Gästskribent Carl-Magnus Hedin: Svensk alkoholpolitik, ett paradexempel på förmynderi

logo­DGSEn av de konstigaste och mest krångliga lagar svensk riksdag har stiftat är Alkohollagen, som reglerar tillverkning, marknadsföring och införsel eller import av alkoholdrycker och handel med sådana varor. För att en restaurang skall få serveringstillstånd och därmed lov att skänka ut alkohol, måste det finnas en tillståndshavare som har klarat det så kallade alkoholprovet. I lagen (8 kap, 18 §) står: ”Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden.”

Provet i sig är absurt. Frågorna är nämligen hemligstämplade och man avlägger provet på en uppkopplad dator. I rummet sitter en kommunal tjänsteman som kontrollerar att man inte skriver av eller fotograferar frågorna.

Alkoholprovet är också svårt. Är du exempelvis ”nyanländ”, så hjälper det inte att du har drivit restaurang i flera tiotals år. Språket i alkohollagen är byråkratiskt och synsättet på alkohol är vi nästan ensamma om i världen. Det är inte lätt för Juan från Barcelona att förstå varför han inte får bjuda en gäst på en öl, medan han/hon väntar på sitt bord.

Det finns gott om andra absurditeter i lagen, jag skall ge ett par exempel:

Åldersgränser

För att rösta, eller bli vald till riksdagsledamot räcker det om man är 18 år. Man är då myndig och får gifta sig, dra ut i krig och köpa hus.

Man får också bli serverad alkohol på en restaurang. Men, man får inte köpa ut på Systembolaget och inte heller bli serverad av sina föräldrar hemma. Då måste man nämligen vara minst 20 år. Man anser alltså att krogen är en säkrare miljö än hemmet, när det kommer till alkohol.

Säkert har du någon gång gått in på en vinimportörs hemsida och fått upp en ruta som säger: ”Denna sida innehåller information om alkohol och riktar sig till dig som är över 25 år”. Sedan måste man bekräfta att man har åldern inne. Detta beror på att i Alkohollagen, 7 kapitlet, står det att marknadsföring inte får vända sig till personer under 25 år. Att det inte går att kontrollera åldern spelar ingen roll. Inte heller att det finns massor av personer, som är under 25 år och som studerar till att bli sommelierer eller servitörer. Dessa skall alltså inte få ta del av information om viner de skall servera på jobbet.

Alkoholreklam

Fram till 2003 var all form av alkoholreklam förbjuden i Sverige. Idag får man annonsera vin och öl i tidningar, men inte i radio/TV.

Alkoholreklamen har ökat kraftigt senaste åren. Idag uppgår den till 1,4 miljarder kronor per år, enligt Systembolagets dotterbolag IQ. En anledning till att det annonseras så mycket är att varorna som finns på monopolets hyllor måste sälja stora volymer, annars riskerar importören att åka ut från det fasta sortimentet på Systembolaget.

Annonserna är omgärdade av regler. Reklamen får inte vara ”påträngande, förskönande eller uppmuntra till bruk”. I praktiken innebär detta att man bara får visa en flaska och faktatext. Möjligen ett omdöme av en vinskribent. Dessutom måste minst 20 procent av annonsen bestå av varningstext, som myndigheterna har utformat. Inga människor eller kroppsdelar får vara med, inga vackra miljöer, inte ens en korkskruv eller bordsduk, absolut inte några glas.

Att bryta mot dessa regler kan stå annonsören dyrt: 2009 fick importören Vino Grosso betala 200 000 kronor för att man avbildat en flaska franskt vin på en rutig bordsduk, ett annat företag fick samma påföljd för att det hade visat champagne ihop med en löjromstoast. Det finns fler exempel, till exempel det mexikanska ölet som visades med en limeskiva. Det blev 200 000 kronor i utdömt vite.

Alla dessa dumheter har skapats i en ohelig allians av den överrepresenterade nykterhetslobbyn i riksdagen, Folkhälsoinstitutet, Konsumentverket, Systembolaget och dess dotterbolag IQ samt andra organisationer som IOGT-NTO. Dessvärre har också Sveriges Annonsörer, Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen och Sveriges Marknadsförbund ställt upp på de orimliga reglerna kring alkohol-reklamen.

Dagspressen, som redan har det tufft ekonomiskt, är rädda för att tappa annons-intäkter och de som producerar reklamen fruktar ännu fler begränsande regler eller totalt förbud. Samma gäller förstås leverantörerna.

Hur ser då framtiden ut? Ja, det är svårt att vara optimist. Vår nuvarande folkhälso-minister Gabriel Wikström (S) har lyckats med konststycket att vara ännu mer moraliserande och förmyndaraktig än sin företrädare i alliansregeringen.

Bara en kort tid efter att han tillträdde stängde Wikström dörren för gårdsförsäljning från Sveriges vingårdar. Detta tillkännagavs i ett debattinlägg tillsammans med nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Nu skall samma minister, genom nya regler, försöka hindra svenskarna att handla kvalitetsviner över Internet. Samtidigt strömmar billig sprit och billigt öl in över gränserna. Bakom detta ligger ofta kriminella nätverk och det sägs att var fjärde ungdom i dag har druckit smuggelsprit. Det finns även uppgifter som säger att 50 procent av starkspriten som dricks i Sverige är smuggelsprit.

En viktig del av den restriktiva, svenska alkoholpolitiken är vårt detaljhandelsmonopol. Systembolag omsätter enorma summor och en hel del pengar läggs på TV-reklam, som beskriver företaget som en garant för folkhälsan. Ser man vad som säljs i monopolets butiker, så dominerar bag in box. Även så kallade kändisviner, alltså TV-stjärnor, kockar, musikartister och så vidare säljs i massor (2 815 539 liter förra året). Speciellt Per Morberg har varit framgångsrik. 2015 sålde han över 350 000 liter av sitt boxvin. Systembolaget har även 51 olika sorters ”blanddrycker”, alltså alkoläsk och färdig-blandade drinkar. Tveksamt om detta gynnar folkhälsan.

Carl-Magnus Hedin har en bakgrund inom reklam och PR, och har arbetat som
kommunikationschef på ett stort, globalt företag inom dentalbranschen.
Sedan 2010 driver han med sin fru Marie-Louise Vingården Villa Mathilda på
Kullahalvön i Skåne och deltar flitigt i debatten om bland annat gårdsförsäljning.  

18 reaktioner på ”Gästskribent Carl-Magnus Hedin: Svensk alkoholpolitik, ett paradexempel på förmynderi

 1. larslindblog skriver:

  Det är så typiskt Sverige. I stället för att uppmuntra användandet av jordbruksmark till nya grödor (vingårdar) gör man allt för att försvåra.
  Om Du har kor får inte ens sälja mjölk till grannarna ,har du höns och vill sälja ägg går inte det heller .Man gör allt för att slå ut småskalig inhemsk produktion.
  Av denna regering förväntar man sig inget vettigt men ,åtta Alliansår medförde ingenting av förbättringar/regelförenkling.

  Gillad av 4 personer

 2. ulf (5 juli...) skriver:

  Vad skulle hända om en svensk vinbonde skaffade en dito gård i EU?
  Sålde egentillverkat vin.
  Kan han då bli fälld enligt någon slags lag konstruerad enligt sexköpslagen?
  För att nu konstruera ett exempel.
  Med svenska politikers fingertoppskänsla kan man befara det värsta…

  Hälsa S:t Appölonia!

  Gilla

 3. Willy Lindqvist skriver:

  Riksdagspartierna saknar dessutom en klar och tydlig linje som gör det möjligt för väljare att ta ställning i alkoholpolitiska frågor. De sköts i stället av nykterhetsföreningar vars medlemmar i politiska sammanhang är mer lojala med sina föreningar än med sina väljare.

  Gilla

 4. Mr.T skriver:

  Att bryta mot dessa regler kan stå annonsören dyrt: 2009 fick importören Vino Grosso betala 200 000 kronor för att man avbildat en flaska franskt vin på en rutig bordsduk.

  Är det sant !?

  Gilla

 5. Stig Fölhammar skriver:

  Denna mening är den mest väsentliga i artikeln: ”Samtidigt strömmar billig sprit och billigt öl in över gränserna. Bakom detta ligger ofta kriminella nätverk och det sägs att var fjärde ungdom i dag har druckit smuggelsprit. Det finns även uppgifter som säger att 50 procent av starkspriten som dricks i Sverige är smuggelsprit.”

  Då jag en gång varje år tar färjan från Puttgarden till Rödby, då jag åker genom Tyskland till Danmark och Sverige, har jag många gånger funderat över två saker:

  1. Varför tar inte Sverige en gång chansen att pröva frakten med bussar och ”målvakter” i EU-domstolen? Varför denna flathet mot överheten (om den nu är en överhet)?

  2. Idiotin (ekonomisk och miljömässig) i att först fraktarde svenska bryggerierna ölen ner till Puttgarden, och därefter hyr Bo, Alf, Dan Erik, Lars-Åke, Karl, Magnus, Olle, Peter, Stig och Tobias envar sin kärra på OK och transporterar tillbaka ölen till Sverige. Att Miljöpartiet ännu inte har reagerat på detta är obegrpligt. Kanske beror det på att de sitter med i Regeringen?

  Gilla

 6. Ingrid Wahlén skriver:

  EN LITEN PAUS FRÅN ALL JULMAT (och Gud förbjude från den tillhörande spriten).
  Just nu sitter jag och författar dessa rader, inväntandes den sista rätten på julbordet, LUTFISKEN. Med lite öl och ett par snapsar. Skall jag piska, åderlåta mig själv för detta? De flesta svenskar klarar av att själv bestämma, när var och hur mycket de dricker utan överhetens kontroll. I detta avlånga land har det verkligen gått troll i diskussionen om alkohol. Man hänvisar alltid till de som missbrukar, men de är verkligen i minoritet, men tycks bestämma allt som gäller alkoholhaltiga drycker. Jag bor vissa delar av året på Sicilien och har överlevt, trots att det där går att köpa alkohol överallt. Pappa Överhetssverige kan ju inte bestämma där. TACK o LOV! I Sverige blir alla svenskar behandlade som infantila kretiner utan att själva kunna fatta några som helst beslut. Nu återgår jag till tillagningen av lutfisken och önskar er alla EN GOD JUL o ETT GOTT NYTT ÅR!

  Gillad av 1 person

 7. Andre´ Kristian (@mmsoxford) skriver:

  Svensk alkoholpolitik kan betraktas som en obsolet och dysfunktionell kvarleva från förmyndarbyråkratins dagar och utgör tveklöst ett hårt slag mot småföretagandet. Dessa förnumstiga storebrorsregler skall ses som en besynnerlig kontrast till den allmänfarliga politik som maktetablissemanget bedriver, i den nu till anarki och laglöshet transformerade nationen. Reglerna behöver ses över och rationaliseras och det finns all anledning att generas över den nuvarande lagstiftningens löjeväckande utformning, som kan ses som ett direkt incitament till olaglig alkoholhantering.
  Andreas, förnuftsstyrd helnykterist som icke har det ringaste behov av att fördöma mer kontinentala vanor 🙂

  Gilla

 8. Erik skriver:

  Sedan många år tillbringar jag en hel del tid i Spanien, på sydkusten.

  Där säljs alkohol i vilken livsmedelsaffär som helst, vid kassan kan du vid en störtskyltning uppmuntras med att just denna vecka kan man köpa Bombay Gin (den blåa) för endast 15€.

  Trots lättillgängligheten tror jag aldrig att jag under alla dessa år skådat en berusad spanjor på gatan eller på en restaurang och heller synes inga personer med utesovarkvaliteter.

  Spanjoren verkar till skillnad från svensken kunna hantera alkoholen med en enkel 18-årsgräns i livsmedelsaffären.

  Gilla

 9. C-M Hedin skriver:

  En sista kommentar från mig. Är så trött på alla, vanligtvis förnuftiga, vänner som säger:
  ”Ja, men Systembolaget är ju ändå så bra, stort sortiment och bra priser!” Detta är totalt fel!
  Läs den utmärkta utredningen från Timbro – ”Farväl till Systembolaget”. Kan laddas ner här:
  http://timbro.se/briefing-papers/farval-till-systembolaget
  Se också intervju med författarna här: https://youtu.be/VDzFGSltdaw

  Skål och Gott Nytt År!

  Gillad av 1 person

 10. Björn skriver:

  Det var sånt här trams jag hoppades slippa när jag röstade FÖR inträde i EU! I stället för att närma sig övriga Europas syn på alkohol och dess prissättning(beskattning!), har politikerna i Sverige inavlat fram ett helt absurt regelbygge! De enda som ”klickar Gilla” är den kriminella affärsvärlden och bussbolagen! Vore också intressant att höra ”miljö-folkets” syn på på den här FRAMTVINGADE trafiken t.o.r Danmark/Tyskland!

  Gilla

  • C-M Hedin skriver:

   Samtidigt kanske det blir EU som kommer att tvinga Sverige att ändra sina lagar. Kom ihåg att vårt detaljhandelsmonopol är ett undantag som kan tas bort om man försöker lagstifta om fler handelshinder. Det som Wikström gärna vill…

   Gilla

 11. Anders F skriver:

  Kan ju bara konstatera att i denna fråga har högt värderade högerdebattörer hoppat i galen (öl-)tunna. Att kunskapen om det nordiska supandet och alkoholproblem i vid mening är så låg. Iaf bland de som skriver en kommentar. Trevligt med en drink, ja, men etanolen är en potent antidepressiv medicin som borde receptbeläggas pga sina beroendeframkallande egenskaper.

  Gilla

 12. Leif Lindau skriver:

  Har aldrig någonsin smakat ett prisvärt vin fån en svensk vingård. Förutsättningarna för seriös vinproduktion i Sverige är urusla. Har nästan aldrig köpt något urkasst vin på Systemet, men ej så sällan i Danmark och Tyskland. Systemets utbud över hela landet saknar helt motstycke i resten av Europa. Och smugglingen drivs nästan helt av politikernas skattepolitik, så det är inget som distributionssystemet kan lastas för.

  Gilla

 13. Ingrid Wahlén skriver:

  PATETISKT!
  ”I Sverige säljer vi inte alkohol i vanliga affärer”. Det är systembolagets klatschiga reklambudskap nu under julhelgerna med vidhängande film som visar: Köp tre flaskor sprit för samma pris som två. Och en stackars liten pojke som ser ledsen ut när pappa vill göra detta. Hur kan man bara göra så infantil reklam, tror systembolaget att någon går på detta? Reklamen ifråga är rent ut sagt patetisk. Vem tror man att man skrämmer? Von oben-attityd är rent ut sagt vad det är. Tror de att svenskarna är hur dumma som helst och inte fattar någonting. Ni borde sluta behandla svenskarna som infantila kretiner. Ni borde stiga ned från era höga hästar och sluta med detta förmyndarförtryck av ett helt folk. Det är rena medeltiden som råder i svensk alkoholpolitik. Vi är nästan ensamma om densamma. Gör slut på fogdeväldet och fogdarnas vasaller. Låt folk ta ansvar för vad de gör och inte gör. Det är trots allt bara en liten minoritet som inte kan sköta sitt alkoholintag. Varför skall de styra hur vi skall kunna köpa alkohol. Har de inget ansvar för sitt eget liv? Varför skall jag ta ansvar för deras liv? Jag har nog med mitt eget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.