Vems är felet?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Sverige har hamnat i en soppa. Det värsta är inte röran, utan att det inte finns någon kraft i sikte som skulle kunna erbjuda en räddning. Om vårt liv hade varit en Hollywoodfilm under kalla kriget så skulle Förenta Staternas flotta ungefär nu siktas vid horisonten med full fart framåt till vår undsättning. Men vi lever inte i en film och kalla kriget har tagit slut och Förenta Staternas flotta är inte längre riktigt att lita på.

Vi har bara oss själva att skylla. Det är ett otäckt tillstånd. Vi är inte vana vid detta. Vi uppför oss just som de svaga klienter som det välfärdsindustriella komplexet alltid velat göra oss till. Vi har vant oss av med att ta ansvar.

När vi bara har oss själva att skylla så skyller vi i stället på varandra, skrik och bråk i sandlådan när det visar sig att det saknas vuxna som har vett och mognad att hålla ordning. De politiska partierna skyller på varandra med de infantilaste argument och folket, som nu börjar vakna, börjar leta skyldiga bland politikerna enligt den vanliga, men enligt min uppfattning felaktiga, teorin om att folken normalt är goda medan regimerna är skurkaktiga.

Gjort är gjort. Vare sig den soppa vi hamnat i är politikernas eller medborgarnas fel är soppan soppa. Och Förenta Staternas flotta är som sagt inte på väg. Ej heller finns något politiskt parti som på någon enda punkt har en politik som ens skulle börja vända utvecklingen till det bättre.

(Jag vet att detta just nu är en extrem ståndpunkt. Var och varannan människa tror att migrationspolitiken numera är under kontroll. Reglerna har ändrats så att det blivit svårare att migrera hit och ta med sina anhöriga. Visst, men, bäste svensk, bered dig för nästa steg i din mentala utveckling när du tvingas inse att man kan ha vilka regler som helst om de i alla fall inte följs. Varifrån ska alla bostäder till migranterna komma? Vad med alla Ygemans utvisningar? Vi svenskar har vant oss att leva i ett samhälle där regler och verklighet sammanfaller. Detta är ett lyckligt och ovanligt tillstånd i den faktiskt existerande världen, vilket vi alltmer kommer att få lära oss. ”De svikna löftena” är världens normaltillstånd, inte, som vi tror, en outhärdlig anomali.)

Jag skulle önska att en eftertänksam medelklassmiljardär upplät sin stämma över allt folket och sa ungefär så här:

Vi medelklassare måste faktiskt ta vårt ansvar för nationen. Det har vi hittills inte gjort. Vi har överlåtit till politiker att sköta landet. De har kanske klantat sig, men det har inte gjort så mycket eftersom de låtit oss sköta våra företag, vilket gått bra. Vi har struntat i politiken och vi har struntat i att Sverige blivit invaderat av en massa fullkomligt befängda idéer som man kan kalla politiskt korrekthet eller postmodernistiska, begreppen är inte så viktiga, men i denna tankevärld ingår att det inte finns någon sanning utan man kan tycka lite som man vill, det handlar ändå bara om konkurrerande och likvärdiga perspektiv.

Nu ser vi konsekvenserna av vår underlåtenhet. Nationen förfaller.

Jag tror att en överväldigande majoritet av svenska folket instämmer med mig, nämligen ni andra medelklassare. Vårt problem är att det i Sverige inte finns någon som artikulerar vår sak, ingen som ser världen som vi. Ingen tidning (jo, enstaka skribenter kan finnas), ingen radio, ingen teve, ingen politiker.

Gemensamt skulle vi lätt kunna ordna det här, men vi har ingen gemensamhet, vi har ingen förening, vi har inget ledarskap, inget parti, ingen klassmedvetenhet. Vi har inget att bygga på.

Men någon måste börja, det får bli jag. Det finns två saker jag retar mig på mer än något annat och jag vet att många av er känner detsamma. Det ena är nyhetsprogrammen på teve – Aktuellt, Rapport etc – och det andra är debattprogrammen på teve. Jag blir ofta så upprörd av deras hårdvinkling av sanningen och deras bigotta, statsfromma attityder att jag måste lämna tevesoffan för att inte svimma av ilska.

Jag har därför beslutat att starta ett eget 45-minuters dagligt nyhetsprogram på teve för att sändas på samma tid som de statliga kanalerna så folk kan zappa dit i stället. Det ska vara hederlig, sann, relevant information och inte bara en massa journalister som tycker. Det ska heta Dagsnyheterna, det ska drivas som en stiftelse, alltså ideellt. Sedan ska jag på samma kanal på söndagarna klockan 20 sända ett program som heter Dagens debatt och som ska resonera på allvar och inte reducera viktiga samhällsfrågor till meningslöst tjatter på ett apberg.

Jag räknar med att det här kommer att kosta 25 miljoner kronor om året. Det är billigt om det kan bidra till förnuftets återkomst i nationen.

72 thoughts on “Vems är felet?

 1. Tomas Andersson skriver:

  Har alltid ansett att MTG/Kinnevik borde ge sig in i det här, strama upp TV3 och skapa en motpol till SVT där. Vara verkligt seriösa, lite som Access TV plus det du nämner i artikeln. Pengar har de ju.

  Gilla

 2. p2185 skriver:

  *En sån lysande idé! Med en hygglig medelklassmiljardärs basbidrag borde resten lätt kunna ordnas genom nätverk och crowdfunding! Väl värt ett försök! Finns nåt program att skåda på t ex denna blogg eller på Youtube?

  Gilla

 3. larslindblog skriver:

  Nu vet jag inte om Patrik bara skickar upp en ”testballong” för att kolla intresset , men visst skulle det behövas nyheter utan PK filter.
  Frågan är väl hur man får tag i en kanal och en massa sådana frågor.
  Sedan gäller det att även få människor som inte är så bildade eller politiskt intresserade att titta.
  Lite utanför ämnet ;
  För några år sedan skrevs spaltmil om Berlusconi och hur i hela friden Berlusconi kunde få och behålla posten som premiärminister i Italien så länge.
  Svaret tycktes vara att Berlusconi ägde en massa TV kanaler och kunde styra utbudet.
  TV kanalerna satsade stort på lättsamma program , tävlingar , bystiga flickor ,frågesport, flams och trams . Berlusconi var själv med i många program.
  Men Italien är ju Italien….
  Här i Sverige har vi ju SVT , sedan undrar jag om inte TV 4 (Bonniers) äger/har kontrollen över alla kanaler utom Kanal 5.
  Jag tittar allt mer sällan på TV , det blir ofta ID som handlar om mordutredningar , ibland kollar jag på Ullared , mest för att få förfasa mig över människor som åker långa vägar för att köpa saker som finns i vilken stormarknad som helst….sedan är ju vissa karaktärer roliga….dom svärjande systrarna från Dalarna , Skåningen som vräker tändvätska på grillen osv….

  Men som sagt , nog skulle det behövas ocensurerade nyheter ! I en helt ny kanal ,som gärna kunde ha program typ ; ”Efterlyst” ,debatter , ”djurpolisen” olika tävlingar , allmänbildande frågesporter , folk som får hjälp med olika frågor kan vara kul , det kan röra sig om att renovera hemmet , röja upp , barnuppfostran , jag skulle också kunna tänka mig ett program där människor får berätta om hur dom fastnat i myndigheters felaktiga beslut och sedan får juridisk hjälp för att komma vidare. osv.osv..

  Gilla

 4. Johan skriver:

  Hej Patrik,
  Har läst detta inlägg några gånger för att ta in innehållet. Det stämmer verkligen att vi under många decennier bidragit genom att gå till valurnorna vart 4:e år och däremellan givit regeringspartierna fullt mandat att driva sin politik utan inblandning, demonstrationer, protester eller annat ”grus i maskineriet”. Detta antagligen för att vi är vana vid att det, även om man vid frukostbordet haft en del synpunkter på sakfrågor, har skötts hyggligt.
  Förtroendet har, dock, år från år sjunkit för det politiska etablissemanget men vi har som väljare fortsatt som vanligt. Det har varit ett misstag. En regering borde veta att bara för att man fått 4 års mandatperiod är det inte bar å åk. Utan att när som helst kan reaktioner, protester, fingervisningar och inblandning från väljarna komma om man inte håller sig på banan.
  Om regering och riksdag de facto är beslutande organ i svensk politik är det good enogh, då vet man vem man ska försöka påverka om man vill ha ändringar till stånd.
  Men jag har en malande känsla av att detta inte är helt självklart längre, utan att en maktförskjutning har skett, ursäkta uttrycket medan vi sov (Reinfeldts uttryck) och att läget är mer komplicerat ändå.
  Häromdagen kunde man läsa om hur juridiken skapat sig en kraftfull maktposition över samhället och det politiska etablissemanget dessutom hur s.k. vänsterorganisationer infiltrerar makten i både regering, riksdag och public service.
  Dessutom har jag fått en bild av att det globalt pågår ett krig mellan globalister och konservativa. På globalisternas sida står demokraterna i USA, en stor del av västvärlden, EU. På de konservativas sida står Donald Trump, Ryssland, Kina, Indien, Brasilien och snart kanske Visegrad länderna. Vi har fått Brexit, vad blir det för ringar på vattnet?
  Jag tror att EU som globalisternas organ har stort inflytande på vår lokala politik och på besluten. Och public service är deras propagandamegafon.
  Här hemma på vår hemmaplan har vi 7-klöverpartierna på globalisternas sida och SD på de konservativas. Mainstream media på globalisternas sida och alternativmedia på de konservativas. Vad som är vänster eller höger går inte längre att utröna och är överspelat.
  Vi har sett tecken på att det inte egentligen finns någon seriös vilja att visa för folk att exempelvis polisen är på hela folkets sida. Polisens agerande förefaller i högsta grad selektivt enligt en röd tråd: inte ge näring åt SD och de konservativa krafterna.
  Varför hetsandet mot SD och Ryssland? För att de står på de konservativas sida och utgör ett hinder för New World Order projektet?

  Nåväl, tillbaks till den samhällsbärande medelklassen. Hur komma dithän att medelklassen väcks upp och får medialt utrymme som en särskild grupp? Det är onekligen en angelägen tanke att starta ett verkligt oberoende medieutrymme för den stora del av befokningen som idag hamnat i kläm hos en högljudd men minimerad elit i samhället men som kontrollerar mediaflödet.
  Man ska nog inte räkna med att det går friktionsfritt så man bör vara klar över på vilka legala grunder detta skulle kunna försvaras eftersom det nog skulle uppfattas som ett angrepp på eliten. Jag vet, i det demokratiska samhälle vi är vana vid skulle det vara en sjävklarhet men vi upplever nu extraordinära tider.

  PS jag är inte säker på om detta är en bra idé att publicera eller inte – det avgör självklart du. Jag ville ändå framföra mina tankar eftersom jag anser att du (som ofta) lyft en viktig fråga och ville förmedla att jag tycker det är angeläget att något görs. Vi är på väg ifrån demokrati och befinner oss idag i demokratur med ett ständigt sjunkande tak och jag vill stå upp för det fria samhället . F.ö. tycker jag att ditt tidigare förslag om brain-storming för att försöka få ordning på begreppen är en bra idé och att tiden kanske har kommit. DS

  Liked by 1 person

 5. steffoth skriver:

  Om någon sådan medelklassmiljardär ändå hade funnits. Dessvärre är det väl så att de som har så pass mycket pengar älskar sina tillgångar över allt annat här på jorden. Det innebär att från denna kategori är det osannolikt att räkna med något sådant stöd.

  Liked by 2 people

 6. Persson skriver:

  Är det inte ett typiskt välfärdsindistrull-komplex-tänkande att vänta på att Någon Annan™, en upplyst miljardär, ska äntra scenen och lösa detta till oss? Är det något slags test Patrik?

  Tänk om vi alla kunde se hur vi gemensamt kunde göra allvar av en sådan här idé istället? Med gemensamma krafter. Jag gör mig knappast bakom TV-rutan och är inget känt namn öht men om det startades en crowd funding kunde jag med glädje dela ut flygblad med info om detta (tror inte hela målgruppen hittar bloggar på internet) och i övrigt ställa upp med tid och kraft på det sätt som behövs. Något behöver göras. Jag är gärna med och gör det.

  Liked by 2 people

 7. Hortensia skriver:

  Fredrik Segerfeldt, liberal debattör, tycks inte heller särskilt imponerad av de mediala indoktrineringskanalernas förmenta service till allmänheten:

  ”Det är ofta svårt att belägga vänstervridningen i SVT och SR. Medieprofessor Kent Asps undersökningar om hur journalisterna i public service röstar – på SVT är Mp större än alliansen – brukar viftas bort med att urvalet är för litet och att det också handlar om nöjes- och sportjournalister. Det är också svårt att kvantifiera tonfall, vinklingar, frågeställningar och nyhetsurval. Men det går tio reportage om de usla arbetsförhållandena i Asiens textilindustri på varje reportage om att samma industri stått i centrum för den mest dramatiska fattigdomsminskningen i mänsklighetens historia.
  Detta är något som måste rättas till. Det första steget är att public service ser över sin partiskhet och tar sitt demokratiuppdrag på allvar.
  Sedan måste vi fråga oss om det verkligen är rimligt att över halva svenska befolkningen ska tvingas betala för nyhetsföretag som motarbetar den.”

  http://www.expressen.se/debatt/vanstervridningen-i-public-service-maste-upphora/

  Liked by 2 people

 8. Dissident skriver:

  Tänk att man är tvungen att betala en TV-licens fast man aldrig ser på SR/SVT, enligt mig har de ett erbarmligt programutbud och olidliga nyhetsprogram. Som tur är har jag tillgång till ett antal utrikes TV- och nyhetskanaler och kan därigenom få en mer balanserad information om världen ( tack vare den gamla skolan lärde jag mig tre nya språk). Jag läser såväl inrikes som utrikes tidningar på nätet, men nackdelen är att jag lider brist på ”opartiska” svenska nyheter och analyser och det försöker jag kompensera genom att läsa alternativmedia och ett antal bloggar. Det tar rätt mycket tid och det går an därför att jag numera är pensionär. Igår gick jag för första gången in på http://avpixlat.info/2016/10/15/partiledardebatten-kommenteras-i-lordagsmorgon-i-swebbtv/#more-188997 därför att en av mina favoritbloggare var med där och vilket upplyftande samtal jag fick ta del av. Mer sånt !

  Jag kan ju tycka att debattörerna på högerkanten borde kunna samlas i någon sorts paraplyorganisation, där säkert flera skulle vara intresserade att gå vidare med olika projekt. Bubbla och Axess har nämnts och den bästa ”grävaren” jag hittat är bloggaren http://www.uvell.se/. För tillfället fungerar alla dessa, var och en för sig alldeles utmärkt, men det skulle behövas en frihetlig borgerlig samling av olika aktörer som motvikt mot den kraftiga vänstervinden. Visst kan jag bidra ekonomiskt till ytterligare en satsning, men jag är rädd för att vi aldrig kommer längre än till ”tillkännagivanden” likt Alliansen i riksdagen om inte en kraftsamling sker och nog borde det väl finnas någon miljardär därute som vill bidra till en verkligt fri och obunden television?

  Liked by 1 person

 9. Höga kusten skriver:

  Att ta sig in i marksänd TV, med sitt begränsade eterutrymme, kan vara nog så svårt. Däremot innehåller TV sänd via internet inga egentliga begränsningar. Distribution via fibernät, och G4 och snart G5, utgör ingen flaskhals i det senare ledet, nära konsumenten. Mer och mer TV-tittande sker också direkt från servrar – när man själv vill och önskar se något. Något SVT märker av. Deras serverbaserade app SVT Play utgör en framgångsaga.
  Det bästa, initialt, vore att börja producera enskilda program, som seriösa dokumentärer och debatter, och att, till en början, sända dem via youtube. Är kvalitén hög kan säkert access-tv tänka sig att även sända enskilda dokumentärer i marknätet – så småningom. Kanske går det även längre fram att förhandla sig till en sändningsslott som ligger bra till i deras tablåer. Men det är först realiserbart om man lyckats producera dokumentärer och debatter av tillräcklig hög kvalitet och angelägenhetsgrad i tillräckliga volymer. Man kan faktiskt växa organiskt. Med en relativt liten budget går det redan nu att nå ut till allmänheten. Men produktionerna måste genomsyras av journalistisk kvalitet och berättarmässig profession för att tas på allvar. Töntigt bildberättande och dålig ljudkvalitet sänker även det bra sagda. Ett förta steg kan även vara en podcast. Praktiskt taget alla äger idag en Iphone och Ipad, och sitter på bussar och tåg på väg till arbetet, och har tid att lyssna. Gör gärna en DGS-app, och lägg under den texter redan skrivna, och gör dem mer intelligent sökbara som textinnehåll. Lägg sedan till ljud/intervjuer, och även senare videoproduktioner, som successivt fylls på, i appens funktion. Denna målsättning kan lättare sjösättas inom bekväma ekonomiska ramar. Faktisk kan dagens DGS då utgörs den kondensationskärna som övrigt organiskt kan växa ut ifrån.
  Ledarsidorna.se låter redan idag även ”sponsra” grävande journalistik. Det skulle även DGS kunna ägna sig åt i mindre skala. Det här blottar något av ett underbetyg för mer traditionella medier – men så långt har det gått. Många nischer står idag obesatta, övergivna av traditionella medier. Ett utvidgat DGS skulle säker därför innehålla tillväxtpotential. Tag i början hjälp av gräsrotsfinansiering, det som Tino Sandandaji gjorde för sitt bokprojekt. Ekonomiska risker fördelade på många blir också lättare att bära.

  Länkar;

  http://tino.us/2014/12/hjalp-mig-med-fundraising/

  https://www.kickstarter.com

  Liked by 2 people

 10. Sixten Johansson skriver:

  Vill man åstadkomma förändringar måste man vara klar över både målen och medlen. Man måste både vinna förtroende och begära makt, om inte själva den institution man verkar i har makt. Visuella media är bra verktyg för att armbåga sig in i det kollektiva medvetandet, men egen TV är svårt, dyrt och personalkrävande. Samarbete med befintliga företag och köp av tjänster kan lösa en del av problemet, men pengar, tid och personalresurser skulle också (eller i stället) kunna disponeras på andra sätt. Vi regimkritiker bör ha det uttalade målet att vid valet 2018 ett eller flera samarbetsvilliga partier eller partifraktioner tillsammans med SD ska få minst 176 riksdagsmandat. Hur värdefullt det än vore med mer saklig och opartisk nyhetsförmedling och balanserad debatt leder det arbetet inte till en majoritet i riksdagen.

  Bloggarna och andra alternativmedia skulle behöva spindlar i nätet, som kan samarbeta med producenterna och informera läsare / lyssnare / tittare om det mycket stora och intressanta materialet, ge rubriker, resuméer och länkar. Om det kombineras med ”senaste kortnyheterna” genom bevakning av utländska media kan man konkurrera med MSM-media. Verksamheten behöver inte vara ”objektivt” balanserad, bara saklig och pålitlig. Den kan ha en klart systemkritisk färgning och ovan nämnda mål.

  Tiden börjar rinna ut för nya partibildningar, men Medborgerlig Samling (MbS?) har ett bra program och nu ett nytt, dugligare och mer förtroendeingivande ledargarde, med vilket hågade dissidenter skulle kunna diskutera ett mycket snabbare växande och inflytande genom att partiet skulle kunna fortsätta sin uppbyggnad som hittills på kommunal nivå, men på riksdagsnivå vid valet 2018 ställa upp som ett rent direktvalsparti och då ha 100 nominerade och väl synade kandidater att välja mellan.

  Gilla

 11. steffoth skriver:

  Det är övervägande del positiva tongångar bland många kommentarerna, så vi får inte låta – som så ofta sker – detta rinna ut i sanden. Så frågan är frågan är hur vi gemensamt eller någon/några driver detta vidare? Jag tror att alla idéer måste belysas för att något ska hända, för det får inte fortsätta på den inslagna vägen för landet Sverige och det måste den stora allmänheten läras att själva inse.

  Gilla

 12. Hortensia skriver:

  Formidabla Chris Forsne, som regelbundet skriver, med den äran, på Johan Westerholms ledarsidorna.se, borde verkligen ha tillgång till en betydligt större medial plattform, där en växande skara bekymrade medborgares intresse av saklig, svenskspråkig information om det aktuella samhällsläget och politikernas (eventuella) problemlösande framtidsvisioner definitivt prioriterades.

  http://ledarsidorna.se/2016/10/chris-forsne-fragor-som-soker-sina-svar/

  Gilla

 13. Jonas Nilsson skriver:

  Är det krigs-/kärnvapenindustrin som är boven?
  https://newmatilda.com/2016/03/23/john-pilger-why-hillary-clinton-is-more-dangerous-than-donald-trump/
  Återigen förefaller mediebilder omkring krigen så vinklade att det slår emot mig: Aleppobombningarna skildras med all rätta som så fasansfulla de är. Enda frågan är varför de genomförs? Har vid enstaka tillfälle hört ryske utrikesministern motivera dem med avsikten att knäsätta specifik rebellgrupp. Hur stor denna rebellgrupp är har jag inte hört något om. Ska v i tro att syriska statsledningen med hjälp av ryssarna bara bombar för sakens skull?
  Belägringen av Mosul däremot har hitintills nästan presenterats som ett krigspel. Vi får följa avsikt och plan även om det kan flikas in här och där att det kommer att bli svårt för stadens civila.
  All den oro som nu kan avläsas i medie – beror den i första hand på att det gamla kalla kriget har fått nya former och vi har/får inte grepp om vilka som är huvudaktörerna? Är den föregående flyktingsströmmen en del av detta cyniska spel? Ska bli intressant att få samla markrapporterna från Syrien och Irak när man träffas på föräldramötena.
  Återvänder till min gamla fråga om vi såg förspelet i Saabaffären: Amerikanare sa nej utifrån sina intressen till att Kina skulle få ta över en av Europas heliga(?) kor. En ryss skulle intervenera men till slut lades projektet ner. Är det Kina som vi förväntas mota i Östersjön?
  Vad göra?
  Stärka en liten världsdels förmåga att överleva nya krig och bidra till att fler slipper lida i onödan? Samtidigt som Oxenstiernas hederlighetstradition säljs ut för en spottstyver på hemmaplan står den högt i kurs där man/jag trodde-hoppades att den skulle göra skillnad. Tack och heder åt samvetsmänniskor som Hammarskjöld, domare, poliser, präster, systrar och journalister. Är det möjligt att driva ett mediabolag på sådan grund idag?

  Gilla

  • Johan skriver:

   En intressant betraktelse. Ja, jag tror att migrantströmmarna inte är en enskild företeelse utan en bricka i spelet från endera sidan i syfte att destabilisera. EU:s taffliga beteende när det gäller att hantera migrationsströmmarna och att lägga nyckeln till kranen i händerna på Erdogan (vad det skulle ge för resultat i närtid behöver man inte ha doktorsgrad för att kunna räkna ut) tyder på ett avancerat spel. Det har begåtts för mycket taffligheter från både Bryssel och ledningen i medlemsstaterna för att det ska vara en lång serie tillfälligheter.

   Gilla

 14. Sune Malmstrm skriver:

  Hej Mycket bra id’e att starta en kunnig och objektiv kanal baserad på medelklass värderingar. Hoppas att det inte är en önskedröm och att det finns ett antal välbesuttna personer som vill rädda Sverige. Alternativet om inte medelklassen mobiliseras blir ökad våld mellan islamister och huliganer där medelklassen sitter på en skranglig läktare och förskräckt följer utvecklingen. Sune

  Skickat från min iPad

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.