Demokratin och den missnöjda vänstern

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Platons reservationer om det demokratiska styrelsesättet har fortfarande efter 2500 år ännu inte upphört som vi påmints om de senaste dagarna i efterdyningarna till det amerikanska presidentvalet. Många stridslystna protestgrupper i flera delstater har visat sitt missnöje över valet av Donald Trump till USAs näste president. Det har inte varit någon brist på otrevliga incidenter och några har till och med blivit allvarligt misshandlade på blotta misstanken att de sannolikt röstat på Trump.

Svenska media har engagerat sig i något som gränsar till en hatkampanj mot Trump med följd att man även i Sverige har piskat upp en stämning av hat och ursinne mot den nyvalde presidenten. En person i Malmö påstås till och med ha blivit misshandlad för att han utseendemässigt påminde om Trump.

Att jaga upp massorna är inte ofarligt och med lämpligt officiellt stöd kan man lätt åstadkomma katastrofer av det slag som inträffade nästan på dagen för 78 år sedan. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 inträffade den så kallade Kristallnatten i Tyskland med en omfattande pogrom mot de tyska judarna. Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord,  20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades. Det var allt krossat glas som gav upphov till benämningen Kristallnatten.

Emellertid i USA är det knappast några extremnationalistiska högergrupper som vägrar acceptera resultatet av ett demokratiskt val, utan snarare aktivistiska vänstergrupper. Även om svenska media är besvärade över de många och föga demokratiska protestaktionerna så är det uppenbart att svenska media liksom det svenska politiska etablissemanget tagit kraftigt ställning mot Trump. Inte ens SVT gör några som helst försök att ge en objektiv bild utan måste visa hur illa de tycker om den där hemska karln. Man vill helt enkelt inte acceptera att det faktiskt inte bara var misslyckade vita män som stödde Trump i presidentvalet. Långsamt börjat det dock sippra in i medvetandet även i svenska media att ett stort antal medborgare i USA var ytterst missnöjda med den förda politiken och ville se en ändring. USA har ju inte samma möjligheter som Sverige att ordna med DÖ-överenskommelser.

På politikens område gäller föreställningar och verkligheten spelar allt mindre roll. President Obama belönades med Nobels fredspris alldeles i början av sitt presidentskap baserat på förväntningar och det är knappast troligt att han skulle bli föreslagen nu efter åtta år som amerikansk president. Han har säkert gjort sitt yttersta men resultatet av åtta års amerikansk politik som vi nu vet har inte lett till en mera fredlig värld. Det är lätt att säga tulipanaros och inte minst Nobelpris bör baseras på vad som uträttats och inte vad som förväntas.

Hur skall man nu ställa sig till Trump som president? Det klokaste är att vänta och se då vi omöjligt kan veta vad som kan inträffa. Det positiva är att USA nu får pröva ett annorlunda recept hur man kan hantera sina och världens utmaningar. USA kommer säkert i större utsträckning koncentrera sig på de egna problemen och länder som Sverige tvingas lämna pubertetsstadiet och prioritera sina egna problem när det gäller såväl inre som yttre säkerhet liksom assimilering av nya medborgare. Den svenska vänsterpolitiken som numera omfattar de flesta partier får nu lära sig att ta sig an den egna nationen med alla dess uppgifter innan världsproblemen kan lösas.

28 reaktioner på ”Demokratin och den missnöjda vänstern

 1. Jonas Bohman skriver:

  Tack för bra text. Sista raderna var bra, med att Sverige bör lösa sina egna problem, och måna om sin egen befolkning i första hand, innan man skall rädda världen. Givetvis en självklarhet för oss andra. Jag vill tro att det bästa med senaste presidentvalet och dess utgång, är just detta faktum, med att måna om sina egna, och att börja lyssna på den egna befolkningen och väljare. Tyskland och Frankrike står på tur med val nästa år, och det kommer att bli mycket spännande. Förhoppningsvis så har redan etablerade partier börjat ta lite intryck av vad som hänt, och kanske ändrar sin politik till dom egna medborgarnas/väljares fördel. Må gott i helgen.

  Liked by 3 people

 2. Gösta Svensson skriver:

  Trump kommer sannolikt att fortsätta att betrakta europeiska länder som potentiella eller faktiska allierade. Däremot verkar det ju som att han vill ha större motprestationer avseende militär kapacitet, och det är ju inte dåligt vare sig för USA eller europeiska länder – om vi blir mera självgående militärt, får vi också en bättre förhandlingsposition gentemot USA.

  Man borde ju även kunna tänka sig att Trump kommer att söka europeiska allianser på ett bredare plan (alltså inte enbart militära) utifrån värderingsmässiga preferenser. Det skulle i så fall kunna innebär att mera nationalistiska europeiska regeringar, premieras framför de som likt den föregående och nuvarande svenska, i princip skiter i det egna folket, dess framtid, rättigheter och intressen, och istället stjäl våra tillgångar och vårt arbete för att skänka bort till sådant och sådana som egentligen har 0 (noll) att kräva av oss.
  Här kanske Frankrike kan ligga bra till hos USA om de har vett att rösta fram Front National 2017? Frågan är hur Sverige kommer att stå sig avseende detta efter valet 2018?

  Liked by 3 people

 3. Fredrik Östman skriver:

  Det är dags att stoppa AFA. De skall buras in och deras organsation förbjudas och upplösas. AFA är vår tids SA.

  Att vänstern aldrig betraktat demokratin som något annat än ett medel till deras a priori rättmätiga maktinnehav är inte på något sätt en nyhet. Inte på något sätt. SAP är inte ett demokratiskt parti och har aldrig varit det.

  Liked by 4 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är viktigt att skaffa sig en konstitution som på ett betryggande sätt helt förbjuder varje statlig eller kommunal inrättning inklusive eventuella statliga eller kommunala företag och stiftelser att på något som helst sätt finansiera politisk opinionsbildning, press, partiväsen eller något som ens luktar åsikter. De skall inte heller få marknadsföra sina åtgärder, reformer eller lagar. Staten skall tiga och arbeta för folket. Presstöd, partistöd, pengar till NGO:er och andra organisationer — allt är antidemokratiskt och korrupt och måste avskaffas och förbjudas på ett oändringsbart sätt i grundlagen.

    Gilla

  • Jasa skriver:

   Medlemmar i AFA likväll som i nynazistiska organisationer ska stoppas när de tar till olagliga handlingar. Inga organisationer ska fördjupas för då har vi fascismen här. Vi får inte glömma bort att kampen för demokrati, pressfrihet och välstånd som gjorde Sverige till ett paradis på Jorden, har lets av vänster, SAP och liberalerna. Att påstå att SAP inte är och aldrig varit ett demokratisk parti visar bara på att man har en farlig och sjuklig syn på verkligheten. Samma syn som hos de som tidigare utmålade Olof Palme för allt möjlig. Diktaturens och fascismens kreatur!

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Valnatten 1976. Olof Palme: ”Vi skall ge dem ett helvete”. Viktiga delar av stathemligheterna, enkannerligen den hemliga pakten med USA, lämnade Palme och Thunborg aldrig över. LO-Nilsson: ”Generalstrejk!” Denna generalstrejk förbereddes också, mirabile ductu, i en hel veckas tid! En av småflickorna på SSU som sedermera blev kvotuppfyllnad i regeringen: ”Det kändes som en statskupp!” Stig-Björn Ljunggren: ”En socialdemokratisk regering skulle använda grundlagen som grytunderlägg om den behövde.”

    Nej, Jasa, SAP är inte och har aldrig varit ett demokratiskt parti. Titta gärna närmare på de interna striderna omkring 1931 som ledde till att SAP övergav den militanta och öppet antidemokratiska taktiken.

    Liked by 1 person

   • Jasa skriver:

    Vi gör så här, Fredrik Du ger mig en lista på vilka organisationer du tycker ska förbjudas, så skriver jag en lista på alla jag tycker ska förbjudas. Och sedan går vi tillsammans till verket! Bra, vad?

    Gilla

 4. Johan skriver:

  Hörde igår kväll, 18.09-18.15, på P1..kulturradion. Anneli Dufva sa att en ny tid nu hade börjat…världen som vi känner den är slut…Hon vågade inte säga mer än så. Man får nöja sig med det lilla…att någon från den mest politiskt korrekta skattefinansierade ostkupan vi har i Sverige… Kulturredaktionen på P1..tillstår att hennes tid är över…ja, det är stort…
  Man får glädjas över det lilla…

  Liked by 1 person

 5. BjörnS skriver:

  Trump är ett oskrivet kort. Under sin valkampanj framstod han som en olustig pajas men det är skillnad på att driva valkampanj och att regera. Och uppenbarligen kunde han driva en valkampanj, inte sant? Är det möjligt att han kan regera? Ja, det tror jag – under en förutsättning: att hans valkampanj syftade till att lösa ett problem (att vinna) och inte fullt ut reflekterar hans värderingar. Med andra ord: att han medvetet ljög, åtminstone delvis.

  Han håller nu på att utse sina medarbetare och ministrar. Jag tror att utnämningar vi kommer att få se kommer att visa ungefär var vi har honom. Utser han företrädelsevis erfarna personer med blandad bakgrund menar han business i termer av en högersväng men ändå en kontinuitet i amerikansk politik. Alla de ”förståsigpåare” som nu sågar Trump är ute på hal is. För det första har bara ett litet antal utnämningar gjorts. Resten är rykten. Det finns alltså ingen fakta att grunda bedömningarna på. För det andra har de konsekvent haft fel om Trump (och Brexit) så vad gör dem så lämpade att bedöma nu?

  Låt Trump sätta ihop sitt lag så gör vi bedömningen därefter.

  Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Protesterna är ej det minsta ”SPONTANA”…

  De är (väl)betalda o planerade av Demonen George Soros,
  som i grunden vill förstöra det amerikanska samhället,
  där den starka nationalkänslan motarbetar Elitens NWO-projekt!

  Därav underblåser han splittringen via Identitetspolitik,
  precis samma fenomen har vi i Sverige!

  Underminera nationen Sverige!

  Reinfeldt den store arkitekten i det projektet!
  SD de som försöker hålla emot, ta tillbaka förlorad terräng!
  Därav SD hatet!

  Gilla

 7. Sldy skriver:

  Just, jag skrev det igår men ett exempel på att Sveriges media svikit sitt uppdrag kunde ses igår i SvD, det handlade om Trumps laguppställning, och tesen var att laget bestod av tunnhåriga 70-åriga män. Artikeln var illustrerad med 11 bilder och började med tunnhåring man, men sen..5 var kvinnor! Endast två var tunnhåriga och 70 år, 4 var män med imponerande hårsvall. Men vilken usel artikel, och i SvD, hur skall det då inte se ut i Aftonbladet och i SvT? Hur skall svenskarna få en rättvisande bild av verkligheten?

  Sen vet jag inte vad det är för fel på tunnhåriga 70-åriga män, det är just sådana vi saknar i detta Robert Blys, ”Sibling society”.

  Liked by 2 people

 8. Mats Ahlberg skriver:

  Tack Lennart för en mycket sansad beskrivning och analys av det som nu händer i västvärlden. Det har egentligen varit på gång ganska länge, men Brexit blev det konkreta genombrottet som satte debatten om ”PK” i fokus på allvar.

  Nu tar t.o.m. StasiTV’s nyhetsreportrar ordet PK i sin mun, även om dom säkert inte själva tror sig tillhöra dess tillskyndare.

  Jag tycker det är en skandal att hela 4-klövern, en förväntad opposition, bara åker med i den accelererande ”globaliseringen”. Samtidigt är det lika förvånade att vänstern applåderar detta maktkoncentrations-projekt.

  Jag hoppas också att Trump kan skapa sprickor i detta bygge, och få ”vanligt folk” att känna mer tillhörighet och ha mer inflytande i samhället.

  Gilla

 9. DiE skriver:

  Stefan Löfven medger nu att de gamla partierna har misslyckats med att fånga människors oro.

  – Ja, uppenbarligen är det så. Vi måste erkänna det. Det är inget att hymla om. Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det.

  Det säger mannen som för bara några veckor sedan anklagade Sverigedemokraterna och därmed deras väljare som nu uppgår till en femtedel av folket för att vara nazister.

  Hur ska det gå till att ”erkänna” något inför folk som man först förolämpat på grövsta möjliga vis?

  Först spottar han på miljoner medborgare, sedan lägger han huvudet på sned och säger sig vilja ”förstå” dem.

  Politik är en förtroendebransch, sa hans företrädare Fredrik Reinfeldt strax innan han svek allt och alla genom att först utropa Sverige som en öppen frizon dit hela världen kunde komma och ta vad de ville ur den statliga skattkistan, för att sedan på valnatten omedelbart avgå och lämna ett politiskt och moraliskt konkursbo efter sig.

  – Bilbränder, brottslighet, bostäder som inte finns eller bostadsområden som är bedrövliga, arbetslöshet – detta ser människor, säger Löfven. ”Då måste vi fullt ut säga att, ja, det är så illa och det måste vi göra något åt. Men det går inte med en enkel lösning.”

  Nej, enkla lösningar är det inte, men ganska självklara. Bostadsbristen för unga som vill flytta hemifrån blir värre om flera hundra tusen nya människor kommer till Sverige. Vad är Löfvens tanke? Jo, att kommunerna i första hand ska ordna bostäder åt de nyanlända, vilket gör att den egna befolkningen kommer i sista hand. Är det svenska politikers uppgift, att ordna bostad åt alla andra än den egna befolkningen?

  Så länge Löfven och det politiska etablissemanget inte kan bygga fram lika många nya bostäder som migranter man ger uppehållstillstånd, har de politiska etablissemangen rakt och mycket tydligt sagt: vi skiter i svenska folket!

  Liked by 1 person

  • Gösta Svensson skriver:

   Citat DIE:

   ”Nej, enkla lösningar är det inte, men ganska självklara. Bostadsbristen för unga som vill flytta hemifrån blir värre om flera hundra tusen nya människor kommer till Sverige.”

   Mitt i prick och genialiskt i sin enkelhet. Hela tiden detta tjat om att europas ”populister” inte har några svar och att de söker enkla lösningar på komplexa problem. När i h-e skall folk genomskåda denna lögn? De ”komplexa problemen” är ju för fn skapade av de människor som sedan tävlar i att svartmåla de som försöker göra något åt dem!

   Det ÄR ju insjäva verket ofta väldigt enkelt.

   Ta tex motsättningarna mellan kristna och muslimer, något vi förmodligen bara sett början av här på hemmaplan i Europa än så länge. Jag börjar tro på fullskaliga väpnade konflikter inom några decennier. Dessa motsättningar har ju för tusan skapats av massinvandringen från muslimska länder till Europa! Skadan är redan skedd och enklast av allt vore om inte idioter hade haft ansvaret för migrationsfrågan de senaste tre- fyra decennierna. Men det är fortfarande väldigt enkelt att åtminstone mildra skadorna och kanske tom förhindra katastrofen:
   Stryp invandringen, repatriera så många det bara går och sätt åt de kvarvarande med krav på anpassning. Naturligtvis skall alla bidrag och allt stöd till muslimskt orienterade verksamheter totalt upphöra och finansiering från utlandet förbjudas. De allmänna bidragssystemen måste också ses över, inte minst i Sverige. Det skall inte gå att lalla runt som heltidsislamist samtidigt som man försörjer sig på bidrag – försörjningspiskan skall vina hårt över dessa parasiters ryggar. Anpassa er eller gå under! Inga socialförsäkringssystem skall rädda den som prioriterar koranstudier, kontroll över döttrar och fruar och moskebesök framför att göra sig anställningsbar!

   Det är ofta väldigt enkelt men det enkla är inte alltid bekvämt.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Mycket klok och sammanhängande analys av Bannon. Mycket bra avskärmning mot olika former av extremism och missförstånd. Var buzzfeed avsikt att på något sätt misskreditera Bannon? Då misslyckades de kapitalt.

   Särskilt vill jag rikta uppmärksamheten mot den marknadsliberala alieneringen. Vi har en globaliseringselit som skapar enorma förmögenheter, men inte har en aning om vad de skall göra med pengarna. Så i stället för att rusta upp sitt land med gator, broar, sjukvård, försvar, polis o.s.v. så låter de olika socialistiska galningar använda pengarna för att ge socialhjälp till obekanta och ofta muslimska utlänningar. Detta har uppenbarligen Bannon förstått. Det bådar mycket gott. Men på sådana poster som hans sitter ingen längre än ett par år. Vi får väl se hur mycket Trump själv har fattat på denna punkt.

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Intressant, tack! Jag refererar lite ur minnet: Steve Bannon visar sig vara imponerande ekonomiskt kunnig och klarspråkig i denna utskrift från en sorts katolsk brainstorming i Vatikanen 2014. Han visste mycket om europeisk politik och tendenserna i tiden. Han sa att USA ännu led av sviterna efter 2008-kraschen och att medel- och arbetarklassens uppror också berodde på att ingen av de skyldiga hade ställts till svars, utan svindlarna hade räddats med skattebetalarnas pengar, i den finansiella och juridiska eliten intresse. Steve Bannon förespråkar entreprenöriell kapitalism med en kristen, social och jobbskapande grundsyn. Han varnar för växande statskapitalism, för storkapitalets sammanväxande med och utnyttjande av stater. Vidare ser han med oro på en allt mer cynisk marknadskapitalism som helt förtingligar människan, men ändå attraherar unga. Bannon ser jihadismen som det största hotet, varnar för ett globalt krig och förespråkar hårda medel. Han tror att de konservativa proteströrelserna i Europa kommer att stabiliseras mot mitten och rensa ut sina enstaka rasister och antisemiter. Bannon ser positivt på starka autonoma stater sammanhållna av en sund nationalism. Han betecknar Putin som mycket, mycket intelligent och misstänker på längre sikt expansionistiska strävanden, men kampen mot islamismen måste komma i första hand.

   Liked by 1 person

   • Sldy skriver:

    Jag har fram tills nu varit helt okunning om Breitbart och Bannon men kan notera att bland annat DN fokuserar svartmålningen ditåt nu,det står antisemit i varannan mening. Det enda man kan vara säker på är att DN inte förmedlar sanningen så man får väl själv se efter.

    Wolodarski är nu för övrigt ur sin depression och förespråkar en militant linje i inte allt för förtäckta ordalag. Han försvarar ”hora” påhoppet och uppmuntrar pk-troll.

    Gilla

 10. Hedvig skriver:

  Lennart Bengtsson, du skriver:

  ”Inte ens SVT gör några som helst försök att ge en objektiv bild utan måste visa hur illa de tycker om den där hemska karln. Man vill helt enkelt inte acceptera att det faktiskt inte bara var misslyckade vita män som stödde Trump i presidentvalet.”

  I det stora hela har du förstås rätt, men jag som följde presidentvalet i SVT, hörde också GP:s seniora utrikeskorrespondent Britt-Marie Mattsson, uttrycka mycket stark kritisk mot både Demokraterna och Republikanerna, som totalt ignorerat de stora amerikanska grupper, som under de senaste decennierna blivit fattigare, även om det har jobb. Hennes slutsats var, att Trump ”kapat” de här väljarna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.