Gästskribent Lennart Bengtsson: Lika barn leka bäst

logo­DGSUnder de senaste 100 åren har Europa på olika sätt drabbats av tre totalitära fasor; kommunismen, nationalsocialismen och islamismen. De första två spelar i dag mest en historisk roll medan islamismen växt till ett hot mot det fria samhället.

Kommunistiska idéer fanns sedan länge men det var först genom den ryska revolutionen 1917 som kommunismen blev statspolitik för första gången i modern tid. På kort tid förvandlade kommunistiska ledare med Lenin och senare Stalin i spetsen Ryssland till en totalitär polisstat som nådde en höjdpunkt under 1930-talet med förföljelser, godtyckliga avrättningar främst av intellektuella, förvisningar till fångläger samt genom holodomor, det systematisk genomförda svältmordet på miljoner ukrainska bönder under 1932 och 1933.

De nazistiska illdåden är allmänt kända. De drabbade främst judar och romer men senare även andra människor i de nazi-ockuperade områdena och där huvudsakligen i Östeuropa. Liksom i Sovjet var Nazityskland inriktad på att eliminera intelligentsian och andra ledande personer vilket gjordes i stor skala såväl nationellt som i de ockuperade områdena.

Hos de både totalitära staterna fanns det delvis en inbördes beundran och samarbete vilket kulminerade i Ribbentrop-Molotovpakten under de första två krigsåren. Denna stöddes av de svenska kommunisterna som också ställde sig bakom de sovjetiska angreppen på de ”fascistiska” regimerna i Finland och Baltikum. De båda krigsledarna Hitler och Stalin var båda fullfjädrade skurkar och ytterligt hänsynslösa opportunister med mer gemensamt än vad som skilde. De svenska eftergifterna mot både Nazityskland och Sovjet är legio och när det gäller Nazityskland allmänt kända. Förhållandena till Sovjetsystemet däremot är ännu inte fullt genomlysta.

Tyskland hade en lång tradition av samarbete med det osmanska riket som påbörjades redan mot slutet av 1800-talet. Det osmanska riket, senare Turkiet, var allierat med Tyskland under första världskriget. Efter det nazistiska maktövertagandet 1933 aktiverades kontakterna med den muslimska världen och stormuftin av Jerusalem, Haj Amin al-Husseini, hade nära samarbete med ledande nazister. Det har till och med förts fram att det var al-Husseini som föreslog judeförintelsen till Hitler. Hitler hyste beundran för islam och beklagade att Tyskland var kristet och inte muslimskt och Himmler ansåg att islam var den perfekta religionen för stridande soldater. Islamska frivilliga stred framgångsrikt för Nazityskland och den bosniskt-kroatiska SS Handschar-divisionen stod inte efter andra SS divisioner i grymhet och hänsynslöshet. (Se ”Islam and Nazi Germany’s War”, Harvard University Press, samt “Hakkorset och halvmånen – nazister i Mellanöstern”, Natur & kultur).

Man kan fråga sig vad det är som gör att vissa människor attraheras av totalitära rörelser. En faktor kan vara enkelheten i de totalitära budskapen, en annan ett dolt behov av en okontrollerad våldsutlevelse som närmast kan jämföras med ett slags sexuell extas. Inte minst är det unga män som attraheras av det totalitära våldet. Detta utnyttjas vid värvning för IS liksom nazisterna gjorde allt för att glorifiera kriget vid värvning av frivilliga. Typiskt, speciellt för islam och naziregimen, är förminskandet av kvinnorna vars viktigaste funktion är att producera avkomma och inte minst framtida krigare.

Att förse totalitära våldsrörelser med höger-eller vänstermarkering är helt missvisande. Skiljelinjen måste istället dras mellan å ena sidan det fria och öppna samhället och, å den andra, det totalitära och politiskt korrekta samhället. Det är förvånansvärt att detta inte skett i Sverige där man verkar totalt inkapslad i ett höger-vänstertänkande.

Lennart Bengtsson är meteorolog och klimatforskare med lång internationell tjänstgöring, främst i Storbritannien och Tyskland. Vid sidan av ett aktivt vetenskapligt arbete har han ett allmänt och engagerat intresse i centrala samhällsfrågor.

21 thoughts on “Gästskribent Lennart Bengtsson: Lika barn leka bäst

 1. Erling skriver:

  När SD avpolletteras hänvisas ofta till deras historiska rötter. Anmärkningsvärt är att samma argument aldrig nämns om Vänsterpartiet.
  Det är i alla fall inte känt om SD mottagit årliga bidrag från något nazistparti eller om
  något dito har delfinansierat ett partihögkvarter på Kungsgatan. Till skillnad från V.

  Tror det var Hermansson som avsade de årliga bidragen från Sovjetiska kommunistpartiet. Och deras partihögkvarter på Kungsgatan lär vara delfinansierad av det samma.

  Aldrig har jag hört detta påtalas av journalister eller nuvarande regeringspartier!

  Att gå ur Svenska kyrkan är enkelt. Men hur gör man om man inte vill delta i den fars
  som etablissemanget ständigt spelar upp?

  Liked by 7 people

  • Erik skriver:

   ”IV. Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.

   Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

   Ojdå. Är det ett utdrag av nazisternas partiprogram? Eller Sverigedemokraternas?

   Icke.

   Det är ur Bondeförbundets program av år 1938.

   När kommer svenska journalister att be Annie Lööf förklara och ta ansvar?

   Gilla

  • bomarkusson skriver:

   Jag tror möjligen att bidragen fortsatte längre fram. Kanske inte lika öppet? Efterföljande partiledare åkte gärna till Moskva för att kröka till på Sovjets bekostnad. Och de prisade DDR fram till slutet och t.o.m. en tid efteråt.
   Jag har också undrat över följande frågor. 1.Varför tas inte kommunismens illdåd upp? Kommunisterna har ju lyckats ha ihjäl betydligt fler än vad Hitler klarade av. 2. Varför pratar man inte om V:s rötter? 3. varför talar man inte om att tvångssteriliserande skedde under S-styre? 4. Det var nog inte enbart Bondeförbundet, som tänkte rasbiologiskt på 30-talet. Rasbiologisk forskning bedrevs under under S-regim.

   Behandlingen av SD är ett allvarlig brott mot verklig demokrati. Det är barnsligt och tölpaktigt att resa sig från en TV-soffa för att en demokratisk vald partiledare sitter där. Det är ändå en miljon svenskar,som röstat på SD, dock inte jag. #Eliasssons uttalande är inte värdigt en statstjänare. det är ytterligt beklämmande att inte det renderar en knäpp på näsan. Hans raderande på Försäkringskassan har inte fått någon att reagera. Möjligen var det ett tjänstefel. Men numer är även rättssystemet PK.

   Och sist men inte minst: Det är SD, som hela tiden haft rätt beträffande migrationen. Det är bedrövligt att se att det, som för mindre än ett år sedan var rasistiskt, islamofobiskt, fascistiskt mm, nu är både rumsrent och genomfört.

   Varför får SD alltid epitetet ”främlingsfientligt” eller ”högerextremt”? Det är även det ovärdigt för statsfinansierade media. Ja tidningarna är även de i stor utsträckning statsfinansierade. Kallas FI eller V vänsterextrema? Eller MP ”Åsa-Nisse-marxister ” , muslimkramare eller islamistinfiltrerade. Det senare gäller även S och Svenska K.yrkan.

   Gilla

 2. Gunilla skriver:

  Helt rätt; fascism är lika mycket, om inte mer, vänster som höger (nazistpartiet liksom Mussolinis parti var ju (national)socialister; alltså vänster. Men det passar ju inte in i den svenska politicks ‘bilden’. Sverige styrs ju än idag väldigt vänster/socialistisk/kommunistiskt. Vi ser också redan i historien tydligheten i vänsterns, nazismens och islams gemensamma nämnare i antisemitismen (den oheliga treenigheten).

  Liked by 4 people

 3. Staffan Persson skriver:

  På kornet!Det är ett helt idékomplex här som hänger ihop och tar sig olika former alltefter bakgrund och historiska förutsättningar.I Sverige och,fastän i mindre utsträckning än här, generellt i västerlandet,fastnar man i en endimensionell vänster-högersyn .Jag ska inte ge mig in på den gemensamma bakgrunden till de här ideologierna ,som LB redan berört,men det tycks delvis handla om längtan efter en livsutlevelse utan kritik,tvivel och hämningar.
  Kopplingen islam-nazism borde lyftas fram mycket tydligare och är av sådan natur att den borde få identitetsvänstern inklusive svenska kyrkan att gå både i spinn och spagat eller,för att citera Jan Myrdal(angående feministernas möte med islams kvinnosyn)”skita knäck”.
  Men det sistnämnda hände aldrig och jag tror inte ovannämnda koppling kommer att erkännas heller. .

  Gilla

 4. Rick skriver:

  Man kunde tillägga att det oftast är unga människor som attraheras av våldsbudskapet. Unga män dras till våldet i sig och unga kvinnor blir attraherade av våldsverkarna. Det här gäller för alla totalitära ideologier.

  Gilla

 5. Bojkotta Islamska företag skriver:

  Jag har börjat att medvetet välja bort företag med koppling till islam, vilket som helst. Inte så lätt när oljan fortfarande kommer från denna region. USA har dock nästan helt gjort sig oberoende av olja från mellanöstern. Jag åker inte taxi mer, handlar inte på cafe eller butiker om islam är närvarande etc etc. Det bästa argumentet för en Tesla är att man inte stödjer Saudiarabien.

  Liked by 2 people

  • Gunilla skriver:

   Helt rätt. Jag väljer också, när jag kan, att inte finansiera islam. Elbilen är en mycket bra utveckling, liksom sol,-vind,-och,- bergvärme-energi. Användandet av matavfall för energiförsörjning likaså. Så, var en medveten konsument..

   Liked by 1 person

  • bomarkusson skriver:

   Ja, som jag tidigare kommenterat. Mina arabiska vänner säger detsamma. Senast idag ”Det är bara svarta pengar och lurendrejeri. Min arabiska fru varnar mig alltid: ”Lita aldrig på en arab.”
   Hihihihi!!! Det kan naturligtvis ses som rasism men det grundar sig på gedigna erfarenheter.

   En mera ”metafysisk” fråga. Är man rasist om man säger sanningen?

   Gilla

 6. Aha skriver:

  ”De båda krigsledarna Hitler och Stalin var båda fullfjädrade skurkar”, står det i artikeln.

  Det påminner mig om en anekdot som tog upp frågan om vilken av dem som förtjänade värsta straffet;

  Sankte Per besökte helvetet och mötte där Hitler som flinade nöjt trots att han stod upp till halsen i mänsklig avföring. Sankte Per kunde naturligtvis inte avstå ifrån att fråga varför Hitler ändå var så nöjd varpå Hitler svarade;
  – jag står på Stalins axlar.

  Liked by 1 person

 7. Ami skriver:

  När ett land eller ett samhälle börjar rasa samman så är risken överhängande att folket kräver hårdare tag, lag och ordning samt kräver starka ledare.
  Oftast finns det grupperingar inom samhället som bidar sin tid och när folket är moget så kryper de fram ur sina hålor.
  Att försöka ignorera eller dribbla bort ett demokratiskt parti som tex SD är en farlig väg att gå. Ett parti som SD krävs för att dämpa den värsta oron som folk känner.
  När det gäller nazismen och islam så den kopplingen solid. Hamas paraderar ofta med nazi flaggor och barn som vuxna saluterar ”styrkorna” med Hitler hälsning.
  Båda ideologierna har det totalitära som Gud och sin avsky för judar är centralt i deras värld. Som krönikören beskriver så var Hitler en stor beundrare av islam men även av andra dödskulter och ockultism. Han var även helt besatt i att hitta religösa artefakter.
  Det är därför av största vikt att islams ideologi granskas på djupet så att folk förstår vad det är vi har att göra med. Islam per se är nämligen ingen religion i den bemärkelsen som judendom och kristendom islam är ett politiskt system där deras store ledare Muhammed fortfarande är härförare 1400 år efter hans död.
  Den islamiska infiltrationen i samhälle är väldigt lik den indoktrineringen som nazisterna använde sig av. Det är därför inte helt självklart att det är ett politiskt ytterlighets parti som poppar upp som en ”räddare i nöden”, det troliga i ett land som Sverige är att det blir en religion som skall frälsa oss och för att ta oss ur vårt dekadenta samhälle.
  Detta scenarie bör skrämmas oss rejält till ett uppvaknande.

  Liked by 1 person

  • bomarkusson skriver:

   Den som var mest intresserad av religiösa artefakter var förre hönsfarmaren Himmler. Den syfilitiske Nietzsche måste ha varit en husgud. Bara ”Mensch und Ubermensch”! T.o.m. Strindberg bröt med Nietzsche. Men som bekant sprack alltså både Hitler och Himmler.

   Gilla

 8. Sixten Johansson skriver:

  Termen ”islamism” är egentligen missvisande, eftersom ”islam” i sig omfattar hela idékomplexet, den politisk-religiösa ideologin och de tvingande buden att skapa en totalitär teokrati. Då man vänder sig till en oinsatt läsekrets, som tolkar islam som bara en religion bland andra, kan termen ”islamism” kanske öppna en blockerad dörr, genom vilken man sedan kan börja informera om det politiska innehållet, sharia, Kairodeklarationen och dagens existerande teokratier. Men den stora nackdelen är att islamisterna då lätt kan stämplas som aktivistiska galningar, som inte har något med islam att göra.

  Höger-vänster-tänkandet leder verkligen vilse, vilket redan de svenska riksdagspartierna och deras politik bevisar. Alla idékomplex muterar med tiden, dyker upp i nya skepnader, med nya element och i nya symbioser. Det speciella med de stora politisk-religiösa idékomplexen är dels den yttre absoluta, oföränderliga auktoriteten, dels det långa tidsperspektivet. Om nazismen hade haft samma inbyggda tålamod som islam och Hitler inte hade provocerat fram kriget, så skulle nazismen sannolikt nu ha behärskat stora delar av världen.

  Den avgörande skiljelinjen mellan det fria och öppna samhället i motsats till det totalitära och politiskt korrekta går vid sanningssökandet och friheten att berätta sanningar och få dem ärligt diskuterade och prövade utan repressalier. Detta gäller även för religionernas möjlighet att utvecklas med tiden och bli mindre repressiva – sanningssökandet är det väsentligaste, ”sanningens Ande”, som den stridbare sanningssägaren Yeshua ska ha talat om.

  Liked by 1 person

 9. Madelaine Fusfield skriver:

  Lennart Bengtsson har absolut rätt. Totalitära stater är alla lika i att de förtrycker individuellt tänkande och använder brutala medel för att härska. Partiprogrammet må vara sekulärt vänster eller högerinriktat eller även teokratiskt. Det spelar mindre roll. Frågan är vilka sorts människor attraheras av ett sådant samhälle? Det är väl möjligheten att utöva fullkomlig makt, att härska över andra, att kunna brutalisera utan att bli bestraffad. En del människor sugs in i rörelsen av rädsla bli utanför. Naturligtvis måste kvinnan spela en underordnad roll i ett sådant samhälle. Motsatsen till totalitärstaten är demokratin i vilken individen respekteras och regeringen är ett resultat av fria val, inte militärt förtryck, ett samhälle där fria diskussioner kan hållas utan att oliktänkande förpassas till ett emotionellt Siberien.

  Kyrkan har förr använts som redskap av envåldshärskare för att hålla massorna i styr. Genom att predika om moral och synd kunde prästerna förtrycka eventuella protester eller försök till revolution. Det var också behändigt att förena människor gentemot ett hot utifrån varför antisemitism var mycket behändig. Att skylla alla samhällets avigsidor på judarna kunde alla enas om. And so it goes. Världen förändras mycket lite eftersom människan inte förändras. Hon drivs av samma känslor av maktbehov, hat mot andra som är olika, frustrering, m.m. Vad har hänt med Upplysningtidens värderingar?

  Liked by 1 person

 10. Lennart Göranson skriver:

  Håller helt med om att höger-/vänsteretiketten leder oss fel. Kommunismen och nazismen hade sin storhetstid under mellankrigstiden, även om kommunismen levde kvar nästan ett halvsekel efter krigsslutet. Likheterna handlar inte bara om våldet och terrorn och diktaturen. Båda rörelserna präglades också av något som jag skulle vilja kalla modernismen. Tron på framtiden, möjligheten att genom politisk vilja skapa ett idealsamhälle. Men liknande tankar fanns också inom andra delar av det politiska fältet. ”Triumf des Willens” – ”politik är att vilja”. Föreställningen om en folkstam som bör hållas sund. Det gällde inte bara Bondeförbundet (som Erik påpekar), det mentalhygieniska steriliseringsprogrammet stöddes av alla riksdagspartierna. Modernismen tog sig också uttryck i arkitekturen: Le Corbusier, funktionalismen, Speer – innan dess Bauhaus och de ryska konstruktivisterna. Och i den ekonomiska politiken kan man se beröringspunkter mellan sovjetiska femårsplaner, Nazitysklands Neuen Plan och Roosevelts New Deal.

  Det är inte helt lätt att fånga kärnan i det som jag kallar modernismen. Men det handlar om ett system som sätter politiken i centrum, som söker enhetlighet genom att skala bort det som stör och som tror på maktens förmåga att skapa en bättre framtid.

  Jag har lite svårt att passa in islamismen i det här sällskapet. Våldsamheten finns där, intoleransen mot det avvikande likaså. Men islam framstår inte som modernistisk på samma sätt. Snarare som mycket traditionell. Det är inte en islamistisk stat som beskrivs i böcker som 1984 och Kallocain. För en sådan beskrivning får man snarare gå till Underkastelse.

  Hur ser då motpolen till den modernistiska staten ut? Kanske som det goda samhället, men det återstår mycket för att göra den bilden tydlig.

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Mycket tänkvärt! Det här spåret ska jag studera närmare. Jag hade inte lyckats se kärnan i modernismen, tyckte att den splittrades upp i många andra, mer distinkta och separerade ismer. (Kanske delvis därför har jag också sett ”postmodernismen” bara som ett nyckelord för att göra sig märkvärdig).

   Det är sant att islam saknar visionerna om den nya, förändrade människan och det gemensamma byggandet av en bättre framtid. Som religion är den helt statisk, utesluter idémässig evolution. Den jihadistiskt aktiva islamismen blickar inte revolutionärt framåt, utan vill vrida klockan tillbaka. En muslim som bor i ett icke-muslimskt land har en viss rörelsefrihet, kan tänka och leva annorlunda och mer sekulärt, men religionen påbjuder en sammansmältning med staten och ett teokratiskt välde, när tiden är mogen. Förr eller senare försvinner då valfriheten lokalt och nationellt och klockan börjar gå baklänges. Och efter apokalypsen stannar tiden – så är utvecklingen förutsagd och varje muslims medverkan påbjuden.

   Gilla

 11. Lars skriver:

  Intressant.Men var på skalan mellan ”öppet” och ”totalitärt” vill skribenten placera Sverige?Ett Sverige som i The Guardian karaktäriseras som ett land i ”the new totalitarians” järngrepp.Ett land ökänt för sin löjeväckande PK-kultur.Ett land där ledande tabloider helt fräckt fejkar nyheter och uppfinner fiktiva personer.Ett land där en ägarklan praktiskt taget äger massmedia och där gapet mellan fattiga och rika ökar snabbare än i något annat industrialiserat land i världen enligt eurostat.Ett land med världens högsta våldtäktsfrekvens och med ett av världens högsta skattetryck,men med påtagligt låga löner.Vilken är avsikten med att försöka införa en oklar och diffus diktom modell med polerna ”öppenhet” och ”totalitär prägel”?Görs detta för att dölja de totalitära dragen som utmärker dagens Sverige?

  Gilla

 12. Lars skriver:

  Man kan redan höra det lagoma svaret:Mittemellan så klart.Mittemellan ”öppenhet” och ”totalitär prägel”.”Å det e la ente så dumt.Å nu sa jag kålla mitt intäktssaldo från det däringa asylboendet ja statat mä farsans hjälp.Ente dålit det ente.Men iblann tenker en ju:Borde man ente frågat svenskarna sjelva ennan man tar in så möe folk?De e ju ett nytt Hälsinborg vart enaste år som ska smällas opp.Och vem ska betala det?E de demokrati på svänska?”

  Gilla

 13. Lars skriver:

  Sverige – ett Ukraina?Holodomor.När Sovjetledarna förstod att Ukraina kunde gå förlorat pga av den ukrainska befolkningens ”efterblivna” nationalistiska sentiment beslöt politbyrån i Moskva att motåtgärder måste vidtas i Ukraina-en bördig kornbod – nästan lika stort som Frankrike och med en befolkning på åtskilliga tiotals miljoner.Ett sovjetryskt Skåne eller Pommerania.En befolkning med ”svenskt” utseende.Linje 1:Skapa en svältkatastrof och svält ihjäl Ukrainarna men se samtidigt till att tjäna på det genom att exportera. spannmålet och vetet till revolutionens sk sponsorland:USA.The US of Wall Street.Linje 2:Skapa ochrana-organisationer för att kontrollera,identifiera och likvidera den nationella oppositionen.Lenin:”Det bästa sättet att kontrollera oppositionen är att vara den”.Lev Leitman en av de tusentals yr.d3kesrevolutionärer från Lower East s.ide,NY som följt frimurarprinsen Trotsky till Ryssland berättar i sin bok ”My time as NKVD-agent in Ukraine” om denna fasansfulla tid.Han påpekar i den:”It is absolutely imperative in those crucial situations that we control both sides.And that I can assure You that the Politbureu knew”.

  Gilla

 14. Lars skriver:

  Fortsättning.Sverige-ett Ukraina?Linje 3.Berias Ukrainska demografiska ”fragmenteringspolitik”.Ett angrepp,en attack mot en nationell befolkning kan aldrig vara ”endimensionell” om attacken skall lyckas med sitt mål som ju är att bryta just den nationens motståndsvilja och dess motståndsförmåga.Därför ”fragmentiserades” även den ukrainska kärnbefolkningen genom ”aktiva befolkningsomflyttningsåtgärder” som innebar masstransporter av vitryssar,ryssar etc till ”målområdet” Ukraina där de bl a inkvarterades i hus där ukrainare helt enkelt vräktes.De arbeten som fanns tillgängliga reserverades också av Sovjetmakten till nytillkomna icke-ukrainare.Deja-vu?

  Gilla

 15. Lars skriver:

  Lev Leitman also quite ironicly in his book remarks:”One of our most efficient ochrana-organizations was called ”The Ukrainian Democrats”.It was entirely run by the NKVD.And when the time was ripe it was dissolved and every member-except for the NKVD-staff of course-was shot or hanged.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.