalerna ursäkta att jag som förväntas betala tycker mig ha rätt att bli förbannad.

  Eftersom vänlig uppmaning att göra rätt för sig uppenbarligen inte fungerar så får jag väl hitta på något annat.
  Såvitt jag känner till finns bara ett fungerande sätt.
  Reducera försörjningsstödet med tjugo procent varje år som den nykomne inte fullföljer sin språkutbildning.
  Detta är nämligen ett fungerande incitament, eftersom stadigt minskade intäkter blir väldigt obekvämt i längden. Det kan till och med bli så obekvämt att det rent av blir ett gott alternativ att återvända till sitt ursprung.

  Liked by 6 people

  • rudmark skriver:

   Skulle vilja ha siffror på hur många som får sitt boende till 100% betalt. Tydligen alla med uppehållstillstånd. Hur länge då? Svenskar kan få delbidrag till hyran/kostnaden, vissa går helt på socialbidrag där hyreskostnad ingår. Tror inte detta redovisas i vad som kallas ”Tinos siffror” dvs allmän statistik från svenska myndigheter.

   Gilla

 14. marian radetzki skriver:

  En mycket personlig kommentar:

  På fjärde dagen i det nya landet, och med polskan som enda språkredskap, var det dags att gå till skolan. Fjärde klass skulle det bli, en direkt fortsättning på skolgången där jag kom ifrån. En medlem av Leon Rappaports familj, jag tror det var äldsta dottern, följde mig genom skolkorridoren och knackade på klassrummets dörr. Fröken kom ut, hon var förberedd, och efter ett par fraser som jag inte förstod, lämnades jag i hennes omvårdnad. Väl inne i klassrummet igen, sträckte hon ut handen för att hälsa. Jag grep hennes hand och kysste den, ty hövligheten föreskrev att så skulle man göra.

  Klassen brast ut i ett dånande vrålgarv, och jag undrade vad som hade hänt. Många känslor sköljde över mig. Förlägenhet, önskan att fly från den uppenbart pinsamma situationen, ilska över att bli till andras åtlöje, och känsla av otillräcklighet, att inte förstå vari felet bestod.

  Denna bagatellartade incident sådde antagligen fröet till ett livsviktigt beslut. Av skäl som strax blir tydliga, gick det inte att fly, det fanns ingen väg tillbaka, jag skulle förbli i Sverige. Följaktligen var det nödvändigt att jag skaffade mig insikter om hur det nya samhället fungerade, och lärde mig att inte bryta varken mot dess grundläggande eller mera ytliga normer. Jag var såväl döv som stum i den svenska miljön, och insåg med pinsam klarhet att förmågan att kommunicera utgjorde nyckeln till mitt inträde i den nya världen. Jag måste lära mig att behärska svenska språket, ja, just behärska, och det gällde att handla snabbt för att förkorta främlingskapets pina. Integration var nog det begrepp som bäst sammanfattade kärnan i mitt beslut som fattades innan garvet ännu avklingat, även om begreppet då ännu inte ingick i min vokabulär.

  Liked by 9 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En pytteliten detalj…

   Du tog nog ett beslut att assimilera Dig, eller hur?
   Att ta seden dit Du kom!

   Vilket tycks ha varit mycket lyckosamt)

   Gilla

 15. MartinA skriver:

  Det här att ta ansvar för alla är en svensk sjuka, bra påpekat!
  Däremot, att utlänningarna pratar vårt språk och att vi inte talar deras är en taktiskt fördel till dem som jag ogillar.

  Gilla

 16. kim skriver:

  Nedanstående text är hämtad ur DN:s ledare 2015-03-05. Den skrevs efter att DN hade gjort en serie intervjuer med ett antal invandrare:

  ”Vissa berättelser ger upphov till missmod. Som när man obekymrad lämpar över ansvaret för sin egen försörjning på det allmänna. När man tackar nej till SFI-undervisning, vilket i praktiken innebär ett nej till möjligheten att bli självförsörjande. Det med svenska mått mätt blygsamma socialbidraget ger plötsligt en högre levnadsnivå än i det tidigare hemlandet. Och öppnar för möjligheten att stanna hemma och läsa bibeln eller koranen.

  Det är givetvis möjligt, kanske rentav troligt, att den som var arbetslös före flykten till Sverige kommer att ha stora svårigheter också på den svenska arbetsmarknaden. Men det är provocerande om man inte ens försökt. Och det är provocerande att vi i praktiken har ett system som ger individen möjligheten att själv bestämma om han eller hon ska leva på andras eller eget arbete.

  Vilken myndighet sanktionerar sådana beslut? Även för att få försörjningsstöd finns ett krav på att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Och det gör man knappast om man klart deklarerar att man inte ens ämnar försöka lära sig svenska och inte själv kan presentera någon alternativplan.”

  Gilla

 17. JL skriver:

  Jag upplever ett liknande dilemma i ett annat sammanhang just nu….

  Blir aldrig bra resultat när ”det är någon annans ansvar” eller det är oklart vem som är snavarig.

  Alla hittar ursäkter och förklaringar till uteblivna resultat.

  Ansvaret ligger hos individen.

  Statens roll ska endast vara att inte vara ett hinder, och ställa krav på önskvärda resultat (självförsörjning, anamma lagar, normer, värderingar, kultur, språk). Från början måste det vara solklart att ansvaret ligger hos individen.

  Har själv lärt mig flera språk på plats i olika länder, och har spenderat hela mitt vuxna liv i relationer med kvinnor från andra länder. Två av dem har också läst Svenska i statens regi. De lärde sig bra svenska, men inte genom teoretiska studier.

  Att man lär sig språk primärt vid skolbänken tror endast de som aldrig lärt sig ett främmande språk fullt ut. Människan är evolutionärt konstruerad av lära sig språk genom att interagera med andra som behärskar språket.

  Att det är statens ansvar att lära ut språk m.m. är ett skämt.
  Styr beteenden gör man med INCITAMENT.

  Generösa bidrag? Varför jobba?

  Inget krav att lära sig svenska eller anpassa sig till svenska normer och värderingar? Bara att fortsätta som om jag fortfarande bodde i dekadenta landet xxxx., kanon!

  Bryt mot lagen utan tydliga och allvarliga konsekvenser? Haha, bara att fortsätta kasta sten på snuten.

  Tänk om vi roddade organisationer och företag på samma sätt som politiker och journalister försöker forma Sverige. De skulle få i konkurs eller kollapsa på nolltid.

  Samma resa väntar Sverige dock. Tar bara längre tid. Vi är ett land bland många på en konkurrensutsatt marknad av 200 länder. Glöm framtida placeringar på top 10 listorna som Sverige historiskt sett ofta befunnit sig på avseende livskvalité, trygghet, förtroende och annat bra.

  Multikulturprojektet är EXAKT raka motsatsen till det ”VI” som man lyckas skapa i framgångsrika grupperingar. Ett land är i princip en stor grupp. Inbördeskrig är det vi ser när man misslyckats ena kring gemensamma värderingar m.m. Vi är på väg dig, och är redan delvis där, dock ännu lågfrekvent och utan att drabba Svensson i stor utsträckning. Om 10 år ser det annorlunda ut.

  Varför förstår de inte…. man blir tokig

  Gilla

 18. Willy Lindqvist skriver:

  Svartjobb plus bidrag är väl en ekonomisk förutsättning för flyktingfamiljer att resa på semester till det land de flytt från.

  Gilla

 19. Anders F skriver:

  Många av dem väljer utanförskap. Sverige är nog ett alltför avancerat samhälle att ta sig in i för många menaiter.

  Dock: Det finns verlkligen enkla jobb. Det handlar mycket om renhållning och enklare service som det sannerligen saknas på många områden. Allt detta som någon annan, ”kommunen”, borde fixa. Förra vintern såg jag en armé av varselvästklädda invandrarungdomer som svepte över Sergels torg (Stockholms city) med plockare och sopsäckar. De röjde varenda fimp. Såg väldigt fint ut efter deras insats. Ett simpelt exempel, bara.

  Gilla

 20. askenyggdrasil skriver:

  Jag flyttade till Italien för många år sedan och bodde där i ca 10 år. Det första halvåret innan man kunde förstå något eller säga något var förfärligt. Att hela tiden vara omgiven av människor som pratade och gestikulerade och inte förstå något var som att befinna med Alice i Underlandet i en helt upp och nedvänd värld. Det första, största och viktigaste när man kommer till ett nytt land är att så snabbt som möjligt lära sig språket. Då visar man hövlighet och respekt gentemot det landets innevånare, vilket är mycket viktigt.

  Gilla

 21. Lennart Göranson skriver:

  Vid ett av mina få besök i New York gick kollegan och jag ut efter dagens slut för att få en öl. Flickan som serverade talade en helt fungerande engelska och berättade att hon hade kommit från Albanien tre månader tidigare. Nu hade hon jobb och lön och såg ljust på framtiden. USA måtte ha väldigt avancerade integrationsprogram som lyckas så mycket bättre än Sverige gör.

  Liked by 1 person

 22. Anna skriver:

  Jag svarar på flera kommentarer samtidigt: Det är inte som en del verkar ha fått för sig så att sfi är frivilligt,om man samtidigt kan lyfter bidrag. Den person som ”uppbär försörjningsstöd” måste också gå på sfi, om han eller hon inte har något arbete.
  Under mina 17 år som sfi-lärare har jag aldrig någonsin varit med om att en elev försökt muta mig, något som en kommentar ovan ansåg var vanligt. Jag har hört talas om något enstaka fall bland andra lärare. Däremot förekommer det att elever försöker tjata sig till att bli godkända på en kurs, för att de känner desperation över att inte kunna ta sig vidare till t ex bussförarutbildning eller undersköterskeutbildning.
  Nu undervisar jag vuxna och vet inte så mycket om hemspråksundervisning men syftet med den är vad jag förstår att underlätta inlärningen av svenska som går lättare för den som behärskar sitt hemspråk.

  Gilla

 23. Stefan Sewall skriver:

  SFI var nog bra på 60-70-talet då allt var annorlunda. Då ville de lära sig och smälta in. (Som jag själv skulle ha gjort).
  Mycket skilde: Det fanns mycket färre immigranter. De som kom hit var från Europa, mer motiverade, från en kultur mer lik vår, med samma religion och med annan inställning till arbete från början. Och de kom för att jobba. Grundinställningen var att jobba. De kom inte för eviga bidrag. Evigt bidragsparasiterande skulle kanske jugoslaver och greker och spanjorer tyckt vara skamligt. De var också en liten minoritet i ett land av hög arbetsmoral. Det betydde ett visst socialt tryck.
  Det är en fråga om volym. När volymen överstiger en viss kritisk massa fungerar det inte på samma sätt längre. Omgivningen påverkar inte längre när tillräckligt många bildar tillräckligt stora enklaver – egna samhällen som lever egna liv med egna sociala regler och inte låter sig påverkas av svennarna.
  När förväntan och krav på assimilering ersätts av kravlöst prat om integration som aldrig genomdrivs.

  Gilla

 24. Geelmuyden skriver:

  Det är nog hög tid att börja med omvända incitament. Att få betalt för att göra något som är totalt självklart för vem som helst som är beroende av ett jobb i ett annat land med annat språk är fel angreppssätt. Finns bara en väg att gå nämligen dra ner på bidrag och förmåner så att man ser värdet av ett vanligt arbete. Min fru som ä en arbetskraftsinvandrad polska var tidigare gift med en MENA flykting och det var helt uppenbart att de hon träffade dagligen undvek att lära sig svenska eftersom man då skulle kunna hamna i ett krav på att ta ett jobb. Kvinnorna från MENA har ju inte yrkesjobbat tidigare varför skulle dom göra det bara för att dom kommer till Sverige. I kulturen ligger ju att vara hemma å ta hand om hem och barn. Så hade vi det med i Sverige för 70-100 år sen men då bygger man inget välstånd eller välfärdssamhälle som kan ta hand om de som av olika skäl behöver stöd.Det är bara godhetsapostlarna som tror att så fort man kommer innanför vår gräns å skrapar lite på sig så finns det en fullblodig svensk under ytan som vill kasta sig ut i arbetslivet. Om jag hade bidrag och inget jobb jag kunde kvalificera mig för skulle ge mer än bidragen så skulle jag nog inte inte heller jobba.

  Liked by 1 person

 25. 77711n skriver:

  Studenter från Afrika som kom till Sverige för studier under 60-talet klarade själva att lära sig både svenska o skaffa sig jobb under somrarna utan hjälp från stat och samhälle.

  De låg inte samhället till last annat än att de nötte en stol under föreläsningar och seminarier. De klarade sig dessutom utmärkt. Andra människor, andra ambitioner – de varken slogs eller begick övergrepp.

  Gilla

 26. Jasa skriver:

  Jag som trodde att DA hade en brasiliensk lärarina. Att lära sig ett språk på kul, när man redan lärt sig 2-3 språk i skolan, är faktiskt en hel annan sak. Jag gick själv på TBV i början på 70-talet, 2-3 dagar efter jag anlände som 21-åring,, och det gjorde att jag kom in i den svenska kulturen mkt snabbare. Men snälla, vill vi göra om Sverige till ett land där principen är ”rädda de som räddas kan”? Du menar inte det.

  Gilla

  • FDL skriver:

   Finns en uppsjö av duktiga, INTEGRERADE jurister och tolkar från utlandet som ägnar all sin arbetande tid åt migrationsrätt, asylboenderelaterad verksamhet och inte minst försvarsmål i rätten.

   (Som Ann Ramberg, fast iranier, juggar, turkar e.t.c.
   Just Ann Rambergs familj invandrade nog för lite längre sedan, visserligen)

   Eller varför inte alla duktiga kriminologer och invandringsjournalister från Polen?
   Sarnecki, Schwartz, Wolodarski, Rosenberg och så vidare.

   Om vi inte hade alla dessa duktiga människor från utlandet som skor sig på och opinionsbildar för fortsatt invandring, vad skulle vi då ta oss till?

   Gilla

 27. Anna skriver:

  Samt noterar jag en mycket stor okunskap i kommentarsfältet om den verklighet många av invandrareleverna befinner sig i. Du kan lägga ut hur många lexikon som helst på flyktingboendet osv, men om du aldrig ha fått reda på hur du ska använda dem, och kanske inte ens kan det latinska alfabetet särskilt bra, vilken nytta har du av det?

  Det vi som fått gå 12 år i skolan , eller mer, har lärt oss är hur man studerar och hur man lär sig andra språk. Det har inte alla våra invandrare fått göra och ni ställer orimliga krav på dessa människor. Fundera gärna över hur stor användning du skulle ha av ett arabiskt lexikon innan du du lärt dig det arabiska alfabetet till exempel. Är du säker på att det skulle gå så mycket snabbare för dig än det gör för de invandrare du kritiserar? Och obs, då har du kanske fått gå dubbelt så länge i skolan som de har.

  Gilla

  • JL skriver:

   Hej Anna, jag förstår att du undervisar i SFI och anser det är en bra grej som skattebetalarna ska stå för.

   Det jag tror du kanske missar är att människor innan SFI flyttat mellan länder och lärt sig språk statligt subventionerad språkstudier. Att umgås och prata med andra som inte heller kan språket man försöker lära sig är INTE det bästa sättet.

   Jag har själv lärt mig 4 språk förutom det svenska på hög talbar (och även skrivbar) nivå.

   Precis som alla andra som lärde sig språken bra nog att kommunicera obehindrat med lokalbefolkningen var det genom att INTERAGERA med lokalinvånare. Skolbänken är endast ett komplement, och den inte inte ens nödvändig för att bli fullt flytande.

   Testa själv att arbeta något år i en restaurang bland människor som du endast kan kommunicera med genom att tala deras modersmål. Läs böcker om grejer som intresserar dig. Jag vågar lova att du kommer behärska språket tio gånger bättre i vardagen än du gör efter 2 år på SFI tillsammans med en massa andra okunniga.

   Att vara tvungen att använda sig av ett språk för att uppnå något annat (vänner, arbete, sport, sysselsättning, kunskap i specifikt ämne, exempel http://www.forbes.com/sites/forbesleadershipforum/2014/04/22/the-best-way-to-learn-a-foreign-language-is-the-opposite-of-the-usual-way/#1b3561f840fbl ) än kunskap av språket i sig är det med mest effektiva sättet att lära sig.

   Varje gång jag själv gett mig in på ett nytt språk har jag skaffat böcker om något jag ändå ville läsa fast på det aktuella språket.

   Hela skolbänsgrejen är passiviserande, sjukt ineffektiv och ett slöseri med skattepengar.

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Språkinlärning
   ”Genom de studier som genomfördes fick man reda på att en person själv kan lära sig ett annat språk och dess grammatik utan att få det förklarat grammatiskt”

   Gilla

   • Anna skriver:

    Själv undrar jag om du tycker att det faktum att svenska barn studerar engelska och kanske två språk till i skolan är en ”onödig grej”j som inte skattebetalarna ska stå för? Är det också ”sjukt ineffektivt” och ”passiviserande” för barnen? Vilka ämnen är det överhuvudtaget vettigt att barnen ska lära sig genom skattefinansierade medel är då nästa fråga.

    Själv har jag lärt mig engelska och franska genom skolbänksstudier så att jag kom upp i en nivå då jag som du skriver kan läsa böcker på dessa språk vilket gjort att när jag sedan besökt länderna ifråga har jag haft det betydligt lättare att klara mig bland infödda. Men detsamma gäller alltså inte dig?

    Having said that så har du rätt i att språk framförallt måste läras och tränas i praktiken. På sfi går man mer och mer mot undervisningsformer där bänkundervisning och praktik ute i arbetslivet varvas med varandra och har ett direkt samband till varandra, vilket är det ideala. Är det passiviserande? Nej, inte mer än all annan undervisning i olika ämnen. Jag kan inte lära er svenska, det gör ni själva och jag hjälper till, säger jag dock alltid till mina elever.

    Det du med flera här inte förstår är att sfi inte främst är till för de redan starka, studievana eleverna. Att som du skriver till exempel läsa böcker på det nya språket är inte något som är aktuellt för många av eleverna då de kanske inte heller läser böcker på sitt modersmål.

    Det verkar som om du och andra här inte förstår att förutsättningarna mellan oss och många invandrare är så enormt olika. Vi har fått lära oss så mycket genom våra år i skolan som inte alls är självklart fast vi tror det.. Att kräva av dessa elever att de ska vara helt självgående, samtidigt som deras liv kanske är kaos om de flytt och har familjemedlemmar spridda i andra länder som de oroar sig för är att begära väldigt mycket. Men som sagt, de starka klarar sig alltid. Men de som inte är så starka ska ingen hjälp få, förstår jag att både bloggförfattaren med flera här anser?

    Gilla

   • JL skriver:

    @Anna

    Du jämför med svenska barn Svenska som studerar främmande språk i Sverige? Dessa bor inte i det land där språken de studerar talas i samhället. De är dessutom inte i ett skriande behov av att integreras i det svenska samhället.

    Angpende dina antaganden om min ”okunskap” så är min fru invandrare som gått SFI.

    Jag har dessutom bott halva mitt vuxna liv i mindre utvecklade länder.

    Ja, SFi borde läggas ner asap och är ett gigantisk resursslöseri som passiviserar deltagarna. Pengarna skulle vara en miljon gånger bättre använda till t.ex. omgående praktikplatser på arbetsplatser där majoriteten har svenska som modersmål. Komplettera med tillgång till lite nivåanpassat självstudiematerial online. Att sitta och ”traggla uttal” på lektioner som någon nämnde är också extremt ineffektivt. De som lär sig överlägset bäst uttal är de som umgås med modersmålstalande, inte de som sitter och tränar med andra som inte heller kan språket.

    Prata, lyssna, interagera.
    Läs, om du är läskunnig.

    Människan är fantastiskt nog byggd för anpassning till nya miljöer den utsätts för

    Ett tips är att kolla upp vad forskningen säger om språkinlärning, om du vägrar tro mig.

    ….eller kolla på hur invandrare runt om i världen lärt sig språk genom alla tider ( interaktion med lokalbefolkningen) innan staten fick för sig att den skulle ta hand om detta i klassrumsmiljöer fulla med andra som inte heller kan.

    Staten vet väl dock alltid bäst antar jag…..

    Gilla

  • Hortensia skriver:

   ”Fundera gärna över hur stor användning” Sverige egentligen har av vuxna invandrare som inte har ”fått” gå i skolan. Fundera också på om det är rimligt, att obildade immigranters – relativt fruktlösa – utbildning bekostas av svenska skattebetalare och om undervisningen prompt måste bedrivas i Sverige…

   … för fundera framförallt, Anna SFI-lärare, på hur många flickor i massimmigranternas hemländer, som faktiskt hade kunnat ”få” tillgång till fruktbar utbildning på sitt eget modersmål, om vi inte hade satsat ohemula summor skattepengar, tid och energi på att prioritera deras ”hypermaskulina” hitresta landsmän.

   Gilla

   • Anna skriver:

    Varför ska jag ”fundera på det” nu plötsligt, Hortensia? Diskussionen här handlade om sfi:s vara eller ickevara, samt vilka krav som är rimliga att ställa på invandraren. Den andra diskussionen, som egentligen handla om vi ska ta in invandrare alls och vilka och hur många lämnar jag åt andra att föra, då jag tycker det verkar lite äckligt med en sfi-lärare som diskuterar vilka av eleverna ”vi har användning för” eller om de ska vara här överhuvudtaget. ”Ni är här, och nu ska ni lära er svenska” är min inställning.

    Men rent prinicipiellt grundar sig min åsikt att vi trots allt ska ha en generös flyktingpolitik inte på vilka ”vi har användning för” eller t ex romantiserande om mångfald, utan helt enkelt på den gamla goda bibliska uppmaningen: Det du vill att andra ska gör för dig ska du göra för dem.” Och jag skulle vilja bli beviljad asyl om folk sprängdes i bitar runt omkring mig hela tiden eller om IS eller Boko Haram eller al-Shabab lurade runt knuten och ville ta min dotter till sexslav. ”Tyvärr, vi har inte användning av er sort, din dotter får finna sig i att bli sexslav” skulle för mig inte kännas som ett mänskligt svar då.

    Vad du menar med ”hypermaskulina” landsmän som reser hit förstår jag inte men det är kanske inte nödvändigt. Är dock till tveksam till att svenska pengar kan råda bot på galna religiösa grupperingar i Somalia som vill tvinga tillbaka flickorna till hemmen av ideologiska skäl. Sådana pengar gör väl mer nytta när det handlar om fattigdom och att man inte har råd att låta flickorna gå i skolan, än när man har att göra med ideologier, tänker jag.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Tack för svar, Anna SFI-lärare. Med ”hypermaskulina hitresta landsmän” menar jag de redan privilegierade, impulsivt aggressiva, kulturellt intoleranta, testosteronstint kvinnoförnedrande, religiöst västhatande, barbariskt hänsynslösa och löjligt lättkränkta manspersoner, som medvetet lämnar kvinnor och barn i sticket, för att på egen hand resa genom otaliga säkra länder – där de ingalunda riskerar att sprängas i bitar – för att söka ”asyl” i just den omvittnat generösa och kravlösa ”humanitära stormakten”, Sverige.

    Att ihärdigt curla dessa utomeuropeiska bidragsturister med kulturrelativistiskt motiverade ”insatser” och hårresande kostsamma ”integrationsprojekt”, medan de målmedvetet förvandlar det svenska samhället till en veritabel krigsskådeplats, där svenska kvinnor – betraktade som ”horor” att använda som erövrade ”sexslavar” – får sin rörelsefrihet hårt beskuren, medan svenska barn får sin viktiga skolgång fullkomligt förödd av importerat kunskapsförakt och våldsamma kulturkollisioner och svenska fattigpensionärer lever i hjärtskärande armod, är både oanständigt och ekonomiskt ohållbart.

    Fundera över hur många av dina utomeuropeiska SFI-studenter, som verkligen kommer att vilja – och faktiskt kunna – utföra icke-bidrags-finansierade, eller rent påhittade och extremt tillrättalagda, arbetsuppgifter inom vård, skola och omsorg i Sverige. Fundera också på hur arbetssituationen och tillvaron skulle förändras för alla professionella yrkesutövare och patienter, studenter, barn och gamla inom Sveriges VIK med bibehållen personaltäthet efter avveckling av den stötande ”asylindustrin”.

    Världen blir inte ett dugg bättre, för att Sverige blir allt sämre, otryggare och fattigare i sin pågående förvandling till dysfunktionellt skitland – där varken SFI, kvinnliga lärare eller flickor kommer att tillmätas någon betydelse – alls.

    Gilla

 28. JL skriver:

  Frågade just frugan lite mer i detalj eftersom jag landat i denna diskussion.

  Hon började garva och berättade hur flera av hennes vänner såg till att misslyckas med flit SFI-testen så de skulle få fortsätta gå och få statligt stöd längre.

  De hade svenskt umgänge och lärde sig språket. SFI var något man gick till för att få pengar. Smart va?

  Bra grej SFI, bra med incitament som gynnar snabb integration och självförsörjande.
  Tur att vi har den allvetande omhändertagande staten som invandrarna (min fru inklusive) garvar åt.

  Gilla

  • Anna skriver:

   JL: Du tycker inte att det är lite förmätet av dig att skriva ”Ett tips är att kolla upp vad forskningen säger om språkinlärning, om du vägrar tro mig.” till en språklärare? Samtidigt som du själv hänvisat till en text (samt en text till) på Wikipedia som stöd för dina påståenden?

   Ett tips till dig är då är att läsa fler texter än de på Wikipedia och den andra text du hänvisar till och då se att det finns många teorier om språkinlärning,,trender som kommer och går, vilket vi som varit med ett tag erfarit, och att det är ett långt ifrån färdigforskat ämne. Sfi-skolor är sannerligen av skiftande kvalitet, men där jag jobbar (inom kommunen, för övrigt) ägnas mycket fortbildning åt att just hålla oss uppdaterade inom vad som gäller inom nya rön vad gäller inlärning och att applicera detta på undervisningen. Så jag betackar mig för självgoda påståenden om ”tips att kolla upp vad forskningen säger”. Ursäkta min franska här, men den är inlärd på skattebetalarnas bekostnad, vilket kanske kan ursäkta?

   Jag fortsätter med samma franska: att din fru gått på sfi är inget som helst bevis på att du har kunskap om sfi! Som sfi-elev har din fru möjligen kunskap om de andra elevernas bakgrund, men jag talar om en övergripande kunskap om sfi-elevers förutsättningar. Och där är din mening om ”nivåanpassat studiematerial online”. Du missade att man först i många fall överhuvudtaget måste kunna hantera en dator, och kunna skriva in ”lösenord” och sökord för att överhuvudtaget komma fram till det online-material som finns. De som klarar detta gör också detta, är min uppfattning. Dvs de inhämtar så mycket kunskap de kan från sådant online-material.

   Visst vore det bra om invandrarna kunde erbjudas en praktikplats från första början. Sedan är frågan hur många svenskpråkiga arbetsplatser som vill ta sig en elev som i stort sett inte talar ett ord svenska och därmed behöver ”hjälp med allt”? Inte så många kanske, och då kan man välja mellan att låta invandraren gå hemma och vänta, eller att börja sin resa mot det svenska språket inom sfi, där han eller hon dessutom får kunskaper om mycket mer än språket.

   Jag är fortfarande nyfiken på hur du lärde dig att läsa böcker på främmande språk. Själv kom jag upp i en nivå så att jag kunde läsa nobelpristagare både på engelska och franska ”bland andra som inte heller kan någonting” och utan att vistas i landet i fråga. Hur gjorde du, som sagt?

   Med detta inte sagt att mer kontakt med det svenska språket i vardagen inte vore önskvärt för våra sfi-elever, att man aldrig kan lära sig et språk fullt ut utan att använda det bland infödda eller att sfi har nått sin idealiska form. Det finns väldigt mycket att göra och det finns mycket som man kan se som problematiskt på olika sätt, men jag opponerar mig som sagt mot den bild som utmålas av dig och andra här.

   Gilla

   • Anna skriver:

    Lite text föll bort i tredje stycket men du förstår kanske vad jag menar. ”om de andra elevernas bakgrund i hennes grupp” skulle det stå, samt ”och där är din mening om nivåanpassat studiematerial online ett tecken på okunskap i sig menar jag” var det jag ville skriva.

    Gilla

  • Anna skriver:

   Vet inte om min kommentar hamnar rätt men som svar till Hortensia: Din kommentar är så fientligt osande och generaliserande att det i stort sett inte känns görbart att bemöta det du skriver. Men jag vill nämna att jag möter inte dessa i sanning avskyvärda män som du beskriver i min vardag, långt ifrån. (Med detta inte sagt att kurturkrockar inte existerar eller att många länder har en kvinnosyn som ligger mycket långt ifrån den svenska, så är det ju tyvärr, även om inte jag personligen lider av detta.) Noterar också att min upplevelse att det är minst lika många somaliska kvinnor som män i mina grupper visade sig vara riktig, om du tittar på statistiken här: https://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/ Där man för övrigt kan läsa att andelen kvinnor på flykt har ökat från 27 procent till 55 procent det senaste året.

   Att fler unga män än kvinnor flyr i första skedet har dock till stor del naturliga förklaringar. Det är farligt att fly, och risken för att bli våldtagen och utnyttjad är överhängande för en kvinna, Det är därför naturligt att man ”först” skickar starka män som man tror har störst möjlighet att klara påfrestningarna, så att dessa, om de får asyl, sedan mer tryggt kan flyga över kvinnor och barn som anhöriga. Men som sagt, nu är alltfler kvinnor och barn på flykt.

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Ja, Anna SFI-lärare, allt fler kvinnor och barn anländer – som anhöriginvandrare…

    … men om det är farligare att ”fly” till Europa än att stanna kvar – bevisligen i säkerhet – i närheten av det utomeuropeiska hemlandet, borde väl även männen ha vett att avstå från strapatserna?

    Fråga dina elever vad som var värst: Situationen i hemlandet, eller den långa resan hit?

    Fråga dem varför de valde att resa ända till Sverige och om de har för avsikt att framledes tillbringa kortare eller längre perioder ”semestrande” i sitt hemland medan de försörjs av svenska skattebetalare?

    Fråga ditt samvete vad som är viktigast: Vuxna, utomeuropeiska analfabeters förmenta rätt till – fruktlös – utbildning i just Sverige, eller svenska skolbarns rätt att få den högkvalitativa skolgång deras anhöriga under generationer har betalat för?

    Gilla

 29. Anna skriver:

  Apropå arbete: Är inte var och varannan busschaufför somalier nuföriden? Är det i så fall ett ”anpassat jobb” menar du? Har bussarna stödhjul som jag inte har sett?

  Gilla

 30. Hortensia skriver:

  Hmmm… stödhjul – eller varningsflagg – på tunga fordon, som framförs av utlänningar i svenskt vinterväglag vore nog inte så dumt, Anna, och ”anpassade” körkortsprov tycks förekomma…

  … men hur många busschaufförer (eller SFI-lärare) tror du egentligen hade behövts i Sverige, om vi inte hade drabbats av den pågående massinvandringen av bl a somaliska barnrikefamiljer?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.