”VÅRT NYA SVERIGE” – EN TURNÉ I TIDEN?

Ulf Larsson DGS

Ulf Larsson

Vem minns inte förra höstens migrationskaos, och vem minns inte hur ett stort antal svenska musiker tämligen snabbt presenterade manifestationen ”Hela Sverige skramlar”, ett evenemang som ägde rum I Globen i Stockholm och som drog in drygt 42 miljoner. Några av de musiker, övriga artister och instanser som gratis medverkade eller arrangerade eventet var Eva Dahlgren, Aftonbladet, Henrik Schyffert, Carola Häggkvist, Dagens Nyheter, Fredrik Lindström, Jonas Gardell, SR, SVT, Malena Ernman och Lars Winnerbäck. Det hela gick av stapeln den 29 september, alltså för ganska exakt ett år sedan. Med undantag för veckorna närmast efter festligheterna i Globen, har jippot inte fått särskilt mycket utrymme i massmedia.

Däremot har det sedan dess runnit en hel del vatten under migrationsbroarna både i Sverige och övriga Europa. Strängare regler för uppehållstillstånd och anhörigåterförening, beslut om ålderstester av ensamkommande flyktingbarn samt indragna bidrag och boende för dem som fått avslag på sin ansökan är bara några exempel på ett migrationsjuridiskt förändrat klimat. Opinionen har också svängt kraftigt och idag anser majoriteten av svenskarna att landet bör ta emot färre migranter. Antalet asylsökande som tar sig till Sverige har som en följd av bland annat den strängare lagstiftningen minskat rejält.

I stora delar av massmedia pågår dock pläderandet för en fortsatt generös flyktingpolitik med närapå oförminskad styrka. I synnerhet gäller det vissa ledarsidor (främst Aftonbladet och DN) och i stort sett all nyhetsjournalistik som är migrationsrelaterad, över hela linjen. SvD:s serie ”SvD i Italien” skriven av Gunilla von Hall är ett av den senaste tidens exempel, där läsaren bombarderas med beskrivningar av gråtande barn, ärriga underarmar, uppgivna italienska präster och hårt vinklat faktaurval. Även från andra ordsmedjor levereras kraftfulla fördömanden, som till exempel Sveriges Advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg som i en uppmärksammad intervju i SR häromdagen betecknade den nya svenska migrationspolitiken som ”bedrövlig” och ”ohygglig”.

Det är måhända med anledning av det stundande ettårsjubiléet för ”Hela Sverige skramlar” – i trolig kombination med de migrationssnålare vindarna i Europa – som ett, eller snarare flera, uppföljande evenemang nu planeras äga rum i december i år med avslutning på självaste julafton. Inspirerade av det minst sagt rakt-på-sakiga uppropet ”Det Nya Landet” har några sinsemellan högst olikartade instanser enligt obekräftade uppgifter från säker källa inom Regeringskansliet kommit relativt långt i planerandet av en rikstäckande turné vid namn ”Vårt Nya Sverige”. Några av de inblandade aktörerna är Migrationsverket, Polisen, den svenska musikindustrin, UNHCR, Expo, Rädda Barnen, Socialdepartementet, Aftonbladet, DN, SvD, Arbetsförmedlingen, SVT, SR och några tongivande svenska bokförlag. Eftersom det hela fortfarande inte har offentliggjorts är min information aningen knapphändig, men i korthet går alltsammans ut på att olika svenska artister tillsammans med tongivande politiker och debattörer reser runt i Sverige och framträder på större arenor, enligt uppgift till exempel Conventum i Örebro, T3 Center i Umeå och Löfbergs Arena i Karlstad. Men det är inte nog med det – utöver arenaframträdandena ska man också besöka äldreboenden och skolor för att, som en i projektet insatt person formulerar det, ”implementera vår svenska värdegrund och öka förståelsen för det mångkulturella mötet”. Några av de namn som vad jag begriper är klara för turnérandet är Anders ”Låt Anders Vara Anders” Danielsson, SVT:s Hanna Stjärne, Jonas Gardell, Malena Ernman, Kent ”Skärbrädan” Wisti, Jill Johnson, Henrik Schyffert, Ylva ”Utmaningen” Johansson, Alex ”TV-soffan” Schulman och Anne Ramberg – med andra ord idel excellenta migrationspolitiska aktörer och debattörer.

Låt oss nu i kunskapsfördjupande syfte kika lite på vad några ur det här namnkunniga gänget presenterat för yttranden i ämnet den senaste tiden. Först ut är Ylva ”Utmaningen” Johansson:

– Vi har en stor utmaning med många nyanlända som ska in på arbetsmarknaden, men vi ska lyckas. Det är klart att det är tufft men det är också möjligt att klara om vi gör rätt saker för rätt individer.

Och i samma artikel:

Ylva Johansson säger dock att hon är nöjd med snabbspåren.

– Jag tycker att det har kommit igång ganska bra. Sen är det en jätteutmaning för Arbetsförmedlingen.

Alex Schulman är för de flesta kanske mest känd som romanförfattare och allmän TV-soffedebattör, som till exempel i TV 4:s Nyhetsmorgon den 17 september, där han berättar om sin senaste bok som handlar om hans rätt så nyligen avlidna mammas alkoholmissbruk. Men han är även verksam som mannekäng, spelproducent, något slags vinmakare samt Expressenkrönikör. Just Expressenkrönikorna handlar titt som tätt om migration, som till exempel den här från den 28 augusti (utdrag):

Vi stänger gränserna, vi gör vad vi kan för att få dem som kommit hit att ge sig av. Vi visar tydligt att de som är nödställda inte har något att hämta här. Jag har fastnat i hatets Sverige.

Man kan ge upp. Men man kan också känna att det snart måste komma en vändpunkt. Man kan gå ut på lätta fötter och känna att den här mörka rörelsen har en ljus motrörelse, känna att det ligger något i luften. Små tecken på att vinden vänder. Modiga människor som säger ifrån. Jag ser dem överallt. Vi tänker inte gå med på det här.

Små signaler om att den här tiden inte alls är futtig, utan avgörande. Att den är viktigare än vad vi någonsin kan tro. Det är slaget om Sverige och det kommer att stå om det i historieböckerna. Vi står på tröskeln till en revolution, snart ska det ljusna också för oss. Vi har sån tur som är i livet just nu.

Eller den här från den 4 september (utdrag):

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell föreslog redan i våras att folk som uppger felaktig ålder ska straffas genom att man sänker deras bidrag. Men SD-politikerna går nu längre än så: lögnarna ska utvisas ur landet omedelbart.

Jag är själv förvånad över det höjda tonläget, den stränga retoriken. Jag har ingen aning om hur utbrett det är att ensamkommande barn ljuger om sin ålder. Jag är inte ens säker på att det är ett riktigt problem. Men oavsett vilket så frågar jag mig ändå: Vem skulle INTE ljuga om sin ålder för att rädda sitt eget liv? Vem skulle INTE ljuga om vad som helst för att öka sina chanser att få ett tryggt liv. Om mitt liv vore hotat skulle jag vara beredd att ljuga om allt. Precis allt.

Därför har jag svårt att förstå tonen. Svårt att förstå de stränga kraven på straff. Kalla mig gammalmodig, men jag gillar asylrätten. Och den är tydlig: Att ljuga om sin egen ålder är INTE skäl till utvisning.

Kommentarer till detta verkar rätt överflödiga. Till Schulmans försvar kan eventuellt i någon liten mån anföras att han kanske möjligen skrev krönikan innan Uppdrag Granskning som sändes den 31 augusti och där problemet med åldersfusk avhandlades. Ett program som tycks ha blivit spiken i kistan för dem som hävdat att åldersfusk bland ensamkommande inte skulle förekomma. Man kunde eller snarare borde möjligen ha förväntat sig lite bättre faktakoll av en krönikör i en av Sveriges största dagstidningar. Men, men.

Vi går vidare med några till exempel på hur turnén kan tänkas att forma sig i vårt avlånga land. Operasångerskan Malena Ernman, som ofta figurerar i det svenska migrationssamtalet, vad tycker hon då? Ja i somras ansåg hon i alla fall bland annat att:

– Det är väldigt sorgligt att Sverige, med största sannolikhet, går från att vara ett föregångsland till ett land som lägger sig på en internationell bottennivå inom flyktingpolitik, säger Malena Ernman.

Och i samma GP-artikel:

 – Vi har ett flyktingläge i världen som förvärras för varje månad som går och just nu är 65 miljoner människor på flykt varav hälften är barn. De barnen kommer växa upp och många av dem kommer känna en stor frustration över sin situation vilket bäddar för enorma motsättningar i framtiden. Vi måste fördela vårt välstånd bättre och prioritera stabilitet på ett helt annat sätt än vi lyckats med hittills. Det finns inga enkla lösningar men vi kan inte bygga en hållbar framtid med murar och taggtråd, säger hon.

Sveriges Advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg är inne på samma tankegångar angående fördelning av välfärden:

– Jag kan reagera över att politiker, från alla partier, säger att vi måste värna vår välfärd. Det är klart att vi måste göra. Jag inser också att alla de gamla människor som har jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer och som också tar i anspråk sjukvård och skolor.

Lite halvdystra framtidsutsikter för vissa av Sveriges invånare alltså, verkar det som i Rambergs scenario:

– Men det är nog på det viset att humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd.

MED EN SÅDAN EXPERTIS SAMLAD kan turnén ”Vårt Nya Sverige” knappast bli annat än en rungande succé. I synnerhet om man målgruppsanpassar artistkonstellationerna en aning och till exempel låter Anne Ramberg ta hand om äldreboendena, ackompanjerad av Malena Ernman sjungandes Brünnhildes undergångssång ur Richard Wagners Götterdämmerung.

Eller vad tror ni?

29 reaktioner på ””VÅRT NYA SVERIGE” – EN TURNÉ I TIDEN?

 1. Ami skriver:

  Vårt nya Sverige är givetvis inte på riktigt men det skulle kunna vara det, mycket bra fabulerat.
  Hela Sverige skramlar var ett av det mest motbjudande evenemang jag har (inte) sett men hört om, samtliga av de ”vanliga misstänkta” var med och trängseln för att synas och höras mest var brutal, värre spektakel i självgodhet och ömkan har jag inte upplevt sedan We are The World.
  Det är svårt att ta sådan evenemang på allvar när kultureliten är på plats, framförallt när samma dryga människor skall uppmana svenska folket att ge av sina surt förvärvade pengar till något som vi aldrig som privatpersoner skall bidra till eftersom det är statens uppgift att kasta pengar i sjön.
  Många av artisterna och kulturpersonligheterna i krönikan är människor som iallafall jag behöver skämskudde för att se och höra på. Bortsett från Anne Ramberg som årets stolpskott så är Gardell, Ernman och Schulman ( låter som en dålig advokatfirma) Sveriges i särklass största gråterskor. Det finns ingen hejd på fjollerierna med dessa tre människor. Det som kan överträffa dessa människor i medborgerlig dumhet är Soran ” shit jag är kurd” Ismael och Magnus ” jag borde ha fler bokningar’ Betnér.
  De här två herrarna är Sverigebäst på att rekrytera väljare till SD, keep up the good work.

  Gillad av 2 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag är också säker på att det blir en rungande succé speciellt om man genomför firandet i utanförskapsområdena. Jag är säker på att de kriminella ungdomsgängen i landets häftiga förorter skulle uppskatta festfirande. Götterdämmerung till illustration av brinnande bilar vore verkligen cool. De av oss som fortfarande kan gå och handla utan att bli rånade och nerslagna undanber oss dock sällskapets festfirande. Vi önskar dem lycka till.

  Gillad av 2 personer

 3. tomas skriver:

  Till att börja med kan Sverige följa FN:s flyktingkonvention.
  ARTICLE 34. NATURALIZATION
  The Contracting States shall as far as possible facilitate the assimilation and naturalization of refugees. They shall in particular make every effort to expedite naturalization proceedings and to reduce as far as possible the charges and costs of such proceedings. .
  *Flyktinginvandringen är ett Klondike för Sveriges jurister. Asylärenden överklagas och ger extra klirr i kassan. Brottmål överklagas (invandrare överrepresenterade).
  Kändisar och artister måste vara ‘för’ invandring annars försvinner dom snart från rampljuset.

  Gillad av 3 personer

 4. Lasse W skriver:

  Läste DN:s nätupplaga igår. Den var återigen otroligt migrationsaktivistisk och anti-SD efter att en tid legat lågt. Jag tror mediaeliten känner av det förändrade klimatet som drivs av SD:s fortsatta framryckning och en medvetenhet om vad svenska folket utanför Stockholms innerstad tycker om mångkulturen. Det handlar nu om att slå vakt om åsiktskorridoren och problemformuleringsprivilegiet. Till varje pris.

  Gillad av 3 personer

  • Gert B. skriver:

   Ja, Lasse! Det gäller för PK-evangelisterna att slå vakt om det du nämnde, för att rädda sin försörjning. Jag tror att det är så simpelt att det handlar om kampen för brödfödan för många.

   Gillad av 1 person

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Flera generationer med socialistpropaganda kanske äntligen når en vändpunkt?
  Fantastiskt Ulf med Dina och många andras ansträngningar för att avslöja samhällsomstörtarna.
  På måndag den 26 Sept. skall jag lyssna till Martin Nihlgård, IM´s chef försvara Islam.
  IM har just producerat en kampanj film: https://www.youtube.com/watch?v=WoQFUBgAMyo#action=share
  Den har Du och jag plus några till hjälpt till att producera med hjälp av utplundrade skatter.

  Gilla

 6. NETTANN skriver:

  I SR P1 passerar dessa människor i en aldrig sinande ström. Budskapet är unisont detsamma och målet är Den Humanitära Stormakten och ”må jag inte säga något fel”.

  För cirka tio år sedan blev endräktigheten och undanhållande av information alltför påtaglig. Inför valet 2010 skulle t ex. Kaliber avslöja SD som partiet med ”dubbla ansikten”. Det gick så där. En stor hög smyginspelat material bidde en harmlös tumme i sändning. Public Service hade förändrat sig själv till något som var meningslöst att ägna tid åt.

  Inför valet 2014 blev det lite intressant att höra om något hade förändrats med PK-uppfyllandet. Det hade det – till det värre.

  Nu för tiden står P1 på en hel del igen – som nöjeskanal.

  Det blir nämligen ofta komik när programledare och gäster idag vrider sig under den anbefallna uppförandekoden.

  Gillad av 1 person

 7. Magnus skriver:

  Jag mår illa mär jag läser om alla dessa ”goda” artister, kändisar (wanna be), mediarepresentanter och myndigheter som fortsätter förneka fakta och verkligheten. Hur kan dom överhuvudtaget sova om nätterna? Har dom inget samvete?

  Gilla

 8. plq017 skriver:

  Två kommentarer:

  1. Volymerna migranter har minskat, som resultat av strängare politik. Jag tror inte ett ögonblick på detta. Orsaken till att färre tar sig till Sverige, är för att vägen hit blivit svårare. Gränserna in i Sverige är i stort sett öppna igen, välkomnandet lika varmt, dvs förmånerna fortsatt bäst i Europa (mat och logi, ny iPhone, nya Beats-lurar, och fri-kort på taxi för kommunen ligger för långt från centralorten Uppsala, och bussarna går inte tillräckligt ofta, det måste man ju förstå).
  Åtgärderna är primärt avsedda för inrikes väljare, för att återfå SD-väljare.

  2. Framgång eller motgång för en PR-kampanj av skisserat slag kommer att avgöras av historien strax innan.
  En par skjutningar med väl publicerade reportage i TV av typ Paris-dåden (som pågick länge) skulle vrida PR-kampanjen mot invandringen.
  Annars kan det mycket väl lyckas.

  Och ett förslag:
  Gör all finansiering av invandringens kostnader till en frivillig insats, med egen ruta på deklarationsblanketten och med minsta belopp 5.000 kronor, men med alternativ upp till 1.000.000 kronor, och förbjud politiker att låna eller använda andra skatter för invandring.

  Och en observation:
  Merkel stängde i veckan gränsen mot Österrike, efter sitt ‘Jag hade fel’ tal. Var rapporterades detta i svenska MSM?

  Gillad av 2 personer

 9. VX skriver:

  Kravallerna, skadegörelsen och skräcken som svenska medborgare utsätts för, är här för att stanna. Det är normaltillståndet i Sverige nu. Inte längre något dramatiskt undantag. Inte något som bara händer i otäcka och avlägsna förorter till Paris. Det händer i Bergsjön, Gottsunda, Husby, Vivalla, Rosengård och Tureberg.

  Budskapet till många medborgare i Sverige är följande: Bor du i fel stadsdel så är din egendom inget värd. Din tillgång till ambulans, brandkår och polis är villkorad. Du får finna dig i att det är unga, arroganta och våldsamma killar som bestämmer i din stadsdel, inte du, dina grannar eller polisen och politikerna.

  Gillad av 2 personer

 10. En spännande framtid skriver:

  Detta evenemang ser jag och många med mej fram emot! Lite brinnande bilar som scenrekvisita blir perfekt. Gardell & Ramberg vore också en fin kombo, liksom ”Utmaningen” Johansson och Ernman. Fast det verkar lite som att artisterna och experterna inte har så mycket positivt att locka med: 65 miljoner människor på flykt varav en stor del förstås ska till just Sverige, där välfärden nu MÅSTE delas av alla som befinner sig i landet. Vilken utmaning!

  Gilla

 11. JL skriver:

  I vanlig ordning sker statligt finansierad opinionsbildning av de med minst förståelse, kunskap och erfarenhet, kanon! 🙂

  —-

  Fick ett uppslag på en dokusåpa, Schulman, Schyffert och Ramberg lever på existensminimum och delar en 1a i valfritt svenskt (eller utländskt) muslim-ghetto under 12 månader. Krav på regelbundna moskebesök och utomhusvistelser på eftermiddag och kvällar för att komma nära multikulturen.

  Denna såpa kan sen få en fortsättning där de t.ex. följer med polisen 6 månader under uppdrag i Rosengård, Botkyrka, Skäggetorp etc, och senare kanske får leva som fattigpensionärer eller jobba som lärare i valfri invandrardominerad skola under 6 månader?

  Släpper ovanstående idé gratis till den som genomför.
  Learning by doing liksom!

  Gillad av 2 personer

 12. Hex skriver:

  Den oro som finns i ett samhälle beror mycket på hur realistiska beslutsfattarna uppfattas. Kan man lita på dem?

  Samtidigt som många hånar oss som känner oro över våldet i samhället, ser de etablissemanget till att skydda sig. De med makt har rätt att känna oro och vidta åtgärder, medan vanligt folk ska svälja risken och inte bry sig om sina liv. Här finns en avgrundslik klyfta mellan styrande och oss vanligt folk.

  Man får hoppas att denna klyfta kommer att stå de mäktiga dyrt.

  Gillad av 1 person

 13. Mikael Steinwall skriver:

  Ytterligare ett bevis på att den politiskt korrekta eliten lever i sin egen lilla bubbla. Enligt Demoskop senaste mätning ansåg 70% av de tillfrågade att invandringen bör minska.
  Men trots att Sverige bokstavligen står i lågor och flera kommuner står inför stora ekonomiska problem de kommande åren, insisterar etablissemanget på att övertyga folket om massinvandringens förträfflighet.

  Gillad av 1 person

  • Bengt skriver:

   Mikael Steinwall 24 september, 2016 at 12:47

   Uppropet ”Det Nya Landet” som U.L. nämner, och som jag klickat på är ingen satir, fast man kunde önska det. Fruktansvärt nedslående för en majoritet av oss gamla svenskar. Det är ju rena kuppfasoner. Vart har demokratin tagit vägen? Och hur finansieras kampanjen?

   Gilla

 14. Walfrid skriver:

  Alex Schulman:”Vem skulle INTE ljuga om sin ålder för att rädda sitt eget liv? Vem skulle INTE ljuga om vad som helst för att öka sina chanser att få ett tryggt liv. Om mitt liv vore hotat skulle jag vara beredd att ljuga om allt. Precis allt.”

  Herr Schulman kan gärna komma med tips till de som bor på Bandstolsvägen i Gottsunda. De vill nog gärna kunna ljuga sig ur en konfrontation med de stackars barnen som flytt över haven (och hela Europa) för att komma hit till bidragen.

  Hur många rån, snytingar och våldtäkter ingår i Anne Rambergs minskning av välfärden?
  Ställer hon upp själv?

  Fy f-n.

  Gillad av 1 person

 15. oerdoeg skriver:

  Ska turnén verkligen heta ”Vårt Nya Sverige”? Precis som den här ”upplysande” filmen om invandringens betydelse från 1980?

  Vårt Nya Sverige

  Gilla

 16. Anna skriver:

  Gick in på Det nya landet och blev bokstavligen vettskrämd! Nej, vi svenskar behöver ta mig tusan inte integreras i vårt eget land! Hur kan det, hur bara kan det, finnas människor som har dessa åsikter? Uppenbarligen lever de långt bortom den av dem så älskade mångkulturen. Det värsta är att de hörs o har makten. Jag känner bara vanmakt, rädsla och förtvivlan.

  Gilla

 17. Rikard skriver:

  Hej.

  Så vi har alltså tre huvudgrupper i denna fråga:
  A) Dyrkarna av guden Mångkultur och dess profet Massinvandring
  B) De patriotiska, splittrade och enade kring att Sverige är svenskarnas land

  samt

  C) skatorna på staketet som varken törs erkänna att de företrätt massinvandring så länge den inte kom inpå knuten, eller törs ställa sig axel mot axel med sitt eget folk, utan istället raljerar mot bägge och hoppas få sitta i orubbat materiellt bo bara det blåser över.

  Välj – Sverige eller invandring. Det finns inget alternativ C) – det är att ge sig på vinst och förlust åt hoppet om segrarnas barmhärtighet; förvisso samma svenska politiska tradition som eftergiftspolitiken.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.