Ett systemfel i svensk politik

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Personliga incitament är viktiga, en del skulle till och med säga avgörande, för hur människor beter sig. När jag för länge sedan frågade min farbror, en gång hyllad chef för Volvo, hur han fick folk att anstränga sig sa han ”tja, det är väl med piskor och morötter”.

Piskor betyder personliga problem, till exempel att man får sparken. Morötter betyder personliga fördelar, till exempel avancemang och högre lön eller annan ekonomisk ersättning.

Visst, det finns andra incitament i en helt annan dimension, till exempel hos idealister. Beteckningen kan låta nedlåtande, men det är den inte. Jag är själv idealist. Idealister är folk som gör saker utifrån föreställningen om ett högre syfte, till exempel att rädda världen eller i varje fall de fångna minkarna.

Folk som söker sig till politiken förväntas drivas åtminstone delvis av idealism, men fan tro´t, det gäller i alla fall att lägga piskorna och morötterna rätt så att incitamenten inte vilseleder om idealismen någon gång skulle fallera.

Det är här jag är orolig.

Visst finns morötter för svenska politiker. Om man är duktig kan man vinna uppmärksamhet, få röster, framgångsrika poster, bättre lön och goda chanser att bli känd i historieböckerna. En framskjuten position på Wikipedia är en självklarhet.

Men piskorna är praktiskt taget obefintliga. Vad händer om en politiker misslyckas kapitalt som till exempel den förre, folkpartistiske integrationsministern Erik Ullenhag som lovade bryta trenden mot ökat utanförskap men i stället fick se antalet utanförskapsområden öka och försökte ljuga bort detta faktum. Men i stället för pisk fick han belöning i form av en ambassadörstjänst i Jordanien, och detta inte ens av sina partipolare, utan av sina politiska motståndare, dagens svenska regering.

Om en svensk högrankad politiker gör bort sig får han inget straff, utan en belöning. Om han inte får en sinekur som reträttpost, ambassadör, landshövding, generaldirektör, så får han åtminstone någon sorts pension, kanske några miljoner kronor som ersättning för sina misstag på skattebetalarnas bekostnad.

För svenska ledande politiker är incitamenten inte morötter och piskor utan morötter och morötter. Hur ska man få folk att ta jobbet och livet på allvar om det värsta de kan råka ut för är att få en fet pension?

Egentligen är det värre än så, för det som avgör om en avdankad politiker ska få en tjusig ambassadörstjänst eller om han ska behöva nöja sig med en pension är inte hur han skött sitt uppdrag, utan hur väl han hanterat relationerna med kollegorna i olika partier.

Gud hjälpe mig, men jag kan inte se att politikerväldet är annat än ett svenskt systemfel.

62 thoughts on “Ett systemfel i svensk politik

 1. BjörnS skriver:

  Har inte Juholt sökt en tjänst som kultirattache i typ Sydafrika? Fick inte Göran Perssons underhuggare Danielsson också någon diplomatisk tjänst nyligen? Det är tyvärr samma glasgolv för politiker som för chefer i allmänhet. Har du en gång blivit chef så kan du aldrig bli något annat, hur uselt du än uppfyllt uppdraget. Hur ofta petas chefer ner ett par pinnhål? Politiker tycks i dessa sammanhang räknas som chefer. Det är inte många av dem som återgått till sina gamla jobb i de fall de hade något. Är du en politiserad chef inom offentlig förvaltning, då är din lycka gjord och du kan egentligen inte misslyckas. Det främsta beviset är Eliasson, men han är långt från ensam.

  Så, det är ett reellt problem i politiken men samma problem finns också i privat sektor. Extra skadligt blir det när man om och om igen försäkrar att kejsaren inte är naken. Det är uppenbart att, med få undantag, den politiska sfären har påtagliga svårigheter att hitta kvalificerat folk.

  Liked by 4 people

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Mycket bra artikel. Gillade särskilt antydan till bristen på sunt bondförnuft. Det finns få jordnära bönder numera. Sverige styrs alltså av unga teknokrater som inte har någon erfarenhet av verkliga problem eller praktiska lösningar. Det kommer naturligtvis inte att gå i långa loppet. Men vad ska till för en ändring?

   Gilla

 2. Aha skriver:

  Bra rutet när det gäller politikernas ansvarsfrihet och att det inte finns några piskor kopplade till misslyckanden. Här framträder i artikeln nämnda Ullenhag på ett särskilt sätt dels genom sitt Bagdad-Bob beteende där han envist bedyrade invandringens positiva sidor dels genom att han lyckades bränna hundra miljarder på två misslyckade reformer. Den ena reformen handlade om subventionerade instegsjobb för invandrare, den andre om jobbcoacher. Instegsjobben ledde inte till fasta jobb, jobbcoacherna lyckades inte få ut invandrarna i jobb.

  Ullenhag tillstod att de hade varit naiva, sedan blev han ekonomisk talesman för L.
  Det var den piskan.

  Gilla

 3. Erling skriver:

  Visst är det så! Om ärlighet åberopas kan det omöjligt förnekas!! Det ÄR en del av systemet. Och jag undrar om det inte är den PRIMÄRA DRIVKRAFTEN för motivation till engagemang. Här regnar morötter utan minsta personliga ansvar!

  I farsen ingår att man vid framträdanden med allvarliga miner kan tala om ”människors lika värde”. Det skorrar! Minst sagt! Det ofattbara är att de sannolikt tror att vi andra ska ta dem på allvar!

  Jag säger det igen – varför inte DIREKTDEMOKRATI? Det finns ju engagemang hos gräsrötter. Det finns ambition och vilja till delaktighet. Det tycks fungera i Schweiz. Varför
  inte ens på allvar diskutera det?

  Liked by 3 people

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Socialismen kära Patrik. Att en tredje part kan tillåta sig att överleva och nå samhällets topp genom att låta medborgarna parasiterar på varandra. I Sverige får man inte längre lära sig att skilja på Din, min och andras egendom eller rättigheter, det är det socialistiska kollektivet som gäller.
  Tack för att Du vågar ta upp ämnet, det är det allt för få som gör.

  Gilla

 5. bra mat nu skriver:

  Det gäller tyvärr också i lika stor eller större utsträckning i det privata näringslivet och våra myndigheter.
  Exempel: Ericsson, Handelsbanken, KI, Riksrevisionen.
  Sverige börjar likna Slussen. Dags att riva och bygga nytt?

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   kolla ledarsidorna.se
   Hilda+Ruben=sant

   *Vänskaps’korruption i Sverige är väl en otänkbar företeelse,
   inom den juridiska sektorn…

   Fru Justitia sägs ju vara blind!

   Gilla

 6. I reject skriver:

  Patrik har rätt och är på väg att segla upp som dissident nummer ett i Sverige, detta för att han hittills har undgått skuld genom association. Om det beror på fingerspitzgefühl eller att tidsandan ändrats efter kollapsen i migrantmottagandet skall jag låta vara osagt. Tidigare känns det som Expo eller Researchgruppen hade kunnat få igång ett drev, denna artikel hade då blivit att Patrik position är politikervälde->sjuklöver->SD->nazister. Patrik är nazist. Mycket riktigt så har också länken

  https://politifon.wordpress.com/2015/07/20/ar-det-goda-samhallet-gammelfascister/

  tills helt nyligen legat som nummer två på google då man söker på det goda samhället.

  Det Patrik skriver är rätt och fundamentalt, och är den viktigaste förklaringen till ”populism” i Europa och USA, näst invandringen, kanske den viktigaste i USA. Det är i detta ljus man skall se att Trump drar så många anhängare. Jag uppskattar hans sparkar mot etablissemanget men grinar illa med alla hans plumpheter och annat, han är helt enkelt den enda som finns att tillgå, alla andra går i takt och vägrar se problemen, precis som i Europa och Sverige.

  Det är ett politikervälde och mycket riktigt, var är piskan? Vilken bankrånare har kostat mer för Sverige än Maud Olofsson? Vem har orsakat fler våldtäkter än Reinfeldt och Fridolin? Vem har underblåst mer judehat i Malmö än Ilmar Reepalu? Men i Sverige begås inga fel av politiker, varför? För att de har makten och pressen i Sverige måste vara den mest följsamma i världen förutom i diktaturer som upprätthålls med våld. Nej jag ändrar mig, den måste vara den mest följsamma i världen. Den mest följsamma befolkningen som är den sista att upptäcka det alla andra länders befolkningar vet, att man inte kan lita på politiker att de tjänar sig själva främst och parasiterar och hycklar, har den press de förtjänar. Det är svenskarna.

  Den enda piska som finns att tillgå är SD, eller Trump, eller LePen, det är därifrån och ingen annanstans hatet från etablissemanget kommer. De vet att om dessa kommer till makten så finns det risk att ambassadörsjobbet uteblir. Det är därför jag stödjer dessa med hämthår och allt tills situationen blir bättre.

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Med Trump skulle nog mycket ändras även i Sverige…

   Demokraterna för ju samma förödande Identitetspolitik som S o deras anhang!
   Man splittrar i själva verket, när man påstår sig ena genom att se till grupper…

   Kanske det blev en väckarklocka även för Sverige,
   att det är dags att avskaffa Multikulturen o satsa på ASSIMILERING,
   om vi vill överleva som nation!

   Blev vi sen av med Merkel o Le Pen vann i Frankrike;
   då kan vi snart andas frisk luft)

   Liked by 1 person

  • Tahmas skriver:

   I Reject
   Håller med dig. Dessutom jag tror ingen bryr sig om vi bli kallade rasister, fascister, islamofober eller annat trams. Jag bryr mig inte ett spår. Vi vet att så inte är fallet.
   Låt dom hålla på, en känd boxare sade ” jag låter honom slå till har blir trött”

   Liked by 1 person

 7. Tahmas skriver:

  Systefel är ett understatement, det handlar om kollektiv korruption och en svågerpolitik på hög nivå och det oavsett partifärg.
  En politiker kör rattfull och kvitterar ut 1,5 miljoner kronor, vilket inte är mycket i svenska mått mätt. Röster från etablissemanget var värre, att brottet inte var så farligt då i övriga Europa ligger gränsen på 0,5 promille istället för Sveriges 0,2. Hennes avgång var därför ifrågasatt.

  LF Reinfeldt kvitterar ut fet pension samtidigt som han har vinst marginal i sitt eget bolag som borde få vilken enskild företagare som helt att vakna upp i en våt dröm. Den här belöningen får han trots att han är medgrundare till Sveriges pågående systemkollaps.
  Många av Sveriges politiker är knappt torra bakom öronen och det gäller ung som gammal. Kompetensen och lojaliteten mot landet är obefintligt.
  Kickern i resonemanget om feta pensioner är bland annat att om löner och på förmånerna måste vara rejäla annars väljer man inte att bli politiker för det är inte lönt.
  Nu ligger det till så här, att representera Sverige skall inte vara lönsamt utifrån en personlig monetär fråga, det skall vara en ära och en heder! Om man inte har den ådran i kroppen så får man vilja en annan karriär för då är man ovärdig posten.

  En kollektivavtalad tjänstemanna lön med sedvanlig pension räcker gott och väl till de stolpskott vi får se och uppleva som våra folkvalda, vill man få en extra bonus så uppmanar jag politiker att snarast börja göra sitt jobb på riktigt, ta det på allvar och var lojal mot er arbetsgivare, vilket ironiskt nog är vi som vart fjärde år väljer fram samma skrot och korn i vanlig ordning.

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Eftertaxering, snarare REDUKTION, borde vara självklart,
   om intäkterna lagts i bolag medan man kvitterar ut avgångsvederlag.

   Då se det som ett likviditetslån so skall återbetalas!

   Liked by 1 person

 8. Anna skriver:

  Den dag då man får se en avsatt politiker , generaldirektör eller landshövding i samma kö på Arbetsförmedlingen som alla vi andra röstboskap, först den dagen råden sann demokrati och jämställdhet i Sverige. Men det kan man ju drömma om. ..

  Om jag som arbetslös inte anmäler mig första arbetslösa dagen mister jag alla sociala rättigheter, rätten till min a-kassa samt underlaget för sjukpenninggrundande inkomst, blir jag sjuk får jag ingen sjukpenning. Missar man med en enda dag kan konsekvenserna bli katastrofala! Men inte händer detta de som hunnit upp på den politiska gräddhyllan inte, de får fallskärmar eller får fina reträttplatser,de blir landshövdingar eller ambassadörer. Och samtidigt vill dessa höga politiker att jag som arbetslös ska känna mig usel och mindre värd, en tärande medborgare. Tärande! Min ynkliga a-kassa är en droppe i havet mot de tjusiga avgångsvederlag dessa höga klåpare får! Jag mår rejält illa

  Liked by 3 people

 9. elfyma+ skriver:

  Kan hålla med Patrik.
  Men frågan är om inte Bengt Westerberg tar priset när det gäller att få nya chanser efter att ha misslyckats på alla tidigare uppgifter.
  Det skulle väl isf vara Jan Eliasson som ständigt sparkats uppåt i karriären trots uppenbar inkompetens. Men han kanske sitter likt Hoover på känsliga uppgifter om makthavare efter sin tid på Säpo ?

  Apropå Ullenhag.
  Vad säger yrkesdiplomaterna som efter lång och kostsam inskolning får se sig förbigångna av en avsutten politiker utan någon som helst utbildning/erfarenhet av diplomati ?
  Men ökenlandet Jordanien är kanske inte så viktigt för Sverige ?

  Vad värre var att feministen Margareta Winberg blev ambassadör i macholandet Brasilien, som har mycket större ekonomisk betydelse för Sverige och vår exportindustri.
  Det höll på att sluta riktigt illa. Ändå får hon ständigt nya uppdrag efter ”diplomatkarriären”.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Margareta_Winberg

  Liked by 2 people

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Vi kan väl börja med att konstatera att den svenska medellönen enligt SCB är ca 35.000:-/månad. Riksdagsmän får ungefär 62.000:-.
  Skillnaden brukar motiveras med att (som vanligt) man vill dra till sig de bästa. Ibland frågar man sig givetvis hur väl man har lyckats i den ambitionen. Speciellt då det inte ens är arbetsgivaren – Riksdagen – som anställer dem, utan några diffusa konsulter som kallas partierna, som ansvarar för den delen och som inte heller kan göras ansvariga vid en katastrofutnämning.
  Till yttermera visso är det inte ens arbetsgivaren, Riksdagen, som kan entlediga någon, som inte lever upp till eventuella förväntningar, utan återigen partierna.
  Man behöver inte vara speciellt svartsynt för att ana sig till var den enskilde riksdagsmannens lojalitet skall sökas. Dessutom är det ju partierna som beslutar om eventuellt avancemang och därmed högre lön.
  Patrik använde ordet ”systemfel”. Jag tycker det känns rätt så passligt även här.

  Betänker man sedan att de här, så kallade ”bästa” för uppdraget, väljs ut bland partimedlemmarna, som utgör mindre än tio procent av befolkningen, så känner i vart fall inte jag mig manad att hurra för det ”eminenta” urvalssystemet.

  När vi sedan talar om de som kommit upp sig en bra bit i partihierarkierna, så kommer vi in på avgångsvederlagen som Patrik nämner. Diverse ”smörjobb”, alternativt feta pensionsförmåner.

  Det litet lustiga i sammanhanget är ju då att förutsättningen för att tilldelas dessa förmåner är just att man har misslyckats!

  Ett vanligt alternativ är att folket i val har sagt sig inte ha förtroende för partiet och att vissa befattningshavare därmed får avgå. Ingen behöver förtidspensioneras i ett vinnande lag.

  Alternativt så kan man bli entledigad för att partiet tycker man har misslyckats och att någon annan kan göra jobbet bättre. Det kan nog enklast beskrivas med ett namn: Kaplan.

  Kan det bli mera systemfel när belöningars förutsättning är att man kapitalt misslyckats i det jobb man förväntas utföra och dessutom fått väldigt bra betalt för?

  Liked by 1 person

  • I reject skriver:

   Är det före skatt? Läste man inte i Di att en invandrad familj med fyra barn kunde lyfta 35 tusen efter skatt? Dvs att de då tjänar som en riksdagsman eller lite mer, det är väl ok?
   Vi ser en ganska precis och logisk rättvisa här riskdagsmännen lever som de lär och invandrarna får lika mycket som de själva. Kom inte och prata om hyckleri!

   Gilla

   • Christer Carlstedt skriver:

    Jo, då. Det är före skatt 😀 .

    De där 35.000:- är under de två år som etableringsersättning betalas.
    Jag noterar dock att inget av mina barn har erbjudits någon sådan ersättning.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Den enda rimliga förklaringen till den höga lönenivån, o pensionsförmåner i RD,
   är väl att man offrar sin karriär o löneutveckling i sitt riktiga yrke,
   dvs om hen hade ett innan…

   Gilla

 11. Lars Åhlin skriver:

  Att politiker inte använder piskor mot varandra beror naturligtvis på att de inte vill att piskan skall användas mot dem om de i sin tur skulle misslyckas. Och även att det politiker gärna vill bedömas efter sina ambitioner, inte efter sina resultat. Resultatet kan de inte ta ansvar för, tycker de, för det påverkas av så mycket annat.

  Jag har en idé: Låt väljarna vart fjärde år fortsätta välja riksdagsledamöter, men inför också ett parallellt val till revisorer. Ungefär som när man i en förening eller ett bolag väljer både styrelse och revisorer. Partierna skulle behövas för att utse kandidater till revisorsvalen, men man kan nog hoppas på att partierna försöker utse respekterade och erfarna revisorer, exempelvis som reträttposter efter en politisk karriär som riksdagsman/minister. Liksom i en förening behöver de politiska revisorerna samarbeta nära med professionella revisorer/jurister som säkerställer att revisionen utförs fackmässigt och oväldigt.

  Gilla

 12. Anders F skriver:

  Alltid impad av PE:s lugna, välformulerade små betraktelser. När det gäller våra kära toppolitiker slår han åter det berömda huvudet på den välkända spiken. Det finns lösningar på detta. Tidsbegränsningar, lönetak, större öppenhet, högre krav… Att halvera riksdagen och närmast kvotera den åt andra hållet; erfarenhet och utbildning ska var villkor för att ta plats som folkets företrädare. Även direktdemokrati är en möjlig väg. Idag med IT vore detta en smal sak. Det senare för de mer kortsiktiga frågorna kanske.

  Gilla

 13. JAN BENGTSSON skriver:

  I Sverige sparkar vi alltid snett uppåt,
  bättre jobb/mer betalt när Du misslyckats!

  Mona Sahlin var ett exempel.
  Allt beroende på fasta jobb, man kan ej sparkas…

  Ett typexempel är Dan Eliasson!

  GD för Migrationsverket, misslyckad.
  GD för Försäkringskassan, nytt misslyckande.
  Rikspolischef, nytt misslyckande…

  Sitter ännu kvar på sin post,
  i väntan på ‘slutförvaring’?

  Var gör han minst skada,
  måste vara vad Regeringen nu funderar på?

  Jag föreslår Ambassadör i Bangkok…
  Där kan man ana att han hade viss lokalkännedom)
  Han hade EN hit som sångare i ett band…

  För den oinvigde var titeln KN–LA horor i Bangkok)
  Otroligt man kan bli GD med en sådan bevisad kvinnosyn…

  Liked by 2 people

 14. JAN BENGTSSON skriver:

  Förr fick man medalj för ett bra utfört jobb…

  Idag får man ett välbetalt glassigt jobb istället,
  med en fet pension…

  Gilla

 15. Erik skriver:

  …och som Engellau tidigare visat så kan vi på grund av partistöden aldrig komma åt att intervenera i politikerklassen. Den är sig selv nokk.

  Är det snart bara våld som återstår som metod för förändring? Inte roligt.

  Gilla

 16. Fredrik Östman skriver:

  Angående idealismen är det så, att den i ett humanistiskt perspektiv, d.v.s. under antagandet att alla människor har samma förmåga att uppleva transcendens (den mekanism som förmedlar oss ideal), helt och hållet sammanfaller med den rena egoismen. Det spelar för omvärlden ingen som helst roll om en person drivs av en önskan att tillfredställa sina förment idealistiska passioner som om han drivs av en önskan att tillfredställa sina förment hedonistiska passioner.

  Farligt och politiskt blir det när vissa är mer jämlika än andra och önskar att med statens eller sina egna vålds- och tvångsmedel påtvinga andra personer sina egna förment idealistiska värderingar, d.v.s. när människor med fysiskt tvång använder andra människor som medel för sina egna mål. Den mest sofistikerade sorten av sådan exploatering består i att hävda att även övertalning, personliga relationer och frivilligt utbyte leder till ”exploatering”, ett tvärtomspel som socialister och fisliberaler i alla länder gjort till en gissel för befolkningen.

  Det är dags att befria oss från detta ok.

  Gilla

 17. malmobon skriver:

  Är mycket bra Patrik tagit upp detta ämne. Jag kallar det buksvågerpolitik.
  Synliggjordes till en del då skandalen inom Karolinska Institutet. Leijonborg som skall vara utbildad socionom sitter i styrelsen för ett av världens främsta forskningsinstitut. Vad kan gå fel?
  Han var smart nog att avgå dagar innan han ändå fått sparken och denna information fick han från utredaren innan den blivit publicerad. Klarade sig därmed undan ansvar, men borde fått ett kraftigt skadestånd.
  En annat ex. som snart lär komma upp till ytan är samarbetet mellan Carl Bildt och Margot Wallström för en plats i FN säkerhetsråd.
  Vad kommer nu att hända? Regeringen kommer öppna ett nytt kontor i New York. Vem får dessa platser? Helt säkert Margot Wallström eller Carl Bildt och någon av dessa 2 får en framskjuten placering i FN. Löften om bistånd till länder som röstade på Sverige. Skattebetalarna får betala deras högt avlönade löner och bistånd.
  Tjänstemannaansvaret försvann men måste återinföras.
  Den största råttan Reinfeldt som tjänade pengar genom sitt företag och samtidigt tog ut lön.
  Kostat Sveriges skattebetalare mer än 200 miljarder med sin öppna hjärtan politik.
  Listan är lång. Det finns upphandlingar inom stat och kommun där den som kan genomföra uppdraget till billigaste kostnad får uppdraget.
  Får att få styrelsebidrag räcker man är en avdankad politiker som misslyckats.
  Se styrelsen i Svenska Kyrka t.ex. Bengt Westerberg…..
  Godsägare Göran Persson som får EU bidrag för hans mark ligger i träda.
  Finns bara ett parti som kan rätta till detta och det är Sverigedemokraterna.
  Där har ni piskan. Straffa era politiker och rösta med fötterna. Det går.

  Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   Din beskrivning av Lars Leijonborgs avgång stämmer inte med utredaren Sten Heckschers redogörelse i Aktuellt. Denne ansåg att Leijonborg borde ta sitt ansvar genom att sitta kvar som ordförande mandattiden ut, d.v.s. i mars nästa år, för att reda ut problemen. Ansvarige ministern hade motsatt uppfattning. Att ta ansvar är att avgå enligt henne!
   Leijonborgs egen motivering till sin avgång förefaller mig uppriktig och respektabel.

   Jag ger dig rätt när det gäller ödslandet med skattemedel.

   Gilla

 18. Gunilla skriver:

  Då gäller väl den moroten generaldirektörer och företagsledare också. Fallskärmsr faller ju ut när man blir sparkad; inte när man slutar efter utfört uppdrag. Sparkad blir man normalt när man misskött sitt uppdrag. Alltså lönar det sig att göra sitt jobb dåligt; helst så man blir sparkad så fort som möjligt (ex Kaplan, Salin och senast SHB-chefen).

  Liked by 1 person

 19. carl-eric bohlin skriver:

  Politikerna har ju också tillgång till diverse tankesmedjor och institut som de kan dra sig tillbaka till. Vad gäller de offentliga jobben är det ju uppenbart att partierna inom sjuklövern är överens om att man skall fördela poster till varandra, vilket innebär det makabra att borgare på höga poster kan sätta vänsterpartister som vill ersätta kapitalismen med socialism. SD är inte med i denna klubb och skulle det partiet komma till makten kollapsar naturligtvis systemet till mångas förtvivlan. Karriärdiplomaterna på UD skulle däremot bli glada.

  Gilla

 20. Agneta Berglöw skriver:

  Regering o riskdag har totalt tappat verklighetsförankring utom vart fjärde år då allmänheten blir superintressant.
  Lockar oss med ballonger o o isskrapor med partiets logga.Ser man ett S på isskrapan skall man lägga benen på ryggen för det är partiet som stal våra pensionspengar o gjort o gör många till dagens fattigpensionärer.
  Hör aldrig ett parti ens nämna pensionär.
  Nu är skatte-Sjöstedt i högform o skall jaga oss med blåslampa.Förslaget med förmånligt lån till ungdomars körkort är rena rama valfläsket.Ett körkort jobbar man ihop själv o för att behöva körkort i jobbet måste man ha fullföljt skolutbildning o satsa på yrkesutbildning.
  Det flyger inga stekta sparvar.

  Gilla

  • Kim skriver:

   Det hade jag gärna gjort om jag hade haft en tydlig bild av händelseförloppet. Konflikten bakom beslutet har funnits inom partistyrelsen och först på senare tid blivit synlig utåt.

   Anders Königsson har gjort en fantastisk insats som partiets grundare och representant, men större delen av partistyrelsen verkar ha varit enig om att han brustit på andra punkter. Jag kan bara beklaga att ärendet inte hanterats smidigare.

   Ny partiordförande och partistyrelse kommer att väljas vid en extrastämma i oktober.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   De verkade ha en realistisk syn på flyktinginvandringen åtminstone!

   Ett längre stopp krävs,
   inga fler Muslimer vore en välgärning för vår överlevnad…

   Slopa Multikulturen o inför assimilering, då KANSKE Sverige överlever!

   Gilla

 21. seniorciticen skriver:

  Ma skulle kunna se den politiska ”eliten” som ett klansamhälle. Man värnar om den egna klanen och ser de utanför som hot. Man ger varandra tjusiga uppdrag om man inte längre platsar i den politiska hetluften. Ambassadör, landshövding eller högsta hönset på någon myndighet och finns det ingen passande myndighet så kan man ju skapa en. Exempel är samordnare mot radikal extremism. Så fortsätter kotteriet och man skiter i hur övriga medborgare mår.

  Liked by 1 person

  • Peter M skriver:

   Samordnaren av radikal extremism fick nog sitt uppdrag för att hon skulle sköta kontakterna med de muslimska församlingarna/ föreningarna och på så sätt ha ständig kontakt med det muslimska röstblocket.

   Gilla

 22. rudmark skriver:

  Belöningar och bestraffningar…..Morötter fungerar oftare på längre sikt men inte direkt, bestraffningar har verkan på kortare sikt, men kanske inte på lång.

  Gilla

 23. H Portell skriver:

  Då och då i den svenska politiska historien har en framsynt person korrigerat rådande privilegiesamhälle. Två gånger så det kändes. Jag tänker på primo/ – Gustav III med Förenings- och säkerhetsakten 1789 och secundo/ justitiestatsministern Louis De Geers enträgna arbete mot allmänt vald tvåkammarriksdag infört 1866 som ersatte ståndsriksdagen.
  Kanske det är dags för en förändring mot mer direktvalda förtroendepersoner som personligen står ansvarig vid åtminstone kommande val.
  (Louis De Geer blev också vår första med titeln statsminister och regeringschef )

  Gilla

 24. Willy Lindqvist skriver:

  Att få betalt för dåligt uppförande är det normala i politiska och statstjänstemannakretsar. Visst är det ett systemfel.

  Gilla

 25. 77711n skriver:

  Enligt min mening är det väl det här man egentligen borde mena med den ”svenska modellen” – bara morötter och inga piskor. Gäller också invandringspolitiken, lögnare som får asyl efter ett visst antal överklaganden och stenkastande ungdomar och vandaler, som visar sig leda till arbete och befogenheter för att ”ordning och reda” där dessa således får makt att trakassera sina yngre kamrater i området m m

  Gilla

 26. Henric Ankarcrons skriver:

  Privilegier för politiker – inkluderar det rätten att ljuga? Mina läkarvänner påpekar att Hadzialic, som påstått att hon druckit två glas vin fyra timmar före bilfärden, ljuger om volym eller tid eller båda. Mer och/eller kortare tid är sannolikt. Ingen har den angivna alkoholhalten efter hennes påstådda intag. Vilken journalist har granskat hennes uttalande och funderat över trovärdigheten?

  Gilla

 27. Lennart Göranson skriver:

  Ett svenskt systemfel? Jag hade i min enfald trott att det var så här det gick till överallt i världen. Jo, visst kommer Dilma Rousseff att ställas inför riksrätt, men det handlar nog inte om en bestraffning för att hon har burit sig värre åt än politiker i allmänhet i Brasilien utan snarare om att motståndarna har lyckats koppla en halvnelson.

  Av kommentarerna att döma är upprördheten stor över skyddsnäten för politiker. Det kanske i själva verket det som är det systemspecifika i Sverige, att vi reagerar mer mot att somliga politiker gynnas oförtjänt än man gör i andra länder.

  Gilla

  • Erling skriver:

   Det är den sanslösa orättvisan vi reagerar på Lennart. Varför ska en grupp ha en gräddfil?
   Skillnad i förmåner och livsvillkor uppvisar ju sanslösa proportioner!
   Hade Macchiarini varit politiker hade han nog blivit generaldirektör på Socialstyrelsen!!

   Gilla

 28. Magnus H skriver:

  Med anledning av N Svenssons artikel den 23 augusti 2016, ‘Kristina Persson (S) får full lön i ett halvår’ vilken var en bra redovisning av hur politiker har riggat reglerna och skor sig själva samt belönar partivännerna som underpresterar.

  Som medborgare och skattebetalare reagerar jag starkt på ofoget att överkompensera politikeradeln. Det är rent ut sagt provocerande att ersättningar till avdankade politiker går utanför gängse praxis och lagstiftning som gäller för övriga medborgare. Det jag går till storms mot är att en 71-åring som har rätt till, eller till och med skyldighet att, plocka ut pension och på så sätt måste anses ha inkomst och vara försörjd ska vara berättigad till omställningsbidrag. Vilken annan medborgare över 65 år skulle kunna få arbetslöshetsersättning istället för att ta ut pension vid uppsägning och än mindre kan man hänvisa till “att skapa ekonomisk trygghet i den omställningssituation som kan uppstå”. Omställning handlar också om att vara till arbetsmarknadens förfogande vilket dessa gamla politiker inte är. Finns verkligen inga sunda och självklara regler i Sverige längre, lika regler för alla som försörjs av offentliga medel.

  Det är ett j-a parasitbeteende som Kristina och politikerna uppvisar, sätt Reinfeldt och övriga på första bästa lediga jobb och dra in alla vidlyftiga bidrag så fort politikern förfogar över en F-skatt eller äger mer än 20% av ett aktiebolag eller alternativt räkna bolagets värdeökning + uttagen lön som lön för vederbörande politiker.

  Det som beskrivs i artikeln är inget annat än ren och skär korruption och skamlöst frimureri som starkt bidrar till det välförtjänta politikerföraktet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s