Gästskribent Arvid Nilsson: När mångfald är viktigare än kompetens

logo­DGSFör att bli brandman krävs en tvåårig eftergymnasial utbildning, som leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Denna utbildning kan tyckas kort i förhållande till arbetets ansvarstyngda innehåll. Brandmän måste kunna släcka bränder, ge första hjälpen vid trafikolyckor, få loss människor ur bilvrak och hantera läckage av farliga kemikalier. Vid räddningsinsatser ska de samarbeta med ambulanssjukvårdare, läkare och poliser under omständigheter som kräver snabba beslut och god organisation. Deras insatser är ofta avgörande för att rädda både människoliv och egendom.

Med tanke på yrkets allvar kan det tyckas självklart att mycket möda bör läggas på att välja ut de bäst lämpade. Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF), där 21 brandstationer ingår, har dock valt att frångå alla krav på relevanta meriter. De har nämligen haft svårt att rekrytera tillräckligt många kvinnor och invandrare.

Redan 2011 stämdes SBFF för att ha kvoterat in personer utan utbildning, trots att det fanns kvalificerade sökande (1, 2, 3). Samhällsmagasinets dokumentär ”En räddningstjänst i kris” avslöjade att även personer som inte klarat lämplighetstesterna anställdes. Anledningen var att arbetsgruppen skulle anpassas till att återspegla det mångkulturella samhället (4). Trots kritik och skadeståndsanspråk fortsatte SBFF att rekrytera obehöriga individer med ”rätt” etnicitet och kön. 2014 gick de ut med en rekryteringskampanj där personer utan brandmannabakgrund erbjöds arbete som brandmän efter en nio veckor lång internutbildning. Brandmännen Emil Skoglund och Pontus Westlund reagerade starkt på de sänkta kompetenskraven och menade att underkvalificerade kollegor utgjorde en säkerhetsrisk. När de inte fick gehör hos sina överordnade valde de att skriva en debattartikel i nättidningen Nyheter24 (5). En kort tid därefter fick de veta att de inte längre var välkomna att arbeta för SBFF. Orsaken uppgavs vara att de hade fel värdegrund (6, 7).

Emil Skoglund och Pontus Westlund JO-anmäler nu, två år senare, sin före detta arbetsgivare för brott mot repressalieförbudet. Det gör de rätt i. Det är viktigt att offentliganställda kan påtala brister i den egna organisationen utan risk för hämndaktioner.  JO:s beslut i denna fråga kommer att tjäna som betydelsefull vägledning i ett samhälle där identitetspolitiska ställningstaganden riskerar att köra över det sunda förnuftet.

Det Emil Skoglund och Pontus Westlund har velat påtala är att brandmän bör ha rätt utbildning för sitt uppdrag och att mångfaldsperspektivet inte får innebära att detta krav åsidosätts. För mig, som inte är insatt i de ideologiska krumbukterna, är det märkligt att denna princip över huvud taget kan ifrågasättas.  Jag trodde att den var en självklarhet vid alla Sveriges brandstationer. Så vad är det för värdegrundsproblem SBFF har identifierat? Vari består Emil Skoglunds och Pontus Westlunds moraliska brist? På vilket sätt är de olämpliga som brandmän och – framför allt – vad gör dem mindre lämpliga än de hårfrisörskor, kockar och försäljare som Södertörns brandförsvarsförbund har satt i arbete efter nio veckors internutbildning?

Det finns sammanhang där heterogenitet är en fördel, men det finns också arbetsuppgifter som kräver renodlat kunnande.  När mångfald börjar värderas högre än kompetens inom livräddande samhällsfunktioner har vi anledning att reagera. Vill vi ha ett brandförsvar som är bra på att släcka bränder eller är det viktigare att kåren uppvisar en välblandad personmix?

Emil Skoglund och Pontus Westlund har lyft fram ett allvarligt samhällsproblem i ljuset. För detta har de belönats med bannlysning från sitt yrke. Nu förtjänar de ett tack från allmänheten. De förtjänar också att den fråga de lyft till diskussion ges utrymme i den offentliga debatten.

 1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4592338
 2. http://centrumforrattvisa.se/likabehandling/kraver-skadestand-for-diskriminering-av-blivande-brandman/
 3. http://www.dn.se/sthlm/diskriminerad-brandman-fick-skadestand/
 4. http://www.samhallsmagasinet.se/en-raddningstjanst-kris/
 5. http://nyheter24.se/debatt/783364-sverige-fortjanar-en-raddningstjanst-som-ni-kan-lita-pa
 6. https://samtiden.nu/27000/brandman-fick-inte-jobba-kvar-efter-kritik-mot-kvotering-jo-anmaler/
 7. http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/de-anmaler-brandforsvaret-for-brott-mot-grundlagen/repdpnpiD!S33yqMALE3nvR20dognUw/

Arvid Nilsson är offentliganställd med stort samhällsintresse. Han har tidigare ägnat sig åt internationellt arbete i utvecklingsländer, men har nu slagit ner sina rötter på den svenska landsbygden.

23 thoughts on “Gästskribent Arvid Nilsson: När mångfald är viktigare än kompetens

 1. Hortensia skriver:

  Sanslöst skrämmande samhällsutveckling, som torde sakna motstycke i den civiliserade världen, Arvid. Enfaldiga svenska myndigheters mångfaldsinriktade självskadebeteende är sannerligen skandalöst!

  Dag Öhrlund uppmärksammade vanvettet häromdagen och jag instämmer helt och fullt i hans ord:

  ”Vi kan bara hoppas att Södertörns brandförsvarsförbund får så mycket smisk på fingrarna att de lär sig för framtiden. Och att Emil och Pontus får ett rejält skadestånd och en offentlig ursäkt.”

  http://www.ohrlund.se/blogg/?p=3407

  Liked by 5 people

 2. Erling skriver:

  Vad ska man säga? Man blir alldeles schackmatt. Finner inte några ord längre. Dagens inlägg om BRÅ och SBFF kan tillsammans med all annan galenskap i vårt samhälle fullkomligt däcka den psykiska hälsan!
  Värdegrunden hade tidigare en positiv laddning för mig. Nu är det begreppet ockuperat, intaget och förstört.
  Precis som regnbågen!

  Vad är det som har hänt? Kan vi sjunka djupare i träsket av förljugenhet? Begreppet hållbarhet, ett annat populärt modeord ter sig som ett hån. Vårt samhälle har ruttnat för länge sen, det stinker!!!

  Liked by 3 people

 3. sldy skriver:

  Vad kan man säga, jag häpnar dagligen över hur vansinnet gått så långt, återigen så skyller jag, förutom på svenskarna själva som inte tagit sitt ansvar och varit så lättledda, på det som skulle föreställa högerpartier och högermedier, Moderaterna, Liberalerna och Centern, SvD .. och Socialdemokraterna som tidigare stod för alltför höga skatter och för stor stat men inte för rent vansinne. Vansinnet var tidigare förpassat till en liten klick människor därför behövdes ingen motvikt i SD, i takt med att vansinnet nu slagit rot i alla partier utom SD så växer denna motkraft, liksom Trumpismen i USA. Det är vi mot vansinnet. Igår hörde jag att eftersom nästan ingen migrant efter avslutade dyra etableringsstudier med lön gått vidare till utbildning utan lön så skulle man raskt instifta en studielön för dessa på 9000kr i månaden för 15000 personer, vips 1.5miljarder, nästan hälften av vad som saknades i ett annat reportage i Nigeria där barnen inte har nog att äta. Svenska studenter göre sig icke besvär, inser inte de unga att deras land är på väg att ges bort till folk som aldrig kommer att återgälda vänligheten?

  Det är vansinnet mot oss andra.

  Liked by 3 people

 4. Conlon skriver:

  Identitetspolitiken är som en enda lång zombieapokalyps. Vi hasar oss dreglande fram på jakt efter något obestämbart, utjämnande, verklighetsförnekande. Det är bara att inse att kulturmarxismen har vunnit…

  Liked by 2 people

 5. Lasse Forss skriver:

  Jag delar det här inlägget på Fb som jag gjort med flera av dina inlägg. Hur kan det komma sig att det kan bli så här? Kan det bero på Södertörns Högskola som är vänsterns Mecka. Här finns en intervju med studenter från högskolan som nog förklarar hur tokigt det kan bli. https://www.youtube.com/watch?v=Qd1SVUXFgr8
  Videon finns också i en utomordentlig genomgång av vänsterns alla tokerier. http://www.morpheusblogg.se/2016/10/18/identitetsvansterns-bakvanda-logik/

  Det är ju värre än 68.

  Gilla

 6. En spännande framtid skriver:

  Det här är nog det mest absurda och sjuka jag hört talas om inom mångfalds-galenskaperna. Man äventyrar alltså människors liv och säkerhet i den s k mångfaldens namn, genom att anställa folk med helt undermålig utbildning. Samtidigt sparkas långt mer meriterad personal p g a ”fel värdegrund”. Nu har det gått för långt! Nästa steg är väl att kirurger och tandläkare ska anställas enligt samma sinnessjuka ideologi.

  Borde man starta en Facebook-insamling till de båda sparkade svenskarna, för att visa dem att de har stöd? Är själv för internet-tekniskt okunnig men lovar att skänka ett bidrag om nån får igång en sån insamling.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Nu är det ju så att muslimer inom sjukvården kräver sjal och långärmat. Kulturella sedvänjor går där före hygienkrav och patientsäkerhet.

   Vill låta det vara osagt, om alla sjukhusledningar i landet har accepterat detta?

   Gilla

 7. Gunilla skriver:

  Jag har nog kommit till det stadiet där det endast återstår att invänta att de som förnekar alla problem drabbas av något av dem. Inte snällt men kanske nödvändigt.

  Liked by 1 person

 8. Björn skriver:

  Är inte allt som händer i och med Sverige nuförtiden, tillräckligt för att få ALLA medborgare(inte bara vi som såg vartåt det barkade INNAN förra valet) att rösta på ”sista halmstrået” SD i nästa val, är landet förlorat för all framtid!

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   USA fick en chans till,
   att skrota den förödande Identitetspolitiken…

   I den regeringen blir det ingen Feministisk kvotering!
   Ej heller någon åldersrasistisk inkvotering, av unga valpar…
   Där gäller stenhårt MERITER!
   Ett föredöme för resten av världen i det avseendet!

   Kellyanne Conway tar SIN plats på egna meriter!
   Min gissning, hon blir pressekreterare, en synnerligen viktig post!

   Gilla

 9. Hovs-Hallar skriver:

  ”…identitetspolitiska ställningstaganden riskerar att köra över det sunda förnuftet….”

  EXAKT. Och denna i grunden RASISTISKA politik tillämpas numera på flera håll i samhället. Den bäst lämpade ska ha jobbet — ALLT annat är rasism!

  Eller ska vi tex. anställa en invandrad läkare som visat sig inte klara kunskapsprovet (de flesta invandrade läkare från länder utanför EU klarar INTE detta prov!), FRAMFÖR en kompetent svensk läkare — med hänvisning till ”mångfalden”??

  Som vanligt ligger PK-sekten bakom detta vanvett.

  Gilla

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Är detta verkligen sant??? Det strider mot allt sunt förnuft och borde om det är sant genast prövas i en lämplig instans. Helt snurrigt och kan möjligen försvaras som ett förvirrat utslag av PK-etablissemanget och dess hejdukar och försvarare. Dock kan det på inga villkor tillåtas bli gällande.

  Liked by 1 person

 11. anonym skriver:

  Kjell Albin Abrahamson beskrev identitetsvänstern på ett underhållande sätt men förfärades också över deras makt i Sverige:

  I Tyskland finns också vad jag kallar för vulgärvänster, som också rymmer en floskelvänster, gnällvänster, stolpskottsvänster, spendervänster, kulturvänster, identitetsvänster, skygglappsvänster, södermalmsvänster, finvänster, gatuvänster, hatvänster, etikettvänster, skäggvänster, rasvänster, kränkthetsvänster, gammalvänster, skrikvänster och kasta sten-vänster. (…) Men i Tyskland är vulgärvänstern marginaliserad i samhällsdebatten, i Sverige leder den det offentliga samtalet.”

  Nu är han död och om knappt åtta månader fyller Janne Josefsson 65. Då kan SVT avpollettera honom på laglig väg så att säga, vilket innebär att ytterligare ett hinder mot identitetsvänsterns styre blir undanröjt.

  Så länge identitetsvänstern styr ser det kört ut. Oddsen försämras ytterligare eftersom Alliansen i mångt och mycket har anammat identitetsvänsterns tankegångar. Alltför många svenskar är dessutom ”sossefierade” efter Socialdemokraternas långa styre och tror fortfarande att politikerna vill oss väl och att staten är god.

  Liked by 1 person

 12. Hedvig skriver:

  ”Det finns en annan nationalism än hatets” är rubriken på dagens Understreckare i SvD.

  Ingressen lyder:
  ”Den fascistiskt präglade nationalism som sköljer över både USA och Europa kan ses som ett svar på en utbredd känsla av rotlöshet. I ”Att slå rot” försvarade Simone Weil nationalismens förmåga att erbjuda ett existentiellt sammanhang, men då i en form grundad på medlidande.”

  Att slå rot är enligt den franska filosofen Simone Weil (1909-1943) ett av människans viktigaste och samtidigt mest förbisedda behov.
  Citat:
  ”En människa har en rot när hon äger verklig, aktiv och naturlig livsgemenskap med ett kollektiv som värnar om vissa skatter ur det förflutna och vissa aningar om framtiden.”

  ´Bristen på en sådan förankring i ett fortfarande levande historiskt rotat sammanhang får människan att känna sig hemlös på jorden, också om hon materiellt har allt hon behöver.

  http://www.svd.se/det-finns-en-annan-nationalism-an-hatets/om/kultur:under-strecket

  Liked by 1 person

 13. Göran skriver:

  Hur skilda ska kulturerna vara för att anses vara olika? Räcker det att de är lite olika eller måste de vara mycket olika? Hur viktar man ev. skillnader? Och när man väl kommit så långt, med hjälp av vilka frågeformulär eller liknande knyter man sedan en viss person, den blivande brandmannen, till den ena eller andra kulturen? Och om nu en person inte möter alla kriterier (som sagt, fastställda hur) för den kultur han eller hon antas representera, hur stor skillnad kan man acceptera för att avgöra om personen verkligen är en representant för just den kulturen och inte en annan? Och hur viktar man de skillnaderna?
  Kan man överhuvudtaget överväga svenskar, eftersom de av de många som förespråkar mångkultur inte anses ha någon egen kultur överhuvudtaget. M.a.o. passar en sådan kulturlös person in i en ideologi som förutsätter kultur, alltså mångkulturen. Eller är svensken i det sammanhanget en hen, en slags joker, som med sin totala avsaknad av kulturtillhörighet kan passa in lite överallt.
  Eller tanken är kanske bara att man egentligen ska göra det enkelt för sig och använda sig av den etniska tillhörigheten – som ju inte har något med kultur eller hjärninnehåll att göra – och räkna signifikanta hudfärger, låta ”rasen” avgöra; rasifiering, som ju inte i något avseende skiljer sig från nazistsympatisörers eller apartheidförespråkares avskyvärda tankefigurer.

  Gilla

 14. John Nilsson skriver:

  Man raserar med berått mod sitt eget brandförsvar…

  En de facto-diskriminering mot de av oss som väger lite mer än vi kanske borde. Män är ju för övrigt också generellt sett större än kvinnor, så det hela kan betraktas som diskriminering av män, också när det gäller dem som ska räddas, dem vi betalar brandförsvaret att finnas till hands för i nödsituationer.

  En kulturell brandhärd verkar kunna lokaliseras till Södertörns högskola, där sans och balans tydligen brinner upp som töre, och tydligen sprider sig i närområdet. Vem kommer till undsättning?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.