Hyckleri i påvlig strålglans

helena

Helena Edlund

För den som vill vara diplomatisk, kan reaktionerna på det påvliga besöket sammanfattas i ordet ”masspsykos”. För den som klarar av ett mer direkt språk är ”hyckleri” möjligen mer rättvisande.

Vi kan nämligen tacka påven för att hans närvaro med all önskvärd tydlighet fick många att bekänna färg. Det gäller spelare både på den teologiska och den mediala arenan. De teologiska aspekterna får avhandlas separat. Återstår de mediala.

För vad var det, egentligen, som fick svensk media att totalt överge sitt uppdrag som kritiskt granskande de där dagarna när överhuvudet för den romersk-katolska kyrkan befann sig i Sverige?

Resultatet är förskräckande men också klargörande. Aldrig tidigare har media med sådan tydlighet bevisat att det är fullt möjligt för media att bedriva en rapportering där allt handlar om person och inget handlar om sak. En persons åsikter, handlingar och ställningstaganden saknar helt betydelse. Det enda som har betydelse är vem personen är.

Om personen i fråga ska stödjas, spelar det absolut ingen roll vad han eller hon faktiskt företräder, anser eller gör. Och på samma sätt: om personen i fråga ska motarbetas, spelar det absolut ingen roll vad han eller hon faktiskt företräder, anser eller gör.

Det viktiga är att positionera sig. För eller emot – och ingen har väl gjort det tydligare än Aftonbladets Anders Lindberg.

Den 1 november skriver Lindberg på ledarplats under rubriken ”Påven och Merkel står ännu upprätt”.

”Det intressanta med påven är att han tar så tydligt avstånd från den yttersta högerns världsbild” skriver Lindberg samtidigt som han lyfter fram påvens engagemang i flyktingfrågan som ett exempel på påvens medmänsklighet. Men som kontrast måste Lindberg självfallet hitta ett exempel på denna yttersta höger han talar om. Han hittar den – i den svenska Facebook-gruppen Mitt Kors.

Lindberg skriver: ”Självklart finns starka motkrafter när kyrkan så tydligt går på tvärs mot en växande europeisk flyktingfientlighet. Men med Europas mörka historia i minnet, vad är alternativet? Vi har sett samma sak i Sverige när högerkristna genom kampanjen ‘Mitt kors’ försökte använda de kristna i Mellanöstern som slagträ mot kyrkans dialog med muslimska grupper. Som när extremhögern försöker göra svenska flaggan till sin.”

Till att börja med är Lindbergs uttalande ett gigantiskt smutskastande av gruppens över 10 600 medlemmar, som kan anses utgöra ett utmärkt exempel på mångfald. I gruppen återfinns människor av olika etniciteter. Där samsas troende, ateister, tvivlare, kristna – och personer med judisk eller muslimsk bakgrund.

När Lindberg senare på Twitter ombads exemplifiera hur Facebook-gruppen använt de kristna i Mellanöstern som slagträ mot kyrkans dialog med muslimska grupper, kunde Lindberg inte göra detta. Orsaken är enkel – hans påstående var felaktigt, en lögn.

Fakta och sanning spelar ingen roll för honom. Lindbergs uttalande bevisar nämligen att det viktiga aldrig var att spegla verkligheten, utan att cementera bilden av påven som vänsterns gode riddare och personerna bakom Mitt Kors som någon slags extremer.

Låt oss då titta närmre på kandidaterna.

I den ena ringhörnan befinner sig de tre grundarna av Facebookgruppen Mitt Kors. De är tre kvinnor. Alla tre är prästvigda. De lever helt vanliga familjeliv. En av dem har doktorerat (och ytterligare en är doktorand) med genus som profil. De är positiva till samkönade äktenskap och välsignelser av samkönade partnerskap. De tjänstgör med öppet homosexuella kollegor. De står bakom rätten till legal abort. De viger personer som varit gifta tidigare (två av dem är själva skilda). De delar ut nattvarden till personer som är omgifta och frågar aldrig efter kyrkotillhörighet vid nattvardsbordet. En av dem har under många år drivit samarbetsprojekt med muslimer. En annan har tjänstgjort i Utlandsstyrkorna, för att förbättra människors situation bland annat i Afghanistan och på Balkan. De har debatterat mot hedersvåld, för kvinnors och barns rättigheter och för yttrandefrihet. En av dem tjänstgör på ett härbärge för migranter och de advocerar för ett flyktingmottagande som måste präglas av både hjärta och hjärna.

I den andra ringhörnan befinner sig påven. En man. Han förnekar att kvinnor kan inneha prästämbetet. Han förvägrade kvinnliga präster att aktivt medverka under gudstjänstfirandet i Lund. Han kräver celibat för präster. Han är emot samkönade äktenskap och samkönade partnerskap. Han är emot öppet homosexuella präster. Han är emot abort. Han är emot skilsmässa. Han vägrar godkänna omgifte. Han förvägrar omgifta att ta del av nattvarden. Han förvägrar icke-katoliker att ta emot nattvarden under katolska mässor och katoliker att ta emot nattvarden under protestantiska mässor. Han har tagit emot 12 syriska flyktingar i Vatikanen.

Så långt fakta. När Anders Lindberg ska förhålla sig till dessa fakta och välja sida genom att använda sig av en politisk höger-vänsterskala så väljer han alltså – påven…

Av detta kan vi lära att fakta och sanningar är fullständigt betydelselösa i dagens Sverige. Det viktiga är att positionera sig. För eller emot.

Den viktiga frågan att ställa nu, är – vad kommer härnäst?

30 thoughts on “Hyckleri i påvlig strålglans

 1. Johnny Holmgren skriver:

  Trevligt att du är tillbaka här på Det Goda Samhället. Har själv refleketerat över hur ”godhetsvänstern” så totalt tappat sin moraliska kompass i denna fråga. Har stor respekt för Påven, men att framställa honom som en motvikt till extremhögern blir onekligen extremt 🙂

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Påven är i väsentliga bitar så mycket höger det överhuvudtaget kan bli?

   Men finns det någon enda vettig person,
   som respekterar, bryr sig om, vad Anders L skriver…

   I don’t think so!

   Liked by 3 people

 2. Fredrik Östman skriver:

  Mina sympatier med påven har onekligen stärkts av denna klarställande artikel. Tyvärr tror jag emellertid att han aktivt undergräver kyrkans fundament med oövertänkta och populistiska uttalanden framför allt i ekonomiska spörsmål. Man anar hos honom en vänsterradikal ”taqiyya”.

  Gilla

 3. gmiksche skriver:

  Påven ”förnekar” att kvinnor kan inneha prästämbetet? Var står det skrivet att kvinnor kan inneha prästämbetet? Enligt Paulus ska kvinnor tiga i församlingen. I tvåtusen år har detta budskap gällt för alla kristna samfund.

  Med all rätta har kvinnor blivit jämställa i vår tid som medborgare.Men det är en annan sak.

  Givetvis har varje kristet samfund rätt att bestämma hur man vill ha det. Hur man vill tolka bibeln. Hur man vill se på den kyrkliga traditionen. Förresten, vad hade Martin Luther sagt om kvinnliga präster? För min del är det hugget som stucket om ärkebiskopen heter Hammar eller Jackelén. Eftersom jag är agnostiker. Påven har varken rätt eller fel, eftersom logik går inte att använda på trosuppfattningar. Han bara gör så. Och andra gör på ett annat sätt.

  Gilla

 4. Tomas skriver:

  Anders Lindberg är verkligen det mest tydliga exemplet på Socialdemokraternas/LO:s förfall
  Inte nog med att han tjänat under bedragerskan Mona Sahlin innan han tillsattes på Aftonbladets LO-kontrollerade ledarsida. Hela hans gärning som skribent verkar dessutom gå ut på att smutskasta människor som på något sätt ifrågasätter den socialliberala världsbilden, även kallad ”värdegrunden”. Lögn och förtal är hans redskap i detta arbete. Eftersom LO har ett bestämmande inflytande över Aftonbladets ledarsida måste man anta att han skriver sin dynga med denna organisations godkännande. Att en fackförening som säger sig företräda vanliga arbetares intressen kan stå bakom Lindbergs paranoida dynga visar på den moraliska och värderingsmässiga kris som svensk vänster fastnat i.

  Liked by 5 people

 5. Gösta Svensson skriver:

  Min fiendes fiende osv.

  Det blir onekligen rörigt i huvudet hos många av de förment goda, när de skall förklara för oss vanliga hur vi skall tycka och tänka. Lindberg är väl tyvärr bara toppen på isbeget.

  Underbart välskriven och spetsig artikel! Bokmärkt!

  Liked by 1 person

 6. P I Persson skriver:

  Lindbergs krönika var delvis bra. Men jag reagerade också på att han satte Mitt Kors i högerburen. Mailade honom om detta men har inte fått svar (annat än ett automatiskt svar där det står att han inte har tid att personligen besvara alla. Vilket jag förstås också inser.).

  Jag är själv med och bidrar i MK, en grupp vars syften jag helhjärtat stöder. Både du och andra vet mycket väl att jag definitivt inte är någon ”högerkristen”. Men jag får vara med och jag känner mig välkommen eftersom det inte är någon politisk grupp. Solidariteten med korset har andra förtecken än de partipolitiska.

  Om jag i någon mån ska försöka försvara Anders Lindberg så tror jag att han faktiskt tror på vad han själv skriver. Han t-r-o-r att syftet med MK är att vara en konfrontativ högergrupp som hetsar mot vettigt tänkande … Och han är inte ensam om den (van)tron. Jag tror det beror på att han/de tillhör de stora skaror som saknar både ord och tankar för religiösa uttryck. Och därför förstår de dem inte heller utan vantolkar. De ser på ytan men förstår inte vad det är de ser …

  Gilla

 7. BjörnS skriver:

  Helena, roligt att se dig igen på DGS. Att någon orkar ta denne Lindberg på allvar begriper jag inte. Det är väl känt att påven har vissa vänstersympatier men att använda honom och katolska kyrkan som ett exempel på vänster är skrattretande liksom att utmåla MK som högerextremt. Snarare är det ett exempel på hur oärligt tyckareliten kan argumentera och ofta baserat på den egna föreställningen om att godare och moraliskt bättre än andra.

  Det är också lätt för påven att uttala stöd för migranterna och påtala länders ansvar när någon annan ska betala. Hur många flyktingar har Vatikanstaten tagit?

  Liked by 1 person

 8. DanTor skriver:

  DanTor;

  Har väl hängt på järsgårn ett bra tag dock ok.då och, -” Den viktiga frågan att ställa nu, är – vad kommer härnäst? ” ehmm – en självklarhet och i ordningen; Påven, Aftonbladet och därmed härnäst, Den Allsmäktige självt.

  Gilla

 9. Björn skriver:

  Är det nån mer än jag som är innerligt trött på allt religiöst svammel? Påven säjer si, Muhammed säjer så, tolkningar av gamla sagoböcker hit o dit! Aldrig någonsin kommer det nåt gott och bra ut av alla bibel/koran-”studier” och allt förkunnande, utan bara motsättningar, hat och förvirring! Världen skulle se bra mycket bättre och fredligare ut, om alla kunde få tänka och leva fritt utan religiösa tvister, regler och påbud! För övrigt verkar Lindberg(AB) bara vara en liten ynklig och elak gosse, som ”petar i myrstacken” bara för att jävlas och skapa mothugg! Att han själv tycker som han skriver, tror jag inte ett dugg på! INGEN kan väl vara SÅ jävla löjlig och infantil ”på riktigt”…….?!

  Gilla

 10. Samuel af Ugglas skriver:

  Försvarar påven ”kristenheten”?
  Vem törs ge ett ärligt svar till tvivlaren, för eller emot kristendomen. Jag tänker inte be någon vänsterflummig murvel om ursäkt för att jag stöder kristenheten. Han inbillar sig det murveln.
  Bra Helena att Du drar fram just ”hyckleriet”.

  Gilla

 11. Apg17 skriver:

  Påvens PR-besök i Sverige blev till stor humor. Det började så bra. Journalisterna på SVT kunde inte dölja sin glädje. Nu skulle den liberale och feministiska vänsterpåven bekänna färg. Det skulle pratas om feminism och flyktingar. Å härliga tider!

  Kanske kunde man få en intervju med denna mångkulturalismen och feminismens galjonsfigur?

  Kristina Kappelin med de lundensiskt skorrarende r’en fick chansen. Inbjuden att åka med Air Force Vatican tillbaks till Italien. Likt en amerikansk president har ju påven endast tid för audiens på flygplan. Några minuter av öppna frågor från särskilt utvalda journalister.

  – Eders excellens, kommer katolicismen någonsin tillåta kvinnor att prästvigas?

  – Höhö lilla gumman. Svenska kvinnor är starka. Svenska män söker då utomlands efter sin gemål. Haha! Nej, det blir aldrig någon kvinna som prästvigs.

  Verkar som att dialogen med svenska värdegrundskyrkan inte fick det önskade resultatet. Snarare tvärtom. De pressade påven att tydligt förkasta kvinnliga präster. Stor humor. De trodde ju att de hittat en själsfrände och troende på alla människors lika värde.

  Liked by 1 person

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Allernådigaste APG17!
   Ett uppfriskande inslag i debatten – man bugar sig!
   Undertecknad kristen realist och nationalist har aldrig kunnat uppbåda någon genuin respekt inför det luxuöst inramade bigotteri som Vatikanen genom tiderna representerat. Ej heller åtnjuter nuvarande ”Guds ställföreträdare på jorden” min aktning. Att ikonifiera och upphöja en människa till något slags halvgud, är i grund och botten så långt ifrån den sanna kristna ödmjukheten man kan komma.

   Anledningen till att påven så varmt famnar vår så kallade ärkebiskop, trots hans avoga inställning till kvinnliga präster, vilket för övrigt är det enda man kan säga till hans fördel, är att ge en multikulturalistisk galaföreställning.
   Naturligtvis har Sverige, såsom varandes världens absoluta samlingsplats för allsköns lycksökare och socialt dysfunktionella bidragstagare, väckt stor internationell uppmärksamhet, och då främst av det sämre slaget. Någon ryktbarhet som stolt och självständig föregångsnation kan vi, tack vare de skamlöst globalistiska politikerna, inte längre göra anspråk på. Vad passar då bättre än att påvekronan finner det passabelt förära den ockuperade staden Malmö ett sällsamt besök!
   Skenheligheten blomstrar i dessa dagar och tack vare pontifikatets närvaro gavs Jackelén ett ypperligt tillfälle att sola sig i de förlovades glans. För en stund kunde hon glömma den rättmätiga kritik hon genom sitt oförtäckta engagemang för pedofilprofeten och islamismens utbredning inom Sveriges hank och stör, rönt från oppositionen. Man har inga sympatier för en kristenhetens företrädare som tjänar som ett ferment för antikrist.
   O tempora, o mores, fan anamma!
   Andreas.

   Gilla

 12. Janne skriver:

  Aftonbladet har uttalat sig mycket positivt om påven som tyckte att det var jättebra att Sverige tog emot massa muslimska migranter. Hur många migranter bor hos påven i Vatikanen?
  Inga… Skall han inte föregå med gott exempel? Det räcker inte att tvätta fötterna på de…

  Liked by 1 person

  • DanTor skriver:

   Janne!

   Nej, Påven gör ingen utsaga om att taemot migranter, denne är givetvis mycket medveten om aktuell situationen i Sverige.
   Vad denne säger är det goda med att taemot flyktingar, ett mycket medvetet ordval av Påven och en himmelsk skillnad jämfört med ordet, migranter.

   – ”Aftonbladet har uttalat sig” visst så går att se på Aftonbladet vilket helt riktigt är Socialdemokraterna dock ”uttala” sig i fråga och Aftonbladet, hehe njaeee.

   Gilla

 13. Anders E skriver:

  Alla utnyttjar eventet för att framföra sina egna ståndpunkter – och tala förbi varandra – såväl Helena Edlund som Anders Lindborg som Svenska Kyrkan och Mitt Kors-anhängare. Mkt måttligt imponerad….

  Gilla

  • BjörnS skriver:

   På vilket sätt har Helena Edlund utnyttjat påvebesöket? Hon har väl gått i svaromål mot en ledare i Aftonbladet som har utnyttjat påvebesöket?

   Liked by 1 person

 14. bomarkusson skriver:

  Ingen tar AL på allvar? Tänk om det ändå vore så:
  Tyvärr är det inte så! Han är en representant för den islamifierade tokvänstern. Och han är inte ensam. Titta bara på vår hycklande statsministers självgoda flin. Jag tänkte skriva imbecilla flin men så får man endast tänka men inte skriva.

  Hycklare eller omedveten? Han vill inte sätta etiketter men hur etiketterar han ett parti, som företräder troligen 2 miljoner röstberättigade? Ett nazistiskt parti! Jag har för avsikt att proteströsta på detta nazistiska parti så länge det inte finns något alternativ. Jag är varken nazist eller rasist. Mina närmaste vänner är araber! Och de tycker som jag. Sverige är inte bättre än det Syrien de har flytt ifrån. De utgöt en liten minoritet: De, som flytt för sina liv.

  Helena Edlund ska ha all beundran för sin artikel. Att det hon säger är sant har jag känt till länge men varje gång jag hör det blir jag ännu mer bedrövad. Att politiker och mediala personer tar på sig skygglappar och låter vårt land gå åt h-e! För att köpa röster eller inte har tåga nog att träda utanför åsiktskorridoren.

  Liked by 2 people

 15. Mikael Heinig skriver:

  Hej Helena,
  Du har rätt angående Anders Lindberg och Aftonbladet när du skriver:
  ”Fakta och sanning spelar ingen roll för honom. Lindbergs uttalande bevisar nämligen att det viktiga aldrig var att spegla verkligheten, utan att cementera bilden av påven som vänsterns gode riddare och personerna bakom Mitt Kors som någon slags extremer.”
  Men tycker att ni som kommenterat Helena Edlunds artikel låter Vatikanen och det dagens påve komma undan lite väl lätt. Det går inte att glömma historien och vad är det som förenar Påven, fascister och Anders Lindberg på Aftonbladet.
  Vatikanen och den tidigare påven Pius XII var antisemit/er och Vatikanen och Pius XII hjälpte både Mussolini och Hitler till makten och på grund av sin tystnad och sitt medlöperi. Vatikanen och Pius XII var också medskyldiga till fascisternas och nazisternas förföljelse av judar, homosexuella, romer, kommunister, m fl samt till kristallnatten och avslutningsvis förintelsen.
  Påve Pius XII och Vatikanen hjälpte 1944 och 1945 till att smuggla ut nazisterna till framförallt Argentina, Uruguay och Brasilien. Mussolini och Hitler var medlemmar i den Katolska kyrkan fram till avrättningen och självmordet i april och maj 1945. Smuggeltrafiken från Europa till Sydamerika omfattade många tusen från Mussolinis svartskjortor men framförallt var det Hitlers bruna skjortor, lägervakter, militärer, läkare m fl utan att bli bannlysta av Vatikanen. I bl a Argentina, Uruguay och Brasilien hjälpte den katolska kyrkan till att skapa nya identiteter till många av krigsförbrytarna.
  Anders Lindbergs pamflett, Aftonbladet, var en annan medlöpare och ett språkrör för nazisterna på 30-talet eller för c:a 80 år sedan. Men då var inte Anders Lindberg ens påtänkt som arvtagare, så Joseph Goebbels fick föra fram sitt budskap i Aftonbladet tillsammans med Konrad Hallgren, Sven Olof Lidholm, Sigurd Furugård Per Engdahl och Ragnar Edenman (Eriksson) som bytte namn och sida (S) och som tack för hjälpen blev både minister och stadsråd i S-regeringen.

  Gilla

  • Mieszko skriver:

   Mikael Heinig:

   Delar av ditt inlägg är faktiskt ren historieförfalskning, vilket du förmodligen är omedveten om. Påve Pius XII var en stark motståndare till Hitler. Tack vare honom räddades livet på tusentals judar. Att Hitler och Mussolini var födda katoliker är för övrigt ointressant eftersom de var starka motståndare till katolska värderingar.

   Pius XII räddade räddade fler judar än Schindler, säger en rabbin
   http://www.katoliknu.se/html/artcl_pius12.htm

   Gilla

 16. Sten lindgren dy skriver:

  Det är givet att man väljer påven, eftersom allt handlar om islam. Det är detta som är vågdelaren, säger man något som kan uppfattas som kritiskt mot islam så är man emot Lindberg och alla de andra. Vi har ett civilisationernas krig i uppseglande, det är dags att ställa sig upp och bli räknad på den sida man vill tillhöra.

  Själv så föredrar jag ett liv i frihet för mina barn och min dotter så valet är givet. Ut med islam ur Europa.

  Gilla

 17. Göran Värmby skriver:

  Mycket bra inlägg! Skrev själv en liknande kommentar på min Facebook-sida. Berömde dessutom påven för hans beramade uttalande om svenska kvinnor och män som totalt punkterade det hycklande hyllande som Aftonbladet, Lindberg och andra falska svenska värde-grunds-älskare levererade under påvens besök.

  Tyckte även att han implicit/indirekt hade en viss poäng: att svenska män föredrar utländska kvinnliga, charmiga, flirtiga, goa kvinnor – framför de många okvinnliga, män-hatande, superfeministiska, identitets-tokiga, normkritiska kvinnor vi har i Sverige….

  Fick då en rolig kommentar från en för mig okänd kvinna: ”Jamen, vi svenska kvinnor föredrar också utlänningar som är mkt mer charmiga, sexiga, manliga och roliga – än trökiga, tystlåtna och hämmade svenskar…”
  Jag svarade: ”Då kanske du och jag passar ihop eftersom jag inte alls känner mig som en vanlig svensk…?” Fick aldrig något svar……

  Liked by 1 person

 18. oerdoeg skriver:

  Anders Lindberg kommer knappast heller att reagera på den här artikeln.

  After Sweden, Pope Francis becomes an immigration ‘realist’
  https://cruxnow.com/commentary/2016/11/04/sweden-pope-francis-becomes-immigration-realist/

  Pope Francis offered some helpful nuance to his approach on immigration at the end of his recent trip to Sweden, for instance distinguishing between migrants and refugees, warning of the dangers of immigrant ‘ghettoes,’ and saying setting limits is not always selfish.Oddly, the pope made this lucid statement where one would least expect it: in his extemporaneous remarks aboard the flight home from Sweden Tuesday.

  In point of fact, however, Sweden now finds itself swamped with so many migrants that it is completely unable to “integrate” them, according to these benchmarks. Regarding employment, for instance, in 2015 Sweden received a record 163,000 asylum-seekers, yet as of this past summer, fewer than 500 had found jobs and were paying taxes, meaning that the vast majority depend on taxpayer-funded welfare assistance for their sustenance. This situation is economically unsustainable.

  Liked by 1 person

 19. ulfjoson skriver:

  Det är samma visa varje gång så fort det handlar om kristna värderingar! Jag tror inte att det är många av er som skriver kommentarer som är troende, snarare humanister! Det låter då lite kul att ni kritiserar Påven för ”Gubbighet” och ger rött eller gult kort till den katolska kyrkan!
  Låt oss leka med tanken att i morgon dag gör Vatikanen precis det som ni tycker är fel och galet! Skulle ni då bli troende, knappast, dessutom har ni Svenska Kyrkan att gå till!
  Att inte förstå att Europas grundläggande värderingar är romersk/kristna är stor brist på insikt om verkligheten! Att självaste EU-vapnet är en kristen symbol, Marias himmelsblå mantel och hennes gloria av stjärnor!
  Var så lugna, tyck inte synd eller håna kristna eller katoliker världen över, de lever med sin tro i vardagen och tar det som självklarhet!
  Tänk att ni måste sälla er till PK-tuggarna för missionera om ondskan och kvinnoföraktet inom kristendomen! Var blev Birgitta och Drottning Christina av i er tankar?
  Tror ni inte, med handen på hjärtat att kristendomen är en kärleksfull religon? Visst finns det skit inom den kyrkan som om det finns skit inom SK och andra samfund!
  Vänner! Tänk ett varv till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.