Politisk cynism och politiskt blodbad

Stefan

Stefan Hedlund

Sverige har en lång och framgångsrik tradition av demokratiskt samhällsbygge, vilande på rättsstatens och yttrandefrihetens solida grund. Denna tradition är nu på väg att förbytas i svåra politiska blockeringar, ett rättsväsen i djup kris och en växande offentlig intolerans emot avvikande åsikter. Det kan vara frestande att hänföra denna utveckling till migrantkrisen, men det vore allt för enkelt. Krisen i den svenska samhällsutvecklingen har djupare liggande rötter.

Den parlamentariska demokratin har under många år rört sig allt längre från idealet om förtroendevalda medborgare som är ansvariga inför sina väljare, till ett system där partierna blir rena intressemaskiner. De politiska ungdomsförbunden skolar yrkespolitiker som hyser större lojalitet mot det egna partiet, som är deras födkrok, än mot väljarna, som är deras formella uppdragsgivare. Partierna visar större lojalitet sinsemellan än gentemot väljarna.

Sverigedemokraternas stora framgångar i riksdagsvalet 2014 ledde till förutsebara reaktioner. Liksom de etablerade partierna tidigare slutit sig samman för att blockera först Kristdemokraterna och därefter Ny demokrati, valde man återigen att göra gemensam front mot utmanaren. Med den här gången var utmaningen övermäktig. Sverigedemokraterna kunde fälla varje regering som inte accepterade en radikalt annorlunda invandringspolitik.

Svaret blev politisk kartellbildning. Via den ökända decemberöverenskommelsen valde man att effektivt slå vakt om de egna intressena, till pris av att den demokratiska parlamentariska ordningen åsidosattes. Den föregivna motiveringen, att ”ta ansvar för landet”, skulle snart nog visas vara flagrant hyckleri. Den hårda retorik som då fördes gentemot ”rasister” kan ses mot bakgrund av att den politik Sverigedemokraterna då stod för nu har blivit accepterad regeringspolitik.

Om inrikesminister Anders Ygeman den gången hade sagt det han idag säger, och om statsminister Stefan Löfven den gången hade handlat i enlighet med dagens restriktiva principer, så hade vårt land idag befunnit sig i en mycket annorlunda situation. Internationella medier hade då inte kunnat måla upp svensk polis och svensk integrationspolitik som tydligt avskräckande exempel.

En direkt konsekvens av de etablerade partiernas taskspel med demokratin har blivit att den etablerade politiska oppositionen nu befinner sig i en bisarr situation av att måla upp regeringens politik av vänstervridning som djupt skadlig för landet, samtidigt som man envist vägrar att rösta för den egna politiken.

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra har gjort klart att moderaterna iskallt väljer att sätta det egna partiets intressen före landets. Det är möjligt att hennes taktiska spel kan leda till en fördjupad kris för den rödgröna regeringen, men det är betydligt mera sannolikt att även moderaterna får betala ett högt pris, och att det i vilket fall som helst kommer att leda till ett ytterligare fördjupat politikerförakt.

Nästa riksdagsval kan mycket väl komma att ge Sverigedemokraterna 25 procent eller mer, samtidigt som både moderater och socialdemokrater hamnar under 20 procent. För statsminister Löfven avtecknar sig här ett historiskt katastrofval, som partiet sannolikt inte kommer att kunna hämta sig från. Att skälla Jimmie Åkesson för att vara nazist framstår inte som det mest begåvade sättet att söka hindra en sådan utveckling.

En särskilt allvarlig konsekvens av lojaliteten emellan de etablerade partierna är att det svenska rättsväsendets allt djupare kris inte kan åtgärdas. Polisens allt tydligare oförmåga att klara upp brott leder till att allmänheten upplever en växande otrygghet, vilket undergräver tilltron till staten. Krisen har nu blivit så djup att vi kunnat höra domare tala om att själva rättssystemet är i gungning och åklagare gå så långt som till att hävda total kollaps.

Trots att kritiken emot Rikspolischef Dan Eliasson har vuxit till lavinstyrka, inte minst inom den egna organisationen, väljer regeringen att förhålla sig passiv. Det är svårt att värja sig emot en misstanke om att inrikesminister Ygeman helt enkelt skyddar en gammal kompis, som gjort lång och trogen tjänst inom den s-märkta hierarkin.

I Sveriges Riksdag finns stöd för att omedelbart påbörja en uppröjning. Men den etablerade politiska oppositionen föredrar att avstå. Samtidigt som man riktar skarp och berättigad kritik mot att regeringen vägrar ingripa, för att återställa den ordning och trygghet landets befolkning har all rätt att kräva, gör man också klart att det egna intresset gynnas av att läget fortsätter att förvärras.

Det är svårt att se ett tydligare exempel på kallhamrad politisk cynism, och det är än svårare att se att detta skulle kunna hålla i längden, även om de etablerade medierna gör allt de kan för att blanda bort korten.

Moderaterna räknar uppenbarligen med att vägen till en valseger 2018 skall kantas av eskalerande våld i våra förorter, och av allt fler skandaler där asylsökande som ljuger om sin ålder inte kan straffas ens för mycket grova våldsbrott. Denna politiska cynism kommer dock att falla på eget grepp. I september 2018 riskerar s och m att gemensamt drabbas av vad allt fler nu karakteriserar som ett ”politiskt blodbad”.

45 reaktioner på ”Politisk cynism och politiskt blodbad

 1. Bamse skriver:

  Den tandlösa ”oppositionen” gör till intet förpliktigande utspel och tillkännagivanden inom olika politikområden och får -märkligt nog – media att kommentera det. ”Kallhamrad cynism” är verkligen en adekvat dom, som förhoppningsvis leder till ett katastrofval 2018. Så här får det inte fortsätta!

  Gillad av 2 personer

  • Johan Löfgren skriver:

   Cynismen innebär också ytterligare bränder. På polisens hemsida i Örebro är uppgivenheten påtaglig. Tjugo bilbränder sedan nyår jämte andra eldningsobjekt, exempelvis kulturbyggnaden Karlslunds herrgård. Det är en katastrof i landet. Häromdagen fick också polisen i Örebro ett snöbollskrig emot sig då de kontrollerade en bil med fyra ungdomar. Det var i ökända Oxhagen.

   Gillad av 3 personer

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Johan Westerholm var den som varnade för ett ”blodbad”.
  Kanske redan före 2018!
  På alla högsta partinivå.

  Fridolin sitter löst i Mp, när Lövin hunnit bli varm i kläderna!
  I ”Islamogate” röran kunde ej båda rören bytas samtidigt!
  Men båda hade lika skuld/ansvar, Gustav tom större…

  Stefan var o är en nödlösning, byts OM det hittas ett alternativ…
  Men ledarbristen är skriande akut i S, värre än någonsin!

  AKB blev aldrig vald av Partiet, därav saknas full legitimitet…

  Henne utsåg Fredrik till sin efterträdare,
  i princip helt själv, genom sitt avhopp!

  De alternativa kandidater som sen fanns,
  skrämdes helt enkelt brutalt bort av partipiskan…

  Man stod då inför fullbordat faktum,
  en ”Hubbot” ledde nu partiet!

  Efterhand som Fredriks uppgörelse med Mp, pga SD hat,
  visat sig förödande för Sverige är AKB:s trovärdighet,
  i trianguleringen gentemot SD knappast helt trovärdig?

  Med Fredrik smygandes i kulisserna,
  för att försöka rädda sitt eftermäle,
  o något av sin politik, definitivt inte!

  (M)ånga goda Moderater i flyktläge?

  En retorisk o(M)vändelse under galgen!?

  Men regera när rödgrön politik sägs skada Sverige, vill man ändå ej!
  Blir säkert lättare när SD sannolikt är största parti efter valet)

  Närmast en straffspark i ett öppet mål, utan målvakt…

  Gillad av 3 personer

 3. tomas skriver:

  När man idag säger ”populister” menar man egentligen det uttjatade ”rasister”
  Makteliten har tappat fotfästet för länge sedan.
  http://nwt.se/filipstad/2017/01/10/botstrom-tog-taxi-fran-salen-for
  AKB är inte mogen att bli statsminister än.
  Reinfeldt körde ett solo-race och gav inte plats för en tronföljare.
  Är det någon som vill regera efter 2018? Kamikazeuppdrag…
  Det måste vara en ”nyttig idiot” (Smart-Steffe) som vill bli hjälte än en gång.

  Gillad av 1 person

   • Svart kaffe skriver:

    Intressant blogg, har inte läst där förut. Taleb har jag mött som hastigast, en arrogant man men det har aldrig hindrat någon från att ha rätt. Din tes om motglobalisering är intressant även om jag inte tycket uttrycket är välfunnet, eller så missförstår jag. Det finns kanske många som har liknande tankar, Lars Bern är väl en, och Ted Nugent..jag får fördjupa mig. Jag tycker ett pussel börjar falla på plats för mig med konsumerande migranter som försvagar medelklassen så att eliterna kan lyftas ännu högre, ekonomiskt och politiskt, och allt längre från den medelklass som betalar. Välståndet ökar snabbt både för migranterna och eliterna. För de som skattar på sitt arbete så står det stilla, i bästa fall, eftersom pensioner, transport, energiförsörjning, sjukvård och säkerhet urholkas. Med den muslimska invandringen så har man bitit över för mycket och korthuset har nu börjat falla. Inget av det ökande välståndet under de senaste 20-30 åren har kommit den skötsamma medelklassen tillgodo, däremot har all den nya otryggheten varit riktad mot medelklassen, eliten gömmer sig på säkert avstånd. Alla teknologiska framsteg från datorn till internet har endast kommit migranter och elit tillgodo, medelklassen måste jobba 37 timmar i veckan och har endast en knaper pension efter ett helt liv, utan bostadsboomen kommer många att vara fattiga och ha mindre än en somalisk familj att röra sig med. Den svenska medelklassen hade antagligen varit 3 gånger så rik utan globalisering och migration. Ericsson-telefoner och Volvo-bilar hade förstås kunnat säljas i Kina ändå.

    Jag bodde i London som är hårt drabbat av detta, Nick Clegg säger att Londonborna vill ha invandring, tja många är invandrare och eliten tjänar 1miljon pund om året eller mer, minimum för att helt kunna skilja sig från medelklassen. Vanligt folk bor inte i London.

    Gillad av 2 personer

 4. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det vi ser nu är att banden till Alte Kameraden är det som väger tyngst. Carl Bildt och Löven har ett trivsamt kuckelurande ihop med Wolodarski i Davos där man sitter och ojar sig över att vissa solkar Sverigebilden.
  Moderaterna vill absolut inte ha någon statistik över etnicitet och brottslighet.
  Det handlar helt enkelt om att politiken styrs av broilers som tyr sig till varandra, vad är Bildt om inte en broiler om än med en struts mentalitet?

  Gillad av 12 personer

 5. Hortensia skriver:

  Hemskt, Stefan Hedlund, men blodbad förefaller oundvikliga. Den sinnesjuka, multikulturella Sjuklöverutopin bör slaktas först. Därefter finns en uppsjö heliga, men gravt missbildade och livsodugliga, kor inom den hårt pressade, svenska vården och dysfunktionella skolan, att leda till slaktbänken.

  http://www.smp.se/ledare/sverigedemokratisk-godnattsaga-om-bra/

  http://www.expressen.se/kronikorer/hanne-kjoller/subventionerade-spermier-eller-cancervard—det-ar-bara-att-valja/

  http://www.gp.se/ledare/bortgl%C3%B6mda-sj%C3%A4lvklarheter-p%C3%A5-en-skylt-1.4120195

  Dags att de politiker, som vill ha svenska folkets förtroende, börjar ta normalt ansvar för sitt agerande. Verklighetsfrämmande och faktaförnekande aktivister bör skiljas från alla politiska uppdrag senast i september 2018.

  Gillad av 7 personer

 6. Gunilla skriver:

  Roligt i tv när en åklagare nämnde ordet kollaps. För inte länge sedan spydde agendakrönikörerna ut sin ilska och förknippade de som använde ordet med sinnesförvirring och synvillor. F.ö kommer historien att obönhörligt straffa de som bär ansvaret för att lett Sveriges väg mot avgrunden.

  Gillad av 3 personer

 7. thojak skriver:

  Skrämmande dock, tyvärr, troligast endast en del av den bistra verklighet vi har idag och allt tyder på att den blir etter värre framgent… 😦

  Finns där NÅGON räddning för detta land ? Ytterst tveksamt i min bedömning.

  Arma Land !

  Gillad av 2 personer

 8. Svart vatten skriver:

  Jag tror Stefan Hedlund missförstått djupet av den kris vi står i. Den handlar inte alls om de 160,000 som kom på ett år utan har pågått mycket länge. Migrationen är frukten av en draksådd som pågått säsong efter säsong. Jag tror Jonathan Haidt har rätt när han säger att vänsterliberalismen har blivit religion och därför illiberal och han säger att han därför har slutat att kalla sig liberala:

  Nick Clegg missförstår nästan allt Haidt säger och visar med all tydlighet upp varför etablissemanget som han tillhör inte förstår den motreaktion de själva skapat. När Haidt anstränger sig och trycker på att vi måste försöka förstå så gör Nick Clegg motsatsen, istället verkar han förlita sig på att Brexit-processen skall misslyckas genom tusen hugg så att man kan gå tillbaka till så som det borde vara.

  Jag tror att eftersom det vänsterliberala åsiktskomplexet kommit att bli så förhärskande så har det kunnat sätta nya mål för sig under lång tid, utan kritik och det ena mer extremt och utopiskt än det andra. Detta har lett fram till att man nu tror att man kan integrera stora mängder muslimer med en helt annan världsbild där våldet som sanktionerat av islam är vardag. Alla fakta som tyder på att detta går snett har förtigits, i Malmö har tecknen varit tydliga i 30år, långt innan muslimer började komma hit i stor skala, andra generationens jugoslaver var redan de överrepresenterade. Det senaste exemplet är väl att man vägrar låta BRå undersöka ens. Man har gått så långt ner på fel väg att man endast kan skymta vägskälet, hade vi inte fått anstormningen i 2015 så hade kollapsen ändå varit ett faktum, den hade bara kunnat bita sig fast ytterligare.

  Jonathan Haidt nämner också world value survey där Skandinavien är i övre högra hörnet och de länder vi tar emot migranter ifrån ligger i det lägre vänstra. Vad är dynamiken i denna karta? Det underliggande antagandet för de vänsterliberala är att hela världen rör sig mot ”vårat” hörn, vi är ett slags logiskt sluttillstånd. Detta kan ingen veta men det vi gjort i Sverige det är att ge oss på ett socialt experiment för att påskynda denna antagna process (det bor betydligt färre människor i vårt hörn och de har varit extremt homogena) i vad som verkar vara ett försök att flytta Sverige till ett nytt hörn av nästan gudalik insikt, vi kan styra världen, vi är det utvalda folket! Hela den vänsterliberala världsbilden beror av Skandinavien och ytterst Sverige, detta är målet. Denna övertro har lett till vår kollaps, det verkar uppenbart att Sverige nu kommer att röra sig mot nedre vänstra hörnet, mot muslimerna, ett steg för varje muslim som kommer. Det kommer att bli som med PISA som är en ledande indikator.

  Moderaterna gör och är som Nick Clegg, de förstår inte hur fel de haft, de vill heller inte ändra inställning i grunden. Det handlar inte om volymer utan om att deras vänsterliberala världsbild är fel och illiberal. Västliga värderingar är bättre men kan inte blandas med andra, detta vägrar de att inse.

  Gillad av 7 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Videon The Rise of Populism ovan är fem kvart av otroligt träigt malande av plattityder. Två fisliberaler och ingen som säger emot dem. Tvi vale!

    Intressant är den allra sista frågerundan. Den illustrerar Jonathan Haidts tes på hans egen bekostnad. Han hade antagligen en jet lag och hade dessutom haft ett annat möte tidigare på dagen. Han är inte så dum när han är vaken.

    En liten pojke (har alla engelsmän talfel?) ställer en fråga som uppenbarligen hans föräldrar eller lärare har tutat i honom, det handlar om hur förskräcklig Donald Trump är, och en orakad karl ställer en annan fråga som presenterar en analys liknande den jag gör här: När centern har tagit och monopoliserat makten har vänstern och högern hamnat utanför. Idiotfrågan möts med massor av sympati och tomma fraser, men den andra frågan som går utanför det liberala paradigmet förstår de inte ens. De förstår inte frågan! Precis det som Haidt brukar säga: vänstermänniskor förstår inte ens högern. Eller om den orakade nu var vänster. Men inte liberal.

    Hur kan de ha missat att halva de konservativa partiet i England hamnat utanför den centrala konsensusen? Hur kan de ha missat att backbench tories varit emot EU i årtionden? Hur kan de ha missat att Farages parti är en utbrytning ur det konservativa partiet, ur just denna falang av EU-motståndare?

    Och sedan menar Clegg att hans socialliberala parti inte har en chans på grund av valsystemet. Just när Labour gör sig ovalbart på grund av vänstersvängen! Just då har väl hans parti alla chanser att ta alla Labours mandat och massor av deras avhoppade politiker!? Ta chansen, tokfan! Och dessutom just när UKIP i mycket högre grad är utestängt från parlamentet på precis samma grunder och likväl lyckas utöva stort inflytande och till och med driva igenom sin hjärtefråga! Defaitism, Clegg! Rena rama AKB-takterna!

    Gillad av 1 person

 9. BjörnS skriver:

  I all väsentlighet en korrekt beskrivning. En observation: Löfven har stigande förtroendesiffror. Vid en första betraktelse är detta obegripligt men det förklaras troligen av att AKB alltmer framstår som just än mer olämplig. 2018-års val kan mycket väl bli ett politiskt blodbad, men då ett där väljarna röstar på den de anser vara minst olämplig. Den franska modellen där presidentkandidaterna utses i öppna valprocedurer ter sig allt mer lockande. Kombinera det med ett slopat partistöd så att partierna återigen blir beroende av sina väljare. Då skulle det nog bli lite mer schvung i svensk politik.

  Gillad av 3 personer

 10. Jonas Bohman skriver:

  Ja, det verkar som våra politiker, makthavare och myndighetschefer inte verkar förstå vems intressen dom skall tillvarata. Herre Gud, jag kan inte förstå varför det svenska folket accepterar denna samhällsutveckling, och inte protesterar. Har hjärntvätten gått så långt? Seriöst, skall man söka sig ifrån Sverige, eller stanna?

  Gillad av 3 personer

  • Beppe852 skriver:

   Jonas! Om du är i den åldern att du har en framtid i annat land, sök dig härifrån! Jag är gammal och tycker fruktansvärt synd om mina egna barn och barnbarnen som ska skörda frukterna av svenska folkets passivitet gentemot etablissemanget för att förändra tingens gång. Ska vi vara krassa så är vänstereliten inte särskilt många, men högröstade! Vi klarsynta borde organisera oss mer, kräva av massmedia att de refererar korrekta nyheter som inte är vinklade efter gällande vänstervridna samhällssyn. Detta vore en bra början.

   Gillad av 6 personer

 11. Rune Nilsson skriver:

  ” De politiska ungdomsförbunden skolar yrkespolitiker som hyser större lojalitet mot det egna partiet, som är deras födkrok, än mot väljarna, som är deras formella uppdragsgivare. Partierna visar större lojalitet sinsemellan än gentemot väljare.”
  ————————-
  Det har ju också blivit färre tillfällen att lägga sin lapp i valurnan. Under sextitalet varannat år. Sedan en period vart tredje år. Och nu vart fjärde år. Partierna kan numera strunta i väljarna under längre tidsrymder än förr.

  Gillad av 7 personer

 12. rudmark skriver:

  Under tiden äter svenska folket pop-corn, alternativt söker kurser för vapenlicens.
  Finns någon konkret ide hur göra annars? Blunda och hoppas att man bor i rätt ort?
  Att media skulle hjälpa till att driva frågan, verkar ju helt otänkbart. De sitter i samma båt som politikerna.

  Gillad av 2 personer

 13. Richard skriver:

  Oj, SD behöver inte ens vara bra. Det räcker att de inte är fullständigt katastrofala så är de ändå ett ofantligt mycket bättre alternativ än de korrumperade dårarna i etablissemanget.
  Det är bara att gratulera SD.

  Gillad av 8 personer

 14. Jan Ahlström skriver:

  Så bra skrivet och så j-a irritersamt att riksdagspartierna fungerar som du beskriver det.
  Att man vägrar se till landets bästa, hur länge kan det få fortgå?
  Hösten 2018 känns avlägsen.

  Gillad av 4 personer

 15. Gerd Ahrgren skriver:

  Instämmer till fullo med ovanstående analys. Men vad gör en gräsrot, som inte vill vänta på politisk handlingskraft till 2018? Den vanmakt, otrygghet och förtvivlan, som många svenska medborgare känner idag kommer sannolikt att kanaliseras via utomparlamentariska handlinger och det gör mig inte mindre oroad inför framtiden.

  Gillad av 4 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Gerd Ahrgren 18 januari, 2017 kl 09:21

   ”vad gör en gräsrot, som inte vill vänta på politisk handlingskraft till 2018?”

   Mitt tips: Antingen kanske du kan tänka dig att engagera dig politiskt i SD eller också – om det inte passar dig – gå med i det det nya partiet Medborgerlig Samling (MED), som har ett bra partiprogram och minst två mycket välrenommerade personer i partiledningen, Ilan Sadé, jurist och gästskribent i DGS och Josefin Utas, disputerad kemiingenjör och krönikör i Dagens Samhälle.

   http://www.medborgerligsamling.se/

   MED är öppet för samarbete med SD.

   Gilla

 16. Vad händer om kd inte kommer in i riksdagen ? skriver:

  1. Inte alls säkert att Batra blir statsminister 2018.

  2. Vad händer om kd inte kommer in i riksdagen ?

  3. Hedlund påpekar att Sverige har ett demokratiskt underskott – för få människor är engagerade. En av orsakerna till hur det ser ut i vårt land i dag.

  4. Idag har Sverige 290 kommuner- Hur var det förr ? Betydligt fler kommuner. Resultat? Fler var delaktiga.

  Gillad av 1 person

 17. SD skriver:

  Politiker har genom åren försökt på olika sätt att försvara marknadsekonomin mot missbruket, men tyvärr har de hyperförmögna globalisterna lärt sig hur de skall korrumpera politiker utan att det framstår som mutor, varför de politiska åtgärderna mestadels blivit helt tandlösa. Vår egen förre statminister har t.ex. belönats av globalisterna med förmenta konsultarvoden från en av deras banker, efter att ha drivit igenom deras agenda i Sverige.

  Globalismen är ett skräckexempel som de förmögnaste av de förmögna har fått intet ont anande politiker och hela den gamla vänstern att ställa sig bakom. Att kunna göra arbetskraften – flertalet medborgare för vilka samhället är skapat – till en handelsvara bland andra är givetvis de globala företagens perfekta storm. Att sedan få Sveriges statsminister och tidigare fackombudsman Löfven som globalismens försvarare tillsammans med en samlad vänsterrörelse, är sannerligen en bedrift.

  https://anthropocene.live/2017/01/17/revolten-mot-globalismen/

  Gillad av 2 personer

 18. Johan skriver:

  Att förstöra ett av världens mest väl fungerande länder är i mina ögon det största av alla BROTT.
  Frågan är bara VARFÖR…
  Min enkla förklaring…Politikerna av idag är medemåttor, rent av KORKADE. Ingen ger ett intelligent intryck. Ingen har visioner…
  De största missdådarna är ändå journalistkåren. De är inte alls lika dumma som politikerna. Deras DDR-liknande lierande med makten kan jag endast förklara med ren och skär FEGHET… Varför avslöjar de inte att kejsaren är naken?
  De enda oskyldiga till dags dato är Sverigedemokraterna…Om de är kapabla att genomföra de nödvändiga förändringarna vet ingen…Men vad är allternativet?
  P.S SVT måste förändras drastiskt. Varför inte profilera Rapport som uttalat vänster och låta Aktuellt ha en högerprofil…Jag vet vilken nyhetskanal som skulle bli populärast D.S

  Gillad av 3 personer

 19. cantana3 skriver:

  Utmärkt och konkret Stefan Hedlund: ”Partierna visar större lojalitet sinsemellan än gentemot väljare”. Hur kan vi då påverka partierna? Läser de ”Detgodasamhallet” ?

  Gilla

 20. Sixten Johansson skriver:

  Först vill jag tipsa om en lång och intressant artikel att googla: ”Fokus. Kampen om att bli störst. 101-åringen som tappade väljarna och försvann”. Chang Frick har intervjuat den frispråkige statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (s), partikritikern Tapani Juntunen (m) och vänsterskribenten Malcom Kyeyune. Särskilt den sistnämndes raka beskrivning av en paralyserad vänster, som inte för sitt liv kan begripa varför invandrare föredrar SD, är mycket klargörande och roande att läsa!

  Själv bedömer jag att huvudmotsättningen går mellan det folkföraktande härskarskikt som flyter ovanpå (= sjuklövern, media, högre tjänstemän, akademiker m fl) och systemkritikerna, som i dag kanske utgör 30 % och hålls nedtryckta på bottnen utan inflytande. Medialt och politiskt står striden om det stora mellanskiktet, där de flesta på olika sätt är beroende av statsapparaten (vilken alltså styrs av ett horisontellt, elitistiskt tänkande härskarskikt, som i praktiken är inkompetent, infantiliserat och utan realitetskontakt).

  30-procentsfrontlinjen förskjuts sakta uppåt, därför att verkligheten hela tiden tränger sig på underifrån och stöder systemkritikerna. Verkligheten kan bara hanteras med drastiska och våldskrävande metoder och ännu är det svårt att se hur tillräcklig handlingskraft ska kunna växa fram. Själv tror jag att välfärdsapparaten måste falla sönder och ett minimum sedan byggas upp på andra grunder. De kompetenta som vågar ta på sig ett ledaransvar måste planera även för detta.

  På idéplanet är ett av problemen att SD och många andra systemkritiker också tror på den goda staten och det goda svenska tänkandet. Jag gissar att högst 5 – 10 procent av Sveriges vuxna befolkning ens är medvetna om att det finns andra sätt att tänka och leva och att organisera ett samhälle än det vi har matats med redan som bröstmjölkstillägg. Detta alternativa sätt bygger på sanningssökande och realism i motsats till sjuklövermoderatvänsterns förljuget goda utopism. Den alltmer påträngande verkligheten är en sträng och effektiv lärare och tack vare de systemkritiska medierna kan avprogrammeringen förhoppningsvis ta fart innan alltför många av de dugligaste lämnat landet.

  Gillad av 5 personer

 21. USK skriver:

  Jag hittade en hygglig artikel från SvG 2011 om dels läget i Norge, dels vad de befintliga BRÅ rapporterna från 96 och 05 hade att säga:

  ” 6,1 procent av alla norrmän begick något brott under mätperioden. Invandrare från Norden, Västeuropa och Nordamerika begick brott i lägre grad än så. Men 10,4 procent av invandrarna från Östeuropa, 13,6 procent från Asien, 13,8 procent från Central- och Sydamerika och 17,8 procent av invandrarna från Afrika registrerades under samma tid för brott. Även invandrares barn hade högre brottsaktivitet än de norskättade, visar rapporten.”

  ”Ursprungsländer med högst procentandel gärningsmän var Marocko (18,1), Iran (19,4), Somalia (21,8) och Irak (23,6 procent). På andra sidan spektret finns ursprungsländer som Kina (5,9) och Filippinerna (4,7 procent).”

  ”Brottsförebyggande rådets två utredningar (1996:2 samt 2005:17) om brottsligheten bland personer födda i Sverige och i utlandet har gett liknande, för att inte säga värre, resultat. I den tidigare rapporten hade exempelvis 26,9 procent av invandrarna från Nordafrika varit skäligen misstänkta för brott under mätperioden, och i den senare mättes motsvarande till 24,1 procent.”

  http://www.svd.se/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier

  Så med ett rimligt väl fungerande rättssystem verkar man hamna kring att 20-25% av folk från MENA blir åtminstone ”skäligen misstänkta för brott”. Men nu har polis och domstolar i princip slutat att fungera i Sverige, så det är rimligt att gissa att de dels är en högre andel som verkligen begår brott men samtidig en lägre andel som blir registrerade. Vidare var könsfördelningen inte alls lika skev tidigare, dvs. det är en mycket högre andel unga män som har kommit nu. Dessa tenderar genomgående att begå fler brott än andra grupper.

  Sammantaget är det en rimlig gissning att för de 350 tusen som kom under reinfeldtpuckeln, så begår mellan en tredjedel och hälften brott. Samtidigt blir nog få av dessa registrerade.

  Gillad av 3 personer

 22. Björn skriver:

  Nu orkar jag inte med all inkompetens från de styrande längre! När båten ligger på botten är det meningslöst att fortsätta ösa! Sverige kommer förmodligen att auktioneras ut till LÄGSTBJUDANDE inom en snar framtid!

  Gillad av 1 person

 23. MartinA skriver:

  Åtta partier i riksdagen, det ena vämjeligare än det andra. Fascinerande när man tänker på det. Riksdagen, charlatanernas teater.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.