Goda människor i snöyran

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Den nionde november hände stora saker. Donald Trump visade sig ha blivit vald till USAs näste president och det snöade något alldeles infernaliskt i Stockholm. Jag kan inte minnas ett så ymnigt snöfall någonsin. Det började vid midnatt och fortsatte dagen ut. Säkert föll det en halvmeter snö. Håll med om att det är egendomligt med två så märkvärdiga saker samma dag!

Det blev strul direkt. Kommunens plog hade lagt en vall bakom min bil så det fanns inte en chans att komma ut på morgonen. Men bäst som jag står där och ser borttappad ut stannar en man i en Bamsecheva och frågar om han kan hjälpa till. Vilken grej, tänker jag och tackar glatt. Några minuter senare är dragskruv monterad och rep knutet till hans krok. Chevan får jobba lite, men strax är jag fri. Jag hade inte räknat med att sitta fast så hårt så jag hade lättjefullt lagt ett dubbelt halvslag i stället för ett pålstek och det fick jag betala för med extra pill för att komma loss. Gissa om jag var tacksam för hjälpen.

Det här är Sverige när det är som bäst, tänkte jag efteråt. Vi svenskar är rätt respektfulla mot varandra och angelägna att hålla distans, men när det plötsligt kniper väller den vänliga, självklara hjälpsamheten fram. Den plötsliga och oväntade strapatsen, i detta fall i form av ett alldeles särdeles snöfall, för oss liksom närmare varandra. Vi talar med varandra och sträcker ut händer till hjälp.

Så fortsatte det alltså att snöa något alldeles förbannat hela dagen och när jag skulle köra hem från jobbet satt bilen fast igen. Scen II. Jag står och glor och ser borttappad ut och överväger om jag ska kalla på bärgning eller ta taxi hem eftersom kollektivtrafiken har lagt av. Då händer det igen! En medborgare som troligen bor i närheten frågar om jag vill låna en spade. Såklart. Han hämtar spaden och av någon anledning fru och tre barn och börjar själv skotta undan snön medan barnen larvar runt och låtsas hjälpa till.

Sedan han flyttat på en halv kubikmeter snö är jag loss och alldeles till mig av tacksamhet. Jag förklarar för min räddare att han återgett mig tron på mänskligheten, vilket inte är riktigt sant, ty vad jag menar är att han bekräftat min tro på den vänliga hjälpsamheten hos det traditionella svenska civila samhället. Så fort denne välgörare fått iväg mig ser jag honom vända sig till en annan bilist i motsvarande dilemma.

Hur ska en nysvensk begripa sådant? Är detta slags tillmötesgående ett resultat av allmänmänsklighet eller av en speciell kultur? Uppriktigt sagt: jag vet inte. När jag kom i närheten av hemmet parkerade jag på ett förbjudet ställe eftersom alla tillåtna ställen var invallade. Strax bredvid stod en nedsläckt bil, men jag såg en förare inuti. Full av nyinspirerad ädelhet frågade jag om jag kunde hjälpa till med något. Föraren var en ung kvinna som talade arabiska i mobiltelefon och sa till mig att hon inte hade bensin. Soppatorsk, tänkte jag, då har jag lösningen och så hällde jag hälften av min reservdunk i den arabiska damens tank.

Det konstiga var inte att hon troligen inte kommit till ordet ”tack” på sin sfi-kurs, utan att hon inte gjorde minsta försök att starta bilen och köra därifrån. Hon förklarade att hon inte hittade. Kör dit och följ vägen, sa jag och pekade efter bästa förmåga. Det gjorde inget intryck. Hon knappade febrilt på sin mobiltelefon. Till slut gav jag upp och lomade iväg.

Multikultur är svårt. Jag lyckades inte ens hjälpa.

PS Nästa morgon återvände min misantropi, ty Myndigheten hade under natten gett mig en p-bot på 650 kronor. Att jag tvingats parkera fel berodde på att Myndigheten inte utfört sitt uppdrag att frakta undan snön, men vad bryr sig Myndigheten om det? Den följer bara regler.

45 thoughts on “Goda människor i snöyran

 1. Gösta Svensson skriver:

  Snålt att lappa bilarna under rådande snökaos. Sådant omdömeslöst utförande av sina arbetsuppgifter är aldrig kul att drabbas av.

  Gilla

  • Ilona Simonell skriver:

   Sverige i en nötskal! regler är regler! Myndigheten kan tänka sig att lappa en bil även om det sitter en död förare i! Att hen plötsligen dog? otur! regler är till att följas. Arvingarna får bestrida boten, hahaha

   Gilla

 2. tomas skriver:

  *Reciprocitetsprincipen (ömsesidig tillit) går ut på att om någon gör något mot dig, finns en förväntan eller tillåtelse att göra detsamma tillbaka, respektive att om du gör något mot någon, kan du förvänta dig eller vara beredd på att den andre anser sig vara berättigad att göra detsamma mot dig.
  *Parkeringsböter är ett effektivt sätt att dra in pengar. Svårt att överklaga. Parkeringsvakten tar några bilder på den felparkerade bilen och sedan är det kört.

  Gilla

 3. Höga kusten skriver:

  Sverige fick under andra världskrigets stänga vinterkyla, leva i en flera år lång anspänning. För visso en klart mycket angenämare tillvaro än vad våra grannar fick ta del av. Men ändå…

  Vi själva sitter nu med historiens facit i hand, och många känner sig manade att kritisera. Åsikterna om permittenttrafiken genom Sverige, och baltutlämningen, är många – och uttalas från samtidens bekväma fåtöljer. Och naturligtvis har man rätt att kritisera. Sveriges politiska balansnummer, åren det begav sig, blottar en moralens hopplöshet, nationen var tvungna att navigera sig igenom.

  Samma moraliska hopplöshet har vi nu självmant försatt oss i – nu när gränser inte längre kan, eller ens bör försvaras – enligt vissa. Då, när det begav sig, visste ingen hur historiens tärningskast skulle falla ut. Och det gör vi inte heller i dag, med den skillnaden att aningslösheten är mer utbredd i vår tid, än under kriget.

  Hoten och beredskapsåren gjorde även att människor kom närmare varandra. Kriget omslöt vår tillvaro i alla vädersträck. Och yttre hot förenar människor. Det har många makthavare och politiker också kalkylerat med. De har nyttjat hotens förenade kraft.

  Min far har berättar för mig att det flera år efter kriget levde kvar en speciell känsla av närhet människor emellan. Krigsåren hade svetsat samman människor. Utsattheten hade delats av alla, oberoende av social tillhörighet, och skapat en känsla av gemenskap. Den här känslan satt i under några år, efter kriget, för att sedan långsamt sjunka undan och mer ”normaliseras” över tid.

  Tyvärr har erfarenhet hos tidigare generation svårt att föras vidare till nästa. En mänsklighetens eviga dilemma. Historiens pendel visar på glömskans påtagliga natur. Och makthavare blir allt yngre. Mycket av samhällelig naivitet får nog tillskrivas bristen på erfarenhet och en ovilja att ta till sig av erfarenhet från tidigare generationer.

  Och när nu unga generationer så småningom blir gamla kommer även deras mer bittra erfarenheter klinga för döva öron. Ungdom är ju, som bekant, inget kroniskt tillstånd. Nya generationer tar alltid vid. Och de vill inte tyngas av ”otidsenlig historisk erfarenhet”, hur sann och giltig den än är. Ständig omstart är det som gäller – som om människans natur även den kan starta om – likt Patriks bil i en snöhög på Östermalm.

  Liked by 3 people

 4. Gunilla skriver:

  Ja, vad ska man säga? Myndigheter gör nog sitt jobb oavsett väderursäkter. Så nog med det. I alla länder/kulturer hjälper folk varandra. Även i Sverige; det är en del av vår ‘folkkultur’ också. Men man tenderar att lättast hjälpa sina egna. Den outtalade förståelsen. Men hjälpen sträcker sig ofta till andra också (som kvinnan i bilen). Din fråga; förstår nyanlända vår ‘hjälpkultur? Jodå, de har nog samma i den värld de kommer från. Mem här kommer ett nytt element in. En dels kultur säger (i detta specifika fall spekulerar jag eftersom jag inte vet) att man, av outgrundlig (religiös?) anledning, inte ‘får’ ta emot hjälp av främmande (otrogna?). Som ordspråket aäger; otack är världens lön.

  Liked by 2 people

 5. Ami skriver:

  Enligt obekräftade uppgifter så beror kaoset delvis på jämställd snöröjning. Enligt MP i STHLM och Daniel Hellden så skall gång och cykelbanor prioriteras samt kollektivtrafik. Jämställd snöröjning skall underlätta för bland annat mammor som oftast lämnat barn på dagis medan papporna oftast kör bil till jobbet. Om detta är argumentet så är det gravt sexistiskt enligt normkritikerna eller vad det heter.
  När ett samhälle underlåter sig att genomföra det mest basala åtagande enkom för att blidka en liten klick av, enligt min mening, en bunte virrpannor så är vi farligt ute. Man kan med lätthet säga att vi har kört i diket med eller utan snö.

  Liked by 3 people

  • Stefan Sewall skriver:

   -Men det är ju mammorna som kör bil med sina barn till dagis och till sina jobb. Kvinnor kör lika mycket bil som män. Jag arbetar på sjukhus. Sköterskorna kör bil till jobbet, punkt slut.
   Det är totalt nonsens att låta manshatet sabotera biltrafiken, som inte alls är männens monopol. Förr var det fler män i bilarna. Nu är det inte så. Även väldigt många äldre pensionerade damer är ute och kör. Det är en förlegad cliché att biltrafiken till största del domineras av män.

   Liked by 3 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Kvinnor som kör bil är förtryckta av patriarkatet eller lever i en falsk gendermedvetenhet orsakad av detta förtryck. Män som promenerar är däremot hederskvinnor eller hen. Om du inte förstår detta, så skriv in dig på Södertörns lekskola för hjärntvätt och indoktrinering.

    Liked by 1 person

  • Verdandi skriver:

   Men det hela är absurt. Det borde finnas möjlighet att snöröja alltihop. Även cykelbanor, men i andra hand.
   Det var samhällsfarligt som det är på vissa gator, gamla och sjuka betalar som vanligt priset i Sverige.
   Det handlar om snålhet i upphandlingen.
   Det vet jag efter att ha sysslat lite med upphandling av just snöröjning och efter kontakter med de genomusla människor som har ansvar för detta inom staden.

   Liked by 1 person

 6. Göran Fredriksson skriver:

  Det är normalt sett bra att myndigheter följer regler men i det nämnda fallet borde man sett sambandet mellan kommunens oförmåga och parkeringsproblemen. Gissningsvis var parkeringsbevakningen utlämnad till ett p-bolag som tjänade bra på att lappa efter snöfallet. P-vakterna behövde ju inte ens markera hur luftskruvarna på hjulen stod eller ta tid på felparkeringens längd.

  Sveriges nuvarande problem beror till stor del på att myndigheter som migrationsverket hanterar regelverket för slapphänt. Har t.ex. någon som lämnat felaktiga uppgifter anmälts och falska pass dömts för urkundsförfalskning?

  Liked by 1 person

 7. Ulla L skriver:

  Multikulti är svårt. Från mitt fönster kunde jag igår iakttaga en lastbil som slirade och inte kunde ta sig ut från parkeringen. En person hämtade en spade och skyfflade bort lite snö medan två manliga besökare med varsin plastsäck och som vistas här i landet för att tigga stannade till för att titta på (här var det inte fråga om några större snömängder utan snarare blankslitna däck på en lätt lastbil utan registreringsskylt). De tittade på och hjälpte inte till. När fordonet väl kört därifrån och den hjälpsamme skulle gå vidare – vad hände då? Båda tiggarna följde efter honom och sträckte fram sina nävar. Den hjälpsamme gav dem pengar och försvann in i en port. De tiggande ställde sig i nischen till en port en bit därifrån och drack medhavd öl. Så visste är det svårt med multikulti och jag har förstått att det inte fungerar på ett bra sätt någonstans. Om någon kan beskriva var någonstans som mångkultur smällt samman till ett bra fungerande samhälle, skulle jag vara tacksam.

  Liked by 2 people

 8. Stefan Eriksson skriver:

  ”Otack är världens lön”, har jag för mig vara ett ordspråk som passar vid sådana här tillfällen.
  Det är ju alldeles ”enastående” att parkeringsvakterna likt Sant-Bernard-hunden offrar allt och lite till för att upprätthålla ordningen i detta kaos.
  Jag menar; Hur skulle jag överhuvud taget klara livhanken, om det inte vore så att du fick en parkeringsbot?
  Tragiskt !!

  Liked by 1 person

 9. Peter M skriver:

  Enligt uppgift försämrades snöröjningen av att det fanns ett överordnat direktiv om att den skulle bedrivas feministiskt och att cykelvägar därför skulle prioriteras framför bilvägar.

  Vet inte hur mycket detta bidrog till kaos, men motstridiga prioriteringar från ledningen brukar inte underlätta för de som utför uppgifterna. Kan tillägga att jag trots att jag arbetar i innerstan inte sett en enda cyklist sen början av veckan.

  Liked by 1 person

 10. Anders skriver:

  Patrik Engellau har helt missförstått det här. Han betraktade och behandlade den arabiska kvinnan som en medmänniska och förväntade sig ömsesidighet. Vad han helt tycks ha missat är att dessa personer betraktar sig själva som herrefolket. Vi andra ska vara deras tjänare och tjänare tackar man inte. PE:s handlanden förstärkte den arabiska kvinnan i hennes uppfattning. Han agerade servilt, som tjänare ska göra.

  Liked by 1 person

 11. MartinA skriver:

  Jag tror hjälpsamhet är allmänmänskligt. Personligen fick jag god hjälp av en utlänning igår. Han var nog en 14 år eller så och såg till att jag kom till rätta där jag var helt vilse.

  Däremot tror jag också att hjälpsamhet tenderar till fiendskap och illvilja över tid på platser där många olika folk lever tätt inpå varandra. Över tid läggs oförrätt till oförrätt. Det sägs att naturfolk dödar människor av en annan etnicitet så fort de ser dem. Det är nog vårt naturliga tillstånd tror jag.

  Liked by 1 person

  • MartinA skriver:

   Läste igenom kommentaren igen och avslutningen blev för kategorisk. Jag tror att människan tenderar till hänsynslös konflikt. Men att realpolitik gör att det oftast ligger i vårt intresse att undvika det.
   Naturfolk agerar ju i en miljö av en kamp om resurser som är ett nollsummespel, de kan inte genom sitt agerande öka mängden bytesdjur eller ätbara växter. Vi lever i en betydligt komplexare miljö även om stora delar av oss formades när vi var jägarsamlare.

   Gilla

 12. DanTor skriver:

  P-bot, nej ett bot i samband med sedvanlig bilparkering finns ej kvar sedan lååång tid tillbax och att bot ej finns kvar är av anledning just som din reflektion, ömsesidighet.
  Myndighet, ger en bot, betyder oxå att den ska ha skottat undan vid egen dörr och justnu blir tvisten: har bot-aren utfört sitt åtagande gentemot dig på sådant vis att du kan fullfölja din del av gemensamt åtagandet?
  Bot betyder tvistemål sådant vill aktuell myndighet, kommun, givetvis undvika.

  Myndighet är alltid fiffig, bot förvandlas till avgift och simsalabim, du får vara glad att du har skjortan på då dessa randar dig gallär-sedvanligt och lilla vän, – ro vidare.
  – Nope nä-nä inget pipande nu du är icke helt oskyldig man hamnar på roddarbänken av helt egen vald, handling. Eller hur!

  Dock och naturligtvis om aktuell myndighet är seriös skulle denne helt enkelt sänt meddelande till sina inhyrda, med viss ersättning -”fifty-fifty”, avgifts-lappare att aktuella avgift-regelverket ej kan drivas i aktuella uppenbar natur-situationen och viss tidsfaktor för olika områden kommer att kontinuerligt uppdateras.

  Gilla

 13. BjörnS skriver:

  Det är alltid lättare för myndigheter att klämma dit de som sköter sig än de som inte gör det. Ett slående exempel är de invandrare, som vi läst om i media, med arbete i en bransch där det saknas arbetskraft men vars nuvarande eller tidigare arbetsgivare gjort ett minimalt misstag som senare rättas till. Invandraren måste då lämna landet – inga undantag ges. Samtidigt har vi 10.000-tals illegala immigranter (”papperslösa”) som ges rätt till sjukvård, skola, bidrag osv. och som i vissa fall begår svåra brott men som inte utvisas. Polisen är i princip förhindrade att ens söka efter dem. Systemet blir absurt och motverkar aktivt det svenska samhällets intressen. Jag är inte förvånad att Patrik fick en p-bot.

  Gilla

   • Sten lindgren dy skriver:

    Ja den intressant frågan är väl om Patrik upprepat samma händelse 100ggr vad utfallet då blivit? Fler och fler inser att svaret på frågan är deprimerande och visar att Sverige begått sitt värsta misstag någonsin.

    Liked by 1 person

 14. p2185 skriver:

  Skicka räkningen till Myndigheten!
  Visserligen är det väl två olika organisationsenheter inblandade, men de brukar vara bättre på att skyffla pengar mellan varandra (kallas ibland interndebitering) än skyffla snö.
  Min andra kommentar är att det finns faktiskt individer med annan kulturell bakgrund som kan visa upp samma glädjande medmänsklighet som dina räddare i kaoset!
  För några år sedan deltog jag som statist i inspelningen av Snabba Cash. I en scen försökte huvudpersonen få ut sin kompis ur en kraschad och brinnande bil. Jag var utposterad som åskådare. Ur en affär kom ilade en hijab-försedd kvinna fram till mig och frågade dels om brandkåren var tillkallad, dels påpekade att vi måste rycka in och hjälpa till. Då jag berättade att det var frågan om en filminspelning tittade hon först klentroget, men sedan lättad på mig. Efteråt ångrade jag mig, för tänk vilken extra krydda en insats från henne hade inneburit som tillskott till originalmanus. Men antagligen skulle hon bli lika bortklippt i redigeringen, som också jag brukar bli som statist.

  Gilla

 15. Lasse W skriver:

  Ja det var en särskild dag igår. Det ymniga snöfallet kändes som ett tecken på väggen för landet Sverige. Sverige som satsat mer än andra länder på mångkultur, feminism, öppna gränser och identitetspolitik får plötsligt en annan existentiell belägenhet när kompisarna Obamas USA och ett EU-vänligt Storbritannien är borta. Nu känns det plötsligt bara så fel att kalla SD för fascistiskt och länder som Danmark, Ungen och Polen för främlingsfientliga. Dags att anlägga en mer ödmjuk attityd. Mycket riktigt var Löfven snabb med att säga att SD bör behandlas med respekt. Spännande tider nu.

  Gilla

 16. oppti skriver:

  Nästa gång kanske du kan ställa bilen och gå, i Stockholm prioriteras ju detta när det snöar.
  Eller jobba i hemmet.
  Jag skottade vår uppfart så bilarna på gården kunde åka ut på oplogade gator och sitta i stillastående köer. Hjälpsamt?

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Patrik – du har ikke ski, da?! Fin og rask tur til jobben om avstanden ikke er for stor. Skikkelig langrenn ☺️ .
   Vet om folk i Oslo som har spent på seg skiene ved store snefall.

   Gilla

 17. Stefan Sewall skriver:

  Haha. Det är så typiskt. Värsta snömängderna jag sett var 17 november 1995 då det kom en meter på en gång i Gbg-området. Vi fick inte upp dörren på villan i Partille. 1,5 meter snö utanför. Det fanns de som klättrade upp via takluckan och lodade efter bilen med en lång käpp. På radion varnades allmänheten för att gå ut. -Katastrofläge. Väldigt få kom till jobbet. Så småningom framåt fredag eftermiddag började några gator bli röjda. En kompis till mig i Partille fick ut sin bil och bestämde sig för att försöka köra ner till affärsgatorna. Han ville handla på systemet som faktiskt hade kunnat öppna så småningom. Han parkerade på enda möjliga ställe där lite plats fanns framplogad. Naturligtvis fick han en P-lapp. Den enda samhällsfunktion som garanterat fungerar i alla väder oavsett naturkatastrof är P-övervakningen. De måste rimligen ha helikoptrar och bandvagnar eftersom de lyckas i alla översnöade lägen

  Hjälpsamheten; Jag skulle nog också ha hjälpt dig om jag varit ute med min stora 4×4 och haft tid. Har själv oförhappandes fått hjälp i motsvarande läge utan att be om det. Vi är rätt schyssta i vår nordliga kultur även om vi är lite distanserade och blyga normalt. För jämförelse blev även NewYorkarna hjälpsamma mot varann 9/11.

  Gilla

 18. asiktenmin skriver:

  Förr när jag körde motorcykel var det kutym att hälsa vid möte. Om man blev stående vid vägkanten, kunde man vara säker på att nästa motorcykel som kom, skulle stanna och fråga om man behövde hjälp, detta hände mig vid ett flertal tillfällen. Numera har jag bytt till landsvägscykling, men även där råder en gemenskap, hälsa vid möte, erbjuda hjälp vid punktering mm. Även på havet, i varje fall förr var hälsning vid möte given, och att erbjuda hjälp om någon fått problem, bogserat in ett antal till brygga. Om det är specifikt Svenskt, eller mer en grupprelaterad gemenskap är oklart. Mina erfarenheter inom nämnda områden gällande hjälp, har hitintills bara involverat ”ur” Svenskar.

  Gilla

  • Höga kusten skriver:

   På 50- och 60-talet vinkade förare av A- och AA-bilar till varandra i Norrland. Sedan dess har utvecklingen gått framåt. Nu vinkar alla husbilsägare till varandra vid möten – över hela Sverige.

   Gilla

 19. Hortensia skriver:

  Surt med en oförtjänt bot, Patrik, men härligt att det fortfarande finns chevalereska riddare i skinande Chevroleter samt skyffelägande och självmant snöskottande supermän i vårt kyliga och för tillfället vita fosterland!

  Du borde valt rubriken ”Goda män i snöyran” och vi borde alla börja mobilisera inför det fullkomliga kaos, som helt visst kommer att bli resultatet av att ”Självgoda kvinnor i snömoset” tillåts driva vanvettspolitik i form av ”feministisk snöröjning” o d…

  … fattar de verkligen inte, att den bekväma och välordnade västvärlden varken skulle existera -eller fortsätta fungera – utan hårt arbetande, kloka och självuppoffrande, vanliga, hederliga, vita män?

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article23889514.ab

  http://www.friatider.se/feministisk-snorojning-ett-hot-mot-stockholmarna

  Istället för korttänkta mans- och demokratiföraktande feminist-aktivist-ministrar, borde Sveriges regering innehålla enbart goda, kloka män – och dito kvinnor. Det finns, tack och lov, fortfarande kloka kvinnor också. Chris Forsne och Aleksandra Boscanin är, enligt min åsikt, ett par av dem.

  http://www.friatider.se/svensk-s-minister-beklagar-att-m-n-fick-r-sta-i-usa

  http://ledarsidorna.se/2016/11/chris-forsne-hur-ska-vi-tanka-kring-desertorer/

  http://www.gp.se/ledare/of%C3%B6rsvarbart-med-v%C3%A5ld-p%C3%A5-asylboenden-1.3947574

  Trevlig helg!

  Gilla

  • Klimathotet skriver:

   Som ägare till en bamseSUV har jag tidigare erbjudit hjälp om någon är strandad men påfallande ofta säger kvinnor att de inte vill ha hjälp av någon med en sådan bil. Nu kör jag bara vidare.

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Nej, gör inte det, snälla Klimathotet! Det kan ju vara en helt vanlig, realistisk, icke-indoktrinerad kvinna, som har förstånd att bejaka lämpliga motorfordon för optimal framkomlighet i det svenska klimatet…

    … istället för att besynnerligt inkonsekvent slå på stora miljö-trumman mot inhemsk bilism medan hon medvetet föredrar utländska, ekologiskt odlade, exotiska frukter, viner, grönsaker och svårodlade chiafröna, som transporterats från andra sidan jordklotet och tvångsmässigt konsumerar buteljerat, svenskt vatten som faktiskt inte heller når butikerna utan relativt stor miljöpåverkan. 😉

    Liked by 1 person

 20. Bo W skriver:

  Apropå din p-bot kom jag att tänka på när jag tidigare i år råkade betala trängselskatten för april månad i stället för mars, (eftersom skatteverket skickar ut sina betalningsavier i god tid). Detta misstag kostade mig 500 kronor i STRAFF-avgift. Dessa maffiametoder.gör mig heligt förbannad. En gång i tiden trodde jag att våra myndigheter var till för att betjäna och serva medborgarna. I dag ser jag dem allt mer som mina fiender.

  Liked by 3 people

  • Göran Fredriksson skriver:

   Minsta företag har en kundreskontra där det framgår hur det totala skuldläget ser ut. T.o.m. skatteverket har en sådan sedan ett antal år. Men inte en myndighet som t.ex. trafikverket. Påföljden för en sådan slöhet borde vara att generaldirektören får silkessnöret.

   Gilla

 21. Sten lindgren dy skriver:

  Själv befinner jag mig på
  En ö som nästan alltid har 25c, och mycket mycket få migranter. Så är det ju inte i Sverige, varför ser vi inte horder av migranter ute med skyfflar? Eller unga nysvenskar? Vi ser det inte nu och inte i framtiden för att detta flit inte finns i deras kultur, skär vi i bidragen så kommer de inte att börja jobba och skotta snö, de kommer att skandera på gatorna, aggression och klagan och religiös tillbedjan är det enda som kan få dem att resa sig ur stolen.

  Att skotta för svenne banan, tror inte det.

  Liked by 1 person

 22. Fredrik Östman skriver:

  Var inte avsikten med den okontrollerad folkvandringen att de onämnbara icke svensksvenska svenskarna skulle utföra enkla tjänster i Sverige och så rädda ekonomien och pensionerna? Snösvängen är alla enkla tjänsters moder.

  Varför är inte vartenda flyktingboende ute med spadar och skyfflar? De har ju inget annat för sig.
  De har allt att vinna på att höja sin omtyckthet och visa vad de går för. Hur kan vänstern försitta en sådan möjlighet?

  Kan det vara så att allt var lögn och förbannad dikt?

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Naturligtvis vore det önskvärt med ett sådant osjälviskt engagemang i snösvängen, Fredrik, men jag befarar, att väldiga mängder hetlevrade, hypermaskulint impulsstyrda immigranter utrustade med spadar och skyfflar skulle kunna förväntas innebära större kaos och öka säkerhetsrisken betydligt mer än något aldrig så svårhanterligt svenskt vinterväglag.

   Gilla

 23. Claes R skriver:

  Det enda som funkar i stan är Lapplisorna och P-Nissarna. Dem kan man se lappa bilar genom att pulsa in i snön och skrapa bort ett snölager för att hitta vindrutetorkaren långt därinne och pilla fast böterna! Fy fan! Vad har hänt.

  Jag har bott i Stockholm i hela mitt liv, men aldrig sett en liknande situation. Tidigare har jag ringt Staden och bett dem låta bli att ploga vår lilla snutt till gata när 5 cm snö kommit ty det kändes helt onödigt. Men nu… Jämställt gatuunderhåll säger hästsvansen Helldén. Hur kan man hitta på något så dumt. Om man nu anser att kvinnor med barnvagn och cyklar har prioritet och vill ploga där först, kan man väl fatta att de små plogförsedda trädgårdsredskapen inte har en chans att komma fram om man inte skött de stora gatorna först. Rocketscience? Varför blir allt sämre?

  Sen håller jag med Fredrik Östman om att ”Snösvängen är alla enkla tjänsters moder”, men det lönar sig väl inte. Hellre sitta inne och ta emot bidrag.

  Liked by 2 people

  • cmmk10 skriver:

   Det borde inte vara någon omöjlighet att optimera resurserna vid snöfall. Det ena utesluter naturligtvis inte det andra.

   Stora leder är och div. viktiga genomfartsgator måste antagligen prioriteras ur säkerhetssynpunkt, ambulans, brandkår och snöröjare behöver framkomlighet. Även gator som trafikeras ”hårt” av kollektivtrafiken. Vid snöfall på 39 cm är nog inte cykelbanor prioritet, men det finns många gångstråk som är lika viktiga som bilgator.

   Bilar tar mycket plats, men det kanske inte berör riktigt så många människor som man kan få för sig. Fem bilar som har klumpat ihop sig i snön är kanske fem stressade personer, medans det kan vara hundratals som fotledes kämpar sig fram på oröjd trottoar eller gågata.

   Gilla

 24. Anna Lindén skriver:

  Jag minns med glädje den känsla av gemenskap som uppstod i Stockholm i samband med storkonflikten 1980. ”Strejkens glada dagar”, brukar jag kalla den tiden.

  Gilla

 25. B skriver:

  Jag tror inte att man kan dra för stora växlar på att en person, som inte representerar en hel grupp, beter sig otrevligt vid ett tillfälle. Att den arabiska kvinnan betedde sig konstigt betyder inte att alla arabiska kvinnor är otrevliga. Vi är alla individer.

  Gilla

 26. Sten lindgren dy skriver:

  Efter en simtur i Atlanten och en espresso så tittar man på bilder från Stockholm och den genuscertifierade snöröjningen, snön och Trump, jag tror det är djup symbolik här. När man sållat bland Tintin-albumen och räknat antalet hen och lagat biodynamiska rättviseodlade dadlar så kanske en och annan i-ot till Stockholmare inser att basala samhällsfunktioner går först? Precis som amerikanerna gjort. God bless. Jag börjar mer och mer luta åt att skiljelinjen står mellan idioter och oss andra. De som röstat bort den enda som kunde göra upp eld i Robinson för att han är man och inte ens rasifierad. Just idag, mellan kris i vården och benbrotten i Stockholm så känner jag att de hycklande utopisterna har kulminerat, de har vunnit slaget men de är inte objektivt livsdugliga, kanske benbrottet får dem att vakna. :):):)

  Take the pain.

  Liked by 3 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.