Då förstod jag varför jag inte hade begripit någonting

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Du kanske tycker rubriken låter som ett ämne för radioprogrammet På minuten men det här är på allvar.

Jag har länge gått och funderat över hur jag – och många med mig, men nu är jag egocentrisk nog att bara tänka på mig – kan uppfatta världen så annorlunda än (de flesta) politikerna och (de flesta) journalisterna och (de flesta) övriga förståsigpåarna och därmed så annorlunda än den ”allmänna mening” som dessa gemensamt tänker ut.

De tänker exempelvis ut något som heter Lärarlönelyftet och som handlar om att jag och andra skattebetalare ska slanta upp lite mer för att en del lärare enligt ett rätt godtyckligt regelsystem som skolmyndigheterna uppfunnit ska få mer lön. Men hallå, ropar jag i andanom till utbildningsminister Gustav Fridolin, vad är det där för trams, du kan väl inte tro att skolan kan rätas upp med sådana åtgärder? Vi har de lärare vi har. Inbillar du dig att de hållit tillbaka sin pedagogiska förmåga på grund av taskig ersättning och att de nu ska öppna kranarna för några tusenlappar?

Eller när rikspolischefen Dan Eliasson vill motverka gängvåldtäkter med hjälp av ett armband med en inskription mot gängvåldtäkter. Men hallå, rikspolischef, vill jag ropa, är du seriös?

Sådär är det hela tiden. De kan ju för sjutton inte tro på vad de säger och gör. Så enfaldig är ingen, säger jag mig. Det måste vara något annat som ligger bakom, till exempel att de väljer ond tro för att gynna något intresse som de inte vill skylta med.

Fast häromdagen skrev jag en text om Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius som hade blivit inspirerad av en belgare som skrivit en artikel med titeln Varför allmänna val är ett föråldrat instrument att utröna folkviljan och därför glatt och intresserat spann på temat ”att demokratiska innovationer är en nödvändighet i dag för att motverka populismens utbredning”. Det är nog nödvändigt att nagga demokratin i kanten för att bekämpa populismen, resonerade kulturchefen.

Jag gick och sög på det där ett par dagar. Hur vågar någon så naivt och troskyldigt föreslå inskränkningar i demokratin för att komma till rätta med ”populismen”? Det var då insikten slog mig som en bomb.

Kvinnan är troende. Hon tror på allvar att det finns något illasinnat som heter ”populism”, kanske rentav ”högerpopulism”. Ingen vet vad det är, det bara finns ungefär som Satan själv och det är ont, ont, ont. Hon har gått på ”den allmänna meningens” propaganda. Hon är alltså inte den cyniker, som jag utgått från att hon och hennes kollegor måste vara, hon är en sant from pk-ist. Hon kanske till och med anser att värdegrunden inte bara, som jag ser det, är ett fjolligt och innehållslöst hugskott utan i stället något att i hängiven andakt kontemplera. En gång för länge sedan såg jag en gammal kvinna i Spanien be till ett helgon med sådan inlevelse att jag blev alldeles rörd över hennes tro. Så kände jag mig plötsligt inför kulturchef Irenius.

Jag flämtade till av insiktens betydenhet, för om Irenius faktiskt har en djup och innerlig tro på allt det där som jag betraktar som skenheligt struntprat från politikers och andras sida så kanske Irenii kollegor också har samma tro. Jösses!

Tänk tanken att dessa människor på allvar tror på den officiella uppfattningen att alla migranter är på flykt undan krig och att de har mycket hög utbildning och att de snabbt ska kunna anpassa sig till och berika vår kultur. Antag att de faktiskt tror att vindkraften är den billigaste formen av el. Antag vidare att de på riktigt håller för sant att svenska män är lika våldtäktsbenägna som en del män från MENA. De föreställer sig nog på allvar att migranter inte får lära sig svenska bara för att det saknas en SFI-lärare. De vet inte att mänskligheten i alla tider lärt sig främmande språk utan inblandning av olika välfärdsstater. De är övertygade om att svenska skolbarns överlägsna kreativitet gör att de inte behöver lära sig multiplikationstabellen. De tänker som en flicka jag hörde på radio: ”Jag behöver inte lära mig räkna för jag ska bli designer i New York”. De gläds åt Sveriges urstarka ekonomi. De är genuint övertygade om att svensk ekonomi kommer att blomstra ytterligare om några dussin kvinnor kvoteras in i svenska börsföretags styrelser.

Om det ligger till på det sättet får det oerhörda konsekvenser. Jag har alltid betraktat pk-ister som, trots allt, folk man borde kunna resonera med. Men om de är troende går inte det. Förnuftsargument rör sig i en annan sfär än trosartiklar. Inte för att det är något fel med tro, men det lönar sig liksom inte att försöka övertyga någon med argument att Gud finns eller inte finns. Det jag tror det tror jag vilka logiska finter du än kommer med.

Kanske förstår vi vårt samhälle lite bättre om vi börjar betrakta pk-isterna som en religiös sekt, en stark sekt, men en sekt likafullt.

62 thoughts on “Då förstod jag varför jag inte hade begripit någonting

 1. Magnus Ström skriver:

  Tror du slår huvudet på spiken där, Hur mycket har vi inte sett av detta och skrivit själva många ggr? Debattinlägg i kommentarer och på Facebook. Det är omöjligt att tränga igenom en viss sorts kategori av människor. De tror helt enkelt inte på det de ser i verkligheten. Samma beteende som djupt religösa månniskor visar upp. Det finns alltid en högre sanning. Om inte förr så realiseras den i ett framtida paradis. Visserligen bortanför vårt eget livsspann, men förr eller senare så. Vi som lever nu måste offra oss för Nirvana som kommer om 100 år.

  Liked by 2 people

  • Stig Holmskär skriver:

   Postade nyss citat nedan från AB som bra belyser det som i artikel kallas troende pk-ister. Det kallas också för POST TRUTH ERA.

   ”Vi lever i en era som inte utan anledning kallas post truth. Känslor är viktigare än fakta och experter är suspekta figurer tillhörande en elit det inte finns skäl att lita på”.

   https://m.facebook.com/groups/1054122034605760?view=permalink&id=1459972964020663

   Att det inte skulle vara något fel med religion stämmer inte. Visst, det finns mycket bra men tror man på abstrakta, rent dumma, förklaringar som förkunnas då bromsas realistiskt tänkande. För ett bra tag sedan fanns t o m en vetenskapligt grundad debattartikel i DN där man även jämförde tilliten till samhälle och mellan människor, korruption samt utvecklingsnivå. Mer religiösa länder visade markant sämre resultat.

   ”Inte för att det är något fel med tro, men det lönar sig liksom inte att försöka övertyga någon med argument att Gud finns eller inte finns. Det jag tror det tror jag vilka logiska finter du än kommer med”.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag har gradvis kommit till en liknande insikt. Egentligen behövs bara värdegrunden som har ersatt den gamla tron. Inte rår man å den.
  All den kunskap som tidigare krävdes har ersatts av smartmobilen i fickan eller handväskan. Snart behöver man inte ens länge fippla med fingrarna på manicken utan man frågar bara Siri. Hon klarar inte bara multiplikationstabellen, utan kan hela världshistorien, jordens geografi, ja till slut all den kunskap som människan samlat på sig de senaste 5000 åren eller så. Vi får alla de rätta svaren med samma vänliga röst. Så barnen vill förstås hellre lära sig hur man blir designer i New York och inte öda sin tid på något så meningslöst som en multiplikationstabell. Manicken i fickan med lämpliga appar kan ju både lösa den gamla studentexamens matteproblem, översätta franskan eller spela schack lika bra som de smartaste mästare. Siri kommer snart också att kunna meddela den rätta värdegrunden så mammor, pappor och lärare behövs liksom inte längre!
  Risken är förstås att någon gör som min yngste sonson som maliciöst bytte ut den hjälpsamma Siri men en ovänlig röstapp som sa ”det får Du ta reda på själv din dumbom”.

  Liked by 1 person

 3. Kim skriver:

  Jag håller med om att den politiska korrektheten i Sverige har fått religiösa övertoner. När de troende konfronteras med fakta reagerar de med ilska, som om man angripit deras heliga ko. Sakargument bemöts med hänvisningar till principer, vilket leder till att statistik betraktas som fascism om siffrorna visar oönskat utfall. De troende är inte intresserade av information som inte överensstämmer med deras verklighetsbild – de föredrar att stanna i sin trygga missuppfattning. Ett av de mest flagranta exemplen var när Löfven hävdade att Sveriges förmåga till flyktingmottagning saknade gräns. Vad tänkte han? Att resurserna är lika oändliga som universum? För sådana tankegångar krävs ett resonemang av religiös karaktär.

  Sakta har nu verkligheten börjat sippra in genom sprickorna i den politiskt korrekta fasaden, men många klamrar sig fast vid PK-ismen. Vissa gör det för att de inte har tillgång till någon motvikt, andra för att de investerat så mycket i sin övertygelse att det kostar för mycket att lämna den.

  Liked by 4 people

 4. Sldy skriver:

  Jag har också fått en liknande uppenbarelse.. Jag har heller inte trott att de kan vara så dumma att de tror på vad de säger men man skall betänka att tidigare så var många svenskar kristna, och stora delar av världen är religiösa och har så kanske alltid varit? Människor är inte så olika så om man kan få människor att tro på gud och underverk utan bevis så varför inte på stora mängder högutbildade syrier?

  Sedan så tvivlar de säkert ibland, men även här ser vi en religiös mekanism, upprepningen. Precis som bön, radband, katekes och ständiga besök i kyrkan tjänade syftet att ständigt trumma in budskapet så har vi nu massmedia och vad som börjar likna ett prästerskap. Kanske t.ex Arnstadt kan bli en modern motsvarighet till en aggressiv frikyrklig pastor? Med detta sagt så vill jag ändå understryka att den nya religionen, pk-ismen, saknar allt det djup som kristendomen ackumulerat över tusentals år, och Jesus stod dock för ett kärleksbudskap.
  Just kärleken är något jag börjat finna allt mera sällan hos pk-isterna, de lever post-kärlek, ett ämne för ett senare inlägg, Scruton skriver klokt om detta i ”Uses of pessimism”.

  Jag tror tyvärr att Patrik har rätt, det går inte att prata med dem, eller det är mycket svårt. Jonathan Haidth säger en del klokt om att övertyga motståndare, men hur övertyga en religiös? Det är detta vi ser nu i medier och i riksdag, man undrar, inser det inte att de endast talar med och till varandra, att de aldrig möter andra sidans argument? Många ifrågasätter existensen av en åsiktskorridor men när läste man senast någon från vår sida i medierna? Varför skriver vi här, och de där? Inser inte de som skriver att ”populisterna” är faktaresistenta och att de visst tar debatten att det enda svar de får är deras eget eko?

  Så hur övertyga någon som är religiös, och därmed rundar fakta när det går dem emot, och dessutom tror sig inneha den goda positionen?

  Liked by 5 people

   • Sixten Johansson skriver:

    Sven, jag ser klara paralleller mellan islam och pk-ismen, båda är t ex självdestruktiva. Att extremfeminismen kan ”gilla” islam har väl sina biologiska orsaker, men det är också därför att dess värdeskala är omvänd mot en konsekvensrelaterad värdeskala och för att den inte ens bryr sig om logik och därför saknar omdöme. Dessutom innehåller pk-ismen liknande drag av cirkeltänkande, aggressivitet och offer- / kränkthetsmentalitet som islam. De framtida unga svenskarna kommer nog dessvärre att tvingas ta till sig mycket av detta.

    Gilla

 5. Gunilla skriver:

  Den pk-istiska sekt-tron bottnar i det svenska postindustriella välfärdskomplexet som yttrar sig i övertygelsen att vi är bäst i världen. Ja, vi lever i helt olika världar. Ex.vis ojar sig dessa företrädare över att ‘det fria ordet är under attack’ och den demokratiska faran med ‘hatet på nätet” och ‘sanningen’ måste återupprättas med restriktioner för högerpopulistiska media’. När de själva har infört åsiktskorridoren med förföljelse och uthängning v oliktänkande. När de själva ägnar sig åt hatretorik och hatiska invektiv klistrat på åsiktsmotståndare. När de själva är de som hotar demokrati, åsiktsfrihet och fria ordet med krav på ‘demokratisk’ censur. De talar om nazism och jämför med Hitler men fattar inte att de själva är de som uppför sig på det aätt som de anklagar andra för. Nu går man ut och ‘försvarar sanningen’. Enligt relativistisk teori äger ju alla sin egen sanning och den ‘förtrycktes’ sanning äger ju tolkningsföreträde. Det är den ‘sanningen’ man vill införa. Att inte köpa detta upplägg kallas ‘faktaresistens’ och ‘statistikskeptiskt’. Deras problem är att många fattat att etablissemangets sanning är som i filmen Wag the Dog. Det borde ex.vis Wolodarski (m.fl. agendaskribenter) tänka på att när de till slut faktisk kanske skriver. någon sanning kommer folk inte att tro på det heller. Så går det när man missbrukar sanning

  Liked by 4 people

 6. Alexander Zetterberg skriver:

  Precis så är det, de politiskt korrekta är troende och håller olika grupper och begrepp för heliga.

  En av den moderna sociologins fäder, Émile Durkheim, påpekade att det som gör människan unik bland alla arter är att vi – utan att vara nära släktingar – kan samarbeta i stora grupper och vi åstadkommer detta genom att gemensamt hålla vissa saker heliga.

  Tidigare var det religionen. Genom att cirkulera kring det heliga (be till samma gud, gå i kyrkan varje söndag osv) fick vi tillit och kunde samarbeta i stor skala även med främlingar så länge dom delade våra heliga värden. Helighållande av den egna nationen har tidigare fungerat på liknande sätt.

  Efter kommunismens fall 1989-1991 har de som höll dess utopiska framtidsvision för helig, efter en tids trevande funnit ett nytt objekt att heligförklara, förtryckta minoritetsgrupper. All information som ifrågasätter dessa gruppers offerstatus – deras helighet – betraktas som hädelse och reaktionen blir därefter.

  Det går inte att förstå vår tid och dess problem, vare sig nationellt eller globalt, utan dessa sociologiska insikter, och det bästa och snabbaste sättet att fördjupa förståelsen är att läsa Jonathan Haidt, eller lyssna på hans föredrag.

  Med en dåres envishet lägger jag ånyo upp länk till hans presentation på Duke University från oktober 2016, det bästa föredrag jag någonsin hört: https://www.youtube.com/watch?v=Gatn5ameRr8

  Liked by 1 person

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Tyvärr inte, men kanske någon av läsarna har kontakter. Detta är en av giganterna inom moralpsykologi/moralfilosofi – i paritet med Steven Pinker – så bäst vore om Nordstedts eller något större förlag tog sig an honom och inte någon obskyr SD-förläggare.

    2018 kommer hans nästa bok där han lägger sina moralsociologiska aspekter på marknadsekonomi och företagsamhet. I samband med det kunde ju även ”The Righteous MInd…” ges ut i översättning.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Rune, du hittar åtminstone ett mycket bra koncentrat av The Righteous Mind, om du går till kvartal.se och klickar på ”Kvartals genvägar”. Där presenteras även två andra omtalade verk – av Francis Fukuyama och Steven Pinker.

    När dagens insikt nu börjar delas av allt fler här på DGS, så hoppas jag att Patrik skriver en krönika kring frågan vad vi faktiskt kan göra, så att vi får slå våra kloka huvuden ihop. Hur svårt det än verkar vara att påverka utvecklingen måste man kunna se möjliga handlingsinriktningar, både för sin egen och för andras skull.

    Gilla

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  När man själv konfronteras med direkta problem förorsakade av den situation som PE beskriver så inser man hur djupt ner i samhällskroppen problemen sitter. Det handlar nämligen om en drygt 50 år gammal sammansmältning av ideologi (vänster), byråkrati, politik och media. Att ändra på detta är en gigantisk uppgift som sannolikt inte är möjlig utan någon form av big bang. Det handlar nu inte bara om tyckande utan om starka ekonomiska band, starka släktband, massor av lagar och regler och inte minst ett stort antal människor i media, politik och byråkrati som har en världsuppfattning som de inte ruckar på i första taget

  Liked by 2 people

 8. Anna-Karin Hjelm skriver:

  Du har säkerligen helt rätt. Den frustration man upplevt i debatter med PK- religiösa, där dessa trots uppenbara fakta inte vill …..eller kan..se problemen, är vi nog många som känner igen. En övertygad människa kan man ju inte nå med fakta, men denne kommer till insikt förr eller senare ( och hävdar då att alltid haft denna åsikt…)

  Liked by 2 people

 9. larslindblog skriver:

  Man kan väl säga att (S) byggde upp ett parallellt samhälle där dom troende kunde leva helt i ”rörelsen” . Man kunde bo i HSB , arbeta inom fack , parti eller någon av ”rörelsens” industrier.
  Man handlade i Konsum , drack Cirkelkaffe ,åt Gomans chark , när man dammsög med sin Hugindammsugare var man klädd i Winson kläder . På kvällen tittade man på sin Luma TV .
  Helgerna kunde man dansa på Folkets Hus och blanda (sin medhavda sprit) med en läsk från Wårby. När livet var slut var det dags för Fonus att ordna begravningen , som annonserades i någon av A-pressens tidningar .
  Sossarna har en hel del drag av religiös sekt .Det är väl därför dom är så svåra att tala till rätta ?

  Liked by 1 person

 10. Christer Harling skriver:

  Aha – är det så det hänger ihop. Skatteslösarna och Skatteökarna förstår inte bättre.
  Tack Patrik för att du delar med dig av dina insikter.

  Låt oss börja med att pedagogiskt beskriva Lafferkurvan för sektmedlemmarna i S&S
  så att de kan börja förstå vart deras ” demokratiska styre” av Sverige leder till.

  Därefter göra benchmarking med andra länder med fungerande demokrati t.ex Schweiz.
  Halva skattebördan, 22% av BNP, jämfört med Sveriges officiella 43% ( högre i verkligheten
  om man också räknar in statens och kommunernas monopoltjänster som lagfart, pantbrev
  och VA-monopol)

  I Schweiz går tågen i tid, skolorna är bra och rättsväsendet inklusive polisen fungerar
  utmärkt.
  Detsamma kan inte sägas om dagens Sverige.

  Liked by 3 people

 11. Anders F skriver:

  Tro o tro… vet inte. Många av dem är godhetsberoende. Ärligt talat känner jag igen något av det där; i min ungdom (>30 år sedan) förfäktade jag många av åsikter om ”den vite mannens oändliga skuld” och hela det paktet. Det gäller liksom att hålla paradigmet under armarna.

  Liked by 1 person

 12. Lasse W skriver:

  Jag blir ledsen och arg när jag ser att journalister försöker lura mig. Eller manipulera mig. SvD har idag (Göran Eriksson) och igår (Tomas Lundin) hävdat att folk som är kritiska mot flyktinginvandringen i Sverige och Europa är ”oroliga” och ”rädda”. Underförstått är att de är det utan grund. De verkliga skälen till varför folk röstar på invandringskritiska partier och kandidater redovisas inte. Till exempel att det handlar om egna erfarenheter. Nej det handlar bara om en diffus ”oro” eller ”rädsla”. Det är arrogant och manipulativt. Lägg till att det nedsättande uttrycket ”populism” används frekvent. Och verkliga händelser som det nu aktuella våldtäktsförsöket intill ett flyktingboende i Tyresö förtigs. Men folk ser och hör och reagerar. Det är långt kvar till att jag återupptar min prenumeration på SvD.

  Liked by 4 people

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Här kommer ett förslag till en sekulariserad version av Herrens Bön i inläggets anda:

  Värdegrunden Vår, som är för oss alla
  Helgad varde Du.
  Tillkomme dess gemenskap.
  Ske Din vilja i Överheten namn i Sverige så och annorstädes.
  Vår dagliga välfärd giv oss idag
  och förlåt oss våra tvivel såsom och vi förlåta värdegrundens tvivlare,
  och inled oss inte i frestelse
  utan fräls oss ifrån ondo.
  Ty framtiden är Din och den politiska korrektheten i evighet

  Amen

  Liked by 2 people

 14. BjörnS skriver:

  Kanske är troende är korrekt term men mina associationer går snarare till en form av sektmentalitet. Kanske är det så tron formas. Man umgås bara med likasinnade, tar del av likasinnad information och trampar man fel så blir man utfryst av de rättänkande – sekten. Det är så jag tänker på etablissemanget och det är därför vi ser ett växande gap som dessutom inte etablissemanget kan förstå varifrån det kommer. Alltså måste väljarna utbildas, läxas upp eller hindras få inflytande. Sekten kan ju inte ha fel, inte sant?

  Varför går då så pass många väljare på sektens budskap? Svaret är nog ”Stockholmssyndromet”. Av någon obegriplig anledning börjar de kidnappade (väljarna) att sympatisera med sina kidnappare (etablissemanget). Tyvärr bidrar det till att det finns fler ”inpiskare” som går etablissemangets ärenden och som vill omvända de som inte drabbas av Stockholmssyndromet.

  Liked by 2 people

  • cmmk10 skriver:

   Nog var även kristendomen en sekt i början. De troende slöt sig samman i ”kyrkor” och försökte värva medlemmar – Jehovas vittnen och en del frikyrkliga har väl fortsatt i den traditionen.

   Gilla

 15. Bengt-Åke Wennberg skriver:

  Problemet är inte bara att de är troende. Problemet är att de desstom är rationella och kloka. Professorn i Lund – Mats Alvesson – har sammanfattat mekanismen i två ord ”Functional Stupidity”. (Läs hans bok ”Yhe stupidity paradox”) Det lönar sig att utåt sett inte veta bättre trots att man innerst inne gör det. Kanske gör både Patrk E och jag det fundamentala felet att tro att sådana personer vill bli talade till rätta, seriöst förstå och bidra till samhället. En sådan strategi är bara störande och problematisk. Sådana personer kanske bara vill hänga med strömmen och njuta av livet. De är kanske en majoritet. Problemen är då klassiska. Ju mer några får av livets goda desto fler krav måste de då uppfylla för alla de andra som bara vill flyta med. Ju större trycket blir på dem desto mer hyckleri och desto mer måste de försvara sina positioner.

  Liked by 2 people

 16. JL skriver:

  Huvudet på spiken.
  Har tappat sugen mer och mer sugen att försöka få de blinda att se. De har ofta bestämt sig, medvetetet eller omedvetet.

  Det ENDA jag tror kan ändra på övertygelsen är en känslomässigt stark upplevelse som går rakt emot den egna religionen.

  Typ ”islam är en religion som andra”. Några månaders fångenskap hos IS ändrar på detta. Eller, ”att män är den enda gemensamma nämnaren hos gruppvåldtäktmän”. En upplevelse som Lars Logans ger nog en ny världsuppfattning: https://m.youtube.com/watch?v=

  —-

  Hade en liknande upplevelse i utlandet för några år sen. En europeisk kvinna som vi hyrde ett hus av i Spanien. Hon bodde i huset intill på samma mark.

  Mycket trevlig, skärpt och driftig var hon.
  Trodde på parapsykologi (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Parapsykologi) gjorde hon också.

  Efter vi lärt känna varandra ägnade hon en del kraft åt att sälja in mig och min fru på konceptet.

  Till en början lät jag henne prata på och höll låg profil, tyckte relationen med hyresvärden kändes viktigare än att försöka få henne att förstå min syn. Höll inte med henne men lät henne berätta sina historier.

  Efter ett tag blev kunde jag inte hålla käften längre. Slängde fram alla rationella vetenskapliga argument som fanns mot flummet. Var som att prata med en vägg. Hon hade upplevt något, och det fanns inget jag kunde säga som fick henne att tro än något annat än hennes egna sinnen.

  Är det så med pk-isterna? Tveksamt. Deras övertygelse borde vara mindre starkt förankrad, men likförbannat är den stark. Lyckad indoktrinering från statligt håll.

  Så hur löser vi problemet då? Snabbstarta ett inbördeskrig i Sverige så folk får uppleva själva hur ett sådant känns? Se till att fler döttrar drabbbas av sexuellt våld utfört av MENA-män?

  Känner mig lite uppgiven och tror det kommer krävas tid och negativa erfarenheter innan de blinda börjar se.

  Liked by 2 people

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Tappa inte sugen JL, vinden har vänt!

   Det kommer dagar då även jag förtvivlar men ser man över ett lite längre tidsintervall är det tydligt att ett uppvaknande är på gång, kanske inte bland politiker men alltfler skribenter och borgerliga tänkare vågar tala klarspråk.

   Liked by 3 people

  • Sldy skriver:

   Den demografiska utvecklingen med att fler muslimer och många pk-medlöpare kan göra en pessimistisk, de vaknar inte upp förrän den dagen de röstat fram en muslimsk majoritet som raskt avskaffar demokratin och inför sharia. Slöj-inköpen hos de pk-trogna kommer att explodera, hellre islamist än Trumpist.

   Jag ser dock anledning till visst hopp, den första anledningen är att etablissemanget helt enkelt har fel, om allt. Den andra är att kärnan i pk-ismen är nihilism, det betyder att de inte tror på något och inte är villiga att offra något, mitt favoritexempel här är de 50 (femtio) Stockholmare som öppnade sina hem frivilligt, men med betalning, för migranter. Jag däremot har en mycket stark tro på konkreta värden och är villig att gå i döden för min familj. PK-iterna offrar inte ens sin egen semester för deras tro, den är mycket grund. Den tredje anledningen är att islamiseringen följer en fragmenterad plan, visst så har muslimska brödraskapet lyckats i någon mån med att infiltrera Sverige men muslimer börjar ju alltid att bråka, så nu har vi IS som är mera otåliga, och för många muslimer så är det helt enkelt haram att rösta på ett sekulärt parti, med kvinnliga representanter dessutom, så i takt med att förorten radikaliseras så kommer kanske röstdeltagandet ändå att vara lågt? Det ger lite tid för nationalkonservativa och andra skeptiker att åter ta kommandot innan muslimerna blir för många, som vi börjat se nu utomlands. En fjärde anledning är att jag tror muslimerna gjort felbedömningen att vi alla, eller nästa alla, är lika multikulturella och svenne-banan, och tycker att det är rätt att vända andra kinden till, det är inte min uppfattning att det är huvudfåran av den anti-muslimska rörelse som börjat formas, den kommer nog snarare att kasta ut muslimer vare sig de blir avrättade dit dom skickas eller ej, som ett exempel. De läger i Afrika som Danmark nu börjat diskutera är ett steg. Tar någon kommandot för hårdare tag så tror jag många kommer att nicka och andra hålla mun. Så visst hopp finns det.

   Lyssna på denna föreläsning av Scruton:

   Liked by 2 people

   • JL skriver:

    Pk-isterna tror nog på sin grej, jag tror till och med att flera själva ”tror att de skulle agera som de predikar”. Men som du säger visar det sig ofta i skarpt läge att tron inte betyder mycket när det kommer till kritan.

    Har själv samma favoritexempel, kombinerat med undersökningar som visade att 1/3 av Sveriges befolkning sa sig vilja ha en flykting boende hos sig utan ersättning. Oj, när det blev läge för konkret handling var det visst inte riktigt så intressant längre.

    Andra kul exempel finns från vanliga livet och investeringssammanhang. Folk försöker ofta övertala mig om investeringar. De skulle själva investera ”om de bara kunde” säger de. Intressant säger jag, och tillägger att jag nog kan hjälpa dem att fixa ett lån så de kan medinvestera tillsammans med mig. Hittills har jag inte förmedlat ett enda lån.

    Att ha åsikter är gratis.

    Betyder något på riktigt gör åsikterna sällan förrän du backar upp dem med verkliga handlingar, och egna uppoffringar.

    Ska jobba på att ha en mer en positiv syn på Sveriges framtid. Som ni säger finns det hopp, och tipping point är förhoppningsvis inte nådd ännu. Bortom media och politiker finns det MÅNGA skärpta människor som verkar ha insett att Sverige är på väg åt fel håll. Nästa val blir intressant och viktigt. Behöver en helt ny laguppställning.

    Gilla

 17. Rutger skriver:

  Är det inte så att etablissemanget och de centrala polititikerna varit ” religiösa ” under decennier. Skillnaden är bara att den avvikande verkligheten inte varit så påträngande, varför lögnerna och påhitten slunkigt igenom. Små mögelfläckar i källaren kan döljas enkelt med lite målarfärg, ges olika förklaringar, avledas med att visa hur fint det är i övrigt, eller tom viftas bort. Dock, när det står 10 cm vatten på källargolvet, så går det inte att stå emot för verkligheten har sparkat in dörren. Då spelar det ingen roll vad man säger för envar ser med egna ögon hur illa det är.

  De politiska partierna representerar kyrkor som avkräver hundraprocentig lojalitet av sina präster/politiker. Minsta avvikelse från partilinjen och man får sparken direkt. Systemet odlar alltså fram människor som saknar förmåga och intresse för den verklighet som avviker från trosuppfattningen.

  Till den del ovan stämmer så blir ingen förändring bland sjuklövern om man inte först sparkar ut översteprästerna i dessa partier. Att dessa verkligen vill fixa problemen i källaren är nämligen inte självklart för de tillhör en trosuppfattning där vattenproblem i källaren aldrig har, eller kommer, förekomma

  Liked by 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Exakt — detta började så smått redan på 1960-talet och grunden lades formellt med beslutet 1975 om att Sverige skulle vara ”mångkulturellt”!

   Konsekvenserna var i början rätt harmlösa, men skadeverkningarna har spritt sig närmast exponentiellt och är nu helt omöjliga att dölja såvida man inte både blundar och håller för öronen. Vilket är vad många människor gör.

   Man får gå tillbaka till 50-talet då Tage Erlander var statsminister, för att inse hur Sveriges nationella stolthet och sammanhållning har förfallit sedan dess.

   Liked by 1 person

 18. Tor Arne skriver:

  Manges frykt for populisme er forståelig når man tenker på den massive propaganda det har vært mot populisme fra MSM og etablissement i mange år. I propagandaen brukes også skremmende metaforer og historiske paralleller som er egnet til å fremkalle frykt, dvs. nazisme, fascisme, Holocaust, tsunami, kaos, spøkelse (spöke)

  Populisme = kaos
  http://www.thedailybell.com/news-analysis/by-seizing-the-definition-of-populism-reuters-warns-us-of-chaos-to-come-2/
  http://www.reuters.com/article/us-usa-election-populists-analysis-idUSKBN1341I1

  Populisme=nazisme
  http://www.thelocal.at/20161126/auschwitz-survivor-asks-austrians-to-remember-past-when-voting

  ”Populismens spöke”: http://www.rosenberg.se/new-page-5/

  Noe som er interessant i Vesten er hvorfor kommunismens brutalitet har fått så mye mindre omtale enn nazismens brutalitet. ”Sverige är dubbelmoralens hemland, ingen annanstans paras lika entusiastiskt motstånd mot perifera högerextremister med en lika öronbedövande tystnad och passivitet mot vänsterextremismen. När Kjell Albin Abrahamson påtalade detta möttes han ofta med tystnad. Eller av kvävda skratt över jämförelsen mellan nazism och kommunism.” http://www.gp.se/ledare/tack-kjell-albin-f%C3%B6r-att-du-st%C3%A4dade-upp-1.3824946

  Vestens ”överideologi”, PK-ismen, er en videreutvikling av marxismen, skriver professor Kjell-Olov Arnstberg: https://morklaggning.wordpress.com/2016/11/26/en-teori-om-politisk-korrekthet/

  Former Czech President Klaus: EU Resembles Old Communist Regime
  http://www.breitbart.com/london/2016/11/05/former-czech-president-slams-orwellian-eu/

  Former Soviet Dissident Warns For EU Dictatorship
  https://www.brusselsjournal.com/node/865

  Mikhail Gorbachev: “The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe.”

  Liked by 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Exakt — som jag redan påpekat X antal gånger: ”PK-sekten” har sina rötter i postmarxismens idéer om ”den vite mannens skuld”, kort sagt ett evigt skuldbeläggande av i-världen för dess koloniala äventyr för 100-tals år sedan. Detta kombinerat med radikal kristen ”befrielseteologi” som bygger på en extrem tolkning av det kristna budskapet om att tjäna sin nästa.

   Resultat: en giftig, frätande soppa som förstör vårt samhälle inifrån.

   Liked by 1 person

 19. Hortensia skriver:

  Suveränt beskriven, supersmart förklaring till Sveriges snabbt eskalerande förfall, Patrik!

  Johan Westerholms Ledarsidorna.se erbjuder ytterligare skrämmande läsning om hur ändamålen anses helga medlen i den samhällsfarliga, nyväckta, politiska tron på etablissemangets egen, förment överlägsna betydelse. Sorgligt att SD tycks stämma in i den osynkroniserade PK-kören.

  http://ledarsidorna.se/2016/12/ar-tryck-och-yttrandefriheten-vid-vags-ande/

  PK-tro utesluter dock inte andra religiösa övertygelser – snarare tvärtom – och JW har tidigare upplyst sina läsare om stötande odemokratiskt, religiöst inflytande över svensk politik:

  ”Skälet till varför socialdemokraterna kommer fortsätta tillåta särintressen som religiösa övertygelser en särställning före andra, bredare, grupper är bland annat att Stefan Löfvens fru Ulla har en bakgrund som assistent till Carin Jämtin men sedan han blev vald ordförande är heltidsanställd som kyrkopolitisk ombudsman med bas i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

  Jämtin har även som anställd som organisationssekreterare Alaa Idris i vars intressen inte heller detta ligger. Idris ansvarar i partiet för utformningen av partistadgarna och har sin bas i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet samt i den numera rikskända moskén i Örebro. En av de moskéer som är överrepresenterade i att ha medlemmar som utnyttjat den som samlingspunkt och som senare dykt upp som jihadister i Syrien i DAESH / IS sold. Socialdemokrater Tro och Solidaritet har en mycket lång historia i att lova bort riksdagsplatser samt införa särlagstiftning till förmån för organisationer närstående det Muslimska Brödraskapet.”

  http://ledarsidorna.se/2016/04/sekular-socialdemokrati/

  Dags för en politisk reformation?

  Liked by 4 people

 20. Staffan Persson skriver:

  Det är den nya religionen i en postkristen tid,en sorts gnosticism.”Insikt” om den rätta vägen som ska ersätta den gamla dåliga världen med en ny och bättre.Detta är troende människor.Givetvis finns det opportunister och cyniker bland dem,men dessa skulle ha sökt upp andra projekt utan de troende.Det är dessa troendes förnumstiga värld som i dagens utmaningar kör mot en vägg.Det innebär inte att man ska älska de ”icke-troende”,men där handlar det om varelser i Vår Herres Hage med varierande förrtjänster och brister,inte om ”de invigda”.

  Liked by 1 person

 21. Hovs_Hallar skriver:

  [Irenius] anser att värdegrunden inte bara, som jag ser det, är ett fjolligt och innehållslöst hugskott utan i stället något att i hängiven andakt kontemplera. En gång för länge sedan såg jag en gammal kvinna i Spanien be till ett helgon med sådan inlevelse att jag blev alldeles rörd över hennes tro.

  Grattis — då har du kommit till samma insikt som även jag uppnått — och det var nog ekonomen Tino Sanandaji som hjälpte mig förstå detta, har jag för mig.

  ”PK-sekten” uppvisar alla kännetecken för en pseudo-religiös sekt. och min gissning är att den kunnat uppstå därför att kristendomen inte längre fungerar som gemensam sammanhållande värdegrund i samhället. Visst, våra sociala umgängesregler sammanfaller i stort sett med de kristna värdena men vad som saknas är själva hängivenheten, känslan av att ingå i en större GEMENSKAP.

  PK-sekten har just den funktionen för folk som känner sig lite vilsna — plus att diverse opportunister hakar på denna rörelse för att skaffa sig popularitet och fördelar.

  Resultatet blir en ”dumskallarnas sammansvärjning”, en flodvåg av fanatism som går på tvärs mot allt sunt förnuft och närmast kan jämföras med kulturrevolutionen i Maos Kina på 1960-talet — eller med häxprocesserna i Sverige på 1600-talet.

  Liked by 3 people

 22. Lasse Forss skriver:

  Ja, så här är det. Efter stormen Haiyan, som drabbade Filippinerna skrev Eva Franchell ett snyftreportage att vi måste ändra vårt sätt att leva för att undvika liknande katastrofer. Haiyan var givetvis världens kraftigaste storm. Jag skrev till henne och påpekade att det har funnits betydligt kraftigare stormar. Och berättade att en storm i Japan 1281 skördat 65000 offer medan Haiyan tog drygt 6000. Och att världsbefolkningen på 1200-talet uppgick till 400 miljoner och mu till 7 miljarder. Jag berättade också hur Johan Rockström ljög i en rapportering om Sandy (som drabbade New York) och jag tyckte att hon skulle granska honom lite noggrannare. Jag fick följande svar: ”Johan Rockström ljuger inte. Jag har följt klimatet sedan mitten av nittiotalet och jag vet att det är människans utsläpp av växthusgaser som orsakar klimatförändringarna”.
  Eva Franchell behöver alltså inte ta reda på någonting. Hon vet redan.

  Liked by 5 people

 23. hemmnet2014 skriver:

  Och om de är troende…Var går de för att bedja och finna gemenskap ?
  Twitter, facebookgrupper och intersektionella stödgalor ! Halleluja ! Likes ! Likes ! Likes ! Allt åt alla ! Och evig fördömelse åt kättarna !

  Tack PE för ännu en nyttig/rolig/skrämmande analys

  Liked by 3 people

 24. Aldor skriver:

  Helt riktigt! Följande lilla bok förklarar i detalj vad PK-ismen är och hur den fungerar: Bruce G Charlton,”Thought Prison:the fundamental nature of Political Correctness.” http://thoughtprison-pc.blogspot.nl/
  Efter att ha läst den slår mig PK-sektens beröringspunkter med islam, del av förklaringen till svärmandet och ”förståelsen”?

  Liked by 1 person

 25. Steven Jörsäter skriver:

  Horror vacui!

  Man har kunnat studera flera faser av den Svenska Kyrkans reträtt. Den började för länge sedan, kanske redan för 150 år sedan. Under lång tid skedde detta som en respons på civilsamhällets utveckling. Sedan 1960-talet har man kunna iaktta en alltmer oordnad reträtt som det senaste decenniet har resulterat i en vild flykt från de gamla ståndpunkterna. Ett vilset sökande har har blivit resultatet. Ingen radikal idé tycks numera för dum för att inte kunna omfattas av kyrkan.

  Det väldiga tomrum som efterlämnades pockade på att fyllas av något. Den stora majoriteten svenskar som länge har uppfattat sig själva som sekulariserade är mycket mer påverkade av religionen och centrala plats i vår kultur än de vill erkänna. Det är bara att börja med veckans indelning och våra högtider så framträder mönstret strax. Och människor är långt mindre rationella än de inbillar sig.

  Men nu råder alltså ett stort tomrum. Det anger en obalans. De gamla fysikerna talade om horror vacui, skräcken för tomrum, för att förklara varför det är så svårt att skapa ett vakuum.

  Detta gäller även för människor. Tron på socialismens frälsning intog detta utrymme för en del. Den kanaliserades länge till något någorlunda harmlöst genom den svenska socialdemokratin. Men efter Berlinmurens fall blev det svårare att förneka det uppenbara. Man kom att hänge sig åt andra religioner. Miljön, feminismen och en genomnaiv internationalism har fyllt detta tomrum allt mer och för allt fler. En dyrkan av de svaga är också en central komponent. Därför kan vi i allt högre utsträckning bevittna en minoriteternas tyranni där deras intressen i alla avseenden är något som vi förväntas underkasta oss.

  Så ja, jag tror att du har rätt. Det är en slags religion. Det är intressant att vänstern har myntat uttrycket faktaresistent. För det är ju precis det som karakteriserar allt detta. Det här är inget annat än det vi kallar pk.

  Religionstanken förklarar varför det är så omöjligt att resonera med meningsmotståndare. Och varför de helt enkelt inte vill ha någon debatt. Det är det som gör problemet så enormt.

  Det här synsättet fungerar även internationellt. Här har sekulariseringen gått långsammare än i Sverige. Vårt land är som vanligt värst. Men precis samma utveckling pågår och resultatet blir detsamma.

  Vår mission måste bli att försöka få tillbaka samhällsdebatten på ett intellektuellt plan där idéer kan brytas och diskuteras. Det är ett förutsättning för hela vårt samhällssystem. Annars är vi illa ute.

  Liked by 4 people

 26. Trodé skriver:

  Det var förstås en kulturchef som yttrade sig om politiks populism.
  Vad vet en person om politik som har studerat litteraturer, målning och klassik musik hela livet i välbärgade kvarter?
  Jovars, kultur i den meningen sysslar de inte med numera. De bedriver politisk propaganda för vänsteråsikter. I deras terminologi finns några nivåer av nedsättande benämningar på meningsmotståndare.

  Populism och populister är skällsord i nivå ett. De riktar sig mot sådana som framför åsikter som många väljare gillar. Fy och skam för sådan lättsinnig politik!
  De flesta partier har för länge sedan struntat i vad väljarna tycker. De försöker uppfostra väljarna med ”rätta åsikter” och får nästan hundraprocentigt stöd av gammelmedias kulturavdelningar.
  Jag trodde ett tag att alla partier vill framstå som populära hos väljarna, men inser att det är fel.

  Främlingsfientlighet och högerextremism är begrepp i nivå två, som kulturarbetarna öser över meningsmotståndare när de anser populism är för milt.

  Tredje stegens smutskastning är rasism, nazism och extrema högerfigurer och i ovissa fall uppföljning med artiklar i pressen.. Det brukar drabba sådana som vågar demonstrera för sina åsikter. Repressalierna blir vrål, stenkastning och skadegörelse i syfte att skrämma och överrösta demonstranter med ”fel” åsikter.

  I förlängningen innebär dagens kulturpolitik att alla goda svenskar måste gilla obegränsad invandring med främmande värderingar, som lett till låg levnadsstandard och konflikter i länder invandrarna lämnat. Deras värderingar skall nu införas här med samhällets och kulturarbetarnas stöd.

  Liked by 2 people

 27. Agneta Berglöw skriver:

  Här o var i Sverige är benämningen populism högaktuellt att diskutera vad populism är.Enl Akademins ordlista betyder populism en rörelse so bygger på utbredd politisk missnöjesopinion.
  I Borås går insändardebatten hög efter att att Boråstidningens chefredaktören i en krönika söndagen 27/11 blandat ihop vad demokrati och populism är.
  Detta mot bakgrund av en namninsamling av vanligt folk, bland vanligt folk att vi vill bevara Folkets hus där ansvariga politiker skall bygga om huset till ett Kongresshus.
  Namninsamlingen gav 9.500 namn o nu har ansvariga politiker anlitat ett företag som skall granska att alla uppgifter finns med,ett urval av de som satt sitt namn blir oxå uppringda upp för att efterhöra att de inte blivit tvingade,otrevligt bemötta vid påskriften.Denna kontroll springer iväg på 83.000 kr
  Ett skrämmande misstänksamhet från politikerhåll,en kränkning av de som samlat namnunderskrifterna.
  Undertecknad har själv samlat namnunderskrifter på ett artigt o belevat sätt o inte tryckt upp någon mot väggen med orden;skriver du inte på så……..

  Liked by 2 people

 28. MartinA skriver:

  Visst är Irenius och hennes anhang är troende. På den egna nyttan. På hyckleriets saliggörande förmåga att berika dem själva. De börjar där. Och anpassar sedan alla andra trosartiklar efter vad som gynnar fundamentet i deras tro. Mer status och pengar till Irenius. Mindre risk och kritik åt Irenius. Det är fundamentet i hennes ”tro”.

  För hade hon verkligen varit ”troende” så hade hon agerat som hon lärt. Till exempel genom att skaffa sig fler kvadratmeter per krona i en annan förort än där hon troligtvis bor. Men det gör hon ej. Därför att hon tror inte ett skit på det hon säger. Hon funderar bara på vad hon ska säga för att få fler belöningar. För att uppfylla grundatsen i hennes religion. ”Irenius”.

  Liked by 1 person

 29. Katarinastjärna skriver:

  Jag tillhörde denna skara troende tills för några månader sedan.
  Jag var en av dem som valde att engagera mig ideellt i flyktingar och gick med i språkgruppera och lärde känna flera flyktingar från Syrien.
  Någonstans på vägen började det skava.
  Dessa syriska familjer kom direkt från Saudiarabien där de bott och arbetat. Då har man väl inte flytt krig och bomber? Men PUT har de fått likaväl ändå.
  De tar emot bidrag och ansöker om extra bidrag för glasögon mm.
  Samtidigt som de berättar om sina stora förmögenheter, sina företag och flertalet hus som de äger i Syrien, som släktingar passar under tiden de är borta.
  Jag förstår faktiskt inte vad de gör i Sverige.
  Om de bara är här på en enda lång semester.
  De lever helt arabiska liv och trots 3 år i Sverige kan man inte föra ett samtal på svenska med dem.
  En av dem har en vuxen dotter som inte alls talar svenska och som sitter hemma efter skolan och väntar på rätt friare. Hon får så klart inte cykla eller utsätta sin oskuld för minsta lilla hot, för då skämmer hon ut familjen.
  De andra familjerna har förklarat varför de angett fel ålder på sina söner. De uppger till migrationsverket att sönerna är några år yngre så att de ska kunna utnyttja bidragssystemet längre. Dessa är alltså inte ensamkommande män, utan har sina föräldrar med sig och jag undrar hur mycket pengar det kostar oss svenska skattebetalare.
  Jag träffar också de som flytt bomber och som från dag ett i Sverige gått till biblioteket och börjat självstudier i svenska och som arbetar och försörjer sig och sina familjer.
  Men någonting är fel på migrationsverket och deras tillämpning av utlänningslagen och asylhanteringen…jag vågar inte dryfta mina tvivel bland vänner för då hotar de att säga upp vänskapen. De tror att jag per automatik blir sverigedemokrat bara genom att ifrågasätta asylhanteringen.

  Liked by 5 people

  • MartinA skriver:

   Men även ”riktiga” flyktingar. Och asylrätten. Skall vi svenskar verkligen tvingas ge upp vår egen trygghet och de pengar vi har tjänat ihop och ge upp rätten till vårt land. Bara för att andra människor har haft otur?

   Alltså, jag kan förstå att det finns en poäng i att ge en tillfällig fristad till människor som har gått ur sin väg för att protestera mot en otäck regim. Men asylrätten är ju inte alls sån, den skall ju tvinga att ta hand om miljoner människor som bara har haft otur? Oavsett missbryket, det leder ju till att sverige blir hela världens socialbyrå. Tills vårt land inte finns längre. Tills vi inte finns längre. Är det verkligen rätt? Har inte vi rätt att finnas till som folk också? Och om inte, varför inte? Varför just nu, efter tustentals år? Fick vi någon hjälp från syrierna när de var världens rikaste land och vi var världens fattigaste, som det ju har varit under större delen av historien?

   Liked by 1 person

 30. Fredrik Östman skriver:

  Ta den insikten ett steg längre och inse att det mesta du tror om din omvärld också är förljuget och påhittat. Vi har som människor inte utvecklats till att förnimma verkligheten på ett pålitligt och korrekt sätt. System 1 dominerar system 2, och system 2 missbrukas å det grövsta till att hitta på rationaliseringar av dumheterna som system 1 hittat på genom missuppfattningar som anchoring, confirmation bias o.s.v.

  Inte för att jag tror att du eller jag är lika förljugna som PK-eliten, men principen är densamma. Självdisciplin krävs för att låta insikter ur sinnevärlden sudda ut tankens missfoster ur vårt medvetande. Eller helt enkelt ovedersägliga möten med verkligheten. Verklighetens folk kan inte kosta på sig så mycket fria fantasiser som en intellektuell, inbäddad med gelikar i ett ulligt nätverk av sinekurer på statliga institutioner. Bristande intelligens kan också hjälpa en att stanna på jorden, eftersom man inte alls klarar av att hitta på lika sofistikerade rationaliseringar. Här kan man emellertid få hjälp av de smartare om de har varit snälla nog att hitta på ideologier: franchise-ar på rationaliseringar och livslögner som var och en kan taga till sig med ett minimum av anstängning.

  Liked by 2 people

  • BjörnS skriver:

   Det är just därför statistik och data är så viktigt. Då kan man åtminstone börja nysta i vad som är sant eller inte och man kan belysa olika perspektiv. Utan data har vi bara olika upplevda sanningar som står mot varandra, och det är så etablissemanget vill ha det. Då anser de sig ha tolkningsföreträde.

   Bloomberg: ”In God we trust. Everyone else, bring data”.

   Liked by 1 person

 31. Fredrik Östman skriver:

  Angående möjligheten eller medlen att övertyga andra om att ens egna påhitt är bättre än de som de har råkat drabbas av är möjligheterna begränsade men inte obefintliga. Scott Adams har ägnat sin blott åt att utreda detta under det senaste året. Han har bl.a. pekat på hur Hillarys kampanj fått understöd av psykologen Roberto Cialdini, medan Donald Trump är en enastående övertygare på egna meriter.

  Det senaste exemplet på Donald Trumps övertygningskonster, eller kanske hans kampanjstabs i San Antonio, var att de skickat riktad Facebook-reklam till unga, kvinnor och svarta med anpassad negativ information om Hillary — inte för att övertyga dem om att de skall rösta på Donald Trump, utan för att få dem att tappa sugen och stanna hemma i stället för att gå och rösta. Allt tyder på att denna övertygning har fungerat.

  Liked by 1 person

 32. Johan skriver:

  De senaste 30 åren har jag ett oändligt antal ggr hört när journalistkåren blivit anklagade för att vara vänster. Aldrig har en endaste representant medgett att så är fallet. Aldrig.
  Aldrig har jag heller hört någon anklaga journalistkåren för att vara höger. Aldrig.
  Vanliga ateister drar då den empiriska slutsatsen att journalistkåren är VÄNSTER-TROENDE.

  Liked by 1 person

 33. Olof B skriver:

  Det handlar om kognitiv dissonans.

  PK-människor ser sig inte bara som goda, de ser sig som smartare och mer upplysta än t.ex. ”gamla vita hetero-män”. De förstår något som dessa inte förstår, de har kommit längre i utvecklingen, de har sett ljuset.

  När verkligheten inte stämmer med deras självbild drabbas de av kognitiv dissonans. Skulle de acceptera verkligheten som den är så skulle de vara tvungna att helt omvärdera sin självbild. Det skulle vara de ”gamla vita hetero-männen” som hade rätt och de själva som förstod mindre, låg efter i utvecklingen och inte skådat ljuset. En sådan omvärdering skulle vara alltför omvälvande och knäckande för dem och således omöjlig att ta till sig.

  Från Wikipedia: Det mest kända fallet i tidig forskning av kognitiv dissonans beskrevs av Leon Festinger och andra i boken When Prophecy Fails, 1956. Författarna trängde in sig i en grupp som väntade sig ett överhängande slut på världen på ett visst datum. När deras förutsägelse misslyckades, splittrades inte rörelsen utan växte i stället. Genom att dela sektåsikter med andra, fick de acceptans och minskade därmed sin dissonans.

  Läs Scott Adams blogg http://blog.dilbert.com/post/153559105081/a-lesson-in-cognitive-dissonance

  Liked by 2 people

 34. Lars Holmdahl skriver:

  För den som vill dyka in i problematiken vill jag rekommendera boken ”Pathological Altruism” ISBN 978-0-19-973857-1. I bokens samling av vetenskapliga artiklar försöker de 44 författarna förklara hur det kommer sig att människor med goda avsikter utför handlingar som skadar dem de vill hjälpa, och också ofta dem själva. En delförklaring går ungefär så här:

  Alla människor agerar självförstärkande på så sätt att vi finner att vissa beteenden ger oss behagliga känslor, som vi strävar att förstärka genom att upprepa beteendet. Vi utvecklar ett beroende. I de flesta fall är detta produktivt och nyttigt. Men några människor fastnar i skadliga beteenden, spelberoende, beroende av narkotika, etc. Vissa upplever ett rus av att bli arga, förorättade, och av att ”ha rätt”. De självrättrådiga, PK-människorna, godhetsposörerna, de är beroende, de är missbrukare.

  Vid missbruk har känsla och förnuft separerat och känslan vunnit. Man utför handlingar som ger välbefinnande, trots att de är förnuftsvidriga. Via sociala medier får man ständigt bekräftelse från andra missbrukare. Det är en så underbar känsla, faktiskt den största många känner. Tror f-n de inte vill bli av med den och därför riktar stor ilska mot den som hotar deras sköna känsla.

  Liked by 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Kan tilläggas, att hos människor med patologisk altruism är den del av hjärnan, som är förkrympt hos människor med psykopati, istället större än hos normala människor.

   Dock känns det inte bra att ge människor med underliga åsikter en psykisk diagnos. Spåren förskräcker från t ex Sovjetunionen där man ansågs sinnessjuk om man inte var lycklig över att leva i en kommunistdiktatur.

   Torde väcka en del internationell uppmärksamhet om merparten av riksdagsledamöterna och journalistkåren skulle tvångsvårdas på mentalsjukhus.

   Gilla

 35. Sixten Johansson skriver:

  Nästan alla infallsvinklar som jag har studerat de två senaste åren har pekat i den här riktningen. De sista pusselbitarna föll på plats när jag läste Karl-Olov Arnstbergs två briljanta texter ”En teori om politisk korrekthet” (26 nov) och ”Media” (12 nov). Läs dem! Om ni dessutom läser hans inspirationskällor, två böcker av Bruce Charlton (texterna finns på nätet), så kommer ni att sitta förstummade och chockade.

  Skala först bort de rent mänskliga bitarna: girighet, hyckleri, maktspel, prestige, okunnighet, levebrödet, interna och externa konspirationer osv. Då återstår en ny, mjuktotalitär överideologi, ett religionssubstitut, av ett slag som aldrig tidigare har funnits. Det är en sammansmältning av muterade fenomen som godhetsutopism, snällism, feminism, kulturmarxism, identitetspolitik, massmedieretorik, flockbeteende osv. Alla samhällsmaskinerier i Sverige är gravt påverkade av detta märkliga, ytligt sett goda, altruistiska, humana tänkande. Det påtvingas, internaliseras och laddas med känslor, öppnar sig inte för logiska, konsekvensvärderande argument.

  Det farligaste är att hela denna överideologi är djupt destruktiv, obönhörligen samhällsförstörande, utan att dess bärare förmår se det. De är eller gör sig blinda för de oräkneliga motsägelserna, absurditeterna, i ideologins kärna och dess förlängning. Hela religionssubstitutets tillväxt har pågått i decennier och dess natur skulle aldrig ha blivit så uppenbar, om inte probleminvandringen och den andra destruktiva religionen, islam, hade invaderat västländerna. Nu kommer demografin, våldet och polariseringen att kraftigt påskynda det sönderfall, som ändå skulle ha kommit.

  Tillvänjningen kan liknas vid en psykos, som fortskrider oändligt långsamt och utan att vardags- och yrkeslivet påverkas. Dag för dag minskar kontakten med verkligheten och en ständigt omtolkad, önskad, idealiserad verklighetsbild tar över i hjärnan, godkänns och förstärks av den stora liktyckande flocken. Den här religionen har ingen gud och den är rent nihilistisk. Den kan inte ens skapa riktiga ledare, eftersom hierarkier, auktoritet och ledarskap förkastas. Dess ”ledare” är bara temporära språkrör, staffagefigurer eller mobbledare. Dess motståndare betraktas som onda undermänniskor, avfällingar eller demoner som Populismen, Högerextremismen, Nationalismen eller självaste H-zombien, som har vaknat. Apokalyptiska stämningar väcks lätt även hos ”de goda”, inte bara hos oss dissidenter.

  Det här religionssubstitutet manifesterar sig på olika vis, men vill närmast göra hela befolkningen till barn och kvinnor, infantiliserade och feminiserade hen-personer, som i socialist-utopistisk snällistisk anda delar övertygelsen att om bara tillräckligt många tänker och talar som de, så blir världen automatiskt god för alla. Men verkligheten är i längden obarmhärtig och utan mogna vuxna, utan auktoritativt och kunnigt ledarskap och utan realitetstestning kan vår nuvarande civilisation inte överleva.

  Liked by 5 people

 36. gmiksche skriver:

  Jag tror att Patrik och ni alla andra har fel.

  Irenius är både namne med och sentida efterföljare av den helige Irenaeus. Han var biskop i dagens Lyon på 200-talet. Hans mest kända verk är Adversus Haerenses, en brandfackla mot den heretiska gnostiska läran. Han var den förste eller åtminstone bland de allra första som företrädde uppfattningen, att biskopen i Rom var något förmer än sina kollegor och att de fyra evangelierna var den kristna lärans grundbultar. Irenaeus blev en av grundarna av den kristna katolska ortodoxin.

  Lisa Irenius är stark i tron hon med. En värdig företrädare för PK-ortodoxin. Det fattas bara att hon helgonförklaras. Men det kommer.

  Gilla

 37. Björn Bergström skriver:

  I dessa de sista dagarna får låneslavarna absolution genom att ”staten” ger ovillkorlig ”kärlek” till främlingar. Den som låneslavarna inte är kapabla att ge sina närmaste.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.