Stefan Löfven bör införa nolltolerans mot islamism

mohamed omar

Mohamed Omar

I ett gammalt videoklipp kan man se Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skratta år en antisemit. Åt och inte med, alltså. Så uppfattar åtminstone jag klippet. Sjöstedt berättar en bisarr och osmaklig anekdot från sin tid på ett slakteri där vissa antisemitiska kollegor betett sig på ett vedervärdigt sätt.

Statsministern Stefan Löfven väljer dock en mer långsökt tolkning av klippet då han menar att Sjöstedt med sitt skratt deltar i de antisemitiska kollegornas antisemitism. Löfven tror inte på SD:s nolltolerans mot rasism. ”Enda chansen för dem att nå nolltolerans är att de lägger ned partiet”, säger han.

SD kan säkert göra mer för uppnå sin eftersträvade nolltolerans. Men världens största antisemitiska rörelse idag är islamismen. Det är inom islamismens olika rörelser, partier och terrorgrupper man hittar det ogenerade, öppna hatet mot judar och viljan att förinta Israel.

Nazismen ska inte förringas, men till skillnad från nazisterna kontrollerar islamistiska antisemiter hela stater med stort ekonomiskt, politiskt och medialt inflytande. Den islamistiskt färgade antisemitismen är en global massrörelse. Och den finns och växer i vårt land.

Och det är Löfvens parti, inte SD, som har gett islamister plattformar och höga positioner. Löfven gjorde miljöpartisten Mehmet Kaplan till minister i sin regering. Kaplan som stått på ett torg i Stockholm och skrikit att ”Vi ska befria Jerusalem!” Vilka är vi? Miljöpartisterna?

Kanske syftar Kaplan på jihadisterna? De islamistiska krigare som i detta nu arbetar för att förinta Israel. Vid ett seminarium i Almedalen 2014 jämförde ju Kaplan unga muslimer som ansluter sig till terrorgrupper med svenska finlandsfrivilliga. De ville befria Finland, jihadisterna vill befria Jerusalem. Samma sak, eller?

Löfven har också haft Omar Mustafa i sin partistyrelse. Inte så lång tid, men ändå. Han var då ordförande i Islamiska förbundet och är det fortfarande. Förbundet tillhör den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), som är en del av Muslimska brödraskapets nätverk i Europa.

På Facebook lajkar Mustafa Brödraskapets andlige ledare Yusuf al-Qaradawi. I en intervju för Expressen (9/4 2013) sade han också att Al-Qaradawi är ”världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven.” Samme Al-Qaradawi har hyllat Hitler och manat till självmordsattacker mot Israel.

Mustafa själv arrangerade flera möten med antisemitiska konspirationsteoretiker. Talare med anknytning till Brödraskapet som bland annat påstår att judar dödar barn och använder deras blod när de bakar bröd.

Kaplan har haft goda kontakter med den turkiska, islamistiska rörelsen Milli Görus. Den är inspirerad av Turkiets tidigare premiärminister Necmettin Erbakan. År 1969 publicerade han ett manifest med just namnet Milli Görus som betyder ”nationell vision”. Erbakan var en antisemitisk demagog som såg en judisk konspiration bakom varje kris, olycka och krig.

När Erbakan gick bort 2011 publicerade Mustafa ett kondoleansbrev där det heter att Erbakan var ”en stor förebild” och en ”inspiration för alla aktiva muslimer som på olika sätt vill engagera sig i sina samhällen”. Och i ett videoinspelat tal som hölls på ett evenemang anordnat av Milli Görus säger Kaplan: ”Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack”.

I en ledare i organisationen Socialdemokrater för tro och solidaritets tidning (2/2012) menade den socialdemokratiske politikern Adrian Kaba, då företrädare för Islamic Centers moské i Malmö, att en judisk konspiration låg bakom Breiviks massmord på Utöya. Kaba var då ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen i Malmö. Han kandiderade till riksdagen i valet 2010.

Omar Omeirat, en islamist som kandiderade för Socialdemokraterna i kommunvalet i Filipstad 2014, skrev på Facebook att ”hela den muslimska världen tittar på medan våra syskon i Palestina blir slaktade av judesvinen”. Uttalandet ändrades sedan till ”sionistsvin”. Sionist används ju som kodord för jude, något jag känner väl till då jag själv under några år var engagerad i den så kallade ”antisionistiska rörelsen” och alltså stod på samma sida som Kaplan och Mustafa.

Var är Löfvens och Socialdemokraternas självrannsakan? Hur kunde någon som Kaplan bli minister? Hur kunde någon som Mustafa väljas in partistyrelsen? Hur många islamistisk färgade antisemiter finns egentligen inom partiet? Innan statsministern klandrar SD för att inte leva upp till sin nolltoleranspolicy bör han själv införa nolltolerans mot islamism, världens största antisemitiska rörelse. Bara så kan han bli trovärdig.