Jan Helin välkomnar fascister i SVT. Eller?

mohamed omar

Mohamed Omar

Tidningen Nya Tider fick efter många om och men ställa ut på årets bokmässa i Göteborg. Detta väckte kritik från vissa som menade att tidningen var högerextrem och därför borde kastas ut. Vänsterextremism och islamism sa man dock inget om.

Frågan togs upp i Aktuellt den 22 september då Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk skulle möta vänsteraktivisten och historiestudenten Henrik Arnstad i debatt. Arnstad ville dock inte prata med Suk. I stället blev de intervjuade var för sig.

Men Arnstad pratade inte om Nya Tider utan om den historiska nazismen. Åtminstone jag blev besviken. Det finns säkert flera saker i Nya Tider att kritisera. Jag hade velat höra en sådan kritik. Och Suks försvar, förstås.

Suk däremot pratade om sin egen tidning och vad den stod för och passade även på att kritisera de stora etablerade medierna. Han menade att Dagens Nyheter stundtals förvränger verkligheten. Att Suk fick prata i Aktuellt gjorde folk arga. Inte nog med att de ska finnas på bokmässan, de ska till och med få finnas i teverutan!

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var riktigt sur. Kritiken ledde till att SVT:s programdirektör Jan Helin gick ut med en artikel i DN den 28 september där han förklarade att folk som inte tror på ”människors lika värde” inte ska få debattera i SVT!

Oj, oj! Det här gjorde förstås en massa journalister i public service nervösa. Vad händer nu? De kan ju inte göra sitt jobb med ett sådant kriterium. Och hur vet man att någon inte tror på människors lika värde om han eller hon inte säger det rakt ut? Ska Jan Helin bestämma?

Jan Josefsson, en sann yttrandefrihetskämpe, tog sedan fajten med Helin i Aktuellt den 28 september i en smått bisarr ”debatt om debatten”. Helin blev golvad.

Ja, han gick så långt som att välkomna fascister! Josefsson påminde Helin om att han, då han var chefredaktör på Aftonbladet, kallat Sverigedemokraterna ett fascistiskt parti, och frågade om dessa sverigedemokrater, eftersom de alltså enligt Helin är fascister, verkligen ska få debattera i Aktuellt. ”Det är väl fullständigt självklart”, svarade Helin.

Vilken slutsats ska man dra av detta? Att fascister tror på alla människors lika värde? Eller att Sverigedemokraterna inte längre är fascister?

Nej, Helin tog tillbaka det där med att bara människor som tror på alla människors lika värde skulle få debattera i SVT. Han insåg väl hur tokigt det skulle bli.

Nya Tiders chefredaktör Suk påstod aldrig att människor inte är lika mycket värda. Det är Jan Helin som påstår det om honom. Men Helin har inte lagt fram några bevis. Dessutom, den kritiserade intervjun med Suk i Aktuellt tog inte ens upp frågan.

Så när Helin säger att vi på SVT minsann inte ska ha någon debatt om människor är lika mycket värda eller inte missar han helt målet, för det var inte ens det man pratade om med Suk den kvällen. Jag lyssnade noga på Suk och hörde honom inte en enda gång säga att människor har olika värde.

Jag undrar även varför en sådan debatt vore fel. Jag skulle gärna lyssna på filosofer som debatterar för eller emot idén om människors lika värde. Vad menar man med värde? Jag, och förmodligen många med mig, begriper det inte riktigt. Jag är väl ungefär lika mycket filosof som Arnstad är historiker!

Det jag begriper är att man ska vara juste och inte kränka människor. Visst, kalla det för att alla är lika mycket värda. Men i detta goda förhållningssätt till människor borde också ingå att inte förtala. Det tycker jag Helin gör när han påstår att samtalet med Suk i Aktuellt inte var lämpligt eftersom man inte ska ha lov att ifrågasätta människors lika värde. Det gjorde aldrig Suk.