Att förhålla sig till Kina

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Från slutet av 1700-talet och fram till andra världskrigets slut genomgick Kina en traumatisk tid kännetecknad av förtryck främst från Europa och Japan vilket kulminerade i den grymma japanska ockupationen av stora delar av Kina 1937-1945. Härpå följde decennier av inbördeskrig och otaliga inre svårigheter med perioder av ofattbart lidande för den kinesiska civilbefolkningen som först upphörde i och med Maos död.

Därefter har Kina genomgått en fantastisk ekonomiskt, tekniskt och vetenskaplig utveckling som de flesta i Europa har svårt att föreställa sig. Idag har man på flera områden lika hög vetenskaplig och teknisk know-how som i USA och Europa. Om denna utveckling fortsätter är det inte osannolikt att Kina kan komma att överta USAs roll som den mest dominanta nationen och inte minst Europa kan drabbas och bli allt mer beroende av Kina. Gideon Rachman har i sin nyutkomna bok Easternisation diskuterat den centrala roll som Kina kan komma att spela under de kommande decennierna.

Det som vi svenskar och européer måste ha klart för oss är att Kina är en i alla avseenden totalitär stat där en, egentligen enbart till namnet kommunistisk, elit fattar alla beslut av vikt. Det är i första hand en meritokrati baserad och utvald på liknande principer som i de gamla kejsardömena. Kommunistisk ideologi spelar inte någon roll längre utan det som främst gäller är nationella intressen, traditioner och ambitioner. Skillnaden mellan de allra rikaste och de fattigaste är om något ännu större än i USA.

Kina har i alla avseenden blivit en allt mäktigare nationalstat där grannländerna mer och mer får foga sig i vad Kina vill. Detta leder till ökande spänningar inte minst med USA. Situationen har vissa likheter med vad som växte fram mellan Tyskland och England i början av 1900-talet.

Att hålla samman och styra ett land med 1400 miljoner människor med en alltmer dynamisk ekonomi och komplext samhällsliv ställer enorma krav på landets ledning även i ett land med en högt disciplinerad befolkning som Kina. Den nuvarande ledningen under Xi Jinping har disciplinen skärpts och landets akademier, universitet och media har informerats att de så kallade sju onämnbara skall tillämpas det vill säga företeelser som inte skall sättas ifråga eller ens diskuteras.

De sju onämnbara är: universella värden, pressfrihet, civilsamhället, mänskliga rättigheter, kommunistpartiets historiska misstag, den rika eliten samt ett oberoende rättsväsende.

Att bara nämna dessa ämnen ses som ett hot mot statens auktoritet och disciplin. De har inte bara kommit till för att stärka de styrandes makt utan säkert också av en genuin rädsla för kaos och upplösning som plågat landet inte minst under 1900-talet.

För en västerländsk kultur är det kinesiska yttrande- och ”tankeförbudet” oacceptabelt även om liknande tendenser faktiskt finns i Sverige, ungefär som det 20-åriga svenska ”tankeförbudet” mot kärnforskningen 1986-2006. Vissa strukturella likheter föreligger också mellan det svenska etablissemangets snäva åsiktskorridor med sina tabun.

Sverige har förvisso pressfrihet men frågor som bedöms som olämpliga tas inte upp av officiella media men kan ändå tills vidare finna vägen till alternativa medier. Regeringens politiska misstag som samröret med DDR har effektivt tystats ned och några svenska Stasiarkiv eller liknande har inte öppnats. Något egentligt oberoende rättsväsende har inte Sverige i likhet med exempelvis USA och Tyskland och det svenska lagrådet är bara rådgivande och inte oberoende.

Så även om svenska medborgare har svårt med de kinesiska sju onämnbara så uppvisar även det svenska samhället totalitära drag som inte har försvunnit sedan Roland Huntford beskrev detta i sin bok The New Totalitarians från 1971. Vilhelm Mobergs beteckning ”demokratur” är fortfarande relevant. Det är viktigt att ha detta i minnet när vi blir uppbragde över bristen på demokrati i Kina.

Å andra sidan de sju gamla dödssynderna; högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja tolereras dessvärre mer och mer såväl i västvärlden som i Kina. I ett anständigt samhälle borde snarare dessa synder hållas efter i stället.

13 thoughts on “Att förhålla sig till Kina

 1. tomas skriver:

  Vad jag förstår belönas inte kreativitet i Kina. Kan t.o.m. vara ett hinder i karriären. Men det kommer nog att ändras på sikt…
  Och så måste dom inhemska byggjobbarna sysselsättas i lågkonjunktur. Därför har Kina fått en massa ”Ghost cities”. Men dessa kan å andra sidan bli investeringsobjekt eftersom kineserna inte får föra ut pengar ur landet.

  Gilla

 2. Lars Thylen skriver:

  Tänkvärt om Sverige och ett Kina jag känner någorlunda väl.
  Men…
  ”Å andra sidan de sju gamla dödssynderna; högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja tolereras dessvärre mer och mer såväl i västvärlden som i Kina. I ett anständigt samhälle borde snarare dessa synder hållas efter i stället.”, Kanske ” i stället ” inte är så lämpligt, ÄVEN dessa synder, till någon grad överlappande med de sju onämnbara” , borde ”hållas efter”

  Lars Thylen

  Gilla

 3. Sten Lindgren dy skriver:

  Jo detta är nog sant men varför är jag då inte rädd för kineser? Jo det är för att de i allmänhet sköter sitt, inte slår ner mig eller våldtar någon. Jag tror även att de har händerna fulla med sitt eget land och inte eftersträvar världsherravälde. Deras kultur är helt enkelt långt mera kompatibel med vår än den muslimska och hade vi tagit hit kineser i samma mängd som muslimer så hade vi inte haft någon brist på kompetent folk i industrin eller vården och våldtäktsstatistiken varit helt annorlunda och kvinnor hade kunnat bada på badhus och gått på festival utan att bli antastade. När Europa stänger gränserna för muslimer så kommer kanske trycket på immigration till Kina och andra asiatiska länder att öka, de kommer nog att hantera det annorlunda, då kanske vi ser upptakten till Huntingtons civilisationernas krig.

  Liked by 1 person

 4. Lasse W skriver:

  Det finns ju dygder också som glömts bort. Flit, renlighet, sparsamhet, arbetsamhet. Kommer någon ihåg tidningen Spara och Slösa som delades ut i folkskolan. Den tidningen lyfte fram de dygder som äldre generationer svenskar fostrats in i. Men i vårt normkritiska och utjämnande nit har vi sedan 70-talet bekämpat allt tal om dödssynder och dygder. Man ska duga som man är. Duktigt och skötsamt folk ska ifrågasättas och slarviga och misskötsamma mötas med förståelse. Slösa är god av naturen och Spara hycklande och förmäten och Inte så god som hon tror. Där befinner vi oss alltjämt. Ett land utan dygder är dödsdömt. Vi har försökt ersätta de gamla dygderna med politiska dygder men de är inte hållbara över tid.

  Gilla

 5. Tritonen skriver:

  Stasiarkiven är en skandal, men tydligen är innehållet så giftigt för alla i den politiska och mediala eliten att det måste behandlas som kärnenergiavfall. Och vad sägs om de s.k. Sunamibanden? De är hemligstämplade i sjuttio år !!! – mot normalt hälften av den tiden. En konspitationsteori: får vissa odugliga, men tydligen oavsättliga generaldirektörer, sitta kvar för att de i egenskap av tidigare Säpochefer vet lite för mycket?

  Gilla

 6. Fredrik Östman skriver:

  I slutet av sjuttonhundratalet hade Europa precis kommit ikapp Kina efter att sedan Romarrikets fall ha legat efter i utveckling och levnadsstandard. Även om dess vapenteknologi sedan länge var överlägsen Kinas hade inte Europa, och än mindre shogunernas Japan, någon möjlighet att förtrycka Kina. Detta inträffade först ett århundrade senare när britterna krävde att få fortsätta dumpa opium i Kina och sedan Kinahandeln fått USA att intressera sig för Japan med Meijirestaurationen som följd.

  Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Jag undrar, Lennart, om inte dagens frivilliga tankeförbud inom det svenska godhets-hetsande etablissemanget riskerar att kompletteras av en alltmer utbredd ofrivillig tankeoförmåga hos Sveriges snabbväxande befolkning, vars kollektiva kognitiva förmåga inom kort lär ha anpassats till generell stamkrigarnivå.

  Dystra utsikter för ”samhällsbygget” när de duktiga idioterna inte längre ens förväntas vara duktiga, utan bara jublande idiotiska.

  Liked by 2 people

 8. Hedvig skriver:

  Regeringen Fredrik Reinfeldt beslutade och genomförde utplåningen av det befintliga svenska Stasi-arkivet. Av vilket/a skäl fick vi svenskar aldrig veta. Men det är lätt att tro att ett antal svenska politiker, höga tjänstemän och andra framstående personer i det svenska maktetablissemanget fanns med i arkivet. – Alternativa förklaringar?

  Liked by 2 people

 9. JAN BENGTSSON skriver:

  Man undrar vilka hemligheter som dolde sig i Stasiarkiven?

  När en Alliansregering valde att hemligstämpla dem…

  Det måste vara något STORT…

  Typ att Palme var DDR-agent e liknande)

  Något som i grunden skulle skaka om hela det svenska samhället…

  Liked by 1 person

 10. Hortensia skriver:

  Snubblade just över en artikel i Dagens Samhälle som kanske kan intressera DGS:are. Professor Mats Alvesson, som nyligen utgivit boken The Stupidity Paradox, skriver rättframt under rubriken ”Funktionell dumhet i offentlig verksamhet måste bekämpas”:

  ”Stora delar av den offentliga sektorn är i förfall. Pisaskolan har misslyckats, Pisahögskolan har införts – allt sämre förberedda studenter ska erbjudas plats och hög genomströmning gäller. Polisen löser få brott, socialtjänsten upplever massflykt, integrationen är misslyckad. Olika skandaler kräver alltid någon åtgärd. Diverse krav ställs på jämställdhet, miljöarbete, mångfald, arbetsmiljöfrågor, olika gruppers ökade rättigheter med mera. ‘Lösningen’ när misslyckanden uppmärksammas är ofta skärpt lagstiftning. Sådan lugnar väljargrupper och ger massmedia något att rapportera om.”

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/funktionell-dumhet-i-offentlig-verksamhet-maste-bekaempas-28349

  Gilla

 11. eva eriksen edstrm skriver:

  Också intressant att jämföra de sju onämnbara med islamisk t tänkesätt om Muhamed och livet i stort.

  ________________________________

  Gilla

 12. MartinA skriver:

  Att styra sverige är on par med att styra en ordinär stadsprefektur i Kina såsom Shijiazhuang. Jag förvånas alltid över arrogansen hos tyckare i sverige när de kommer med pekpinnar om hur Kina ska styras.

  Gilla

 13. kim skriver:

  Jag är övertygad om att den framtida utvecklingen kommer att domineras av östasien. Orsaken är dock inte det politiska styret, utan den arbetsamma, lojala och respektfulla kulturen. Kulturens betydelse för ett lands utveckling är kopiöst undervärderad, förmodligen av politiskt korrekta skäl. Nu verkar emellertid trycket ha lättat så mycket att frågan kan lyftas till diskussion:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/dags-att-oeverge-din-svenska-modell-loefven-28353

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.