Dagens populäraste konspirationsteorier

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När jag häromdagen läste Sions Vises Protokoll så förstod jag att syftet med en konspirationsteori är att identifiera de verkliga, onda, krafterna bakom något socialt fenomen som på ytan verkar oförargligt, kanske rentav önskvärt. Typ när tsarens hemliga polis ville förklara för ryssarna att det där med mänskliga rättigheter och marxism egentligen bara var judarnas – mot vilka ryssarna hade fördomar – komplott för att ta makten i samhället.

Vår tid har två sådana konspirationsteorier.

Den första handlar om vem det egentligen är som ligger bakom vår tids politiskt korrekta idéer, till exempel att invandring och Agenda 2030 är bra för Europa, att mänskligheten snart inte klarar sig utan en världsregering, att global uppvärmning hotar mänskligheten.

När Angela Merkel och Åsa Romson talar sig varma för invandring eller när den miljöengagerade Anders Wijkman yttrar sig om klimatförändringar så talar dessa personer emellertid, enligt denna moderna konspirationsteori, inte i egen sak, utan är bara, troligen omedvetet, kasperdockor för mäktiga men knappt synliga intressen som representerar det mäktigaste amerikanska storkapitalet. Familjen Rockefeller och storkapitalisten George Soros brukar nämnas. Bra sökord är ”oligarker”, ”finanskartell”, ”beteendekontroll”, ”psykopolitiska operationer” och RAND (jag höll på att lägga till ”chemtrails”, men där går en gräns, tror jag i alla fall).

För ett par år sedan läste jag en nyskriven och godkänd svensk doktorsavhandling som förklarade att det amerikanska Aspen Institute, ett slags tankesmedja för politiker och företagare, hade spelat en framträdande roll i att skapa föreställningen om ett globalt klimathot i syfte att bereda marken för en global regering som skulle kunna kontrolleras av de härskande amerikanska supermiljardärerna för att de skulle slippa krångliga och motvalls nationella regeringar. Jaha. Nu råkar det vara så att jag haft en hel del med Aspen Institute att göra och själv varit dess ”Nordic Office Manager” under ett antal år. Under alla de möten med institutet där jag medverkat har jag aldrig hört en viskning varken om behovet av klimatlarm eller av en världsregering. Kanske inleddes sådant prat så snart jag lämnat rummet, men jag har svårt att tro det.

Jag tror inte så mycket på den konspirationsteorin.

Den andra populära konspirationsteorin är att svenska debattörer som säger att de oroar sig för migrationens långsiktiga effekter egentligen inte gör det utan i stället, kanske omedvetet, agerar nickedockor för erkänt onda intressen såsom rasister, kanske till och med organiserade rasister som Ku Klux Klan, eller förintelseförnekare. Man trodde man såg en välkammad och sympatisk kille från Sölvesborg, men det gjorde man inte, man såg en person som vill skapa ett politiskt parti i den italienske krigsförbrytaren Mussolinis anda, en ”nyfascist” som statsminister Löfven förklarat vederbörande Blekingebos läggning och intressen.

Det är likadant med den överväldigande majoritet av svenska folket som känner oro i detta ärende. Dessa anses av många insiktsfulla bedömare inte härbärgera egna uppfattningar, utan i stället gå ärenden åt något annat, möjligen utdött, intresse, till exempel Adolf Hitlers partikamrater. Sådana svenskar hålls därför för nazister eller rasister, eventuellt båda.

Jag tror inte så mycket på den konspirationsteorin heller.

Faktum är att jag inte tror på någon konspirationsteori. Tills motsatsen är bevisad tror jag att tillvaron är precis så rättfram med ändå mångfacetterad, svårtolkad och ibland töntig som den ser ut på ytan.

59 reaktioner på ”Dagens populäraste konspirationsteorier

 1. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för att du så frikostigt och frekvent delar med dig av dina sunt förnuftiga åsikter – dessutom på ditt sedvanligt välformulerade och humoristiska vis!

  För den som är konspiratoriskt lagd, eller bara nyfiken, kan jag rekommendera Peter Krabbes storslagna och välskrivna genomgång av globalismen: https://peterkrabbe.wordpress.com/

  Gillad av 1 person

 2. tomas skriver:

  Jag tror på politikers lockrop: ”Sverige är en humanitär stormakt” (2013), ”Öppna era hjärtan”(2014), ”Mitt Europa bygger inga murar” (2015)..
  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-15/eu-presidenten-kritisk-mot-lofvens-flyktingtal-om-att-europa-inte-bygger-murar
  Under 2014-2015 kom det 250000 flyktingar till Sverige. Det skulle motsvara en total kostnad på ca 1000 miljarder om Sverige skulle ha lika höga kostnader som Norge för den icke-västliga invandringen.
  http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2013/04/Taper-4.1-mill.-for-hver-ikke-vestlig-innvandrer

  Gillad av 1 person

 3. Gösta Svensson skriver:

  Jag brukar tänka (och ibland även uttrycka) att om man verkligen vill kritisera alla de tokerier och hot som finns i vår tid, så skall man inte gå i konspirationsteorifällan. Att anklaga någon för att vara anhängare av en konspirationsteori, är nästan lika effektivt om man vill täppa till truten på en meningsmotståndare, som det är att kalla denne rasist.

  Det är möjligt att det existerar konspirationer, det är kanske tom sannolikt. Varför skulle det inte göra det? Människor har åsikter, ambitioner, intressen, ideal osv, och allt detta är drivkrafter som kan skapa något som åtminstone påminner om några slags konspirationer. Det välfärdsindustriella komplexet är väl ett exempel på detta. Man kan lätt sätta konspirationsteorifoliehatten på den som hävdar att ett sådant finns, och på så visbefäster man den egna åsikten som det ”normala”, och kritiken som en del av stollekulturerna.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   VIK är då bara en allmän intressegemenskap,
   men absolut ingen konspiration,
   som ett flertal humoristiska skribenter i artiklar roat oss med)
   Inkl Patrik själv)

   Gilla

 4. Kim skriver:

  Nu hamnar jag utanför ämnet, vilket jag ber om ursäkt för, men Det Goda Samhällets kloka kommentatorer kanske kan hjälpa mig att få klarhet i en fråga rörande public service: Vad har förvaltningsstiftelsen för uppdrag och befogenheter? Den ska verka för att SvT, SR och UR är ”oberoende”, men har samtidigt ”inget inflytande över programmen och dess innehåll”. Finns det något kontrollorgan som har till uppgift att bevaka att nyhetsrapporteringen inte blir politiskt vinklad och selekterad?
  http://www.forvaltningsstiftelsen.se/omstiftelsen.html

  Gillad av 1 person

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta är enligt min uppfattning en helt riktig observation. Människan söker medvetet efter ordning i kaos även om detta inte finns. I en avkristnad tid blir det därför inte Gud eller Djävulen som står för det till synes obegripliga utan föreställningar om onda mänskliga krafter som den internationella judendomen eller den amerikanska superkapitalismen. Myterna blir ett slags Ersatzreligion och nya sådana produceras ständigt. Spridning av diverse märkliga myter underlättas ofantligt av dagens digitala kommunikationsvärld. Jag ser det som ett potentiellt allvarligt problem och hela företeelsen skulle behöva en uttömmande essä.

  Gillad av 3 personer

 6. Directed Energy skriver:

  RAND corporation också, det visste jag inte, där luskade jag om jobb för många år sedan när jag insåg att mitt specialområde strålning och optiska material nästan endast var intressant för militären, främst den amerikanska. Den största konferensen heter lustigt nog SPIE..

  Jag tror heller inte på denna teori, men vad betyder egentligen konspirationsteori, att säga att man tror på det är ju att säga att man är lite knäpp? Jag tycker hur som helst att vissa företeelser är svåra att förstå, att ett helt etablissamang är för muslimsk massinvandring är en, globaliseringen en annan, och de hänger ihop tror jag. Det är nog inte så mycket konspirationer som ”myter” som i boken Sapiens som diskuterades här lite tidigare. Det finns några underliggande myter i vår samtid som har haft ett enormt inflytande men som egentligen är otestade och odebatterade i mitt medvetande åtminstone, de har setts som självklara ”rätt” utom av några få dissidenter, allas lika värde, mänskliga rättigheter, och Lennons imagine, ..and the world could be as one, samt en världskapitalism… I detta har då storföretagen så klart sett en fördel, först en global marknad med globala skattefördelar, sedan en global arbetsmarknad. Man ser företagande och arbete som en ny religion som skall ge folk mening utöver de gamla och nationerna och göra krig överflödigt etc, är inte det mekaniken bakom EU också? Sen kommer grus i maskineriet, man läser idag i SvD att utav 100 slaktare i snabbspår så har noll fått jobb, en detalj var att det hänger griskadaver i slakterierna och slaktarna var muslimer, människorna var inte utbytbara kuggar och det fanns viktigare saker än ekonomi och företagande. De vände i dörren.

  Så jag tror att massinvadringen är en övertolkning av vissa av dessa myter, ingenstans har jag sett någon seriöst ifrågasätta dem, är vi alla lika värda? Mitt svar är nej, när vi säger ”vi” här så tänker jag på vi som i vad vi tror på, vad vi gör, och detta skiljer sig över världen, och i mångt och mycket så anser jag min tro och det jag kallar västlig upplysning, men som kan finnas annorstädes, vara helt enkelt bättre. Därmed är inte allas uppfattningar lika värda och eftersom ens uppfattningar är intimt förbundna med den vi är så är vi inte alla lika värda. Andra kan vara av annan uppfattning.

  Det som verkar vara konspirationer är nog istället utslag av myternas kraft, de är bara inte tydligt namngivna ännu, som kristendom eller islam. Det är en postreligiös myt som verkar långt mera volatil och instabil än sina föregångare och som har varit utsatt för mera dogma och mindre teologiskt ifrågasättande än till och med islam.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Også et dogme som også ‘ligger i luften’: ”Det er så synd på muslimer”.
   Er det egentlig mer synd på dem enn andre som lider i verden?

   Gilla

 7. Lars a skriver:

  Precis Patrik, dessutom, en av den mänskliga hjärnans verkliga talanger är att se mönster, men ett mönster kan vara missledande som förklaring, är det aliens som gjort mönstret i min latte bara för att jag inte kan göra det själv?

  Jag ser inte nyheter på TV, det är för plågsamt, ej heller debattprogram, så jag har mest andrahandsinformation om Åkesson. Igår dock så tittade jag på ett klipp med Alice T och kom på så vis till att titta på några Åkesson-klipp. Har någon i svenska folket gjort detta? Det är ju så plågsamt uppenbart att han har rätt! Herregud, när han ensam stod mot hela Alliansen under Reinfeldt, det måste ju krävas en del mod, man riktigt såg hur exempelvis Björklund visste att Åkesson hade 100% rätt. Det är så enkelt, och så deprimerande hur lätt det är att leda folk, det måste helt enkelt vara så att det är ganska få som länkar mer än 2-3 tankar samman. På något sätt har man inbillat svenska folket att det lättaste sättet att vara god det är att vara MOT något, mot Sverigedemokraterna. Det är som det räckte att vara mot islam för att vara god, det är ju just så IS och andra fundamentalister agerar, de är främst mot något, inte för. Så det enda man behöver göra i Sverige för att tillhöra det goda är att vara mot SD, och helst Israel, men SD är gott nock. Så att det egentligen bara behövs ett argument mot massinvandring, maximal hjälp för pengarna man har att disponera hjälper inte, för det sägs av en som är ond. Vem är ond, Åkesson som säger detta, eller Björklund som står tyst?

  Gillad av 6 personer

 8. Ami skriver:

  Anledningen till att det uppkommer konspirationsteorier är att samma mantra upprepas gång på gång av en grupp människor som man misstänker står varandra nära.
  Klimathotet är ett sådant mantra. Septemberveckorna som varit har varit väldigt varma så börjar det genast kluckas om klimatförändringar. Det var lika varmt för 150 år sedan i september.

  Sverige tjänar på stor invandring långsiktigt är ett annat mantra. Det finns ingen (som Gudrun Schyman brukar säga när hennes argument tryter) forskning på det, där man tar med samtliga variabler för tex utomeuropeiska invandrare kontra europeiska. Kultur, utbildning och värderingar är starka variabler i en sådan ekvation.
  Givetvis finns det konspirationsteorier men i Sverige kallar vi det mörkning. Det är vad som inte sägs och skrivs som blir konspirationen. I ena fallet basunera man ut i andra fallet håller man tyst, fast man vet eller starkt misstänker.

  Gillad av 2 personer

  • David Almstav skriver:

   Klassikern är ju att vänstern klumpar ihop all invandring, och låtsas att den är likvärdig.

   Samhället tjänar i regel på invandring av tyskar, norrmän, danskar, japaner, irländare, och på den arbetskraftsinvandring vi hade av greker, italienare och jugoslaver när det begav sig. Det är helt riktigt.

   Första generationen asylinvandrare från Bosnien, Iran och Chile var förvisso en katastrof, andra generationen går det däremot helt okej för. Och den tredje generationen – jag känner ett par stycken av dem – kommer se sig själva som svenskar, vara helt assimilerade, och bli produktiva medborgare.

   Somalierna, Irakierna, Albanerna, Eritreanerna, Afghanerna och Syrierna är dock en katastrof rakt igenom – ekonomiskt, likväl som socialt. Dessa invandrargrupper har egentligen ingenting med den första kategorin av västerländska invandrare att göra.

   Gillad av 3 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    ‘Somalierna, Irakierna, Albanerna, Eritreanerna, Afghanerna och Syrierna är dock en katastrof rakt igenom – ekonomiskt, likväl som socialt’.

    Med några få undantag f¨år vi väl tillägga.

    Denna passus kan vi annars Allah hålla med om…
    Kan någon hjälpa mig att försöka hitta en gemensam nämnare)

    Gilla

 9. Lars tiggaren skriver:

  Konspirationspraktiker är till skillnad mot konspirationsteoretiker de verkligt farliga.Det har aldrig någonstans vid någon tidpunkt funnits några konspirationer överhuvudtaget.Allt i vår värld händer helt slumpvis.Alla konspirationsteoretiker är utan undantag paranoiker.Är alla konspirationspraktiker det också?

  Gilla

 10. Lars trastiggaren Lazarus skriver:

  Cederwall skakar bekymrat på huvudet.Säger:”Vet ej Patrik att populär kompareras med mer och mest?Mer populär,mest populär.Vad hade Patrik i svensk uppsatsskrivning?”

  Gilla

  • Erik skriver:

   Nja.

   Till Patriks försvar så måste jag nog som tvärsäkerhetsansvarig härmed stadfästa att båda sätten för komparering av populär anses fungera väl.

   Gilla

 11. Nils Nilsson skriver:

  Hur kan man förklara Soros helt märkligt stora intresse för Europeisk invandring av lågutbildade – vad tjänar han som Amerikan på detta. Varför lägger han tid och stora pengar på att främja massinvandring till vår kontinent?

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   För att destabilisera Nationalstaterna,
   skapa ETT federalt EU, utan nationellt inflytande givetvis!

   På vägen dit kan man precis som i schack offra bönder pjäser e mer!
   Skapa inbördeskrig, som motiverar, driver fram en överstatlig polis/armé?
   Islamismen kan vara en nyttig idiot i denna Agenda…

   Förmodligen tanken med SPLITTRINGEN, han verkar för i USA också?
   Att bryta ner världens starkaste nation, som VAR tämligen homogen,
   till fromma för kapitalets seger!

   Om det sen styrs av en religion e enbart Mammon är en helt annan fråga…

   Gillad av 2 personer

  • Peter M skriver:

   Min uppfattning är att Soros helt enkelt är en hedgefondförvaltare som tjänar pengar på obalanser. Stabila ekonomier och länder går det inte att tjäna pengar på. Om man kan bidra till att destabilisera länder och regioner – då finns det möjlighet för en global hedgefondförvaltare att agera. Se bl.a. hans angrepp på den svenska kronan eller den Thailändska ekonomin.

   Han verkar ju också lyckas. Är vi i balans nu?

   Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Merkelig at sånne ikke blir satt inn… Han er jo i dypeste forstand kriminell – sprer sorg og elendighet til millioner av mennesker, raner dem indirekte for deres penger.

    Gilla

 12. Fredrik Östman skriver:

  En konspiration är ju egentligen hemlig, sluten. Konspirationer finns, men slutna konspirationer måste vara små och kortvariga, eftersom de annars hinner avslöjas innan de har haft sin verkan. En konspirationsteori påstår sig på ett indirekt, oklart, obevisat sätt påvisa att en sluten konspiration gömmer sig någonstans i det som förefaller vara sant och enkelt. Det måste vara en stor konspiration, eftersom man annars inte behöver någon teori om den. Och stora slutna konspirationer finns inte. Konspirationsteorierna vänder sig mot sanningen och verkligheten.

  Men en konspirationsteori kan vara ett exempel på en öppen konspiration. En öppen konspiration är inte hemlig och måste därmed inte vara liten eller kortvarig. De som ansluter sig till en konspirationsteori kan understödja varandra i ett gemensamt förnekande av otrevliga fakta och obekväma sanningar. Det man konspirerar mot är verkligheten, och man gör det öppet, i skydd av gruppen, gemenskapen. Samma psykologiska och sociologiska mekanism — den kollektiva livslögnen — ligger alltså bakom fenomenen konspirationsteorier, ideologier och grupptänkande. Vi kan kalla dem sociala konstruktioner.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hallar skriver:

   Exakt. Verkliga konspirationer måste vara små och tillfälliga — exempel: konspirationen bland en grupp adelsmän som hatade Gustav III, för att mörda honom.
   Mordet på Palme var troligen en liknande konspiration, som kan ha gått till ungefär som i Leif GW:s fiktiva berättelse där det fanns två personer med anknytning till Säpo i ”konspirationen”.

   När det gäller stora historiska förlopp däremot, så handlar det om ideologier som sprids helt öppet, och som vinner anhängare på olika sätt — ta tex. hur våldsam islamism vinner proselyter både via moskéerna och via hat-sidor på internet; eller hur ”PK-ismen” fungerar som ett religions-surrogat för många människor i brist på annan mening med livet.

   Gilla

 13. Staffan Persson skriver:

  Konspirationsteorierna enligt ovan motsvarar ju människors behov att skapa mönster i en ”mångfacetterad, svårtolkad och ibland töntig ” verklighet.
  De är besläktade med gnostiska och dualistiska pseudoreligiösa tänkesätt som vuxit fram i hälarna på kristendomens och ”de stora berättelsernas” avtynande.Och de förstärks enormt i Internetvärldens ekokammare.
  Därför behövs de krafter som försöker sansa ner och peka på verklighetens ytligt sett mer osexiga karaktär än konspirationsteoriernas-men att denna egentligen är så mycket intressantare än dem i sin mångfacettering.
  -Nu måste man ha klart för sig att en del av konspirationsteoriernas innehåll kan få en motsvarighet i verkligheten,men då inte som en följd av avsiktlig konspiration,utan genom evolution.Exempel kan ju bli vad de här ekokamrarna med tiden kläcker ur sig,och hur ett samhälle förändras utav detta.Verkligheten kan komma att långt överträffa dikten.
  Man kan också peka på s k ”svarta svanar”,dvs saker som ingen förutsett och inte ens kunnat föreställa sig att man kunde förutsäga,men som legat och grott i all anonymitet tills tiden är mogen.Dit kan vi faktiskt räkna Första världskriget,Internet,Sovjetunionens kollaps,11 september enligt de som lanserat detta begrepp.Och bredvid dessa verkliga överraskningar är det faktiskt konspirationsteorierna som ter sig töntiga!

  Gillad av 1 person

 14. Lars tiggaren skriver:

  Överläkaren Simon Ögha på psykiatriska kliniken på St Lars funderar:Att simulera på ett övertygande sätt är en stor konst.Att dissimulera är en större konst.Hur dissimulerar en konspirationspraktiker?Naturligtvis genom att hävda att det aldrig någonstans har existerat några konspirationer.Hur kan dissimulationen exponeras?Genom dissimulantens tvångsvisa bruk av förklädnader,camouflage.Tvångvist bärande av ”ödmjukt” jordbrunt kanske för ”att smälta in”.Ja.Kanske.Muttrar dr Ögha.

  Gilla

 15. Anders F skriver:

  Jo, men det är välkänt att några radiostyrda plan kördes in i WTC år 2001 samtidigt som termit och dynamit användes för en kontrollerad sprängning av byggnaderna. Syftet var att dra igång ett oerhört lönsamt krig mot bl a Irak. Krigsindustrin kunde tälja guld några år framåt. (Ironi, blink, blink.)

  Gillad av 1 person

 16. pllay skriver:

  Kapitlet konspirationsteorier.
  Öppnar man burken 9/11 med de i historien helt unika fallande byggnaderna finns nog ingen gräns för följderna, plötsligt är alla galna teorier och påståenden fullt rimliga.
  Byggnader som det inte fanns matematisk eller fysikalisk möjlighet att de skulle falla samman på det sätt de gjorde, inte ens teoretisk!
  Innan 9/11 fullständigt förklarats är det omöjligt att kritisera några teorier över huvud taget, oavsett hur galna de synes.
  Kanske roten till allt ont vi drabbas av idag bottnar i att vi sedan 9/11 tappat förtroende för myndigheter i och utanför USA.
  Att vi ser Putin som den ende någorlunda hederlige politikern på scenen säger mycket om förstörelsen av det förtroendekapital vi hade för våra ledare och myndigheter.
  I dag utgår många av oss från att ALLT en politiker säger är lögn och förbannad dikt.
  På samma sätt upplever vi att många intellektuellt begåvade människor är djupt insyltade i politikernas ränker mot folken.
  Där finns en kriminolog som säkert förstört oceaner av förtroende och på vid gavel öppnat dörren för uppenbart troliga konspirationsteorier.
  Det intellektuella och mentala hygienarbetet sköts dåligt av dem som borde se som sin viktigaste uppgift i livet vara att hålla sanning och vetenskap rena.
  När saker sker måste de förklaras på ett trovärdigt och fattbart sätt för oss som inte har alla fakta tillgängliga, görs inte detta kommer vi finna egna förklaringar, de må vara konspirationsteorier, religiösa övertygelser eller till och med att färgglada armband kan styra människors bevekelsegrunder.

  Gilla

  • ulf dahl skriver:

   Alla som sysslat med hus konstruktioner vet att stål är idealiskt om man skall bygga höga byggnader. Men stål är det sämsta om det uppstår bränder vad som händer då . Är att stålet börjar utvidga sig och hela konstruktionen blir i o balans och till slut rasar huset. Vad jag förstår det enda hus som stod kvar vid World trade center var det hus som hade skyddat sina stålbalkar med keramiska plattor.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Husen föll ihop precis som man kunde vänta sig. Hur skulle hundra betongplattor staplade på varandra med några meters mellanrum annars falla samman, om inte i riktning jordens medelpunkt? Gör dig inte löjlig!

   Gillad av 1 person

 17. Birgitta C skriver:

  Jag tror också på att se klart på saker och ting och inte falla för konspirationsteorier. Men om jag inte upptäcker att det var en konspirationsteori då? Att det var ihopdiktat för att nå ett falskt och dunkelt syfte, för att få dig att tro att det är sant. Det är ju så det fungerar . Det är ju inte meningen att vi ska förstå att det är en konspirationsteori. Så du blir ju lurad in i fällan, vilket såklart är meningen. Spridandet av lögner, omedvetna såväl som medvetna, och desinformation för bara med sig att folk till slut inte tror på någonting . Politiker- och myndighetsföraktet växer. Misstron växer i samhället. Gränsen för politikers och myndigheters möjlighet att återfå folks förtroende har passerats. Vi är nära där i Sverige. Många av oss har växt upp inte så långt efter att andra världskriget slutade och har haft detta med oss hela livet i olika former och intensitet. Men en del saker har alltid återkommit – hur kunde den vanlige tysken falla in i detta, inte reagera och se det tokiga och felaktiga? Alltså får vi aldrig glömma . För att genom att alltid påminnas och komma ihåg detta tror vi att vi ska undvika att samma sak sker igen. Ända sedan jag var ganska ung har jag förstått att det är inte så det fungerar. Och vi kan ju se redan nu i Sverige hur politiska vinklingar, osäker och konspiratorisk, stämplande information får spridning. Gemene man slutar tro på något alls och blir bara upptagen med att klara sig själv, ofta med hjälp av skygglappar om det behövs . Då ser man hur de ädla målen om kurage sakta grusas ner för det är lätt att ha nobla idéer i fredstid och när man står utanför, något helt annat blir det när konflikter och oliktänkande kommer nära. Så nej jag tror inte heller på konspirationsteorier. Jag tror knappt på något alls.

  Gilla

 18. Hovs_hallar skriver:

  Nej jag tror inte heller på konspirationsteorier, då de brukar falla på att de använder en långsökt teori för att försöka förklara något som mycket enklare kan förklaras på andra sätt.

  Under min skolning som naturforskare på 1980-talet fick jag lära mig att inte krångla till saker i onödan.
  Beträffande asylinvandringen, så anser jag tex. att den enklast kan förklaras genom att det i Väst, och i synnerhet i Sverige, uppstått ett kulturellt tomrum genom kristendomens försvagning, och att detta tomrum enkelt kunnat fyllas med annat, kvasi-religiöst, innehåll.

  En sådan kvasi-religiös idéströmning är socialismen i dess olika varianter.

  Den utopiska socialistiska idén om absolut jämlikhet har helt enkelt sträckts ut så att den omfattar HELA världen, plus att den har vävts ihop med radikala kristna värderingar som tex. bygger på berättelsen om den Barmhärtige Samariten.

  Detta konglomerat av utopisk socialism och utopisk kristendom har spritt sig närmast som en löpeld i Väst, och Sverige har varit särskilt utsatt. Det har blivit närmast som en mass-psykos, liknande häx-processerna på 1600-talet.

  Inflödet av migranter från främmande kulturer är ungefär som Indiens heliga kor, något höjt över varje diskussion. Man får inte ifrågasätta ens de allra mest uppenbara missförhållanden, som när uppenbart vuxna män påstås vara ”barn”!

  Det enda politiska parti som vågar stå upp mot vansinnet (då dess ideologi är konsekvent konservativ och anti-socialistisk) smutskastas och hatas av alla som tror på mass-psykosens idéer, men verkligheten har nu blivit så absurd att psykosen börjar tappa sitt grepp.

  Gillad av 4 personer

 19. J.G skriver:

  Fast George Soros verkar ju göra allt för att krossa bland annat Europa. Och han har ju en hel del märkliga uttalanden att stå till svars för.

  Men det kanske inte skall tas som en konspirationsteori, utan mer som ett erkännt faktum?

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   George Soros har gjort oss alla rikare, inte minst genom att spräcka Bengt Dennis löjeväckande ballong. Spekulation är ekonomiskt effektiv både i sig och genom att sätta gränser för poltiskt orsakade finansbubblor.

   Gilla

  • Peter M skriver:

   Soros investerar några miljoner USD för att locka migranter till Europa som bidrar till att skapa obalanser i den europeiska ekonomin.

   Han förvaltar hedgefonder som kan tjäna många miljarder USD om det går att göra en vältajmad räd mot ekonomier som hamnat i obalans.

   Inte fråga om ”Sions Vises Protokoll” utan om små investeringar som kan bidra till enorma vinster.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Problemet är inte Soros själv, utan vårdslösa regeringar som lovar att skänka skattebetalarnas pengar till varje konkursbo.

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Utdrag av en samtale med Robert Hare, ledende kanadisk forsker på psykopati:

   ”He nodded. ‘I’ve always maintained that if I wasn’t studying psychopaths in prison, I’d do so at the stock exchange. [..] Without doubt, there’s a greater proportion of psychopathic big-hitters in the corporate world than there are in the general population. You’ll find them in any organisation where your position and status afford you power and control over others, and the chance of material gain.’

   His co-author on the corporate psychopathy paper, New York industrial and organisational psychologist Paul Babiak, agrees.
   ‘The psychopath has no difficulty dealing with the consequences of rapid change. In fact, he or she thrives on it’, he explains. ‘Organisational chaos provides both the necessary stimulation for osychopathic thrill-seeking, and sufficient cover for psychopatic manipulation and abusive behaviour.
   Ironically, the rule-bending, risk-taking, thrill-seeking individuals who were responsible for tipping the world economy over the edge are precisely the same personalities who will come to fore in the wreckage. […]

   Hare snakker også om tap av normer, og tidens idealer på TV (intervjuet ble gjort i USA. Han mener at før i tiden ble psykopatisk oppførsel og grådighet sett mer ned på, nå er det mer akseptert i business-verdenen, og delvis beundret i samfunnet. (Selv tenker jeg også på postmodernismen og relativisering som kan gjøre folk forvirret og lette å utnytte av skruppelløse mennesker – de på sin side kan få et psykisk utbytte ved at de føler at de er med på å redde verden. Mange finner mening i å være ‘gode’. Dertil groupthink, og man har fiender/motstandere utad som man kan forakte. Dette samler!
   Så flere sider i denne ‘dansen’ får noe ut av dette. Taperne? Tja, de er de onde og ‘deplorables’.
   Hvem narrer hvem egentlig?

   Gilla

 20. Thor skriver:

  En konspirationsteori kan ju vara ett vitt spektrum av teorier med ungefär samma uppfattning om vad konspirationen syftar till. Jag tror inte på någon utstuderad plan som följs av en hemlig organisation av sammansvurna. Men däremot är jag helt övertygad om att det finns agendor som gynnar ett fåtal rika och superrika personer. Dessa personer kan förstås i sin hybris ha fått för sig att de bara agerar för mänsklighetens bästa. Att de sedan själva blir ännu rikare på kuppen, so what? Jag tar inte upp här vad George Soros och Goldman Sachs har på sin syndalista men ingen kan få mig att tro att dessa medfört något positivt för mänskligheten. Det var några av de superrika, sedan har vi alla förhållandevis smårika asylbaroner, lagvrängare, Ica-handlare, fastighetsägare, aktieägare i byggindustrin, etc etc som alla tjänar rejält på massinvandring alltmedan medborgarna i gemen kläms åt. Den amerikanska lagtexten ”conspiracy” borde komma till användning i Sverige och Europa.

  Gilla

 21. Jo L skriver:

  Konspirationsteorier har vissa likheter med religioner.
  Genom att uppfinna ett syfte bakom allt, eller någon som så att säga håller i trådarna, kan man göra en värld full av märkligheter mer begriplig.
  Det känns nog bättre för många att tro att de förstår och ser ett sammanhang i det sammelsurium av händelser som sker, än att sväva i ovisshet, även om man därigenom bedrar sig själv.

  Gillad av 1 person

 22. gmiksche skriver:

  Nog finns det starka krafter som verkar i den ena eller andra riktningen, fast konspiration är inte rätt ord för att karaktärisera skeendet. Storfinansen, vapenindustrin och internationella storföretag generellt har sin egna agenda precis som PK-kasten. Dessa agenda behöva vara avstämda mellan spelarna, det räcker med att de verkar i samma riktning och därmed förstärker varandra. Ovanpå detta kommer stormaktspolitiken som i USA fall går hand i hand med en del av förutnämnda intressen.

  Samma sak gäller i islamiseringen där olika aktörer drar sitt strå i stacken utan att behöva konspirera på traditionellt sätt. Det räcker med en av miljoner delad medvetenhet. Muslimernas medvetenhet att deras barnafödande kommer att obönhörligt förändra den demografiska balansen och därmed samhället i de länder där de slagit rot.

  Gillad av 1 person

 23. ulf dahl skriver:

  Där i mot tror jag att den mediala och politiska eliten har en gemensam sekt när det gäller migrationen. Det är den mest logiska förklaringen för deras beteende,deras behov att hänga ut oliktänkande även inom deras egna led Alla sekter har vissa gemensamma drag i beteendet och migrations sekten uppvisar många av dom dragen..

  Gillad av 1 person

 24. Erik skriver:

  Den generella invändningen mot konspirationsteorier är att när konspirationen anses omfatta mer än en handfull personer så är den direkt osannolik, särskilt när konspirationen dessutom hävdas uppehållas över lång tid och omfattar personer som inte står under en och samma huvudman.

  Ett sådant hemlighållande är helt enkelt inte sannolikt som vi känner människan med sina fel och brister. Helt osannolikt,.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi har rätt många Frimurare i världen…
   Hur mycket har läckt ut om denna synnerligen hemliga krets?
   Under MÅNGA ÅRHUNDRADEN…
   Patrik är kanske medlem, knappast otänkbart)

   Gilla

 25. Ben-Hur skriver:

  Konspirationsteoretiker är man ända tills det man påstår blir sanning. Men då är det sällan nån som vill minnas att man sa detta för länge sedan och fick spott och spe för det! Om Aspen hade haft det uppdraget är det föga troligt att man informerat en randpolitiker ute i periferin som Patrik om det. I det senare fallet är det nog mer än en tillfällighet att sanningen är densamma som konspirationsteorin i det förra exemplet!

  Gilla

 26. Ami skriver:

  På tal om konspirationsteorier så går det ett program som publicistklubben arrangerar som hör och häpna har följande tema:
  ”Får man säga förort? Om politiskt korrekt språk är bra för demokratin eller ger det bränsle åt politikerföraktet och rasism”

  Det knappast som vi är på rätt väg.

  Gilla

 27. tomas skriver:

  En tanke…
  Kriget i Syrien, är inte det ett proxykrig mellan Israel och Iran. USA och Ryssland kan ju inte kriga mot varandra. Assad ville ju inte ha en gasledning genom Syrien eftersom det skulle störa Putin. Gasledningen skulle ju dras från Qatar genom Syrien, Turkiet upp till Europa och konkurrera med Putins gasledning.

  Gilla

 28. bomarkusson skriver:

  Jag tror inte det någon konspiration, som lett till asylkaoset. Problemet har mera drag åt masspsykos. Någon eller några har bestäm sig för att SD måste motarbetas på alla sätt. Fredrik Reinfeldts SD-hat är väl helt känt. Så sent som i våras ältade han sitt mantra att asylinvandringen är lönsam. Det är väl numera en illa dold hemlighet att motsatsen gäller, både nu och på långsiktigt. Man behöver inte vara särskilt ekonomisk kunnig för att förstå detta när man vet att av de somalier, som kom hit 2000, endast en femtedel har arbete nu. Om man slår ihop somalierna med irakier, är förvärvsandelen mindre än 30%.

  Utöver skadorna på ekonomin är det ju uppenbart att vi fått ett otryggare samhälle genom genom de värderingar, som rotats från en synnerligen primitiv livsåskådning. #Säg inte sanningen om….

  Frågan är om inte personliga aversioner övergått i en personlighetsstörning, när man offrar en hel nations framtid, på grund dessa.

  Med sådana rådgivare som Henrik Arnstad får Stefan Lövfen mig att tänka på följande stilgroda i en studentuppsats: ”Vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare, kan jag inte annat än att beklaga Erik XIV ”. Vänligen ersätt konungen med valfritt namn.

  Gilla

 29. Lasse W skriver:

  Jag gillar inte konspirationsteorier men jag köper faktiskt teorin om att inflytelserika liberala och judiska kretsar i USA vill se en globaliserad mångkulturell värld under amerikanskt ledarskap. Verktygen för detta är människorättsorganisationer och internationella samverkansorganisationer som FN med underorgan och EU. Ideologiska verktyg i övrigt är politisk korrekthet och identitetspolitik. Mycket handlar det också om att garantera fortsatt ekonomisk tillväxt och avkastning för big finance, big media och big pharma. Make the world safe for Goldman Sachs är väl fältropet. För några år sedan uppskattade jag talet om mänskliga rättigheter men nu blir jag misstänksam när jag ser begreppet.

  Nämnda intressen (stödda av olika nationella eliter i väst) har dominerat scenen nu ett antal år men man underskattade folkens i USA och Europas villighet att acceptera mångkulturen. Ett misstag. Den enorma flyktinginvandringen har förstört allt. Till och med min gamla favorit Carl Bildt har tappat sin lyskraft. Han känner det nog själv….

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ad tanker om jødisk lobby:
   Samtidig blir jøders stilling i Europa mer og mer vanskelig, med drap og påhopp, og mange ser seg nødt til å flykte landet. Jeg undrer meg alltid når jødiske ant-rasister ruller ut rød løper for (fundamentalistiske) muslimer. Det må jo være en slags kognitiv dissonans?

   Vår tid er en tid for stor forvirring! Og folk er åpenbart lette å lede. Bibeltroende kan sikkert finne et bibelsted som dekker dette på treffende måte. ‘Vokte seg for falske profeter’?

   Gillad av 1 person

 30. Christoffer Nyström skriver:

  Jag hade en vän en gång som var väldigt inne på det här med konspirationsteorier och då frågade jag han hur han kunde vara så säker på att det konspirationsteoretikerna talade sanning. Nästa gång vi möttes så hade han slutat tro på dem.

  Gilla

 31. Lennart Göranson skriver:

  Jag delar helt och hållet Patriks uppfattning. Konspirationsteorier är dumheter som säger mycket om det mentala tillståndet hos dem som tror på dem men inget om hur världen egentligen fungerar.

  En annan sak är att det faktiskt finns riktiga konspirationer, men dem kan man för det mesta bevisa med hårda fakta. Ett exempel är priskarteller, som är en företeelse som jag har haft mycket att göra med under mitt yrkesliv.

  De två exempel som Patrik tar upp är lätta att avfärda. Men det finns andra exempel, som dyker upp då och då i den systemkritiska debatten. Exempelvis att ledarna för riksdagspartierna har en dold agenda att verka för landet Sveriges och dess befolknings slutliga undergång. Jag tror inte heller i det fallet att det är så vår värld fungerar. Som Patrik skriver, ”tillvaron är precis så rättfram med ändå mångfacetterad, svårtolkad och ibland töntig som den ser ut på ytan”. Vi står starkare i vår kritik mot felaktiga politiska beslut om vi bygger våra argument på fakta och inte på föreställningar om dolda agendor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.