Sankt Nikolaus

mohamed omar

Mohamed Omar

Årets julkalender, Selmas saga, är ett äventyr med mycket julkänsla. Åttaåriga Selma ska tillsammans med den excentriske vetenskapsmannen Efraim von Trippelhatt ge sig ut på en resa för att hitta Tomtens rike.

Den expeditionen går mot Nordpolen. Men det finns en annan tomte, Sankt Nikolaus, som bor i det mer lättillgängliga Mindre Asien. Bodde snarare, han är död sedan länge. Nikolaus föddes omkring år 280 i Patara i Lykien och dog den 6 december 343 i Myra. Han var ärkebiskop i Myra. Den 6 december, hans dödsdag, firar man hans himmelska födelse. Han är ett helgon.

Men det är inte sant att han var en tomte, han var en människa. Men han var tomtelik, om man med tomte menar någon med röda och vita kläder som delar ut presenter. Och så var han förebild för vår idag mest populära tomtefigur, han som på engelska heter Santa Claus. Det var holländare som tog berättelserna om honom med sig till Amerika. På holländska heter han Sinte Klaas.

Till skillnad från jultomten, vet man med säkerhet att Sankt Nikolaus funnits på riktigt. Men berättelserna om honom har legendarisk karaktär, så som helgonlegender brukar ha. Han föddes alltså i Lykien till kristna föräldrar. Enligt legenden ska han ha varit asketiskt lagd redan som spädbarn; han avstod nämligen att dia sin mor på onsdagar och fredagar. Onsdag eftersom det var då Jesus förråddes av Judas Iskariot och fredag eftersom det var då han korsfästes.

Sankt Nikolaus prästvigdes och for sedan till Jerusalem för att bli eremit. Efter en tid i avskildhet och självspäkelse återvände han till sin hemstad där han blev ärkebiskop. Det var en tid av förföljelser mot de kristna under kejsarna Diocletianus i början av 300-talet och Sankt Nikolaus blev själv kastad i fängelse och torterad. Han frigavs när Konstantin blev Roms kejsare. Konstantin som alltså omvände Rom, och därmed så småningom hela västerlandet, till kristendomen.

Nikolaus är framför allt känd för sin givmildhet, och för att han var noga med att inte visa att det var han som var givaren. ”Nej, när du giver en allmosa, låt då din vänstra hand icke få veta vad den högra gör”, som det heter i skriften. Han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att i tre nätter i rad kasta in en säck med guld till familjen. Vilken julsaga!

Lördagen den 3 december firade man Sankt Nikolaus i S:t Lars kyrka i Uppsala. Det är stadens enda romersk-katolsk kyrka. En man hade klätt ut sig till Sankt Nikolaus, han hade röd biskopsskrud och röd mitra och bar ett stort lösskägg, och delade ut klappar till barnen. Och så sjöng man ”Helige Nikolaus, biskop från fjärran”, Sankta Lucias melodi, och ”Nikolaus är en vänlig man – vi tackom nu så gärna”, efter Staffan var en stalledräng. Inte helt opassande med tanke på att både Staffan och Lucia också är helgon.

Efter sin död begravdes Sankt Nikolaus först i Myra, men när muslimerna erövrade området år 1071 fördes relikerna till Bari i Italien. De troende menar att helig olja kommer från relikerna; denna kallas Manna di San Nicola sägs ha undergörande krafter. Hade relikerna lämnats kvar hade de riskerat förstörelse, då muslimerna plundrade kyrkorna som kom under deras makt. Profeten Muhammed hade ju befallt att alla ”avgudabilder” skulle krossas.

Berättelserna om Sankt Nikolaus, som fortfarande berättas i juletider, påminner oss om att Mindre Asien, det nuvarande Turkiet, en gång var en del av den europeiska, kristna kulturen, men stegvis föll under islams makt och istället blev en del av den islamiska civilisationen. Muhammed, islams grundare, ledde år 630 under slutet av sitt liv själv ett härtåg mot det bysantinska riket, eller Östrom som det hette. Detta jihad, detta heliga krig mot de kristna, fortsatte sedan under de fyra så kallade ”rättledda kaliferna”, ledare för den islamiska stat som profeten upprättat.

Det heliga kriget mot Östrom slutade med en islamisk seger år 1453 då Konstantinopel föll. De ottomanska kaliferna, som övertagit kalifvärdigheten på 1500-talet, fortsatte sedan sitt krig mot det kristna Europa tills de hejdades utanför Wiens portar år 1683.

Den islamiska historien är fortfarande levande bland muslimer. Fråga vilken muslim som helst från Marocko, Syrien, Irak, Egypten eller Pakistan, ja vilket muslimskt land som helst, vem min namne Omar var. De allra flesta, kanske alla, kommer att kunna svara. Omar var en av de rättledda kaliferna, en stor krigare och en av Muhammeds bästa lärjungar. Han ledde den islamiska hären ut i krig och besegrade perserna vid Qadisiyyah 636, vilket innebar slutet för det zoroastriska perserväldet. Tidigare samma år slog han den bysantinska armén vid Yarmouk öster om sjön Gennesaret. I moskéer över hela världen, även i Sverige, får man lära sig att vörda Omar och vara stolt över hans segrar och erövringar för profeten Muhammeds religion.

Det bysantinska riket existerade i tusen år och låg alltså mellan islams välde och de västra delarna av Europa. Det fungerade i praktiken som en gränsvakt som hindrade de ivriga jihadhärarna från att rycka fram. Det första försöket att erövra Konstantinopel skedde 674, sedan följde alltså flera försök ändra fram tills 1453 då den europeiska, kristna kulturen gick under. Hagia Sofia, kyrkan som byggdes av Justinianus I mellan åren 532-537, och anses vara den bysantinska arkitekturens mästerverk, omvandlades till moské. De vackra mosaikerna med kristna bilder täcktes över. Hade Konstantinopel fallit redan 674, eller vid det andra anfallet år 715, hade kanske Europa varit islamiskt idag.

I september 2006 höll den dåvarande påven Benedict XVI en föreläsning vid universitet i Regensburg där han citerade den bysantinske kejsaren Manuel II som 1391 kommenterade förhållandet mellan kristendom och islam med dessa ord:

”Visa mig då vad nytt Muhammed har kommit med, och du kommer bara att finna sådant som är dåligt och omänskligt, som till exempel när han föreskrev att tron som han förkunnade skulle utbredas med svärdets makt.”

Föreläsningen väckte ilska bland muslimer. Kyrkor blev attackerade. Manuel II:s kommentar låter brysk och kategorisk, men åtminstone hans ord om jihad är helt riktiga. Profeten Muhammed, liksom kaliferna som efterträdde honom som ledare för den islamiska staten, föreskrev att islam skulle utbredas med svärdets makt. Och de visade i handling hur det skulle gå till. Och det är detta islam, det ursprungliga islam, som jihadisterna i Islamiska staten i Syrien och Irak (IS) vill återvända till.

24 thoughts on “Sankt Nikolaus

 1. En normbrytande kropp skriver:

  Upplysande läsning. Vore intressant att ta del av dina tankar om islams guldålder. Fanns det en äkta sådan eller var det endast erövrad kunskap?

  Gilla

  • Pekka Rousu skriver:

   För att få en vettig uppfattning om The Golden Age i Andalucien så kolla på detta av Sam Harris. Det har varit otroligt överdrivet om hur bra det var, det var ABSOLUT inte bra för judar och kristna.

   Eller ännu hellre kolla på Bill Warner. Han gör ner det totalt. Det är apologeter som för fram detta och muslimer som försöker skryta. Det var BULLSHIT. 90% av all klassisk litteratur förstörde de och behöll endast en liten del som passade dem själva.

   Liked by 1 person

 2. Bo Divander skriver:

  Det är just det här förhållandet som företrädare för liberala kyrkliga sammanhang inte fattar eller vill tänka bort. Istället gör man svepande uttalanden som att ” det finns moment av våld” i alla religioner. Det är korrekt, men i själva grundfilosofin är skillnaderna stora. Medan islam har våldet inbyggt från början, är kristendomen och buddhismen pacifistiska till sitt väsen. Därför är det oerhört upprörande när präster i Svenska kyrkan påstår att även Jesus talade för våldsanvändning! Det är helt enkelt inte sant och bygger på medvetet tendentiösa misstolkningar av två bibelställen från Matteus och Markus. Intellektuell oärlighet är verkligen inte klädsamt!

  Liked by 4 people

 3. larslindblog skriver:

  Jag såg en intervju på nätet med pingstpastorn Stanley Sjöberg som berättade om ett möte med humanisterna och Christer Sturmark ,-med på mötet för att invigas som medlem var ministern Morgan Johansson som höll ett tal vilket avslutades med ett kraftfullt ”VI SKALL KROSSA KRISTENDOMEN ” !!
  Jag har ingen anledning att misstro Stanley Sjöberg ,och tycker att Morgan Johanssons uppfattning bör få större spridning. Anmärkningsvärt är väl det minsta man kan säga !

  Gilla

 4. Jonas Nilsson skriver:

  Tack. Bloggen borde inte imponera men den gör det. Du säger något som inte bör sägas ens i så många fromma sammanhang. Sanningen är ju att det fjärde korståget 1204 angrep Konstantinopel från andra hållet. Detta minns de flesta ortodoxa världen över. Johannes Paulus minns attackerna men med en annan hållning än vördnaden för Omar (googla så hittar ni citatet):
  ”För åtgärderna i Korstågsattacker mot Konstantinopel i 1204. Till patriarken av Konstantinopel , sade han
  ”Vissa minnen är särskilt smärtsamt, och några händelser i det avlägsna förflutna har lämnat djupa sår i huvudet och människors hjärtan till denna dag. Jag är tänker på den katastrofala säck den kejserliga staden Konstantinopel, som var så länge bastion av kristendomen i öst. Det är tragiskt att angriparna, som hade föresatt sig att säkra fri tillgång till de kristna till det heliga landet, vände sig mot sin egna bröder i tron. Det faktum att de var latinska kristna fyller katoliker med djupt beklagande. Hur kan man undgå att se här mysterium iniquitatis i arbetet i det mänskliga hjärtat? ”

  S:t Nikolai är inte desto mindre ett av de helgon som vördas i båda kyrkotraditionerna. I de flesta svenska hamnstäder finns en sådan kyrka uppkallad efter honom, sjöfararnas skyddshelgon. Många delar ju julklapparna denna dag (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas).

  Som regel lyfter man fram exempel på tider när kristna, muslimer och judar väl fördragit varandra. Liksom korstågen var en reaktion på förstörelsen av Bysanskulturen måste man nog tänka att dagens jihad är en reaktion på västmakters förstörelser i öst de senaste 100 åren, eller? Vi borde nog inte vara förvånade. Irakkriget har inte gjort saken lättare. Nu krigar vi i demokratins namn.

  Gilla

  • Johan skriver:

   Vad var bra i öst för 100 år sedan? Det hade varit stiljte i 1000 år…1798 tog Napoleon Egypten på en eftermiddag… Muslimerna var helt oförstående…Sedan den dagen har muslimerna om och om igen försökt modernisera…Alltid har dom misslyckats…Så än idag…Även utan Bushs invasion av Irak så hade förr eller senare helvetet brakat lös…Bush lärde oss en sak: ”Arabvärlden är galen”…Vi ska inte ha med dom att göra…Stäng dom ute. Det kommer ta sekel innan dom kommer bli civiliserande…Om någonsin…

   Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Ok, backar på den antydda värderingen. Så vi ska tänka att det var lika bra att Bush fann en anledning till att starta ett krig så att de (?) också kommer fram på gatorna i väst. I slutändan blir de ändå civiliserade alternativt utplånade??
    OM Bush har formulerat sådana antaganden/slutsatser så finns det väl bara ett problem – han vill ändå ha oljan…
    Fö var det Franciskus och inte Johannes Paulus som uttalade sig.

    Gilla

   • Madelaine Fusfield skriver:

    Varför nämns aldrig Iran-Irak kriget som varade några år runt 1980 långt innan USA ble inblandad i den delen av Mellanöstern? Det finns många flyktingar från Iran i USA, särskilt i Californien. Eller Saddam Husseins invasion av Kuwait in 1990? Bush d.ä. räddade Kuwait den gången, med styrkor ledda av General Norman Schwarzkopf, och förföljde Saddam Husseins styrkor en bra bit in i landet men stannade utan att erövra Baghdad. Dessa länder klarar mycket bra att mörda varandra utan USAs hjälp. Det är inte heller USAs fel att Assad mördar sina egna Syrier. Allt kan inte skyllas på västvärlden. Iden att Bush d.y. skulle varit intresserad av oljan är också en vänstervriden myt eller rena spekulationer.

    Gilla

 5. Jasa skriver:

  Långt före Boco Haram har islam spridits i mellan och södra Afrika och i södra Asien utan svärdet. Jag tror kristendomens budskap och brist på klara regler är svårare att förstå, för vanligt folk. Som Treenigheten, att vända den andra ansikte till och en flummigt Bibel.
  Islam erbjuder nog en rakare budskap i Koran och tydliga regler att leva efter.

  Gilla

  • Gunilla skriver:

   Tyvärr har det varit med svärdet, även om somliga önskar annorlunda. The sword of Allah är inte för inte ett allmänt uttryck. Södra Asien domineras av en annan variant av islam där traditionell sydasiatisk kultur tillåtits behålla sina influenser, så den är inte jämförbar med den form av islam som dominerar de områden vi mest ser om i media och nyheter.

   Gilla

  • Hortensia skriver:

   Men självklart, JASA, är det betydligt enklare och därmed mer attraktivt för hypermaskulint impulsiva, aggressiva och översexuella, patriarkalt klanstyrda stamkrigare, att leva ”rätt” enligt den vämjeligt våldsbejakande pedofilprofeten Muhammeds okristliga hittepå i Koranen…

   … än att mödosamt och självbehärskat ta fullt ansvar för sitt eget beteende enligt Nya testamentets kristna budskap med krav på innerlig vänlighet, självuppoffrande omsorg, osjälvisk givmildhet och självbehärskad fredssträvan – som att vända andra KINDEN till.

   Liked by 3 people

   • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

    Tolv rader impregnerade av den klara och oryggliga logik som fordom dags utmärkt kristenhetens gemensamma fundament och fört släktena vidare. Det multikulturella och i synnerhet islamistiska ok, vilket kastats över kristenhetens axlar, får vi nu alla med gemensamma krafter bekämpa. Mänsklighetens främsta fiende, antikrist, kan inte definieras som anhängare av en religion i ordets sanna bemärkelse, utan fastmer som medlemmar av en våldsdyrkande dödskult vars yttersta mål och mening är att tillfoga allt levande så mycken skada, lidande, förnedring och död som möjligt.
    Hortensias tolv rader är ett entusiasmerande och temperamentsfullt vedermäle på att hon tillägnat sig en den allra godaste uppfostran i det sunda förnuftets och dekalogens odödliga tecken.
    Andreas 🙂

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Andreas, min vältalige och lärde vän, det tycks mig som om vår välbekanta dekalog enligt Luthers katekes har fått sin antikristliga motsvarighet i ”Lucifers” koran, enär rättrogna muhammedaner – tvärt emot förment ”otrogna” kristna – förefaller leva efter följande dekadenta påbud:

    1. De otrogna skall inga andra gudar hava jämte mig, pedofilprofeten Muhammed.
    2. Du skall bruka Allahs, din Guds, namn flitigt, men aldrig någonsin avbilda mig, Muhammed, som rondellhund eller karikatyr – eller överhuvudtaget – ty Allah skall icke låta den bliva ostraffad, som dristar sig till att avbilda mig.
    3. Tänk på fredagsbönen, så att du inte missar imamens indoktrinering och församlingens insamling till jihadisternas tappra kamp.
    4. Hedra din fader, dina bröder och alla andra manliga släktingar, på det att det må gå dig väl och du må länge leva och hinna erövra åtminstone Europa från de otrogna.
    5. Du skall dräpa otrogna, när tillfälle ges.
    6. Dina fruar skall icke begå äktenskapsbrott ostraffat, men muslimska män skall självfallet omedelbart tillfredsställa sina lustar med vemhelst, som inte kan värja sig.
    7. Du skall stjäla från de otrogna – så mycket du kan – för allt ”deras” är egentligen ditt.
    8. Du skall bära falskt vittnesbörd mot de otrogna, om du behöver, exempelvis genom taqqiyya.
    9. De otrogna skall förse dig och de dina med en ståndsmässig bostad – gratis.
    10. Du skall hava begärelse till de otrognas hustrur, sambos, särbos och barn, och kan efter eget godtycke använda dem och alla andra två- eller fyrbenta, som tillhör de otrognas hushåll, som sexslavar.

    ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka”.

    http://snaphanen.dk/2015/01/24/sondagskronika-monas-jihad/

    Gilla

 6. Gunilla skriver:

  Jo, och påven pudlade från sitt citat. Det var mycket fegt av honom och kyrkan i synnerhet som det är ett sant faktum såväl historiskt somni nutid. Allahs svärd är ett vedertaget uttryck och t.o.m ett ofta använt pojknamn (bl.a en av Ghedaffis söner).

  Liked by 1 person

 7. Pekka Rousu skriver:

  En av de saker jag har svårt att förstå med islam är dess oförmåga att acceptera sanning. Det är sant att Muhammed och de efterföljande kaliferna tog länder med hjälp av svärdet, det borde de själva kunna inse. Men varför blir de så upprörda när man påpekar det? Det är en sanning och den sägs på sätt och vis, men den får samtidigt inte heller uttalas. Det är som att det finns två sanningar samtidigt. Eller är det så att de själva får säga att länderna togs med vapenmakt och jihad, men att vi andra inte får påpeka det. Det finns stolthet för detta, men samtidigt skäms man på något vis. Det är ytterst svårt att förstå detta dubbeltänk där sanning och förnekelse blandas ihop samtidigt.

  Liked by 1 person

 8. Pekka Rousu skriver:

  Snälla Omar. Skriv om anledningar till pudlingar. Skriv om varför västvärldens ledare inte säger emot invasionen av islam. Jag tror säkerligen du tror, liksom jag, att det beror på rädsla. Man vill inte dra på sig terrordåd och man vill inte dra på sig epitetet islamofob eftersom hela västvärlden ska vara så gränslöst accepterande av olikheter. Till och med när olikheterna innebär konkreta, uppenbara nackdelar så kör man huvudet i den imaginära sanden. Sverige behandlar islam med mer fördragsamhet än något annat land (se t ex på IS-krigare som får skuldavskrivning, gratis körkort osv).

  I Sverige så tror man att man undslipper islamsk terror och våld genom snällhet med islam och att man ”älskar ihjäl” det onda inom islam och så hoppas man att våldet inträffar i andra länder alternativt så är man så naiva att man tror att islam ska bli en snäll religion i Sverige. Ungefär som Bamse, är man bara snäll så in i helskotta mot människor så är de snälla tillbaka. De tror sig att svensk islam ska skilja sig radikalt från alla 57/58 andra muslimska länder sedan 1 400 år och bli precis som vi i Sverige har varit under hundratals år. Som under WW2 med underdånighet mot Tyskland. Som under kalla kriget att inte utmåla Sovjet som ett skitland med ett skitideologi med skitledare. Rädsla och feghet.

  Problemet är dock att vänstern tyvärr känner att de måste importera röstboskap och att Reinfeldt ville krossa det socialdemokratiska välfärdssverige och gjorde det via en oönskad, men nödvändig, invandring av fattiga muslimer från katastrofalt galna länder med en ytterst oönskad religion/ideologi/kultur. (synd att inte Reinfeldt gav sig den på att maximera arbetskraftsinvandring från t ex baltstaterna eller övriga fd sovjetlydriken, men det kanske inte skulle duga för att krossa välfärdssverige för de skulle vara för produktiva).

  Liked by 2 people

 9. gmiksche skriver:

  Mycket läsvärd och aktuell essä. Som behandlar frågor som lätt hamnar under mattan. De visar på en konflikt med gamla rötter som stör den politiskt korrekta sinnesfreden. Budskapet ska ju vara att islam och kristendom är två sidor av samma mynt, tron på en enda gud.

  En annan anledning torde vara den västliga kristenhetens skam för det historiska och alltjämt pågående sveket mot kyrkosamfunden i öster, med katoliker och protestanter som lika goda kolsupare. Visserligen var Luther inte född när Konstantinopel intogs, men under Kristinas styre gjordes tappra försök att liera sig med turkarna för att ta Habsburgarna och därmed en del av Centraleuropa med ett tånggrepp från Böhmen/Mähren å ena sidan och Ungern å andra sidan. Som tur var hade turkarna andra problem under 1630/40-talet. Eller Karl XIIs försök att få turkarna med mot ryssen. Även det dödfött på grund av den Höga Porten just då hade prins Eugen av Savoyen som motspelare. Han som ledde den österrikiska hären i de avgörande slagen som gjorde slut på Turkiets välde i Ungern. Eller Frankrike som försåg turkarna med modern artilleri att användas i sina erövringståg mot Europas hjärta. O s v, det fanns renegater på hög och låg nivå från praktiskt taget alla europeiska stater. Enskilda personer, grupper och stater som föll och faller Europa i ryggen då som nu. Att det är deras egen rygg bekymrar dem föga.

  För den som är intresserad att få ett detaljerat perspektiv finns mer att hämta på
  http://ieg-ego.eu/de/threads/buendnisse-und-kriege/allianzen-und-vertraege/emrah-safa-gurkan-die-osmanen-und-ihre-christlichen-verbuendeten

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.