Lucia – hatstorm eller cynisk marknadsföring?

helena

Helena Edlund

En liten, mörk pojke tittar in i kameran och ler. Enligt media har fotografiet gett upphov till en ”rasistisk hatstorm”. Anledningen är pojken är utklädd till Lucia. Hatet mot denne lille pojke blev enligt Åhléns så stort att företaget under måndagen beslöt att dra tillbaka bilden.

Men är det verkligen hela sanningen? Mycket talar för att pojken inte blivit ett offer för en rasistisk hatstorm, utan snarare för ett cyniskt marknadsföringstrick.

Diskussionerna har visserligen gått höga på sociala media, men någon rasistisk hatstorm har jag inte kunnat notera, varken där eller på Åhléns egen sida. Tyvärr finns det säkert personer som inte har bättre omdöme än att de låter en tragisk människosyn gå ut över ett litet barn, men tack och lov verkar de vara få. Majoriteten kommentarer tycks istället ge bilden och pojken sitt stöd, något som även Åhléns kommunikationschef Weronika Nilsson bekräftar.

Enligt Nilsson har bilden fått bilden fått knappt 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida, men över 30 000 gilla- och kärleksreaktioner. Om mindre än en procent av reaktionerna kan definieras som en ”hatstorm” eller inte låter jag vara osagt, däremot går det att konstatera att inget företag inför julhandeln lyckats bättre med att hamna i nyhetssändningar och fikabords-diskussioner än Åhléns. I det avseendet får väl Åhléns Lucia-bild ses som en gigantisk exponeringsframgång.

Genom Lucia-kampanjen fortsätter Åhléns på det normbrytande koncept vars reaktioner de redan är väl bekanta med. För ett drygt år sedan valde Åhléns att publicera reklambilder med modeller i hijab, och även då stormade det. Att kampanjen skulle röra upp känslor och starta diskussioner, kunde Åhléns därför förutse redan under planeringsfasen. Ändå valde företaget inte att ta bort kommentarsfunktionen när bilderna lanserades, eller ens när de första negativa kommentarerna postades. Att hatiska kommentarer över huvud taget kunde publiceras på företagets sida, möjliggjordes alltså av företaget själv.

Relativt omgående efter det att kampanjen lanserats, sjösattes en stödkampanj via Facebook-gruppen #jagärhär, en grupp som verkar mot näthat och rasism. En medlem ur gruppen uppgav i en tråd på Facebook under onsdagen att både gruppen och pojkens familj var förvarnade av Åhléns. Medlemmen frågade om någon verkligen trodde att företaget ”drar igång en sådan här kampanj utan backup” och fortsatte med att det var ”ett noga övervägt drag, Åhléns fick den uppmärksamhet de önskade och alla föll i hålet.” Uttalandet togs senare bort.

Om det stämmer så förstod företaget att bilden skulle bli så kontroversiell att till och med hat skulle riktas mot pojken, men man valde ändå att lansera kampanjen – och låta ett barn betala priset. Crescendot efter dagar av mediaexponering, där ett barn tvingats uppleva hur han som person påstås ha väckt omvärldens rasism och hat, blev när Åhléns bevisade sin omsorg om pojken och hans familj genom att ta bort bilden, trots att företaget själv möjliggjort de hatiska kommentarerna.

En vuxen person kan själv fatta beslutet om att medverka och väga för- och nackdelarna med att synliggöras. Men ett barn kan inte göra detta. Ett barn är utlämnat åt vuxnas beslut, i detta fall vårdnadshavarnas och marknadsförarnas.

Att ett barn tycker om att klä upp sig och fotograferas och att man som förälder blir smickrad över att ens barn väljs ut bland många andra barn är inget att förvånas över. Men när en liten pojke nu blivit ifrågasatt och uthängd på det sätt som nu har skett, vilar ansvaret helt och hållet på Åhléns.

Jag har full förståelse för att Åhléns marknadsförare såg Lucia-kampanjen som ett gyllene tillfälle att få maximalt genomslag genom att skruva upp normkritiken ännu ett varv. Det är de fria att göra.

Men lämna barnen utanför.

28 reaktioner på ”Lucia – hatstorm eller cynisk marknadsföring?

 1. The walking dead skriver:

  Jag förmodar att det finns skärmdumpar på de hatiska kommentarerna någonstans?

  Enligt min väldigt ytliga läsning av något kommentarsfält hade många av de som kom till pojkens försvar inte ens förstått att det var en pojke utan trodde att det var en flicka. Jag tror det kan ha bidragit till en del förvirring att man inte förstod att det fanns en till dimension utöver hudfärgen på barnet.

  Gilla

 2. tomas skriver:

  Jag ser den färgade Lucia som ett sätt för eliten att uppfostara pöbeln att ”tänka rätt”….. ”vi gillar olika”… nu när Sverige har massinvandring.

  Gillad av 1 person

 3. Birgitta C skriver:

  Ja, det är ju ännu en del i att lära folket rätt tänk. Och ur Åhléns synvinkel är det ju en medveten provokation. Varför anses aldrig provokatören skyldig?

  Gillad av 1 person

 4. Lasse W skriver:

  Visst är det marknadsföring. Åhléns riktar in sig på invandrarbefolkningen. Varuhuset ligger precis vid T-centralen dit alla nytillkomna i staden vet att ta tunnelbanan. Dessutom är det medialt riktigt med rasifierade personer. Det anses ge ett positivt spinn. Vita män ger sämst spinn men spinnet ökar med unga, kvinnliga och helst även rasifierade personer. Mångkultur säljer i lagom doser. Mediastrategerna vet precis vad de gör.

  Gillad av 2 personer

 5. Yvonne Rosenthal skriver:

  Luciapojken är ett led i en kampanj vars syfte är dunkelt. När får de ansvariga sparken? Tidigare i år presenteras Kakan Hermansson 35 år som Åhléns ansikte utåt för Åhléns make up och kosmetika . Många förknippar Kakan med radikalfeminism och uttalanden i SR som att poliser försvarar nazister inte och att de poliser som mördades i Malexander inte var värda att begråta . Året var 2014 , i år avböjde Audi Kakans medverkan i marknadsföring av Audi.
  Åhléns syfte med att ha Kakan som expert?
  I höstas en stor påkostad kampanj med annonser i T-banan, på pelare med Per Schlingmann och Jens Lapidus underligt utstyrda. Kanske ett sätt tänkte jag då att leka med idén att herrarna rotat i lådan med Åhléns kläder från förr – fult, fult, usel kvalitet och negativ modegrad. Man kanske ville väcka uppmärksamhet för att påtala att idag så utmanar Åhléns NK och H&M vad gäller mode. Icke så. Man ville diskutera könsmaktsordning och normkritik.
  Per Schlingmann var , kanske är han så än: För kvotering till bolagsstyrelser – åsikter som absolut inte delas av Åhléns ägare. Könsmaktsordning är maoism i nya röd gröna kläder .Normkritik är maoism på dagisnivå.
  Så till pojken i Luciakläder. Självklart visste de ansvariga för Åhléns vad de gjorde. Man kan fråga sig om föräldrarna gjorde så? Typiskt för pojkar är att det inte vill leka tjej. att veta vem och vad man är , är viktigt för identitet och trygghet. 2-4 av 44 000 födda barn har oklar könsidentitet. Likväl finns det vuxna , föräldrar som trotsar vetenskapen som biologi , genetik,barnpsykologi och menar att samtliga barn väljer kön. Barnmisshandel. Vad visste föräldrarna?
  Retorikexperten som brukar kommentera och betygsätta politikers tal och kläder träder till pojkens försvar. Alice Bah Kunke lägger ut en bild av sig själv , Luciaklädd med ett ” Kärlek och respekt”. Paul Ronge, journalist, medietränare och PR konsult lägger ut en fullkomlig floskelmatta till gossens försvar. Manglar ner Katarina Janousch i TV1nu i torsdag.. ” En mur av Lucior , med skägg ( Ronge har numera skägg) skall bilda en mur av godhet runt pojken…

  Har arbetat som psykolog specialiserad på underlag och utvärdering av kommunikation och media baserat utifrån kvalitativ metod baserat på djupintervjuer sedan 1978 Haft ett otal seminarier på Berghs på copy och AD linjen Åhléns sysslar med metoder inom marknadsföring som utmärker organisationer som Greenpeace för att nämna det mest rumsrena i sammanhanget. Har läst filmvetenskap och propaganda i Köpenhamn – det finns ett otal föregångare och genuint vidriga samtida företrädare idag för vad Resumé kallar för ” syftesdriven” kommunikation.
  Har ansvariga utnyttjat Åhléns för egna syften ? Driver man en egen agenda och har lyckas låta Åhléns tro att detta är för Åhléns bästa? Att Åhléns ägare absolut inte har för avsikt att vare sig avskaffa marknadsekonomi som att man ha för avsikt att låta Åhléns gå omkull, avskeda personal och underskatta kunders intelligens. . I vems intresse agerar så reklambyrå och marknadsansvariga?

  Gillad av 6 personer

 6. Emil skriver:

  Min gissning är att de är mycket hårt pressade. Närmast desperata nu. De som härskat genom list och svek. Mainstreammedian och deras ”kollaboratörer”. De måste känna hur makten över folks hjärnor glider dom ur händerna. Vad skall de göra härnäst? Statlig censur av internet a la’ Nordkorea? Valfusk? (jag håller inget för omöjligt…)

  Gillad av 2 personer

 7. Yvonne Rosenthal skriver:

  Hej,
  Näst sista meningen som inleds med ” Att Åhléns ägare … SKA VARA. Åhléns ägare har sannolikt inte för avsikt att låta Åhléns gå omkull, avskeda personal och underskatta kunders intelligens.
  hälsningar Yvonne

  Gilla

 8. oppti skriver:

  Intervju med Antonia Axelson Jonson på SVDs ledarplats bekräftar att Åhlens ägare gärna utmanar traditionella bilder. Hon tycks gilla det , men ogillar den reaktion som ett fåtal ger uttryck för.
  Makten förblindar ojämlika tillgången till utrymme i media vilket kan förklara höjda rösterna.
  Säkert genomtänkt av Åhlens -knappast av dem som uttryckt hat mot offret.

  Gilla

 9. Nils Nilsson skriver:

  Tror inte att det finns någon enda stackare i hela landet som hatar pojken/barnet idet det faller på sin egen orimlighet. Vad folk är förbannade över är Åhlens brist på respekt för traditioner (Lucia är av kvinnligt kön) samt fullständigt avsaknad av hänsyn till barnet.

  Gillad av 2 personer

 10. Hovs_Hallar skriver:

  I det samhälle som PK-sekten (dit Åhlens ledning tydligen hör) vill skapa, kommer vi inte längre att våga fira våra traditionella högtider som Jul och Lucia.

  Redan nu är det i vissa invandrargetton förenat med fara för trakasserier att ha juldekorationer som är synliga utifrån. Fanatiska muslimer anser sig inte kunna tåla sådant.

  Gärna religionsfrihet — men BARA för muslimer!

  Gillad av 1 person

  • logitech skriver:

   Du skriver , ULFH , Skamlös marknadsföring i ett mer skamlöst samhälle . Håller helt med dej . Jag tycker att Sverige är på väg utför i en brant nerförsbacke ! Är det den skamlösa backen ? Eller den där svenskarna har blivit mer befriade från att tänka själva ? Har i flera år konstaterat att mer dumma och naiva kommentarer och uttalanden från PK-isterna m.fl. får man leta efter ! Dom är som en lynchmobb . Någon börjar skrika högt (regeringen) , och dom andra hänger på .När det så småningom går upp ett ijus för dom , strömmar det från alla håll , av dom mest häpnadsväckande bortförklaringar , eller en massiv tystnad .

   Gilla

   • Paul Zamecnik skriver:

    Gå till H&M så är svensken i minoritet bland kunderna. Med Åhlens vet jag inte men skulle tro att det samma även där. Ett företag drivs alltid för att det ska tjäna pengar och när kundbasen ändrar karaktär hakar dom på.

    Gilla

 11. P I Persson skriver:

  Nåja.

  Samtliga admins (16) i gruppen #jagärhär har dementerat påståendet om en förplanerad kampanj och även visat skärmdumpar på deras admin-PMs för att visa att ingenting var förplanerat men att gruppen ryckte ut en dag efter att hatkommentarerna hade postats tack vare att medlemmar hade rapporterat om hatet.

  Man kan givetvis diskutera om 200 st är en ”hatstorm” men enligt min mening är det i alla fall 200 för mycket. I synnerhet när det drabbar ett barn.

  Det är alltid mobbarnas fel som mobbar.

  Dessutom kan jag inte se vad som är upprörande överhuvudtaget. Det viktiga med luciafirande är väl själva budskapet, inte hur lucia ser ut. För mig skulle man gärna kunna ha en väldresserad gråhund som Lucia utan att jag skulle se något märkligt i det. Dem som klagar vill jag uppmana : Väx upp !

  Gilla

 12. JL skriver:

  SvD, Grand Hotel, Nordea
  …och nu Åhléns.

  Listan över företag som aldrig mer ska få en krona av mig växer.

  Hela luciagrejen är för övrigt så sjukt löjligt att man undrar om Sverige blivit helt hjärntvättat.

  Pensionärer svälter, yttrandendefriheten ska begränsas, Sverige leds av inkompetenta kompisgäng folk som inte förstår fakta, alla är lika värda, skatterna ska upp på planekonomisk nivå och Polisen har inte resurser att utreda vardagsbrott

  ……. men en mörk liten kille på en reklamposter är vår tids stora issue, seriously?

  Gillad av 1 person

 13. dolf skriver:

  Helt bortsett från att det med all säkerhet var ett medvetet drag från Åhléns så tror jag att hela ”hatskandalen” mest är en massa bullshit. Vis av erfarenhet kan jag tippa med till visshet gränsande sannolikhet att det är högst 5 av de 200 hatkommentarerna som är riktade mot pojken. Övriga 195+ är mer eller mindre väl uttryckt kritik mot Åhléns för att de kränker en svensk tradition.
  Som en vän till mig sa, om de hade haft med killen som pepparkaksgubbe eller stjärngosse så hade ingen blev upprörd och alla hade varit hur glada som helst över den lille killen. Så det handlar inte om att ”hatet” är riktat mot killen utan ”hatet” (läs ”kritiken”) är riktad mot Åhléns.
  Föreställ er reaktionerna om till exempel Lasse Kronér gjort reklam för tamponger. (Rickard Söderberg hade kanske funkat).
  Eller Lasse Kronér gör reklam för schampoo och papiljotter (om det finns såna nu för tiden)

  Gilla

 14. Andre´ Kristian (@mmsoxford) skriver:

  Naturligtvis tar det kulturfascistiska Facebooks vänstermilitanta feminazistkalkoner alla galenskaper i försvar och agerar enligt mottot ju värre, desto bättre. Det verkar inte bara legitimt att kränka hela den svenska kulturhistorien – den septiska septetten i Rosenbad och deras mjäkiga marionetter tycks fastmer uppmana till att förhåna och ringakta våra seder och bruk.
  Att ifrågasätta och begabba en ljusets drottning, vilken anländer till vår mörka och i vinterns bojor fjättrade nord med bud om Frälsarens födelse, måste te sig som ett oemotståndligt offer för nationens fiender att attackera.
  Åhléns har sannerligen fått den uppmärksamhet de eftersträvat genom att rida på den genderkonstruerande HBTQ-vågens kontinuerliga provokationer och tillskapande av nya kön och könsroller. Förbannat patetiskt.

  Andreas, värdekonservativ nationalist, gay och respektabel.

  Gillad av 3 personer

 15. Pepparkaksgubben skriver:

  Modiga Åhlens, skaffar sig gratis publicitet genom att utnyttja en liten pojke. Jag har svårt att tro att perukstockarna i Åhlens ledning skulle vara så korkade att de inte insåg att killen skulle råka illa ut. Tänk om Åhlens ledning varit modiga och valt samma luciaobjekt som Jyllandsposten eller Lars Wilks gjort i andra sammanhang. Då hade de fått publicitet som nått långt utanför deras kundkrets.
  Jag har själv brutit normen att köpa julklappar hos Åhlens. Nu återstår att se om jultomten kommer att denormiseras.

  Gillad av 1 person

 16. Shack skriver:

  Är inte det Åhlens gör en klassisk kulturell appropriering? Man förlöjligar den Svenska traditionen genom att ändra den till något annat än vad den är och därigenom kränker de som vördar kulturen.

  Gilla

 17. Bo Divander skriver:

  Är det skillnad på företagsledare och företagsledare? Många som kommenterar här på detgodasamhallet tycks sätta stora förhoppningar till Donald Trump och hans företagschefer/ministrar. Antonia Axelsson Johnsson verkar däremot ådra sig kommentatorernas missnöje. Hon tycks t o m misstänkas för att vara en del av konspirationen mot den svenska kulturen. Finns det inte några proportioner i kritiken, undrar man stillsamt?

  Gilla

 18. Paul Zamecnik skriver:

  För företag dvs.det svenska näringslivet (i det stora hela) är invandring i stora mängder välkommet eftersom det håller detaljhandeln igång. Tänk på att så gott som varenda krona utbetald i bidrag handlas det för. Att det är orättvist gentemot den som har jobb att bidragstagaren har ut lika mycket som jobbaren är en annan sak. Vem ska t.ex.Apple sälja nästa generation iPhones till när marknaden i väst börjar bli mättad? Det är klart att dom vill ha till Europa ett antal miljoner nya kunder…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.