Västerlandets utveckling. Från krinolin till burka

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Fantomen har sitt högkvarter i en grotta i fantasilandet Bengali på Afrikas östkust. Han är en av de första superhjältarna och gjorde premiär på de amerikanska dagstidningarnas seriesidor den 17 februari 1936.

I albumet ”Fantomen 1936-1996 – en odödlig legend”, som kom ut för att fira seriens 60-årsjubileum, hittar jag äventyret ”Lille Tommy”. Det publicerades första gången i dagsstrippar mellan den 20 september 1937 och den 5 februari 1938.

Äventyret handlar om hur Fantomen hittar en vit pojke i en afrikansk by. Han tar sig an lille Tommy som senare visar sig vara son till en engelsk aristokrat. I London får vi möta pojkens ohederlige farbror, lord Revel på Revel Manor.

lille-tommy

Lord Revel är porträtterad som en typisk engelsk lord med rökrock och monokel. Hans dotter Enid är på väg ut för att spela tennis. Hon är klädd i shorts och kortärmad blues. I en dialog mellan den mossige lorden och hans moderna dotter låter det så här:

Lorden: ”Säg inte att du ska gå ut klädd så där?”

Dottern: ”Så klart, pappa! Jag ska ju spela tennis.”

Lorden: ”Jag kanske är gammalmodig, men jag tycker inte om att du blottar dig på det där viset, Enid.”

Dottern: ”Hej då, pappsen! Ska jag spela tennis i krinolin, eller…”

Lord Revel visar sig ha många synder på sitt samvete. Han är en skurk, men ingen hedersmördare. Enid kom oskadd iväg till tennisen.

Scenen säger något om vilket plagg 30-talets tjejer såg som det mest förlegade och obekväma de kunde tänka sig: krinolin! Burka och niqab fanns inte i Enids värld. Vilken europé eller amerikan hade på 30-talet kunnat föreställa sig att kvinnor klädda i sjalar och heltäckande kaftaner en dag skulle bli en del vår vardag på 2000-talet?

Kunde någon västerlänning på 1930-talet ens i sin vildaste fantasi föreställa sig att saker som hedersmord, könssegregation, tvångsäktenskap och barnbrudar skulle skapa rubriker i 2000-talets medier?

Ibland heter det att islamiska fundamentalister har en ”förlegad kvinnosyn”. Men inte ens på 1800-talet var västerländska kvinnor lika förtryckta som kvinnor i Saudiarabien. Inte ens på medeltiden hade vi burka!

Ibland behöver vi bara stanna till och fundera över sakernas tillstånd. Vi sitter här i Sverige, ett sekulärt västeuropeiskt land med kristen kulturbakgrund och debatterar burka, jihad och sharia. Saker som aldrig har varit en del av vår kultur. Hur kunde det bli så här? För visst är det egentligen väldigt konstigt?

Den 21 januari i år var det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far i min hemstad Uppsala. Hon blev 26 år gammal och dödades i hederns namn. Då började man uppmärksamma det nya kvinnoförtrycket som kommit till Sverige som en följd av den stora invandringen från länder i Mellanöstern och Afrika.

Och hedersförtrycket fortsätter skörda offer. I mars 2016 dömdes en man i Gävle till fängelse för att ha misshandlat sin partner och sin dotter eftersom de vägrade att bära slöja och ”pratade med svenskar”. Han drog partnern i håret, slog henne i ansiktet och hotade henne med kniv.

29 thoughts on “Västerlandets utveckling. Från krinolin till burka

 1. Anna skriver:

  Tack för den texten! Jag har ikväll suttit och tänkt på hur mer och mer förtvivlad jag är-hur kan vi ha släppt in denna fasansfulla kvinnosyn i vårt land-och helt med det politiska etablissemangets och journalisternas välgångsönskningar. För så fort det antyds att slöja är kvinnoförtryck-då skriks det i pk-kretsar, men om nu kristna kyrkor skulle kräva slöja-då skulle det vara förtryck enligt samma pk-personer. Jg läste någonstans att vi i väst är så toleranta att vi släppt in miljontals intoleranta!
  Jag böir attlmer rent fysiskt förtvivlad när jag går ut i samhället-överallt denna förbannade slöja! För att inte tala om de somaliska tälten-inte konstigt att de inte får jobb (medvetet?). Jag trodde inte det kunde bli värre, men för två månader sedan. Ötte jag en kvinna som hade ansiktsslöja, såg bara ögonen. Detta i vår lilla mellansvenska stad. Jag vlev rent fysiskt illamående och var tvungen att ta en rejäl promenad för att lugna ner mig. Men när jag tog upp detta med en vän kunde hon rakt då inte förstå min upprördhet. Folk är hjärntvättade! Hemskast är dock att se små föickor i slöjan, små barn på fyra år sexualiseras och förtrycks, vedervärdigt! I ungarnas skola vimlar det av slöjor, jag har sagt vad jag tycker, mina barn ska veta att detta är ett plagg för förtryck, vad de som bär det än försöker försvara det med!
  Jag anser att all religiös klädsel skulle vara förbjuden inom all offentlig verksamhet. Detta skulle befria så många flickor, om så bara för några timmar om dagen. Och man skulle slippa bli mött av vårdpersonal i slöja! Jag blev en gång umdersökt av en doktor i slöja, det var ett läkarbesök jag väntat på länge, ett besök hos specialist. När jag kom dit visade det sig att doktorn var kvinna i slöja. Jag kunde naturligtvis ha vänt och bett att få en annan doktor, men då hade jag fått vänta flera månader till, så det var att bita ihop, men det kändes väldigt obehagligt (trots att doktorn var kunnig och vänlig). Men det var som om jag inte kunde ta vad hon sa på allvar ( helt idiotiskt,jag vet!) . Var det för att jag tänkte, att en kvinna som frivilligt underkastar sig att bära slöja måste anse att en kvinna är mindre värd än en man och ska döljas i en slöja som tecken på sin underkastelse, en sådan kvinna kan jag inte respektera, trots att vederbörande är specialistläkare.? Kag kände som när jag var arton och var med i en kristen ungdomsgrupp med en trevlig ledare, fem år äldre och nyutbildad lärare och även nygift. Jag kom ihåg den kvällen vi var hembjudna till henne och hon talade om hur de hade målat om ett rum. Vi skämtade om hur hon pch hennes man hade bestämt färg och om de hade grälat. Då sa hon, på fullaste allvar, att visst kunde de ha olika åsikt men att om de hade det så var det tillslut mannens åsikt som skulle gälla för så stod det i Bibeln! Jag bara tokstirrade på henne-en välutbildad kvinna som anser att hennes mans åsikt i allt var det som bestämde. Min respekt för henne åkte hiss till långt under källarplanet i rekordtid och jag lämnade snar gruppen helt. Såvisst religiösa stollerier finns inte bara inom islam, men det är den vi ser mest av och det är islam vi är toleranta emot. När jag berättar ovanstående historia om min gruppledare ryser alla mina bekanta, även pk-iterna, men när jag säger att samma åsikter visade ju läkaren iochmed att hon bar sjal, symbolen för kvinnlig underkastelse inför männen-då kan de inte alls förstå! Så tyvärr ökat synligt och accepterat kvinnoförtryck är vad vi har att se fram emot.-i toleransens namn-det är det sjuka!
  Litet lustigt-hörde på nyheterna att regeringen avser lagstifta mot könssegregerade grupper i skolan-stort skri från en förening för, håll i er, islamiska feminister!!!!! Öhhh, är inte feminism FÖR ett jämlikt samhälle? Fast är man islamisk feminist så är det nog tvärtom…

  Liked by 5 people

  • BMI skriver:

   Bästa Anna,
   Kunde inte formulerat det bättre själv. Jag känner exakt som du. Precis så upplever jag mitt liv som kvinna i Sverige idag! Jag blir fysiskt illamående av alla dessa hijab/niqab/burka klädda kvinnor jag tvingas se i Sverige. Jag känner ett enormt raseri över att jag skall behöva acceptera detta. Vart tog MITT Sverige vägen!

   Liked by 2 people

  • Avon Barksdale skriver:

   Kan precis identifiera mig @ANNA med känslan av att nästan bli illamående, så nedslagen blir man, av åsynen av hur de beslöjade breder ut sig. Hijaber överallt och alltmer ofta att man stöter på Nicab. För mig handlar det om en öppen demonstration av ett ställningstagande för en ideologi som är totalitär och intolerant. Du kan verkligen inte på allvar studera Islam och komma till någon annan slutsats än att den har just de två egenskaperna, vilket är definitionen jag använder på en facistoid rörelse. Man får känslan av att befinna sig i 1930-talet i tyskland och se fler och fler gå omkring med armbindlar och partisymboler. Och man känner sig oerhört ensam i sin sorg över detta, de flesta bagatelliserar eller ber om att man skall vara förstående. Det är olycksbådande.

   Sen en kommentar till regeringens senaste utspel om lagstiftning mot könssegregering i skolan. Frigolit har tydligen bestämt sig nu för att han måste göra en markering att han inte går i islamisternas ledband (längre). Och det är kanske sunt (eller strategiskt smart). Hans starka band till Kaplan och Khan blev för besvärande, alla talade om dem (utom SVT förstås), inte bara altenativmedia. Han kommer förstås aldrig erkänna saken eller kommentera det offentligt men han börjar nu tydligen försiktigt att ge signaler om en ändrad riktning. Det gäller att han gör det tillräckligt subtilt så att han slipper ta debatten med de ‘islamiska feministerna’ *hehe* som han nu verkar svika, får se om han lyckas.

   Gilla

 2. Svart akademiskt vatten skriver:

  Jag upplever mer och mer att man inte lever i samma verklighet längre. Jag lever i stort sett i samma jag alltid gjort, men de vänsterliberala världen över har skapat en helt ny verklighetsbild. Jag läste en del filosofi i min ungdom vid sidan av fysiken (kan rekommendera filosofihuset i Lund, trappan är fantastisk) och där lärde man sig om Platons idévärld. Den verklighet vi har i våra hjärnor är som skuggbilder av den verkliga men hur ser verkligheten ut egentligen, tingen i sig själva? Finns den ens?

  Just nu känns det som man står och betraktar skuggfigurer och där en vänsterliberal ser en kanin så ser jag en glock, och där de ser en öm kyss, så ser jag en redan avsvimmad kvinna som någon invandrare förgriper sig på, och där de vänsterlibarala ser vackra träd som svajar i bakgrunden så ser jag våldtäktmannens kompisar som står och flinar och filmar med sina mobiler.

  Gilla

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Dessa ”patriarker” o deras medeltida tankar om kvinnor,
  har ingen plats varken i Sverige e EUropa…

  Rephrase!
  BORDE absolut ej ha det!

  De finns förvisso inom mer än Islam, men är mest DOMINANTA där!

  Som är en invasiv våldsideologi, nödtorftigt förklädd till religion)

  VärldsHERRavälde är målet,
  MAN har ej brått att nå klimat,
  oops MENAde Kalifat målet!

  Tiden tycks vara på deras sida…

  Gilla

 4. Bo Divander skriver:

  Det är naturligtvis väldigt konstigt och mest konstigt är det att en del människor i vårt land uttrycker förståelse för bruket med burka. Även en del inom vår sekulariserade svenska kyrka, om jag får säga så.

  Gilla

 5. Egon skriver:

  Hej! Herr Omar.
  Tokvänstern och låtsasliberalerna tröttnade på det svenska folket.
  De ville inte vara med på deras experiment.
  Så vad göra?
  Importera en miljon nya människor som de trodde skulle ställa upp på galenskaperna.
  Nu visar det sig att dessa är ännu mer konservativa och låter sig styras av regler från en gammal bok.
  Vi har fått betala för stormakternas politik.
  Varför skall vi tvätta USAs/Rysslands byk?
  Skicka alla de som inte kan styrka sin identitet till Amerika/Ryssland.
  Det är dags att de länderna tar ansvar för sin politik!
  Åtta år med Obama/Putin skapade detta helvete för oss.
  Drönarna bombar och folket flyr till EUropa…..
  Vi kan ställa upp med kostnaden för transporterna.
  Det blir billigt i längden!
  Egon.
  Min förort är numer en NO-Go zon……

  Liked by 2 people

 6. Sidonie Jansson skriver:

  Kvinnor i slöja och burka är för oss i Europa och andra Västländer en gåta. Även då fler och fler av muslimska unga kvinnor hävdar att de valt det själva för sin Guds skull, sin egen självständighet, är det ändå på grund av en profet, alltså en man som har dikterat det och vars förslag välkomnades förstås av män. Miljontals kvinnor och små flickor lever alltså i händerna på deras manliga familjemedlemmar. Många fler kvinnor än de som gör uppror idag mot denna förnedrande kvinnosyn och kultur hade kunnat göra det i massprotester i sina hemländer tillsammans med andra i Västländer med hjälp av alla feminister med kändisar i spetsen, men nej. De gör inte det. Feministerna i Västländer antingen blundar för vad som händer muslimska flickor och kvinnor, eller så allierar de sig med muslimska grupper, även då dessa ofta inte har samma mål, när det passar deras syften, för att kämpa mot Israel, eller mot rasism ihop med black life matters, eller för att alla illegala ska få stanna, och som det är nu mot D.Trump. De gick inte i massprotester på gatorna när Iran och Turkiet sänkte åldern för äktenskap till 12 år för flickor. Inte eller alla minoritets grupper går ihop med stöd av gapande kändisar, i kampen mot hederskulturens alla mord, eller slaveri av kristna och yezidiska flickor under IS. De flesta feminister och lbtq personer känner samhörighet med andra minoritets grupper där bl.a. muslimska grupper av alla slag kan ingå, oavsett om de stödjer sharialag och förtryckt av kvinnor med allt vad det innebär. Märkligt! Och med tanke på att det finns nära två miljarder muslimer i världen och de beräknas bli fler än kristna och buddhister inom tretti år, borde vi i Väst förstå att det är ingen ”minoritet” vi talar om. I Europa har vi haft en annan utveckling för att nästan nå till jämställdhet mellan könen. Kvinnorna har successivt frigjort sig och befriat sig från begränsande kvinnoplagg. Idag kan en kvinna ha korsett för skoj skull eller så kan hon gå utan bh. lätt kläd på sommaren. När jag kom till Sverige för flera år sen och fram till nittitalet solade kvinnor toppless utan rädsla, kanske som kvinnor under vikingatiden? Det står nämligen i en artikel från Uppsala universitet som man kan googla, att vikingakvinnans klädsel var mer utmanande än som man tidigare har trott. Det var kristendomen som fick kvinnorna att dölja brösten, och vi har kommit så långt ifrån förtryck av det slag sen dess. Vi borde säga NEJ till barnäktenskap, könsstympning, religiösa täckande klädsel och all form av ”heder”s kultur och hålla vid våra seder.

  Liked by 6 people

 7. Björn skriver:

  Jag har frågat tidigare, men utan svar hittills; kan ni som förespråkar mångkultur och och i stort sett fri invandring till Sverige, ge bara ett enda exempel på när detta gett ett lyckat resultat? Har det berikat och enat landet, gjort vår vardag tryggare och trevligare eller varit lönsamt med sänkta skatter som följd?

  Gilla

  • askenyggdrasil skriver:

   Björn och Jan, det enda jag kan svara är att vissa invandrargrupper varit mer framgångsrika när det gäller skola, arbete och att anpassa sig i Sverige. De som klarar sig bäst när de kommer hit är de med högre utbildning och som oftast tillhör de högre socialgrupperna. Sedan är de som de flesta svenskar mer eller mindre sekulära och inte fanatiskt troende. Ofta har de studerat utomlands och kan därmed flera språk och då är det också lättare att lära sig ett nytt. Det är bara att studera sociologi så förstår man att det finns vissa skillnader (klasskillnader) både inom och utom olika grupper av invandrare. MUSEN som röt.

   Gilla

   • Björn skriver:

    Visst finns det några sådana exempel som du beskriver, men de är ju inte resultatet av en politik med fri invandring och vurmande för mångkultur! Snarare smarta upplysta personer som tagit sig hit ändå, för att de gillar vårt VÄSTERLÄNDSKA sätt att leva!

    Gilla

   • FD Liberal skriver:

    Att även MENA har ett samhällsskikt av ytterst begåvade människor förnekar få.
    Men vad händer med ett land om deras intelligentia kontinuerligt blåser iväg till Europa och USA?

    Samma sak som händer med landsbygden när storstäder växer sig allt större och suger åt sig merparten av landets befolkning med IQ 120<.

    Ett argument för den humanitärt sinnade realisten – västvärlden urholkar andra länder genom att absorbera deras elit. Deras elit sviker sina hemländer.

    Personligen har jag egentligen slutat bry mig om Mellanöstern och Afrika, men när deras länder sjunker djupare ner i en dysgenisk spiral får det såklart oönskade effekter även hos oss. Båtarna går alltjämt över medelhavet.

    Gilla

 8. Birger Winsa skriver:

  Slöja eller huckle är fortfarande allmän svensk kultur i Norrbotten bland unga laestadianska kvinnor. Helt allmän i Tornedalen bland kvinnor fram till 1960-talet. Sedan övergick kvinnorna till moderna hattar, fula som stryk. Jag är uppvuxen i en hijabkultur. Men det fanns inget fysiskt tvång. Seden fortlever bland västlaestadianer. Finns även i Stockholm. Man skall skyla sitt huvud inför gud finns det även i Bibeln. Niqab och burka är förbjudet i flera muslimska länder.

  Gilla

 9. Anders F skriver:

  Ja, de här mänskorna är inte 20-50 år efter oss i samhällsutveckling, utan i vissa fall (klädkrav m m) drygt 300 år efter. Pinsamt.

  Gilla

 10. askenyggdrasil skriver:

  Heltäckande klädsel är också en hälsofråga, då vi lever på breddgrader där solen bara lyser 3-4 månader om året. D-vitaminbrist förekommer hos många svenskar, men inte i så stor och allvarlig utsträckning som hos mörkhyade, då mörk hud hämmar bildningen av D-vitamin avsevärt. Mörkt pigmenterad hud ger högre skydd mot sol och man måste därför vistas mer i solen för att D-vitamin skall bildas i kroppen. Ljus hy är ett resultat av lång evolutionär anpassning för att D-vitaminproduktionen skall fungera så bra som möjligt. Allvarlig D-vitaminbrist är vanligast hos barn med rötter i Afrika eller Mellanöstern. Eftersom D-vitaminbrist är kopplat till ett antal allvarliga sjukdomar och besvär såsom dåligt immunförsvar, benskörhet, muskelsvaghet, kognitiva nedsättningar, autism osv. osv. borde inte barn bära dessa heltäckande kläder, vilket tyvärr vissa barn gör.

  Gilla

 11. Sixten Johansson skriver:

  Den som vill förstå mer om hur allt detta absurda utvecklades i Sverige kan nu gå till morklaggning.wordpress.com och läsa Karl-Olov Arnstbergs senaste text ”Ett försök att förklara PK-vansinnet”. Hans bok om PK lär utkomma snart och jag gissar att den blir en bra grundbok för oss systemkritiker. Jag har också i tankarna byggt en egen tolknings- och förklaringsmodell, där jag särskilt har intresserat mig för den religiösa sidan och för hur en ateist eller agnostiker (som jag) kan förstå och acceptera de andliga behoven och hur man som individ och samhälle bör förhålla sig till de statiska, fundamentalistiska eller destruktiva sidorna av religioner och andra idékomplex. Både troende och tvivlare behöver återupptäcka kristendomens djupt andliga kärna och genialitet för att förstå hur vilse de flesta av de svenska kyrkoledarna har hamnat och hur okristet och destruktivt det är att famna islam.

  Under år 2017 kommer vi med stöd av verkligheten och vår kunskap och förståelse att bli i stånd att återerövra ”The Moral High Ground” (se Arnstbergs text!). Men kunskap, strategier och nätverksarbete räcker i sig inte för att ta makten och ändra politiken. Redan i år skulle vi behöva en uppsättning förtroendeingivande personer som kan och vågar ställa upp politiskt, inställda på att genom hård systemkritik, en klar och realistisk framtidsvision och direkta personval komma in i riksdagen vid sidan av SD.

  Gilla

 12. Lennart Göranson skriver:

  Bilder av den heliga Birgitta visar att hon tycks ha burit något som mycket påminner om en hijab. Och möjligheten att välja äktenskapspartner förefaller ha varit ganska begränsad, åtminstone bland ”bättre folk”. Lyckligtvis har det hänt en hel del i västerlandet sedan den tiden. Förefaller klokt att slå vakt om den utvecklingen.

  Gilla

  • askenyggdrasil skriver:

   Munkar och nunnor har väl alltid burit heltäckande klädsel av religiösa skäl. Vanliga kvinnor i Sverige hade fram till i början av 1900-talet burit mer eller mindre täckande kläder och det var speciellt kvinnorna från de högre skikten som skylde sig. Att visa en vrist var mycket chockerande runt slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Under tidigare århundraden kunde kvinnor straffas mycket hårt om de t.e.x visade sitt hår i offentligheten och i kyrkan var det absolut otänkbart. Det var först på 1600-talet som små förändringar började komma och det gick inte fort. Med 1920-talet kom väl ändå början på befrielsen för kvinnan när det gällde kläder. Hon kunde t.o.m få bära långbyxor. Som du skriver ”Lyckligtvis har det hänt en hel del i västerlandet sedan den tiden. Förefaller klokt att slå vakt om den utvecklingen”. Jag kan bara hålla med dig.

   Gilla

   • Sidonie Jansson skriver:

    Det är det som är så motsägelsefullt när det gäller slöja idag. Kvinnorna täcker håret men många sminkar sig ännu mer än andra tjejer, och många går ikläda tighta byxor och som visar deras kroppsformer. Konstigt att det ska vara just håret som ska döljas för männens blickar… I Indien där jag bott i fyra år, var det mest skamligt att visa låren, men inte magen och naveln. Kvinnor badar i sina tunna saris och går ut ur vattnet med avslöjande kroppsformer, ibland mer än om de haft baddräkter. Visst bär munkar och nunnor fortfarande klädsel av religiösa skäl, men det är inte för att dölja sina kropp för män (eller för kvinnor) av rädsla för att bli trakasserade och våldtagna. De ger upp det vanliga livet med äktenskap och familjeliv, och jag har inte sett nunnor gå till H&M och köpa utmanande underkläder…

    Gilla

 13. FD Liberal skriver:

  Många som skriver här gör ett vanligt misstag. Man antar att de muslimska kvinnorna enbart är förtryckta av sina patriarkala män. Vad man då missar är att även kvinnorna reproducerar normerna.

  Männen har väldigt lite att göra med till exempel den här tabubelagda aktiviteten:

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/barnmorskor-flygs-hit-p%C3%A5-k%C3%B6nsstympningsfester-1.4147573

  Kvinnorna uppfostrar sina söner och döttrar, kvinnorna fryser ut de som inte följer normerna etc.

  Ni kan vara så säkra att de kvinnor som går slöjklädda runtom i var stad i Sverige inte ser på er och tänker: ”Ack, om jag ändå finge vara som hon, lika fri som fågeln”

  De tänker: ”Västländska kufr-slampor, ni förtjänar att våldtas”

  Amine Kakabaveh, Sakine Madon et consortes är mycket sällsynta i sammanhanget. Den stora massan muslimska kvinnor vill inte bli som svenska kvinnor. De flydde inte från sina länder för att de var muslimska förtryckarstater, de kom hit för att vi är dumma nog att betala för deras 7 barn. De gör allt för att vårt land ska bli som hemlandet, hur kan ni fortfarande tro att de kom hit för våra så kallade ”västerländska värderingar”?!

  Jag må låta raljant, men allvarligt talat – släpp narrativet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.