De devalverade styggorden

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Cecilia Hagen har insett att hennes yttrande om behandlingen av de ”mänskliga” brunråttorna har tagits illa upp och menar att hon avsiktligt har blivit missförstådd. Hennes yttrande var ju bara en metafor (det vill säga ett uttryck om något som liknar det som uttrycket egentligen står för).

Efter att ha tänkt på detta ett slag har jag emellertid inte blivit mycket klokare. Vad står egentligen mänskliga brunråttor för som man vill ha ihjäl med gift? Menar hon då bara vanliga brunråttor eller vad menar människan? Kanske hon bara försöker säga att hon tycker så vääldigt illa om dem som skriver stygga saker på Facebook eller liknande till henne och hennes vänner, eftersom stygga saker i tryck är sådant som bara hon själv och hennes kollegor skall ha rätt att säga. Rasist- och fascistorden skall bara få användas om de hemska Sverigedemokraterna eller alla dem som ger Sverigedemokraterna sitt stöd – ungefär som landets stats-och finansminister ju har sagt.

När ett ord har blivit inne och allmänt accepterat sprider det sig snabbt. I en diskussion i radion om pensioner hävdade en ung dam nyligen att det var rasistiskt att alla pensioner inte var desamma. De stackare (mest kvinnor) som bara hade garantipension hade det verkligt mycket sämre än ett gift par i programmet som kunde tillbringa ett antal veckor varje år i ett soligt Spanien och slippa det svenska höstrusket. Inte minst var det rasistiskt att landets alla migranter skulle få lägre pensioner än de svenskar som under 40 år betalat in till pensionskassan från sin lön. De stackars migranterna hade ju inte haft någon möjlighet att betala till pensionskassan eftersom de inte hade arbetat i Sverige.

Att många har låg pension är tråkigt men så är tyvärr livet. Inte ens den svenska välfärdsstaten kan trolla med knäna. Den perfekta rättvisan finns inte och vissa människor har inte haft förmånen att leva ett långt liv med god hälsa. En del har vunnit högsta vinsten på lotteri medan andra har spelat bort familjens förmögenhet på dataspel eller hästkapplöpningar. Men man kan inte kalla folk för rasister bara för att de är lyckligt lottade.

Missbruket av det stygga ordet rasist har reducerat dess innebörd ungefär som en devalverad valuta tär på folks besparingar. Ordet har förlorat sin ursprungliga mening. Men det finns fortfarande rasister. Vad ska man kalla dem för? Det är viktigt att värna om ordens betydelse. Det finns faktiskt fortfarande som diskrimineras för sitt utseende, hudfärg eller grupptillhörighet. Vi behöver inte gå tillbaka till nazisttiden eller slavhandeln i USA för att hitta exempel. Det räcker med inbördeskrigen i Ruanda och Burundi eller för den delen behandlingen av många afrikaner och asiater i dagens arabländer.

Låt oss därför hushålla med styggorden och inte gömma oss som en illusionist bakom obegripliga metaforer.