Hur tänker de?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Häromdagen satt jag i samtal med några likasinnade. Vi talade om hur våra ideologiska motståndare, de politiskt korrekta, tänker. Det är faktiskt ett värdigt ämne. Många av motståndarna är begåvade, bildade och skrivkunniga människor. Man kan inte skriva av deras föreställningar med att de har blivit förförda av George Soros eller någon annan konspiratör. Ej heller kan man alltid skylla på att de skulle vara lejda språkrör för det välfärdsindustriella komplexet. De har, tror jag, ett slags grundföreställning om tillvarons beskaffenhet som skiljer sig från min.

Låt mig vara konkret. Vi antar att jag och en vedersakare, som vi kan kalla PK, båda läser Mohamed Omars text Jag såg allt från mitt fönster som handlar om det totala, invandrardrivna, sociala förfallet och om den endemiska kriminaliteten i Gottsunda, där Mohamed bor.

När jag läser detta blir jag rädd. Jag är rädd att sönderfallet ska sprida sig och komma i närheten av mig. Jag får ångest över att min gamla svenska kultur, som jag tidigare unnat mig lyxen att förakta men som nu börjar fylla mig med respekt och kärlek, är hotad dels av främmande migrantkulturer, dels av sådana som PK själv, etnisk svensk, men marinerad i multikulturella idéer.

Eftersom jag blir rädd vill jag se en politik som minskar risken att jag ska drabbas. ”Bättre stämma i bäcken än i ån”, tänker jag. När det gäller PK själv, som kanske jobbar vid televisionen, tänker jag att ”jag har närt en orm vid min barm” genom att betala tevelicensen. Eller om PK är ett folkpartistiskt kommunalråd som jag varit oförsiktig nog att rösta på tänker jag bittert att ”många år får sona vad stunden brutit”. Ett helt bibliotek av folklig livsvisdom förtätad i ordspråk och talesätt mobiliseras i min hjärna och intalar mig att jag tänker rätt.

Så uppenbarligen ej hos PK. Hur ser det ut i hans skalle? Varför bekymrar han sig inte på samma vis som jag? Jag kan tänka mig tre olika grundföreställningar: PK1, PK2, samt PK3.

PK1 förnekar de fakta som jag tror existerar. Han förklarar för mig att det där som Mohamed säger helt enkelt inte är sant. Han håller för troligt att Mohamed och alla andra som säger ungefär samma sak ”gör en höna av en fjäder”, även PK1 har nämligen tillgång till viss hävdvunnen vishet. I migranternas led finns långt fler syriska läkare än potentiellt kriminella. Mohamed är troligen rasist, någon annan förklaring har PK1 svårt att hitta.

Min bedömning är att PK1 under det senaste året blivit rätt stukad. Fram till för jag vet inte hur många år sedan gick det faktiskt att med viss självrespekt tänka som PK1. Samhället ville inte veta (inte jag heller). Jojomänsan, nyfascisterna ”har minsann ropat varg ganska länge”, men i verkligheten har ingenting skett. ”Sverige har inte knäckts av asylkaoset”, sa PK1 Anders Danielsson. ”Hur många av er har fått det sämre? Hand upp!” Men det där håller inte längre. PK1 är inte trovärdig längre ens inför sig själv.

PK2 resonerar annorlunda. Han erkänner problemen, men är fullt och fast övertygad om att det svenska samhället är så starkt och överlägset att det inte kan drabbas annat än marginellt. Han menar att det bara är vissa förorter och fattigområden som kan falla. Det riktiga Sverige, där han själv bor, är urstarkt. Det finns ett element av rasism i PK2s världsbild. Svenskarna har väl klarat av värre problem än det här. Vi klarar det här, eller, med Angela Merkels ord, ”wir schaffen das”. Uppriktigt sagt, säger PK2 i förtroende, hur skulle folk från de där underlägsna MENA-kulturerna kunna hota det svenska samhället? Du fattar, va?

Själv tycker jag att PK2 är häpnadsväckande kortsiktig och naiv. Har han aldrig läst något lite historia? Vet han inte hur brutalt historien kan kullkasta kulturer och nationer som inte vill föreställa sig det värsta och därför värnar sig? Se vis pacem, para bellum – om du vill ha fred, så rusta dig för strid – sa romarna.

PK3 är en helt annat slags människa. Han tror på Mohamed och han inser, som jag, att stöket mycket väl kan sprida sig. Men han tycker det är bra. Så kan den gamla förtryckarkulturen i västerlandet ”få sina fiskar varma”! Äntligen kommer domens dag när alla rasifierade ska få upprättelse. ”Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället!” säger den statsanställde rasforskaren Tobias Hübinette enligt Wikiquote. Han påstås också ha sagt att ”alla vita människor är rasister” (själv är han adopterad korean). Det är lite Hitler i bunkern över det där: det tyska folket har svikit mig, nu ska det få vad det tål.

Det som förenar de tre ovan redovisade PK-typerna är att de inte nödvändigt tror som de tror för att de tjänar något på det (Anders Danielsson undantagen). Annat är det med Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, som tycker att det är rätt att svenska folket ”gör avkall på sin välfärd” för att finansiera migrationen. Lätt att förstå med tanke på att migrationen är rena guldrushen för Sveriges advokater.