Donald Trumps seger gör islamister oroliga

mohamed omar

Mohamed Omar

Dagen efter Donald J. Trumps seger i det amerikanska valet skriver Omar Mustafa, kontroversiell ledare för Islamiska förbundet, flera oroliga statusar på Facebook.

”Tycker inte jorden varit en särskilt trevlig plats under Obamas tid. Kommer definitivt inte bli bättre nu med Trump”, menar han. Mustafa tycks sedan anspela på Trumps vita hudfärg när han varnar för en ”vit istid”:

”Den vita istiden har kommit på allvar, metaforiskt och bokstavligt.”

Vad har den nye presidentens hudfärg med saken att göra? Det känns som om Mustafa på ett rasistiskt manér förknippar en viss hudfärg med vissa åsikter eller attityder.

Mustafa är alltså ordförande för Islamiska förbundet, en organisation som enligt terrorexperten Magnus Norell tillhör det Muslimska brödraskapets nätverk. Brödraskapet grundades 1928 i Egypten och dess mål är ett världsomspännande kalifat, en panislamisk stat. Mustafas organisation driver den stora moskén på Medborgarplatsen i Stockholm.

Jag kan förstå Mustafas oro. Islamister i USA är ännu oroligare. Den mjuka inställningen till islamismen som rådde under Obamas tid kan vara över. Jag tror att en av flera anledningar till att Trump vann är att han lovat att ta sig an islamismen, vår tids farligaste, mest totalitära rörelse.

Muslimska brödraskapet har sina egna jihadistiska terrorgrupper i Syrien där de samarbetar med Al-Qaida. I oktober 2013 rapporterade flera medier att Haytham Rahmeh, imam och främste religiöse företrädare i Stockholmsmoskén, där Mustafa håller till alltså, smugglade vapen till jihadister i Syrien med anknytning till Muslimska brödraskapet. Rahmeh har också suttit i biståndsorganisationen Islamic Reliefs styrelse tillsammans med Mustafa.

Trump har lovat att han noggrant kommer att kontrollera asylsökare från islamvärlden som vill leva i USA. Det är klokt. Vi vet ju att asylsökare legat bakom flera terrorattacker i Europa.

Det krävs hårda tag för att besegra islamismen och jihadismen. En mjuk attityd tillåter dessa rörelser att växa. Drömmen om en panislamisk stat måste krossas. Det är när inget hopp finns kvar om att kunna förverkliga den panislamiska staten som fler muslimer kommer att vända sig bort från denna dröm och söka sekulära och demokratiska vägar framåt.

Trump har sagt att han ska krossa Islamiska staten, men att muslimer också måste hjälpa till. De behöver tydligt göra vad de kan för att göra sig av med islamister och jihadister i sina egna led. Tyvärr har muslimer varit dåliga på det, i stället tiger man eller kommer med ursäkter. Muslimer måste, om de kan, avslöja och ange sina trosfränder som hotar vår säkerhet. Efter terrorattacken i Bryssel i mars i år påpekade Trump att muslimska medborgare har ett ansvar att rapportera jihadister: “They have to report the bad ones.”

Han sa också att detta inte sker i tillräckligt hög utsträckning. Fanatiker med jihadistsympatier har kunnat röra sig ganska tryggt i moskéerna och i ”det muslimska civilsamhället”. Taimour Abdulwahab, självmordsbombaren som attackerade Stockholm, var till exempel aktiv i en moské i Luton i Storbritannien där han öppet predikade sitt hat mot väst. Han fick broderliga råd, men rapporterades inte till polisen.

Det ligger därför en del sanning i Trumps påstående: “When they see trouble they have to report it. They are not, absolutely not reporting it. That is a big problem.”

En relativt ny brittisk opinionsundersökning, ”What British Muslims really think”, visar att 66 procent av de tillfrågade inte skulle rapportera till polisen om de kände någon som var på väg att bli inblandad i terrorism. Det kan bero på att man känner större lojalitet till den egna gruppen än till det icke-muslimska samhälle man lever i. Man är engelsman, eller för all del även fransman, belgare och svensk, men bara på pappret.

Detta kan förklara hur Salah Abdeslam, den belgiske jihadisten av marockanskt ursprung som medverkade vid attacken mot Paris den 13 november 2015, kunde hålla sig undan rättvisan hela fyra månader, innan han greps i den ”mångkulturella” stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Paris borgmästare Anne Hidalgo menade att hon var säker på Abdeslam skyddades av sina ”bröder” i Molenbeek.

Mustafa har konsekvent motsatt sig alla försök att skärpa lagarna och effektivisera kampen mot jihadistisk terror. Han vill istället för övervakning hellre se broderliga råd av samma typ som i moskén i Luton. Det gick ju inte så bra. Mustafa menar att folk i moskéerna inte litar på svenska myndigheter. Se en debatt med Birgitta Ohlsson från september 2014 här.

Tyvärr är det alldeles för många unga muslimer som antingen sympatiserar med jihadisterna, eller hatar väst mer än de ogillar jihadisterna, och därför inte gör tillräckligt för att bekämpa detta hot mot våra västerländska samhällen. En ny undersökning i Göteborg, genomförd av föreningen Varken hora eller kuvad, visar till exempel att var tionde elev mellan 12 och 18 år i mångkulturella förorter som Angered och Bergsjön sympatiserar med jihadistisk terror.

Detta är alltså en av tio elever. Räknar vi bara de muslimska eleverna så är siffran självklart mycket högre! Elva procent svarade ”ja, jag har sympati” och tretton procent svarade att de kände någon annan med sådana sympatier. ”Älska islamiska staten!” skrev en elev.

En våg av jihadistisk terror har sköljt över USA den senaste tiden. I samtliga fall har jihadisterna varit flitiga moskébesökare som kunnat röra sig obehindrat i ”det muslimska civilsamhället”.

Den 3 maj 2015 gick två jihadister, Nadir Soofi och Elton Simpson, till attack mot en utställning Muhammedteckningar som hölls i Garland, Texas. Två månader senare, den 16 juli, sköts fem amerikanska soldater ner av den 24-årige jihadisten Mohammod Youssuf Abdulazeez. Attacken riktades mot två militära rekryteringscenter i Chattanooga, Tennessee. Den 2 december attackerade Syed Farook sina egna arbetskamrater vid en julfest i San Bernardino, Kalifornien. Han fick stöd av sin hustru Tashfeen Malik. Tillsammans sköt de ihjäl 14 amerikaner. Den 12 juni 2016, under månaden ramadan, mejade Omar Mateen ner ett femtiotal människor på en gayklubb i Orlando. Den största masskjutningen i USA:s moderna historia.

En sak som förenar alla dessa jihadister är alltså deras islamiska engagemang i amerikanska moskéer. Nadir Soofi och Elton Simpson som attackerade Muhammedutställningen i Garland gick ofta för att be i moskén The Islamic Community Center of Phoenix. Abdulazeez bad sina böner i Islamic Center of Chattanooga medan Syed Farook höll till i San Bernardino-moskén. Jihadisten bakom den senaste attacken, Omar Mateen, besökte sin lokala moské Islamic Center of Fort Pierce flera gånger i veckan. Han var där och bad bara någon dag före masskjutningen på gayklubben.

När församlingsmedlemmar och imamer vid dessa moskéer intervjuas av amerikanska medier säger de alltid ungefär samma sak, att de är chockade och kunde inte föreställa sig att X skulle kunna göra något sådant. Orlandoterroristen Mateens far, en invandrare från Afghanistan, sa till NBC News att sonens attack inte hade något med religion att göra och att han befann sig i samma chocktillstånd som resten av USA. Strax därpå kom det dock fram videoklipp där fadern uttryckt stöd för talibanerna.

Obama och Hillary Clinton har inte velat ta tag i detta problem, man får därför hoppas att Trump gör som han lovat och börjar övervaka moskéer där islamister och jihadister rör sig. Istället för att förneka att det finns ett problem och svartmåla de som pekar på det bör muslimska reformivrare och fredsvänner få uppmuntran och stöd. Det oroar så klart islamisterna.

21 reaktioner på ”Donald Trumps seger gör islamister oroliga

 1. Per A skriver:

  Många intressanta synpunkter. Att stödja talibanerna är dock inte samma sak som att stödja terrorister verksamma i USA. Talibanernas krigande har i stor utsträckning varit mot en utländsk ockupant, och knappast av samma slag som IS som vill ha ett globalt kalifat. Förhoppningsvis kommer Trump innebära att inga fler stater utsätts för amerikansk ockupation och blir till plantskolor för nya terrorister.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ockupationen av Afghanistan var sovjetisk och Charlie Wilsons framgångsrika krig mot denna ockupation har vi att tacka för att Kalla kriget till slut vanns. Att segern hanterades dåligt och t.ex. Hekmatyar Gulbuddin fick mer stöd än Masoud är mycket beklagligt, men detta kan på inget sätt uppväga framgången med att skicka Sovjetunionen tillbaka till den historiens skräphög den en gång föddes på.

   Liked by 1 person

  • Fredrik Wallin skriver:

   Du underskattar grovt alla jihadistorganisationers vilja och förmåga att samhället stödja det panislamska målet, dvs världskalifatet under Sharia. De kan både samarbeta och konkurrera, t o m strida MIT varandra men målet är det samma (kalifat + Sharia). Läs på genom att lyssna på terroexperter och avhoppade jihadister. Mohamed som skrev detta är själv avhoppad från radikala kretsar. Jag fattar f-n inte att naiviteten kan fortsätta i Väst trots att media och politiker medvetet mörkar och ljuger.

   Gilla

  • Thor skriver:

   Problemet är ju att talibanerna stöttat terrorister i USA. Det tydligaste är exemplet 9/11. Bin Laden hade sin bas i talibanernas Afghanistan. Det hade de ingenting emot.

   Gilla

 2. Gunilla skriver:

  Ja, att den panislamiska drömmen är realitet råder inget tvivel om. Och att flertalet skattefinansierade organisationer i Sverige delar den drömmen. En dröm som man bakom dolda agendor arbetar för att förverkligas.

  Liked by 1 person

 3. Ami skriver:

  Jag hoppas innerligen att Trump sätter agendan för hur vi tar oss an jihadismen och islamisterna. Väst har varit allt för slapphänta mot den islamistisk retoriken och deras fria spelrum framför allt i Sverige där de uppbär statsbidrag i miljonklassen.
  Samhällsomstörtande verksamhet skall inte premieras och det är skillnad på att ge bidrag till den lokala Burfågel Föreningen kontra suspekta organisationer vars retorik är allt annat än männsikofrämjande.
  Vi har ett islamistiskt klimat i Sverige som sprider sig i raskt takt och ett nytt Gaza i Sverige är vi inte betjänta av.

  Liked by 1 person

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Dags att inse att några fler Moskéer,
  ej skall tillåtas finansieras av Oljekapital,
  med tillhörande ”missionerande”…

  Enough is enough already!

  Vad har det Muslimska Civilsamhället med Sverige att göra!

  Sparka resolut UT den termen!

  Inte en enda krona till några Riksorganisationer,
  eller motarbetande av ”Islamofobi”…

  Inse att det knappast handlar om någon FOBI.

  Motverkande av fläskköttsfobier kan vi förstås ge bidrag till)

  Liked by 1 person

 5. Erik skriver:

  Det jag aldrig har förstått med muslimer varför de överhuvudtaget bosätter sig i länder som är fyllda av islamofober och strukturella rasister. Det borde ju vara den sämsta av världar när det finns ungefär 56 länder att välja mellan som erbjuder just en muslimsk samhällsordning. Hur tänker de när de väljer att utsätta sig för dessa påfrestningar i västvärlden?

  Eller är det så att de har en agenda?

  Liked by 2 people

  • Fredrik Wallin skriver:

   De har en agenda med stöd i Koranen och de övriga texterna. Läs på! Finns många experter att lyssna på på YouTube. Centrala begrepp är Civilization Jihad och Hijra (finvasion genom olkvandring). Lyssna t ex på Clare Lopez (fd CIA) samt Andrew McCarthy (fd federal åklagare). Båda är experter på olika former av jihad.

   Gilla

 6. Gösta Svensson skriver:

  Man får ju nu bara hoppas att sjuklövern, som till stor del befolkas av nyttiga idioter, i sin iver att distansera sig mot Trump , glatt fattar islamisternas händer och sjunger ”We shall overcome…”

  Gilla

 7. Sten lindgren dy skriver:

  En bra sak hade varit om Europa och USA satsade ytterligare på skiffergas och kärnkraft och elbilar för att ytterligare dra undan mattan för araberna. Utan olja så hade de endast haft kameler och dadlar, inte ett höghus hade setts till för ingenjörerna från väst hade saknats och arbetarna från Bangladesh likaså, inga sjukhus hade de haft heller. Araber och muslimer är relevanta av två anledningar, oljan, och det asymmetriska våld mot oskyldiga de ständigt gör sig skyldiga till.

  Man får hoppas att Trump gör en av två saker, antingen isolerar arabvärlden att sköta sina egna konflikter, eller att om man nödvändigtvis skall kriga då gör det ordentligt, utan återhållsamhet.

  Liked by 2 people

  • Erik skriver:

   Utan den vite mannens uppfinningar så hade IS aldrig hörts av.

   Nu besitter de vapen, fordon och kommunikationsmöjligheter på grund av den vite mannens strävanden, de tjyvåker på den vite mannens kapacitet.

   Araber utan olja som ger dem pengar skulle vi knappast känna till, då de synes sakna kapacitet att utveckla sina samhällen överhuvudtaget. Av 56 muslimska samhällen är 56 st mer eller mindre dysfunktionella.

   Liked by 1 person

 8. Gin Tonique skriver:

  En stor obekväm fråga är hur islamistiska tankegångar ens skall kunna få ett enda litet utrymme i ett västerländskt samhälle då den västerländska tanketraditionen och den normativt islamiska tanketraditionen vilar på helt olika filosofiska grundpremisser och där den ena traditionen är precis lika samhällsomstörtande för den andra traditionen som den andra är för den ena. Dags att snart kanske skilja dem åt rent geografiskt?

  Liked by 1 person

 9. Hortensia skriver:

  Jag vågar känna en försiktig optimism inför den civiliserade världens överlevnad, när nu en demokratiskt vald, verkligt mäktig ledare med uttalad aversion mot islamistiskt barbari, ska tillträda sitt ämbete i supermakten USA redan nästa år.

  Här i handfallet multikultidrabbade och migrantöversvämmade lilla Sverige känns det dessvärre oändligt långt till nästa val.

  Får vi någonsin möjlighet, att bryta den pågående islamiseringen via en handlingskraftig och Sverigevänlig regering, som förmår genomskåda allt tätare dimridåer av kolsvarta slöjor och skägg och deras invandrade bärares taqqiyya-välsignat dolda, politiska agenda?

  Islamism är, enligt ovedersäglig empiri, rent barbari och det vore outsägligt sorgligt, om utplåningen av hela det civiliserade, västerländska imperiet skulle underlättas av fredliga, lilla Sveriges sjuklövernaivt snabbspårade förvandling till shariastyrt kalifat.

  Gilla

 10. Göran skriver:

  ”Mustafa har konsekvent motsatt sig alla försök att skärpa lagarna och effektivisera kampen mot jihadistisk terror.”

  Mustafa är en djupt religiös man. Klart att han inte kan motsätta sig jihad. Då skulle han bli en dålig muslim som inte följer Muhammads ord och handling.

  Gilla

 11. Hedvig skriver:

  Och hur ska våra politiker omsätta den nya Värnpliktsutredningen i praktisk handling?

  … ”Från Tyskland har i dagarna kommit i uppgifter om islamistisk infiltration i armén. Ska svenska försvaret erbjuda vapenträning till unga män som kan radikaliseras? Flera rapporter från Frankrike, Belgien och Tyskland pekar på att ”radikalisering” kan ske mycket snabbt, på bara några veckor. Det ser med andra ord ut som om Sverige biter sig fast vid en samhällsmodell från förra seklet som inte är svensk verklighet av idag – men än allvarligare är kanske att vi fullständigt avstår att diskutera begreppet ”desertör”.”…

  http://ledarsidorna.se/2016/11/chris-forsne-hur-ska-vi-tanka-kring-desertorer/

  Gilla

  • Sten lindgren dy skriver:

   Mycket bra läsning, jag mår illa av dessa hycklande vapenvägrare som aldrig skulle riskera sitt eget skinn nu skall tvinga svenska ungdomar att göra värnplikt. För vad? För ytterligare islamisering?

   Gilla

  • B skriver:

   Ja, detta funderar jag också på. Och jag funderar på annat också, såsom följande.

   Om Sverige inte ska ha några gränser och det inte ska betyda något att vara medborgare ska väl inte våra söner och döttrar tvingas att riskera livet för att försvara landet som inte finns?

   Och om några nu måste försvara landet som inte finns så ska det väl inte göras skillnad på vem man är? Det ska väl inte rimligtvis vara så att en somalisk kvinna med bristfälliga språkkunskaper ska slippa risken att bli kanonmat medan svenskättade Kalle och Stina ska offras?

   Gilla

 12. Bo Divander skriver:

  Det är nog inte säkert att Trump kommer att visa musklerna mer än Obama gjort. Hur tänker populisten Trump besegra IS? Obama har bombat dem vecka ut och vecka in, vad tänker Trump göra förutom det?

  Gilla

 13. Johan skriver:

  Det låter hårt…Men ta bort islam/muslimer ur den västerländska politiska ekvationen… Inget Brexit, Trump eller SD… Detta försvinner inte…Är det så farligt att säga???

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.