Om trumpna murar

Mats Tunehag

Mats Tunehag

Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov. Bland annat därför låser vi ytterdörren. Trygghet och säkerhet är också ett grundläggande ansvar för staten: att skydda mot yttre och inre fiender och hot. Därför har vi polis, militär, tull och gränspolis. Det har Sverige, Singapore, Mexiko, USA och cirka 200 andra stater.

Under historiens gång har människor, familjer, grupper, städer och nationer kommit samman och bestämt hur det skyddet ska se ut och fungera. Därför byggde Kina under långliga tider på sin berömda mur. Därför har Visby en ringmur. Därför har vi grannsamverkan.

Det finns dock vissa murar, personer och stater som svartmålas, medan andra murar, personer och stater ignoreras eller prisas.

Det fanns en mur som den galna vänstern förstod och försvarade: Berlinmuren. Den var dock en fängelsemur; ingen skulle få lämna ”det socialistiska paradiset”. Till och med det amerikanska utrikesministeriet var rasande på Reagan när han krävde av muren skulle rivas.

Det finns tre murar som de flesta inte känner till och som media ignorerar: Saudiarabien har byggt en lång mur mot Irak för att skydda sig mot sina muslimska fränder som bombar och förstör. Mexiko bygger en mur mot Guatemala för att förhindra illegal invandring. USA är med och betalar den. Världens näst längsta mur, efter kinesiska muren, har Marocko byggt som ett led i sin ockupation av Väst-Sahara sedan 1975.

Så när ska dessa tre murar diskuteras i morgonsoffor? När ska dessa tre murar fördömas av miljontals på Facebook, eftersom det är murar, och inte broar, för att alludera på Hillary Clintons fras i valkampanjen.

Sedan finns det en mur som Svenska kyrkan och gammelmedia älskar att hata: den barriär i Israel som bevisligen skyddar mot palestinska terroristattacker. Nåväl, till USA:

Alla amerikaner är rätteligen förfärade över antalet illegala invandrare i vårt land. Därför har regeringen initierat kraftfulla åtgärder för att säkra våra gränser, vi har anställt rekordmånga gränsvakter, vi utvisar dubbelt så många illegala invandrare som tidigare, vi slår ned på anställningar av illegala invandrare, och vi nekar bidrag till dessa. Vi ska snabba på utvisningar av illegala invandrare som begår brott och vi ska spåra upp illegala invandrare som jobbar.

Detta är inte ett tal av Donald Trump. Detta sa president Bill Clinton i Kongressen 1995 och för det fick han stående ovationer.

Det finns redan barriärer och murar mot Mexiko, och de har inte blivit lägre eller sämre under Obamas tid. Donald Trump vill förstärka dem. För det kallas han rasist och främlingsfientlig. Varför kallade ingen Bill Clinton för rasist eller främlingsfientlig? Eller Mexikos president som samtidigt bygger en mur på sin södra gräns?

För det kan väl inte vara så att det mest handlar om att hata eller vara emot Trump?