En dröm

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Sigmund Freud var en rackare på att tyda drömmar. Vad skulle han säga om den här som jag hade i natt? Jag såg socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, född Larsson, framför mig. Hon höll följande föredrag inför sina partikamrater.

Partikamrater. Partiet har gjort en snabbutredning om vad Trump-historien betyder för oss och om hur vi ska hantera den. Det tog inte lång tid för oss att komma fram till att detta, i tillägg till Brexit, kan vara världens käftsmäll mot sådana som vi. Det går trots allt att tänka tanken att svenskarna liksom amerikanerna är missnöjda med oss som styr. Jag säger inte att sådana känslor skulle vara befogade, jag säger bara att vi bör fejsa tanken.

Vi står kort sagt inför ett möjligt problem. Folk tycker en sak och vi tycker en annan. Vi är rätt nöjda med den ordning som vi inrättat och upprätthåller. Vi – och de borgerliga partierna, som ju under de senaste årtiondena har fattat fördelarna med vårt synsätt – tycker det är bra att vi byggt upp en jätteapparat med hur många betydelsefulla och välavlönade poster som helst i ett oändligt antal myndigheter där vi kan försörja oss själva och våra avdankade kollegor och våra påläggskalvar. Vi gillar att Sverige etablerat sig som en humanitär stormakt – tack, Carl Bildt! – så att vi kan glassa runt på internationella konferenser och bo på lyxhotell under världens jubel på svenska skattebetalares bekostnad. Jag lovar, det är jätteschysst att vara med i Säkerhetsrådet! Till dem som hävdar att sådant är oviktigt har jag endast en sak att säga: man lever bara en gång. Även om det bara blir några år i rampljuset så är det värt det. Trots allt, vi betalar ju inte själva.

Såklart vi inte försvarar dagens ordning bara för att den är bekväm för oss, vilket den är, utan i stället för att den är bra för alla som det är synd om och som är svaga, vilket är väldigt många. Om det inte varit för oss så skulle dessa stackare, till exempel personliga assister, förlåt jag menar stackare som behöver personliga assistenter, inte ha någon försörjning (äsch, ni förstår vad jag menar).

Den fråga som partiets snabbutredning ställt sig är om denna fina ordning bör ändras bara för att väljarna kanske – kanske! – inte gillar den. Jag kan glädja er med att snabbutredningen kommit fram till att detta inte behövs. Vi bör fortsätta som vanligt.

Hur kan detta vara rekommendabelt? undrar ni kanske. Lyssna nu noga. Vad riskerar vi? Borgarpartierna är ingen fara eftersom de inte heller tänker bry sig om eventuellt störande folkopinioner. Tillsammans med dem kan vi fortsätta att brännmärka högerpopulismen och folkfascismen som vanligt och om vi har tur så funkar det. Enda risken är att folk blir så trötta på oss etablissemangspartier att sverigedemokraterna blir herre på täppan efter 2018 års val.

Om ni är oroliga för det så kan snabbutredningen lugna er. Låtsas att Åkesson blir statsminister och börjar försöka förverkliga sina idéer. Jösses. Kolla vilket liv det blev på journalister och andra etablissemangspersoner när Trump blev vald. Räkna med motsvarande i Sverige med Åkesson. Hela Opinionsbildarsverige kommer att explodera i ångest och förklara slutet på världen som vi känner den. Sverigedemokraterna har inte folk med kraft att ta kampen mot ett enigt och djävligt beslutsamt etablissemang av generaldirektörer och chefredaktörer och övriga partier. Sverigedemokraterna kan skicka fram de lokförare, dansare, äldreomsorgspersonal och kommunalpolitiker de har i sina led, men de kommer att mosas av etablissemangets motstånd.

Fattar ni? Det är nästan bra om sverigedemokraterna får majoritet och regeringsmakt därmed tillfälle att göra bort sig rejält. Det jämnar marken för oss regeringsdugliga. Några förlorade år, men vafan, vi har ju varit vid makten till och från sedan 1936.

Så låt oss fortsätta att inte göra något.

26 thoughts on “En dröm

 1. Höga kusten skriver:

  Den 12 februari i år skrev Patrik på samma tema som idag, men med den intressanta skillnaden att Brexit och Trump ännu inte hänt. Den äldre krönikan, med sina kommentarer, blir därför extra intressant läsning parallellt med dagens kröniketext.

  Här även några kommentarer från februari i år;

  … Om SD politik skulle bedrivas i Sverige, skulle det bli ett ramaskri. Antagligen är det i praktiken helt omöjligt i det nuvarande politiskt uppskruvade tonläge vi befinner oss i.
  Ett subversivt motstånd hos enskilda tjänstemän skulle nog också bli följden om SD själva fick majoritet. En storm av stigma, svartmålning och hätskhet skulle fylla media och politiken, och förgifta det politiska samtalet för lång tid…

  … Vad SD idag visar upp för de övriga partierna, utgör snarast en manifestation och uppvisning över den potential av väljare det finns att slåss om – en grupp som stadigt växer, ju mer vardagens problem och oro kryper in under skinnet på enskilda medborgare. Idag står alla dessa väljare undanställda på ett stickspår, politiskt inlåsta i vagnar, på en sedan länge övergiven rangerbangård. Och nya vagnar anländer dagligen. Så kan inte politiken fortsätta…

  Länk till DGS 12-02-16;

  https://detgodasamhallet.com/2016/02/12/tank-om-regeringen-gar-hem/

  Liked by 1 person

 2. tomas skriver:

  Sanningen är svår att ta till sig…
  *Maktens megafon. Johannes Wahlström om mediejätten New York Times öppna kampanj för Hillary Clinton: http://www.aftonbladet.se/kultur/article23932937.ab
  *En naiv (ansvarslös) politiker höll ett tal den 6/9 2015. ”Mitt Europa bygger inte murar”.
  Under de tre aktuella månaderna, september till november, kom det ungefär 100000 asylsökande till Sverige, enligt Migrationsverket.

  Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Been there, done that. När Jörg Haider vann det österrikiska riksdagsvalet 1999 blev det en viss uppståndelse i den tidens godhetsmaffia, som lyckligtvis var begränsad till den riktiga vänstern och ett par goddagspiltar som parasiterat på den högre förvaltningen under längre tid, framför allt presidenten Thomas Klestil. En föregångare när det gäller sexuella övergrepp på den posten. Antidemokratiska ekonomiska sanktioner infördes av sociademokraterna i EU mot Österrike i direkt protest mot demokratin som sådan och i direkt strid mot samtliga EU-lagar och -direktiv. Vill man så går det. Efter några veckor var eliten tvungen att böja sig dubbelt baklänges med skruv för att kunna ta sig ur den obekväma situation den frivilligt och frisinnat försatt sig i. En kommission av ”tre vise män” — vilken barnatrogen kristen bild dessa autoteister målade upp! — kom och bodde på lyxhotell i Wien med callgirls i ett par veckor och lät någon nyutexaminerad ämbetspojke fantisera ihop en ”rapport”, sedan var allt förbi lika plötsligt som det hade uppstått.

  Hur gick det då? Så där. Regeringen verkade vara rätt bra så länge den satt. En del sossestrunt avskaffades och stoppades. Men på den tiden härjade korruptionen. Flera exministrar har sedermera skickats omväxlande till Bryssel och i fängelse, vilket väl moraliskt betraktat är ungefär detsamma. Finansministern har med hjälp av dyra advokater och goda kontakter med nöd och näppe lyckats hålla sig utanför båda.

  Men faktum är att de två största skurkarna, som faktiskt båda sitter i fängelse, kom från ÖVP (Ernst Strasser) och SPÖ (Helmut Elsner). FPÖ-minstrarna kännetecknades mer av att vara patetiska (Hubert Gorbach).

  Du skall inte underskatta sosseriets och modderiets egen inkompetens och maktlöshet. Jag tror inte att något parti, eller ”konstellation” som det drömdes om i DÖ, har en chans mot det monster som SAP byggt upp i sin rent fascistiska myndighetsstat. Failed state.

  Vad är livet? En frenesi.
  Vad är livet? En illusion…

  Gilla

 4. BjörnS skriver:

  Ibland undrar man om det inte är just så det resoneras. SD kommer att växa men någon majoritet är det inte tal om 2018. Risken är uppenbar att Löfven lyckas klamra sig fast vid statsministerposten om SD tar väljare på ett sådant sätt att S fortfarande är större än M. Kräftgången fortsätter. En viktig orsak är att alla kostnader och statistik från invandringen -2015 inte hunnit inkluderas i statistiken och i viss mån kommer kunna förnekas och pratas bort. Vi kommer t.ex inte veta mediantiden för sysselsättning i den kohorten förrän kanske 2025. 2022 kommer katastrofen att vara såpass uppenbar att den inte kan snackas bort. Tyvärr endast under mycket svåra situationer den svenska skutan tycks kunna vända. Däremot kan jag fortfarande hoppas att MP åker ut 2018, det skulle kunna förändra förhandlingssituationen i riksdagen.

  Gilla

 5. Fredrik Östman skriver:

  Apropos den sanna eliten av högre tjänstemän i det välfärdspolitiska komplexet: De senaste två veckorna har hela klimatbluffeliten bott på världens lyxigaste och dyraste hotell, La Mamounia i Marrakesch (minst 6 lök per natt), på vår bekostnad för att hitta på planer på hur vi skall göras fattigare, ofriare och olyckligare. Det är inte mycket bevänt med ”den fria världen”.

  Liked by 4 people

  • Erik skriver:

   …och dit har Isabella Lövin knappast tagit sig med tåg – vilket går alldeles utmärkt – utan sannolikt medelst flygplan.

   Skillnad på olika?

   Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Knappast en dröm, en vandrande mardröm!

  S nya partisekreterare synes ej vara något ljushuvud, utom i ett enda avseende!

  Kommer från Örebro, där man synes ha vissa problem med radikalisering…

  Gilla

 7. Sldy skriver:

  https://www.dr.dk/nyheder/politik/tidslinje-20-aar-med-df-det-startede-med-protest-pia-en-ph-lampe-og-potteplanten

  Det kan bli annorlunda i Sverige men det började också i Danmark med ”stuerene det bliver I aldrig!”. Hade inte världen utanför riksdagen inte funnits så skulle det kunna gå annorlunda i Sverige, det verkar som pk-ismen faktiskt trumfar demokratin för många så många svenskar verkar accepetera att det viktigaste är att hålla SD borta även om det hade betytt en regering med både Mp och M. Hellre en islamist än en SDare som minister. Men, Sveriges situation är annorlunda än Danmarks, vi har verkligen tagit emot en massiv mängd muslimer, vi har verkligen ett rättssystem som havererat vad gäller att lagföra och döma invandrade brottslingar, vi har 20 gånger fler våldtäkter än i Danmark.. Fler och fler svenskar ser problemen med egna ögon i närområdet, endast i Stockholm kan man gömma sig.

  Så att SD får minst 20-25% ser jag som givet, i den situationen borde ett demokratiskt land inte kunna ignorera dem men Sverige är inte normalt just nu så etablissemanget kanske försöker och bildar en klöver-regering (hur måmga beror av vem som faller ur). Gör man då inget massivt åt problemen och sätter svenskarna och Sverige först så kommer vi nog att se en ren revolt och nyval, alternativt, SD på 40% i 2022.

  Liked by 1 person

 8. Bamse skriver:

  Usch, ja. Inte så långt från sanningen. Det man kan hoppas på är att AKB får gå, och att någon mera realistisk partiledare tar över. Hon vågar inte närma sig SD på grund av sin komiker till man. Hans karriär vore nämligen över. Den nye partiledaren får bita i det sura äpplet och ta stöd av SD för att få Sverige upp ur diket. Viktigt att rösta på SD 2018 så att inte M tappar fokus.

  Liked by 1 person

 9. larslindblog skriver:

  Första Fälldin regeringen gjorde misstaget att inte direkt rensa ut alla vänsterpolitruker .
  Hela (S) maktapparat gjorde allt för att sabotera. När vi i olika annonser /TV hörde glada tillrop att spara varmvatten och ”duscha tillsammans” uppmanade (S) med illvillig skadeglädje sina medlemmar att låta så mycket varmvatten som möjligt rinna ur kranen…
  Om jag leker med tanken att jag haft inflytande att göra något , skulle jag direkt omorganisera SR/SVT och låta alla söka tjänsterna som utlyses lediga och läggs ut på AF . Sedan skulle jag ta ett allvarligt snack med ägarna till Bonnier -koncernen och tala om att DN/EXP har rätt att skriva vad de vill , men att min regering givetvis inte kommer att ha affärer med en part som är direkt illvillig.
  Eftersom vänstern har tagit sin in på varenda ickesocialistisk tidning måste man gå på ägarna. Det blir ett skriii i högan sky om ”hot mot demokratin” ,men efter en tid lugnar det ner sig när tidningarna fått in personal som speglar folket.
  Vänstern har medvetet sysslat med ”entrism” , tror jag det kallas…en vettig regering måste städa ut på alla plan , överallt !

  Liked by 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   De ville inte.

   På den tiden betraktade centerextremisterna och folkpartiet nekrofilerna Moderata samlingspartiet som farligare och värre än de betraktar Sverigedemokraterna idag. Mobbingen mot företagare, moderater och höginkomsttagare var lika hård och ful då som den är mot invandringskritiker idag. 1979 förvägrades Moderata samlingspartiet statsministerposten på denna grund trots att det var största parti.

   Men vad gick snett 1991-1994?

   Liked by 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ett exempel från Roland Huntfords ”The New Totalitarians” som visar att situationen på sjuttiotalet för vissa av oss liknade dagens:

    ”a Catholic and a conservative, Dr Leif Carlsson.
    Dr Carlsson writes in the Swedish conservative press. This
    is how he describes his position: ‘I am a Conservative. Therefore
    I am an outsider. That is because there is no opposition
    in Sweden. Everybody from left to right pays lip service to
    the fundamental tenets of Social Democracy, because that
    is the government, and that, therefore, is the consensus of
    the time.
    ‘So, even though I work on a nominally Conservative
    newspaper, I can’t write what I think. Everybody believes
    in equality now – of course, but Heaven help me if I try to
    take the opposite view. There’s no chance that direct attack
    would get into print, so I have to camouflage my thoughts.
    ‘The only way I can publish unpopular thoughts is to bury
    them. But if, in some book review, I mention in disguise that
    perhaps there is something to be said for class as a prescriptive
    right, rather than a meritocracy; or that tradition ought not to
    be dismissed out of hand, then the Conservative party will
    tell my editor to see that I keep my mouth shut.
    ‘Take another example. The only permissible way to
    discuss sex roles in Sweden is to dig out a new example of
    discrimination and propose its abolition. You may not, say,
    put in a plea for preserving differences and the mystique of
    women.'”

    Detta gällde alltså Svenska Dagbladets ledarsida, som var tusen gånger hederligare än, alltså till höger om, Svenska Digests urvattnade och infiltrerade tramsledarsida. Även den var alltså starkt censurerad. Skrämmande. Primitivt. Socialistiskt.

    Gilla

 10. Yvonne Rosenthal skriver:

  Freud skulle nog ha humma, brummat. Han hade sannolikt funderat över om här fanns en som trodde sig vara en Josef och därför gjorde anspråk på att drömma sanndrömmar? Kanske tänkte han att här fanns en parallell till ” Råttmannen ” som var svårt paranoid .
  Konfronterad med verkligen skulle han finna en man som allvarligt lider av Tourettes syndrom hängivet undergiven en kvinna som är ett klassiskt fall av hysteri med svår ansiktsförlamning . S& M.

  Gilla

 11. JAN BENGTSSON skriver:

  Vi har dessvärre två strutsar som partiledare,
  i våra traditionellt ”statsbärande” partier!

  (S)anden är tryggare,
  än att lyssna på (M)edborgarna…

  Trump är på rätt väg i USA,
  väljer ut de dugligaste kandidaterna till posterna,
  utan Identitetspolitiska sidoblickar,
  TROTS BÅDE ÅLDER O KÖN…

  Daltet o PK-ismen snart ett minne blott)

  Äldre erfarna vita män, vilken styggelse säger, skriker snarare, vänstern!!!

  Vad säger, och tänker, Svetsaren?

  Tänk om jag hade haft den ryggraden)

  Gilla

 12. RD skriver:

  Med tanke på vad som skett i USA, med tanke på utvecklingen här hemma, där jag just nu, som exempel, läser om en blind som rånats, knivskurits och berövats sin blindkäpp (vem är ens kapabel till ett sådant dåd?), menar jag att SD riskerar att hamna ur fas med verkligheten. En verklighet som är brutal, rak och som pekar med hela handen –> det är dags att ta ställning

  SD är blekt, undfallande. Man gillar inte Le Pen i Frankrike, man gratulerar inte USA och deras nya president Donald Trump. Man har en ”nollvision” för antalet nya asylansökningar. Det är idel ängslighet som präglar allt. Rädslan för media, den politiska korrektheten, tillhör gårdagen. Ingen gillar sådant längre. Jag noterar att dom ur SD’s ungdomsförbund utslängda William Hane och Gustaf Kasselstrand attraherar stora skaror följare på Facebook, större än flertalet av SD’s riksdagsmän. På ett rättfram, icke PK sätt, kan dessa unga, energiska herrar snabbt bygga momentum och gjuta olja på de nationalistiska vågorna. SD har väl för övrigt strukit ”nationalism” ur sitt partiprogram till förmån för ”socialkonservatism”, är det ens ett nationalistisk

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Visst kan man skärpa tonen rejält,
   speciellt med sannolik draghjälp från USA…

   Om man vill bli ett 5 % parti,
   som ingen bryr sig om…

   Unga hetsporrar tänker ej alltid med hjärnan…
   Det har vi under sommaren sett vådan av!

   Tror Du det finns minsta möjlighet till samarbete,
   med ett extremt parti på yttersta högerkanten!

   Då är man ej torr bakom öronen…

   Låt oss samla 30 % 2018 istället!

   Liked by 1 person

 13. Fredrik Östman skriver:

  De ville inte.

  På den tiden betraktade centerextremisterna och folkpartiet nekrofilerna Moderata samlingspartiet som farligare och värre än de betraktar Sverigedemokraterna idag. Mobbingen mot företagare, moderater och höginkomsttagare var lika hård och ful då som den är mot invandringskritiker idag. 1979 förvägrades Moderata samlingspartiet statsministerposten på denna grund trots att det var största parti.

  Men vad gick snett 1991-1994?

  Gilla

 14. Folke Lidén skriver:

  Hon kunde ha tillagt.
  Även om många av oss tror på tomtar och troll och själavandring är risken liten att Karl X1 återuppstår och kör igång Reduktionen 2.0. Vi fortsätter!! Möjligen bör vi arbeta hårt för att sänka rösträtten till 12 år.

  Liked by 1 person

 15. Lars skriver:

  Glöm ej de väl 100 000-tals svenska ”dissidenterna” som blivit och fortfarande blir brännmärkta,stigmatiserade,korsfästa,avskedade,utköpta,bankrutterade och vräkta.Påfallande många filosofie doktorer och ”överkvalificerade” akademiker.Påfallande många glasögonprydda.Som i Kambodja där Pol Pot lät avrätta alla som hade glasögon.Som i Sovjetryssland där Stalin släppte lös den mordiska Chekan mot alla som ville tänka självständigt.Som i Östeuropas folkdemokratier där inte bara STASI fick härja fritt.Finns det här i Sverige just nu?Ja.Det finns just här och nu.Glöm ej de svenska dissidenterna som lyckats överleva mot alla odds.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.