Om Aristoteles hade rätt

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Aristoteles hade alltså uppfattningen att Det Goda Samhället uppstår, eller har störst chans att förverkligas, om medelklassen, till skillnad från de rika och de fattiga, och respektive grupps värderingar styr.

Vad är det som hindrar att medelklassens värderingar tar kommandot? Vi tar ett exempel. En levnadsregel med framstående position bland medelklassens budord är ”du ska försörja dig själv och inte ligga andra till last”.

(Jag hör i andanom de fientliga ropen skalla: Han vill rasera välfärdsstaten! Han är ondskefull! Så är det inte. Medelklassen är inte ond och girig. Den är anständig och ansvarskännande. Den gillar inte att se tiggare på gatorna. Indier kan utan problem leva vägg i vägg med lidandet, men det kan inte den anständiga svenska medelklassen. Men detta är överkurs; nu handlar det om grunderna.)

Det som står i vägen för implementeringen av denna levnadsregel är en annan regel som säger ”din försörjning är inte ditt eget ansvar”. Den regeln är inskriven i vårt lands viktigaste grundlag, nämligen regeringsformen, där det i andra paragrafen stadgas att detta ansvar tillfaller politikerna:

Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

(Återigen skränar buropen. Nu bjäbbas det att vadå, det där är ju överdrivet, i verkligheten försörjer de flesta sig själva. Det är sant, men det faktum att de flesta inte tar emot politikernas erbjudande gör inte erbjudandet mindre verkligt. Att erbjudandet inte utnyttjas mer beror nog till en viss del på överlevande medelklassmoral, men framför allt på att erbjudandet, vid närmare inspektion, visar sig rätt snålt tilltaget. Om jag fått 70 000 kronor i månaden hade jag alla gånger övervägt att bli en tacksam klient hos välfärdsstaten med seriösa och långsiktiga ambitioner. Men det är också överkurs.)

Vi har alltså två motsägelsefulla synsätt på den här punkten: å ena sidan medelklassens, å den andra politikernas.

Här är en fråga till högskoleprovet.

Antag att de runt 100 migranter som kommit just idag sitter i en biosalong och ska lyssna på en person som framför förhållningsorder om vad som gäller i Sverige. Vilken är mest sannolik av händelserna a) och b)?

a) Det kommer en medelklassare och säger att vi i Sverige hyllar arbetslinjen, vilket innebär att vi räknar med att alla ankommande ska försörja sig såframt de inte är av FN godkända kvotflyktingar samt att de som har problem med arbetslinjen kanske kommit till fel land och bör betänka eventuella konsekvenser av detta.

b) Det kommer en ledande politiker och säger att de nyanländas välfärd är hans huvuduppgift och han egentligen inte räknar med att annat än att bara en tredjedel har helårsjobb efter femton år.

Det är en väldigt lurig fråga. Jag tror att a) gällde fram till för kanske några decennier sedan, när Volvo och SKF anställde utlänningar som läkarundersöktes och skickades hem om de var sjuka (eller gravida). Men numera är b) nog rätt svar. Vilken metamorfos.

Sverige blev ett framgångsrikt föregångsland på basis av medelklassvärderingar som omfattades av både arbetare och kapitalister, både höger och vänster, både borgare och socialister. Sedan upptäckte medelklassen att den försatts i skamvrån med en dumstrut på huvudet. Intressant, eller hur? Hur gick det egentligen till, och vem var det som hittade på – och gynnades av – detta attitydskifte?

41 reaktioner på ”Om Aristoteles hade rätt

 1. Christer L skriver:

  Jag tror att du insinuerar att den här olyckliga utvecklingen har med kvinnorna att göra. Jag tror att du egentligen menar att människor, som har en helt annan moral än den medelklassmoral som enligt dig välfärdssamhället bygger på, fick alltmer inflytande på politiken. Människor med en omhändertagandemoral. Som av naturen har en sådan moral, i motsats till detta du kallar medelklassens moral, som i själva verket är ”den vite mannens” moral. Jag tror att din avsikt är att vi fåvitska läsare av din blogg ska räkna ut det här själva någon gång och att debatten sedan kan komma vidare och handla om hur män och kvinnor i framtiden ska kunna komplettera varandra även på politikens områden.

  Gilla

 2. Ina Höst skriver:

  Vanliga svenskar som bor i villa eller radhus i t.ex. Täby och inte är superrika, antar att de tillhör medelklassen, är upptagna av hur det ser ut i deras område inklusive skolan, att renovera huset, snickra på sommarstugan, umgås med släktingar och eventuellt barndomsvänner, sköta jobbet och ha sina barn på dagis (i för tidig ålder), idka sina hobbies där de hittar sina partners. De har inte tid för politik och tar inte ansvar för nationen utan följer mainstream. Det är mitt intryck! Visst är det de som finansierar allting, men de tar inte ställning!

  Liked by 3 people

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Onödig omskrivning av något som kan göras lättbegripligt men OK, då dör socialismen:
  Du skall inte stjäla.
  Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.
  De fyra sista av de 10 budorden som faller i glömska allt mer.

  Gilla

 4. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Den bistra sanningen är att alla krafter som vuxit sig starkare i det svenska samhället under senare decennier aktivt eller passivt är emot eller utnyttjar medelklassen, det gäller t ex:
  Politiken som finansierar sin verksamhet med hjälp av medelklassen som tutas i att det är skamligt om man inte delar med sig av sitt överflöd
  Den ekonomiska eliten som numera lever i en egen bubbla med värderingar inte så långt från de indier PE nämner
  Den kulturella eliten som ser ner på medelklassen som inskränkt, en kulturell elit som agerar utifrån en maktposition i tyckar-Sverige eller i vissa fall även utifrån en ekonomisk maktposition, en del högröstade gör verkligt goda affärer i dagens media-klimat
  Jag kan inte se någon elit som står upp för medelklassen, en del gamla eliter har antingen befolkats av ovanstående grupper eller gjorts maktlösa inom kategorierna präster, läkare, högre militärer, domare, osv

  Liked by 1 person

 5. sten lindgren dy skriver:

  Jo så är det, och det var väl VIK, vänstern och godhetsivrarna som vann en rejäl delseger. Man kan dock inte bygga ett ekosystem baserat på för många parasiter (glöm överkursen) då dör världdjuret, likt ett rådjur som har för många fästingar. Där är vi nu, jag har inte sett någon extrapolera vår samhällsekonomi, när det blivit uppenbart att man båda kan få bidrag och lätt kommer undan med överutnyttjande så kommer kollapsen fort, så på assistansbidragen, beloppen är så stora att det är absurt, det borde vara otroligt lätt om man undersöker dessa utan pk-filter och har dom grundtes att det är invandrare och bolag med invandrare som klienter som främst belastar systemet. Vi lånar nu i högkonjuktur för att finansiera invadrare som inte vill eller kan jobba.

  Alla dessa system måste göras om i grunden så att det inte går att fuska. En grundregel borde vara att aldrig ge reda pengar till en bidragstagare. Assistansen måste helt läggas ner och jag hade velat se alla bidrag till icke-svenskar skäras ner i flera steg, med 25% absolut om året i 3 år till en början. Där finner Åkesson lätt sina 100miljarder i besparingar och jag gissar mycket mer.

  Hur mycket betalas egentligen ut till invandrare? Jag hade gärna sett en konkret debatt här om hur man kan ta bort eller minska bidrag av alla slag på bästa sätt. Visst vissa hade inte kunnat leva då, för dessa hade man kunnat ordna läger av den modell som Världsbanken föreslog för Sverige.

  PS: Svenskar fuskar också men liksom explosionen i våldtäkter korrlerar perfekt med invandringen från muslimska regioner så gör överuttaget det också, det är svårt för en svensk med full sjukdomshistoria att simulera ett assistansbehov.

  Liked by 4 people

 6. Hortensia skriver:

  Usch, Patrik, jag tror dessvärre, att förfärande många etablerade 7-klöverpolitiker lär fortsätta prioritera importerade, destruktiva medeltidsvärderingar framför inhemska, produktiva medelklassvärderingar tills fan hämtar hem dem.

  Outsägligt sorgligt, att de ideologiska rötäggen istället för att kasseras har pysslats om så till den milda grad, att hela Sverige riskerar att bli ett ruttet, korrumperat och dysfunktionellt land för all framtid.

  Liked by 5 people

 7. Johan skriver:

  I slutänden gynnas ingen…
  Hur det gick till? De unga fick makten 1968. Vänstern lät dom få den. Unga är okunniga och gör sällan rätt. Kinas Mao började 1966. 16-åriga rödgardister härjade i Kina i 10 år. Deng Xiao Ping återställde ordningen.
  Unga människor ska hållas borta från makt. Hur hade Sverige sett ut om man måste vara 35 för att rösta? Inget MP eller V… Inget anledning för ett SD…
  Kina, Japan och Sydkorea skulle aldrig komma på tanken att ge de unga tolkningsföreträdet och medföljande makt. Så behåller man väl fungerande samhällen i generationer.
  Annars ska det revolteras var 25:e år.
  1968 studerade min morbror till läkare. Hans borgerliga strävsamma föräldrar blev förtvivlade när han predikade ur Maos lilla röda…Numer är han medlem i moderaterna…SD blir nog nästa hållplats för honom.

  Liked by 1 person

 8. torstenjo skriver:

  Den s.k. Svenska Modellen är som en gammal rostig Volvo, som borde ha skrotats för länge sedan. När den var ny, på 1930-talet, låg den i frontlinjen och och väckte berättigad avundsjuka hos ägare av andra modeller. Med tiden började utländska konkurrenter komma i kapp och förbi. Den tekniska utvecklingen accelererade, medan ägaren till Den Svenska Modellen nöjde sig med att laga rost, byta bromsar och renovera motorn vart fjärde år. När den gamla skrothögens 100-årsdag börjar närma sig står ägaren inför ett obönhörligt val; skrota trotjänaren direkt och importera en ny modell, eller investera alla tillgängliga medel i utvecklandet av en ny modell, anpassad till innevarande sekels förutsättningar.

  Gilla

 9. oppti skriver:

  Läser just nu Ola Larsmos Swede Hollow om Svenska immigranter till USA för 120 år sen.
  Det borde vara obligatorisk läsning för dagens alla invandrare.
  De fick med stöd av sina landsmän klara sig själv. De som strävade uppåt kom in i samhället.
  Resten överlevde i getton.

  Gilla

 10. Verdandi skriver:

  Jag instämmer helt! Så vad händer när medelklassen inte längre kan räkna med att ambulansen kommer när barnet håller på att kvävas av korvbit i halsen, eller när polisen inte svarar när någon försöker bryta sig in i lägenheten eller när senila mamma måste vi i kökssoffan eftersom det inte längre finns plats på äldreboendet?

  Hur många måste drabbas innan kritisk massa? Jag gissar att svaret i Sverige kommer vara: väldigt många

  Gilla

 11. Hortensia skriver:

  Ledarsidorna.se uppmärksammade mig på detta blogginlägg med tillhörande kloka kommentarer, som jag starkt rekommenderar alla DGS:are att läsa:

  http://iotakt.se/blogg/vemsomhelst/

  Min tidigare uppfattning – och indignation över – att det förment allmänna attitydskiftet hänger intimt samman med hur identitetspolitiskt upphaussade nysvenskars ohemula inflytande över svensk media och politik har initierat dagens vettlösa folkbytesideologi, har ytterligare förstärkts.

  Liked by 3 people

 12. JL skriver:

  Väl skrivet i vanlig ordning.
  Den goda staten spenderar skattemedel på omhändertagande av arbetsföra människor.

  Fick själv en aha-upplevelse för ett antal år sedan när jag erbjöd ett arbete åt en förtidssjukskriven person. Personen ifråga hade massor för sig och kunde uppenbarligen utföra en del arbetsuppgifter. Det initiala svaret jag fick var ett ja. Kul tyckte jag, min rekrytering löst och en bidragstagare blir skattebetalare.

  Efter några dagar fick jag dock beskedet att hen inte kunde ta jobbet då nettovinsten av att ta jobbet skulle bli marginell. Sjukpensioner skulle visst minska rejält om hen tjänade pengar. Inte värt att behöva jobba när man får nästan lika mycket pengar ”gratis”.

  Vänsterns argument att människor inte blir friskare av minskade bidrag har inte helt lätt att köpa…. men det är alltid lätt att vara generös och god med andra pengar antar jag.

  Ungefär vartåt det bär i Sverige ser nog de flesta läsare här.
  Frågan är hur lång tid det tar, och hur illa det kommer bli, innan det blir bättre (?).

  Gilla

 13. Fredrik Östman skriver:

  Vi måste betrakta maktpolitiken i samband med den framväxande industrialismen och klassernas olika perspektiv. Som bekant betraktar överklassen helst medelklass och underklass som samma pöbel. I samhället där detta synsätt också verkligen får råda råder också fattigdom och elände, jfr. Acemoglu & Robinson. På motsvarande sätt ser underklassen bara förtryckare över sig och skiljer inte på medel- och överklass. När socialistiska agitatorer ville vinna underklassen för sig hade de mycket att vinna på att ondsint utmåla medelklassen som en ondsint utväxt på överklassen. Inte minst Karl Marx gav sig in i denna lek och blev så fångad av den att han fick en vision om ett statslöst samhälle.

  Den s.k. blandekonomin, funktionssocialismen, gick ut på att äta kakan — avskaffa medeklassen — och ändå ha den kvar — som kastrerad pengamaskin.

  Gilla

 14. Borjön skriver:

  ”…och vem var det som hittade på – och gynnades av – detta attitydskifte?”

  Om jag försöker att hitta den minsta gemensamma nämnaren i en komplex fråga så kommer jag fram till att det i första hand var kvinnorna. Makt, inflytande och arbetsplatser för denna grupp har gått hand i hand med denna utveckling. Nu börjar det emellertid komma surt efter, och det är bara början. Kvinnorna (tonårsdottern, socialsekreteraren, lärarinnan m.fl.) verkar dessutom vara bland de första att märka av utvecklingens baksida.

  Liked by 1 person

 15. Lasse W skriver:

  Medelklassvärderingarna finns men de får inte lyftas fram. Arbetsamhet och flit finns också men får inte lyftas fram. Alla vet vilka som är de välståndsskapande krafterna. Men Sverige är så infesterat med normkritik och identitetspolitik att det uppstår en permanent schizofreni. De starka ska ifrågasättas och de svaga mötas med förståelse.

  Svarta människor är bättre än vita. Kvinnor är bättre än män. Den som lever rövare och bråkar möts med förståelse och den som sköter sig med misstro. Det vanliga och vettiga är ointressant. Det som är intressant är hur klienterna har det. Kvinnorna, barnen, de handikappade, invandrarna, HBTQ-personerna. Medialogiken slår stenhårt. Och förstärker svenskarnas självhat och destruktiva beteende. Och får alla vettiga röster att tystna.

  Idag får vi SvD veta att barnen far illa i Mosul. Men far inte alla illa där? Män, kvinnor, gamla, unga, ja alla far ju självklart illa där. Varför väljer SvD att bara lyfta fram barnen? Jo mediernas fixering vid de ovan nämnda svaga grupperna. Något som ska ge guldstjärnor på bröstet på journalisten och på tidningen. När ska den här medialogiken få ett slut? Tröttsamt är bara förnamnet.

  Liked by 2 people

 16. Gunilla Solara Rundby skriver:

  Nu är det väl så att, medelklassen bär en stor del av ansvaret – tillsammans med ”elit”, kulturfolk och media. De blev ju köpta med sina jobbskatteavdrag för att hålla tyst. De som nu har varit och är fullt upptagna med ruset över de nya pengarna och de renoverar och byter bilar och köper prylar. Och har alltså inte brytt sig om vad som skett i samhället. Har inte brytt sig om någon annan än sig själva. Och har – för de som förstår hur det fungerar – inte brytt sig om att lyssna på sitt eget mörker – sin inre slavpiska, sina aggressioner mm..Så ett visst mått av förakt kan man nog ha för dessa. De har smitit undan.

  Smällarna har alla de som befinner sig lite lägre i inkomstspannet fått ta. Så att skälla på de SVENSKAR som får bidrag därför att de är sjuka arbetslösa eller utanför ekorrhjulet på något sett – genom mantrat ”göra rätt för sig” är mycket cyniskt. Bara pengaslavar kan piska andra människor till att också slava. Avundsjukan över att någon börjar ta hand om sig själv, är stor i slavlandet Sverige. Den som tar hand om sig själv behöver aldrig vara avundsjuk på någon annan
  Pengar från statskassan/bidrag ges ju till alla.politiker, generaldirektörer o tjänstemän, nämnder och allehanda överbetalda folk, pensioner och förmåner mm mm – stora pengar! Så nog har olika andra svenska medborgare också rätt till sina – ofta småpengar.
  Men det är självklart SVENSKARNA som skall få stöd och hjälp av det allmänna!!! När man pratar bidrag – så måste man göra skillnad på svenskar och invandrade. Varje land måste ha ansvar för sitt eget folk.
  För övrigt så är det väl inte bara ”medelklassen” som har hyfs och vett i sina värderingar.
  https://gunillasolara.wordpress.com/2013/10/28/det-finns-ingen-orattvisa/

  Gilla

 17. Nils Dacke skriver:

  Jag tror det kommer gå ganska fort nu, med fort menar jag 2-3 år som max tills övervägande delen av svenska folket inser att de blivit lurade in på bara benen av godhetsknarkande vänsterflummare och identitetspolitiker, Det som nu händer i flera kommuner där man ställer grupp mot grupp(vilket tidigare var rasistiskt) då man låter nyanlända får företräde av hyreslägenheter framför många som stått i samma kö kanske 10-15 år eller köper bostadsrätter för kommunala skattepengar för att hyra ut till nyanlända . Detta kommer sannolikt att vara startpunkten på ett uppror och motstånd mot hela PK-etablissemanget och därefter slutet på ovan vansinniga strutspolitik som fört Sverige till randen till katastrof. Tänk om journalister och media gjort sitt jobb och ställt frågan för några år sedan till beslutande PK-politiker ” hur skall detta gå till med den bostadsbrist som finns idag att ta emot kanske 0,5-1,0 miljoner nya innevånare mellan 2012-2017″?. Svaret hade nog blivit ????????, eller mer troligt du är rasist, fascist och nazist.

  Liked by 1 person

 18. MartinA skriver:

  Ok, skriver en litet mer städad version av min kommentar (inte så svårt) och hoppas att moderatorn inte släpper igenom den tidigare.

  Nej, svensk medelklass är inte anständig och inte ansvarskännande. Den är egoistisk, kortsiktig, feg och ansvarslös. Det går naturligtvis inte att säga att medelklassen är likadan från varje tid och varje plats. Nästan allt som är fel i sverige idag är ju just därför att medelklassen har varit den statsbärande klassen. Trygghetsnarkomani, not-in-my-backyard, den andefattiga materialistiska fixeringen, avsaknaden av högre värden, hyckleriet, beröringsskräcken etcetera. Allt det här är medelklassens ”dygder”. Och då blir det mycket magstarkt att få läsa alla dessa hyllningar till medelklassen.

  Arbetarklassen har protesterat mot det som nu når sin fullbordan från 1985 och framåt, förrådda som de var av sina medelklassiga ”representanter”. Och först nu börjar medelklassen reagera, till exempel med PEs många propåer om en tidning och dylikt och någon miljonär som ska fixa skivan. Tror ni inte arbetarklassen har fantiserat om detta också?
  Nej, medelklassen saknar värderingar och är nu och för alltid helt förblindad av att söka bräcka grannen i statusjakten. Medelklassen saknar lojaliteter till någonting alls förutom den egna plånboken och den egna fåfängan. Om det finns något hopp överhuvudtaget finns det hos prolerna.

  Liked by 2 people

  • bomarkusson skriver:

   Den historielösa generationen, kanske? Eller övervintrad marxist-leninist? Trots att jag är borgarbracka känner jag inte igen mig. Är det något fel på mig? Jag kanske måste börja tänka på att impa på grannarna här på vischan. Köpa en bättre bil, inte begagnad som nu. Byta om när jag åker till byns handelsbod. Inte lukta fårskit. Ha en ny svart BMW kanske.

   Jag tycker borgarbrackan till redaktör visade sitt avoghet mot ”de sämst ställda” genom att släppa igenom din kommentar

   Gilla

   • MartinA skriver:

    @bomarkusson
    Jag vet inte riktigt vad ditt tal om bilar syftar till. Men det berättar vad du ägnar dina tankar åt och det tackar jag dig för. Och nej, inte marxist, inte leninist och inte historielös, snarast tvärtom på alla punkter.

    Liked by 1 person

  • JL skriver:

   Håller kanske inte med dig om allt, men kul med ett svar som ger lite mothugg mot relativt koncensus som råder på siten.

   Några funderingar:

   -vilka är de ”högre värden” som du säger saknas hos medelklassen? Inom vilka grupper hittar man dessa värden?

   -Beteenden och egenskaper du tillskriver specifikt till medelklassen ser jag mer som mänskliga och generellt applicerbart på olika individer i alla samhällsgrupper, men du menar att t.ex. arbetarklassen står över detta på något sätt? I arbetarklassen (hur definierar man denna numera?) är man inte sig själv närmast och har högre värden på något sätt? Jag kan köpa att detta ofta hävdas i teorin, men när det kommer till kritan brukar väl mänskliga beteenden vara desamma över hela samhllsspannet eller?

   Altruister och egoister finns överallt, och hur det tar sig i uttryck beror väl mer på yttre omständighete? Gemensamt för nästa alla människor är att de sätter sig själva och sin familj framför övriga i skarpt läge, oavsett vad de nu säger när det inte gäller något. Inte så konstigt kanske då evolutionsteorin skulle bli omkullkastad totalt annars?

   Personligen bryr jag mig främst om mina närståendes välmående, trygghet. Inget att hymla med. Jag hjälper okända med allt möjligt hela tiden, är kul och givande, men OM jag blir välja är det inget teoretiska resonemang som händer i hjärnan.instinkten tar över och de som står en närmast prioriteras.

   Är övertygad om att i princip alla som hävdar att de står över detta antingen saknar närstående, saknar självinsikt, eller är hycklare.

   Har vi inte sett nog roliga exempel på ”goda människor” som inte visade sig vara så goda när det visade sig att de själva skulle bli påverkade av det ena eller det andra? Har en del skoj exempel från verkligheten själv men kan nog inte gå in på detaljer här det här utan risk för individuell utpekning av både mig själv och andra.

   Generellt kan jag iaf säga att det är komisk att se t.ex. ledande vänsterpartitister förespråka solidaritet med typ allt och alla och i praktiken ENDAST bry sig om sitt eget välmående när det ens blir nära skarpt läge….. 🙂

   Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    @JL
    Överklassen har traditionellt lagt sin passion på ära, medelklassen på pengar, underklassen på existens. Detta kanske är brutet nu, när ingen svälter. Och äran idag är väl att motarbeta de egna, så det kanske var illa funnet, för att beskriva vad som gått fel de senaste 70 åren. Men det är definitivt inte illa funnet för det som står för dörren.

    Nej, arbetarklassen står under detta, inte över. De har av tradition fokuserat sig på existensen. Rent evolutionärt så kämpar vi människor på två scener för existensen. Dels mot andra grupper för att få fler fält/betesmarker/jaktmarker. Dels om inom gruppen för att få tillräckligt med status för att få en större andel av fält/betesmarker/jaktmarker vid nästa svältperiod. I den mån arbetarklassen är ”finare” än medelklassen är den det därför att den har varit tvungen att ha solidaritet med varandra för att överhuvudtaget kunna erövra några biljetter till framtiden. Medan medelklassen tävlar mot varandra om att ställa sig in hos överklassen.

    Jag efterfrågar inte mer altruism. Jag efterfrågar mindre. Jag vill legitimera egenintresse. Och kollektivt egenintresse. Medelklassen fokuserar på att fila på sin gloria, skryta om hur de helt saknar egenintresse samtidigt som de är extrema egoister. Samtidigt som de angriper alla andra om de försöker skydda sina intressen. Detta är sjukt.

    ”Jag hjälper okända med allt möjligt hela tiden”
    Varför är jag inte förvånad?

    ”..risk för individuell utpekning..”
    Precis. Välkommen till medelklassen. Ok, orättvis citering från mig. Men detta ÄR medelklassen. Skräck för att bryta mot värderingarna. Godhetsnarkomani i armkrok med egoism.

    Vänsterpartister är typexemplet på medelklass.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Den sanna definitionen av ”god” är att offra den personliga nyttan för att gynna ett kollektivt egenintresse. Medelklassen i sverige är på alla punkter motsatsen till detta. Medelklassen i sverige strävar efter att uppfylla och bevaka ett universellt regelsystem som påstår sig vara altruistiskt. Samtidigt som de maximerar den personliga nyttan. Detta är ondska. Som kallar sig godhet.

    Liked by 1 person

   • JL skriver:

    Så mänskligt beteende förklaras enbart eller huvudsakligen av social klass?

    Här en intressant artikel, tankar kring denna?
    http://www.medicalnewstoday.com/releases/274292.php

    Jag tror jag är en blandras när det gäller klass, eller kan man bara tillhöra en? Att inte vilja outa sig själv eller närstående på nätet känns som sunt förnuft. Du får gärna berätta vem du är dock.

    Googla evolution+helpfulness så ser du att det till evolutionärt rationella skäl till att vissa får endorfinkickar av att faktiskt hjälpa andra, oavsett social klass, och även när det innebär egen ansträngning och inte bara att tycka rätt saker.

    Peace 🙂

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Alltså, snälla medelklassen, förstå. Ni är akterseglade. Ni står inför valet att ta en frontalkonfrontation mot exempelvis islamism (fniss, ni kommer bli köttfärs, retoriskt, ideologiskt, spirituellt, fysiskt). Eller, böja knä för det som svensk arbetarklass byggt under de trettio år ni ägnade er åt navelskåderi, självgodhet fåfänga och illvilja. Ned på knä för de svenskar som är bättre och modigare och äldre än vad ni är. Eller fortsätt vara vi alla vet att ni är. Välj. Nu. Otäckingar.

   Gilla

  • Viktor Montelius skriver:

   Jag tror att Du har fel vad gaeller Din bedoemning av Medelklassen. I den aaldergrupp jag tillhoer
   fanns respekt foer utbildning, klassisk litteratur, klassisk musik, litteraturaftnar, en beundran
   foer 1930-talets arbetarfoerfattare, en form av kollektiv medvetenhet (naturligtvis unde krigets
   tryck) roerelser ”Finlands sak aer vaar”, omhaendertagandet av flyktande judar samt i viss del
   baltiska (civilklaedda) flyktingar med stort engagemang av medelklassen som Du kritiserar. Men
   Du kan ha raett i en sak. Den materialistiska kulturen importerad i huvudsak fraan USA och England
   har i sanning aendrat mentalieten hos den nyaare genertionen av medelklassmaenniskor. Hela
   finanssystemet uppbyggt med laan och snabba vinster har foeraendrat mentaliteten hos
   maanga maenniskor oavsett klass.
   Mvh
   Olof Montelius

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Så varför har sverige gått från att vara ett av världens bästa länder till att snart vara en failed state under din vakt?

    Gilla

 19. Linden skriver:

  Partier och massmedier har funnit ett gemensamt intresse i att vältra sig i maktspel och anse det viktigare att nagelfara och ifrågasätta vissa enskilda uttalanden än att diskutera landets framtid. Smutskastning och relationslekar har blivit en dimridå bakom vilken de gamla partierna gömmer sig och hoppas att väljarna inte ska efterfråga några svar om sakpolitik kring bostadsbristen, arbetslösheten, fattigpensionärerna, poliskrisen, sjukvården och alla annan offentligt finansierad service som förfaller.

  Om denna undanmanöver lyckas är demokratin i fara. Men det mesta talar för att väljarkåren inte går på denna billiga smutskastningstaktik. Väljarna kommer att ställa makthavarna till svars för att välfärdsservicen inte fungerar som den borde.

  Liked by 1 person

 20. MartinA skriver:

  För övrigt, den medelklassiga fliten och lydigheten mot makten, det är ju just det som missbrukas in absurdum av makten? Det PE håller fram som dygder i artikeln är i själva verket laster i dagens sverige.

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Visst är det så. Likväl står vi här med rymdraketer, hjärttransplantationer och världshandel efter tio tusen år av medelklassens utveckling. Därför att samhällen som under historiens gång inte har tagit hand om sin medelklass har gått under på vägen. Typexempel är de muslimska länderna.

   Vem skall vi alltså anklaga för dålig moral i detta sammanhang — medelklassen för att den uppfinner, utvecklar, jobbar och stretar eller eliten för att den stjäl resultaten och pissar på dess upphov?

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Precis. Så är det. Och nej, ni i förstörelsegenerationerna har ingenting gemensamt med de som genomförde pansarbåtsinsamlingen eller Palmqvistska fonden. Det är lånta fjädrar som ni ej förtjänar.

    Gilla

 21. Stig Fölhammar skriver:

  Det finns en annan grupp, vars värderingar är minst lika viktiga. Denna grupp består av LO-funktionärer samt av de valda och utsedda funktionärerna inom LOs fackförbund. De säger unisont att några lärlingslöner, låga ingångslöner eller geografiskt differentierade löner vill vi absolut inte ha. ”Hur skulle det se ut, om de lokala fackklubbarna fick sitta och förhandla med de lokala företagen? Då skulle ju inte alla vi i det Morrmalmska Stockholm behövas ….

  Gilla

 22. VX skriver:

  Hur förbereder sig det svenska samhället inför den troliga anstormningen av IS krigare?
  Fångar man in förbrytarna vid gränsen, vilket borde vara det självklara, och ställer dem inför rätta?
  Nej i stället vill man återintegrera återvändarna. Bl.a. med särskilda avhopparprogram. De återvändande ska få körkort, bostad och skuldsanering. Samordnaren betonade att återvändarna hade samma rätt till välfärdssamhället som andra. Har etablissemanget fullständigt tappat vettet?
  Maken till provokation mot befolkningen får man leta efter. Skicka istället tydliga signaler om att IS-krigarna inte är välkomna tillbaka till Sverige. De som kommer hit ska stoppas och ställas inför rätta.
  Det allmänna rättsmedvetandet är reda i gungning, någonstans måste vi väl nå en smärtgräns?

  Liked by 1 person

 23. bomarkusson skriver:

  Jag VET att det är alternativ b), som gäller. Vid möten med invandrare börjar man alltid med något i stil med: ”Sverige behöver er.” Efter detta beskrivs alla bidrag, som kommer de asylsökande till del. Skyldigheter nämns ALDRIG. Man hänvisar ALDRIG till FN:s flyktingkonvention.

  Vid ett möte med vår fd ambassadör i bl. a. Libanon undslapp hon sig att berömma asylsökarna för deras höga utbildningsnivå och trodde att de skulle bli till stor nytta för Sverige. En arabisktalande man tyckte emellertid att de blev behandlade på ett omänskligt sätt. På arabiska. Om det inte varit bättre om han inte hade sökt sig hit, kan man undra.

  Den höga utbildningsnivån är en välvårdad myt. En tredjedel fullföljer SFI, dvs så länge länge aktivitetsstöd utgår, 352:- per dag. Med aktivitet avses att man kan pallra sig till kursen och anteckna sig och därefter pallra sig hem igen. Såvida man inte är sjuk. Sjukfrånvaron är påfallande stor. Man är ibland sjuk en längre tid, då man besöker hemlandet. Sjukdomen kallas hemlängtan. Något skyddsbehov föreligger icke under denna tid.

  Det jag redogjort för, är INTE myter! Min hustru och mina syriska vänner har berättat det för mig. En av vännerna är tolk och kan dessutom tala om att tolkarna ofta lägger tillrätta berättelserna så att svenska myndigheter och kommunala instanser bättre kan övertygas.

  Bästa läsare! Ni kommer aldrig att tro på hur illa våra ihopsläpade penningar används.

  Flerfaldiga identiteter är inte ovanligt. Det skryter man med då det ger flera bostäder, som används till uthyrning per rum. En trerummare ger 15 000 i månaden ”rostfritt”. Och ovanpå allt, är det ett icke försumbart antal av de, som har ”flytt för sina liv” som föraktar oss för vår enorma naivitet.

  Liked by 1 person

 24. Steven Jörsäter skriver:

  Ett modigare inlägg än det kanske verkar. Att diskutera Aristoteles, alltså. Ur ett politiskt korrekthetsperspektiv var han en katastrof. Inte nog med att han var vit och man. I Svensk Uppslagsbok från 1929, långt före dagens korrekthetsperspektiv, läser man om Aristoteles: :”Liksom i själen ingå högre och lägre förmögenheter, så äro i samhället några av naturen danade att härska, andra att lyda. Med de senare menade han särskilt slavarna och i viss mån kvinnorna,”

  Aristoteles försvarar alltså såväl kvinnoförtryck som slaveri!

  Borde egentligen någon bok kunna ställas ut på Bokmässan som relaterar till Aristoteles? Är inte det rätta att omedelbart rensa ut dem? I förlängningen kan det förstås vara väldigt många med tanke på hans betydelse för västerlandets kultur. Kanske borde DNs chefredaktör inbjudas att hålla ett förklarande tal varför yttrandefriheten blir bättre om vi förgör denna ondska?

  Vi får vara glada över att bildning och politisk korrekthet inte hör ihop. Annars skulle våra bibliotek kunna förvandlas till brandstormar. För en ideologi som går ut på att motståndare ska mobbas och utrensas istället för att bemötas är till sin natur gränslös.

  Gilla

 25. 77711n skriver:

  Till medelklassvärderingarna hörde också att äldre slår inte yngre, att flera personer inte slåss mot en och att man inte sparkar på en som redan ligger. Inte heller sparkar en tonårskille ner en tjej i samma ålder. Lite vanliga, normala hedersregler som gällde på skolgårdarna runt om i landet och som också följdes i vuxen ålder och dansparkerna. En del av vårt kulturarv utom att man alltid gör rätt för sig.

  Gilla

 26. Nicodemos skriver:

  Är den svenska medelklassen verkligen så strävsam och sparsam eller konsumerar den mest Thailandsresor, bilar och fastigheter för lånade pengar utan att någonsin spara en krona?
  Mitt intryck är en ganska kulturlös och ryggradslös befolkning som har sålt ut sitt land och sina traditioner för en tills nu, när kalaset ska betalas, bekväm drönartillvaro…. Tyvärr.

  Liked by 1 person

 27. Lars skriver:

  Det finns i världen en liten men mycket välorganiserad grupp vars mål det verkar vara att gradvis korrumpera och förinta allt som de flesta instinktivt tycker är värdefullt.Denna lilla grupp arbetar systematiskt,planmässigt och på lång sikt.När den utveckling som denna grupp aktivt understödjer har vitt inte bara blivit grått utan nattsvart.”Aktiva åtgärder” kallas detta subversiva arbete som bedrivs dag ut och dag in från såväl de högsta som de lägsta positionerna i samhället.Dessa sammansvurna känner omedelbart igen varandra och känner omedlbar sympati för varandra.Som vattendroppen såsmåningom genom sitt fallande urholkar graniten urholkar denna sammansvurna grupps tysta och målmedvetna arbete alla civilisatoriska värden.Det är denna grupps arbete som har lett fram till att våldtäktsoffer numera nästan rutinmässigt skälls för att vara ”rasister” och anses vara skuld till gärningsmannens övergrepp.Denna grupp arbetar samtidigt både i samhällstoppen,på TV- och radio-redaktionerna,tidningsredaktionerna, i regeringspartierna,i bankstyrelserna och på samhällets botten som ”pushers”,”dealers” och ”rättsaktivister” i sold hos SÄK och SÄPO.När du måste beväpna dig bara för att gå över gatan och köpa mat i ICA-butiken vet du att de kommit långt i sitt arbete.När du på obegripliga grunder blir utköpt från ditt arbete utan motivering vet du vilka som ligger bakom.När du mottar konstiga brevhot i din brevlåda från okända vet du att det är dom som är avsändare.När du på grund av en välgrundad känsla förstår att Sverige inte längre fungerar och du tvingas lämna landet vet du att nu har de nästan lyckats.I alla fall med dig.

  Gilla

 28. Lars skriver:

  Man läser här i kommentarerna ofta påståendet att ”ingen svälter i Sverige”.Ett sådant påstående är symptom på okunnighet.För några år sedan hade en svensk kvällstidning en artikel om en uppsagd tjänsteman som svultit ihjäl p g a att han s a s ”hamnat mellan stolarna” i ”välfärdssystemet” (ofärdssystemet).Sådana situationer är faktiskt ganska vanliga och beror på att systemen-de ofärdiga-inte helt överlappar varandra och inte helt är synkroniserade.Etniska svenskar exempelvis måste för att i vissa situationer få försörjningsstöd visa upp kvitton på allt de köpt under en 30-dagars period.Denna bisarra regel gäller självklart ej ekonomiskt migrerande araber och afrikaner som behandlas som ”utvalda” och ”privilegierade” av lydiga socialkvinnor som till punkt och pricka följer sina ”chefers” direktiv.Etniska svenskar som fått dissidentstämpel betraktas av systemet som skadedjur som till varje pris måste utrotas och – faktiskt-svältas till döds efter att de jagats från sina bostäder.Svältdöd bland etniska svenskar är faktiskt vågar jag påstå inte helt ovanligt.Jag vet för jag har själv varit nära svältdöden i Arbetarparadiset Sverige.Sverige är inte alls vad ni tror det är.Som ett kuriosum kan nämnas att jag själv bl a är socionom med socionomexamen från SHSL.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.