Ytterligare ett steg mot obildning

helena

Helena Edlund

Språket är den enskilt viktigaste faktorn för att välkomnas in i ett samhälle och in i sociala sammanhang. Om detta är jag fullständigt övertygad. Gång på gång har jag nämligen gjort samma iakttagelse – svensken är i allmänhet rätt ointresserad av andra människors pigmentering, ursprung och sexuella läggning. Det svensken däremot uppskattar är att kunna kommunicera med andra, och för att kunna göra det behövs ett språk.

Språket förenar oss och är nyckeln in i nya gemenskaper. Språket är dessutom en maktfaktor – den som inte har tillgång till språket kan inte förstå ett myndighetsbeslut, än mindre överklaga det. Den som saknar språket kommer gång på gång att tvingas uppleva hur man inte tas på allvar, medan den som har språket också har möjligheter att påverka sin samtid. Språket är en klassmarkör, på så sätt att ett korrekt språk signalerar ambition och engagemang.

Många är de som kommit till Sverige, bestämt sig för att erövra språket och på så sätt skapat sig en plattform i samhällsdebatten. Jag tänker bland annat på personer som Alice Teodorescu, Katerina Janouch, Hanif Bali, Nuri Kino. Listan kan göras lång.

Menar ett samhälle allvar med att göra sina medborgare delaktiga i en gemensam demokrati, vore det mest självklara att verka för att alla individer som ingår i samhället får goda kunskaper i det gemensamma språket.

I Sverige gör man tvärt om.

I dagarna rapporterade media om att det statligt ägda rekryteringsföretaget Lernia lanserar en ny sorts rikssvenska som ska ersätta den nuvarande. Syftet uppges vara att ”bryta normen kring hur svenska bör låta” och skapa ett språk som ”bättre speglar det språk som talas i landet”, enligt tidningen Östra Småland.

I klartext betyder det att svenska språket, som vi känner det, ska bytas ut och de språkliga reglerna avskaffas.

En prototyp till den nya rikssvenskan går att lyssna på på Lernias hemsida . I ärlighetens namn är prototypen inte särskilt revolutionerande, ljudklippen består av ett antal sammanfogade röster och resultatet är mest ett sammelsurium av svenska dialekter och rinkebysvenska. Så kommer ingen att låta.

Men att staten använder våra skattepengar till detta, är ett tecken i tiden. Att dra ytterligare ett varv på relativismens kvarn och hävda att det inte ens finns språkliga regler längre är alltså Sveriges framtid?

Frågan är vad man tror sig vinna genom att lära svenska skolelever att grammatik, stavning och uttal är hopplöst förlegade fenomen eller att det går precis lika bra att inleda en konversation med ett ”eyy, mannen!” som ett ”ursäkta mig”? Vad blir bättre genom att slänga bildningsidealet på skräphögen? Hoppas man på att kunna ena en sönderfallande nation genom att vi alla möts på botten, så är det en oroväckande och farlig väg. Att vi som nation överger kunskapsförmedling till medborgarna och istället väljer att applicera en låt gå-mentalitet på samtliga samhällets beståndsdelar tyder inte på progressivitet utan på uppgivenhet.

På Lernias hemsida skriver man att ”det är viktigt att förstå att [uttalet] inte har något med kompetens att göra”. Om detta är en uppmaning till svenska företag så väcker det ett antal följdfrågor. Gäller detta endast inom Sveriges gränser, eller även när företag rekryterar personer ansvariga för utlandskontakter? Om man inte ska behöva kunna tala korrekt svenska, så ska man väl inte heller behöva kunna tala korrekt engelska?

Innan Gustav Vasas bibel introducerades år 1526 stavade man orden som de lät och riket var lika splittrat som språket. Det gemensamma språket var vägen till en gemensam nation och en gemensam framtid. Nu är vi på väg tillbaka med stormsteg.

Nationen Sverige är på god väg att bli en parodi på sig själv. En splittrad parodi.

42 reaktioner på ”Ytterligare ett steg mot obildning

 1. Agneta Berglöw skriver:

  Ett så oerhört viktigt debattinlägg av den alltid så kloka Helena Edlund.Man sänder en tacksamhetens tanke till sina lärare i folkskolan,realskolan och gymnasiet för deras idoghet att ge oss vikten av rättstavning o grammatik.
  Tack till kloka föräldrar som tidigt uppmuntrade oss barn att läsa böcker,tog med oss till bibliotek,många julklappar o födelsedagspresenter var platta gåvor i olika tjocklek.Har man en bok är man aldrig ensam.
  Nutidens förflackning av svenska språket i dagstidningar och som man dagligen upplever i radio o TV skrämmer o är förödande..Journalisthögskolan har ett stor ansvar som verkar ha sviktat betänkligt de senaste årtiondena.
  Då lyser t.ex GP:s politiske redaktör Alice Teoderescu som en stjärna.Denna begåvning som är så kunnig o påläst.Aldrig plump alltid korrekt.Välvårdad både i tal o skrift.Dessutom har hon innan hon gick journalistutbildningen, en gedigen utbildning som jurist i bakfickan.

  Gillad av 2 personer

 2. Gösta Svensson skriver:

  Jag har lite svårt att förstå exakt vad det är man vill åstadkomma med projektet, men en välvillig tolkning från min sida, är att man vill öka acceptansen för avvikande dialekter och accenter, framförallt då det gäller formella kontakter och möten. Detta har ju pågått ganske länge i radio, TV och på film. Det är inte revolutionerande numera, om en radiopratare talar med tex min dialekt, skånska.

  Om man däremot vill ersätta språkets uppbyggnad och utformning med alltför mycket hemsnickrade och lokala varianter, och tror att man skall vinna bredare acceptans för detta, då tror jag man hugger i sten. Nya ord och förändrad grammatik är något som sker över tid på ett organiskt sätt, och det finns inte heller någon anledning att någon som kan välja att låta bli, skulle förändra sitt språk om de inte vinner, utan snarare förlorar på det.

  Läs förresten denna intressanta artikel:

  http://spraktidningen.se/blogg/tvasprakiga-barn-nobbar-frammande-accenter

  Gilla

 3. Kim skriver:

  De flesta som invandrar till Sverige är inte särskilt intresserade av att lära sig svenska. En minoritet fullföljer sin SFI-utbildning. Nu är det alltså denna bristfälliga språknivå som svenskan ska anpassas till. Man baxnar. Istället för att sträva uppåt har vi fått ett land som sänker sig till botten för att ”alla ska med”. Fördumningen av svenska folket fortskrider och samhällsutvecklingen blir därefter.

  Gillad av 5 personer

 4. Hedvig skriver:

  Helena Edlund,
  jag instämmer helt i dina synpunkter om det svenska språket!
  Vill också tillägga att det svenska språket är vår allra starkaste kulturbärare över seklerna och genomsyras dessutom av tusen års kristendom.
  För så vitt jag vet, är det Svenska Akademien som sätter ramarna för vårt språks utveckling, förutom den organiska förändring som naturligt sker över tid av oss svenska språkanvändare.

  Det statliga företaget Lernias beskäftiga och opåkallade uppfostrarnit av svenskarnas språkbruk, är ett av alla de sätt, som stat och kommun helt i onödan, slösar bort skattebetalarnas pengar.

  Apropå bildning kan historieprofessor Dick Harrissons beskrivning av vad han uppfattar som bildning och som nu håller på att raseras, ha ett intresse:

  http://www.svtplay.se/video/12121450/idevarlden/idevarlden-sasong-1-avsnitt-3?start=auto

  Gillad av 1 person

 5. gmiksche skriver:

  Det statliga uppfostringsföretaget LERNIA har valt fel namn. OMSKOLIA hade betydligt bättre kännetecknat dess verksamhet. Som patent- och varumärkesombud erbjuder jag mina tjänster med rabatt. Visserligen ska reklam inte förekomma på den här bloggen, men för en gångs skull och i gott syfte…

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Instämmer, Gerhard, men det räcker kanske att byta ut en bokstav – till LURNIA?

   Det är nämligen något lurt när ett statligt företag kan lura till sig svenska skattebetalares pengar, för att lura i immigranter, att svenska språket inte är det minsta viktigt i Sverige.

   Gillad av 2 personer

   • gmiksche skriver:

    Utmärkt förslag. Även ur fonetisk synpunkt. Registreringen verkar emellertid ställa till med problem. Varumärken registreras i olika klasser, vissa för varor och andra för tjänster. Rätt tjänsteklass för utbildning är klass 41. Där anges olika slags utbildningstjänster. Men någon för utbildning i lurendrejeri kan jag dock inte hitta.

    Gilla

 6. Tomas B skriver:

  Språkinlärning handlar till viss del om talang men säger också mycket om en persons karaktär. Är du beredd att kämpa för att lära dig ett annat lands språk så visar du att du är beredd att bli en del av ett samhälle och att ställa dina förmågor till förfogande.

  Det här kan jag se i min omgivning. Min frus syster är gift med en afrikan som efter sju år i landet fortfarande insisterar på att tala engelska. Följaktligen har han svårt att få jobb och försörjs därför av sin fru som får jobba som en galning för att få det att gå runt. Något umgänge med svenskar, förutom sin fru, verkar han heller inte särskilt intresserad av.

  Jag har också en bekant som är gift med en kinesiska. Hon har verkligen kämpat med svenskan och talar och skriver jättebra. Hennes ambition har också belönat sig och hon har ett kvalificerat jobb och är en värdefull del i ett socialt sammanhang.

  Ett friskt samhälle skickar naturligtvis ut signaler om att landet förväntar sig och premierar inställningen som kinesen ger uttryck för. Men att det officiella Sverige istället verkar uppmana till afrikanens attityd är väl ungefär vad man kan förvänta sig.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Komplexet behöver väl sina klienter, som Patrik påtalat!

   Varför skall de bli en del av Sverige?
   Politikerna får då ej dela ut bidrag, för att (S)äkra sina nya röster…

   Hur skulle det då gå för Sverige, utan bidragstagare?

   Gilla

 7. Christian Palme skriver:

  Standardiserade riksspråk är inte naturliga eller självskapade, utan är alltid konstruktioner, där språkforskare har försökt skapa ett gemensamt språk. Riksspråket kan även vara öppet för revision, som stavningsreformen för omkring 100 år sedan. Men detta bör vara en uppgift för t.ex. Svenska akademin och universiteten, inte för Lernia, som saknar kompetens på området.

  Gilla

 8. Tomas Lenke skriver:

  Litteraturkritikern F.R. Lewis hävdar (Litteraturteori, Tenngart) vikten av ett riktigt språk: ”Som språkets viktigaste uttrycksform sätter litteraturen standarden för tänkandet. Ju fler som är litterärt bildade desto viktigare är det för politiker och media att väga sina ord. Litteraturen har alltså här en uppgift att kontrollera och avslöjade offentliga diskussionens lättköpta retorik, dess klyschor och slogans.”

  Gillad av 1 person

 9. Ozzie skriver:

  I programmet ”Språket” ringde en som undervisar på högskola. Hennes elever förstår inte skillnaden mellan ”de” och ”dem” (som de barn av 90-talets skolreform de är), och eftersom gamla hundar inte kan läras sitta, föreslog hon att vi skulle reformera bort de och dem, och ersätta båda med enbart ”dom”. Dvs lägga sig platt för okunskapen.
  Lernia följer en svensk tradition: ingen får vara bättre, alla ska vara jämlika – läs: jämkassa.
  Nyfikenheten dödade katten. Relativismen dödade Sverige.

  Gilla

 10. Svarta latten skriver:

  Det jag noterade det var att som vanligt så får man känslan av en vänsterliberal konspiration. I medier överallt tog man upp denna infantila idé, som på kommando. Bara i svenska dagbladet så var där tre artiklar med positiv vinkling i ämnet.

  Anekdotiskt kan jag berätta, i andra änden på spektrat, att på en skola i Danderyd så tar man in elever som kommer från Skåne och erbjuder dem vänligt hjälp att bli av med skorrande ”r”, för ”där pratar man med rullande r”. Så jag gissar att dessa blivande näringslivstoppar från Danderyd också i framtiden kommer att ha svårt för Rinkeby-svenska.

  Gillad av 1 person

  • Svarta latten skriver:

   Eller kan man som vit medelålders skåning, äntligen, äntligen, snart hoppas på att tillhöra en inkvoterad grupp? Minst 20% av styrelsen skall ha skorrande ”r”.

   Gillad av 2 personer

 11. Jan Ahlström skriver:

  Så bra skrivet och så viktigt att reagera på det trams vi håller på med i det här landet, aldrig något rejält
  som för landet i rätt riktning.
  Omvärlden ser på oss, skakar på huvudet och undrar säkert vad som händer i det land som tidigare var ett föredöme.

  Det går för Sverige, som det gick för Ingemar Stenmark, fort utför, skillnaden är att Ingemar hade järnkoll på det han gjorde och (skid)världen jublade.

  Gillad av 1 person

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag föreslog tidigare att låta engelskan bli ett officiellt andra språk i Sverige. Då skulle man ju också kunna låta svenskan vara i fred. Med det stora antalet invandrare från MENA-länder som säkert kommer att både fortsätta och tillta ( bl annat genom anhörighetsinvandring) kan man ju också låta arabiskan bli ett officiellt svenskt språk också. Det är säkert många fler i landet som talar arabiska än jiddisch och tornedalsfinska vilka båda är godkända språk i Sverige. Det är ju inget som hindrar att alla flitiga och framtidsorienterade svenskar kan lära sig arabiska som ju är ett mycket större språk än svenskan, Eller hur? Skulle inte detta förbättra integrationen? Föreställ Er bara vår kära Mona Sahlin som håller ett anförande på arabiska i svensk TV, kanske med en liten pittoresk Stockholmsbrytning.

  Alternativet är förstås att man håller migrationen på en lägre(rimlig) nivå men det är ju bara något som bakåtsträvare och nationalister (kan lämpligen utbytas mot mer fula ord) vill ha. Varför inte ta steget fullt ut och varmt omfamna det globala öppna samhället! Tänk bara att kunna läsa Koranen och andra visdomsord i original!

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.”
   Mona Sahlin i P1-morgon i Sveriges Radio P1 den 17 maj 2001.

   Undrar om vi inte har underskattat Monas intelligens, Hon verkar ha varit mer förutseende än de flesta.

   Ytterligare bevis:

   ”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet. Det ska räknas som ett plus att ha en annan etnisk bakgrund än den svenska.”
   Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en intervju i Göteborgs-Posten den 22 oktober 2000.

   ”Det räcker inte att acceptera människors olikhet – vi måste gilla den.”
   Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin under ett besök i Bergsjön den 3 maj 2002. Citerat i Göteborgs-Posten den 5 maj 2002.

   ”För att klara framtidens utmaningar måste framtidens svenska folkhem bebos av människor från alla världsdelar. Svenska företag, organisationer och skolor måste ha fönster och dörrar på vid gavel mot omvärlden.”
   Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en debattartikel tillsammans med dåvarande samordningsminister Pär Nuder i Aftonbladet den 16 april 2004.

   ”Det finns en illusion att man kan se på någon var de kommer ifrån. Svensk eller invandrare är ointressant, vi som bor här är svenskar.”
   Mona Sahlin under ett besök i Mångkulturellt centrum i invandrartäta Fittja i slutet av januari 2007. Citerat av Södertäljeposten den 21 februari 2007.

   Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Utmärkt, Helena, att du belyser ännu en skandalös kapitulation inför ”nysvenska” tillkortakommanden.

  Denna medvetna urholkning av självklar, exakt och effektiv kommunikation på svenska språket lär inte främja vår hyperciviliserade sed, att främst försöka ”tala någon tillrätta”, närhelst behov uppstår.

  Om språket tryter, hänger smockan i luften. Det är givetvis enklare, att låta integrationspiskan vina över skötsamma, bildade, välartade och anpassningsbara gammelsvenskar, än över immigranter med totalt motsatta egenskaper…

  … men vilken västerlänning vill leva i ett land där alla ständigt förolämpar varandra, upplever sig kränkta och försvarar sig med besinningslöst våld? Ska alla börja bära ”nysvensk” outfit, som diverse vapen eller döljande tygsjok i hela Sverige?

  Gillad av 4 personer

 14. Fredrik Östman skriver:

  Ni vet det kanske inte, men sett utifrån är det uppenbart att den svenska som skrivs och talas i Sverige idag redan nu är starkt influerad av de två stora samtida trenderna: den okontrollerade massinvandringen och skolans totala sammanbrott eller upplösning.

  Plötsligt har ordet ”lämna” blivit intransitivt som på engelska. Ingen avgår längre eller säger upp sig eller tar sin Mats ur skolan. De ”lämnar” i stället. Skamlig har blivit ”skämmig”, lögn har blivit ”ljug”, tänkande ”tänk” och forskning ”forsk” eller var det ”torsk”. Uttalet blir fyrkantigt och rått. Betoningen har de uppfostrande och nedlåtande pratarna på tevenyheterna sedan länge förstört. Ingen kan längre använda de pronomina som faktiskt finns. Sin blir hans, deras blir dess och dess blir sin. I detta läge hittar man på ett nytt som inte ens har en objektform! Det är SFI för hela slanten.

  Att propåerna om ett statligt tillverkat nyspråk nu görs helt öppet är på inget sätt överraskande.

  Failed nation. Alien nation.

  Gillad av 2 personer

 15. Fredrik Östman skriver:

  Vem gick på finten att ”svenska för invandrare” handlade om något annat än att svenska språket, liksom allt annat som en gång var svenskt, är till för invandrarna, inte för svennarna?

  Blir drottningens valspråk ”Sverige för invandrarna”? SFI i tiden.

  Gillad av 2 personer

 16. sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

  Jag förstår inte: Vad vill man vinna? Tror man att den, som inte förstår svenska bra, bättre förstår någon annan, som inte förstår svenska bra, om man gör svenskan ännu konstigare, genom att blanda en massa olika språk med svenska? Hjälper vi inte de, som kommer hit bättre, om vi försöker hålla oss (vi alla) till samma svenska?
  Om syftet med hela historien är, att visa oss vanliga svennar att man kan tala vårt språk på olika sätt: Hur många av oss svennar brukar regelmässigt ha telefonkontakt med Lärnia?
  Extremt få, vill jag påstå.
  Det hela känns, som en följd av att man packat in alldeles för många tjänstemän i Lernia!

  Gillad av 1 person

 17. Yvonne Rosenthal skriver:

  Språk är till för att göra sig förstådd och bli förstådd. För vissa som professor ” Ulla Malin” , ” hen-folket och SvD Kultur (ja!) är språk inte en fråga om att förstå och förstådd utan språket är ett medel för makt och en ny världsordning. Man propagerar för hen. Man gör om alla ” gamla patriarkala överklass borgerliga vita” klassiker genom att skriva nya texter men behåller författarnamn och titel. ” Nätets ” välsignelser innebär också att litteratur kan gå förlorad. Bibliotek är till för finniga vandaler och ungar som saknar hyfs.
  Den franska, tyska och engelska som jag lärde mig i skolan och på universitet är den som talas på BBC, fransk och tysk TV och radio. Vad mer: Det är den engelska , tyska och franska som läres ut utöver hela världen. Man läste” Lolita” i Teheran och Henry James , vi hade läst samma böcker. Personer från fransktalande länder i Afrika har läst de författare jag läste då och där i Lund. Min italienska är på ” Kalle Anka ” nivå och konversationen blir därefter. Hebreiska , jag konverserar som en apa på semester. Fåårr LÄÄRR Nia å bäs stäämm ah så Goohr Fålket hens båkk sch ällf Boorra mens, mäns .män. Broh.

  Gillad av 2 personer

 18. P I Persson skriver:

  Jag håller med om språkets stora betydelse men säger nej till konspirationsteorier. Den framtagna prototypen är bara ett exempel på att vi talar olika, vilket vi de facto gör, men att det inte därav går att dra slutsatser om kompetensen. Det är definitivt inte att försök att ”ta ifrån” oss det språk vi har och trivs med och som funkar i de sammanhang vi finns. Så folk får gärna prata ”rikssvenska”, romani, skånska, meänkieli, stockholmska, finska, dalmål, rinkebysvenska, sydsamiska eller värmländska, det är människan bakom orden som betyder något.

  Men även om det föreligger en brytning skall officiella meddelanden vara begripliga.

  Det största språkliga problemet av idag är den grasserande och fatala sär skrivningen. Som f ö är vanligast hos infödda svenskar.

  Gillad av 1 person

 19. H Portell skriver:

  Storbritannien är mycket trevligt land /union UK och underhållande att besöka. I UK talas flera språk, dock med engelska som originalspråk. När man talar med folk i allmänhet och i olika delar av London i synnerhet märker man att olika former av engelska pratas. Oxfordengelska och annan engelska. Annan engelska finns i flera varianter och dialekter. Det verkar som om någon genom att tala en viss dialekt med ibland varierande ordbildning, kanske slang, man snabbt kan anta att denna någon som pratar tillhör en viss samhällsklass. Det är inget nytt, samma nu som när UK besöktes för 50 år sedan. För 50 år sedan hade vi också distinkta dialekter men i allmänhet dock samma språk. Södra och norra delarna av landet visserligen en del egna ord. I Stockholm genom södersnack eller ekenssnack och i Göteborg göteborgska kunde man kanske anta samhällsklass. Vad vill jag nu med detta.Jo, det nya nyspråket kommer de flesta svenskar inte använda sig av. Varför skulle de göra det. Den ger i stället utrymme för att ytterligare lägga börda med dels konstateranden – skall vi inte få behålla vårt språk heller- och dels ” – att snabbt” kunna anta var personen som pratar inte kommer ifrån.
  I Sverige har vi avsvurit oss klasstecken. Tacksam om inget införs.

  Gilla

 20. Jasa skriver:

  Jag har under mina många hos ett svenskt storföretsg träffat på flera amerikaner som var anställda och levde sedan många år i Sverige och klarat sig galant utan att behöva lära sig svenska. Alla pratade gladligen engelska med de, även utanför möten. Vad vill jag säga? Jo, att undantaget bekräfter regeln. Men också att vi är lite selektiva i våra krav.

  Gilla

 21. Sixten Johansson skriver:

  Tråkigt att behöva gnida salt i såren, men svenskarna ligger nu som de har bäddat. (Själv är jag tornedaling eller i mitt eget tycke halvfinne / halvsvensk och det har sin egen språk- och identitetsproblematik). I hela mitt liv har jag sysslat med språk och kommunikation, framför allt som tolk och översättare. Då jag i nästan 20 år jobbade i Stockholm noterade jag mycket ofta att även högutbildade svenskar har en naiv, okunnig och nonchalant inställning till att vårda och berika sitt svenska språk. De deklasserar direkt den som har t ex en finsk brytning och stämpeln gör då att de inte uppfattar om vokabulären och djupinnehållet står på en avancerad nivå. Mina översättarkollegor verkade i princip aldrig kolla stavning, en handbok i fraseologi eller en synonymordbok. De ständiga slappa och fula inlånen och annan påverkan från engelskan och de numera otaliga stav- och korrekturfelen överallt har decennium för decennium sänkt den skrivna svenskans kvalitativa nivå. En del av den fantastiska rikedom och skönhet som svenskan skulle kunna ha står outnyttjad på dammiga hyllor, t ex alla inventeringar av dialekter och de fem gamla banden av Östergrens Nusvensk Ordbok, som jag själv älskar att titta i. Men faktum är att på många bloggar finns en ny sorts språkglädje och kreativitet, så i bästa fall skulle hela det här eländet kunna stimulera fram en väckelse och folkbildningsrörelse även på det språkliga området. Fyndigheten och humorn blommar i kommentarsfälten, även om satserna blir mindre perfekta.

  Gillad av 1 person

 22. Vimsan skriver:

  Man blir erbjuden ett nytt fungerande land…
  Det minsta man borde ge själv är att lära sig språket ordentligt!
  Man strävar nog knappast efter det själv om inte ens landet kräver det?

  Gilla

 23. goranekl skriver:

  Är inte svenskan ursprungligen en lågtysk dialekt? Borde egentligen ingå bland våra officiella minoritetsspråk tillsammans med romani etc.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Inte alls. Men ca 70 % av det svenska ordförrådet – om jag kommer ihåg rätt – har lånats från lågtyskan genom de tyska köpmän och hantverkare som flyttade hit under medeltiden och utgjorde en stor del av stadsbefolkningen. Ord som sammanhänger med handel, hantverk och förvaltning. Många svenska ord har inte ens rötterna gemensamt med sina tyska motsvarigheter eller, om de har det, skiljer sig markant: smör – Butter, kött – Fleisch, öl – Bier, ost – Käse – orm – Schlange, häst – Pferd, varg – Wolf, hav – Meer, kväll – Abend, tala – sprechen, sova – schlafen, och – und, m m

   Gilla

 24. phnordin skriver:

  Tack för dina ord. Språket är en del av landets själ och kan inte nog vårdas. Utan språkutbildning eller med bristfällig sådan mister vi den viktigaste delen av integrationsverksamheten

  Gilla

 25. askenyggdrasil skriver:

  ”Skriv som du talar”, 70-tals slogan, då många (även svenskar) tydligen hade problem med språket. Nu är vi tydligen på G igen med samma (liknande) enfaldiga förslag. Om man inte behärskar ett språk så får man väl lära sig, men det är väl latmasken som hindrar detta. Språket kommer alltid att förändra sig, det gör alla språk över tid. Men det bör ske i den takt det sker utan klåfingriga besserwissrar. Räcker det inte med att vi har fått särskrivningen utbredd över landet?

  Gilla

 26. askenyggdrasil skriver:

  Ur Erikskrönikan (okänd författare), skrevs troligen mellan 1320 -1330.

  Verldena hawer han skipat swa widha,
  skogh ok marka, bergh ok lidha,
  lööff ok gräs, vatn ok sand,
  mykin frögd ok margh land
  ok eth ther med som Swerighe heter.
  Hwar som nor i werldena lether
  tha faar han finna hwar thet er.
  Godha tiägna finder man ther,
  ridderskap ok häladha godha,
  the Didrik fan Berner vel bestodo.

  Visst har svenskan förändrats sedan medeltiden, men den har fått gjort det i sin egen takt och inte framtvingat av klåfingriga politiker och andra obildbara. Vissa reformer har gjorts bl.a stavning och liknande, men nu vill man tydligen förenkla både tal och skrift. Skärpning!

  Gilla

 27. Johan utan Land skriver:

  Det är klart att det är näst intill omöjligt att arbeta bort sin brytning om man lärt sig ett nytt språk i vuxen ålder. Däremot är det riktigt dåligt om de barn som är födda i det nya landet inte lär sig tala ordentligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.