En fråga om människosyn

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag hörde på radion att svenska domstolar frikänt ett tiotal män som våldtagit kvinnor i sömnen. Om man sover är man medvetslös och kan inte dömas för sina gärningar. Förstod du? Det var alltså inte offren som sovit under akten, utan våldtäktsmännen. Det kan låta konstigt för en person som saknar min livserfarenhet, men för mig kändes det som en befrielse att det här sömnsyndromet äntligen blivit erkänt.

Skillnaden mellan medvetenhet och omedvetenhet är många gånger mer svårdefinierad än vad den oupplysta allmänheten förstår, det har psykologer sedan länge konstaterat. Jag minns hur jag i skolan en gång blev anklagad för att sova på mattelektionen och när jag argumenterade att jag i själva verket övat sjuans multiplikationstabell blev min upplevelse bara bryskt avvisad. Det har satt spår i min inställning till samhället kan jag tala om.

Några gånger har Skatteverket klagat på mina deklarationer, vissa intäktsposter som inte blev upptagna och en del avdrag som visade sig svåra att bevisa och sådant där. Det kan ju hända vem som helst och särskilt mig som ofta sover när jag fyller i deklarationsblanketten. Men när jag anförde sovandet och den därav orsakade medvetslösheten till mitt försvar var det aldrig någon som tog mig på allvar. Skatteverkets anställda är lika fyrkantiga som svenska domstolar varit fram till den här genombrytningen med de sovande våldtäktsmännen, det kan jag intyga.

En annan gång åkte jag dit för fortkörning. Förklaringen var att jag hade svimmat. Min fru, som satt bredvid, hade dankat till mig med sin mobiltelefon så att jag svimmade. En avsvimmad kan inte läsa rätt på hastighetsmätaren, det borde vem som helst kunna fatta. Men inte den domstol som dömde mig till böter och sextio dagars körkortsindragning. Och då hade jag ändå visat på bulan på min skalle.

Jag har faktiskt varit medveten om den här problematiken ganska länge. För ett antal år sedan träffade jag en gammal skolkamrat på gatan. Det var knappt jag kände igen honom, han såg härjad ut som en gammal kåkfarare. Vad är din historia? sa jag. Det ska jag berätta, sa han. Han hade varit på behandling hos en psykiatriker som hypnotiserat honom men glömt att avhypnotisera, så min kompis, alldeles borta var han, hade köpt en leksakspistol och rånat en bank. Han kunde ju inte rå för det. Medvetslös, typ. Han var inte mentalt närvarande, samma som våldtäktsmännen. Helt oskyldig enligt min bedömning. Gissa om domstolen brytt sig om det! Icke, min gamla skolkamrat fick tio år. Sådant här är vanligare än man tror. Många oskyldiga har fått lida.

Jag är kort sagt helt för det här genombrottet i svensk rättspraxis. Handen på hjärtat, skulle någon människa i hela världen vilja begå ett brott? Skulle jag vilja undandra mig skatt? Skulle min skolkamrat vilja råna en bank? Skulle de tio så kallade våldtäktsmännen verkligen vilja tvinga sig på en oskyldig kvinna? Kärleksakten är ju ändå det vackraste livet erbjuder. Tror du verkligen dessa unga män skulle vilja skända den finaste relation som Gud har givit människan? Och ännu värre: tror du att de unga männen skulle förnedra sig till att ljuga om sitt tillstånd under akten? I så fall har du i sanning en människosyn som gör mig beklämd.

Vi måste förstå och acceptera varandra för att samhället ska bli lyckligt. Sveriges störste tänkare genom tiderna hette Tage Danielsson och hans motsvarighet till Marx Kommunistiska manifest var en film från 1975 som hette Släpp fångarne loss, det är vår, en både fartfylld, rolig och visionär betraktelse över hur samhället borde vara beskaffat. Tage Danielsson är död nu, men jag tror att han ler i sin himmel när han ser hur Sverige gradvis anammar den människosyn som han gjorde till sin och som innebär att alla människor är goda utom möjligen vita män som betalar skatt, äter kött och kör bil.

35 thoughts on “En fråga om människosyn

 1. Bengt Bengtsson skriver:

  Till Patrik Engellau

  Ett stort tack Patrik för att jag har hittat hit o funnit dina alster, för att du finns

  Underbar förmåga att beskriva vansinnigheten o samtidigt kunna fortsätta andas o leva

  Du är ett mirakel

  Tack än en gång

  Bengt Bengtsson

  Liked by 4 people

 2. Gunilla skriver:

  Domstolarna har blivit en fars många gånget. Mem det allvarligaste problemet är att lagstiftningen inte hänger med. ‘Det går inte att klart bevisa’ gör stt mänga förbrytare går fria. Och en del får t.o.m skadestånd. Kriminella är idag skickliga på att blåneka och all bevisbörda ligger på åklagaren. Hellre fria än fälla var nog fint förr men är, tyvärr, problematiskt idag. Sedsn har uppsåtsfrågan fåt alltför stor betydelse. Vid dödande så spelar den in och olika lagrum finns; mord, dråp, vållande tull annans död. Men vid våldtäkt? En våldtäkt är väl en våldtäkt? Det var inte hans avsikt! Och han går fri. Vad ör det för rättsstat?

  Liked by 1 person

 3. Lasse W skriver:

  Ja det verkar som om sexköpslagen och sexbrottskapitlet i Brottsbalken håller på att få en annan tillämpning nu när det inte längre är de vita männen som ska klämmas åt. Jag kan inte dokumentera det riktigt men jag bara anar att när det är svaga grupper som begår de nämnda brotten så är domstolarna snabba att relativisera och söka förmildrande omständigheter. Jag tyckte jag läste någonstans att en utredning kan tänkas föreslå att våldtäkt som straffbar gärning skulle ersättas av det mer allmänna ”sexualbrott”. Det här har gått väldigt fort. Snart är väl sexköpslagen upphävd, i vart fall i sin tillämpning. Det kan nog spela roll att Sverige de sista tre åren via flyktinginvandringen fått en skev könsfördelning med en stor mängd ensamma män i sexuellt aktiva åldrar med små möjligheter att få utlopp för sina drifter.

  Om det är som jag tror så är hela rättsväsendet ute på ett sluttande plan, precis som polisen. Rättsväsendet är liksom polisen dimensionerat för att lugnt 8-miljonersland inte för ett stökigt 10-miljonersland. Vad händer i landet? Det förfaller i rask takt. Se bort! Gilla läget! Vi lever i den bästa av världar! Cirkulera!

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Klart att man framhålla förmildrande omständigheter!

   Annars vore det ju kulturellt betingat…

   Men sådant existerar ju ej i Sverige!

   Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Även om de flesta av oss har slutat att förundras över radions morgonnyheter så tar väl detta en ledande plats i dagens vansinnigheter. Kanske man skall betrakta det som ett Halloweenskämt.
  Här är mitt bidrag i ärendet:

  Våldtäkt i sömnen

  Dagen primärnyhet (2.11), som med råge slår ut såväl det amerikanska presidentvalet, det otrevliga höstvädret som stormningen av Mosul, är frågan om möjligheten att bli våldtagen i sömnen. Detta är, enligt framstående forskare som studerat detta under laboratoriemässiga och kliniska förhållanden, fullt möjligt och har fått till följd att ett flertal män som dömts för sängkammarvåldtäkt blivit frikända åtminstone i de högre rättsinstanserna. Att mycket kan hända bland de som delar säng vet säkert de flesta och ibland händer en del som inte är planerat och som kanske ångras efter en dags eftertanke. Så förhöll det sig kanske med Assange som fortfarande efter snart fem år väntar på sin upprättelse. Däremot tar dagens svenska rättvisa ganska lätt på gruppvåldtäkter som numera inträffar praktiskt dagligen. De får knappast någon uppmärksamhet i de mediala systemen eftersom gruppvåldtäkterna mestadels begås av utsatta migranter som otillbörligt frestas av lättklädda svenska kvinnor. Kan inte kvinnorna bevisa att de gjort vederbörligt motstånd låter, som vi lärt från Gotland, rättssystemet gärningsmännen löpa även om offret är rullstolsbunden. Vem vet kanske har de begått gärningen i ett anfall av somnambulism och därför inte kan ställas till svars?

  Vad kan man nu göra åt att slippa bli våldtagen i sömnen? Ett lämpligt sätt är förstås att inte dela säng eller ens ha ett gemensamt sovrum. Är man särskilt orolig kan ju kvinnorna (som jag antar är de som våldtagits) låsa det egna sovrummet från insidan. Hur skall man då göra för att slippa bli gruppvåldtagen som jag tror att även vänsterfeministerna knappast ställer sig bakom även om de begås av utsatta migranter. Ett är att klä sig som man gör i de muslimska länderna idag eller beväpnar sig på lämpligt sätt. Här finns det mycket man kan lära sig från USA som förvisso har sitt 2nd amendment. En annan möjlighet är att bara vistas utomhus i manligt sällskap. I vår tid med alla nya avdragsgilla rottjänster kanske man kunde ordna skyddssällskap för utsatta kvinnor som en ny rottjänst och som enkelt och snabbt kunde beställas via en lämplig app på mobilen.

  Med dessa förslag skulle Sverige i ett slag med raska Alexanderhugg väsentligt förbättra sin dystra våldtäktsstatistik. Eller också löser man det genom att uppmuntra media att inte berätta om sådana negativa händelser för att inte göra medborgarna nedstämda utan i stället tala om hur mycket kriminaliteten har gått tillbaka jämfört med tidigare då våldtäkter måste ha varit en vardagsföreteelse speciellt sådana där männen skyllt på sin djupa och goda sömn. Att det sedan finns kvinnor som kanske uppskattar en sådan hälsosam manlig sömn förbigås dock med tystnad.

  Liked by 2 people

  • Hortensia skriver:

   Hmmm, Lennart, du tänker dig alltså ett RÖT-avdrag, för att ge svenska flickor och kvinnor möjlighet, att hyra sig subventionerad, manlig eskort, när den svenska RÄTTSRÖTAN nu förefaller ha avskaffat vår hävdvunna kvinnofrid?

   Nöden har ingen lag, men ytterst (o)lustigt att fria, svenska kvinnor ska hamna i nöd, för att barbariska, utländska män i förfärande utsträckning tycks sakna förmåga att hantera sin lust – trots att de passerat vår landgräns och åkt kollektivt.

   Kommer det verkligen att löna sig för framtida svenskor, att utbilda sig och arbeta om alla resor mellan hemmet och skolan/universitetet/arbetsplatsen innebär betydligt ökade kostnader i form av denna, förvisso delvis avdragsgilla, RÖT-tjänst?

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En delad säng om hen är naken,
   då kan man väl säga att viss acceptans råder…

   Att hen ej är helt ovillig…

   Våldtäkt är väl knappast rätt term?

   Apropå Assange så var det helt frivilligt,
   men viss oenighet rådde om HUR)

   Sannolikt en kulturkrock enbart…

   En MAN som som räknar med,
   att kvinnan förväntar sig att han skall ta initiativet!

   Nog bara i Sverige det är våldtäkt?

   Därav vår höga anmälningsbenägenhet…

   Gilla

 5. oppti skriver:

  Å andra sidan-för det finns alltid gråskalor i en fråga.
  Vem som tillåts ligga i sängen bredvid bör man kunna påverka i vaket tillstånd.
  Samlag i samförstånd är ett önskemål som bör kunna uppfyllas i de flesta fall, men inte alla alltid.
  Det är då det är svårt att dra gränsen för hur detta förmedlats!

  Liked by 1 person

 6. Yvonne Rosenthal skriver:

  Då jag gjorde min psykologpraktik så hade jag två chefer, tillika mina handledare som brukade jaga. De berättade att i jaktsällskapet ingick en kriminolog som var nästan lika bra på att jaga räv som att jaga kvinnor. Kriminologen , ca 31-32 år, påstod att han hade gått till sängs med minst 3000 kvinnor. Vi gjorde försiktiga överslagsberäkningar och landade i ca 200 kvinnor om året. Möjligt? Mina handledare, en fil.lic . i psykologi och en fil.dr. i psykologi menade att kriminologen älskade i lönn och fick smeknamnet för ” Lönn -kn-are Persson.. Tänk om killen helt också gjorde ” det” sovandes –

  Gilla

 7. Tritonen skriver:

  Visst låter det absurt att man kan våldta någon samtidigt som man sover. Men jag kan förstå att domstolen kan fria. Jag menar, att visst är ett nej ett nej, men om ”offret” legat i samma säng, naken eller halvnaken? Borde inte den våldtagna gjort NÅGOT för att freda sig? Påminner om anklagelserna mot Julian Assange.

  Liked by 1 person

 8. Christer Carlstedt skriver:

  Det finns, som jag ser det i vart fall, ett grundläggande fel i brottsbalken.
  I första kapitlets åttonde paragraf står att skadestånd KAN utdömas, då brott begåtts.
  Enligt mitt förmenande, så SKALL skadestånd utdömas vid brott mot person då denne åsamkats ekonomisk, fysisk eller psykiskt kränkande skada.
  Först därefter skall samhällets krav på böter eller fängelse för den brottsliga handlingen tillgodoses.

  I exemplet med den ”sovande” våldtäktsförövaren är det i dag en aning knepigt.
  Vid något tillfälle har en rättsinstans fallit till föga för psykologiskt resonemang att det kan vara tänkbart att våldtäkt kan genomföras i sömnen. Ingen har givetvis kunnat bevisa att så varit fallet, men det skulle enligt något antagande kunnat vara så.
  Nu får ju ett sådant domslut en prejudicerande verkan. Om det kan ske en gång så kan det självfallet ske flera gånger. Eller???
  Att en förövare och hans juridiska biträde inte skulle greppa efter det halmstrået är väl ganska otänkbart.
  Resultatet kan alltså komma att bli att inget straff utdöms enligt brottsbalken.
  Detta trots att ett brott bevisligen har begåtts.

  Om man då i stället ”vänder på kuttingen” och säger att den skadelidande SKALL kompenseras för liden skada och att förövaren är den ersättningsskyldige, alldeles oberoende av om han varit på fyllan, eller på annat sätt otillräknelig, så får den skadelidande sin rätt tillgodosedd.
  Det anser i vart fall jag är det primära.
  Om vi som samhälle sedan vill säga ”aja baja” och utdöma samhällets straff för begången gärning är en annan sak.

  Liked by 2 people

 9. Jan Ahlström skriver:

  Tack Patrik för som vanligt mkt bra inlägg.
  Har du någon gång fått förfrågan om att sitta med i något morgonprogram på tv?
  I dessa tv-paneler/morgonsoffor är åsiktskorridoren cementerad och det vore grejt om någon av din kaliber kunde sitta med där. Mohamed Omar vore även han en tillgång där.

  Liked by 2 people

 10. JL skriver:

  Ska svära i kyrkan här.. men jag tror det är möjligt att våldta i sömnen.

  För mig handlar det primärt inte om sömn eller icke, utan om ansvar för handlingar begångna, och att skydda resten av samhället från våldtäktsmän.

  Ok, så du sov? Skitsamma, DU våldtog och ska straffas för brottet.

  Blir så trött på mjäkandet där det alltid finns en massa ursäkter till att slippa stå till svars för det man gjort, eller inte gjort.

  ……

  Detta var f.ö. bra affärsidé, Uber för hemgång mörka kvällar:

  ”ordna skyddssällskap för utsatta kvinnor som en ny rottjänst och som enkelt och snabbt kunde beställas via en lämplig app på mobilen.”

  Jag skulle backa bra entreprenörer som körde denna

  Gilla

 11. Linden skriver:

  O.T.
  Att göra en Bromander

  Den politiska eliten har alltså sett till att de kan bete sig precis hur som helst under tiden de lyfter löner som den bäst betalda procenten i samhället.

  Det finns inget skäl alls till att inte få fallskärm.
  Vissa är mer jämlika än andra.

  Trots att de lagar de stiftat och som vi andra måste leva efter, ett av världens hårdaste med mest skydd för de anställda, låter företag och offentliga arbetsgivare avskeda folk under samma premisser som Bromander nu lämnar sin tjänst.

  Vi andra skulle fått avsked. Bromander får en belöning på 2,3 mijoner kronor. Som om han skrapat på Triss i TV4 morgon.
  2,3 miljoner kronor i belöning för fel som hade gett honom omedelbart avsked förmodligen på vilken annan arbetsplats som helst, utanför regeringskansliet.

  Det här uppvisar ett sådan förakt för folket och de regler som vi andra förväntas leva efter

  Vänta två år som dyker Bromander upp som chef någonstans inom arbetarrörelsens alla officiella och inofficiella grenar. Pampbeteende är inget som på något sätt skadar en sosse.
  http://www.uvell.se/

  Liked by 1 person

 12. Hexe skriver:

  De konservativa, inte minst i Sverigedemokraterna, utsätts för häpnadsväckande attacker och personangrepp av massmedier och andra delar av de gamla maktstrukturerna. De konservativas motståndare är ointresserade av saklig diskussion och hemfaller åt anklagande tillmälen, hat och vägran att samtala.

  Självfallet sker detta som en följd av att de gamla makthavarna känner hur deras hegemoni gå mot sitt slut, men också för att Sverigedemokraterna helt uppenbart utmanar deras konsensuskultur.

  De gamla etablissemangen låter känslorna ta över förståndet i mötet med de konservativa. Det ser svenska folket. Därför röstar de som de gör.
  http://erixon.com/blogg/

  Etablissemanget är politikens kartell

  Gilla

 13. Fredrik Östman skriver:

  Godtycket vet inga gränser. Riktiga våldtäktsmän går fria efter påhittade efterskottsdiagnoser medan statsfiender anklagas för våldtäkter som aldrig begåtts och måste fly till bananrepublikers ambassader för att inte slängas i CIA:s tortyrkammare i Pakistan. Ensamkommande snuskgubbar vägras åldersdiagnos. Läkarkåren är köpt, dess prestige pantsatt.

  Liked by 1 person

 14. Gert B. skriver:

  Ska ut på dans ikväll. Avslutning med extra förmåner. I tingsrätten ska jag hävda att mitt kön fjärrstyrdes av sinistra makter. Vem kan bevisa motsatsen?
  När blev vårt rättsväsende ett felväsende? Hur kunde det gå så illa?

  Liked by 1 person

 15. Dreamboy skriver:

  Ja, ibland, tyvärr inte allför ofta, får man genom drömmen upplevelser som inte kan liknas vid mycket annat, kanske är det en förhandstitt på paradiset (om man nu har den religiösa tron), och så vaknar man upp helt ensam och har inte gjort något brottsligt över huvud taget. Det som kan upplevas lite vemodigt är att det var just en dröm och så lite kladd i sängen.

  Gilla

 16. Ingrid Wahlén skriver:

  Vad skönt att man kan skylla på att man gick i sömnen. Då är det ju fritt fram att göra vad som helst och slippa ta ansvar för det man gjort. Man kan begå vilka brott som helst (mord?) och skylla på att man gick i sömnen.
  I dagens samhälle är många kvinnor rädda för att gå ut efter mörkrets inbrott. Även om inte något farligt händer finns ju alltid känslan av obehag. Kvinnor är ju ofta fysiskt svagare än män och har svårt att fysiskt försvara sig.
  I Sverige hade vi tidigt kvinnofridslagarna (Edsöreslagarna) som gällde tingsfrid och kvinnofrid och som kom med Birger Jarl redan på 1200-talet, det verkar nästan vara bättre då än vad det är nu.
  Jag förstår inte varifrån alla dessa skadade män (grobianer) kommer ifrån, som kan ge sig på en kvinna utan att förstå vilken skada de gör. Dessa män borde verkligen undersökas, då det är något väsentligt som fattas dem. Man talar om makt över kvinnan och det kan jag köpa, men det är något annat också. De verkar sjukligt fixerade vid kvinnor eller känner ett stort hat mot kvinnor.
  Många kvinnor som råkat ur för våldtäkt och andra kränkningar blir begränsade i sina liv och vågar inte leva fullt ut. Andra kvinnor reagerar på ett annat sätt och blir starkare hur konstigt det än kan låta. Vissa kvinnor har en förmåga att ur sitt inre ta fram oanade krafter när deras liv är hotat. De glömmer aldrig, men låter inte den fruktansvärda händelsen styra hela deras liv. Alla är vi olika som individer, men den kvinnor som behöver stöd och hjälp borde få det snabbt. Ett har alla dessa drabbade kvinnor gemensamt: Man glömmer aldrig en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök.
  Det finns en plats för dessa sexualfixerade sömngångare i Dantes Inferno i den lägsta kretsen och där borde de hamna.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Verkligen stötande, Kim, att etablissemangets ”Criminals Welcome!”-attityd tillåts förnedra offren för den gränslösa multikultiidiotin ytterligare – i svenska domstolar!

   Gilla

 17. Lars skriver:

  Träffande ironi.Men det där med hypnotisk sömn som giltig anledning att slippa straff gäller endast Coudenhove-Kalergiska invasionssoldater i invasionsarmén.Det gäller endast gärningsmännen.De svenska domstolarna som är en del av den svenska Förrädarregeringen där man ofta dricker Vichy-vatten efter att man snusat in sin kokainlina dömer på vanligt sätt alltid till fördel för invasionssoldaterna.Mord-,våldtäkts- och misshandelsoffren-de etniskt svenska sover även de en hypnotisk sömn.Men kommer historien att frikänna dem när det om något decennium står klart att Sverige inte finns mera?Kommer hypnotisörerna i hypnosskärmen och hypnosradion och hypnospressen att frikännas vid den framtida svenska Nurnbergrättegången?Absolut ej.

  Gilla

 18. Lars skriver:

  .Har själv sovit oavbrutet sedan jag avslutade mina universitetsstudier.Blev hypnotiserad på Universitetet och lufsade omkring som en zombie väldigt,väldigt länge.De gick jättebra för mig och jag blev mycket ofta förtroendevald av människor som även de sov.Satt till och med i riksdagen ett tag där jag verkligen kunde sova mest hela tiden.Det var när jag-förmodlingen p g a en mycket ovanlig slump -vaknade ur min hypnotiska slummer som det blev mycket,mycket otrevligt och jag blev utkastad i vinterkylan.Så nu har jag börjat sova igen för att slippa se eländet.Mitt rekord är två månaders sammanhängande sömn.Det är ljuvligt att sova.Det där med att leva ett aktivt liv är bara nys.Numera sover jag återigen alltid nästan.Att sova är att leva.Leve sömnen!Verkligheten-den verkliga-är bara besvärlig.

  Gilla

 19. Hortensia skriver:

  Joakim Lamotte skriver idag i Göteborgs-Posten under rubriken ”Dags för rejäl granskning av gruppvåldtäkter”:

  ”Jag ville få till en diskussion om sexualbrott med fokus på gruppvåldtäkter och hur tjejer ofta upplever att de lämnas utan stöd och blir svikna av rättsväsendet. Att journalister skulle höra av sig var jag övertygad om, för aldrig tidigare har jag hört talas om att människor har samlat ihop så mycket som nästan en halv miljon kronor till ett enskilt brottsoffer. Men döm av min förvåning när det blev helt tyst. Istället har folk nu börjat kontakta mig och fråga varför det inte ens går att läsa en notis om saken i traditionella medier.
  Jag har inget bra svar till dem, men kan konstatera att svenska mediers granskning av gruppvåldtäkter lämnar en hel del övrigt att önska. Och från Brottsförebyggande rådet har det inte hörts något sedan 2006, då det fastslogs att det skett en fyrfaldig ökning av antalet anmälda gruppvåldtäkter på tio år. Hur det ser ut idag vet vi inte då det inte verkar finnas något större intresse av att göra en ny rejäl kartläggning. Samtidigt blir jag frekvent kontaktad av anhöriga till tjejer som blivit drabbade. Stundtals är oron total för vilken värld mina döttrar skall växa upp i. Med tanke på den stora uppslutningen kring tjejen i Ludvika verkar många andra i Sverige känna samma sak. Nu är det dags att även journalister och politiker på allvar tar tag i problemet.”

  http://www.gp.se/nyheter/dags-f%C3%B6r-rej%C3%A4l-granskning-av-gruppv%C3%A5ldt%C3%A4kter-1.3927642

  Gilla

 20. Gert B. skriver:

  I slutet av krönikan kan man ana en viss kritik riktad mot ikonen Tage Danielsson.
  Hyfsat väl inlindad kritik, men jag är inte lika finkänslig som krönikören. Här kommer det: Tage Danielsson var en samhällsfara! Kom ihåg att han tidigt hade stort inflytande över Sveriges Radio och att han verkar ha hyst dessa varma känslor för kommunistiska idéer sedan unga år.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.