Vad blir nu nästa steg?

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Egentligen skulle aldrig Sverigedemokraterna och övriga från Europaparlamentets partigrupp EFDD ha fått ha sin festmiddag på Grand Hotell i Stockholm med firandet och utdelningen av European Freedom Award till Vaclac Klaus. Deltagarna i galamiddagen delade nämligen inte hotellets värdegrund. Det var följaktligen enligt hotelldirektören, Pia Djupmark, ett misstag att tillåta festmiddagen och detta kommer inte att upprepas. I fortsättningen avser inte hotellet att upplåta vare sig matsal eller hotellrum till personer med fel värdegrund.

Det är vad man kalla en high order, det vill säga att det inte kommer att bli lätt att efterleva en sådan sträng maxim. För att klara en sådan utmaning krävs tydliga regler vilka dessvärre inte är för handen. Under apartheidens tid i Sydafrika var det enkelt eftersom man gick efter hudfärgen liksom i Nazityskland där man gick efter lämpliga markeringar på ytterkläderna som exempelvis en gul stjärna. Att avvisa berusade eller trashankar är inte heller svårt för hotellpersonalen ehuru detta kan vara kontroversiellt då det mycket väl kan hända att just dessa kan råka ha den rätta värdegrunden. Emellertid ett första klassens hotell som Grand Hotell kan säkert klara ett sådant dilemma.

Hur skall man nu lösa det allmänna problemet med den rätta värdegrunden? För det första blir det nödvändigt att samhället på lämpligt sätt tydligt definierar vad som ryms inom värdegrunden, ty ingen kommer att uppskatta att bli avvisad när man sett fram emot en festmiddag med familj och vänner. Det är inte lika lätt som i Nazityskland eller DDR där man liksom intuitivt kände på sig vad partiet förväntade sig.

Det enklaste vore därför att registrera samtliga medborgares värdegrund i personregistret tillsammans med födelsenummer och bostadsort. Detta kan göras enkelt genom att fylla i ett formulär där myndigheterna anger vad som specifikt inryms i en svensk värdegrund. I de fall där man plötsligt skulle vilja ändra på värdegrunden borde en uppdatering snabbt kunna ordnas via Internet. När man sedan beställer hotell, restaurang, resor eller söker anställning kan man därför enkelt med hjälp av adress, personnummer eller mobilnummer enkelt avgöra var personen står på värdegrundskalan. Hade ett sådant utmärkt system varit på plats i dag hade inte Grand Hotell haft några som helst problem och dess VD, fru Djupmark, hade inte behövt göra en förnedrande och pinsam pudelrörelse.

En annan och mera krass förklaring var naturligtvis risken att andra välbeställda kunder skulle återta sina reservationer (vilket indikerats) med minskade inkomster till följd. Och dessutom, tänk om Nobelstyrelsen också skulle göra detta, då skulle verkligen fru Djupmark sitta löst och en sådan vådlig risk kan ju inte ens en VD göra i dessa dagar.

Det är min förhoppning att landets etablissemang börjar inse att det håller på att försätta sig i en omöjlig situation. Det är nämligen inte möjligt om man tänker efter det allra minsta att förena Sveriges märkliga värdegrund med ett demokratiskt och öppet samhälle och att de som driver detta med sitt beteende inte bara gräver sin egen grav utan hela landets.

57 thoughts on “Vad blir nu nästa steg?

 1. Jonas Bohman skriver:

  Hahahaha, ja jäklar vad bra, och vilket dårhus vi lever i. Har hjärntvätten gått så långt? Jag tänker så här, kunde östtyskarna få bort den regim som vanstyrde den östra halvan av Tyskland, så kan vi här i Sverige få bort alla dom dårar som fått styra detta land och debatten alldeles för länge. Herre gud, vad är det för fel på svensken?

  Liked by 3 people

 2. Gösta Svensson skriver:

  Jag tänker på hur den här värdegrundsepidemin vi drabbats av på jobb, inom föreningsliv, på skolor, inom politiken osv de senaste decennierna, så intimt måste hänga samman med masspsykosen som kallas identitetspolitik. Det handlar om att försöka hantera det som händer när man konfonteras med någon som har en annan uppfattning än en själv om hur livet skall levas. Detta problem har uppstått på grund av den av staten påtvingade multikulturalistiska ideologin som i sin tur är en följd av dålig invandringspolitik.

  Det här fungerar ju inte i praktiken. Detta har många hävdat ganska länge nu och tyvärr blir det tydligare för varje dag nu hur rätt vi haft. Alltså måste jag tyvärr komma ut som en annan slags identitetspolitiker. Min identitetspolitik går ut på att i Sverige är det en svensk identitet som skall dominera och positivt särbehandlas. Till den kan man också knyta en svensk värdegrund, men den kan inte se ut som ett partiprogram eller något som utarbetats i FN med syfte att ta ifrån oss vårt rätt till vårt land och vår kultur, och den kan inte tillåtas att formuleras von oben.

  Liked by 1 person

 3. Gunilla skriver:

  Jag har funderat på samma. Ja, Sverige har ju erfarenhet av apartheid-innovativitet; den gula jude-markeringen var ju en svensk ide som vi så gentilt skänkte till tyska nazi-vänner. På hemmaplan har fack-förbunden idag gått längst i värdegrunds-diktaturen vid accepterande av medlemmar. Om nu alla, hotell, restauranger, arbetsplaatser i offentlig sektor (facken kommer omedelbart att kräva privat sektor också) ska ‘värdegrundssäkras’ kan vi lika skriva in det i grundlagen. Vi får alltså åsikts(värdegrunds)diktatur. Men återigen; det kommer de ‘goda’ som bestämt detta inte att förstå. Det är av samma anledning som flertalet diktaturer paradoxalt nog kallar sig ‘the democratic republic of (+ namn)’. Att agitatörerna skulle förstå att man har förolämpat en arbetsgrupp , bestående av demokratiskt valda partier, inom EU-administrationen är garanterat för mycket begärt. Men det noteras nog utomlands.

  Gilla

 4. BjörnS skriver:

  ”Det är min förhoppning att landets etablissemang börjar inse att det håller på att försätta sig i en omöjlig situation.”
  Det är nog snarare så att landets etablissemang ska börja fundera över sin egen värdegrund och principer. Är det rimligt att utestänga enskilda personer från mat och rum på grund av att de har en åsikt man inte gillar (eller påstår sig inte gilla) men som ryms inom gällande lagstiftning. Vad hade de ”välbeställda kunderna” ansett om samma åtgärd riktades mot Expo, Vänsterpartiet eller F!? Den här typen av hållnings- och principlösa resonemang är vad som öppnar dörren till ett godtyckets diktatur där ingen går säker och lagarna undergrävs.

  Just nu är Berns inget annat än en hotellversion av Groucho Marx:
  1. ”Mina herrar, dessa är mina principer. Gillar ni dem inte har jag andra.”
  2. ”De viktigaste egenskaperna är ärlighet och uppriktighet, lyckas man förfalska dessa kan man komma långt”

  Liked by 3 people

 5. MartinA skriver:

  Du borde läsa på om Apartheid. Och om vad som har hänt sedan dess avskaffande.
  Ett exempel. 30 miljoner afrikaner invandrade till Sydafrika under Apartheid tiden.

  Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    CMMK10

    Islamisternas är barnvagnen…

    Barnkonventionen är förödande,
    om den avser något mer än det egna landets befolkning!

    Men Globalisterna låg bakom införandet av den!

    Liked by 1 person

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Arabiska oljemagnaters/besökares värdegrund?
  Att man tar avstånd från antisemitism som ett första steg)

  Hur utreder man den i övrigt?
  Ett jämlikhetsintyg, givetvis även avseende HBTQ åsikt!

  Ett intyg att man tar avstånd från sex med minderåriga?

  Att man ej ställer krav på, räknar med, ”DAMsällskap” vid övernattning…
  Det ingår väl ej i VÅR VÄRDEGRUND…

  Grand lär byta VD i fortsättningen,
  som andra byter skjortor!

  Djupt beklagligt, en sammanfattning!

  Gilla

 7. Steven Jörsäter skriver:

  Det är bra att du framhåller det absurda i det här, Lennart. Logikens lagar tycks inte längre fungera i det offentliga samhället. Att pressen som, i det här fallet, försöker provocera fram vad som i praktiken är mötesförbud, är ytterst allvarligt. Men ingen offentlig person tycks reagera. Lyckas man inte bryta det här vansinnet vet man inte vad som kommer att hända.

  Gilla

 8. tomas skriver:

  Verklighetsfrånvända lallare inom svenk media och politik har styrt landet under alldelses för många år. Nu ser vi resultatet, ett djupt splittrat land.

  Liked by 1 person

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Egentligen vet jag inte om det är roande eller oroande att se och höra hur en chef för ett stort företag som Grand Hotel ändå är, viker ner sig för gatans parlament. Hon är uppenbart helt integritetslös.
  Företaget lever på att tillhandahålla faciliteter till de som vill nyttja dem och gör det inom vissa förutsatta ramar, nämligen – betala vad det kostar och uppträd med respekt för övriga personer som befinner sig på etablissemanget under den tid Du är här.
  Man kan ju enkelt föreställa sig reaktionen om det fanns en skylt sägandes att ”Miljöpartister är ej välkomna”.

  Den oroande aspekten är – Tänk om det finns flera beslutsfattare med samma usla moral?

  Tyvärr tvingas man nog konstatera att det gör det. Dessvärre är rötan mer omfattande än vad man normalt föreställer sig.
  Minns ni polisens REVA-projekt där man skulle leta upp de som vistades illegalt i landet för att kunna utvisa dem?
  Enligt dagens tidning har detsamma hänt igen. I Blekinge skulle man aktivt leta upp personer som vistas här olagligt. Detta ogillades av vissa personer och det hela avblåstes då av någon harhjärtad chef.

  Polisen antas vara den yttersta garanten för laglydigheten i landet. De har till och med rätten att tillgripa våld för att fullgöra det uppdraget.

  Med sådana vindflöjlar till chefer så ligger anarki närmare i tiden än en fungerande demokrati.

  Liked by 4 people

 10. Bamse skriver:

  Nobelstiftelsen tycks redan dela värdegrund med Grand Hotell. Man har inga problem med att bjuda in representanter för diktaturregimer, men vill inte bjuda in någon representant för Riksdagens tredje största parti.

  Liked by 2 people

 11. torstenjo skriver:

  ”Värdegrund” är något helt igenom privat och individuellt. När stat eller privata aktörer, som Grand Hotel, börjar definiera kollektiva krav på godkänd värdegrund, befinner vi oss på ett ur demokratisk synvinkel synnerligen sluttande och destruktivt plan…

  Liked by 2 people

 12. Nils Dacke skriver:

  Perfekt, fram till detta register är klart kunde alla som inte delar den s.k värdegrunden alla floskler tvingas bära en fastsydd stjärna på kläderna så fort man rör sig utomhus. Vårt land blir bara sjukare och sjukare och det blir intressant att se var Saudiska representanter kommer att bo exempelvis vid Nobelfesten. Ifall sedan president Trump eller någon kommande amerikansk regeringsrepresentant tänker besöka den feministiska och humanistiska huvudstaden så kommer nog Grand Hotel att skicka över sin värdegrundslista till Washington för infyllande innan bokningen accepteras av GH.

  Liked by 1 person

  • Björn skriver:

   Varför är det alltid vänsteranhängare,globallister och multikulti-förespråkare som inte accepterar demokratiska valresultat/nederlag? Man ser aldrig motsvarande reaktion från ”andra sidan”, med upplopp och kravaller av heltids-demonstranter, ivrigt påhejade av MSM:s journalister(nästan alla verkar också vara enäggstvillingar som är kläckta o formade i samma vänster-miljö)! Såg inte några kravaller(vilket jag iofs kan beklaga!) här i Sverige, när ett parti som knappt hade luftintaget över 4%-spärren i senaste valet, fick besätta flera viktiga ministerposter i regeringen! Jag tror att globaliseringen(läs spridningen av muslimer!)skapar så många särintressen i västvärldens länder att demokratiska val snart är omöjliga att hålla! Det blir/är samma oförenliga gytter av intressen här hos oss, som det alltid har varit i de dysfunktionella Mena-länderna!

   Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Demokrati får väl ses som en kränkning,
    av det Muslimska Civilsamhället…

    Så kan vi förstås ej ha det!

    Gilla

 13. Björn skriver:

  ”Värdegrunden” är inte statisk! Den förändras över tid! Från ett läge, när man t.ex varit på en manifestation för mångfald, till ett annat när man omringas av ett muslimskt invandrargäng som vill råna och misshandla dig!

  Liked by 1 person

 14. Erik skriver:

  Jag njuter, verkligen.

  När Twitterati går upp i stabsläge då är det allvar.

  Det ‘offentliga’ Sverige blir alltmer tossigt. Hur kan vuxna människor låta sig till den milda grad styras av en gapig liten klicka av aktivister, det kan inte handla mer än om några tusental som är verkligt drivande? Resten hänger ängsligt med, oroliga för vad som kan hända om ‘värdegrunden’ inte putsas och stolt visas upp.

  Liked by 3 people

 15. Hovs-Hallar skriver:

  Just så ja. Detta är ett närmast surrealistiskt samhällsklimat, som PK-vänstern lyckats skapa genom att trakassera och skrämma folk — med makthavarnas välsignelse! Det gäng av extremister som sköter ”grovjobbet” har tydligt samma agenda som högt uppsatta politiker typ Bah Kuhnke — alla vill de förstöra det demokratiska svenska samhälle vi lyckats bygga upp, och införa någon slags islamfjäskande diktatur.

  Människor är numera så skrämda över PK-vänsterns diktatur att de inte öppet vågar säga vad de tänker. Ex-vis visar telefonbaserade opinionsundersökningar ett långt lägre stöd för SD jämfört med webb-baserade enkäter (opinionsundersökningar inför valet 2014 visar bättre överensstämmelse med valresultatet hos ex-vis Sentio jmfrt. med Sifo: http://status.st/).

  Förklaring? Jo, bakom en bildskärm känner sig folk säkrare.

  När människor börjar uppleva att man inte vågar öppet yppa sina politiska åsikter har det gått långt utför med yttrandefriheten, och för detta kan vi tacka PK-vänstern och dess hantlangare.

  Liked by 2 people

 16. Hortensia skriver:

  Tack, Lennart, för en utsökt beskrivning av denna delikata värdegrundsoppa à la Sjuklövern. Även ”goda” kockar torde väl så småningom kunna förnimma den beska eftersmaken av sådana ogenomtänkta och smaklösa anrättningar?

  Jag mår illa vid blotta åsynen av ordet ”värdegrund”, men befarar att vår amatörmässigt kockande regim kommer att fortsätta med sitt självkomponerade recept, att mixa sin osmakliga värdering av befolkningens åsikter med ogrundad propaganda ända in i kökskaklet.

  Åsiktsregistrering av väljarkåren och mångåriga trakasserier av oppositionspolitiker borde – i ett någorlunda demokratiskt och civiliserat land – förpassa den megalomana ”elitens” grumliga värderingar till historiens kökkenmödding vid påföljande val…

  … om det nu någonsin blir av – får de ”goda” bestämma, måste ju alla sluta tänka och börja tycka exakt likadant, vilket torde göra valdagens opinionsyttring överflödig, tänker jag.

  Gilla

 17. JL skriver:

  Senate veckan har varit intressant.

  -I praktiken återinförande av statliga monopol via förbud av ”övervinster”
  -Omöjligt för småföretagare att ta ut vinster med nya kreativa 3:12 regler
  -Trump kommande president i USA
  -Grand Hotel går i bräschen för ”det gott företagandet”
  -Lärarnas vilorum blir bönerum, på en kommunal skola
  -Polisledningen i Uppsala ”förhandlar” med ledande kriminella för att undvika bilbrännande. De kanske borde avlöna dem istället som man gör i Norrköping? Ett annat alternativ är såklart ett ”bränn inte bilar”-armband. Som sista utväg kan man kanske t.o.m arrestera brottslingar och förhindra brott man vet ska utföras, men detta är nog en långsökt lösning? Risk att brottslingarna blir kränkta.

  Är komplext, men anar nästan en trend att något inte står rätt till

  Gilla

  • Tt skriver:

   O.T.
   Sveriges etablerade politiker visar återigen att de inte kan hantera en situation som de inte vill se. Den svenska regeringen är ensam i Norden med att inte gratulera Donald Trump offentligt till valsegern i det amerikanska presidentvalet.
   Från regeringscheferna för de nordiska länderna Island, Norge, Danmark och Finland har gratulationerna idag regnat över Trump. Men Sverige utmärker sig. Från svenska dystra rum i Rosenbad kom det ingen hövlig och respektfull offentlig gratulation, utan istället hafsades det fram ett ganska syrligt pressmeddelande om att Sveriges regering ”förberett sig” för valresultatet som ”många känner oro inför”.
   Sveriges utrikesminister Margot Wallström twittrade desperata rader om fred och jämställdhet. Att Clinton var favoriten hos det politiska etablissemanget i Sverige går det inte att ta miste på. Wallström öste senare under dagen vidare med ett twitterinlägg tillägnat ”dear” Hillary Clinton om att det inte finns ett tak av glas , utan ett tak av män.
   Det börjar inte bra för de svensk-amerikanska relationerna att Sverige utmärker sig i sitt grannskap med att vara det enda land vars regeringschef och utrikesminister inte gratulerar USA:s tillträdande president till valsegern. Det är helt enkelt ett oanständigt beteende som Sveriges maktelit uppvisar.
   Är det så att Trumps anti-establishmentseger sprider oro inför valet 2018 på Rosenbad och i Arvfurstens palats? Är det så att svenska opinionsmätningar har lika fel som amerikanska? Då är det dags för så väl Alliansen som regeringen att äntligen börja lyssna på folket som inte vill ha gullande med varken ISIS-terrorister, regimen i Riyadh, homofober på asylboenden eller bistånd till den hatspridande genomkorrupta Palestinska myndigheten.
   Tobias tankar

   Gilla

 18. Verdandi skriver:

  Om detta nu inte leder till omfattande avbokningar på hotellet i fråga så finns det verkligen ingen ryggrad hos de bättre beställda i samhället.

  För övrigt hittade jag annan otrevlig information om hotellet, bland kommentarerna på Avpixlat. De som arbetat där har sett ett och annat som inte passar sig i skrift i detta städade forum.
  Själv sätter jag aldrig min fot där igen.

  Gilla

 19. Sten lindgren dy skriver:

  Vad betyder värdegrund? Jag bodde utomlands när detta begrepp uppfanns, wikipedia förstår att berätta att begreppet uppstod på 90-talet i Sverige. På engelska så betyder det visst common principles, ett försök till förklaring jag fann var ett gemensamt antal värderingar i ett kollektiv. Skolans värdegrund innehåller bland annat jämställdhet mellan könen, ingår detta i Grands värdegrund? I så fall, serverar man muslimer?

  Kan någon peka på den definitiva definitionen av vad som ingår i den svenska värdegrunden?

  Gilla

   • Sten lindgren dy skriver:

    Jag läser det, annars gissar jag att man inte kan finna värdegrunden nedteckad någonstans, för då hade inkonsistenserna blivit uppenbara. Man hade blivit tvungen att skriva att för etniska svenskar så gäller A till Ö men muslimer, svarta och andra förorättade gör som de vill.

    Gilla

   • Sten lindgren dy skriver:

    Tänk en parallell läsning av värdegrunden och koranen i skolan..? Koranen och hur den skall förstås genom svensk värdegrund, en nytt ämne i skolan?

    Gilla

  • Rune nilsson skriver:

   Jag har för mig att det var Alf Svensson i KD som lanserade begreppet. Men han menade inget illa. Det är andra som har missbrukat det å det våldsammaste.

   Gilla

 20. Göran skriver:

  Inom föreningslivet betyder värdegrunda att det är ett ord man skriver i sin verksamhetsberättelse för att trigga bidrag.

  VD på Grand Hotel hade aldrig behövt pudla utan bara sagt, att inget vänsterslödder i Sverige ska bestämma vilka kunder Grand Hotel ska ha. Många företager i Sverige hade blivit jätteglada och sett VD som en hjälte; äntligen någon som säger vad många vill säga.

  Liked by 1 person

 21. Margareta Torssell skriver:

  Jag håller på att gå igenom hundratalet artiklar som publicerades under min tid i så jag delar med mig a en och annan ifall du har lust att läsa. M

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.