Moskéer bör övervakas

mohamed omar

Mohamed Omar

I november förra året sa statsminister Stefan Löfven att vi svenskar har varit naiva om hotet från den jihadistiska terrorismen. Det är en sanning med modifikation. Visst har Löfven varit naiv, hans parti valde ju till och med in Omar Mustafa, tidigare ordförande för Islamiska Förbundet, i sin partistyrelse. Men andra har varit vakna och varnat.

Löfven tänkte också öka möjligheterna till övervakning. ”Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister”, sa han vidare och meddelade att han ville utreda ökad kameraövervakning på särskilt utsatta platser, till exempel vid ”religiösa lokaler”, det vill säga moskéer. Nu har det gått ett halvår och mig veterligen har ingenting gjorts. Sverige ska inte bli en fristad för terrorister, sa statsministern. Vad då ska inte? Sverige är redan ett terrornäste.

I början av december 2015 avslöjade Gefle Dagblad att Al-Rashideen-moskén i Gävle finansierats av en stiftelse i Qatar som också finansierat Al-Qaida i Irak, det som sedan blev Islamiska staten (IS). Gävlemoskéns imam Abo Raad hyllade Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. Han stod också bakom en salafistisk hemsida som förespråkade stränga sharialagar. Enligt hemsidan är det förbjudet för en muslim att bli vän med en ”otrogen”, att delta i demokratin och att fira jul, det vill säga man förespråkar segregation och hat mot den svenska kulturen.

I december 2015 publicerade Expressen uppgifter om ”biståndsarbetaren” Ihab Hallak som samlat in 870 000 kronor i Stockholmsmoskén på Medborgarplatsen till Al-Qaida i Syrien. Hallak uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige. Det är inte första gången Islamic Relief nämns i svenska medier i terrorsammanhang. I oktober 2013 rapporterade flera medier att Haytham Rahmeh, imam och främste religiöse företrädare i Stockholmsmoskén, smugglade vapen till jihadister i Syrien med anknytning till Muslimska brödraskapet. Rahmeh har suttit i hjälporganisationen Islamic Reliefs styrelse tillsammans med Omar Mustafa, den tidigare ordföranden för Islamiska Förbundet.

Imamen i Sveriges största moské har smugglat vapen till jihadister! Det är ingen liten sak. Det är samma moské som får besök av alla från toppolitiker till skolklasser. Islamiska Förbundet är enligt terrorexperten Magnus Norell en del av Muslimska Brödraskapets nätverk i Europa. Brödraskapet grundades 1928 i Egypten och dess mål är ett världsomspännande kalifat, en panislamisk stat.

Även Örebromoskén har finansierats av den salafistiska, Al-Qaida-anknutna välgörenhetsorganisation i Qatar, rapporterade Sveriges Radio för ett tag sedan. En av de mer respekterade salafitiska imamerna som varit verksamma vid Örebromoskén heter Abu Abdullah. Han plockades in av Säpo i sommaren 2015, misstänkt för att rekrytera ungdomar till jihadism. Abu Abdullah är släkt med Abo Raad i Gävle.

Abo Raad är välkommen i flera moskéer i Sverige där han åtnjuter stor popularitet bland unga muslimer. I den stora Uppsalamoskén både predikar han och håller i studiecirklar. När Upsala Nya Tidning kontaktade moskén och undrade hur de kunde låta en så pass extrem imam hålla till där svarade de att de inte alls tyckte han var extrem.

I juni i år dödades en 21-årig jihadist i Aleppo i Syrien. Den unge mannen kom från Eskilstuna där han innehade styrelseuppdrag för Eskilstuna Unga Muslimer, en medlemsförening i Sveriges Unga Muslimer (SUM). Han var också son till imamen vid Rahmanmoskén i staden. Ibrahim Ly, som suttit i styrelsen för Eskilstuna Unga Muslimer, och också undervisar i moskén, har gjort reklam för Islamiska staten på sociala medier.

Problemet finns i hela Europa. Efter den jihadistiska massakern i Paris i november 2015 utlyste Frankrike undantagstillstånd. En åtgärd man vidtagit är att stänga ner moskéer. I razziorna mot flera moskéer har polisen beslagtagit jihadistisk propaganda, vapen och ammunition.

På morgonen den 15 november i år genomförde tysk polis en stor razzia mot moskéer, lägenheter och andra lokaler med anknytning till den islamiska organisationen ”Den sanna religionen”. Organisationen är salafistisk, det vill säga den strävar efter att följa Koranen och profeten Muhammeds lära till punkt och pricka. Inga moderna idéer är tillåtna.

Eftersom de strävar efter att vara trogna Muhammed ägnar de sig åt mission. De är synliga på gator och torg runt om i tyska städer där de delar ut Koraner och försöker övertyga tyskar att konvertera till islam. Men säkerhetspolisen menar att de också har andra, farligare aktiviteter. De rekryterar unga muslimer att ta till vapen i jihad, det heliga kriget. Enligt inrikesministern ska minst 140 personer som har haft koppling till denna islamiska organisation ha rest till Syrien och Irak. I samband med razzian hittades bland annat machete-knivar. En sådan kniv användes i juli i år då en syrisk asylsökare mördade en gravid kvinna och skadade två andra i Reutlingen nära Stuttgart.

Och det var inte första gången. I juni i år hittade tysk polis ett enormt vapenförråd i närheten av en moské i Nordrhein-Westfalen. Det var inte bara knivar den gången utan vapen ämnade för riktiga krig. Risken är, att när Islamiska staten trängs tillbaka, att jihadister genomför mer organiserade och varaktiga attacker i Europa, till exempel genom att ockupera en stadsdel, en viktig byggnad eller installation. Tusentals unga muslimer med europeiska medborgarskap har skaffat sig vapenövning och stridserfarenhet i Syrien och Irak.

Jag föreslår att vi håller ett vakande öga på vissa moskéer, särskilt de med salafistisk inriktning, för att kartlägga jihadistisk indoktrinering och rekrytering. Den kanske inte sker direkt i moskén, men på andra platser av personer med anknytning till moskén. Moskéer används av olika islamiska grupper som ett ställe att nätverka på, att möta nya människor. Även biståndsorganisationen Islamic Relief borde sättas under lupp. När två personer som varit aktiva i organisationen, varav en av dem suttit i styrelsen, visat sig vara inblandade i jihadistisk terrorism, är det något som inte står rätt till. Finns det mer dolt under ytan?

Vi har inte resurser att övervaka alla, men vi vet att det jihadistiska terrorhotet framför allt kommer från den salafistiska miljön. Därför bör den ringas in och prioriteras.

18 reaktioner på ”Moskéer bör övervakas

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Nog är vi fortsatt naiva,
  som ej sparkar ut denne oduglige Statsminister!

  Sveriges sämste någonsin,
  en Marionett i ett Feministiskt nätverk…

  Som tycks vara oförmögen att tala klarspråk, där det verkligen skulle behövas,
  då partiet behöver precis Allah röster,
  för att kunna hänga kvar vid köttgrytorna!

  Men han tittar bara i backspegeln hela tiden,
  medan han kör rakt mot (S)tupet i full fart!

  Liked by 3 people

  • L skriver:

   Ja, nog låter vi oss luras av politikerna.
   Jag läste i en kommentar till en krönika på Ledarsidorna häromdagen följande:

   ”Politiker ljuger som hästar travar. Men vad är det då för skillnad på politiker och hästar?, Jo, hästar kan inte sko sig själva”

   Gilla

 2. Sldy skriver:

  Moskeer bör förbjudas. hade det gällt någon annan ideologi så hade man lätt insett att det som föregår i moskeerna, jag gissar i 100% av dem, är hets mot folkgrupp, eftersom det är kärnan i den kampskrift de följer. Det är som att ha bönelokaler där man predikar Mein Kampf.

  Liked by 6 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Varje moské där någon form av hatpropaganda eller agitation mot svensk grundlag som sådan (d.v.s. för någon form av scharia) uppdagats skall stängas och byggas om. När det sedan gäller tillstånd att bygga nya moskéer skall detta betingas med bygget av en kyrka i ett muslimskt land. Dessa åtgärder står inte i motsättning till religions-, åsikts- och mötesfrihet.

   Liked by 2 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Stänga eller varför ej riva, om man predikar hat mot väst?

    Tillåt ej ett enda nybygge med salafistisk ”sponsring”…

    Utbyte låter bra, då slipper vi fler!

    Gilla

 3. Sven skriver:

  Tack för informationen om moskéerna etc. Här ser vi exempel på Löfvens handlingsförlamning. Han lovar saker runt om i landet och i utlandet med. Sedan tycks ingenting hända, utan det är bara att köra på. Det är bara att hålla med: Sverige är en fristad för islamister och de får arbeta ostört, medan statsministern funderar på vad han yttrat i olika sammanhang. Diskrepansen mellan Löfvens och medborgarnas bild av Sverige ökar för var dag. Han (Steffe) är upptagen av genustänk och annat smått och gott – andra oroar sig för terrorhot.

  Liked by 4 people

 4. Jan Ahlström skriver:

  Tage Danielsson: ” Förvåning i efterhand är oftast avsedd att döva ens dåliga samvete”.
  Med tanke på vår statsminister som kom på att han varit naiv.

  Liked by 1 person

 5. Gunilla skriver:

  Det anses, som framkommit av tidigare genomgångar, behövas runt 100 skatteunderstödda organisationer i Sverige som explicit arbetar med muslimska intressefrågor och officiellt arbetar mot ‘islamofobi’. Dessas enda intresse är att införa ett islamiskt samhälle i Sverige. Annie Lööf säger senast, i ett populisitskt uttalande, att ‘hederskultur ska inte ha plats i Sverige’. Så dags nu. Varför inte för 20 år sedan när många såg vartåt det barkade i förorterna. Nej, då talade Mona Sahlin om honnörsordet ‘tolerans’. Jag tror inte alls på politikernas skitsnack längre. Det blir nog så att vi som inte vill ‘underkasta’ oss får söka oss någon annanstans att leva.

  Liked by 2 people

 6. Erik skriver:

  Ingenting kommer att ske och orsaken är tämligen enkel.

  Muslimer kan endast sparka uppåt.

  Om detta är islamofiler och islamofober överens och därför erhåller muslimerna ständigt frikort.

  Gilla

 7. nilsdacke skriver:

  Utmärkt upplysande om moskéer, men jag är inte det minsta förvånad. De flesta svenskar har den naiva inställningen att moskéer ungefär som kyrkor är platser för andlig verksamhet. Men, moskéer har alltsedan Muhammeds tid haft flera andra funktioner. Det var där ”profeten” enligt sunna planerade sina anfall mot stammar och karavaner. Det är alltså inte förvånande med ”ett enormt vapenförråd i närheten av en moské”.
  Mohamed skriver: ”Inga moderna idéer är tillåtna.”. Det är inget modernt påfund. Det är helt enligt sharia(Reliance of the Taveller), som i bok A 7.2 fastslår att naturvetenskap är haram (förbjuden).

  Liked by 2 people

 8. Olof B skriver:

  Några åtgärdspunkter:

  1. All predikan skall hållas på svenska.
  2. Full jämställdhet skall råda, all åtskillnad mellan könen är strikt förbjuden.
  3. Finansiering från diktaturer och odemokratiska organisationer är förbjudet.
  4. Alla skall ha full access till trosinrättningen oavsett trosåskådning.
  5. Polisen skall ha rätt att utan orsak banda alla predikningar.

  Bryter man mot lagen dras tillståndet in och alla inblandade straffas och förbjuds sedan att driva trosinrättning på livstid.

  Svårt?

  Liked by 2 people

  • Gunilla skriver:

   Ja, separata ingångar mellan män och kvinnor är olagligt enligt svensk lag. Likaså könsåtskillnad mellan pojkar och flickor i klassrummet. Vill man inte efterleva svensk lag får man bygga sin moske elle ha sin skola på det landets ambassadområde. Där anses nämligen vara utländsk mark där det landets lag råder. Men då går man heller inte i skola i Sverige.

   Liked by 2 people

 9. HL skriver:

  -Mohamed
  Jag läser dig ofta här på GDS och annorstädes och frapperas av dina kunskaper om islam och dess våldsamma sidor. Jag tycker faktiskt att du är modig! Förtröttas ej. Allt gott!

  Liked by 2 people

 10. Hedvig skriver:

  Vill bara påminna om att Sverige vid sidan av de alltmer ohanterliga problem vi har med det ökande hotet från den jihadistiska terrorismen, har ytterligare ett samhällsproblem okontrollerat accelererat: den nya svenska importerade gängkriminaliteten.

  Åklagaren Thomas Ahlstrand skriver i dagens GP att:

  ”Två särskilda drag gör den moderna gängkriminaliteten annorlunda än den vi känner sedan tidigare. Gängen skiter i oss och våra värderingar på riktigt. Och brutaliteten. Vi står handfallna och kan bara hoppas att detta går över med tiden”.

  Ska vi vara så defaitistiska?

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/ingenting-biter-p%C3%A5-de-nya-g%C3%A4ngkriminella-1.3971165

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.