Mer om kapitalismens strukturella godhet

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag utgjöt mig nyligen över kapitalismens fördelar och påstod att framgångsrika företagare var som ett slags välgörenhetsfurstar även om de aldrig gett en krona till SOS Barnbyar.

För den händelse någon misstror detta ska jag nu ge ett illustrativt exempel. Jultomten i det här fallet är Ingvar Kamprad.

Kamprads förmögenhet påstås ligga kring 500 miljarder kronor. Varifrån kommer de pengarna? Enligt den marxistiska läran har Kamprad stulit dem från sina anställda genom så kallad utsugning. Den som inte fördjupat sig i Karl Marx tänkande skulle kanske förmoda att pengarna kommer från kunderna, i varje fall är det de lördagshandlande barnfamiljerna som i möbeljättens kassor lämnat ifrån sig de pengar varur Kamprads förmögenhet härrör.

IKEA startades 1943 och har alltså existerat i 73 år. Omsättningen uppgår numera till ungefär 300 miljarder kronor. Nu ska jag göra två antaganden för att kunna räkna.

Det första antagandet är att omsättningen vuxit linjärt under perioden. Det betyder att företagets totala omsättning under perioden varit 300/2 * 73 miljarder kronor vilket är lika med 11 tusen miljarder kronor (nästan tre svenska BNP!).

Det andra antagandet gäller hur mycket kunderna tjänat på att slippa köpa sofforna på Fina Gatan. Jag höftar till och påstår att IKEA är hälften så dyrt i snitt. Det är kanske fel, men du kan lätt räkna om själv med andra antaganden.

Det betyder att kunderna fått betala dubbelt så mycket om de istället handlat på Fina Gatan. De har alltså sparat 11 tusen miljarder kronor. Kamprads vinst på de platta paketen är alltså 500 miljarder kronor medan resten av världen tjänat 11 tusen miljarder. Kamprads ersättning för sina välgärningar mot mänskligheten har således motsvarat runt fem procent av den totala vinsten för samhället.

En marxist skulle nog bli förbluffad av detta resultat som visar att allmänheten sugit ut ungefär 200 gånger så mycket ur IKEAs arbetare som ägaren Kamprad.

Den som inte är marxist kan i stället förundras över vilken oerhörd välgörare kapitalismen är. Strukturell godhet är i sanning en rättvisande bedömning.

39 reaktioner på ”Mer om kapitalismens strukturella godhet

 1. Göran Fredriksson skriver:

  I en sådan jämförelse bör man även ta in möblernas livslängd eller dess kvalité som här beskrivs som att ”köpa sofforna på fina gatan”. Man bör även beakta att en stor del av besparingen för köparen utgörs av att möblerna skall monteras av denne.

  Gillad av 2 personer

  • Janne skriver:

   Dessutom har Kamprad undvikit att betala skatt genom sin stiftelsekonstruktion.
   Jämför med andra kapitalister, som ägarna till HM.
   IKEAs idee går ut på att man ändrat i sortimentet hela tiden, för att den inte skall passa till befintliga möbler. Nya färger, nya mått…

   Gillad av 1 person

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Sedan kan man tillägga värdet av alla arbetstillfällen som Kamprad skapat samt värdet av det kapital som banker och andra finansinstitut har kunnat ställa till förfogande för investeringar. Kamprad tillhör ju inte precis de som ägnar sig åt privat lyxliv som han har varken tid eller lust med. I detta sammanhang når han knappats upp till det lyxliv som medlemmar av kyrka och fack ägnar sig åt med hjälp av andras intjänade pengar.

  Liknande som Kamprad kan man säga om många andra ”kapitalister” som byggt upp globala företag till glädje för mänskligheten. Jag läste just att Apple producerat sin första miljard iPhone. Det flesta, även världens kommunistsympatisörer, har säkert både nytta och nöje av sina mobiler och skulle helst inte vilja vara utan dem. I stället har kommunister och andra ”världsförbättrare” gjort allt för att fördärva livet för människorna genom att ”stjäla” deras tillgångar och i allmänhet förstöra det välstånd som företagsamma och kreativa individer som Kamprad och andra byggt upp. Ett sentida exempel är Venezuela. Säkert skulle våra egna vänsterpolitiker ( och inte bara V) lyckas med det samma om de fick fria händer. Det märkliga är att så få inser detta.

  Gillad av 6 personer

 3. Gunhild skriver:

  Alla människor är fångna i tiden som flugorna i ett spindelnät. Och vi i våran egen tid. Planeten härbärgerar numera många miljarder individer. Samhällena är oerhört komplext uppbyggda. Likaså vår teknologi, produkter och tjänster. Och sätten att leva skiftande.

  Det gäller även beskrivningarna över tillvaron. Få, om ens några beskrivningar, är heller värderingsfria. I ett komplext samhälle, som vårt, finns staten, marknaden, makt, förvaltning och skrivna lagar. I beskrivningen av oss själva och i behovet av förklaringar och viljeinriktning återfinns, bland mycket annat, religion, ideologier och partibildningar.

  I själva begreppen, vävs värderingar in. Orden och begreppen som används är fyllda med laddning och funktionalitet, hämtat ur det egna samhället.

  I Patriks krönika idag återfinns ord som kapitalism, förmögenhet, pengar, stulit, anställda, utsugning, kunder, vinst, arbetare, ägare och strukturell. Alla är ord och begrepp präglade och låsta till vår egen tid.

  Lek med tanken att vi hade en tidsmaskin. Och att Patrik kunde färdas i den tillbaka till de människor som var först med att beträda amerikansk mark. Bortse ifrån ifrån initiala språksvårigheter. Hur skulle Patrik någonsin få dessa människor att förstå orden och begreppen, som återfinns i dagens krönika?

  Och hur skulle Patrik kunna förstå deras begrepp och värld? En värld fylld av jakt på mastodonter och bisonoxar i en megafauna som nu försvunnit. Och ändå är vi som människor lika. Men vad hjälper det. Varje tid och kultur fyller sina liv med den egna tidens livsförhållanden och självförståelse. Mer sällan når vi utanför fångenskapen i vår egen tid.

  Ett intressant tillägg;

  Patriks husgud är Clóvis. När Patrik stigit ur sin tidsmaskin 13 000 år tillbaka i tiden, hade han mött Clovis-kulturen. Den kulturen utvecklades av de första indianerna i Nordamerika.

  Ett fiktivt samtal mellan dem och Patrik skulle nog på ett bra sätt fånga vad olika kultur innebär. Clovis indianerna fyllde också sina ord med ett innehåll. Likväl som vi gör i våran egen tid.

  Det som djupast sett förenar Clovismänniskorna med oss är att de nyfödda barnen där som här var lika. Men uppväxten blev olika. Det är kärnan i att vara kulturvarelse.

  Och så tror vissa att svensken inte har någon kultur! Att bryta sig ur vår egen tids låsning är extremt svårt. Det gäller även en förståelse av vad, och hur, vi fyller våra begrepp i samtiden.

  Det som känns naturligt för en människa, är det knappast för en annan. Det skulle nog bli mer än uppenbart i de samtal Patrik skulle ha fört med Clovisindianerna – om inte annat.

  Länkar Clovis-kulturen;
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/indianernas-ursprung-klarlagt

  https://www.google.se/search?q=nature+clovis&client=ms-opera-mini-iphone&channel=new&gws_rd=cr,ssl&ei=4cq7V6v9EenWgAbB-prIDg#gws_rd=cr,ssl&imgrc=PX42b7tSmMkpiM%3A

  Gillad av 3 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Sedan kan man fundera på hur mycket vi som nation förlorat på att släppa iväg IKEA utomlands och inte försökte behålla företaget i Sverige, Det gäller förstås alla andra små och stora företag som flyttat av kostnads- och skatteskäl (just nu är trafiken livlig). Det verkar som vänstern tar direktörernas sorti med jämnmod. ”Så blev vi av med den utsugar’n också, det var ju skönt, även om det kostade en del jobb.”

  Gillad av 2 personer

 5. Christer Carlstedt skriver:

  Nja, Du Patrik. Jag fick ingen överdriven lust att ropa Halleluja, i himmelens höjd.

  Det är inte så att jag missunnar Ingvar Kamprad hans framgångar. Han har gjort sig förtjänt av dem. Han begriper givetvis att en varas pris uteslutande beror på dess ingående arbetskostnad. Råvaran är gratis. Trädet i skogen som skall bli Ditt köksbord växer där alldeles utan kostnad. Järnet i marken som skall bli skruvarna som håller ihop hela härligheten kostar inte ett smack förrän någon skall ha betalt för att gräva fram det.
  Kamprad fann att väldigt många kunde få råd att skaffa sig ett nytt köksbord om de själva skötte monteringen och slapp betala för att få den gjord av någon annan.

  På myntets baksida hittar jag något som starkt påminner om en herr Leif-Ivan Karlsson i gårdagens Expressen. Mannen är tvivels utan kapitalist. Han har också funnit en nisch där man kan tjäna kovan. Anledning till mitt uteblivna jubel får nog tillskrivas det faktum att hans bilar, båt och glittrande stengolv hemma i ”lyan” betalas av mig (och Dig) utan att vi blivit tillfrågade om hans ”produkt” är något vi vill ha.
  Jo då. Jag är fuller väl medveten om att mannens produkt är efterfrågad eftersom den annars vore osäljbar. Behovet har emellertid konstruerats av våra valda ombud som tycker att deras deras godhet och omdömeslöshet skall betalas av mig som varit med om att välja dem.
  Det som sticker i ögonen, på mig i vart fall, är att herr Karlsson alldeles klart därmed spenderar MINA pengar på dubbla lager smör på mackan, medan jag själv får nöja mig med lättmargarin.

  Kapitalismen har inneburit att gemene man fått det materiellt bättre än någonsin tidigare. Därom råder väl knappast någon oenighet. Nu räknar jag givetvis inte med rödvinsvänstern och andra stollar. (De kan ju undvika att göda kapitalet genom att beställa sina flaskor styckevis från Algeriet).

  Jag vill dock gärna se en metod att hålla rent från gamarna som skor sig på systemets ofullkomligheter innan jag oreserverat sjunger dess lov.

  Gillad av 3 personer

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  I IKEA:s fall handlar det ej om utsugning av anställda…

  men leverantörerna har pressats orimligt hårt, o då deras anställda!

  Ett av IKEA:s flaggskepp var de goda köttbullarna i Restaurangerna.

  När man kunde hitta en ny leverantör,
  som kunde leverera några ören billigare bytte man…

  Att det sen kanske medverkade till Findus nedläggning i Sverige,
  ett helt samhälle som slåss sönder, ja det är sen en helt annan femma!

  Sådan är Kapitalismen)

  Gillad av 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Ja, sådan är kapitalismen och vet du vad farbror Jan?
   Sådan är också naturen. Det var visst nån Darwin som fastslog det.

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    The survival of the fittest!
    Förvisso nybliven pensionär, 66,
    men slår de flesta 20-åringar på verbal knock-out!

    De flesta övriga också)
    Men så hade vi en skola, på riktigt!
    Före Palmeflummet!

    Gilla

 7. Aha skriver:

  Kamprad var först med platta möbelpaket. Hade han inte varit det, hade någon annan varit det.
  IKEA lever nu gott på ”stor blir större”-effekten. Vem skall nu kunna konkurrera ut IKEA med samma koncept, att komma upp till en nivå med mängder av gigantiska varuhus servade med likaledes gigantiska logistikcentraler?
  Exemplet på vad Kamprad betytt i lönsamhet för oss andra är förvisso intressant, men vad ska man exempelvis säga om vetenskapsmannens bidrag? Och visst drar företagsledare/entreprenörer och aktieägare enorma fördelar från sina anställda. Man behöver inte kalla det utsugning som marxisterna gör. Vinsten och risken hanteras på toppnivå, görandet sköter de anställda.

  Oligarkerna kan tjäna hur mycket de vill, utjämning gör man via skatt om man vill ett någorlunda jämlikt samhälle/värld, annars leder kapitalismens ”winner takes all”-koncept till toppskikt som tar hand om det mesta.

  Gilla

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  I går skrev John Norberg om hur vi kritiker av utvecklingen missat att allt numer är bättre i världen.
  Såklart tittar han på siffror över utbildning, mätta munnar och tillgång till el å rent vatten över klotet.
  Förmodligen är folkvandringar från syd till norr ingenting som stör denne liberal, förmodligen är bilbränder och skolbränder för en sådan frisinnad blott en slags utvecklingens fyrverkerier och stenar från motorvägsbroarna våra ett utslag av energi och dynamik.
  Den ökande otryggheten i vårt lilla land här i norra norr är en liberal väckelsesång för en narkolepsidrabbad gerontiserad folkspillra i behov av genetisk inympning enligt Norberg och hans disciplar.

  Gillad av 3 personer

  • Hovs--hallar skriver:

   Ja, redan detta att SD nu blivit Sveriges största parti visar ju hur inavlad och åderförkalkad den svenska folkstammen är numera.

   Den behöver verkligen friskas upp med ordentliga doser MENA-gener, vilket de små ”ensamkommande” raringarna så gärna ställer upp med. Svenska kvinnor förstår bara inte alltid hur ”berikade” de blir av att bli inseminerade med detta superba DNA.

   Men vad kan man begära av svenskarna. Har de ännu inte fattat att ”mångkultur” ingår i grundlagen sedan 1975?

   Gillad av 1 person

 9. Magnus Furugård skriver:

  Ett mycket bra räkneexempel. Lägg därtill att den ansamlade förmögenheten till största delen investerats i nya verksamheter som skapar mer nytta för medborgarna som brukare av nyttigheterna och anställda. Multiplikatoreffekten om och om igen. För en företagare är det skönt att få belöning i form av välfärd men den största glädjen ligger för de allra flesta just i att få idéer att växa. Välfärd har en avtagande marginalavkastning men det har inte förverkligandet av idéer.

  Gilla

 10. Jaxel skriver:

  En kommentar till om matematiken.

  Krönikans förutsättning i räkneexemplet år högst tveksam. Under en sådan lång tidsperiod blir skillnaden mellan konstant årlig tillväxt (i procent), d v s exponentiell tillväxt (mer realistiskt antagande) och linjär tillväxt dramatisk. Ju längre tidsperiod och ju högre tillväxt desto större skillnad.

  Kvalitativt har betraktelsen kanske sin poäng, men kvantitativt är den nog lite uppåt väggarna. Tveksamt om den i det avseendet ens ligger i rätt härad.

  Instämmer gärna i kommentarer från Christer C och AHA.

  Gilla

 11. Eskil skriver:

  Vill man värna det kapitalistiska systemet måste man också våga se dess avarter och ofullkomligheter. I annat fall riskerar det kapitalistiska systemets förespråkare bli det största hotet mot systemet.

  Gillad av 1 person

 12. Tahmas skriver:

  Morgondagen blir intressant läsning på bloggen. Håller med att asyldirektörerna suger ut oss som vi suger ut kräftor.
  Jag är måttligt road över att skattepengarna skall gå till en övergöd rödnacke som dessutom jobbar på sin tredje infarkt.
  Lika måttligt road blir jag över en ny tendens vars föklaringsmodell är att vi som ser saker nyktert och förstår att Sveriges kompass har gått sönder kallas för okunniga inom politik och samhälle. Vi ser tydligen inte hela bilden.
  Det lustiga i den nya tendensen är att de som anser att vi är okunniga missar en liten detalj. En stor portion av SD:s väljare består bland annat av tidigare sosse väljare, väljare som sossarna gärna strider för med fula metoder att få tillbaka.
  Slutsats om man i grunden är sosse men har valt att rösta på SD så är man okunnig, om man väljer att åter rösta på sossarna så blir man enligt resonemanget per default kunnig.
  Det är besvärande korkat hur man kan föra en sådan teori.

  Gillad av 5 personer

 13. Kristina von Heland skriver:

  Kapitalism är att samla på sig mer än man behöver, att utöka och lägga under sig mer. Han i Expressen igår var lyteskomik tycker jag, ett prov på hur pengar och dålig smak-guldtron-går hand i hand. Han är produkten av en förd svensk politik och han är smart nog att stoppa fickorna fulla. En avart av kapitalism? Jag tycker en avart av en förd politik av usla politiker som folket röstat på.
  Att vara svensk utomlands är IKEA och Volvo. Ja, det blev en Volvo… På IKEA blir det köttbullar och en del inköp. Bokhyllan Billy. De som skriver på dåliga avtal får skylla sig själva i de flesta fallen. Kapitalism är individens ansvar och inte kollektivets.
  IKEA var en av de största exportörerna av svensk mat. De bytte ut det sv. köttet i bullarna men i typ Singapore protesterade svenskarna över det och nåt till så där blev det en återgång till Dafgårds. Aktiv konsumentmakt Findus köptes upp för varunamnet för att sedan flyttas-produkten inte huvudmålet. Det visar att man tog penningen och gick vidare. Analysen kanske blir att det rådde stagnation eller dålig framförhållning.
  Går man in i en affär här tar det max 15 min innan svensk musik strömmar ut i affären. I helgen är Europe dragplåster på en hårdrocksgala. Vi går dit och har kul. Vi är snart lokalkändisar-fria drinkar på en konsert.
  Jag tycker det är bra när folk samlat på sig pengar och sedan har vett att sätta sprätt på en hel del. Ingvar Kamprad har inte bara bott i Småland…När det regnar på bonden så skvätter det på drängen är ett franskt uttryck fritt översatt.
  Idag var diskussionen om gamla och om kapitalism. Tänker att de gamla dör ut och musikundret är en penningmaskin. Tycker att Sverige behöver en ny uppfinning för att försörja nationen och sätta folk i arbete. Det saknas nu, det är en rundgång utan friska kulor in i landet. Staten lånar-notan ska betalas och av vem? De nypåstigna? Nej, jag tror inte det jag heller.

  Gillad av 1 person

 14. Lars skriver:

  Akut inkallande av Betygsnämnden.Både So-sektorn och Sve-sektorn larmade!Det här är nästan fräckt.Chutzpah.Vågade luftiga-ställvis grovt vilseledande resonemang.Herregud!Vad skall vi göra?flämtar nu även Gunilla.Har Patrik fått anställning på Peter ”Chutzpah” Wolodarskys DN,Poznan Tageblatt or perhaps ”Ponzi News”?Det vet väl alla nu att en Ikea-byggsats är en av de mest effektiva kapitalförstörelsemedlena på planeten.Alla vet väl också att Ikea är proffs på ”tax-racketering”.En maskin som formligen äter skattepengar och asiatiska slavkroppar.Nu blir det skriftlig varning i brunt kuvert sänt till pappa.Gud!flämtar Gunilla.Det här var hemskt!Hemskt!

  Gilla

 15. Stefan Sewall skriver:

  Andra som fört mänskligheten framåt är Fleming som låg bakom penicillinet, årtusendets viktigaste upptäckt, enl. omröstning.
  Penicillin och alla efterföljande utvecklade antibiotika har kommit från ingenstans och räddat miljoner från döden, Innan dess fanns ingen bot mot svåra infektioner. När penicillin kom blev ingen arbetslös förutom några begravningsentreprenörer, som dock ända alltid funnit sysselsättning.
  Penicillinet och senare antibiotika har inbringat intäkter till flera läkemedelsbolag, men ingen människa har blivit utsugen på kuppen. Människor har betalat en relativt liten slant för tabletterna och blivit räddade till livet. Även om Fleming vore störtrik skulle alla kunna vara tacksamma för att det finns antibiotika, och ingen borde vara ledsen.

  Glödlampan har inte gjort någon fattig, men Edison blev rik. Alla hade råd att köpa och använda elektriskt ljus. Ingen förlorade. På kontor och fabriker kunde man jobba längre på vintereftermiddagar och kvällar med bättre kvalitet. Mer produktion. Alla kunde tjäna mer. Alla länders BNP ökade.

  Bell skapade telefonen som inbringat miljarder i telefonräkningar till AT&T och andra telebolag. Vem blev förlorare på det? Ponnyexpressen? Så småningom har alla haft telefon. Ingen har blivit fattig på telefonernas tillkomst, utom en del tonåring-föräldrar förstås.

  Losec kom på 90-talet. Astras medicin som botade magsår som tidigare hade måst opereras. Ingen behöver längre operera magsår. Kirurgerna har fått mindre att göra men har ändå fullt upp med annat. Ingen har förlorat något jobb eller några pengar, men många har kunnat få bättre liv, slippa vara sjukskrivna eller handikappade resp. sjukpensionerade. Alla har tjänat både livskvalitet och pengar.

  Fri marknadsekonomi är inget nollsummespel.

  Gillad av 1 person

 16. Lars skriver:

  En helt inavlad och s a s sönderavlad individ läkes med bäst och minst skadligt resultat genom ihopavling med frisk avelspartner tillhörande samma ras till exempel svartvitbrockig ko av låglandsras.Detta vet varje avelsbonde.

  Gillad av 1 person

 17. Thor skriver:

  En lite komisk (som jag tycker) iakttagelse angående Kamprads påstått frugala leverne: i ett tv-program för ett antal år sedan intervjuades Kamprad stående framför sin egendom i Småland. Bredvid stod hans Volvo 145. Men den som tittade noga kunde se att det långt in på gården stod en VW Phaeton. Men det kanske var en av sönernas bil förstås.

  Gilla

 18. Lars skriver:

  Ikea drivs naturligtvis av en grupp initierad finansiärer och bankirer.Kamprad är sannolikt en frontfigur,en galjonsfigur.Lodis-personen,den frugale en utstuderad persona,en mask som anlagts efter fullskaliga socialpsykologiska test med frågan:Vilken persona och vilken scenkostymering genererar störst kundförtroende och störst lönsamhet.Har för mig jag såg Kamprad i New York iklädd mörk paletå och Rolls Royce Phantom.

  Gilla

 19. Lars skriver:

  Att se Kamprad sådär är en smula omtumlande lite grand som när jag såg ”Fredde” jättebakfull på Arlanda ocg med bara en livvakt.Personer med ”personor”.

  Gilla

 20. phnordin skriver:

  Mitt intryck är att Kamprad lyckats skapa IKEA trots den Svenska staten och dess diskriminerande åtgärder i form att konfiskatoriska skatter mm. Någon större hjälp från Sveriges stat har han inte fått.

  Gilla

 21. Lars skriver:

  1943.Vad händer då?Då händer. Stalingrad.Vad leder det till?Att Tyskland förlorar Andra Världskriget.Vad händer då?Då ställs de ledande nationalsocialisterna inför rätta bl a Albert Speer.Vars son vill jag minnas ritade Vällingby.S skapar Folkhemmet.Volkheimet?I det av Speer ritade Vällingby möbleras det med Kamprad-möbler.Till arbetet kanske på SCB åker man i Porsche och A H designad VW-”bubbla”.Jo.Kamprad och folkhem och stat är som ”horse and carriage”.

  Gilla

 22. Joakim Thoren skriver:

  Fantastiskt, alla tjänar pengar, kunderna, Kamprad! Genialiskt.
  Undrar varifrån alla pengarna kommer ifrån? Kamprad har kanske eget sedeltryckeri?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.