”VÅRT NYA SVERIGE” – EN TURNÉ I TIDEN?

Ulf Larsson DGS

Ulf Larsson

Vem minns inte förra höstens migrationskaos, och vem minns inte hur ett stort antal svenska musiker tämligen snabbt presenterade manifestationen ”Hela Sverige skramlar”, ett evenemang som ägde rum I Globen i Stockholm och som drog in drygt 42 miljoner. Några av de musiker, övriga artister och instanser som gratis medverkade eller arrangerade eventet var Eva Dahlgren, Aftonbladet, Henrik Schyffert, Carola Häggkvist, Dagens Nyheter, Fredrik Lindström, Jonas Gardell, SR, SVT, Malena Ernman och Lars Winnerbäck. Det hela gick av stapeln den 29 september, alltså för ganska exakt ett år sedan. Med undantag för veckorna närmast efter festligheterna i Globen, har jippot inte fått särskilt mycket utrymme i massmedia.

Däremot har det sedan dess runnit en hel del vatten under migrationsbroarna både i Sverige och övriga Europa. Strängare regler för uppehållstillstånd och anhörigåterförening, beslut om ålderstester av ensamkommande flyktingbarn samt indragna bidrag och boende för dem som fått avslag på sin ansökan är bara några exempel på ett migrationsjuridiskt förändrat klimat. Opinionen har också svängt kraftigt och idag anser majoriteten av svenskarna att landet bör ta emot färre migranter. Antalet asylsökande som tar sig till Sverige har som en följd av bland annat den strängare lagstiftningen minskat rejält.

I stora delar av massmedia pågår dock pläderandet för en fortsatt generös flyktingpolitik med närapå oförminskad styrka. I synnerhet gäller det vissa ledarsidor (främst Aftonbladet och DN) och i stort sett all nyhetsjournalistik som är migrationsrelaterad, över hela linjen. SvD:s serie ”SvD i Italien” skriven av Gunilla von Hall är ett av den senaste tidens exempel, där läsaren bombarderas med beskrivningar av gråtande barn, ärriga underarmar, uppgivna italienska präster och hårt vinklat faktaurval. Även från andra ordsmedjor levereras kraftfulla fördömanden, som till exempel Sveriges Advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg som i en uppmärksammad intervju i SR häromdagen betecknade den nya svenska migrationspolitiken som ”bedrövlig” och ”ohygglig”.

Det är måhända med anledning av det stundande ettårsjubiléet för ”Hela Sverige skramlar” – i trolig kombination med de migrationssnålare vindarna i Europa – som ett, eller snarare flera, uppföljande evenemang nu planeras äga rum i december i år med avslutning på självaste julafton. Inspirerade av det minst sagt rakt-på-sakiga uppropet ”Det Nya Landet” har några sinsemellan högst olikartade instanser enligt obekräftade uppgifter från säker källa inom Regeringskansliet kommit relativt långt i planerandet av en rikstäckande turné vid namn ”Vårt Nya Sverige”. Några av de inblandade aktörerna är Migrationsverket, Polisen, den svenska musikindustrin, UNHCR, Expo, Rädda Barnen, Socialdepartementet, Aftonbladet, DN, SvD, Arbetsförmedlingen, SVT, SR och några tongivande svenska bokförlag. Eftersom det hela fortfarande inte har offentliggjorts är min information aningen knapphändig, men i korthet går alltsammans ut på att olika svenska artister tillsammans med tongivande politiker och debattörer reser runt i Sverige och framträder på större arenor, enligt uppgift till exempel Conventum i Örebro, T3 Center i Umeå och Löfbergs Arena i Karlstad. Men det är inte nog med det – utöver arenaframträdandena ska man också besöka äldreboenden och skolor för att, som en i projektet insatt person formulerar det, ”implementera vår svenska värdegrund och öka förståelsen för det mångkulturella mötet”. Några av de namn som vad jag begriper är klara för turnérandet är Anders ”Låt Anders Vara Anders” Danielsson, SVT:s Hanna Stjärne, Jonas Gardell, Malena Ernman, Kent ”Skärbrädan” Wisti, Jill Johnson, Henrik Schyffert, Ylva ”Utmaningen” Johansson, Alex ”TV-soffan” Schulman och Anne Ramberg – med andra ord idel excellenta migrationspolitiska aktörer och debattörer.

Låt oss nu i kunskapsfördjupande syfte kika lite på vad några ur det här namnkunniga gänget presenterat för yttranden i ämnet den senaste tiden. Först ut är Ylva ”Utmaningen” Johansson:

– Vi har en stor utmaning med många nyanlända som ska in på arbetsmarknaden, men vi ska lyckas. Det är klart att det är tufft men det är också möjligt att klara om vi gör rätt saker för rätt individer.

Och i samma artikel:

Ylva Johansson säger dock att hon är nöjd med snabbspåren.

– Jag tycker att det har kommit igång ganska bra. Sen är det en jätteutmaning för Arbetsförmedlingen.

Alex Schulman är för de flesta kanske mest känd som romanförfattare och allmän TV-soffedebattör, som till exempel i TV 4:s Nyhetsmorgon den 17 september, där han berättar om sin senaste bok som handlar om hans rätt så nyligen avlidna mammas alkoholmissbruk. Men han är även verksam som mannekäng, spelproducent, något slags vinmakare samt Expressenkrönikör. Just Expressenkrönikorna handlar titt som tätt om migration, som till exempel den här från den 28 augusti (utdrag):

Vi stänger gränserna, vi gör vad vi kan för att få dem som kommit hit att ge sig av. Vi visar tydligt att de som är nödställda inte har något att hämta här. Jag har fastnat i hatets Sverige.

Man kan ge upp. Men man kan också känna att det snart måste komma en vändpunkt. Man kan gå ut på lätta fötter och känna att den här mörka rörelsen har en ljus motrörelse, känna att det ligger något i luften. Små tecken på att vinden vänder. Modiga människor som säger ifrån. Jag ser dem överallt. Vi tänker inte gå med på det här.

Små signaler om att den här tiden inte alls är futtig, utan avgörande. Att den är viktigare än vad vi någonsin kan tro. Det är slaget om Sverige och det kommer att stå om det i historieböckerna. Vi står på tröskeln till en revolution, snart ska det ljusna också för oss. Vi har sån tur som är i livet just nu.

Eller den här från den 4 september (utdrag):

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell föreslog redan i våras att folk som uppger felaktig ålder ska straffas genom att man sänker deras bidrag. Men SD-politikerna går nu längre än så: lögnarna ska utvisas ur landet omedelbart.

Jag är själv förvånad över det höjda tonläget, den stränga retoriken. Jag har ingen aning om hur utbrett det är att ensamkommande barn ljuger om sin ålder. Jag är inte ens säker på att det är ett riktigt problem. Men oavsett vilket så frågar jag mig ändå: Vem skulle INTE ljuga om sin ålder för att rädda sitt eget liv? Vem skulle INTE ljuga om vad som helst för att öka sina chanser att få ett tryggt liv. Om mitt liv vore hotat skulle jag vara beredd att ljuga om allt. Precis allt.

Därför har jag svårt att förstå tonen. Svårt att förstå de stränga kraven på straff. Kalla mig gammalmodig, men jag gillar asylrätten. Och den är tydlig: Att ljuga om sin egen ålder är INTE skäl till utvisning.

Kommentarer till detta verkar rätt överflödiga. Till Schulmans försvar kan eventuellt i någon liten mån anföras att han kanske möjligen skrev krönikan innan Uppdrag Granskning som sändes den 31 augusti och där problemet med åldersfusk avhandlades. Ett program som tycks ha blivit spiken i kistan för dem som hävdat att åldersfusk bland ensamkommande inte skulle förekomma. Man kunde eller snarare borde möjligen ha förväntat sig lite bättre faktakoll av en krönikör i en av Sveriges största dagstidningar. Men, men.

Vi går vidare med några till exempel på hur turnén kan tänkas att forma sig i vårt avlånga land. Operasångerskan Malena Ernman, som ofta figurerar i det svenska migrationssamtalet, vad tycker hon då? Ja i somras ansåg hon i alla fall bland annat att:

– Det är väldigt sorgligt att Sverige, med största sannolikhet, går från att vara ett föregångsland till ett land som lägger sig på en internationell bottennivå inom flyktingpolitik, säger Malena Ernman.

Och i samma GP-artikel:

 – Vi har ett flyktingläge i världen som förvärras för varje månad som går och just nu är 65 miljoner människor på flykt varav hälften är barn. De barnen kommer växa upp och många av dem kommer känna en stor frustration över sin situation vilket bäddar för enorma motsättningar i framtiden. Vi måste fördela vårt välstånd bättre och prioritera stabilitet på ett helt annat sätt än vi lyckats med hittills. Det finns inga enkla lösningar men vi kan inte bygga en hållbar framtid med murar och taggtråd, säger hon.

Sveriges Advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg är inne på samma tankegångar angående fördelning av välfärden:

– Jag kan reagera över att politiker, från alla partier, säger att vi måste värna vår välfärd. Det är klart att vi måste göra. Jag inser också att alla de gamla människor som har jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer och som också tar i anspråk sjukvård och skolor.

Lite halvdystra framtidsutsikter för vissa av Sveriges invånare alltså, verkar det som i Rambergs scenario:

– Men det är nog på det viset att humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd.

MED EN SÅDAN EXPERTIS SAMLAD kan turnén ”Vårt Nya Sverige” knappast bli annat än en rungande succé. I synnerhet om man målgruppsanpassar artistkonstellationerna en aning och till exempel låter Anne Ramberg ta hand om äldreboendena, ackompanjerad av Malena Ernman sjungandes Brünnhildes undergångssång ur Richard Wagners Götterdämmerung.

Eller vad tror ni?